Voordat we verder gaan met het uitgebreide weerpraatje voor de vroege vogels alvast even een blik op het weer voor deze dag. Ook vandaag is het het zeer zacht en zelfs nog wat zachter dan gisteren. Afgezien van overtrekkende (hogere) wolkenvelden schijnt de zon volop. In de dalen kan het kwik oplopen tot 15 a 18 graden en ook in de bergen wordt het met 4 tot 8 graden op 2000 meter hoogte voor de tijd van het jaar extreem zacht. Omdat de aangevoerde lucht ook nog eens kurkdroog is (10-20% luchtvochtigheid) kunnen we genieten van perfecte vergezichten. Zoek op de terrasje wel een plekje in de luwte want ook vandaag staat er weer een onaangename harde wind. Verder in de dalen vooral in de ochtend kans op Hochnebel, Vandaag dus de bergen in (met of zond ski's) en nog even genieten van de zon, mooie panorama's, en voorjaarsachtige condities.
Witte pistes, vrijwel alles open, hier en daar wel ijzige ondergrond, zo meldde ons
Paul van Wijngaarden uit Valtho
De afgelopen dagen (eigenlijk al week) hebben we er (voorzichtig) al op gewezen dat er met het opdoeken van het Azorenhoog in oostelijke richting via de Middellandse Zee mogelijkheden zijn voor "Thialf" om eindelijke eens zijn winterse pijlen op West Europa en de Alpen af te vuren. Pakken even snel in vogelvlucht de diverse weermodellen en ensemble oplossingen erbij (tot zover die op dit moment bekend zijn) dan zien we dat deze winterse ontwikkelingen ook vandaag weer netjes op de kaarten staan. Het gaat dus binnen een vrij korte tijdspanne een heel stuk kouder (Temperatursturz van 15 tot 18 graden) worden en ook de sneeuwkansen stijgen met stip. Toch zitten er nog een paar addertjes onder het gras die de ontwikkelingen vooral in in het weekend en wellicht ook de periode daarna nog heel spannend gaan maken!
Ook vandaag kunnen we nog genieten van het zonnige en zeer zachte
bergweer (foto Aletsch Arena)
Momenteel bevinden we ons aan de noordflank van het Azorenhoog met zijn kernen boven Zwitserland en de centrale Middellandse Zee. (1030hPa). Ten noorden daarvan zien we depressie in het zeegebied bij IJsland en Finland (980hPa). Een west-oost georiënteerd frontensysteem (koufront) ligt quasi stationair tem noorden van de Wadden en vormt de scheidingslijn tussen koudere lucht in het noorden en zeer zachte, van origine subtropische lucht, in het zuiden en westen. Deze grens met koude lucht verloopt van Schotland naar het noorden van Denemarken. Door het verder wegtrekkende en afzwakkende Azorenhoog en door toenemend druk van de depressies in het noorden en op de Atlantische Oceaan komt deze grens vanaf morgen langzaam maar zeker in beweging.
GFS; Vandaag vanuit het zuidwesten nogmaals zeer zacht
Morgen woensdag merken we al dat de zachte kantjes eraf gaan maar de echt koudere lucht zal ons na passage van het eigenlijke koufront in de periode van donderdag- vrijdag bereiken. Morgen woensdag is het ook nog zonnig maar zoals gezegd al wat kouder met temperaturen die op het 850hPa vlak in de loop van de dag op 2 tot 0 graden zullen gaan uitkomen, een stuk zachter is het voor de laatste keer nog naar het oosten en zuidoosten toe. Ook de zon is nog ruimschoots van de partij en de wind is ofschoon niet meer zo sterk toch nog prominent aanwezig. Diegene die morgennamiddag -avond naar het noorden kijken ziet waarschijnlijk al wat bewolking aankomen. Deze bewolking hangt samen met het naderende koufront dat donderdag de Alpen gaat binnentrekken.
GFS T850hPa vanmorgen, nog volop in de zachte lucht, de koudere
lucht (groen) is al zichtbaar boven de Noordzee
GFS voor donderdag-vrijdag(nacht), de Alpen zitten inmiddels vol in de
koudere lucht
Donderdag naar het zuiden toe eventueel nog laatste opklaringen, verder steeds dicht dichter wordende bewolking en weldra volgt de neerslag behorende bij het front. Omdat we met een noordwestelijk stroming te maken hebben wordt de meeste neerslag aan de Alpennoordkant verwacht. De inner-alpine dalen en de zuidkant zullen minder neerslag meepakken. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens rond de 1000 meter, daalt in de loop van de donderdag tot in de dalen. Omdat de koudere lucht ook vrij droog is en ook de luchtdruk vrij hoog zullen er geen grotere neerslaghoeveelheden gaan vallen. Zowel het GFS als het ECMF berekenen tot vrijdag tussen de 5 en 20mm, omgezet in droge sneeuw zou dit 5 tot 20cm sneeuw betekenen. Het zwaartepunt, ik kijk nu even naar het ECMWF, wordt berekend in de Stau van de noordelijk centrale Zwitserse en Oostenrijkse Alpen.
Verwachte neerslag(sneeuw) en verdeling op het koufront (tot vrijdag)
Vrijdag krijgen we te maken met een tussenhoog en bij opklaringen kan het in de ingestroomde lucht ijskoud worden. Dit geldt met name voor de oostelijke Alpen waar de koudste lucht zit (-10 tot -12 graden op T850hPa / 1500 meter hoogte). De hoger gelegen dalen mogen wanneer de wind wegvalt en boven sneeuw rekenen op diepvries temperaturen van -15 tot -25° en wellicht in de bekende Kältelöcher ook nog kouder.
GFS T850hPa: vrijdag-Zaterdag(ochtend) wordt het "knackig kalt"
Zaterdag en de dagen daarna gaat het dan heel spannend worden wanneer aan de oostflank van nieuw Atlantisch hoog een actieve (sneeuw)depressie via Engeland of de Noordzee richting het zuiden afzakken (hoogtetrog). Deze depressie (incl. hoogtetrog) met ook op hoogte zeer koude lucht trekt vervolgens via de Benelux of west Frankrijk naar het zuiden en het bij behorende koufront met sneeuwval zal in de loop van de zaterdag de westelijke Alpen binnentrekken. wat er dan precies gat gebeuren is heel sterk afhankelijk van de precieze ontwikkelingen en met name de koers van het laag. Deze koers luistert zeer nauw wanneer het om de neerslag gaat. Daarbij gaat zich zich boven de Golf van Genua een apart laag gaat vormen (GFS, ECMWF) wat de sneeuwprognoses alleen maar moeilijker maakt!
Zeer spannende ontwikkelingen aangaande sneeuw(dump) voor de Alpen in het
weekend
In grote lijnen zitten de modellen met bovenstaande ontwikkelingen voor het weekend op één lijn, wat meer in detail zien we toch wat verschillen in koers van het laag. Dit maakt juist de sneeuwverwachtingen op dit moment nog zo problematisch. Omdat het laag vrij westelijk (Frankrijk) via Frankrijk afzakt, de jetstream net ten westen van de alpen naar het zuiden verloopt en omdat het Atlantische hoog probeert zijn invloed naar het oosten toe uit te breiden zijn de modellen met de sneeuwhoeveelheden wat terughoudend en zullen we gaan uitkomen op 20 tot 50cm aan Neuschnee met zwaartepunt voor de westelijke (Franse) Alpen. De oostelijke Alpen komen er dan een heel stuk bekaaider af. Toch ben ik van mening wanneer we de gehele constellatie bekijken er wezenlijk meer in het vat zit, daarover de komende dagen dan meer!
Verloop jetstream (rode pijl) niet optimaal voor grote(re) sneeuwhoeveelheden
Berekende sneeuwdek ECMWF tot zondagavond, let ook op de sneeuw die in grote
delen van Frankrijk en de Benelux wordt berekend
Na het weekend gaan we profiteren van het Atlantische hoog wat over centraal Europa doorschuift. Omdat de hoogteas ten noorden van de Alpen zal komen te liggen houden we een continentale aanvoer. Het is koud met in de bergen veel zon. De dalen en het laagland krijgen weer te maken met (hardnekkige) Hochnebel. Al met al heel goede wintersport condities, helemaal wanneer er nu ook nog eens een mooi pak sneeuw gaat vallen. Helaas dus daarover nog geen zekerheid maar in ieder geval wel toenemende sneeuwkansen op het koufront donderdag en de "sneeuw" depressie in het weekend. Morgen maar weer eens verder kijken en met z'n allen duimen!!
GFS ensembles prikpunt Vorarlberg
Ook de ontwikkelingen voor de wintersportgebieden dichter bij huis zijn gunstig. Het wordt ook hier een heel stuk kouder waarbij ook de sneeuwkansen zullen stijgen. Vooral in het weekend dan toenemende kans op sneeuw en sneeuwbuien (zie verwachte sneeuwdek kaart Europa). Ook hier geldt echter dat het voor (sneeuw)details nog te vroeg is.
Tot zover voor dit moment, geniet nog even van het mooie weer en een fijne dag waar dan ook. Ciao
Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl
Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.
Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl
Reageren op het weerbericht is alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!
Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.
Spannend!!
Mark D | 23-12-2014 - 08:03
Solden +3 graden om 08:00. Dat beloofd wat vandaag
Rene | 23-12-2014 - 08:11
Het blijft maar spannend. Maar met 15 gr vandaag kunnen ze daarna wel een pak sneeuw en een temperatuursturz gebruiken in de skigebieden. Gelukkig ga ik pas half januari.
Wim V | 23-12-2014 - 08:12
Het blijft dus de vraag voor degene die week 2 van de kerstvakantie gaan: ' wordt het een filmhuisthriller met keihard een slechte afloop, of wordt het toch een Disney scenario....arriveren in een slecht herfstlandschap en zondagochtend ontwaken in winterwonderland!
Deze keer ga ik voor Disney! Met de kids naar les Sybelles deze zaterdag.
Tot die tijd begint mijn dag gewoon met jullie info en wacht ik in spanning af.
Thx Heren!
Jochem Douwes | 23-12-2014 - 08:13
Ben benieuwd naar het weekend. Weer een seperd, of een pak sneeuw?
Jaap Molenaar | 23-12-2014 - 08:13
Vandaag een dagje niet skien.
Is harde wind in zillertalarena dus veel liften dicht en een hele hoop mensen op een paar baantjes.
Alhoewel ik het slechter verwacht had zijn de condities in het zillertalarena toch vrij goed.
Helaas veel pistes dicht dus heel veel mensen op de open pistes.
Hoop op sneeuwscenario zoals beschreven want zijn er nog twee weken.
Rob Van Elen | 23-12-2014 - 08:17
Heel spannend, nog 1,5 week en ik vertrek! Ik blinde verschillende apps in de gaten en per dag verschilt het maar ik het lijkt er op dat er dit weekend toch behoorlijk wat gaat vallen in de puy saint Vincent. Maar zoals ze hier veilig zeggen, 'met een slag om de arm' :-)
Martijn Rondel | 23-12-2014 - 08:24
Vol verwachting klopt ons hart :-)
Philomena Wijburg | 23-12-2014 - 08:32
Ik hoop dat jij gelijk krijgt Johann en niet Roel (van de bevriende collega's). Roel geeft voor zondag in Zinal maar 2 cm, jij plaatst er nog graag een nulletje achter!! :)
Zaterdag rijden zal blijkbaar zonder al te veel sneeuwellende lukken, dat is ook al niet slecht, dat zag er eerder ook anders uit.
Merci voor de fijne berichten trouwens!!
Volgende week mag je wat foto's verwachten uit Zina/Grimentz
grtjs,
Steven
Steven De Backer | 23-12-2014 - 08:32
Verdorie toch 't zal toch weer niet waar zijn zeker... @ Jochem ik duim voor je Disney scenario :)
Op sneeuwverwachting zie ik nu toch al 3 dagen +/- 40cms sneeuw staan op zondag 28/12 in het gebied waar we naar toe gaan (Paradiski). @Johann denk je dat dit zal mogelijk zijn of hangt deze sneeuwval nog af van teveel andere dingen?
Keep up the good work.
Grtn,
Frederic Verschaeve | 23-12-2014 - 08:57
Hier in kaprun, -1.5 dus hopelijk vandaag niet al te warm☺
Duco Fluit | 23-12-2014 - 09:04
Oh...spannend!! Hopen dat het voor villars sur ollon ook sneeuw oplevert..op hun eigen site zeggen ze van wel..weet iemand hier iets over? Wij gaan morgen!
Nienke Westerink | 23-12-2014 - 09:08
Mini dumpje in de maak voor zaterdag/zondag? Zou zo lekker zijn!
Niels van Bockel | 23-12-2014 - 09:20
@johann, kan je aub eens aan de thermostaat draaien voor het zittertal. Het is nu 9.15u en en 5graden op hochkrimml.
Het mag wel wat kouder hoor. Nog beetje lichte bewolking maar ook weeral mooi blauwe lucht
Tim Polfliet | 23-12-2014 - 09:23
Elk nadeel heeft z'n voordeel; dit jaar geskied in drie gebieden, erg leuk en afwisselend en met goede/redelijke sneeuw en pistes.
St anton Lech en Ischgl.
Aanrader:)
Willie Kapp | 23-12-2014 - 09:30
Nog 17 dagen, kan nog heel wat gebeuren op die tijd maar natuurlijk hoop ik dat de Kerstgangers nog heerlijk winterweer, mét sneeuw gaan krijgen de volgende dagen.
T is idd spannend op de weerkaarten en alles hangt af van drukbewegingen.Omdat we dat nooit zelf in de hand hebben kan het altijd alle richtingen uit, spannend dus, maar laat het nu ook eens in het voordeel van de wintersporters uitvallen hé ! Ik duim volop.
ECMWF en GFS die het vrijwel eens zijn, waar gaan we dat schrijven ? Eerst maar weer die hitte verdrijven uit de Alpen.
Luc Cap | 23-12-2014 - 09:32
Addertjes onder het gras, ijskoud en kurkdroge lucht... Keep on dreaming allemaal.
R J | 23-12-2014 - 09:33
Maar hopen dat er nog iets gaat vallen in livigno
Ewoud . | 23-12-2014 - 09:56
Het is tenminste onder 0 de gehele tijd dus lekker sneeuwkanonnen aan en gaan met die banaan
Michael Christen | 23-12-2014 - 10:11
klinkt toch hoopvol, eerst meer sneeuw uit de voorspellingen zou toch wenselijk zijn, want wat raymond schrijft: ijskoud alleen is niet goed (want we hebben eerst sneeuw nodig, ideaal overal een meter en dan de diepvries in tot eind maart).
Johann. Als ik naar de webacams voor lech kijk is het in oberlech bij de gondel op de cam 6.2 graden, in het dal bij de fluhenlift (+/- 100-150 meter lager, op de andere helling) -3.2 kun je zo een groot verschil krijgen bij inversie? de fluhenlift staat op de andere helling, maar de + 6 in oberlech zag ik om 9:15 ook en toen stond op dezelfde helling in het dal het sneeuwkanon nog aan...
Martijn Sonnenberg | 23-12-2014 - 10:15
Iemand nog een lokale update uit Fieberbrunn? Als er 3 dagen volle bak sneeuwkanonnen kunnen draaien, vanaf donderdag, is zoiets voldoende om een piste ski klaar te hebben?
Sjef Koning | 23-12-2014 - 10:42
Schruns Montafon Vorarlberg: niets aan de hand, prima skieen. Vanaf 1300 meter. Sneeuwkanonnen hebben goed werk gedaan!!
Gast-1234 4 | 23-12-2014 - 10:47
@sjef ja zeker is dat voldoende alleen blijven de vooruitzichten verre van ideaal
Voor fiebergroen! Maar er zullen deze week langzaam wat baantjes open gaan. Maar je kan beter in Nederland blijven! Daar wordt meer sneeuw verwacht dan de Alpen de afgelopen weken gehad hebben...;-)!
Luca Tonie | 23-12-2014 - 10:47
Es er ook een kleine kans dat het in winterberg wat beter word en koud genoeg voor de sneeuwkanonnen of is de lucht dan weer niet goed??
Gustaaf Leeuwen van | 23-12-2014 - 10:57
Raymond kijkt weer eens naar het halflege gedeelte van het glas. :)
Cheese Curve | 23-12-2014 - 10:58
@Luca, ok jij zit daar nu zo te lezen? Dank voor de update, dan maar het beste er van hopen. Het wordt in ieder geval koud en dat is wel even anders geweest daar. We gaan voor het eerst met de kinderen, dus wel fijn als er wat pistes opengaan zodat de kinderen kunnen skien.
Sjef Koning | 23-12-2014 - 10:59
@Martijn Sonnenberg Precies, je zegt het al inversie"(hogedruk /subsidentie inversie). De laagste temperaturen vinden we momenteel in de dalen, hoe hoger hoe warmer. Zo kan het in de (hogere dalen) rustig -10 vriezen terwijl het gelijktijdig op 2000 meter 6 graden boven nul is en op 3000m 0° (bv hier in Oberwallis, -10 in het dal op 1300m en + 6 op 1800 meter).
Johann | 23-12-2014 - 11:01
Superspannend allemaal.......wij vertrekken over een paar dagen richting Les Menuires. Zou mooi zijn als er met de kou die komen gaat ook nog wat verse sneeuw bijkomt. Toch hou ik nog een slag om de arm qua sneeuw. Waar alle weerberichten gisteren spraken over +/- 60cm op zondag is het nu rond de 20cm. Als er in ieder geval maar iets valt. De mensen waar wij het appartement van huren hebben vorige week heerlijk kunnen skiën, maar de laatste paar dagen is het gewoon echt warm op de pistes. We gaan al jaren naar Les Menuires, maar nu voor het eerst met de kinderen. De oudste gaat voor het eerst op les; zou toch leuk zijn als de oefenweide van verse sneeuw is voorzien op zondag. Haha het is ook nooit goed. Ik ben super tevreden over het werk dat Johann en Michael doen. Fijne feestdagen allemaal en hopelijk veel wintersport plezier! Ik zal proberen wat updates te posten vanaf zondag.
Tim Leusink | 23-12-2014 - 11:54
@sjef! Ja je kan beter met de kinderen naar hochfilzen gaan als er al sneeuw komt. Dat is heel gemoedelijk en heel rustig super om voor de kinderen skiles te krijgen alleen er ligt nu nog niks! Hopelijk wordt het beter voor je samen met de kids
Luca Tonie | 23-12-2014 - 12:06
Nu in de zon in westendorf
Geen wind niet druk
Gewoon genieten
Wij wachten de sneeuw af
Groet marco
Marco ski | 23-12-2014 - 12:49
@Cheese Ik heb ook liever een sneeuwdump hoor, maar het zit er in deze omgeving (Gastein) voorlopig echt niet in deze weken. Hoe graag we ook willen met elkaar.
Buiten is het hier gewoon warm en alles om mij heen is groen. Boven de 1700-1800m worden de komende dagen nog wat bespoten pistes geopend. De Duitsers komen eraan...
Sportgastein is ook nog redelijk te doen op een tweetal pistes, maar je ziet dat minder ervaren toeristen toch moeite hebben met de compacte kunstsneeuw (met alle gevolgen van dien...).
Komende kerstdagen is iedereen weer hilarisch over de 5-8cm die (mogelijk) gaat vallen. Door slim te fotograferen kunnen we thuis toch laten zien dat we echt een witte kerst hebben en de omstandigheden hier prima zijn! Slechte omstandigheden? Hoe komen jullie daar nu bij? Hééeerlijk geskied ;-)
R J | 23-12-2014 - 12:53
Normaal vrijdag vertrekken naar les gets, momenteel 1 piste open! Beter niet vertrekken of kom het echt veel beter dit weekend? Zie dat er weeral minder sneeuw gaat vallen zondag!
christophe | 23-12-2014 - 13:02
Nederlandse media geven nu ook meldingen voor sneeuwval a.s zaterdag is dit reeel ?
kevin de vrieze | 23-12-2014 - 13:02
Countdown 24/25/26/27 Go ? Austria
SNEEUW AUB! Toch heb ik er een goed gevoel over.
Tom Mollema | 23-12-2014 - 13:22
Heerlijk hier in fügen en hochfügen. Goede pistekwaliteit. Niet verwacht. Hier en daar wat ijzig maar het is prima te doen! Wel warm. Hopelijk gaat het donderdag flink sneeuwen!
Marijn Kramer | 23-12-2014 - 13:39
@Johann. We gaan met Kerstmis zoals heel veel anderen naar het Zillertal. Klopt het als ik volgende samenvatting maak. Donderdag en vrijdag gaat het sneeuwen, vrijdag tot in het dal. Zaterdag mooi weer. Zondag weer sneeuw en verder nog onduidelijk. Of is dit te kort door de bocht?
Mvg Johan
witteneger | 23-12-2014 - 13:39
@Ewoud Ik hoop dat er ook een pak zal bijkomen de volgende 3 weken in Livigno. Ik vermoed dat we aan het record van vorig jaar niet zullen geraken, bijna 2 meter in het dorp.
Wanneer zitje in Livigno?
Dries Livigno | 23-12-2014 - 14:23
@Raymond. Je zal dan wel in het minder bedeelde stukje Oostenrijk zitten. Als ik de beelden bij life updates op deze site zie, zijn daar inderdaad groene vergezichten bij, maar evenzogoed ook witte panorama's en zo te zien niet alleen vanwege de kunstsneeuw. Er zijn toch zeker ook enthousiaste verhalen bij en ik geloof niet dat deze mensen allemaal in een complot zitten om de winterse (on) werkelijkheid te verdoezelen. Waarschijnlijk heb je gewoon pech op de lokatie die je gekozen hebt. Ik kan me wel goed voorstellen dat je baalt, maar ik zie ook mensen die er ondanks alles toch het beste van maken. Dat is volgens mij niet allemaal gespeeld optimisme. Hoop voor je dat het ook in jouw omgeving nog beter wordt voordat je weer huiswaarts keert.
Cheese Curve | 23-12-2014 - 14:44
@Tim, Les Menuires is nog steeds vrij goed. Natuurlijk vandaag geen goede dag voor de sneeuw. Maar het valt echt mee. Voor kinderen die voor het eerst skien wellicht wat behelpen. Als je zelf kunt gewoon hoger gaan. Ben net terug uit Val Thorens en heb daar 5 uur prima geskied.
Joost van Rooij | 23-12-2014 - 14:46
Aftellen naar zaterdag , meribel ,les trois vallee , alleen spijtig dat computer van sneeuwhoogte zo veranderd , eerst 40 cm , nu 25
Pieter Masson | 23-12-2014 - 15:15
@johann Goed nieuws voor de tweede-wekers lijkt het. Ook nog steeds sneeuw verwacht in het Tsjechische reuzengebergte?
Maurice Gerrits | 23-12-2014 - 15:18
@dries 27 tm 3 jan alleen als ik de vooruitzichten bekijk wordt het dan bewolkt:(
Ewoud . | 23-12-2014 - 15:21
@Pieter -computer sneeuwhoogte verandert niet. Modellen wel en dus wordt ook de neerslag adhv de modellen aangepast.!
Johann | 23-12-2014 - 15:28
@Maurice -Zie de kaart van hetECMWF met sneeuwdek(hoogte) voor zondag!
Johann | 23-12-2014 - 15:31
Vanmiddag weer even geskied, lijkt wel voorjaar, maar liefst 9.2 graden op 1800 meter. Sneeuw blijft goed en geen dooi door de kurkdroge lucht (lage dauwpunten -16°)
Johann | 23-12-2014 - 15:35
@Joost. Bedankt voor de update. Gelukkig wordt het kouder en zakt de sneeuw hopelijk niet te veel in. Als het goed is kunnen vanaf donderdag de kanonnen ook weer aan. En dan in het weekend een vers laagje erop.............We gaan het inderdaad hogerop zoeken en eens wat meer richting Val Thorens. In al die jaren dat we er komen gingen we eigenlijk altijd richting Courchevel en dan in de middag in de buurt van Les Menuires. Nu maar eens anders doen. Hoop wel dat het in Les Menuires iets witter wordt. Niet alleen voor de les van onze dochter, maar een van ons blijft 's ochtends met onze dochter van 2 in het dorp. De ander kan dan lekker kilometers maken met de rest van de familie.
Tim Leusink | 23-12-2014 - 15:38
Vandaag goed kunnen Skieen in la plagne. Meer dan voldoende pistes open om je te vermaken. Het is zonnig en warm maar sneeuw op de piste houd het goed. Naast de puste komt het gras er doorheen. Voor de vakantiegangers voor volgende week hoop ik wel een sneeuwbui, moffen en donderdag nog warm hier.
Mariëlle Schuurman | 23-12-2014 - 15:45
Vandaag heerlijk geskied in solden wel druk het is vakantie maar wekker staat op 7 uur om half 9 in de rij bij gigijoch maar pistes zijn in de morgen perfect wel
super druk spreek mensen die 3 uur in de auto zitten om toch maar te kunnen skieen bedankt allemaal voor de goede informatie op deze site top !!
Franken Stein | 23-12-2014 - 15:53
Wat een leven heb jij toch @Johann. Even in je pauze de latten onder binden en hopla ;-)! Wat is Nederland toch plat en warm...
Niels van Bockel | 23-12-2014 - 15:59
Zalig dag. Terrasjesweer. Hopelijk donderdag en vrijdag veel sneeuw in der steiermarkt
mark Schevernels | 23-12-2014 - 16:03
See was vanochtend weer prima te doen maar in de middag veel ijzige plekken. Het weer was geweldig en vanaf 14.30 uur lekker nog een uurtje in de zon gezeten met een glaasje. Ondanks dat het niet perfect is genieten we toch volop.
Edwin vd linden | 23-12-2014 - 16:47
Wij zijn met het gezin nu drie dagen in de Zillertal-Arena en we hebben al drie fantastische ski-dagen achter de rug. Tuurlijk, de sneeuw kan altijd beter en vandaag was het echt belachelijk warm. Maar in achtereenvolgens Kaltenbach, Gerlos en (vandaag) Hochfügen hebben we ons zeer goed vermaakt. Morgen nog één warme dag en dan eens kijken hoe de Kerst eruit ziet. Ik reken op wit!
Liebe Grüße aus Stumm!
Sander May | 23-12-2014 - 17:00
Beste mensen , we hopen allemaal tegen beter weten in . Niemand kan voorspellen wat voor weer het word over laat staan 2 dagen . We praten ons alleen maar met zijn allen moed in . (meer kun je ook niet doen) Misschien komt er 3 weken niks , misschien valt er overmorgen al een berg sneeuw . Voorspellen mag zeker , maar hier komt (helaas) bijna nooit niks van uit .Gewoon reeel blijven .
Theo Joosten | 23-12-2014 - 17:01
@johann: ik keek net naar de gfs kaarten rond oud en nieuw. Nou weet ik dat het koffiedik kijken betreft, maar zie ik op die kaarten nou goed dat het weer belachelijk warm zou kunnen worden die dagen, mochten deze voorspelling wel kloppen? Ik hoop wel dat het niet uitkomt.
Danny Slaghuis | 23-12-2014 - 17:15
Update uit Val Thorens.
Al 3 dagen zeer zonnig, geen wolkje aan de lucht. De sneeuw is prima. Alleen is het druk op de pistes maar dat nemen we er met plezier erbij.
Dirk | 23-12-2014 - 17:16
@dirk, gewoon naar de Caron gaan. Lekker rustig daar.
@Tim, La Masse is in de ochtend ook goed. Je moet wel via lift La Masse 1 heen en terug.
Joost van Rooij | 23-12-2014 - 17:23
Toch zij er mensen die de kaarten op eigen houtje gaan interpreteren. Zoals al vaker zitten de meeste dan helemaal verkeerd te kijken. Waarom zover vooruit kijken dat doen Johan en micheal ook niet. Omdat het geen zin heeft. Als er echt grote veranderingen komen zal er zeker een update komen.
Gr Joeri
Joeri L | 23-12-2014 - 17:36
Update vanuit Solden.
Mooie zonnige dag met veel wind en hoge temperaturen. Petje af voor de sneeuwmeesters, die hebben een mooie dalafdaling neergelegd. Niemand weet het volgens mij want een een uur lang met 3 mensen geskiet daar. Aan het einde van de dag worden de pistes ijzig. Verder prima pistes de hele dag.
Rene | 23-12-2014 - 17:37
@dirk de verbindingen tussen val thorens en meribel of courchevel zijn die goed voor skien
,vertrek zaterdag
Pieter Masson | 23-12-2014 - 17:48
@Dirk @Pieter
Ik vertrek ook zaterdag naar Val Thorens. Is verbinding met het hele Trois Vallees mogelijk? Anders nemen we een skipas voor enkel Valtho.
Gr Floris
Floris Onghena | 23-12-2014 - 18:06
@joeri: ik ben geen kaarten aan het interpreteren, en ik ben helemaal geen persoon die de kaarten gelooft die verder dan drie dagen kijken. Als je goed leest in mijn reactie stel ik een vraag over die kaarten, waarbij ik ook al vermeld dat ik weet dat het koffiedik kijken betreft. Ik probeer gewoon weerkaarten lezen onder de knie te krijgen. Dus vraag ik me af of een dergelijke kaart dan betekent dat het warm weer is op zo'n kaart. Niet zo negatief lezen, daar wordt niemand gelukkiger van ;-)
Danny Slaghuis | 23-12-2014 - 18:10
Ook wij hebben heerlijk geskied in Kaltenbach/ Hochfügen vandaag. Met een zonnetje erbij niets te klagen gehad! Op -18 graden zit ik niet te wachten...
Sjoerd Broos | 23-12-2014 - 18:15
Ik hoop op een dumpvoorspelling voor de update zo.......
Mr Board | 23-12-2014 - 18:22
@all
Vanaf de eerste dag dat deze site dit jaar in de lucht is ben ik een trouwe lezer en regelmatig post ik hier wat op.
Door de weersverwachting was ik erg negatief en teleurgesteld. Zo erg dat ik er niet echt zin meer in had. Het kon toch niet erger dan vorig jaar met de week voor kerst. Maar het kan zeker erger ?
Wij hebben getwijfeld om te annuleren want hier in westendorf is maar beperkt te skiën. In totaal 3 pistes open. Maar wat zijn we blij hier te zijn.
Kinderen genieten en wij ook.☺
Wat open is ligt er voorwat betreft de omstandigheden goed bij. Niet druk bij de liften en super gezellig op het terras bij de talkaizer.?
Morgen gaan we weer
We hebben er nu al zin in
Groet marco
Marco ski | 23-12-2014 - 18:25
Zo dag 3 zit er weer op lente weer!!!!! redelijk kunnen skiën in kitzbuhle heel veel ijs pistes maar toch we kunnen skiën hoop voor de gene die volgende week gaan dat er sneeuw komt want eerlijk dit is geen wintersport het word met de dag slechter denk dat er eerder pistes dicht gaan dan open duim voor alle die nog moeten gaan mee voor flink pak sneeuw
Patrick Claassen | 23-12-2014 - 18:28
het is trouwens op dit moment 3x niks in Brixen hoorde ik van aanwezige vrienden. gisteren hebben ze geskied maar daar waar de omstandigheden eigenlijk niet naar dus vandaag hebben ze een wandeling gemaakt.
op sommige plekken was het ontzettend druk maar andere plekken juist uitgestorven.
In plaats van een tientallen meters brede piste is er vanuit wanhoop maar 5 meter kunstpiste geprepareerd.
als er ergens deze week 25 cm sneeuwval is ben ik benieuwd of er verandering komt in het aantal vierkante meters piste er meer bij komt. weet iemand dat? is daarop te boarden / skiën?
Nog steeds niet gerust gesteld.
Mr Board | 23-12-2014 - 18:28
Dus wees niet pessimistisch
Maar geniet en ben dankbaar dat er pistes open zijn ??
Marco ski | 23-12-2014 - 18:34
@floris , ik vertrek ook pas zaterdag naar meribel , ik wou ook maar weten als je kan skien van meribel naar val thorens of naar courchevel
Pieter Masson | 23-12-2014 - 18:55
Topdag gehad op de Mölltaler gletscher! Zitten in Kals - Matrei, daar zijn wel pistes open en is goed te skiën, maar echte sneeuw is toch veel beter. En met de omstandigheden vandaag was het perfect!
Groeten
Henrik Mulder | 23-12-2014 - 19:17
@MrBoard als het in Skiwelt Brixen gaat sneeuwen en er valt 25 cm en dan gaan ook nog is de sneeuwkanonnen aan dan komt het absoluut goed.
Reden: het zijn de grasalpen en op maar een dunlaagje kun je skieen. Dus dan ook bredere pistes dat kan bijna niet anders maar...er is nog niets gevallen. Vooruitzichten zijn goed maar gaat dat witte goedje ook vallen...dat is de vraag en komt er 25 cm. Het is afwachten maar het zou genoeg moeten zijn om de 2e week van kerst goed te skieen.
Eric Kromhout | 23-12-2014 - 19:23
Hoe zijn de pistes in les gets?
Marco ski | 23-12-2014 - 19:39
Ik heb er vertrouwen in. Zojuist nog een appartement gereserveerd in het salzburgerland. Volgende week lekker boarden in de poeder. Heerlijk.
Snowboarder | 23-12-2014 - 19:43
@marco: niet open!
christophe | 23-12-2014 - 19:44
@Eric K: thanks.
Mr Board | 23-12-2014 - 19:44
@marco ik krijg net een foto door van fam; daarop staan een heleboel mensen uit les gets die een heerlijke wandeling in de zon aan het maken waren. Alleen les croix is open, dus alle sneeuw is welkom. Via de extra pagina op www.lesgets.com/info krijg je up to date info over weer/piste/omgeving etc Wij vertrekken vrijdag en doen elke avond een sneeuwdansje ;-)
Bob den Dekker | 23-12-2014 - 19:57
Update la plagne:
Niet normaal hoe ze hier de pistes goed houden. Links en rechts van de pistes schrapen ze de sneeuw naar de pistes toe.
De zon brandt heerlijk. Lijkt wel paasskien.
Na 3 dagen nog lang niet alle pistes gehad! Kertsskien: altijd boven de 2000!
Hans H | 23-12-2014 - 20:05
Metro france geef voor don. wat sneeuw boven 1500m! Voor zat. Boven de 800m, maar ook niet zoveel sneeuw! Ga normaal ook naar les gets vrijdag, heb daar een tante wonen in de streek. Maar denk dak zal passen. Kan ook naar les contanimes uitwijken waar wel een piste of 15 open zijn, maar druk! Heb nu wel vakantie, de volgende pas met Pasen. Ofwel moet het hier goed beginnen vriezen! Maar daar vrees ik voor! Dus zou nu wel graag vertrekken!
christophe | 23-12-2014 - 20:13
@All -Update adhv de avondmodellen. Het is en blijft ongemeen spannend, niet zozeer het koufront wat donderdag de winter in de Alpen gaat brengen met vooral aan de noordkant wat sneeuw maar veel meer hetgeen zich in het weekend gaat afspelen. Alle modellen behalve het GFS zijn het er over eens dat een depressie zaterdag net met zijn kern ten zuiden van Nederland via de Alpen of net eronder door richting midden Italie gaat trekken. Dit gaat overal sneeuw opleveren met in eerste instantie een zwaartepunt voor de westelijke (Franse) Alpen. Hier kan 20 tot 30 en lokaal 30 tot 50cm sneeuw gaan vallen, verder naar het zuiden is evt. nog meer mogelijk. Later kan er ook veel neerslag gaan vallen in de zuidoostelijke Alpen en mn de Italiaanse Dolomieten. In een gebied tussen Trento en Belluno berekent het ECMWF tot en met maandag maar liefst 100 tot 150mm aan neerslag en lokaal ook nog meer. Karinthie en Süd Tirol mogen dan ook rekenen op een heuse dump (50-90cm). Het moge duidelijk zijn dat het met de koers van het laag allemaal heel nauw luistert en kleine veranderingen grote gevolgen in pos. of neb. zin zullen hebben. Tot dato zullen de kaarte wrs nog meerdere malen veranderen. Na het weekend komen we meer onder invloed van een nieuw hoog dat zich via de Britse eilanden naar Scandinavie uitbreid en later meer met zwaarte punt Noordzee. De Alpen houden een continentale koude oostelijk stroming. Tegen het einde van de verwachtingsperiode gaan de temperaturen wel iets omhoog maar het blijft ook dan winters.
Johann | 23-12-2014 - 20:17
Nog 1 dag hitte
Luc Cap | 23-12-2014 - 20:27
Johan, Wat houdt dat in voor Skiwelt? Hoeveel neerslag voorziet men daar?
Peter Molekamp | 23-12-2014 - 20:34
@Johann: bedankt weer voor de update!
We blijven doorduimen...
Paulien Ravenstijn | 23-12-2014 - 20:34
@ Johann ivm update dus als ik het zo lees in het WE geen sneeuw voor Oostenrijk Tirol ? Of lees ik het verkeerd ?
Luc Cap | 23-12-2014 - 20:35
Dat is goed nieuws! Wij zitten volgende week nog in Kals Matrei en zo'n dump zou echt top zijn! Wat doet de SVG Johann?
Henrik Mulder | 23-12-2014 - 20:36
@Hendrik -uitgaande van het ECMWF tijdens intensieve neerslag (maandag) in de dalen, algemeen rond de 1000 meter.
Johann | 23-12-2014 - 20:49
@Luc @Peter -ook de rest van de Alpen (Tirol) gaan sneeuw meepakken, echter minder dan in de eerder beschreven delen, ga maar uit van 10 tot 30cm. De hoogste waardes naar het zuiden toe. Kan echter geheel afh van koers laag ook veel meer of minder worden!!
Johann | 23-12-2014 - 20:53
Dank! Mooie sneeuwgrens, ik teken ervoor! Nu hopen dat het niet weer een dooie mus is:)
Groeten
Henrik Mulder | 23-12-2014 - 20:54
@Henrik -duimen, ik doe mee!
Johann | 23-12-2014 - 20:55
@johann. En steiermarken of blijf het hier droog zoals ze op de Oostenrijkse tv zeggen
mark Schevernels | 23-12-2014 - 20:57
@Johann,
Bedankt voor jouw reactie. Met de voorspellingen voor net na de Kerst groeit de sneeuwmassa in Skiwelt dus langzaam aan. Hopelijk heeft iedereen die er nu is of deze week heen gaat er dan plezier van.
Peter Molekamp | 23-12-2014 - 21:01
@bob
Thans
Voor de update
We hopen op sneeuw
Groet marco
Marco ski | 23-12-2014 - 21:11
Bedankt voor de update Johann! Pakt het Salzburgerland ook nog iets mee mocht deze voorspelling uitkomen? Groetjes, Marjolein
Mar Zents | 23-12-2014 - 21:13
Vandaag weer een superdag in het Hochzeiger skigebied gehad. Heerlijk zonnetje, maar de pistes blijven goed! Sommige stukken wel wat hard, maar prima te doen. Iedere dag komen er weer 1 of meer pistes bij.
Annemarie Peters | 23-12-2014 - 21:15
Johan, wat geeft dit voor het Salzburgerland? Wij vertrekken vrijdag naar maria alm. Ligt dit gebied ook in de orde van 10-30cm, of mogen we hopen op meer? Bedankt voor die top weerberichten elke dag.
Frank H. | 23-12-2014 - 21:17
Dank voor de avondupdate! Aftellen is begonnen :-)
Sjef Koning | 23-12-2014 - 21:33
@ Johann bedankt voor je antwoord. Elke cm is er één bij. Je zegt op het einde van de verwachtingsperiode temp wat naar omhoog maar het blijft winters. Temp rond het gemiddelde veronderstel ik dan ? Beetje ver nog misschien maar ik duim mee dat het winters blijft. Bedankt voor de opvolging.
Luc Cap | 23-12-2014 - 21:44
@Johann @Eoud Heb zonet gekeken op 3Bmeteo.comvoor Livigno en heb tot mijn groteverwondering vastgesteld dat ze rond 1 jan meer dan 150cm verse sneeuw geven. ALS DIT UITKOMT WORDT HET FANTASTISCH !!!!!!
Dries Livigno | 23-12-2014 - 21:49
@ johan, kan je iets Eggen over de oostelijke zwitserse alpen? In het hoekje van oostenrijk zwitserland en lichtenstein
Bernard Minderhoud | 23-12-2014 - 21:50
Klinkt goed Johann! Ik duim ook mee! Hopelijk voor iedereen wat van dat witte goud!
Niels van Bockel | 23-12-2014 - 21:51
Vandaag was het weer super mooi skiweer op de kaunertaler gletscher! Alle liften draaien, pistes zijn erg goed en de zon scheen volop. En het is er niet druk, geen wachtrijen bij de liften. En hoewel er veel blauwe en rode pistes zijn, je kunt hier ook schitterend offpiste door de poeder (ik zelf niet, maar zag diverse mensen mooie sporen maken in het maagdelijk witte landschap).
Anki Van Bruggen-van Harten | 23-12-2014 - 21:52
Grappig, net dat Johan zegt dat er voor de Franse Alpen 20 tot 30 cm sneeuw gaat vallen. Komt er maar 6 cm sneeuw meer naar beneden in les gets! Terwijl er hier vanmorgen nog bijna 40cm op stond! Toch iets raar?
christophe | 23-12-2014 - 21:57
Blijft elke dag spannend
Luc Cap | 23-12-2014 - 21:59
@Cristophe, niet raar hoor. Johann zegt ook dat een minimale verandering van de koers van het laag als grote veranderingen kunnen voorkomen. Dus neem die hoogtes niet te nauw. Sneeuwhoogte is zo moeilijk te voorspellen!
Niels van Bockel | 23-12-2014 - 22:03
Gaat de goede kant op. Laat die megadump maar komen. Dan is iedereen blij.
Wim V | 23-12-2014 - 22:08
Pfff spannend zeg!
Jan Pietersen | 23-12-2014 - 22:09
En dan te bedenken dat ik dit weekend naar het Berner Oberland ga. Bij wikipedia rekenen ze dit tot de westelijke alpen.
@Johan, pakken die ook wat mee? Ben al als een kind zo blij als ze zondag 20 cm meepakken. Kijk ik echter bij weer.nl op Adelboden of op snow-forecast, dan zie ik een lullige 4 cm :-(
Jan Pietersen | 23-12-2014 - 22:11
Ja Christophe, herkenbaar. Bij Adelboden van 39 naar 18 naar 4 cm....weer een dode mus??
Jan Pietersen | 23-12-2014 - 22:16
Vandaag prima zonnige en warme dag in Salzburg. Perfect gegeten in de Blaue Gans. Morgen zonnig en wederom warm. Donderdag hooguit 4 cm sneeuw. Daarna koud en zonnig. Vergeet de sneeuwdump deze kerstvakantie en plan vast een herkansing (qua skiën) in jan/feb.
R J | 23-12-2014 - 22:22
Komt allen dit weekend naar Nederland en België.......! Het kan weleens sneeuwerig worden! De gfs lijkt nu ook bij te draaien wat betreft het laagje waardoor de Franse Alpen de volle laag krijgen! De Oostenrijkse Alpen lijken weer overal buiten te vallen ivm luchtdrukstijging vanuit het oosten.
Luca Tonie | 23-12-2014 - 23:16
Vrijdag naar Ski Amadee. Ziet er weer veel beter uit. Morgen beetje sneeuw en de sneeuwkanonnen kunnen vol aan. Reken op dalafdalingen Flachau. Volgende week wordt wel koud. Maar zo hoort het ook. :-)
Jopie Ski | 24-12-2014 - 05:55
Hallo allemaal,
Ik zit sinds afgelopen zaterdag in het Vorarlberg gebied met mijn gezin. Wat hebben we het weer super naar ons zin! Er ligt relatief weinig sneeuw. En het is ook redelijk ijzig door de sneeuwkanonnen. Maar het voordeel hiervan is dat de moeilijkere pistes rustig zijn. Door het ijs maak je nog wel eens een schuiver maar dat mag de pret niet drukken ;-)
Ondanks de beperkte hoeveelheid sneeuw komen wij als (licht) gevorderde snowboard familie helemaal niets te kort. Wij hebben weer een TOP vakantie en gaan in de krokus en met pasen gewoon nog een keer ;-) We hopen dan natuurlijk wel op wat meer sneeuw...
Ik eens iedereen een fijne vakantie toe met veel glijplezier!
Groet van Boarder George
Boarder George | 24-12-2014 - 07:19
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Duitse term voor de stuwing van neerslagfronten uit het noorden of noordwesten tegen de Alpen aan. Goed voor urenlange zo niet dagenlange sneeuwval.
De North Atlantic Oscillation is gedefinieerd als het gemiddelde luchtdrukverschil tussen een meetpunt op IJsland enerzijds en eenmeetpunt in Portugal of op de Azoren anderzijds. De NAO pendelt onregelmatig tussen positieve en negatieve waarden. De NAO heeft een sterke invloed op het winterweer in West-Europa. Een positieve NAO zorgt voor sterke aanvoer van zachte oceaanlucht op onze breedten en voor een droge winter in het mediterane gebied. Een negatieve NAO zorgt voor warmere winters op Groenland, nattere winters in de zuidelijke landen en strengere winters in West-Europa inclusief het Alpengebied.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Isobaren zijn lijnen van gelijke luchtdruk. Vanwege de rotatie van de aarde en de resulterende corioliskracht stroomt lucht niet van het hogedrukgebied recht naar het lagedrukgebied. Nee, de lucht wordt gedwongen te gaan cirkelen praktisch evenwijdig aan de isobaren tegen de klok om het lagedrukgebied. Hoe dichter de isobaren tegen elkaar liggen op de weerkaart hoe harder de wind.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Freeskiing is een tamelijk jonge tak van de skisport. Het is de evolutie van het old school freestylen. Het verschil met het coole maar meer gemoedelijke freeriden is dat de freeskiërs steiler en aggressiever afdalen van nog hogere toppen. De freeskiërs nemen veel risico en krijgen daarvoor de ultieme adrenaline kick.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Omkering van het normale temperatuurverloop in de onderste laag van de atmosfeer (troposfeer). Normaal is het boven koud en onder warm. Bij een inversie is het onder koud en boven warm. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht is die situatie heel stabiel. Alleen de zon of een harde wind (frontpassage) kunnen de inversie opruimen. Omdat de zon 's winters minder kracht heeft treden inversies vooral in het winterseizoen op. In de zomer daarentegen maakt de zonnewarmte binnen een paar uur korte metten met de bodeminversie die in een heldere nacht ontstaat.
de van de wind afgekeerde zijde
de naar de wind toe gekeerde zijde
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
La Ninja is de koude fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de huidige koude fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), die doorgaans 30 tot 40 jaar duurt, treden duidelijk meer en sterkere La Ninja's op.
El Ninjo is de warme fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de warme fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), zoals tussen 1970 en 2000, treden duidelijk meer en sterkere El Ninjo's op
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Polar lows kunnen met name in de herfst en vroege winter voor de kust van Noorwegen ontstaan als een ijzige noordwester over het nog zachte zeewater strijkt. De grote buienclusters die daarbij ontstaan kunnen in heel zeldzame gevallen transformeren tot een soort mini-hurricane. Een polar low dus. Dit is het recept voor grote sneeuwhoeveelheden in onze contreien.
Aanduiding voor een hogedrukgebied boven de Alpen dat maar heel tijdelijk tussen twee neerslagperiodes invloed krijgt. Kan dan voor enkele dagen voor spectaculair mooi bergweer zorgen, hoewel 's winters in de lagere dalen ook hardnekkige nevel optreedt.
Lijn van gelijke luchtdruk op een weerkaart
Sudden Stratospheric Warming - winterfenomeen voor het eerst in 1952 waargenomen waarbij de zeer ijle lucht op het 10hPa vlak hoog in de stratosfeer boven de noordpool plotseling tientallen graden opwarmt. Komt gemiddeld elke twee jaar voor.
komvormige laagte in een karstgebied (kalkgebied) gevormd door instorting van een grote grot.
Gebied met zachte lucht onder een depressie tussen het warmfront in het oosten en koufront in het westen. Kruipt er een hogedrukgebied tussen die twee, dan kan het koufront het warmfront niet inhalen en blijft de warme sector open.
Situatie met gelijktijdig depressieactiviteit aan de noordkant en aan de zuidkant van de Alpen. Meestal de combinatie van een groot koufront in het noorden en een Genua-Laag in het zuiden.
Global Forecasting System - een Amerikaans mondiaal weermodel dat 4x per dag voor de komende 16 dagen weerdata voor talloze parameters uitspuugt. De resultaten zijn voor iedereen gratis te benutten. Veel weerwebsites maken gebruik van deze data om weerkaarten te produceren.
Uitstulping van het Azoren-hoog over de westelijk Alpen, soms ook tot in het westen van Oostenrijk. Stituatie waarbij het westen erg zonnig en droog kan zijn terwijl het in het oosten dumpt of tenminste bewolkt is.
Situatie waarbij een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk sneeuwrijke koufronten tegen de noordkant van de Alpen drukt.
El Ninjo Southern Oscillation - de grillige afwisseling van El Ninjo's en La Ninja's voor de Zuid-Amerikaanse westkust met zeeringrijpendegevolgen voor het wereldwijde klimaat met name in Azië en langs de hele Amerikaanse westkust.
Atlantic Multidecaldal Oscillation - een cyclus van langdurige veranderingen in de temperatuur van het oppervlaktewater van de noordelijke Atlantische Oceaan. Koele en warme fasen duren wel 20 tot 40 jaar en verschillen ruwweg 1°C van maximum tot minimum. Deze veranderingen hebben een natuurlijke oorsprong en bestaan al tenminste 1000 jaar.
Polaire fronten - niet te verwarren met de veel heftigere polar low's - zijn eigenlijk de klappen op de vuurpijl bij grote koude koufronten. De koude lucht die achter het officiële koufront over de Noordzee richting West-Europa uitstroomt, organiseert zichzelf in een serie kleine maar heftige buienfronten. In Nederland leidt dat tot een afwisseling van zware buien en heldere luchten. In de Alpen voeden deze kleine fronten gewoon de nordstau zodat het daar soms dagenlang onafgebroken blijft sneeuwen.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
"Terugkeer vanuit het Oosten", dat is de letterlijke vertaling van dit onder wintersporters zo geliefde fenomeen. Bij een pure zuidkantsituatie kan vanuit het Aostadal de neerslag ineens deels omkeren - als een terugslaande golf in een badkuip - om vanuit het oosten een variabele zone ten westen van de Frans-Italiaanse hoofdkam een flink pak poeder te bezorgen.
Met een ensemble wordt bedoeld het totale beeld van de vele testruns van een weermodel die allemaal qua startpositie bewust een heel klein beetje afwijkend zijn gemaakt van de hoofdrun. Het ensemble geeft met spaghetti-grafieken en gemiddelde kaarten een beeld over de robuustheid van de voorspelling van de hoofdrun waarin de meeste rekencapaciteit gaat zitten. Soms wordt meer waarde gehecht aan het gemiddelde van het ensemble dan aan de hoofdrun.
Stevige noordoostenwind door het Zwitserse laagland. De wind profiteert van het Bodenmeer en het Meer van Genève en tunnelt dan door het Rhônedal richting Frankrijk. De bise laat het inneralpine hooggebergte links liggen, zodat je hem daar amper voelt.
We spreken van een ijsdag wanneer op deze dag de maximum temperatuur, gemeten in een weerhut, -0,0 ºC of minder bedraagt.
Nederland heeft gemiddeld per jaar tussen de 6 en 12 ijsdagen (De Bilt: 8).
Europees model
Ten zuiden van de Alpen kan bij een noordelijke stroming in combinatie met thermische effecten boven de Golf van Genua een zgn Genualaag (depressie) ontstaan.
T850 hPa geeft de temperatuur weer op een hoogte van circa 1500 meter.
T500 hPA geeft de temperatuur weer op circa 5 kilometer hoogte
De horizontale verplaatsing van een eigenschap (bijvoorbeeld warmte, koude, vochtigheid) in de atmosfeer door de beweging van lucht (wind).
Verticale luchtbewegingen door plaatselijke verwarming van het aardoppervlak door de zon. In dergelijke situaties kan de onderste luchtlaag onstabiel van opbouw worden, waardoor zich spontaan sterke verticale bewegingen kunnen ontwikkelen. Deze verticale luchtbewegingen, zowel omhoog als omlaag gericht, waarbij transport van warmte en vocht plaatsvindt naar de hogere luchtlagen, noemt men convectie.
Een hogedrukgebied ook wel anticycloon is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, hoog is. De lucht stroomt rond het hoog met de wijzers van de klok mee.
Een lagedrukgebied, ook wel depressie, is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, laag is. De lucht stroomt rond het laag tegen de wijzers van de klok in.
Een luchtlaag heeft een isotherme opbouw wanneer de temperatuur in die luchtlaag in de verticale richting niet verandert. Een isotherme luchtlaag is, evenals de inversie, absoluut stabiel van opbouw.
De"Alpenhoofdkam" is een denkbeeldige lijn die gevormd wordt door de hoogste toppen van de Alpen welke van oost naar west en via de westelijke Alpen deels van noord naar zuid verlopen en een regionale water en weerbarrierre vormen.
De sneeuwvalgrens is de hoogte boven de zeespiegel waarop de neerslag in de vorm van sneeuw of natte sneeuw valt. Onder de sneeuwvalgrens valt de neerslag in de vorm van regen. Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest, ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw.
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Atmosfeer is het woord dat we gebruiken voor de gaslaag om de aarde. Het kan verdeeld worden in verschillende lagen: deze lagen zijn verschillend in temperatuur en hoogte. Er kan geen scherpe lijn worden getrokken tussen de verschillende lagen.
Maritiem arctische lucht (mAl) heeft zijn oorsprong boven de Noordelijke IJszee. Continentaal arctische lucht (cAl) komt uit het noorden van Scandinavië
Het Azorenhoog is een groot subtropisch semi-permanente hogedrukzone rond of nabij de eilandengroep de Azoren in de Atlantische Oceaan. Het Azorenhoog ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De zogenaamde ‘polar vortex’ vormt een belangrijk onderdeel van het omvangrijke complexe systeem in onze atmosfeer dat resulteert in ons weerbeeld aan de grond. De ‘Polar Vortex’ wordt gevormd door koude lucht rondom de polen, vanaf 5 kilometer boven het aardoppervlak. Deze aanwezigheid van kou levert lagedrukwerking op in de bovenlucht.
Een Ensemble verwachting komt tot stand door een weerverwachtingmodel (bijvoorbeeld GFS of ECMWF model) meerdere malen te laten rekenen met steeds iets veranderende beginvoorwaarden. Uit de positie van de verschillende lijnen in de getoonde kaart, kan men conclusies trekken over de betrouwbaarheid van de verwachting.
De onzekerheid van de verwachting neemt toe met de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het ECMWF wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid. In het EPS wordt de operationele ECMWF verwachting herhaald met 50 verwachtingen met een lager resolutie model. Ieder van die verwachtingen heeft een licht verstoorde begintoestand, om het effect van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Iedere individuele modelberekening geeft zijn eigen verwachting voor temperatuur, luchtdruk etc., alsmede voor weerselementen zoals neerslag, 2m temperatuur, windsnelheid.
Hiermee worden de gebieden (dalen) bedoeld welke tussen de noord en zuidkant van het Alpenmassief liggen (ingesloten).
Duits voor "onrust", het "onrust-spook"
In de meteorologie: op vrij vaste tijden terugkerende weersituaties of omslag van het weer, zoals de ijsheiligen, kerstdepressie.
Albedo geeft de mate aan waarin (zonne)straling wordt teruggekaatst door een bepaald object. Dit is onder meer afhankelijk van het materiaal van een object of het soort oppervlak op aarde.
Kaiserwetter (ook wel Königswetter) is een in de Duitse taal en volksmond gebruikte aanduiding waarmee "zonnig weer" in combinatie met een "diepblauwe wolkeloze hemel" wordt bedoeld
Grofweg de gebieden oostelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Grofweg de gebieden westelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Een bekend fenomeen wat vooral in de winter in de alpine dalen wordt waargenomen is het langzaam dalen van de sneeuwvalgrens bij aanhoudende neerslag. Hierdoor is het mogelijk dat zelfs bij hoge temperaturen de sneeuwvalgrens tot in de dalen daalt.
Constellatie met enerzijds de aanvoer van erg koude lucht vanuit het noordoosten en anderzijds vochtige warme lucht vanuit uit het zuiden. Staat altijd weer garant voor veel neerslag (sneeuw).
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Grootschalige dalende luchtbeweging in een hogedrukgebied waardoor de lucht opwarmt.
De temperaturen op circa 1400-1500 meter hoogte
De temperaturen op het 850hPA vlak (T850hPA)corresponderen met een hoogte van 1400 tot 1500 meter.
Juist ja: extra informatie -uitleg binnen een pop-up menuutje via "muiscursor op tekst"
Sneeuw uit het oosten
Depressies boven de centrale Middellandse Zee (Genua) laten met een oostelijke aanstroming vochtige lucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau effecten kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 topt 200 cm binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid.
Sublimatie is de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer, direct sublimeren naar de gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel vervluchtigen genoemd. Bij overgang van gas direct naar vaste stof spreekt men van desublimeren of van verrijpen.
Dit is een verfijnd verwachtingssysteem dat met behulp van modelverwachtingen (ECMWF, pluimverwachtingen en GFS data) wordt gemaakt.Terwijl een aantal krachtige computers de toestand van de atmosfeer berekenen voor twee weken vooruit, bekijkt een krachtige rekencomputer wat een bepaalde situatie in het verleden aan weer, wind en temperatuur heeft opgeleverd. Er wordt dus gebruik gemaakt van weerdata uit het verleden. De uitkomst van deze berekeningen geeft tezamen de mos verwachting.
of anders gezegd;
Met behulp van geavanceerde statistische methodieken wordt de Directe Model Output (DMO) nabewerkt. Ook afgeleide weerelementen, die niet direct door de modellen worden berekend, worden met gebruikmaking van fysische modellen en statistische technieken afgeleid.
De föhn is een warme droge wind die vaak aan de noordzijde van de Alpen waait.
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Favorieten kun je instellen via je account.
aanmelden