Donderdag Temperatursturz

Voordat we verder gaan met het uitgebreide weerpraatje voor de vroege vogels alvast even een blik op het weer voor deze dag. Ook vandaag is het het zeer zacht en zelfs nog wat zachter dan gisteren. Afgezien van overtrekkende (hogere) wolkenvelden schijnt de zon volop. In de dalen kan het kwik oplopen tot 15 a 18 graden en ook in de bergen wordt het met 4 tot 8 graden op 2000 meter hoogte voor de tijd van het jaar extreem zacht. Omdat de aangevoerde lucht ook nog eens kurkdroog is (10-20% luchtvochtigheid) kunnen we genieten van perfecte vergezichten. Zoek op de terrasje wel een plekje in de luwte want ook vandaag staat er weer een onaangename harde wind. Verder in de dalen vooral in de ochtend kans op Hochnebel, Vandaag dus de bergen in (met of zond ski's) en nog even genieten van de zon, mooie panorama's, en voorjaarsachtige condities.


Witte pistes, vrijwel alles open, hier en daar wel ijzige ondergrond, zo meldde ons
Paul van Wijngaarden uit Valtho

De afgelopen dagen (eigenlijk al week) hebben we er (voorzichtig) al op gewezen dat er met het opdoeken van het Azorenhoog in oostelijke richting via de Middellandse Zee mogelijkheden zijn voor "Thialf" om eindelijke eens zijn winterse pijlen op West Europa en de Alpen af te vuren. Pakken even snel in vogelvlucht de diverse weermodellen en ensemble oplossingen erbij (tot zover die op dit moment bekend zijn) dan zien we dat deze winterse ontwikkelingen ook vandaag weer netjes op de kaarten staan. Het gaat dus binnen een vrij korte tijdspanne een heel stuk kouder (Temperatursturz van 15 tot 18 graden) worden en ook de sneeuwkansen stijgen met stip. Toch zitten er nog een paar addertjes onder het gras die de ontwikkelingen vooral in in het weekend en wellicht ook de periode daarna nog heel spannend gaan maken!


Ook vandaag kunnen we nog genieten van het zonnige en zeer zachte
bergweer (foto Aletsch Arena)

Momenteel bevinden we ons aan de noordflank van het Azorenhoog met zijn kernen boven Zwitserland en de centrale Middellandse Zee. (1030hPa). Ten noorden daarvan zien we depressie in het zeegebied bij IJsland en Finland (980hPa). Een west-oost georiënteerd frontensysteem (koufront) ligt quasi stationair tem noorden van de Wadden en vormt de scheidingslijn tussen koudere lucht in het noorden en zeer zachte, van origine subtropische lucht, in het zuiden en westen. Deze grens met koude lucht verloopt van Schotland naar het noorden van Denemarken. Door het verder wegtrekkende en afzwakkende Azorenhoog en door toenemend druk van de depressies in het noorden en op de Atlantische Oceaan komt deze grens vanaf morgen langzaam maar zeker in beweging.


GFS; Vandaag vanuit het zuidwesten nogmaals zeer zacht

Morgen woensdag  merken we al dat de zachte kantjes eraf gaan maar de echt koudere lucht zal ons na passage van het eigenlijke koufront in de periode van donderdag- vrijdag bereiken. Morgen woensdag is het ook nog zonnig maar zoals gezegd al wat kouder met temperaturen die op het 850hPa vlak in de loop van de dag op 2 tot 0 graden zullen gaan uitkomen, een stuk zachter is het voor de laatste keer nog naar het oosten en zuidoosten toe. Ook de zon is nog ruimschoots van de partij en de wind is ofschoon niet meer zo sterk toch nog prominent aanwezig. Diegene die morgennamiddag -avond naar het noorden kijken ziet waarschijnlijk al wat bewolking aankomen. Deze bewolking hangt samen met het naderende koufront dat donderdag de Alpen gaat binnentrekken.


GFS T850hPa vanmorgen, nog volop in de zachte lucht, de koudere
lucht (groen) is al zichtbaar boven de Noordzee


GFS voor donderdag-vrijdag(nacht), de Alpen zitten inmiddels vol in de
koudere lucht

Donderdag naar het zuiden toe eventueel nog laatste opklaringen, verder steeds dicht dichter wordende bewolking en weldra volgt de neerslag behorende bij het front. Omdat we met een noordwestelijk stroming te maken hebben wordt de meeste neerslag aan de Alpennoordkant verwacht. De inner-alpine dalen en de zuidkant zullen minder neerslag meepakken. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens rond de 1000 meter, daalt in de loop van de donderdag tot in de dalen. Omdat de koudere lucht ook vrij droog is en ook de luchtdruk vrij hoog zullen er geen grotere neerslaghoeveelheden gaan vallen. Zowel het GFS als het ECMF berekenen tot vrijdag tussen de 5 en 20mm, omgezet in droge sneeuw zou dit 5 tot 20cm sneeuw betekenen. Het zwaartepunt, ik kijk nu even naar het ECMWF, wordt berekend in de Stau van de noordelijk centrale Zwitserse en Oostenrijkse Alpen.


Verwachte neerslag(sneeuw) en verdeling op het koufront (tot vrijdag)

Vrijdag krijgen we te maken met een tussenhoog en bij opklaringen kan het in de ingestroomde lucht ijskoud worden. Dit geldt met name voor de oostelijke Alpen waar de koudste lucht zit (-10 tot -12 graden op T850hPa / 1500 meter hoogte). De hoger gelegen dalen mogen wanneer de wind wegvalt en boven sneeuw rekenen op diepvries temperaturen van -15 tot -25° en wellicht in de bekende Kältelöcher ook nog kouder.


