Fronten op koers Alpen

Wat een fantastische dag gisteren in de Alpen en omdat één plaatje veel meer zegt dan honderd woorden meteen maar even met de deur in huis vallen met een impressie middels een aantal ingezonden foto's van het schitterende Kaiserwetter! /  Foto Frontpage - Mary Pellikaan vanuit Damuls /


Janneke Sluiters-Peters meldde 30cm in het dal en 60cm op de berg
in Tirol  -Kirchberg


Heerlijke omstandigheden in Alpbach meldden Sietze en Jelly Jelsma


 Kaiserwetter rond de Alpe D'Huez , Os en Oisan aldus Gerard Paul Haga


En de beste wensen van Guido de Neve vanuit Villars

Het moge duidelijk zijn, gisteren konden we zoals belooft in het gehele Alpengebied genieten van perfect wintersport weer en op veel plaatsen kon voor de tijd van het jaar het hoogst aantal zonuren worden opgetekend. Enkel sommige lager gelegen dalen en streken in het laagland hadden te maken deels hardnekkige Hochnebelartige bewolking die de zon toch nog behoorlijk wist te  frustreren. Daarnaast hadden we door de hogedruk ook nog eens te maken met een uitgesproken "inversie" situatie waardoor de temperaturen met toename van de hoogte alleen maar opliepen in plaats van daalden. Terwijl het rond het middaguur in menig dal nog matig en soms streng vroor was het kwik in de bergen rond 2000 meter al opgelopen tot 2 a 4 graden in de plus. Zo meldde bijvoorbeeld het Jungfraujoch op 3580 meter in de Berner Alpen een maximum van -2.4°, slechts 1 graad verwijderd van het laagst gelegen weerstation in Möhlin op 344 meter dat op -1.3° uitkwam. Opmerkelijk was ook de +9 graden die weerstation in het Zwitserse Robiei op 1900 meter hoogte meldde.De lucht was echter niet alleen zacht maar ook nog eens erg droog. Hierdoor konden we ook nog eens genieten van de staalblauwe hemel in fel contrast met de witter poeder en fenomenale vergezichten.


Staalblauwe luchten en fenomenale vergezichten Galtür -Kopsee
(foto via Twitter -Jurjen Overeem

Fronten staan alweer in de startblokken
Terug naar de orde van de dag en de onzekerheid van de toekomst. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we nog steeds dat warmbloedige Azorenhoog wat met zijn kern tot boven het Iberische Schiereiland is doorgeschoven. Tegelijkertijd zien we ver weg op het midden van de Atlantische Oceaan een kleine depressie liggen. Deze depressie trekt in de krachtige westelijke hoogtestroming gedragen op de vleugels van de jetstream in sneltreinvaart via Engeland naar Nederland en Duitsland. Het gaat er voor zorgen dat het Azorenhoog in het weekend aan zijn noordzijde aan invloed verliest en frontale storingen in het weekend voor een zeer onbestendig weerbeeld gaan zorgen met in de bergen weer het nodige aan Neuschnee.


Het actuele radarbeeld met de neerslag nu nog boven Duitsland (bron
WetterOnline)

Voordat het zover is krijgen we in de loop van de dag eerst nog met een ander wat zwakker warm -koufront te maken behorende bij een depressie die boven Scandinavië ligt. Het front ligt op dit moment met regen en sneeuw boven Duitsland en zal in de loop van de dag de Alpen bereiken. Diegenen die nog even willen genieten van de zon moeten niet te lang treuzelen want vanuit het noorden komt vrij snel bewolking opzetten en vanaf de middag volgt er regen en -of sneeuw.

In de lagere delen en dalen kan door een nog aanwezig koude plaklaag met temperaturen onder het vriespunt de neerslag in eerste instantie tot in de dalen als sneeuwvallen en ook bevriezende regen is zeer goed mogelijk. Omdat we echter in vrij zachte lucht zitten en er in eerste instantie op het warmtefront nog geen kou word aangevoerd stijgt de sneeuwvalgrens tijdelijk tot 1600 meter (oosten) a 2000 meter (westen) ook regenen. In de avond -nacht volgt dan het koufront en zal de sneeuwvalgrens weer gaan dalen tot circa 1200 a 500 meter morgen in de ochtend. Morgen zaterdag krijgen we een herhaling van zetten wanneer een volgende frontale storing over de Alpen gaat trekken.


ECMWF voor zondag, een portie kouder lucht stroomt vanuit het
noordwesten over de Alpen uit

Omdat ook hier een portie zachtere lucht wordt meegevoerd zal naar alle waarschijnlijkheid de sneeuwvalgrens tijdelijk weer stijgen tot 1200 a 1600 meter alvorens deze dan in de loop van de dag op het navolgende koufront weer tot onder de 1000 meter zal dalen. Het is overigens nog een beetje onzeker in hoeverre de zachtere lucht zijn invloed zal doen gelden. Vooral de oostelijke Alpen zouden wat meer van de koudere lucht kunnen profiteren, de westelijke Alpen juist wat meer van de zachtere lucht.In ieder geval volgt in de nacht op zondag het koufront en daalt de sneeuwval grens zondag overal weer tot in de dalen (500 meter).

Naast de neerslag die periodiek gaat vallen krijgen we ook nog eens te maken met onstuimig weer waarbij de wind flink gaat aantrekken en in de bergen stormkracht kan bereiken. De wind zal met name bij de koufrontpassages flink gaan uithalen. De hoeveelheden neerslag die tot en met zondag zullen gaan vallen zullen algemeen tussen de 10 en 60mm gaan uitkomen. Het ECMWF berekent 10 tot 40mm en het GFS is wat positiever met 20 tot 60mm. Duidelijk lijkt wel dat het zwaartepunt van de neerslag in beide gevallen voor de noordwestelijke Staugebieden wordt berekend. Zeer goed mogelijk dat bij gunstige Stau ook nog meer gaat vallen. Met de sterk wisselende sneeuwvalgrens zal in de lagere delen een deel van deze neerslag in vloeibare vorm gaan vallen. Hoe dat uiteindelijk op het mooie "luchtige" sneeuwdek zal gaan uitwerken zullen we de komende dagen gaan ondervinden.


Berekende neerslag (sneeuw) cumulatief volgens het door ons
gebruikte WRF model

Vanaf maandag komen we weer in rustiger vaarwater doordat een uitloper van het Azorenhoog over de Alpen gaat trekken. Vooral in de bergen gaan de temperaturen weer wat in de lift. In de dalen dan weer de koudere plaklaag met kans op Hochnebel. Neerslag wordt er niet meer verwacht. Pas tegen het einde van de week of in het weekend zouden storingen in de westelijke Alpen weer voor wat sneeuw kunnen gaan zorgen. Al met al mogen we ons dus op een weekje met prima wintersportcondities gaan voorbereiden waarbij het weerbeeld in de bergen zal worden bepaald door veel zon en aangename temperaturen. Algemeen zal het in de westelijek Alpen zachter zijn dan in de oostelijke Alpen. Met de sneeuw die de laatste tijden vooral aan de oostelijke noordkant is gevallen zullen de sneeuwcondities op de pistes prima zijn. Zorgenkindje zijn nog steeds de zuidelijke Alpen die door de steeds weer noordelijke stroming een sneeuwtekort hebben opgebouwd. Deels ligt er hiermaar 30% van wat we normaal zouden mogen verwachten. Ook de inner-alpine gebieden moeten voorlopig nog wachten op de "grote" sneeuw. 


GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen

Wintersport dichter bij huis
Het onbestendig weer zal ook zijn invloed gaan hebben op het weer in de wintersportgebieden dichter bij huis. De neerslag zal zowel in vloeibare (vandaag) maar vooral ook in vaste vorm gaan vallen en deels een buiig karakter hebben. Tot maandag mag er in het Sauerland op de hogere toppen weer op 10 tot 30cm sneeuw worden gerekend, 25 van de 27 liften zijn in bedrijf en 's avond kan er van 19h00 tot 22h00 met "Flutlicht" geskied of geboard worden

Ook de Ardennen kunnen vanaf morgen eventueel weer wat verse sneeuw verwachten en het is niet uitgesloten dat er ook in het zuiden van Nederland (Limburg) in het weekend een gesloten sneeuwdekje zal worden gevormd. Cruciaal word daarbij de koers van een laagje over Nederland dan wel de Benelux.


Sauerland, vooral vandaag in de zachtere lucht somber en vrij zacht
met regen en veel wind

Tot zover voor dit moment, geniet nog even van de zon want voor je het weet is ie weg. Fijne dag en tot morgen maar weer.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Reageren op het weerbericht is alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Eric Kromhout

Bijgaand me eerste bijdrage van dit jaar weer. Dit keer uit Westendorf.

www.youtube.com/watch?v=iNkcn9CEMhw

Eric Kromhout | 02-01-2015 - 08:18

Pieter Verleysen

@Johann Gisteren om 12:58u plaatste ik een reactie met vraag over de dolomieten. Mocht je me hierop een antwoord kunnen geven, hoor ik dat graag. Alvast bedankt,
Met sportieve groet,

Pieter

Pieter Verleysen | 02-01-2015 - 08:41

Luc  Cap

Ja Eric idd je wordt er stil van. Mooie beelden en een prachtig skigebied met brede pistes blijkbaar.

Luc Cap | 02-01-2015 - 08:46

Jack E

Het ligt er allemaal prachtig bij!!! Zonnetje... Sneeuw genoeg en prachtige pistes... Vandaag alweer de laatste skidag van week 1! Morgen weer naar huis maar over precies 49 nachtjes mogen we weer naar de prachtige zugspitze arena!

Jack E | 02-01-2015 - 09:22

Luc  Cap

Een spannende week in t vooruitzicht en vooral op 9 jan naar Gerlos ! Eindelijk

Luc Cap | 02-01-2015 - 09:32

Gustaaf Leeuwen van

Johan, nog de beste wensen zijn is er nog een kansendat we op 15.1.2015 kunnen skien in het sauerland of moeten we de zwembroek aan doen om dat de sneeuw dan weg is ivm de hoge temp die bergflex voorspeld?

Gustaaf Leeuwen van | 02-01-2015 - 09:42

Erik M

In Crans-Montana ligt volgens de berichtgeving 100cm op de berg en 50cm in het dal, genoeg om alle pistes te openen zou je zeggen. Ik kreeg echter dit bericht van de VVV:

to the contrary of what one might think there is definitely not enough snow to allow safe skiing on the slopes that we cannot cover with mechanical snow. The high temperatures of the month of December did not allow us to produce durable snow until December 20th. We are close to skiing on grass in some places. So for this reason we do not open non passable slopes, slopes that need to resist not one passage but 1000 passages per day.

Had ik niet verwacht..

Erik M | 02-01-2015 - 09:45

Johann

@Gustaaf -Vergeet die prognoses voor de 15 januari maar, absoluut nog niets over te zeggen. Daarnaast betreft het door computers gegenereerde modeloutput.

Johann | 02-01-2015 - 10:39

Alex Koster

Aan ieder een mooi goed en sportief jaar gewenst ,Eric bedankt voor je bijdrage middels het filmpje ik kijk er iedere keer met plezier naar .
Wij gaan 23 januari naar kirchberg het ziet er daar ook prachtig uit. De stress is verdwenen komt ook door jullie weerbericht dank.

Alex Koster | 02-01-2015 - 10:41

Arjan D

@ Johann,
Hoe zie jij de kansen voor ischgl qua sneeuw komend weekend?
Het normaal toch vrij sneeuwzekere ischgl heeft pas 15cm in dal en 55 op de berg.

Lijkt dan ook steeds de meeste sneeuw mis te lopen.

Ik ga er volgende week vrijdag heen.

Gr Arjan

Arjan D | 02-01-2015 - 10:59

Gustaaf Leeuwen van

Bedankt Johan , wist niet dat hun niet opde zelfde manier als jullie werkten!!

Gustaaf Leeuwen van | 02-01-2015 - 11:19

Landhaus Sonnheim Lofer

update Lofer - Net als gisteren mooi weer en perfecte condities op de pistes die inmiddels allemaal open zijn. Grubhorndl lift is open maar pistes nog niet echt geprepareerd, thats fun! Met het zonnetje vandaag een perfecte dag om buiten te zijn.

Grüß Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 02-01-2015 - 12:07

Phil ip

@Johan. Gaat de voorspelde sneeuw er nog komen dit weekend in St Francois Longchamp
( west alpen ) ?

Phil ip | 02-01-2015 - 12:14

 Joeri L

@johan als ik kijk naar het kaartje met al dat blauw donker blauwe kleuren. Dat is toch koude vries lucht? En zo ja dan word het in NL toch ook weet een stuk flink kouder?
Gr Joeri

Joeri L | 02-01-2015 - 12:19

Patrick Wallaert

Op dit moment toch al wel redelijk wat regen in het westen van Oostenrijk zo te zien op de buienradar van de Duitse wetter online . Hier en daar ook wat sneeuw .

Patrick Wallaert | 02-01-2015 - 12:53

Koen

Beste weermannen ik heb een vraagje,

10 januari gaan we naar Katschberg en ik ga niet ver daarvandaan Obertauern ook een bezoekje brengen. Hoe kan het dat, hoewel deze twee gebieden maar 25 min rijden van elkaar liggen, er toch veel verschil is in de gevallen en voorspelde sneeuw?

Groeten, Koen

Koen | 02-01-2015 - 12:53

Arjan D

@ koen
Ben geen weerman, maar de ligging van een berg kan al heel veel verschil maken.
Zo komt het bijvoorbeeld voor dat het aan de ene kant van de berg sneeuwt en aan de andere kant niks.

Arjan D | 02-01-2015 - 14:24

Sietske Erich

Update Portes du Soleil, Champery, vanmorgen zon, trekt nu helemaal dicht. Pistes kunnen sneeuw gebruiken, maar nog prima te skiën. Meeste zijn open. Temperatuur in de plus. Geweldige zonnige week gehad, waarvan eerste dagen best koud. Morgen weer naar huis...

Sietske Erich | 02-01-2015 - 14:30

Mark Van

Vanmorgen veel zon gehad in Brixen im Thale. In de middag verdween de zon achter de wolken . Heel veel pistes waren op het eind wat papperig en sommige stukken groen Door de warmte . Hopelijk vanavond weer sneeuw voor de mensen die morgen komen. Het is een mooi gebied westendorf en brixen maar toch volgend jaar iets zoeken wat hoger ligt.

Mark Van | 02-01-2015 - 15:40

Luc  Cap

idd Mark het groen mag wegblijven, dat hebben we al genoeg gezien. 2014 was al het warmste jaar ooit, 2015 moet dit record niet breken.

Luc Cap | 02-01-2015 - 15:51

Paulien Ravenstijn

Update St Anton am Arlberg: vandaag heerlijk geskied met de kids (6 jaar) bovenaan de Nassereinbahn. Het weer was prachtig al is het inmiddels weer bewolkt en regent in het dal (en sneeuw op de top).
Helaas morgen weer naar huis. Ik hoop dat de terugreis makkelijker gaat dan de heenreis.

Paulien Ravenstijn | 02-01-2015 - 16:47

carla gulikers

VAndaag een super dagje gehad op de kitzsteinhorn in kaprun. Eind van de middag wel veel 'buckel'pistes maar het zonnetje was meer dan genieten! Gister is de maïskogel opengegaan. Alleen bij de lift wat druk maar op de piste plek zat. Veelal een harde piste maar toch lekker skiën! Vandaag een foto bij de updates vanaf de gletsjer!

carla gulikers | 02-01-2015 - 16:53

Annemarie Peters

Wij gaan in de voorjaarsvakantie met de caravan naar het Brandnertal. Onze eerste keer met de caravan op wintersport. Zijn er hier misschien ervaren wintercampeerders die nog goeie tips hebben?

Annemarie Peters | 02-01-2015 - 16:54

aadje bergmans

inmiddels mooie sneeuw in ischgl.... en dat is lekker voor degeen die deze week gaan.. tot zondag sneeuw en daarna zon zon zon.. wat moet je nog meer... dat zijn top berichten voor deze gasten. wij moeten nog een week wachten,, dus hopen op ook zoiets..

aadje bergmans | 02-01-2015 - 17:01

René van't Hooft

@annemarie Peters, vraag maar , we hebben inmiddels ervaring.

Update Kaltenbach - Fügen - Hoch Fügen : regen in het zillertal, boven waren de pistes prima, tot 14:00 uur de zon gezien, daarna trok het dicht

René van't Hooft | 02-01-2015 - 17:07

Rob Van Elen

Zo weer even een update uit gerlos/konigsleiten.
We hebben vandaag heerlijk geskied.
Weer was goed alleen rond 2 uur kwam de bewolking op zetten.
Net klaar met rodelen in Neukirchen/Bramberg 13 km rodelbaan !!!!
Kun je met de zillertalarena pas gewoon gratis op tot 16:15 daarna moet je wel betalen.
Helaas nu in het dal wat spetters maar volgens lokale meteo op Zondag weer volop sneeuw.
Morgen laatste dag en dan hebben we er weer 15 dagen opzitten.
Wat gaat de tijd toch snel.

Rob Van Elen | 02-01-2015 - 17:18

Frank H.

Johann, wij vertrekken zondagmorgen normaal gezien weer naar huis ( belgie) vanuit maria alm (Salzburgerland). Hoe zal de toestand op de wegen zijn dan in deze streken? Wij vertrekken op een hoogte van 850m. Vroeg vroeg vertrekken of toch beter wachten tot de middag. Wanneer komt het zwaartepunt van de neerslag? Alvast bedankt.

Frank H. | 02-01-2015 - 18:46

Ronald Oerlemans

@all update uit zwarte woud:
Hele dag regen bij -1 als een ijspegel de berg af. Lager veel regen. Sneeuw heeft heel zwaar.
Slecht weer met ook veel mist.

Ronald Oerlemans | 02-01-2015 - 19:14

Annemarie Peters

@René van t Hooft we zijn even benieuwd hoe we hem het beste stabiel kunnen zetten als er sneeuw ligt. Zelfde werk als in de zomer of moeten we ergens rekening mee houden. Geldt ook voor de wintertent, wat kunnen we het beste op de grond leggen als er sneeuw ligt? Verder zijn alle ervaringsreis-tips welkom! We hebben een ruime Dethleffs met ringverwarming, boiler en vloerbedekking (zonder vloerverwarming). Dus we gaan er vanuit dat we ons er wel een week in kunnen vermaken.

Annemarie Peters | 02-01-2015 - 19:24

JHM Veerman

Hallo annemarie peters
Maak je geen zorgen stabiel zetten gaat precies als in de zomer leg desnoods houten klossen onder de poten tegen het vast vriezen in de voortent geen grondzeil dat vriest vast een kopzeil over de disselkast tegen vast vriezen ik kook altijd in de voortent (wintertent) niet teveel sneeuw op uw caravan laten leggen want dat word ijs een vochtig heid meter is een pre je hoeft gerust niet ieder dag te luchten BELANGRIJK!!!!ZORG DAT DE HORIZONTALE AFVOERLEIDINGENLEEG LOPEN NOG BETER DEZE TE VERWIJDEREN ZODAT ZE VERTICAAL STAAN IK STA AL 21 jaar op camping sass dlasia op 1670 m hoogte laagste temp ooit min 24 Veel plezier

JHM Veerman | 02-01-2015 - 19:58

Danny Slaghuis

@annemarie: misschien goed om alle rubbers van de deur en ramen in te smeren met talkpoeder om bevriezing te voorkomen. Daarnaast zie ik vaak hogere schoorsteentjes op een caravan in de winter, maar dat zal van pas komen als er echt een goed pak sneeuw valt..

Danny Slaghuis | 02-01-2015 - 20:08

Greet ☀️

Wij hadden een prachtige week in Flaine, Grand Massif, super weer, en heerlijke pistes, alleen is een vers laagje sneeuw erg welkom.

Greet ☀️ | 02-01-2015 - 20:57

Marc Schouten

@Annemarie, neem voldoende gas mee. Of koop op de camping een fles en lever die aan het eind van de vakantie weer in. (In Oostenrijk heb je vaak andere flessen dan in NL) Verder is het weinig anders dan 'zomerkamperen'.

Marc Schouten | 02-01-2015 - 21:28

Annemarie Peters

Top bedankt! Rubbers gaan we insmeren. Houten klossen hebben we er sowieso onder en kopzeil hebben we ook en nemen we mee! In de voortent dus eigenlijk niets op de grond? We gaan maar een weekje heen en weer, leidingen legen is toch meer als de caravan leeg blijft staan? Ik ben benieuwd, we hebben er veel zin in!

Annemarie Peters | 02-01-2015 - 21:30

Danny Slaghuis

@annemarie: als je die klossen meeneemt, doe er dan een zak omheen. Dan vriezen die klossen niet vast aan de grond maar kun je ze zo lostikken uit de zak.

Danny Slaghuis | 02-01-2015 - 22:28

Annemarie Peters

@Marc, voldoende gas.....een domme vraag misschien, maar is 2 volle flessen voldoende voor 1 week? Geen idee wat je in een week verbruikt. Deze camping heeft geen aansluiting op gas, dus we moeten eigen flessen mee.

Annemarie Peters | 02-01-2015 - 22:52

Joost van B.

@annemarie afgelopen week 4 dagen gedaan met 1 grote gasfles bij 's nachts -20 in chatel. 2 flessen is dus meer dan genoeg voor 1 week

Joost van B. | 02-01-2015 - 23:23

Ruba

Annemarie, vermijd alle zever en huur chalet of neem kamer. Kamperen is voor de zomer, of voor masochisten.

Ruba | 02-01-2015 - 23:29

Luc  Cap

Iemand al opgemerkt dat vanaf 9 jan er zeer warme temp voorspeld worden op verschillende sites ? Lijkt dit reëel ? +7 C op 1500 m

Luc Cap | 03-01-2015 - 06:42

René van't Hooft

@anne Marie nog 1 tip , afdekplaatjes voor de koelkast rooster blijft de kou beter buiten , veel plezier

René van't Hooft | 03-01-2015 - 08:16

Marc Schouten

@Annemarie twee flessen lijkt mij genoeg. Vorig jaar heb ik er 1 gebruikt. Dit was in een kleine caravan met 3 volwassenen. Temp buiten lag rond het vriespunt.
@ruba tours geen ervaring mee zeker? Heb verschillende keren in een chalet of appartement gezeten. Geef mij mn caravan maar... Blijft persoonlijke voorkeur natuurlijk

Marc Schouten | 03-01-2015 - 11:49

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord