Gisteren hadden we in de Alpen te maken met een tweedeling tussen noord en zuid. Het noorden had duidelijk wat meer met de invloed van een zeer diepe depressie met kern ten oosten IJsland te maken en de zuid en deels ook de westkant met meer hogedrukinvloed. De meeste bewolking zagen we dus ook aan de noordkant en hier en daar viel er wat sneeuw. Meldingen van sneeuw gisteren binnen de reacties kon ik helaas niet verifiëren, uitgaande van de gegevens die ik had (o.a. radar en satelliet) was het ook hier meest droog en zelfs zonnig. Heel anders de situatie 500 tot 900 kilometer noordelijk. Hier was vooral in de hogere atmosfeer veel koudere lucht aanwezig. Op 5000 meter hoogte (500hPA) zagen we zelfs temperaturen -37 graden, ter vergelijk boven de Alpen -23 graden. Deze koude lucht zorgde mede door de aanstroming over het nog relatief warme water van de Noordzee voor het opleven van zeer actieve buien boven Nederland en Noord Duitsland.
Hoe noordelijker hoe meer Höhenkaltluft en winterse buien, Kahler Asten
gisteren (foto Gerrit v/d Streek)
Naast regen kwam er ook onweer en hagel voor en lokaal was het door de hagel zelfs even "winters". Ook in de noord Duitse Middelgebergtes werden pittige regen en hogerop ook sneeuwbuien gemeld. Naast dit alles stond er ook nog eens een harde tot stormachtige wind. Hard waaien deed het overigens ook al in de Alpen en de Jura. Helaas kon de "Höhenkaltluft" de Alpen niet bereiken en werden zoals al hierboven beschreven enkel de noordelijke deken geschampt door wat koudere lucht, te weinig echter om het eens lekker te laten sneeuwen. Met de feestdagen in het vooruitzicht en de start van het winterseizoen begint het bij velen winter(sport)vrienden nu nog wel aardig te "kriebelen" . Komt die sneeuw überhaupt nog of gaan we lekker wandelen en fietsen onder de vleugels van een warmbloedig Azorenhoog. Straks ga ik die vraag proberen te beantwoorden, we houden het nog heel even spannend dus! Eerst maar eens even kijken wat ons vandaag te wachten staat.
In de Alpen gisteren vooral veel wind, beeld -Ischgl - Palinkopf ( 2864m)
Hetzelfde beeld in Tignes-Tovière, opklaringen en veel wind
Het is vandaag droog en afgezien van wat overtrekkende wolken(velden) meest zonnig dan wel opgeklaard. Meest opvallend zal de wind gaan worden die lokaal stormkracht gaat bereiken. Vooral in de bergen kan men hinder gaan ondervinden van de harde tot stormachtige wind en voor het gevoel zal deze ondanks dat het vrij zacht is alles behalve aangenaam zijn. Het nulgraden niveau komt vandaag uit op 2200 meter in het westen en 1700 meter in de oostelijke Alpen. Op 2000 meter ligt het kwik rond de 0 graden aan de Alpennoordkant en rond de -3 graden aan de Alpenzuidkant. Tussen de 3000 en 4000 meter vriest het tussen de -5 en -12 graden.
Actuele radar 07h45 (bron WetterOnline.de) mt slechts weining bewolking
boven de Alpen
Dat de temperaturen aan de Alpennoordkant hoger uitkomen dan aan de zuidkant heeft natuurlijk alles te maken met de Südföhn die een extra thermische push geeft en het feit dat de gebieden ten oosten en zuiden van de Alpenhoofdkam afgeschermd worden van de zachtere zuidwestelijk hoogtestroming. Een verschjnsel wat overigens typisch is voor de wintermaanden wanneer zich daar in de onderste luchtlagen een markant koudereservoir kan opbouwen. Overigens zien we dit ook terug in delen van de inner-alpine gebieden. Voor wat betreft neerslag (sneeuw) kunnen we voor vandaag ook kort zijn: nix nada noppes.
Zaterdag in eerste instantie nog weinig verandering, nog steeds die harde tot stormachtige zuidwesten wind en de föhn die over de noordelijke Alpenhoofdkam raast. Met de föhn wordt het lokaal in de dalen 14 tot 16 graden ook in de bergen is het zacht, op 1500 meter maar liefst 5 tot 8 graden! In de loop van de dag zien we dat aan de zuidkant de vochtige lucht wat meer gaat Stauen en er wat neerslag gaat vallen. De sneeuwvalgrens ligt zo rond de 1000 meter.
GFS zatermiddag (T850hPa /temp.1500m hoogte) met markante
verdeling koude (groen) en zachte (oranje) luchtmassa's
Sneeuw van zuiden
Aan de noordkant dus eerst nog de föhn voordat op nadering van een koufront in de loop van de middag ook hier de bewolking gaat toenemen. Weldra zal de föhn van west naar oost gaan liggen en gaat het regenen en boven de 1700 meter sneeuwen. Met het binnenstromen van een portie koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar circa 1200 meter. Omdat echter nog steeds die hogedruk en droge lucht erin zit zat het koufront snel verpieteren en veel neerslag wordt er niet verwacht. Maandag bevinden we ons nog steeds tussen de frontlinies van het Azorenhoog en het laag boven Scandinavië Tevens zien we dat boven de Middellandse Zee ter hoogte van Corsica - Sardinië een laagje vorm gaat aannemen. Geen actief exemplaar maar vandaag toch net sterk genoeg om een wat meer zuidelijke stroming tot over de Alpen te veroorzaken waardoor de wat koudere lucht weer wat naar het noorden wordt teruggeduwd. Een ander gevolg van dit laag is dat er vochtigere lucht wordt meer gevoerd die vooral in de zuidelijke en ook oostelijke Alpen voor meer bewolking en ook neerslag gaat zorgen!
Laagje met sneeuw (en koudere) lucht voor (zuid)oosten voor dinsdag woensdag
Omdat dit laag woensdag verder naar het oosten richting de de Adriatische Zee doorschuift draait de stroming woensdag via zuidoost naar noordoost en kan vanuit het noorden een portie veel koudere lucht worden aangetapt! Uitgaande van het ECMWF die dit scenario sinds gisteren opteert kon er in de Oostenrijkse Alpen toch nog wel eens wat meer neerslag gaan vallen dat we tot nu toe verwacht hadden. De neerslagzone met sneeuw boven de 1000 tot 1400 meter strekt zich volgens het model uit tot over de grensen met het Zwitserse Ticino, Graubünden en tot over de Vorarlberg. Hoe zuidoostelijker hoe meer kans op neerslag met als zwaartepunt de Dolomiten (Ost Tirol, Karinthië). Al met al een vrij complexe situatie die zich rond de dinsdag gaat afspelen met dat laagje boven de Middellandse Zee. Sowieso hebben de modellen het erg moeilijk met de situatie en met name het GFS lijkt het spoor bijster. (kom daar zo nog op terug)
Neerslag vanuit het zuiden, cumulatief tot woensdagmiddag (bron WetterOnline.de)
Vooral woensdag dus even flink kouder voordat donderdag een warmtefront (al op de bovenstaande kaart te herkennen aan de geel oranje kleuren) over de Alpen trekt. Vooral de noordelijke Alpen kunnen daarvan wat last gaan krijgen met meer bewolking en neerslag. De sneeuwval grens gaat dan wel weer even in de lift. Ook vrijdag dan nog schermutselingen tussen de koudere uit het noorden en de zachtere lucht naar het zuiden toe. Uitgaande van het ECMWF model komen we dan zaterdag achter een koufront weer in de koudere lucht. Tevens kan er tijdens het uitwisselen van de luchtmassa's neerslag gaan vallen die gaande weg tot onder de 1000 meter en later zelfs dalen (T850hPa -5 graden) in sneeuw overgaat. Hoe dit allemaal precies gaat evolueren en waar precies de grens tussen de koudere en zachter lucht gaat verlopen is erg onzeker en eigenlijk zouden we gewoon niet verder moeten kijken dan hooguit 5 dagen!
Kijk maar eens naar hetgeen ons het GFS model voorschotelt. Om een beter indruk te krijgen heb ik niet de operationele kaart gepakt maar de ensembles, dus meerdere berekeningen die het model maakt. De dikke zwarte lijn (heb hem iets dikker gemaakt) vertegenwoordigt de operationele run (hoofdrun) die we dus altijd zo mooi als kaart zien. Let nu eens op de enorme sprong deze maakt in de periode van 16 tot 19 december en vanaf 22 december en vooral is waar hij zich bevindt binnen de bandbreedte van de ensembles. Zowel op het T85hPa (temperatuur 1500 meter), het T500hPa vlak, (temperatuur 5000meter) als ook voor wat betreft de neerslag helemaal bovenin.
Duidelijk dus een warme uitschieter als gevolg van het overwaarderen van de warme hogedruk en warmtefront (gezien de hoge T500hPa). Zouden we deze kaarten dus als leidraad nemen dan is de kans heel groot dat we met onze verwachtingen op de kortere termijn al volledig de mist in gaan. Het laat ook maar weer eens zien dat je je nooit op de kaarten van 1 model moet vastpinnen.
Hiermee wil ik nu niet beweren of suggereren dat het ene of ander model beter is dan het andere of zelfs dat het gelijk gaat krijgen. Ik probeer vooral duidelijk te maken hoe belangrijk het is (vooral met complexere situaties en grensgevallen) om alle modellen over de gehelen bandbreedte te analyseren. Daarnaast moge duidelijk zijn dat vanaf volgende week eigenlijk alles mogelijk is. Dus absoluut geen verloren zaak en ik verwacht zelfs dat we met name hoger op heel mooie feestdagen gaan krijgen met meer dan voldoende sneeuw. Of we ook in de dalen en de lager gelegen dorpen tijdens de kerst kunnen gaan genieten van winterse landschappen staat nog volledig open. Voor de komende dagen geef ik het stokje over aan Michael en ga er van uit dat hij met mooie berichten gaat komen. Fijne dag vanuit het Oberwallis, in de weerhut is het -1.3 graden bij een onbewolkte hemel! Ter afsluiting nog een mooi winters plaatje uit het Zwitserse Laax en het Franse Plagne, winterse groeten en Ciao....
Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl
Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.
Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl
Reageren op het weerbericht is alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!
Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.
Eerste! :-)
Mike | 12-12-2014 - 08:04
Ook de website van Fiss is van slag, geven voor heute al maandag 15 december aan :-( www.serfaus-fiss-ladis.at/de/service/wetter
Merije ... | 12-12-2014 - 08:09
Mer kerst naar Breuil-Cervinia, volgens mij juiste beslissing naar jaren in Fiss te hebben gezeten.
Stekel . | 12-12-2014 - 08:12
Derde's, gewoon afwachten met zijn allen en elkaar de kop niet gek maken. Arlberg gaat in ieder geval vandaag beperkt open tegen gereduceerd tarief.
maarten w | 12-12-2014 - 08:12
Wel, ik hoop hier een dagelijkse update te krijgen van Martin Guit over Arlberg :-)
Serge P. | 12-12-2014 - 08:18
Wij gaan in februari naar skiwelt.
Zou het weer zich daartoe nog voldoende keren en echte sneeuw laten vallen?
Els Van Rillaer | 12-12-2014 - 08:19
@Stekel Dat lijkt me wel, ja. Alleen nog even afwachten of de hoogste liften niet te vaak dicht zijn omwille van de wind, want dat durft daar in jaren van "kerstdepressies" wel eens het geval zijn ;)
Skiwi The Fast | 12-12-2014 - 08:23
Wat een thriller. Hoop op kou en sneeuw. Is er nog wel een koudegebied in aantocht Johan voor de kerst!??
Frits van den Hurk | 12-12-2014 - 08:24
Onder welke rubriek worden de jaarlijkse foto's weer geplaatst, want dat weet ik niet meer.
Els Van Rillaer | 12-12-2014 - 08:24
Blijft spannend. Vertrek volgende week vrijdag voor 2 weken naar Les Menuires.
Naast de ski's gaan dit jaar ook de wandelschoenen mee.
We hopen op nog wat sneeuw volgende week.
Jeroen Marijsse | 12-12-2014 - 08:24
@simba dat is toch niet te voorspellen zo ver weg gewoon afwachten waarschijnlijk is er tegen die tijd wel sneeuw gevallen
Paul Van belkom | 12-12-2014 - 08:25
@simba Nee, er gaat daar dan geen sneeuw liggen, maar als het wat mee zit is het dan warm genoeg om in je zwembroek aan het buitenzwembad te liggen...
En nu serieus: daar kan je echt nog niets over zeggen, maar er zal alleszins daarvoor nog sneeuw vallen. Hoeveel en wanneer weet niemand
Skiwi The Fast | 12-12-2014 - 08:26
@skiwi: jij bent thuis de leukste zeker? :)
Ik zal en moet skiën, desnoods op het gras hihi.
ach, zoals iedereen onder ons hopen dat er plots een goeie meter uit de lucht komt vallen en dan gewoon 's nachts een dun pelletjes voor een zacht gevoel onder de latten.
Toch blijft deze site super. Onze zoon is ondertussen 6 gelukkig heeft die al drie jaar skiles in de benen en gaan zij toch praktisch onmiddellijk de berg op.
Een mens zou voor minder nerveus worden van die voorspellen en dan te weten dan er aan de andere kant van de bol zoveel is gevallen dat het met bulldozer moet weggehaald worden. Ze hadden dat beter overgevlogen naar Europa.
Wel fijn om hier mensen tegen te komen die allemaal gek staan van het skiën en zo ideeën uit te wisselen.
Els Van Rillaer | 12-12-2014 - 08:40
Weet er iemand iets meer over solden wat er daar volgende week afspeelt want solden ligt juist tussen noord en zuid denk ik, het wordt inderdaad een thriller, voor mijn vrouw en kinderen is het de eerste keer dat ze zullen skien heb daar 3 dagen les voorzien voor hun, hopelijk wordt het daar leuk voor hun anders moet ik de volgende keer alleen gaan lol.
Johan en michael bedankt voor de thriller lol
Kevin De Vriendt | 12-12-2014 - 08:42
Hoi Kevin,
Sölden is een supergebied. Gigijoch en de gletcher is al helemaal open. En ook een deel van de GaislachAlm. Je hoeft je dus totaal geen zorgen te maken.
Lessen gebeurt op Gigijoch. Je bent daar 100% in winterseomstandigheden. Ik kom al 4 jaar achter elkaar in Sölden. Nooit een probleem gehad!
Harry Mouris | 12-12-2014 - 08:52
Hoe staat het er voor superdevoluy (volgens mij zuid/west) alpen voor? Ligt 80 cm. Maar de pistes zijn behoorlijk groen.. over een week vertrekken we. Hopelijk gaat het nog even hard sneeuwen.
Lotte Alkemade | 12-12-2014 - 08:58
Ah kijk, ze hebben de slaap inmiddels uit en de website aangepast :-)
Helaas geen weerbericht om over naar huis te schrijven.
We houden moed!!
Merije ... | 12-12-2014 - 08:59
Gerlos opent vandaag zijn seizoen. Yeah. Het weer zal wel volgen
Luc Cap | 12-12-2014 - 09:11
@Johann, je schrijft hooguit 5 dagen...dat is dan ook maximaal. Zoals je zegt gaan de modellen nogal heen en weer. Kan het zijn dat de storm die er op dit moment woedt de modellen verstoord? Het gaat in elk geval flink tekeer buiten...
Robert | 12-12-2014 - 09:12
@Johann, dank maar weer. Geweldig om dit elke te volgen. Mij gevoel zegt dat het goed gaat komen -;))))))) See, Kappl en Ischgl tot volgende week vrijdag come on!!!!!!!
Edwin vd linden | 12-12-2014 - 09:14
Weet iemand hoe het in alpe dhuez er voor staat, wij gaan over een week. Volgens de berichten komt daar helaas maar een paar cm sneeuw bij, ik hoop dat het nog meer wordt. We zitten te denken om gebruik te maken van de sneeuw garantie van sunweb
Gerriette S | 12-12-2014 - 09:16
Ik lees volgende week toch een sneeuwdump hoor voor Salzburg en omstreken (Bergfex: 1 cm op de berg).
Enfin, blijven hopen op de winter.
We maken er gewoon wat leuks van.
Paraplu mee.
R J | 12-12-2014 - 09:27
thx harry voor de uitleg
Kevin De Vriendt | 12-12-2014 - 09:31
is er nog iemand die naar sölden gaat tijdens de kerstvakantie ben namelijk de enige man en zoek iemand om mee te kunnen skiën lol :p
Kevin De Vriendt | 12-12-2014 - 09:34
Toch een gevoel dat ik iets wat een commercieel weerbericht heb ik gelezen.
Laten we het hopen voor iedereen dat het toch nog redelijk goed komt voor de kerst.
19-12-2014 >>> Ischgl
M K | 12-12-2014 - 09:48
@Johann, bedankt weer voor je weerberichten en je collega's trouwens ook.
Echt superrrrr....
Nog een weekje en dan naar Ellmau...moed houden en veel hoop...haha
Mensen die Sölden gaan...don't worry.
Echt geloof me daar is voldoende sneeuw boven. Tot aan het mittelstation kan je altijd skieën. Dalafdaling zit er waarschijnlijk niet in.
Henri Rours | 12-12-2014 - 09:50
Vandaag perfecte piste @snowspace flachau:-)
Susan Berden | 12-12-2014 - 09:57
Mensen die naar les menuires vertrekken kunnen misschien een skipas voor Val thorens bij nemen daar lijkt het me beter te zijn .
ik zeg dit omdat ik ook in dit geval zit en bid ook iedere dag om voor de 26 ste een halve meter sneeuw te voorzien .maar tzal niks zijn:c .
Mijne kleinen voor het eerst mee zal wel een groter probleem geven om groene pistes te vinden .dus zal het met de bus naar val thorens zijn.
vincent speleers | 12-12-2014 - 10:00
@ Susan: ben jij daar?? Nog 2 weken!! Ik vroeg me wel af hoe het kan dat ze tot in het dal de sneeuwkanonnen nog aan hebben? Is de fohn nog niet in Flachau aangekomen?
M S | 12-12-2014 - 10:03
Mooi plaatje van La Plagne, jammer dat ze maar 7 pistes opendoen vanaf 13/12 , dus de condities gaan daar ook verre van optimaal zijn.
Man, man, man 1 ding is zeker ik ga niet gaan skiën op enkel maar 7 pistes tijdens het Kerstverlof, het skiverkeer op de pistes zal erger zijn dan een ochtendspits naar Brussel :)
Hopelijk komt er toch nog een dump ergens volgende week, laten we met z'n allen duimen hiervoor.
Frederic Verschaeve | 12-12-2014 - 10:03
Nog twee weken voor vertrek. Dit gaat niet goed komen :-(
Jan Pietersen | 12-12-2014 - 10:10
Kijk al uit naar morgen voor een nieuwe update... met hopelijk binnenkort eens iets over een "dump".
De wandelschoenen gaan idd dit jaar voor het eerst mee naar Les Menuires. Onze viervoeter zal dit wel appreciëren, alhoewel hij superzot is van diepsneeuw!
Mieke Deblaere | 12-12-2014 - 10:11
@Johann ik vertek volgende week vrijdag naar Obertauern met die berichten voor volgende week woensdag moet dat toch lukken daar?
steven lagast | 12-12-2014 - 10:17
Live update vanuit Kappl, dorpje naast Ischgl: strakblauwe lucht en zon, heerlijke wintersport temperaturen zo. Ligt idd niet veel sneeuw, maar de sneeuw die er ligt is prima!
Jouke Bouma | 12-12-2014 - 10:42
Johann gisterenochtend bij ons in het dorp, jawel, 1 centimeter sneeuw die aan het eind van de morgen verdampt was ;) Morgen gaan er voor het eerst een paar liften open op de Loferer Alm. In de hele regio is het momenteel hier 'behelpen' en is het wachten op natuursneeuw. Ik heb mijn schneefräse een servicebeurt gegeven dus de sneeuw kann wat mij betreft komen :) Morgen of overmorgen ga ik even een uurtje skien, stuur wel een Foto.
LG aus Lofer
Rob
Landhaus Sonnheim Lofer | 12-12-2014 - 10:43
Het ziet er naar uit dat het in serre-Chevalier wel gaat mee vallen . Heb heb ik dat volledig mis ? Nu hopen op een dump! Mvg
Niels Billiet | 12-12-2014 - 11:48
Serge, de update over Stanton kan je vanaf zondag tegemoet zien, ik meld me alleen bij wijzigingen ten opzichte van vandaag; 4 liften in bedrijf voor één piste van nog geen kilometer (Osthang einfahrt).
Kevin en Harry, inderdaad Sölden lijkt me één van de weinige goede keuzes van het moment en de komende dagen, met als goede tweede, Ischgl, voor wat betreft Oostenrijk.
Er hangt nogal een sombere stemming op de site, je kan ook denken dat de winter nog moet beginnen en je kan al op diverse plaatsen skiën, zelfs in Sauerland, geweldig!
Ik ga maar weer verder met pakken, vannacht als de storm is gaan liggen, ga ik rijden.
Ski Arlberg | 12-12-2014 - 12:04
Iemand enig idee ,omstandigheden Serfaus Fiss
vertrek vannacht naar het witte goud ??? poeh poeh
Gr Harrie
Harrie v Dun | 12-12-2014 - 12:24
Nog de weekje en dan gaan we weer lekker door de tiefschnee naar beneden........in mijn droom :-( Ik hoop echt dat er nog een koufront aankomt richting Skiwelt
Isabel Sol-Kokkeler | 12-12-2014 - 12:40
Ook ik was verbaasd over het positieve SFL filmpje op FB, en gezien de vraag van hierboven even gekeken, 18 van de 67 liften open... zie www.serfaus-fiss-ladis.at/en/service/lifts
Paul 67 | 12-12-2014 - 12:55
@ Harrie, noordkant Fiss prima en Masner ook! Gisteren filmpje gezien van 11 december. Graag hoor ik van je hoe de rest is gezien wij volgende week vrijdag die kant op gaan.
Merije ... | 12-12-2014 - 12:57
@ Paul 67 en Harrie; youtu.be/PIjAzGU_tm0
Merije ... | 12-12-2014 - 12:59
Als ik op deze site kijk naar de sneeuwhistorie dan lijkt ook portes du soleil,qua sneeuw, geen top jaar te hebben. Weet iemand hoe ze daar zijn met het opspuiten van de pistes en wanneer beginnen ze daar mee. Op de cams zie ik nog weinig activiteit.....
Paul de Wit | 12-12-2014 - 13:08
Ik hoop heel erg met je mee Isabel...wij vertrekken ook volgende week zaterdag....als het iig maar niet te warm wordt in Skiwelt...erg spannend dit jaar...duimen allemaal!!
sonja van nieuwenhuize | 12-12-2014 - 13:23
Vanuit Tux kreeg ik vanochtend de volgende nieuwsbrief:
Hintertuxer Gletscher:
•46 km bestens präparierte Pisten
•15 Lifte in Betrieb
•Talabfahrt bis zur Sommerbergalm geöffnet
Ski- und Gletscherwelt Zillertal 3000
Winterstart 13.12.2014: Die Rastkogelbahn, die Finkenberger Almbahnen und die Mayrhofner Bergbahnen starten mit 17 Liften und 120 Pistenkilometern in die Wintersaison.
In de afgelopen 15 jaar nog nooit meegemaakt dat je in Hintertux niet kunt skien.
Jeroen Hulshoff | 12-12-2014 - 13:46
Yes,ik zie mensen skieen op de piste in Leogang via webcam.Hoe is het mogelijk.Geluks gevoel
Tom Mollema | 12-12-2014 - 13:50
En dan toch weer ineens sneeuw op de kaarten rond 20 december
Zal toch wel 1 keertje kloppen??
Neel Roos | 12-12-2014 - 14:01
Kijk morgen nog eens, de sneeuwvrwachting zal wel weg zijn. Zo gaat het al weken
Luc Cap | 12-12-2014 - 14:11
Merije
mooi hoor die link You tube merrie
Ben al een heel stuk gerust gesteld
maar het ziet er fantastisch uit
Als dit een actueel beelden zijn ben ik helemaal blij
Zal niet naar beneden kunnen skieen in serfaus,
misschien wat later in de week
Thanks
Gr Harrie
Harrie v Dun | 12-12-2014 - 14:14
@ Luc
Ja, om gek van te worden!
Neel Roos | 12-12-2014 - 14:25
Wat een rotweer in Nederland! Kunnen we allemaal even heel hard blazen richting Alpen? De neerslag moet DAAR vallen (in sneeuwvorm natuurlijk :-))
Paulien Ravenstijn | 12-12-2014 - 14:45
Pff wat een negativisme hiero, iets meer of minder sneeuw maar skiën lukt altijd. 1 dag of nacht sneeuw en iedereen weer happy. En euhhh geduld is een schone zaak. Gr. Joost
Joost van B. | 12-12-2014 - 15:09
@luc cap: wellicht heb je er al kennis van.. wellicht ook niet: hierbij de interactieve pistekaart van Zillertal.. Aansluiting Gerlos/K'leiten/Krimml al open.. dat is toch al een heel mooi aantal km's!
Het blijft toch een top gebied hè!!! Medio januari stuiven we weer de Seppi's binnen!
ski3.intermaps.com/zillertal_svg/skimap_touch.asp?lang=de
youri de haas | 12-12-2014 - 15:26
Gelukkig ! Volgende week donderdag sneeuwval voor de Dolomieten.....boven de 2400 meter....je kan niet alles hebben. www.meteoalpi.com/6/Italia/meteo-Marmolada.html
Marcel B. | 12-12-2014 - 15:42
Over 15 nachtjes naar Berwang... Kom op met die dikke dump... Zin in een flinke bups sneeuw... Voor nu goed maar natuurlijk ook voor de voorjaarsvakantie ...
Vandaag nog ff contact gehad met ZugspitzArena en ze denken volgend weekend open te gaan... Ben erg benieuwd!
Jack E | 12-12-2014 - 15:50
idd Joost, veel mensen denken veel te negatief vind ik. Aan het weer kunnen we nu eenmaal niets veranderen spijtig genoeg. En ja ik zou ook graag meer sneeuw willen zien voor de kerstperiode maar voorlopig is die er (nog) niet of in beperkte mate. De laatste dagen zitten de mensen hier te zeuren dat er geen sneeuw is, en je zal zien volgende week als ze in de wagen zitten op weg naar hun favoriete bestemming zitten ze misschien te zeuren omdat ze in de file staan of niet kunnen rijden wegens "teveel sneeuw"... nooit niet goed hé. Het weer is zo veranderlijk en ik weet begot niet naar waar ik moet kijken en wie ik moet geloven. Op iski geven ze voor zillertal arena begin van de week 20 cm en naar eind van de week 13 cm sneeuw, welke weerkaarten ze daar hebben dat weet ik niet hoor :-). In ieder geval het dagelijks weerbericht hier van Johan en Michael vind ik super en.. ze zijn eerlijk, allez dat denk ik toch !! :-)
Tim Polfliet | 12-12-2014 - 16:11
Met oud en nieuw naar Chamrousse in Frankrijk, ligt er aardig bij. Ik heb er vertrouwen in, steeds een klein beetje extra sneeuw maakt ook een hoop! :-)
Martijn Groen | 12-12-2014 - 16:15
Jullie praten alleen maar over de Alpen, wat kunnen jullie mij zeggen over het reuzengebergte in Tsjechie?
Angela H | 12-12-2014 - 16:19
Het voordeel als je verschillende sites kijkt altijd positief kan zijn , de ene site geeft regen ,de andere sneeuw, dus we zien wel als ik vertrek naar meribel binnen 14 d
Pieter Masson | 12-12-2014 - 16:22
Je praat tegen een muur Angela!! Heb dat ook al een paar keer gevraagd.. Kijk op deze site skiareal.cz er gaan wel wat pistes open zondag.. Maar de vooruitzichten zijn niet echt positief
Jm Van Den Oever | 12-12-2014 - 17:00
Voor de mensen die naar Tignes komen de volgende tip: Regel een skipas voor de Espace Killy. Wij zitten er nu en hebben van de week 3 x in Val d'Isere (20 minuutjes met de auto) geskied waar we de condities beter vonden. Vanaf morgen gaan er meerdere pistes open in Tignes en is de verbinding naar Val d'Isere geopend. Toviere getoond door Johann op de foto in het weerbericht is dit seizoen nog niet open geweest maar zal morgen ook toegankelijk zijn.
R. T. | 12-12-2014 - 17:07
Les Menuires binnen 2 weken! Komt zeker goed! Pas met ValTho erbij en je kan genoeg plezier beleven.
Tim Teugels | 12-12-2014 - 17:10
Hoeveel sneeuw hebben de pistebulls eigenlijk nodig om de pistes te kunnen bewerken?
christophe | 12-12-2014 - 17:16
@Jm Van den Oever, inderdaad ziet er niet echt rooskleurig uit. Maar ik ben helemaal in de war als ik naar Amerikaanse sites kijk zeggen ze dan het rond de 19de alweer gaat sneeuwen.
Angela H | 12-12-2014 - 17:20
@angela en jim: uit ervaring als trouwe aanhanger van deze site hebben de weermannen het alleen over andere plekken(Benelux, sauerland, reuzengebergte, pyreneen) als daar het nodige aan sneeuw valt, en dat is nou eenmaal niet zo vaak.
Danny Slaghuis | 12-12-2014 - 17:22
Oper gfs laat het nu dinsdag weer afkoelen.. Dan zullen ze weer kunnen gaan spuiten! En vanaf vrijdag gaat de temperatuur gestaag naar bekenden met sneeuw idd!! Maar dat is nog ver weg
Jm Van Den Oever | 12-12-2014 - 17:37
Angela ik hoop toch echt dat we kunnen skiën vanaf vrijdag:)
Jm Van Den Oever | 12-12-2014 - 17:39
Vandaag in Gerlos dorp groene weiden en + 7 gr C. Boven 2000 m zo n 30 km pistes open.
Luc Cap | 12-12-2014 - 17:47
@ Jm dat hoop ik ook. Ik zwaai even naar je als ik je op de piste tegen kom ;-) We blijven gewoon heel positief
Angela H | 12-12-2014 - 17:50
@ Youri bedankt alvast en veel plezier in ons wonderschone Zillertal
Luc Cap | 12-12-2014 - 17:51
@roy bedankt voor de tip wij vertrekken volgende weeken logeren in Tignes Le Lac hopelijk is de afdaling naar Le Lac dan open
Matthias Vandendriessche | 12-12-2014 - 18:21
Het gaat gewoon sneeuwen!!!
En zo niet, dan nog!!
Nog een paar dagen aftellen, en het is super spannend!!
Maar ik heb vertrouwen. En we vinden wel een manier om ergens te kunnen skieen. Dan maar even in de auto zitten om een stukje verder te rijden.
Groetjes allemaal!
Soraya . | 12-12-2014 - 18:25
@Michael .....komt er nog een avondupdate?
Hoop zo op goed nieuws, 23 dec. vertrekken we naar het kleinwalsertal dus......
Lysette van Brummelen | 12-12-2014 - 18:43
Nog 8 dagen en dan zijn wij weer in Ischgl het lijkt erop dat wij voor het eerst in ruim 10 jaar geen dalafdaling kunnen gaan maken. Maar blijf positief en hoop dat er nog komende week genoeg sneeuw bij gaat vallen.
Robert-Jan Suijkerbuijk | 12-12-2014 - 18:45
hey robert jan,
dit weekend gaan de dal afdaling en nog veel meer afdalingen open. alleen naar samnaun blijft dicht, dus het valt wel mee.
gr,adrie
aadje bergmans | 12-12-2014 - 18:48
Nog even wachten.. 26e richting Gerlos, zo spannend!! Qua sneeuw condities is er echt nog weinig over te zeggen op dit moment.
Leon Gorkink | 12-12-2014 - 18:55
@jouke, bedankt voor de update uit kappl. Wij vertrekken volgende week. Hoop dat er in de kerstweek meer pistes open kunnen. Ben je daar heel de week? Dan zou een update over een paar dagen welkom zijn. Geniet ervan.
Winter Winter | 12-12-2014 - 19:08
@Matthias vanaf morgen gaan er ook liften open in Tignes Le Lac. De Toviere lift met gondels en stoeltjes gecombineerd, brengt je dan zo in de Bellevarde wat prachtig is juist ook voor de genietende skier. Ik heb een foto geupload van vanmorgen. In Le Lac ligt ongeveer 5-10 cm sneeuwdek op de weiden en de kanonnen hebben afgelopen dagen maximaal aangestaan. Rond 16:00 reden we door Le Lac en was het daar 3 graden boven 0 maar dat duikt straks weer onder nul. Zwemmen in Le Lac is gratis met je skipas maar een strakke zwembroek is verplicht haha Heb je die niet mee kun je er 1tje kopen voor 13 euro uit de automaat ;-) Alvast veel plezier!
R. T. | 12-12-2014 - 19:14
Info les 3 vallees.
Morgen gaan er enkele connectie liften open.
Connectie tussen valtho en les menuires
En een 3 tal connecties tussen les menuires en meribel.
Connectie valtho naar meribel lijkt nog dicht te blijven.
Arjan D | 12-12-2014 - 19:17
@Susan: ik blijf er tot zondag eind van de dag. Ze zijn wel druk bezig om meer pistes open te krijgen. Tip: op de website van Kappl staat ook precies wat er open is/gaat.
Jouke Bouma | 12-12-2014 - 19:49
@All Even snel adhv ECMWF (en ook GFS), vanaf donderdag-vrijdag volgende week mooie NW Stau met 70 tot 125mm langs vrijwel de gehele Alpennoord(west)kant! SVG vrijdag-zaterdag tot in de dalen!
Johann | 12-12-2014 - 20:00
Kom op ECMWF! En nu doorzetten! Eindelijk winter!
Niels van Bockel | 12-12-2014 - 20:02
@Niels -GFS even toegevoegd, vrijwel zelfde ontwikkelingen aan de NO flank van langzaam inschuivend hoog! Nu even volhouden zo .... ;-)
Johann | 12-12-2014 - 20:04
Owkay, de Le Grand Massif valt in de prijzen...en dan volle bak sneeuw in de kerstweek, liefst 's nachts... ;-) dus een lekker laagje wit goud tegen de 27e....nog 2 weekjes in spanning leven. :-)
Greet ☀️ | 12-12-2014 - 20:07
SVG?
Cheese Curve | 12-12-2014 - 20:08
@Cheese Curve - SneeuwValGrens ;-)
Johann | 12-12-2014 - 20:10
Go back to the Azoren:-)
Stay away from the alps
Gast-1234 4 | 12-12-2014 - 20:11
@All Nog een interessante ontwikkeling ECMWF - Voor dinsdag woensdag berekent het model geruime tijd sneeuwval op inkomend warmtefront in Nederland, België en grote delen van Duitsland inclusief gesloten sneeuwdek(je) tot op zeeniveau!
Johann | 12-12-2014 - 20:19
70 tot 125 mm ?? Regen of sneeuw?
Lysette van Brummelen | 12-12-2014 - 20:19
Mooie berichten Johann!
Arjan D | 12-12-2014 - 20:20
Oh dat klinkt goed @Johann.. Spreekwoordelijke slag om de arm.... Ik duim ervoor!
Niels van Bockel | 12-12-2014 - 20:20
@johann zou super zijn! De chaos van ondersneeuwende vakantiegangers even buiten beschouwing gelaten. Is dit al redelijk 'zeker' ( groot deel v/d ensembleleden) of is dit gebaseerd op de hoofdruns?
Martijn Sonnenberg | 12-12-2014 - 20:21
Dat zou pas een klapper zijn! Het weekend van de kerstvakantie een lading sneeuw! Haha geweldig... NU DUIMEN allemaal!!!
Jack E | 12-12-2014 - 20:21
@Lysette Vuistregel 1mm neerslag = 1 cm (droge) sneeuw. Gezien de sneeuwvalgrens en NW Stau zal dit aardig kloppen, dus 50 tot 100cm moet dan haalbaar zijn evt lokaal dan ook nog meer. In de lagere delen natuurlijk minder maar ook daar kan het dan goed "runter hauen" !
Johann | 12-12-2014 - 20:24
Dat zou geweldig zijn! Toch?
Lysette van Brummelen | 12-12-2014 - 20:25
Op nu.nl staat nu een artikel over het opwekken van sneeuwvlokken
Paul Van belkom | 12-12-2014 - 20:26
Potverdorie het werd ook tijd!! Het MOET lukken deze keer, elke dag komen we een dag dichter bij die klapper. Kunnen we de 20e niet skien omdat er teveel sneeuw valt... Haha. Duimen duimen duimen
Jack Nelissen | 12-12-2014 - 20:26
Als dit dan toch eindelijk eens uitkomt!
Jochem Paalman | 12-12-2014 - 20:28
@Martijn -Hoofdrun ECMWF (en ook GFS), de ECMWF ensembles volgen pas om 22h30. Maar gezien het gehele stromingspatroon en de eensgezindheid van de 2 modellen plus het feit dat het koufront (NW stroming) vanmorgen ook al in de ECMWF ensembles te zien was zeker heel reële optie!
Johann | 12-12-2014 - 20:30
Om half 11 vanavond nog een updatje dus? Of morgenvroeg weer? Ik hoop zoooo dat dit uitkomt! Bedankt Johann voor je uitleg van de mm ;-)
Lysette van Brummelen | 12-12-2014 - 20:35
Goed nieuws Johann.. nog 3weken te gaan voor mij!
Harm V | 12-12-2014 - 20:36
Mooie update Johann. Maar aangezien dit pas over een week op de kaarten staat. Wacht ik eerst zien dan geloven gewoon toch nog een weekje.:) ik heb nog de luxe om te wachten tot tweede helft januari om te voorkomen wat Goethe schreef, himmelhoch jauchzend,zum tode bertuebt..:)
Cheese Curve | 12-12-2014 - 20:38
Hoi Johann, jij zou het stokje toch overgeven aan Michael, maar dit nieuws wilde je zeker toch niet missen. Vandaag super goed skiën in Hinterglemm. Wel beperkt aantal pistes open. Nog een vraagj Wordt een piste met kunstsneeuw vlugger ijzig dan één met gewone sneeuw? Andere structuur van de ijskristallen o.i.d?
Ko Wisse | 12-12-2014 - 20:40
@Haus am Wald -Morgen geef ik stokje over, ik trek me dan nl terug in de Walliser bergen op zoek naar sneeuw :-) Deze constellatie was echter te mooi om niet te vermelden. Laten we hopen dat Michael er morgen op kan voortborduren. Structuur is zeker anders en beter bestendig tegen weersinvloeden dan natuursneeuw.
Johann | 12-12-2014 - 20:45
@paul maar dat is een goed idee. in Vlaanderen zou zoiets ook moeten bestaan.
Alp Canli | 12-12-2014 - 20:47
No way, don't believe this
Jan Pietersen | 12-12-2014 - 20:49
Hoe vaak is dit al "beloofd"?
Jan Pietersen | 12-12-2014 - 20:50
Reinier van den Berg sprak me er net ook al op aan (volgende week Savoie wintersport) ! Leuk !
Johann | 12-12-2014 - 20:53
Nog drie weken te gaan. Ik hou hoop!
Martijn Rondel | 12-12-2014 - 20:54
@Johann
Nog even voor de zekerheid, dan zit ik (als het uitkomt) er midden in, in Bramberg ?
Dat zou heel mooi zijn, vetrek de 20e (denk dat de sneeuwkettingen er dan wel onder kunnen)
mike van oostveen | 12-12-2014 - 21:04
Twitter staat er ineens vol van! Hopelijk is dit een teken....!
Niels van Bockel | 12-12-2014 - 21:11
Er is hoop voor Benelux binnen 5 d sneeuw volgens Europees model
Pieter Masson | 12-12-2014 - 21:11
@Niels - Breaking news , tja als zelfs de "grote jongens" er mee gaan komen dan moet het bijna wel....... (Ssssstttttt)
Johann | 12-12-2014 - 21:13
Van thriller naar slapstick: ) van wandelschoenen naar sneeuwkettingen: )
Cheese Curve | 12-12-2014 - 21:19
Straks zegt Johann het was een geintje en mijn eerste boude bewering dit seizoen: )
Cheese Curve | 12-12-2014 - 21:21
@Johann hahaha! Let's hope so! Fingers crossed! :-)
Niels van Bockel | 12-12-2014 - 21:30
whooooooo fingers crossed
Pieter Kos | 12-12-2014 - 21:31
Wat bedoelen jullie met 'Twitter staat ineens vol'?
Jimmy Rottiers | 12-12-2014 - 21:32
Nooit van twitter gehoord? ;)
Arjan D | 12-12-2014 - 21:34
Ja tuurlijk wel, maar wat staat er dan ineens allemaal op?
Jimmy Rottiers | 12-12-2014 - 21:35
@Jimmy, diverse 'weer' Twitter accounts en zelfs Reinier van den Berg kwamen er al mee op Twitter. 'ECMWF en GFS laten toch een NW stau doorkomen eind volgende week'! Klinkt toch vrij zeker als breaking nieuws. Maar uiteraard is het nog een week vanaf nu. Dus Fingers crossed! ;-)
Niels van Bockel | 12-12-2014 - 21:38
Vandaag helaas weer naar Kaprun gegaan....erg he als je dat moet zeggen. Maar ik weet dat het ook een soort van luxe is.
Ik had veel liever naar een gebeid gegaan als Kitzbuhel, Saalbach Hinterglemm Leogang of noem een gebied van de Kitzbuheleralpen....bv Skiwelt.
Daar ga ik morgen een kijkje nemen om te zien hoe de condities toch zijn.
Ellmau en Scheffau is open en ook is de aansluiting met elkaar gemaakt. Brixen im Thale is open maar geen aansluiting richting Scheffau helaas. Westendorf daar geldt hetzelfde voor alleen de Talkaser is open.
Laten we hopen dat er straks ander weer opkomst is.
Ik durf het bijna niet neer te zetten maar toch maar een linkje naar een video genomen met me helmcam.
Filmpje heeft geen reclame tot een bepaald gebied voor ogen maar wil jullie laten zien dat er toch wel te skiën is ...al is het dan maar op de gletsjer.
www.youtube.com/watch?v=uaAR5u40Ur4
Eric Kromhout | 12-12-2014 - 21:40
Twitter is een soort geruchtenfabriekje...
Cheese Curve | 12-12-2014 - 21:41
Tnx Niels, welke weer accounts zijn er zoal op Twitter?
Jimmy Rottiers | 12-12-2014 - 21:42
Tendens is sneeuw binnen 6 dagen, ook op andere sites, helaas kan ik geen links geven want dan wordt mijn reactie direct verwijderd. Maar conclusie is dat het goed komt!
Proost! Kettingen mee!
Jan Van soest | 12-12-2014 - 21:44
@Jimmy, zo, dat zijn er genoeg! De zoekmachine helpt je daar ongetwijfeld bij! ;-). Ik ben gewoon begonnen met @Johann te volgen op Twitter. En dan kom je ook interessante volgers tegen..
Niels van Bockel | 12-12-2014 - 21:54
Zoals ik lees is er nieuws!!!
Geldt dit ook voor de Franse Alpen ? Plagne?
Thomas den Haas | 12-12-2014 - 22:11
Hup Johann....Hup Johann ;)
jeff lafo | 12-12-2014 - 22:11
Make my day!
Anki Van Bruggen-van Harten | 12-12-2014 - 22:11
Sinds vanmiddag zit ik in Lanersbach (Tux, Zillertal 3000) voor 5 maanden. In het dorp ligt wel ietwat sneeuw, maar dat is oud en te verwaarlozen. Bovenop kan er nog niet worden geskied (op de gletsjer na), maar ze hebben hier hoop op een snelle ommekeer.
Zal zorgen voor update zo nu en dan!
Martijn Prinsen | 12-12-2014 - 22:14
@eri maar tis het azorenhoog dat meestal wint. En zeker in de buurt van kerst. Dus waarom zouden we dan een witte kerst krijgen in de Vlaanderen?
Alp Canli | 12-12-2014 - 22:15
@Thomas, als ik zo vrij mag zijn.. NW stau is zeer gunstig voor o.a La Plagne Savoie!
Niels van Bockel | 12-12-2014 - 22:19
@Johann praten we dan over het hele Alpen gebied@
Hoe kan het trouwens dat er soms sneeuw valt bij +3 en soms regent bij +2..?
Arjan Van K | 12-12-2014 - 22:24
Valt er dan ook sneeuw aan de zuidkant? Bijvoorbeeld Ost/Sud Tirol?
Henrik Mulder | 12-12-2014 - 22:28
@Erik Kromhout,
Perfecte film met zo'n helmcamera ! De beleving thuis, al liggend op de bank, dan voel je je eigen ski's glijden.
Klasse, moet je vaker doen, vergroot de pret en gevoel !
Groeten Bertil.
Bertil Blaas | 12-12-2014 - 22:32
Mooi filmpje Eric.
Gerard van der Klooster | 12-12-2014 - 22:35
Hoi Johan
Laten we hopen dat je gelijk krijgt, al valt het niet echt mee om in het goede nieuws te geloven.
Vanaf half oktober wachten we al op sneeuw in de noordalpen!! (en andere gebieden), en wat zijn we teleurgesteld in de verwachting de laatste dagen. Maar anders gezegd hoe dichter bij de dag dat we gaan, hoe belangrijker de voorspelling wordt. Dan kunnen we maar beter lezen dat de kansen de goede kant op gaan dan de slechte kant (als het nog slechter kan natuurlijk, want dit jaar is wel heel erg droevig).
Natuurlijk half oktober moet je daar nog niet op hopen, maar nu met de kerstvakantie voor de boeg is het niet alleen hopen op sneeuw maar op sneeuwhopen !!!
Zelf heb ik nog nooit de sneeuwkettingen hoeven te gebruiken en ik zie er tegen op om met sneeuwval richting Oostenrijk te rijden, maar wat zou het mooi zijn om de sneeuwkettingen te moeten leggen ;)))
Laten we hopen dat het ons toch nog gegund is om vanaf 20 dec lekker te kunnen skiën/snowboarden.
Mijn kinderen duimen de hele dag, maar we wachten af, wat moeten we anders.
In ieder geval bedankt voor het positieve nieuws, voor wat het momenteel waard is ;;((
Ben benieuwd wat morgen gaat brengen, nu weekend vieren !!!
Groet Marco
Marco ski | 12-12-2014 - 22:50
Sneeuw in Nederland Volgende week? zou geweldig zijn
Roel | 12-12-2014 - 22:57
Sneeuw in Nederland? Vandaag voorspelden ze nog 10 graden voor volgende week.
Arjan D | 12-12-2014 - 23:18
Ik denk dat de weermodellen niet zo goed met stormen kunnen omgaan. Het zijn geen standaard gebeurtenissen en de frequentie ervan is ook niet hoog genoeg om te integreren in rekenmodellen. Dat het nu per run er wéér anders uitziet zou daarmee wel eens samen kunnen hangen.
Cheese Curve | 12-12-2014 - 23:31
Dat zag ik idd ook 10 graden kan er geen touw meer aan vast knopen. Ik vertrouw maar op johann. We zullen zien.
Roel | 12-12-2014 - 23:53
@ Eric, mooi filmpje, jammer dat het alweer zo druk aan het worden is op de gletsjer.
Grüß
Landhaus Sonnheim Lofer | 12-12-2014 - 23:57
KNMI komt met 12 ℃ op donderdag ....sneeuwdek in Nederland ?
Marcel B. | 13-12-2014 - 00:13
@Marcel - En dat kan goed kloppen. De neerslag komt nl woensdag aan op nadering van een wamtefront. Op dat moment ligt er boven Nederland erg koude lucht (Theta-E's 8° en isotherm van opbouw) Dit geeft geheid sneeuw, EC berekent vanavond zelfs geruime tijd sneeuwval in oosten met gesloten sneeuwdek . Zodra de wind erin komt weg isothermie, oplopende temperaturen en "dooi" Het vreemde is echter dat er weinig kan wegdooien, dus nu sneeuw op dooifront ! Daarbij opgemerkt dat we uitgaan van de kaarten van vanavond waarbij de OPER en CTRL met dit signaal komen. Kan morgen weer heel anders zijn maar dit staat.. Je ziet even wat anders dan alleen een temp. van het KNMI een dag na dooifront. ;-)
Johann | 13-12-2014 - 00:28
Ik hoef hier niet zo nodig sneeuw te hebben. Laat alles maar in de Alpen vallen ;)
Scheelt ook weer een hoop geklooi op de weg met al die Nederlanders die ineens niet meer kunnen rijden. Haha
Arjan D | 13-12-2014 - 00:35
Het zal toch niet waar zijn. Ik heb het net opgegeven, komen jullie met een run dat het goed gaat komen. Ik wens mijzelf as. vrijdag een zeer lange rit met veel sneeuwongemakken! Ik word helemaal blij bij dit vooruitzicht.
Wilfred de Ruiter | 13-12-2014 - 00:41
@Arjan van K Dat heeft alles te maken met de opbouw en temperatuur van de verticale luchtkolom. Luchttemperatuur alleen zegt bovendien helemaal niets over de vorm van neerslag. Zo kan het bv. bij +5 graden sneeuwen en bij -5 graden regenen. Veel belangrijker zijn bijvoorbeeld de zgn dauwpunt temperaturen. In de Alpen zijn dit soort effecten vaak nog veel sterker!
Johann | 13-12-2014 - 00:44
@Stekel -Goede keus, prachtig gebied rondom Monte Cervino en vooral sneeuwzeker
Johann | 13-12-2014 - 00:47
Vrijdag vertrekken we richting stubaital( mieders ),word steeds spannender hier.
de laatste verwachtingen zien er zeer positief uit .
zullen dan toch nog alle puzelstukjes op het laatste moment op de goede plaats vallen.
wat er ook gebeurd komende dagen ,vrijdag zullen we toch afreizen.
vorig jaar met kerst in fohn goed kunnen skiën in kaprun.op de gletsjer was het perfect en in het dorp op de maiskogel was het ook
goed te doen dus maken we ons nergens druk om.
Robbie stubai | 13-12-2014 - 02:08
Nou, nadat ik alle reacties heb gelezen, kan ik rustig gaan slapen.
Zou die dump dan toch echt gaan komen binnenkort. De signalen zien er goed uit.
Laten we hopen op een bak sneeuw !!!
Ron Kroeze | 13-12-2014 - 03:04
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Duitse term voor de stuwing van neerslagfronten uit het noorden of noordwesten tegen de Alpen aan. Goed voor urenlange zo niet dagenlange sneeuwval.
De North Atlantic Oscillation is gedefinieerd als het gemiddelde luchtdrukverschil tussen een meetpunt op IJsland enerzijds en eenmeetpunt in Portugal of op de Azoren anderzijds. De NAO pendelt onregelmatig tussen positieve en negatieve waarden. De NAO heeft een sterke invloed op het winterweer in West-Europa. Een positieve NAO zorgt voor sterke aanvoer van zachte oceaanlucht op onze breedten en voor een droge winter in het mediterane gebied. Een negatieve NAO zorgt voor warmere winters op Groenland, nattere winters in de zuidelijke landen en strengere winters in West-Europa inclusief het Alpengebied.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Isobaren zijn lijnen van gelijke luchtdruk. Vanwege de rotatie van de aarde en de resulterende corioliskracht stroomt lucht niet van het hogedrukgebied recht naar het lagedrukgebied. Nee, de lucht wordt gedwongen te gaan cirkelen praktisch evenwijdig aan de isobaren tegen de klok om het lagedrukgebied. Hoe dichter de isobaren tegen elkaar liggen op de weerkaart hoe harder de wind.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Freeskiing is een tamelijk jonge tak van de skisport. Het is de evolutie van het old school freestylen. Het verschil met het coole maar meer gemoedelijke freeriden is dat de freeskiërs steiler en aggressiever afdalen van nog hogere toppen. De freeskiërs nemen veel risico en krijgen daarvoor de ultieme adrenaline kick.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Omkering van het normale temperatuurverloop in de onderste laag van de atmosfeer (troposfeer). Normaal is het boven koud en onder warm. Bij een inversie is het onder koud en boven warm. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht is die situatie heel stabiel. Alleen de zon of een harde wind (frontpassage) kunnen de inversie opruimen. Omdat de zon 's winters minder kracht heeft treden inversies vooral in het winterseizoen op. In de zomer daarentegen maakt de zonnewarmte binnen een paar uur korte metten met de bodeminversie die in een heldere nacht ontstaat.
de van de wind afgekeerde zijde
de naar de wind toe gekeerde zijde
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
La Ninja is de koude fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de huidige koude fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), die doorgaans 30 tot 40 jaar duurt, treden duidelijk meer en sterkere La Ninja's op.
El Ninjo is de warme fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de warme fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), zoals tussen 1970 en 2000, treden duidelijk meer en sterkere El Ninjo's op
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Polar lows kunnen met name in de herfst en vroege winter voor de kust van Noorwegen ontstaan als een ijzige noordwester over het nog zachte zeewater strijkt. De grote buienclusters die daarbij ontstaan kunnen in heel zeldzame gevallen transformeren tot een soort mini-hurricane. Een polar low dus. Dit is het recept voor grote sneeuwhoeveelheden in onze contreien.
Aanduiding voor een hogedrukgebied boven de Alpen dat maar heel tijdelijk tussen twee neerslagperiodes invloed krijgt. Kan dan voor enkele dagen voor spectaculair mooi bergweer zorgen, hoewel 's winters in de lagere dalen ook hardnekkige nevel optreedt.
Lijn van gelijke luchtdruk op een weerkaart
Sudden Stratospheric Warming - winterfenomeen voor het eerst in 1952 waargenomen waarbij de zeer ijle lucht op het 10hPa vlak hoog in de stratosfeer boven de noordpool plotseling tientallen graden opwarmt. Komt gemiddeld elke twee jaar voor.
komvormige laagte in een karstgebied (kalkgebied) gevormd door instorting van een grote grot.
Gebied met zachte lucht onder een depressie tussen het warmfront in het oosten en koufront in het westen. Kruipt er een hogedrukgebied tussen die twee, dan kan het koufront het warmfront niet inhalen en blijft de warme sector open.
Situatie met gelijktijdig depressieactiviteit aan de noordkant en aan de zuidkant van de Alpen. Meestal de combinatie van een groot koufront in het noorden en een Genua-Laag in het zuiden.
Global Forecasting System - een Amerikaans mondiaal weermodel dat 4x per dag voor de komende 16 dagen weerdata voor talloze parameters uitspuugt. De resultaten zijn voor iedereen gratis te benutten. Veel weerwebsites maken gebruik van deze data om weerkaarten te produceren.
Uitstulping van het Azoren-hoog over de westelijk Alpen, soms ook tot in het westen van Oostenrijk. Stituatie waarbij het westen erg zonnig en droog kan zijn terwijl het in het oosten dumpt of tenminste bewolkt is.
Situatie waarbij een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk sneeuwrijke koufronten tegen de noordkant van de Alpen drukt.
El Ninjo Southern Oscillation - de grillige afwisseling van El Ninjo's en La Ninja's voor de Zuid-Amerikaanse westkust met zeeringrijpendegevolgen voor het wereldwijde klimaat met name in Azië en langs de hele Amerikaanse westkust.
Atlantic Multidecaldal Oscillation - een cyclus van langdurige veranderingen in de temperatuur van het oppervlaktewater van de noordelijke Atlantische Oceaan. Koele en warme fasen duren wel 20 tot 40 jaar en verschillen ruwweg 1°C van maximum tot minimum. Deze veranderingen hebben een natuurlijke oorsprong en bestaan al tenminste 1000 jaar.
Polaire fronten - niet te verwarren met de veel heftigere polar low's - zijn eigenlijk de klappen op de vuurpijl bij grote koude koufronten. De koude lucht die achter het officiële koufront over de Noordzee richting West-Europa uitstroomt, organiseert zichzelf in een serie kleine maar heftige buienfronten. In Nederland leidt dat tot een afwisseling van zware buien en heldere luchten. In de Alpen voeden deze kleine fronten gewoon de nordstau zodat het daar soms dagenlang onafgebroken blijft sneeuwen.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
"Terugkeer vanuit het Oosten", dat is de letterlijke vertaling van dit onder wintersporters zo geliefde fenomeen. Bij een pure zuidkantsituatie kan vanuit het Aostadal de neerslag ineens deels omkeren - als een terugslaande golf in een badkuip - om vanuit het oosten een variabele zone ten westen van de Frans-Italiaanse hoofdkam een flink pak poeder te bezorgen.
Met een ensemble wordt bedoeld het totale beeld van de vele testruns van een weermodel die allemaal qua startpositie bewust een heel klein beetje afwijkend zijn gemaakt van de hoofdrun. Het ensemble geeft met spaghetti-grafieken en gemiddelde kaarten een beeld over de robuustheid van de voorspelling van de hoofdrun waarin de meeste rekencapaciteit gaat zitten. Soms wordt meer waarde gehecht aan het gemiddelde van het ensemble dan aan de hoofdrun.
Stevige noordoostenwind door het Zwitserse laagland. De wind profiteert van het Bodenmeer en het Meer van Genève en tunnelt dan door het Rhônedal richting Frankrijk. De bise laat het inneralpine hooggebergte links liggen, zodat je hem daar amper voelt.
We spreken van een ijsdag wanneer op deze dag de maximum temperatuur, gemeten in een weerhut, -0,0 ºC of minder bedraagt.
Nederland heeft gemiddeld per jaar tussen de 6 en 12 ijsdagen (De Bilt: 8).
Europees model
Ten zuiden van de Alpen kan bij een noordelijke stroming in combinatie met thermische effecten boven de Golf van Genua een zgn Genualaag (depressie) ontstaan.
T850 hPa geeft de temperatuur weer op een hoogte van circa 1500 meter.
T500 hPA geeft de temperatuur weer op circa 5 kilometer hoogte
De horizontale verplaatsing van een eigenschap (bijvoorbeeld warmte, koude, vochtigheid) in de atmosfeer door de beweging van lucht (wind).
Verticale luchtbewegingen door plaatselijke verwarming van het aardoppervlak door de zon. In dergelijke situaties kan de onderste luchtlaag onstabiel van opbouw worden, waardoor zich spontaan sterke verticale bewegingen kunnen ontwikkelen. Deze verticale luchtbewegingen, zowel omhoog als omlaag gericht, waarbij transport van warmte en vocht plaatsvindt naar de hogere luchtlagen, noemt men convectie.
Een hogedrukgebied ook wel anticycloon is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, hoog is. De lucht stroomt rond het hoog met de wijzers van de klok mee.
Een lagedrukgebied, ook wel depressie, is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, laag is. De lucht stroomt rond het laag tegen de wijzers van de klok in.
Een luchtlaag heeft een isotherme opbouw wanneer de temperatuur in die luchtlaag in de verticale richting niet verandert. Een isotherme luchtlaag is, evenals de inversie, absoluut stabiel van opbouw.
De"Alpenhoofdkam" is een denkbeeldige lijn die gevormd wordt door de hoogste toppen van de Alpen welke van oost naar west en via de westelijke Alpen deels van noord naar zuid verlopen en een regionale water en weerbarrierre vormen.
De sneeuwvalgrens is de hoogte boven de zeespiegel waarop de neerslag in de vorm van sneeuw of natte sneeuw valt. Onder de sneeuwvalgrens valt de neerslag in de vorm van regen. Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest, ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw.
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Atmosfeer is het woord dat we gebruiken voor de gaslaag om de aarde. Het kan verdeeld worden in verschillende lagen: deze lagen zijn verschillend in temperatuur en hoogte. Er kan geen scherpe lijn worden getrokken tussen de verschillende lagen.
Maritiem arctische lucht (mAl) heeft zijn oorsprong boven de Noordelijke IJszee. Continentaal arctische lucht (cAl) komt uit het noorden van Scandinavië
Het Azorenhoog is een groot subtropisch semi-permanente hogedrukzone rond of nabij de eilandengroep de Azoren in de Atlantische Oceaan. Het Azorenhoog ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De zogenaamde ‘polar vortex’ vormt een belangrijk onderdeel van het omvangrijke complexe systeem in onze atmosfeer dat resulteert in ons weerbeeld aan de grond. De ‘Polar Vortex’ wordt gevormd door koude lucht rondom de polen, vanaf 5 kilometer boven het aardoppervlak. Deze aanwezigheid van kou levert lagedrukwerking op in de bovenlucht.
Een Ensemble verwachting komt tot stand door een weerverwachtingmodel (bijvoorbeeld GFS of ECMWF model) meerdere malen te laten rekenen met steeds iets veranderende beginvoorwaarden. Uit de positie van de verschillende lijnen in de getoonde kaart, kan men conclusies trekken over de betrouwbaarheid van de verwachting.
De onzekerheid van de verwachting neemt toe met de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het ECMWF wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid. In het EPS wordt de operationele ECMWF verwachting herhaald met 50 verwachtingen met een lager resolutie model. Ieder van die verwachtingen heeft een licht verstoorde begintoestand, om het effect van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Iedere individuele modelberekening geeft zijn eigen verwachting voor temperatuur, luchtdruk etc., alsmede voor weerselementen zoals neerslag, 2m temperatuur, windsnelheid.
Hiermee worden de gebieden (dalen) bedoeld welke tussen de noord en zuidkant van het Alpenmassief liggen (ingesloten).
Duits voor "onrust", het "onrust-spook"
In de meteorologie: op vrij vaste tijden terugkerende weersituaties of omslag van het weer, zoals de ijsheiligen, kerstdepressie.
Albedo geeft de mate aan waarin (zonne)straling wordt teruggekaatst door een bepaald object. Dit is onder meer afhankelijk van het materiaal van een object of het soort oppervlak op aarde.
Kaiserwetter (ook wel Königswetter) is een in de Duitse taal en volksmond gebruikte aanduiding waarmee "zonnig weer" in combinatie met een "diepblauwe wolkeloze hemel" wordt bedoeld
Grofweg de gebieden oostelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Grofweg de gebieden westelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Een bekend fenomeen wat vooral in de winter in de alpine dalen wordt waargenomen is het langzaam dalen van de sneeuwvalgrens bij aanhoudende neerslag. Hierdoor is het mogelijk dat zelfs bij hoge temperaturen de sneeuwvalgrens tot in de dalen daalt.
Constellatie met enerzijds de aanvoer van erg koude lucht vanuit het noordoosten en anderzijds vochtige warme lucht vanuit uit het zuiden. Staat altijd weer garant voor veel neerslag (sneeuw).
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Grootschalige dalende luchtbeweging in een hogedrukgebied waardoor de lucht opwarmt.
De temperaturen op circa 1400-1500 meter hoogte
De temperaturen op het 850hPA vlak (T850hPA)corresponderen met een hoogte van 1400 tot 1500 meter.
Juist ja: extra informatie -uitleg binnen een pop-up menuutje via "muiscursor op tekst"
Sneeuw uit het oosten
Depressies boven de centrale Middellandse Zee (Genua) laten met een oostelijke aanstroming vochtige lucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau effecten kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 topt 200 cm binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid.
Sublimatie is de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer, direct sublimeren naar de gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel vervluchtigen genoemd. Bij overgang van gas direct naar vaste stof spreekt men van desublimeren of van verrijpen.
Dit is een verfijnd verwachtingssysteem dat met behulp van modelverwachtingen (ECMWF, pluimverwachtingen en GFS data) wordt gemaakt.Terwijl een aantal krachtige computers de toestand van de atmosfeer berekenen voor twee weken vooruit, bekijkt een krachtige rekencomputer wat een bepaalde situatie in het verleden aan weer, wind en temperatuur heeft opgeleverd. Er wordt dus gebruik gemaakt van weerdata uit het verleden. De uitkomst van deze berekeningen geeft tezamen de mos verwachting.
of anders gezegd;
Met behulp van geavanceerde statistische methodieken wordt de Directe Model Output (DMO) nabewerkt. Ook afgeleide weerelementen, die niet direct door de modellen worden berekend, worden met gebruikmaking van fysische modellen en statistische technieken afgeleid.
De föhn is een warme droge wind die vaak aan de noordzijde van de Alpen waait.
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Favorieten kun je instellen via je account.
aanmelden