GFS T850hPa: vrijdag-Zaterdag(ochtend) wordt het "knackig kalt"

Zaterdag en de dagen daarna gaat het dan heel spannend worden wanneer aan de oostflank van nieuw Atlantisch hoog een actieve (sneeuw)depressie via Engeland of de Noordzee richting het zuiden afzakken (hoogtetrog). Deze depressie (incl. hoogtetrog) met ook op hoogte zeer koude lucht trekt vervolgens via de Benelux of west Frankrijk naar het zuiden en het  bij behorende koufront met sneeuwval zal in de loop van de zaterdag de westelijke Alpen binnentrekken. wat er dan precies gat gebeuren is heel sterk afhankelijk van de precieze ontwikkelingen en met name de koers van het laag. Deze koers luistert zeer nauw wanneer het om de neerslag gaat. Daarbij gaat zich zich boven de Golf van Genua een apart laag gaat vormen (GFS, ECMWF)  wat de sneeuwprognoses alleen maar moeilijker maakt!


Zeer spannende ontwikkelingen aangaande sneeuw(dump) voor de Alpen in het
weekend

In grote lijnen zitten de modellen met bovenstaande ontwikkelingen voor het weekend op één lijn, wat meer in detail zien we toch wat verschillen in koers van het laag. Dit maakt juist de sneeuwverwachtingen op dit moment nog zo problematisch. Omdat het laag vrij westelijk (Frankrijk) via Frankrijk afzakt, de jetstream net ten westen van de alpen naar het zuiden verloopt en omdat het Atlantische hoog probeert zijn invloed naar het oosten toe uit te breiden zijn de modellen met de sneeuwhoeveelheden wat terughoudend en zullen we gaan uitkomen op 20 tot 50cm aan Neuschnee met zwaartepunt voor de westelijke (Franse) Alpen. De oostelijke Alpen komen er dan een heel stuk bekaaider af. Toch ben ik van mening wanneer we de gehele constellatie bekijken er wezenlijk meer in het vat zit, daarover de komende dagen dan meer!


Verloop jetstream (rode pijl) niet optimaal voor grote(re) sneeuwhoeveelheden


Berekende sneeuwdek ECMWF tot zondagavond, let ook op de sneeuw die in grote
delen van Frankrijk en de Benelux wordt berekend

Na het weekend gaan we profiteren van het Atlantische hoog wat over centraal Europa doorschuift. Omdat de hoogteas ten noorden van de Alpen zal komen te liggen houden we een continentale aanvoer. Het is koud met in de bergen veel zon. De dalen en het laagland krijgen weer te maken met (hardnekkige) Hochnebel. Al met al heel goede wintersport condities, helemaal wanneer er nu ook nog eens een mooi pak sneeuw gaat vallen. Helaas dus daarover nog geen zekerheid maar in ieder geval wel toenemende sneeuwkansen op het koufront donderdag en de "sneeuw" depressie in het weekend. Morgen maar weer eens verder kijken en met z'n allen duimen!!

GFS ensembles prikpunt Vorarlberg

Ook de ontwikkelingen voor de wintersportgebieden dichter bij huis zijn gunstig. Het wordt ook hier een heel stuk kouder waarbij  ook de sneeuwkansen zullen stijgen. Vooral in het weekend dan toenemende kans op sneeuw en sneeuwbuien (zie verwachte sneeuwdek kaart Europa). Ook hier geldt echter dat het voor (sneeuw)details nog te vroeg is.

Tot zover voor dit moment, geniet nog even van het mooie weer en een fijne dag waar dan ook. Ciao

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Reageren op het weerbericht is alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Mark D

Spannend!!

Mark D | 23-12-2014 - 08:03

Rene

Solden +3 graden om 08:00. Dat beloofd wat vandaag

Rene | 23-12-2014 - 08:11

Wim V

Het blijft maar spannend. Maar met 15 gr vandaag kunnen ze daarna wel een pak sneeuw en een temperatuursturz gebruiken in de skigebieden. Gelukkig ga ik pas half januari.

Wim V | 23-12-2014 - 08:12

Jochem Douwes

Het blijft dus de vraag voor degene die week 2 van de kerstvakantie gaan: ' wordt het een filmhuisthriller met keihard een slechte afloop, of wordt het toch een Disney scenario....arriveren in een slecht herfstlandschap en zondagochtend ontwaken in winterwonderland!
Deze keer ga ik voor Disney! Met de kids naar les Sybelles deze zaterdag.
Tot die tijd begint mijn dag gewoon met jullie info en wacht ik in spanning af.
Thx Heren!

Jochem Douwes | 23-12-2014 - 08:13

Jaap Molenaar

Ben benieuwd naar het weekend. Weer een seperd, of een pak sneeuw?

Jaap Molenaar | 23-12-2014 - 08:13

Rob Van Elen

Vandaag een dagje niet skien.
Is harde wind in zillertalarena dus veel liften dicht en een hele hoop mensen op een paar baantjes.
Alhoewel ik het slechter verwacht had zijn de condities in het zillertalarena toch vrij goed.
Helaas veel pistes dicht dus heel veel mensen op de open pistes.
Hoop op sneeuwscenario zoals beschreven want zijn er nog twee weken.

Rob Van Elen | 23-12-2014 - 08:17

Martijn Rondel

Heel spannend, nog 1,5 week en ik vertrek! Ik blinde verschillende apps in de gaten en per dag verschilt het maar ik het lijkt er op dat er dit weekend toch behoorlijk wat gaat vallen in de puy saint Vincent. Maar zoals ze hier veilig zeggen, 'met een slag om de arm' :-)

Martijn Rondel | 23-12-2014 - 08:24

Philomena Wijburg

Vol verwachting klopt ons hart :-)

Philomena Wijburg | 23-12-2014 - 08:32

Steven De Backer

Ik hoop dat jij gelijk krijgt Johann en niet Roel (van de bevriende collega's). Roel geeft voor zondag in Zinal maar 2 cm, jij plaatst er nog graag een nulletje achter!! :)
Zaterdag rijden zal blijkbaar zonder al te veel sneeuwellende lukken, dat is ook al niet slecht, dat zag er eerder ook anders uit.
Merci voor de fijne berichten trouwens!!
Volgende week mag je wat foto's verwachten uit Zina/Grimentz

grtjs,

Steven

Steven De Backer | 23-12-2014 - 08:32

Frederic Verschaeve

Verdorie toch 't zal toch weer niet waar zijn zeker... @ Jochem ik duim voor je Disney scenario :)
Op sneeuwverwachting zie ik nu toch al 3 dagen +/- 40cms sneeuw staan op zondag 28/12 in het gebied waar we naar toe gaan (Paradiski). @Johann denk je dat dit zal mogelijk zijn of hangt deze sneeuwval nog af van teveel andere dingen?
Keep up the good work.
Grtn,

Frederic Verschaeve | 23-12-2014 - 08:57

Duco Fluit

Hier in kaprun, -1.5 dus hopelijk vandaag niet al te warm☺

Duco Fluit | 23-12-2014 - 09:04

Nienke Westerink

Oh...spannend!! Hopen dat het voor villars sur ollon ook sneeuw oplevert..op hun eigen site zeggen ze van wel..weet iemand hier iets over? Wij gaan morgen!

Nienke Westerink | 23-12-2014 - 09:08

Niels van Bockel

Mini dumpje in de maak voor zaterdag/zondag? Zou zo lekker zijn!

Niels van Bockel | 23-12-2014 - 09:20

Tim Polfliet

@johann, kan je aub eens aan de thermostaat draaien voor het zittertal. Het is nu 9.15u en en 5graden op hochkrimml.
Het mag wel wat kouder hoor. Nog beetje lichte bewolking maar ook weeral mooi blauwe lucht

Tim Polfliet | 23-12-2014 - 09:23

Willie Kapp

Elk nadeel heeft z'n voordeel; dit jaar geskied in drie gebieden, erg leuk en afwisselend en met goede/redelijke sneeuw en pistes.
St anton Lech en Ischgl.
Aanrader:)

Willie Kapp | 23-12-2014 - 09:30

Luc Cap

Nog 17 dagen, kan nog heel wat gebeuren op die tijd maar natuurlijk hoop ik dat de Kerstgangers nog heerlijk winterweer, mét sneeuw gaan krijgen de volgende dagen.
T is idd spannend op de weerkaarten en alles hangt af van drukbewegingen.Omdat we dat nooit zelf in de hand hebben kan het altijd alle richtingen uit, spannend dus, maar laat het nu ook eens in het voordeel van de wintersporters uitvallen hé ! Ik duim volop.
ECMWF en GFS die het vrijwel eens zijn, waar gaan we dat schrijven ? Eerst maar weer die hitte verdrijven uit de Alpen.

Luc Cap | 23-12-2014 - 09:32

R J

Addertjes onder het gras, ijskoud en kurkdroge lucht... Keep on dreaming allemaal.

R J | 23-12-2014 - 09:33

Ewoud .

Maar hopen dat er nog iets gaat vallen in livigno

Ewoud . | 23-12-2014 - 09:56

Michael Christen

Het is tenminste onder 0 de gehele tijd dus lekker sneeuwkanonnen aan en gaan met die banaan

Michael Christen | 23-12-2014 - 10:11

Martijn Sonnenberg

klinkt toch hoopvol, eerst meer sneeuw uit de voorspellingen zou toch wenselijk zijn, want wat raymond schrijft: ijskoud alleen is niet goed (want we hebben eerst sneeuw nodig, ideaal overal een meter en dan de diepvries in tot eind maart).
Johann. Als ik naar de webacams voor lech kijk is het in oberlech bij de gondel op de cam 6.2 graden, in het dal bij de fluhenlift (+/- 100-150 meter lager, op de andere helling) -3.2 kun je zo een groot verschil krijgen bij inversie? de fluhenlift staat op de andere helling, maar de + 6 in oberlech zag ik om 9:15 ook en toen stond op dezelfde helling in het dal het sneeuwkanon nog aan...

Martijn Sonnenberg | 23-12-2014 - 10:15

Sjef Koning

Iemand nog een lokale update uit Fieberbrunn? Als er 3 dagen volle bak sneeuwkanonnen kunnen draaien, vanaf donderdag, is zoiets voldoende om een piste ski klaar te hebben?

Sjef Koning | 23-12-2014 - 10:42

Gast-1234 4

Schruns Montafon Vorarlberg: niets aan de hand, prima skieen. Vanaf 1300 meter. Sneeuwkanonnen hebben goed werk gedaan!!

Gast-1234 4 | 23-12-2014 - 10:47

Luca Tonie

@sjef ja zeker is dat voldoende alleen blijven de vooruitzichten verre van ideaal
Voor fiebergroen! Maar er zullen deze week langzaam wat baantjes open gaan. Maar je kan beter in Nederland blijven! Daar wordt meer sneeuw verwacht dan de Alpen de afgelopen weken gehad hebben...;-)!

Luca Tonie | 23-12-2014 - 10:47

Gustaaf Leeuwen van

Es er ook een kleine kans dat het in winterberg wat beter word en koud genoeg voor de sneeuwkanonnen of is de lucht dan weer niet goed??

Gustaaf Leeuwen van | 23-12-2014 - 10:57

Cheese Curve

Raymond kijkt weer eens naar het halflege gedeelte van het glas. :)

Cheese Curve | 23-12-2014 - 10:58

Sjef Koning

@Luca, ok jij zit daar nu zo te lezen? Dank voor de update, dan maar het beste er van hopen. Het wordt in ieder geval koud en dat is wel even anders geweest daar. We gaan voor het eerst met de kinderen, dus wel fijn als er wat pistes opengaan zodat de kinderen kunnen skien.

Sjef Koning | 23-12-2014 - 10:59

Johann

@Martijn Sonnenberg Precies, je zegt het al inversie"(hogedruk /subsidentie inversie). De laagste temperaturen vinden we momenteel in de dalen, hoe hoger hoe warmer. Zo kan het in de (hogere dalen) rustig -10 vriezen terwijl het gelijktijdig op 2000 meter 6 graden boven nul is en op 3000m 0° (bv hier in Oberwallis, -10 in het dal op 1300m en + 6 op 1800 meter).

Johann | 23-12-2014 - 11:01

Tim Leusink

Superspannend allemaal.......wij vertrekken over een paar dagen richting Les Menuires. Zou mooi zijn als er met de kou die komen gaat ook nog wat verse sneeuw bijkomt. Toch hou ik nog een slag om de arm qua sneeuw. Waar alle weerberichten gisteren spraken over +/- 60cm op zondag is het nu rond de 20cm. Als er in ieder geval maar iets valt. De mensen waar wij het appartement van huren hebben vorige week heerlijk kunnen skiën, maar de laatste paar dagen is het gewoon echt warm op de pistes. We gaan al jaren naar Les Menuires, maar nu voor het eerst met de kinderen. De oudste gaat voor het eerst op les; zou toch leuk zijn als de oefenweide van verse sneeuw is voorzien op zondag. Haha het is ook nooit goed. Ik ben super tevreden over het werk dat Johann en Michael doen. Fijne feestdagen allemaal en hopelijk veel wintersport plezier! Ik zal proberen wat updates te posten vanaf zondag.

Tim Leusink | 23-12-2014 - 11:54

Luca Tonie

@sjef! Ja je kan beter met de kinderen naar hochfilzen gaan als er al sneeuw komt. Dat is heel gemoedelijk en heel rustig super om voor de kinderen skiles te krijgen alleen er ligt nu nog niks! Hopelijk wordt het beter voor je samen met de kids

Luca Tonie | 23-12-2014 - 12:06

Marco ski

Nu in de zon in westendorf
Geen wind niet druk
Gewoon genieten

Wij wachten de sneeuw af

Groet marco

Marco ski | 23-12-2014 - 12:49

R J

@Cheese Ik heb ook liever een sneeuwdump hoor, maar het zit er in deze omgeving (Gastein) voorlopig echt niet in deze weken. Hoe graag we ook willen met elkaar.
Buiten is het hier gewoon warm en alles om mij heen is groen. Boven de 1700-1800m worden de komende dagen nog wat bespoten pistes geopend. De Duitsers komen eraan...
Sportgastein is ook nog redelijk te doen op een tweetal pistes, maar je ziet dat minder ervaren toeristen toch moeite hebben met de compacte kunstsneeuw (met alle gevolgen van dien...).
Komende kerstdagen is iedereen weer hilarisch over de 5-8cm die (mogelijk) gaat vallen. Door slim te fotograferen kunnen we thuis toch laten zien dat we echt een witte kerst hebben en de omstandigheden hier prima zijn! Slechte omstandigheden? Hoe komen jullie daar nu bij? Hééeerlijk geskied ;-)

R J | 23-12-2014 - 12:53

christophe

Normaal vrijdag vertrekken naar les gets, momenteel 1 piste open! Beter niet vertrekken of kom het echt veel beter dit weekend? Zie dat er weeral minder sneeuw gaat vallen zondag!

christophe | 23-12-2014 - 13:02

kevin de vrieze

Nederlandse media geven nu ook meldingen voor sneeuwval a.s zaterdag is dit reeel ?

kevin de vrieze | 23-12-2014 - 13:02

Tom Mollema

Countdown 24/25/26/27 Go ? Austria
SNEEUW AUB! Toch heb ik er een goed gevoel over.

Tom Mollema | 23-12-2014 - 13:22

Marijn Kramer

Heerlijk hier in fügen en hochfügen. Goede pistekwaliteit. Niet verwacht. Hier en daar wat ijzig maar het is prima te doen! Wel warm. Hopelijk gaat het donderdag flink sneeuwen!

Marijn Kramer | 23-12-2014 - 13:39

witteneger

@Johann. We gaan met Kerstmis zoals heel veel anderen naar het Zillertal. Klopt het als ik volgende samenvatting maak. Donderdag en vrijdag gaat het sneeuwen, vrijdag tot in het dal. Zaterdag mooi weer. Zondag weer sneeuw en verder nog onduidelijk. Of is dit te kort door de bocht?
Mvg Johan

witteneger | 23-12-2014 - 13:39

Dries Livigno

@Ewoud Ik hoop dat er ook een pak zal bijkomen de volgende 3 weken in Livigno. Ik vermoed dat we aan het record van vorig jaar niet zullen geraken, bijna 2 meter in het dorp.
Wanneer zitje in Livigno?

Dries Livigno | 23-12-2014 - 14:23

Cheese Curve

@Raymond. Je zal dan wel in het minder bedeelde stukje Oostenrijk zitten. Als ik de beelden bij life updates op deze site zie, zijn daar inderdaad groene vergezichten bij, maar evenzogoed ook witte panorama's en zo te zien niet alleen vanwege de kunstsneeuw. Er zijn toch zeker ook enthousiaste verhalen bij en ik geloof niet dat deze mensen allemaal in een complot zitten om de winterse (on) werkelijkheid te verdoezelen. Waarschijnlijk heb je gewoon pech op de lokatie die je gekozen hebt. Ik kan me wel goed voorstellen dat je baalt, maar ik zie ook mensen die er ondanks alles toch het beste van maken. Dat is volgens mij niet allemaal gespeeld optimisme. Hoop voor je dat het ook in jouw omgeving nog beter wordt voordat je weer huiswaarts keert.

Cheese Curve | 23-12-2014 - 14:44

Joost van Rooij

@Tim, Les Menuires is nog steeds vrij goed. Natuurlijk vandaag geen goede dag voor de sneeuw. Maar het valt echt mee. Voor kinderen die voor het eerst skien wellicht wat behelpen. Als je zelf kunt gewoon hoger gaan. Ben net terug uit Val Thorens en heb daar 5 uur prima geskied.

Joost van Rooij | 23-12-2014 - 14:46

Pieter Masson

Aftellen naar zaterdag , meribel ,les trois vallee , alleen spijtig dat computer van sneeuwhoogte zo veranderd , eerst 40 cm , nu 25

Pieter Masson | 23-12-2014 - 15:15

Maurice Gerrits

@johann Goed nieuws voor de tweede-wekers lijkt het. Ook nog steeds sneeuw verwacht in het Tsjechische reuzengebergte?

Maurice Gerrits | 23-12-2014 - 15:18

Ewoud .

@dries 27 tm 3 jan alleen als ik de vooruitzichten bekijk wordt het dan bewolkt:(

Ewoud . | 23-12-2014 - 15:21

Johann

@Pieter -computer sneeuwhoogte verandert niet. Modellen wel en dus wordt ook de neerslag adhv de modellen aangepast.!

Johann | 23-12-2014 - 15:28

Johann

@Maurice -Zie de kaart van hetECMWF met sneeuwdek(hoogte) voor zondag!

Johann | 23-12-2014 - 15:31

Johann

Vanmiddag weer even geskied, lijkt wel voorjaar, maar liefst 9.2 graden op 1800 meter. Sneeuw blijft goed en geen dooi door de kurkdroge lucht (lage dauwpunten -16°)

Johann | 23-12-2014 - 15:35

Tim Leusink

@Joost. Bedankt voor de update. Gelukkig wordt het kouder en zakt de sneeuw hopelijk niet te veel in. Als het goed is kunnen vanaf donderdag de kanonnen ook weer aan. En dan in het weekend een vers laagje erop.............We gaan het inderdaad hogerop zoeken en eens wat meer richting Val Thorens. In al die jaren dat we er komen gingen we eigenlijk altijd richting Courchevel en dan in de middag in de buurt van Les Menuires. Nu maar eens anders doen. Hoop wel dat het in Les Menuires iets witter wordt. Niet alleen voor de les van onze dochter, maar een van ons blijft 's ochtends met onze dochter van 2 in het dorp. De ander kan dan lekker kilometers maken met de rest van de familie.

Tim Leusink | 23-12-2014 - 15:38

Mariëlle Schuurman

Vandaag goed kunnen Skieen in la plagne. Meer dan voldoende pistes open om je te vermaken. Het is zonnig en warm maar sneeuw op de piste houd het goed. Naast de puste komt het gras er doorheen. Voor de vakantiegangers voor volgende week hoop ik wel een sneeuwbui, moffen en donderdag nog warm hier.

Mariëlle Schuurman | 23-12-2014 - 15:45

Franken Stein

Vandaag heerlijk geskied in solden wel druk het is vakantie maar wekker staat op 7 uur om half 9 in de rij bij gigijoch maar pistes zijn in de morgen perfect wel
super druk spreek mensen die 3 uur in de auto zitten om toch maar te kunnen skieen bedankt allemaal voor de goede informatie op deze site top !!

Franken Stein | 23-12-2014 - 15:53

Niels van Bockel

Wat een leven heb jij toch @Johann. Even in je pauze de latten onder binden en hopla ;-)! Wat is Nederland toch plat en warm...

Niels van Bockel | 23-12-2014 - 15:59

mark Schevernels

Zalig dag. Terrasjesweer. Hopelijk donderdag en vrijdag veel sneeuw in der steiermarkt

mark Schevernels | 23-12-2014 - 16:03

Edwin vd linden

See was vanochtend weer prima te doen maar in de middag veel ijzige plekken. Het weer was geweldig en vanaf 14.30 uur lekker nog een uurtje in de zon gezeten met een glaasje. Ondanks dat het niet perfect is genieten we toch volop.

Edwin vd linden | 23-12-2014 - 16:47

Sander May

Wij zijn met het gezin nu drie dagen in de Zillertal-Arena en we hebben al drie fantastische ski-dagen achter de rug. Tuurlijk, de sneeuw kan altijd beter en vandaag was het echt belachelijk warm. Maar in achtereenvolgens Kaltenbach, Gerlos en (vandaag) Hochfügen hebben we ons zeer goed vermaakt. Morgen nog één warme dag en dan eens kijken hoe de Kerst eruit ziet. Ik reken op wit!
Liebe Grüße aus Stumm!

Sander May | 23-12-2014 - 17:00

Theo Joosten


Beste mensen , we hopen allemaal tegen beter weten in . Niemand kan voorspellen wat voor weer het word over laat staan 2 dagen . We praten ons alleen maar met zijn allen moed in . (meer kun je ook niet doen) Misschien komt er 3 weken niks , misschien valt er overmorgen al een berg sneeuw . Voorspellen mag zeker , maar hier komt (helaas) bijna nooit niks van uit .Gewoon reeel blijven .

Theo Joosten | 23-12-2014 - 17:01

Danny Slaghuis

@johann: ik keek net naar de gfs kaarten rond oud en nieuw. Nou weet ik dat het koffiedik kijken betreft, maar zie ik op die kaarten nou goed dat het weer belachelijk warm zou kunnen worden die dagen, mochten deze voorspelling wel kloppen? Ik hoop wel dat het niet uitkomt.

Danny Slaghuis | 23-12-2014 - 17:15

Dirk

Update uit Val Thorens.
Al 3 dagen zeer zonnig, geen wolkje aan de lucht. De sneeuw is prima. Alleen is het druk op de pistes maar dat nemen we er met plezier erbij.

Dirk | 23-12-2014 - 17:16

Joost van Rooij

@dirk, gewoon naar de Caron gaan. Lekker rustig daar.
@Tim, La Masse is in de ochtend ook goed. Je moet wel via lift La Masse 1 heen en terug.

Joost van Rooij | 23-12-2014 - 17:23

 Joeri L

Toch zij er mensen die de kaarten op eigen houtje gaan interpreteren. Zoals al vaker zitten de meeste dan helemaal verkeerd te kijken. Waarom zover vooruit kijken dat doen Johan en micheal ook niet. Omdat het geen zin heeft. Als er echt grote veranderingen komen zal er zeker een update komen.

Gr Joeri

Joeri L | 23-12-2014 - 17:36

Rene

Update vanuit Solden.
Mooie zonnige dag met veel wind en hoge temperaturen. Petje af voor de sneeuwmeesters, die hebben een mooie dalafdaling neergelegd. Niemand weet het volgens mij want een een uur lang met 3 mensen geskiet daar. Aan het einde van de dag worden de pistes ijzig. Verder prima pistes de hele dag.

Rene | 23-12-2014 - 17:37

Pieter Masson

@dirk de verbindingen tussen val thorens en meribel of courchevel zijn die goed voor skien
,vertrek zaterdag

Pieter Masson | 23-12-2014 - 17:48

Floris Onghena

@Dirk @Pieter
Ik vertrek ook zaterdag naar Val Thorens. Is verbinding met het hele Trois Vallees mogelijk? Anders nemen we een skipas voor enkel Valtho.
Gr Floris

Floris Onghena | 23-12-2014 - 18:06

Danny Slaghuis

@joeri: ik ben geen kaarten aan het interpreteren, en ik ben helemaal geen persoon die de kaarten gelooft die verder dan drie dagen kijken. Als je goed leest in mijn reactie stel ik een vraag over die kaarten, waarbij ik ook al vermeld dat ik weet dat het koffiedik kijken betreft. Ik probeer gewoon weerkaarten lezen onder de knie te krijgen. Dus vraag ik me af of een dergelijke kaart dan betekent dat het warm weer is op zo'n kaart. Niet zo negatief lezen, daar wordt niemand gelukkiger van ;-)

Danny Slaghuis | 23-12-2014 - 18:10

Sjoerd Broos

Ook wij hebben heerlijk geskied in Kaltenbach/ Hochfügen vandaag. Met een zonnetje erbij niets te klagen gehad! Op -18 graden zit ik niet te wachten...

Sjoerd Broos | 23-12-2014 - 18:15

Mr Board

Ik hoop op een dumpvoorspelling voor de update zo.......

Mr Board | 23-12-2014 - 18:22

Marco ski

@all

Vanaf de eerste dag dat deze site dit jaar in de lucht is ben ik een trouwe lezer en regelmatig post ik hier wat op.

Door de weersverwachting was ik erg negatief en teleurgesteld. Zo erg dat ik er niet echt zin meer in had. Het kon toch niet erger dan vorig jaar met de week voor kerst. Maar het kan zeker erger ?

Wij hebben getwijfeld om te annuleren want hier in westendorf is maar beperkt te skiën. In totaal 3 pistes open. Maar wat zijn we blij hier te zijn.
Kinderen genieten en wij ook.☺

Wat open is ligt er voorwat betreft de omstandigheden goed bij. Niet druk bij de liften en super gezellig op het terras bij de talkaizer.?

Morgen gaan we weer
We hebben er nu al zin in

Groet marco

Marco ski | 23-12-2014 - 18:25

Patrick Claassen

Zo dag 3 zit er weer op lente weer!!!!! redelijk kunnen skiën in kitzbuhle heel veel ijs pistes maar toch we kunnen skiën hoop voor de gene die volgende week gaan dat er sneeuw komt want eerlijk dit is geen wintersport het word met de dag slechter denk dat er eerder pistes dicht gaan dan open duim voor alle die nog moeten gaan mee voor flink pak sneeuw

Patrick Claassen | 23-12-2014 - 18:28

Mr Board

het is trouwens op dit moment 3x niks in Brixen hoorde ik van aanwezige vrienden. gisteren hebben ze geskied maar daar waar de omstandigheden eigenlijk niet naar dus vandaag hebben ze een wandeling gemaakt.
op sommige plekken was het ontzettend druk maar andere plekken juist uitgestorven.

In plaats van een tientallen meters brede piste is er vanuit wanhoop maar 5 meter kunstpiste geprepareerd.


als er ergens deze week 25 cm sneeuwval is ben ik benieuwd of er verandering komt in het aantal vierkante meters piste er meer bij komt. weet iemand dat? is daarop te boarden / skiën?


Nog steeds niet gerust gesteld.

Mr Board | 23-12-2014 - 18:28

Marco ski

Dus wees niet pessimistisch
Maar geniet en ben dankbaar dat er pistes open zijn ??

Marco ski | 23-12-2014 - 18:34

Pieter Masson

@floris , ik vertrek ook pas zaterdag naar meribel , ik wou ook maar weten als je kan skien van meribel naar val thorens of naar courchevel

Pieter Masson | 23-12-2014 - 18:55

Henrik Mulder

Topdag gehad op de Mölltaler gletscher! Zitten in Kals - Matrei, daar zijn wel pistes open en is goed te skiën, maar echte sneeuw is toch veel beter. En met de omstandigheden vandaag was het perfect!

Groeten

Henrik Mulder | 23-12-2014 - 19:17

Eric Kromhout

@MrBoard als het in Skiwelt Brixen gaat sneeuwen en er valt 25 cm en dan gaan ook nog is de sneeuwkanonnen aan dan komt het absoluut goed.

Reden: het zijn de grasalpen en op maar een dunlaagje kun je skieen. Dus dan ook bredere pistes dat kan bijna niet anders maar...er is nog niets gevallen. Vooruitzichten zijn goed maar gaat dat witte goedje ook vallen...dat is de vraag en komt er 25 cm. Het is afwachten maar het zou genoeg moeten zijn om de 2e week van kerst goed te skieen.

Eric Kromhout | 23-12-2014 - 19:23

Marco ski

Hoe zijn de pistes in les gets?

Marco ski | 23-12-2014 - 19:39

Snowboarder

Ik heb er vertrouwen in. Zojuist nog een appartement gereserveerd in het salzburgerland. Volgende week lekker boarden in de poeder. Heerlijk.

Snowboarder | 23-12-2014 - 19:43

christophe

@marco: niet open!

christophe | 23-12-2014 - 19:44

Mr Board

@Eric K: thanks.

Mr Board | 23-12-2014 - 19:44

Bob den Dekker

@marco ik krijg net een foto door van fam; daarop staan een heleboel mensen uit les gets die een heerlijke wandeling in de zon aan het maken waren. Alleen les croix is open, dus alle sneeuw is welkom. Via de extra pagina op www.lesgets.com/info krijg je up to date info over weer/piste/omgeving etc Wij vertrekken vrijdag en doen elke avond een sneeuwdansje ;-)

Bob den Dekker | 23-12-2014 - 19:57

Hans H

Update la plagne:
Niet normaal hoe ze hier de pistes goed houden. Links en rechts van de pistes schrapen ze de sneeuw naar de pistes toe.
De zon brandt heerlijk. Lijkt wel paasskien.
Na 3 dagen nog lang niet alle pistes gehad! Kertsskien: altijd boven de 2000!

Hans H | 23-12-2014 - 20:05

christophe

Metro france geef voor don. wat sneeuw boven 1500m! Voor zat. Boven de 800m, maar ook niet zoveel sneeuw! Ga normaal ook naar les gets vrijdag, heb daar een tante wonen in de streek. Maar denk dak zal passen. Kan ook naar les contanimes uitwijken waar wel een piste of 15 open zijn, maar druk! Heb nu wel vakantie, de volgende pas met Pasen. Ofwel moet het hier goed beginnen vriezen! Maar daar vrees ik voor! Dus zou nu wel graag vertrekken!

christophe | 23-12-2014 - 20:13

Johann

@All -Update adhv de avondmodellen. Het is en blijft ongemeen spannend, niet zozeer het koufront wat donderdag de winter in de Alpen gaat brengen met vooral aan de noordkant wat sneeuw maar veel meer hetgeen zich in het weekend gaat afspelen. Alle modellen behalve het GFS zijn het er over eens dat een depressie zaterdag net met zijn kern ten zuiden van Nederland via de Alpen of net eronder door richting midden Italie gaat trekken. Dit gaat overal sneeuw opleveren met in eerste instantie een zwaartepunt voor de westelijke (Franse) Alpen. Hier kan 20 tot 30 en lokaal 30 tot 50cm sneeuw gaan vallen, verder naar het zuiden is evt. nog meer mogelijk. Later kan er ook veel neerslag gaan vallen in de zuidoostelijke Alpen en mn de Italiaanse Dolomieten. In een gebied tussen Trento en Belluno berekent het ECMWF tot en met maandag maar liefst 100 tot 150mm aan neerslag en lokaal ook nog meer. Karinthie en Süd Tirol mogen dan ook rekenen op een heuse dump (50-90cm). Het moge duidelijk zijn dat het met de koers van het laag allemaal heel nauw luistert en kleine veranderingen grote gevolgen in pos. of neb. zin zullen hebben. Tot dato zullen de kaarte wrs nog meerdere malen veranderen. Na het weekend komen we meer onder invloed van een nieuw hoog dat zich via de Britse eilanden naar Scandinavie uitbreid en later meer met zwaarte punt Noordzee. De Alpen houden een continentale koude oostelijk stroming. Tegen het einde van de verwachtingsperiode gaan de temperaturen wel iets omhoog maar het blijft ook dan winters.

Johann | 23-12-2014 - 20:17

Luc Cap

Nog 1 dag hitte

Luc Cap | 23-12-2014 - 20:27

Peter Molekamp

Johan, Wat houdt dat in voor Skiwelt? Hoeveel neerslag voorziet men daar?

Peter Molekamp | 23-12-2014 - 20:34

Paulien Ravenstijn

@Johann: bedankt weer voor de update!
We blijven doorduimen...

Paulien Ravenstijn | 23-12-2014 - 20:34

Luc Cap

@ Johann ivm update dus als ik het zo lees in het WE geen sneeuw voor Oostenrijk Tirol ? Of lees ik het verkeerd ?

Luc Cap | 23-12-2014 - 20:35

Henrik Mulder

Dat is goed nieuws! Wij zitten volgende week nog in Kals Matrei en zo'n dump zou echt top zijn! Wat doet de SVG Johann?

Henrik Mulder | 23-12-2014 - 20:36

Johann

@Hendrik -uitgaande van het ECMWF tijdens intensieve neerslag (maandag) in de dalen, algemeen rond de 1000 meter.

Johann | 23-12-2014 - 20:49

Johann

@Luc @Peter -ook de rest van de Alpen (Tirol) gaan sneeuw meepakken, echter minder dan in de eerder beschreven delen, ga maar uit van 10 tot 30cm. De hoogste waardes naar het zuiden toe. Kan echter geheel afh van koers laag ook veel meer of minder worden!!

Johann | 23-12-2014 - 20:53

Henrik Mulder

Dank! Mooie sneeuwgrens, ik teken ervoor! Nu hopen dat het niet weer een dooie mus is:)

Groeten

Henrik Mulder | 23-12-2014 - 20:54

Johann

@Henrik -duimen, ik doe mee!

Johann | 23-12-2014 - 20:55

mark Schevernels

@johann. En steiermarken of blijf het hier droog zoals ze op de Oostenrijkse tv zeggen

mark Schevernels | 23-12-2014 - 20:57

Peter Molekamp

@Johann,

Bedankt voor jouw reactie. Met de voorspellingen voor net na de Kerst groeit de sneeuwmassa in Skiwelt dus langzaam aan. Hopelijk heeft iedereen die er nu is of deze week heen gaat er dan plezier van.

Peter Molekamp | 23-12-2014 - 21:01

Marco ski

@bob

Thans

Voor de update
We hopen op sneeuw

Groet marco

Marco ski | 23-12-2014 - 21:11

Mar Zents

Bedankt voor de update Johann! Pakt het Salzburgerland ook nog iets mee mocht deze voorspelling uitkomen? Groetjes, Marjolein

Mar Zents | 23-12-2014 - 21:13

Annemarie Peters

Vandaag weer een superdag in het Hochzeiger skigebied gehad. Heerlijk zonnetje, maar de pistes blijven goed! Sommige stukken wel wat hard, maar prima te doen. Iedere dag komen er weer 1 of meer pistes bij.

Annemarie Peters | 23-12-2014 - 21:15

Frank H.

Johan, wat geeft dit voor het Salzburgerland? Wij vertrekken vrijdag naar maria alm. Ligt dit gebied ook in de orde van 10-30cm, of mogen we hopen op meer? Bedankt voor die top weerberichten elke dag.

Frank H. | 23-12-2014 - 21:17

Sjef Koning

Dank voor de avondupdate! Aftellen is begonnen :-)

Sjef Koning | 23-12-2014 - 21:33

Luc Cap

@ Johann bedankt voor je antwoord. Elke cm is er één bij. Je zegt op het einde van de verwachtingsperiode temp wat naar omhoog maar het blijft winters. Temp rond het gemiddelde veronderstel ik dan ? Beetje ver nog misschien maar ik duim mee dat het winters blijft. Bedankt voor de opvolging.

Luc Cap | 23-12-2014 - 21:44

Dries Livigno

@Johann @Eoud Heb zonet gekeken op 3Bmeteo.comvoor Livigno en heb tot mijn groteverwondering vastgesteld dat ze rond 1 jan meer dan 150cm verse sneeuw geven. ALS DIT UITKOMT WORDT HET FANTASTISCH !!!!!!

Dries Livigno | 23-12-2014 - 21:49

Bernard Minderhoud

@ johan, kan je iets Eggen over de oostelijke zwitserse alpen? In het hoekje van oostenrijk zwitserland en lichtenstein

Bernard Minderhoud | 23-12-2014 - 21:50

Niels van Bockel

Klinkt goed Johann! Ik duim ook mee! Hopelijk voor iedereen wat van dat witte goud!

Niels van Bockel | 23-12-2014 - 21:51

Anki Van Bruggen-van Harten

Vandaag was het weer super mooi skiweer op de kaunertaler gletscher! Alle liften draaien, pistes zijn erg goed en de zon scheen volop. En het is er niet druk, geen wachtrijen bij de liften. En hoewel er veel blauwe en rode pistes zijn, je kunt hier ook schitterend offpiste door de poeder (ik zelf niet, maar zag diverse mensen mooie sporen maken in het maagdelijk witte landschap).

Anki Van Bruggen-van Harten | 23-12-2014 - 21:52

christophe

Grappig, net dat Johan zegt dat er voor de Franse Alpen 20 tot 30 cm sneeuw gaat vallen. Komt er maar 6 cm sneeuw meer naar beneden in les gets! Terwijl er hier vanmorgen nog bijna 40cm op stond! Toch iets raar?

christophe | 23-12-2014 - 21:57

Luc Cap

Blijft elke dag spannend

Luc Cap | 23-12-2014 - 21:59

Niels van Bockel

@Cristophe, niet raar hoor. Johann zegt ook dat een minimale verandering van de koers van het laag als grote veranderingen kunnen voorkomen. Dus neem die hoogtes niet te nauw. Sneeuwhoogte is zo moeilijk te voorspellen!

Niels van Bockel | 23-12-2014 - 22:03

Wim V

Gaat de goede kant op. Laat die megadump maar komen. Dan is iedereen blij.

Wim V | 23-12-2014 - 22:08

Jan Pietersen

Pfff spannend zeg!

Jan Pietersen | 23-12-2014 - 22:09

Jan Pietersen

En dan te bedenken dat ik dit weekend naar het Berner Oberland ga. Bij wikipedia rekenen ze dit tot de westelijke alpen.

@Johan, pakken die ook wat mee? Ben al als een kind zo blij als ze zondag 20 cm meepakken. Kijk ik echter bij weer.nl op Adelboden of op snow-forecast, dan zie ik een lullige 4 cm :-(

Jan Pietersen | 23-12-2014 - 22:11

Jan Pietersen

Ja Christophe, herkenbaar. Bij Adelboden van 39 naar 18 naar 4 cm....weer een dode mus??

Jan Pietersen | 23-12-2014 - 22:16

R J

Vandaag prima zonnige en warme dag in Salzburg. Perfect gegeten in de Blaue Gans. Morgen zonnig en wederom warm. Donderdag hooguit 4 cm sneeuw. Daarna koud en zonnig. Vergeet de sneeuwdump deze kerstvakantie en plan vast een herkansing (qua skiën) in jan/feb.

R J | 23-12-2014 - 22:22

Luca Tonie

Komt allen dit weekend naar Nederland en België.......! Het kan weleens sneeuwerig worden! De gfs lijkt nu ook bij te draaien wat betreft het laagje waardoor de Franse Alpen de volle laag krijgen! De Oostenrijkse Alpen lijken weer overal buiten te vallen ivm luchtdrukstijging vanuit het oosten.

Luca Tonie | 23-12-2014 - 23:16

Jopie Ski

Vrijdag naar Ski Amadee. Ziet er weer veel beter uit. Morgen beetje sneeuw en de sneeuwkanonnen kunnen vol aan. Reken op dalafdalingen Flachau. Volgende week wordt wel koud. Maar zo hoort het ook. :-)

Jopie Ski | 24-12-2014 - 05:55

Boarder George

Hallo allemaal,

Ik zit sinds afgelopen zaterdag in het Vorarlberg gebied met mijn gezin. Wat hebben we het weer super naar ons zin! Er ligt relatief weinig sneeuw. En het is ook redelijk ijzig door de sneeuwkanonnen. Maar het voordeel hiervan is dat de moeilijkere pistes rustig zijn. Door het ijs maak je nog wel eens een schuiver maar dat mag de pret niet drukken ;-)

Ondanks de beperkte hoeveelheid sneeuw komen wij als (licht) gevorderde snowboard familie helemaal niets te kort. Wij hebben weer een TOP vakantie en gaan in de krokus en met pasen gewoon nog een keer ;-) We hopen dan natuurlijk wel op wat meer sneeuw...

Ik eens iedereen een fijne vakantie toe met veel glijplezier!

Groet van Boarder George

Boarder George | 24-12-2014 - 07:19

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord