Winter ante portas

Weersituatie algemeen
Het rustige en zeer zachte hogedrukweer nadert zijn einde. Vrijdag nadert een koufront welke een winterse fase gaat inluiden. Vandaag kunnen we nog een laatste keer genieten van Hochnebel, zon en het relatief zachte najaarsweer. Vrijdag in de loop van de dag bewolkingstoename gevolgd door eerste neerslag. Sneeuw eerst nog boven de 2000 a 2400 meter, zaterdag tot in de dalen. Markant kouder!

Waarschuwing: zaterdag in de Alpen "Wettersturz".  Sneeuwval tot in de dalen, matige tot strenge vorst in hooggebergte


Weekend lokaal 30 tot 35 cm Neuschnee in de  Franse Alpen verwacht

Weerpraatje
Vandaag gaan voor de verandering de Franse wintersportplaatsen Brides les Bains, La Plagne en Mégève aan kop voor wat betreft de verwachte neerslag voor de komende 5 dagen. En jawel, opnieuw dus markante veranderingen in de top 10 sneeuwverwachting van het WRF model. De berekeningen gaan weliswaar opnieuw uit van de 30 tot 35 cm Neuschnee alleen is het zwaartepunt van de neerslag nu weer richting de Franse Alpen verplaatst, maar liefst 14 Franse skigebieden vanmorgen binnen de "top 15 verwachte sneeuw". Vreemde eend in de bijt het Oostenrijkse Sankt Jakob in Defereggen op plaats 4 met ook iets meer dan 30cm Neuschnee

Ook verse sneeuw Skiweltcup Sölden
En als we het dan toch over Oostenrijk hebben meteen maar eens even kijken hoe het er in Sölden voorstaat alwaar de 26e oktober de FIS SKIWELTCUP OPENING 2012 zal plaatsvinden.Op zaterdag 27 oktober openen de dames het WM-Winter 2012/13 seizoen op de Rettenbachgletscher met de reuzenslalom (start 09h30). Op dit moment ligt er de pistes zo'n 45 cm grippiger sneeuw maar in het weekend zal daar zo'n 10 tot 20cm bij gaan vallen. En niet alleen op de gletsjer, ook Sölden zelf mag zich verheugen op 5 tot 10 cm sneeuw. Ongetwijfeld gaat dit mooie winterse plaatjes opleveren. Kijken dus (start eerste "Durchgang" zaterdag om 09h30).


WM Ski  "Weltcuphang" Sölden /foto 21 oktober jl

Terug naar het weer: op moment van schrijven is het koufront met daarachter de arctische lucht tot aan de Nederlandse kust gevorderd en zal in rap tempo verder naar het zuiden trekken. Vrijdagochtend wordt het front boven Zuid Duitsland verwacht maar wordt dan in zijn zuidwaarts beweging enigszins afgeremd omdat een lagedrukgebied met zijn centrum van zuid Frankrijk naar noord Italië trekt. Pas wanneer het laag nog iets verder naar het oosten doorschuift kan de veel koudere lucht weer verder terrein winnen. Dit zal, als alles volgens plan verloopt, in de loop van de zaterdag moeten gaan plaatsvinden. Nog steeds is echter niet geheel duidelijk hoe dit qua timing en koers precies zal gaan verlopen. Mogelijk dat we pas in de loop van vrijdag dan wel op zaterdag daar uitsluitsel over krijgen (now-casten). Mede daardoor wil ik ook vandaag nog een slag om de arm houden voor wat betreft de te verwachte sneeuw. De situatie is complex en heeft potentie (strijdtoneel koude en warme lucht precies boven de Alpen) en het kan maar zo zijn dat er lokaal aanzienlijk meer neerslag gaat vallen dan het WRF model tot nu toe berekent.Een eerste indicatie daarvoor geven zowel het ECMWF als ook het GFS vanmorgen (lokaal 40 tot 70mm oftewel meer dan een halve meter sneeuw). Vanmiddag om circa 14h00 volgt onze WRF update en ik verwacht ook dan aan de hand van de laatste berekenen meer neerslag (sneeuw).


ECMWF, de -5°C isotherm op 1500 meter is tot over de Alpen gevorderd

Voor wat betreft het Sauerland ziet het er sneeuwtechnisch niet erg best uit en dat geldt al helemaal voor de Harz. Ook vandaag berekenen de modellen weinig neerslag. Met een beetje geluk zou er in het Sauerland  5 en hogerop lokaal 10 cm sneeuw kunnen vallen, de Harz blijft waarschijnlijk gewoon groen. Iets beter ziet het er uit voor de zuidelijke Duitse Middelgebergten, daar kan zich de komende dagen op wat grotere schaal een sneeuwdekje gaan vormen echter ook hier blijven grote hoeveelheden uit.  

Zoals het er nu naar uitziet zal in de loop van de zatermiddag en vooral de zondag de atmosfeer boven de Alpen onder invloed van een tussenhoog wat tot rust komen. Met een stevige Bise is het "frostig kalt". Vooral de westelijke en noord-oostelijke Alpen mogen ook op wat zon regen. Hoe meer naar het zuiden hoe meer bewolking waaruit ook nog sneeuw valt. Goed mogelijk dat op maandag de sneeuwval vanuit het zuiden weer wat naar het noorden toe uitbreidt. Ook dit is echter allemaal nog onzeker omdat niet duidelijk is waar de scheidingslijn tussen de zachtere en vochtiger lucht uit het zuiden en de drogere en veel koudere lucht uit het noorden zal gaan verlopen!


Vanaf zaterdag zullen de Alpen weer een mooi wit kleed hebben.
Archieffoto 15 november 2007  met blik op de Belalp /Blatten (Oberwallis)

Kijken we nog even naar de langere termijn dan zien we dat depressies het weerbeeld in grote delen van West Europa zullen bepalen. Daarbij draait in de loop van de volgende week de hoogtestroming wat meer naar het westen en later op nadering van een laag op de Atlantische Oceaan naar het zuidwesten. Het wordt dan iets minder koud maar van een overgang naar markant zachter weer lijkt geen sprake. Al helemaal niet als we het GFS moeten geloven. De aangevoerde lucht is ondanks de west component gewoon koud en de sneeuwvalgrens komt maar met moeite boven de 1000 a 1200 meter uit. Het ECMWF zit op een gelijk spoor maar laat aan de voorkant van de uitdiepende depressie op de Atlantische Oceaan (tijdelijk) toch weer duidelijk zachtere lucht tot over de Alpen uitstromen (inclusief opkomende Südföhn). Als winter liefhebbers geven we vanmorgen dus dan ook de voordeel van de twijfel aan GFS. Het blijft dus gewoon te koud voor de tijd van het jaar met in de tweede helft van de komende week toenemende neerslagkansen. Sneeuw valt dan boven de 1000 a 1200 meter.
Een fijne dag, morgen zijn we er weer met meer Alpenweer.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Jo Tae

Wat blijft over van de sneeuwverwachting in de Ardennen? Wij trekken er een weekendje op uit!

Jo Tae | 25-10-2012 - 10:16

Johann

@Joachim: De Ardennen en dan met name de hogere delen, mogen rekenen op een wit laagje. Veel zal het echter niet zijn maar met 2 tot 5 cm misschien net genoeg voor een mooie winterse ambiance. Fijn weekend iig met of zonder sneeuw in de mooie Ardennen.

Johann | 25-10-2012 - 10:27

Carl Bosmans

www.wetter3.de/animation.htmlhier kan je de kaarten zien hoeveel sneeuw er in belgie gaat vallen.

Carl Bosmans | 25-10-2012 - 17:20

Johann

@all: Zoals verwacht, de neerslag hoeveelheden zijn vanmiddag ook door het WRF model (zie "Kaarten" hier op de site) aanzienlijk naar boven toe bijgesteld.. "Flachendeckend" op veel grotere schaal meer sneeuw (20 tot 50cm).

Johann | 25-10-2012 - 17:26

Carl Bosmans

Ja, de kaarten zien er een pak beter uit. Ook op langere termijn staat er iets mooi op.De winter gaat beginnen :-)

Natuurlijk is dit nog ver vooruit. Maar kvoel dat we tegen 10-14november een ware winterinval in europa gaan krijgen.

Volgende week naar Oostenrijk, poederen joepiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....................

Carl Bosmans | 25-10-2012 - 18:39

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord