Winterse vooruitzichten

Gisteren is vanuit het noordwesten dan eindelijk de lang verwachte koudere lucht het Alpenruim binnen gestroomd. Dit ging hier en daar gepaard met wat lichte sneeuwbuitjes, maar daar bleef het dan ook bij. Op veel plaatsen in de Alpen werd de koudere en vooral ook drogere lucht met een vette glimlach binnengehaald en konden de sneeuwkanonnen dan eindelijk hun dankbare werk gaan doen. Als er dan ook nog even een lekker laagje natuurlijke sneeuw overheen valt, heeft niemand meer reden tot klagen en ziet de wereld er ineens heel anders uit!


Wat een verschil met de dag ervoor. Het Franse Avoriaz ontwaakte
vanmorgen compleet winters!


In Willingen werd de (kunst) sneeuw gisteren getest door een
lokale geluksvogel;-)

Tijdelijk rust in de atmosfeer
Het Alpenweer is vandaag erg verdeeld waarbij zon, lichte sneeuwval en bewolking alle drie een rol spelen. De Oostenrijkse Bundesländer Karinthië en de Steiermark liggen onder invloed van een langzaam in activiteit afnemend Adriatisch hoogtelaag. Dit lagedrukgebied zorgt in de oostelijke Italiaanse Alpen en in het zuidoosten van Oostenrijk voor de aanvoer van vrij vochtige lucht, waardoor er boven gemiddeld 1500m wat lichte sneeuwval mogelijk is. Tegen de noordelijke Alpenhauptkam en in het Franse zuidelijke les Alpes Maritimes kunnen vandaag ook enkele geïsoleerde sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gaan komen, maar grote hoeveelheden worden zeer zeker niet verwacht. De meeste zon vinden we vandaag terug in een strook die loopt van de Dauphiné en verder oostwaarts richting het ZwitserseTessin.


Mooi plaatje vanuit de omgeving van St.Moritz via @EngadinStMoritz

Radarbeeld van 08.00 uur met op dit moment wat lichte sneeuwval
in delen van Oostenrijk. @WetterOnline

Frontpassage met wat sneeuwval
Voor het weer van morgen moeten we in de richting van ons eigen land kijken. Ten oosten van IJsland bevindt zich een actief lagedrukgebied, en de bijbehorende fronten naderen in de loop van maandag ochtend vanuit het noordwesten de Zwitserse Jura en westelijke noordzijde. Dit betekent vooral sneeuwbuien voor de noordelijke Franse Alpen, en de gehele Zwitserse en Oostenrijkse noordkant, waarbij de inner Alpine gebieden ook iets mee kunnen gaan profiteren. Het zwaartepunt van de sneeuwbuien ligt echter duidelijk tegen de noordwestelijke Alpen aan, bij een sneeuwvalgrens die zakt naar gemiddeld 500 à 800 meter. Als we de neerslagkaartjes erbij pakken, kan er tot en met woensdag gemiddeld tussen de 10 en 25cm sneeuw verwelkomd gaan worden, en op een gunstig gelegen stau helling wellicht nog iets meer.


Storing met sneeuwbuien is onderweg naar de Alpen.
@Buienradar / EuMetSat


Bijbehorende surface analyse kaart met een snel naderend koufront tav
de Alpen. @ KNMI / Hirlam

Langere termijn
Ondanks dat de verdere vooruitzichten er wat temperatuur betreft voorlopig nog lekker koud uitzien, lijkt een serieuze sneeuwklapper op termijn vrij onzeker. Aan het eind van de week ligt er boven de Atlantische Oceaan aan de achterzijde van een diepe IJsland depressie voldoende vochtige kou klaar. Het vervelende is, dat het Azorenhoog rond die periode iets teveel continentale invloed heeft, waardoor de straalstroom ten noorden van de Alpen komt te liggen en de bak met sneeuw net aan onze Alpenneuzen voorbij lijkt te gaan. Een andere onzekere factor is de ontwikkeling van een Genua laag, dat misschien nog een positieve draai aan het geheel kan gaan geven. Zeer onzekere lange termijn vooruitzichten dus, die ons de nodige "kopfschmerzen" geven!


Zo ligt het Atlantische hogedrukgebied er formidabel bij. Maar daarna?
ECMWF ens via @MeteoCentre

Sauerland en Duitse middelgebergtes
Goed nieuws voor degene die even wat dichter bij huis de sneeuw wil gaan opzoeken. Ok, ok,  het is dan wel kunstsneeuw maar misschien toch lekker om vast even wat sfeer te gaan proeven. In de omgeving van Winterberg zijn inmiddels 4 liften in bedrijf gezet, en zullen er snel meer gaan volgen. Het koufront zal ook in deze omgeving morgen wat verse sneeuw op de pistes gaan achterlaten, zodat de omstandigheden hier alleen maar verder zullen gaan verbeteren!


Volop mogelijkheden dichtbij huis.
 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Reageren op het weerbericht is alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!
 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Lobke W

Goedemorgen, ik zie dat de sneeuwkansen voor Obergurgl steeds minder worden.... Komt er nog wat sneeuw voor de 18e bij ? Ik blijf duimen, vooral voor het dal. Er ligt boven genoeg, maar wij zullen met de kids en opa en oma toch vooral in het dorp bij het hotel zijn, ik hoop zo op nog wat sneeuw!! Groetjes Lobke

Lobke W | 07-12-2014 - 08:19

Martijn Rondel

Goedemorgen! Een half goed bericht is beter dan een heel slecht bericht :-) over 4 weken naar Puy Saint Vincent!

Martijn Rondel | 07-12-2014 - 08:20

Eric

Das fijn wakker worden, morguh iedereen, fijne zondag

Eric | 07-12-2014 - 08:20

Wytze Tesselaar

Die vreselijk groene golfbaan in Bad Gastein is eindelijk uit de running door een mooi laagje wit goud, sneeuwkanonnen zie ik boven aan staan. Nu de komende twee weken ergens nog een fijne dump er bovenop en wij hebben weer een prachtige kerst!

Wytze Tesselaar | 07-12-2014 - 08:36

Luc  Cap

Ook een mooi winters zicht uit Gerlos, laat maar vallen dat witte goud. Lekker opstaan zo !

Luc Cap | 07-12-2014 - 08:50

Landhaus Sonnheim Lofer

Goedemorgen Michael, in het Salzburger Saalachtal wederom nevel vandaag met lichte neerslag. Sneeuwgrens ligt ongeveer 200 meter boven ons dus beneden in het dal lichte regen. Een korte blik op de Webcams van de Almenwelt Lofer geeft aan dat het de goede kant op gaat, alles ziet er weer wit uit, maar pas een heel dun en kwetsbaar laagje,...... Voor al die mensen die zich zo ongerust maken, ook dit jaar zal het wel weer goed komen met de sneeuw. Inmiddels woon ik al redelijk lang in Oostenrijk en ligt er eind november begin december vaak geen sneeuw of weinig sneeuw aan de noordkant van de Alpen (Salzburgerland). De grote skigebieden die door de hoge investeringskosten de seizoenen oprekken - opening in november en sluiting eind april - om zo de hoge explotatiekosten te kunnen dekken, wekken de illusie bij veel wintersporters dat Oostenrijk in dit tijdsblok gehuld is in een witte deken,..... dit is echter niet het geval! De afgelopen 10 jaar hebben wij hier geloof ik 2 x de situatie gehad dat het eind november, begin december redelijk winters was, de overige jaren zoals nu (wellicht iets koudere gemiddelde temperatuur)

Grüß aus Lofer

Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 07-12-2014 - 09:10

Cheese  Curve

Nu steeds meer webcams een dun wit laagje laten zien, denk ik dat de omslag van ongeruste kerstgangers zich al begint te voltrekken. Elke dag een dun laagje erbij is natuurlijk op den duur ook een dump:). Goede hoop!

Cheese Curve | 07-12-2014 - 09:35

Snowboarder

Ja het begint er langzaam maar zeker beter uit te zien. En met de lage temperaturen zal elk sneeuwbuitje uiteindelijk bijdragen aan een mooi wit tapijt. De winter in de alpen is begonnen.

Snowboarder | 07-12-2014 - 09:50

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goedemorgen Rob. Duidelijk en verhelderend verhaal. Dankjewel!
Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2014 - 09:58

Jack E

Goedemorgen allemaal,
Mooi verhaal van ROB! Ik kom al vanaf mijn derde in Berwang en we gaan altijd weekje met oud&nieuw en de voorjaarsvakantie.. Lang leve meester zijn;) hahaha... Meestal valt er in ons gebied (Tiroler Zugspitze) pas vlak voor de kerstvakantie sneeuw! De winter is immers net van start gegaan. Persoonlijk ben ik wel even blij met die koude... Zo wordt de grond goed koud en dit is voor het voorjaar alleen maar goed i.v.m lawines en natuurlijk als het zonnetje weer gaat komen vreet het van de onderkant niet zo aan... Ideaal dus;)
Nog 3 wochen... Heb er echt onwijs veel zin in... Fijne dag allemaal...

Jack E | 07-12-2014 - 10:02

Jm Van Den Oever

Hoe ziet het er voor Špindlerův Mlýn uit? Want dat is nu nog niet best!

Jm Van Den Oever | 07-12-2014 - 10:03

Jan Pietersen

Elk bericht wordt het minder...steeds minder centimeters. De azoor is in bijna alle modellen te prominent aanwezig. Zouden er eerst nog 20cm vallen, nu is dat nog de helft. Ook einde week geen sneeuw. Kortom, hopeloze vooruitzichten. Alleen kunstsneeuw, daar moeten we het van hebben. Nog 2 weken.....alle mooie berichten ten spijt zie ik één ding elke keer gebeuren: uitstel. En van uitstel komt afstel:-)

Jan Pietersen | 07-12-2014 - 10:05

sonja van nieuwenhuize

dat wit in Skiwelt ziet er heerlijk uit! beter als dat groen al is t nog maar dun laagje...nog 2 weekjes..een dumpje is nog wel welkom natuurlijk!

sonja van nieuwenhuize | 07-12-2014 - 10:09

Arno

@ Jan Pietersen: en de aanhouder wint :-) Nog ff volhouden dus...

Arno | 07-12-2014 - 10:12

Henk W.

Kan iemand mij vertellen of ze in Lermoos en omgeving voldoende kunstsneeuwmogelijkheden hebben?

Henk W. | 07-12-2014 - 10:16

Philippe Achten

Hey,

Wij vertrekken vrijdag naar Folgarida, is er hoop en sneeuwdump of hoe gaan de weersverwachting zijn voor volgende week.

Philippe Achten | 07-12-2014 - 10:18

Luuk van R

@Michael

Het lagedrukgebied ten oosten van IJsland komt dat over Nederland heen?
Zou daar ook nog wat sneeuw voor Nederland in kunnen zitten of zit ik nu vereerd te denken?

Ik word al weken wakker met de weerberichten van jullie. Er is geen betere manier om je dag te beginnen. Jullie leveren echt top werk!!!

Gr Luuk

Luuk van R | 07-12-2014 - 10:19

Sarah J

ik hoop elke ochtend/avond op het bericht dat de weerkaarten plots toch vol sneeuw staan...nog 5 dagen: het wordt gletsjerskiën in Tignes :-(

Sarah J | 07-12-2014 - 10:20

Jack  Nelissen

Jullie hebben het over koude temperaturen, maar elders lees ik vanaf donderdaf weer sudfohn. En die neerslag van volgend weekend mogelijk in de zuidalpen gaat vallen, wat ook weer fohn zou betekenen in oostenrijk.. Mij kunnen de berichten allerminst geruststellen op een goede afloop voor de kerst

Jack Nelissen | 07-12-2014 - 10:22

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goedemorgen Luuk. Het zwaartepunt van lagedruk blijft ruim ten noorden van ons land actief. Hierdoor blijft de aanvoerrichting tussen zuidwest en noordwest, en vanuit deze hoek (relatief warme Noordzee) kunnen we geen serieus winterweer verwachten. Dankjewel voor je positive reactie?
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2014 - 10:28

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Het valt niet mee hè Sarah ?

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2014 - 10:28

Richard van der Spaan

Zoals ze in Zwitserland (Wallis) zeggen: De sneeuw en belasting komt, hoe dan ook!

Richard van der Spaan | 07-12-2014 - 10:32

Karin Dijkstra

Hochsolden sneeuw, yes. Nu plagne nog..... Lekker wakker worden zo

Karin Dijkstra | 07-12-2014 - 10:32

Arjan Van K

Hallo Michael en Johann,
Ligt Reutte/ Berwang/ Lermoos/ Erwald aan de noordalpen?

Arjan Van K | 07-12-2014 - 10:36

christophe

Ik denk dat we best niet blijven rond de pot blijven draaien! Met 10 à 20 cm kom je nergens! Het zal vrijdag en zaterdag weer veel warmer zijn met zelf regen( onder de 2400 m)! Dan heb je nog een weekje om alkes klaar te krijgen tegen de kerstvakantie en die zal ook niet heel koud verlopen en ook niet met bakken sneeuw! Het zal dus in de kerstperiode zeker geen leuke week worden. Ik ga normaal in de nieuwjaarsweek, maar er lig nog niks vast! Als het echt maar is om mijn latten kapot te skien blijf ik thuis! Wou dat het anders is maar vrees ervoor! Hopelijk ben ik compleet mis en komt er nog eens een pak sneeuw langs tot in de dalen!

christophe | 07-12-2014 - 10:44

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Arjan. Noord / inner Alpine. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2014 - 10:46

Arjan Van K

Oke dubbel kans op sneeuw dus haha

Arjan Van K | 07-12-2014 - 10:50

Jasper B

Jiehaaaa! Dat zijn de webcams die we willen zien! (N-alpen) Je kan er nog lang niet op skien maar et oog wi(l)t ook wat! Laat et nu maar gestaag aandikken, want poeder alarm nog niet in zicht komende week... Komende 2-3weken dan heren weemannen?? :) mijn vriendin verklaart me al gek over hoeveel ik de app check :D ik hoop dat et zo loopt zoals @jack engelen de boel inschat!

Jasper B | 07-12-2014 - 10:51

Leo Helleman

"laten we dit jaar - na 25 jaar in februari/maart - eens met de kerst gaan!" En dan ook nog eens in het droge Inneralpin-gebied. Da's vragen om 'problemen' en die zijn er dan ook. Je moet toch een behoorlijke optimist zijn (en dat ben ik niet) om te geloven dat het nu nog goed komt. Maar ja, het zijn wel enorme luxe problemen.

Leo Helleman | 07-12-2014 - 10:58

Henk W.

Hallo Michael,

Toch nog even vraag over geografische ligging. Jij geeft aan dat Reutte, Bergwang etc. ook inner Alpine zijn. Op jullie interactieve kaart zie ik dat er net buiten liggen.
Dan als vervolg geeft de kaart aan dat deze plaatsen noordelijke alpen zijn, ook noord west staugebied. Betekent noord west staugebied dat het ook de noord westelijke alpen zijn?

Henk W. | 07-12-2014 - 11:02

Luuk van R

@Michael
Bedankt voor de duidelijke uitleg.
Wel jammer dat Nederland niks meepikt maar laat eerst maar eens de alpen ondersneeuwen. Daar hebben nu meer aan.

Gr Luuk

Luuk van R | 07-12-2014 - 11:17

Bernard Minderhoud

Hm..... Ik zie steeds maar weer een signaal dat we niet veel sneeuw moeten verwachten. Dus met kunstsneeuw moeten doen. Maar als ik dan de statistieken er even op bij pak dan zie ik de afgelopen 23 jaar dat ik met kerst ga nog niet ene keer geen sneeuw en slechts 2 maal weinig maar voldoende en dan vaak nog met aanhoudende sneeuwval in de week van kerst. Ik blijf dus optimistisch

Bernard Minderhoud | 07-12-2014 - 11:21

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Henk. Klopt. De de door jou vermelde plaatsen behoren grotendeels tot de noordzijde. Deze dorpen zijn vanwege hun ligging het meest gebaat bij een aanoerrichting die ligt tussen west en noord.
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2014 - 11:25

Leon L

Ons geduld wordt zwaar op de proef gesteld over de komst van de sneeuw(dump). Maar wel heerlijk om elke dag Michael/Johan hun prognoses over het alpenweer te lezen.
Ik blijf positief over de komst van voldoende sneeuw en houd me daarbij vast aan de wijze woorden van Rob Schellevis. Zouden alle pessimisten hier eens moeten doen :-p

Leon L | 07-12-2014 - 11:29

Cheese  Curve

Jack, niet te veel in de toekomst leven maar in het nu. De weerkaarten liggen elke dag weer anders en wat we nu hebben weten we,maar niet wat er eventueel gaat komen. Pluk de dag zogezegd. Ik word in ieder geval al blij met elke nieuwe webcam die wit kleurt.

Cheese Curve | 07-12-2014 - 11:31

Luc  Cap

Slechts max 3 d vooruit kijken is de boodschap, de rest is giswerk. Als je 't zo bekijkt heb je alvast geen valse hoop. Ook de lokale weerberichten volgen en uiteraard deze site volgen mensen, waar Johann en Michael hun bijna

Luc Cap | 07-12-2014 - 12:02

Luc  Cap

zei dus... hun bijna Godstatus elke dag met K
opfschmerzen bekijken om ons allemaal toch maar wat witte hoop te geven. Bedankt weerteam !

Luc Cap | 07-12-2014 - 12:04

martin libbrecht

henk w in Lermoos en Ehrwald zijn er over al de pistes sneeuwkanonnen en die staan nu te spuiten en ligt het momenteel wit ,maar het is afwachten wat er volgende week aan sneeuw zal vallen .Ik ga al 20 jaar naar Lermoos en heb al ieder jaar goed kunnen skieen .grts Martin

martin libbrecht | 07-12-2014 - 12:06

Sander

Het lijkt nu steeds dat het slechter uitvalt dan van tevoren voorspeld, het is wachten totdat het een keer positiever uitvalt dan voorspelt. Dat kan ook zomaar gebeuren. Positief blijven mensen!

Sander | 07-12-2014 - 12:15

Mark (& Monique)

@Luc. We kijken hier niet voor witte hoop maar voor witte zekerheid ?

Mark (& Monique) | 07-12-2014 - 12:16

Luuk van R

@mark
In een weerbericht kun je niks met zekerheid zeggen dus vandaar de hoop

Luuk van R | 07-12-2014 - 12:26

Joost1802

Een keer zal het andersom zijn en zal er ineens sneeuw vallen. De uitgebreide weerberichten (met dank aan Michael en Johann) leren ons dat een kleine afwijking in stromingen en de plaats van drukgebieden tot grote afwijkingen kan leiden. Ik volg Les Menuires nauwgezet en voor de 2e nacht op rij is er een klein beetje sneeuw gevallen.

Joost1802 | 07-12-2014 - 12:33

hans heer

wij gaan de eerste keer met gezin......moet ik skieler ski's meenemen :-)

hans heer | 07-12-2014 - 12:43

Henk W.

@Martin . Dank voor je bericht! Heb spuitlansen in Ehrwald inmiddels ook in actie gezien. Lermoos daarentegen geen webcam kunnen vinden waarop ik sneeuwproductie kan zien.
Zitten ook in Lermoos dus bij voorkeur daar wat pistes open de komende weken.

Henk W. | 07-12-2014 - 12:52

Martijn Sonnenberg

Ach voor alle 'doemdenkers' die terugdenken aan vorig seizoen: toen lag er overal veel sneeuw op dit moment en ging daarna de kou eruit. Nu blijft als ik de weerberichten zo lees de kou er op lange termijn gewoon in en is het slechts wachten tot er een keer een flinke laag poeder neerkomt. Volgens mij toont deze aanloop zich gelijkwaardig met die van 2011-2012 (toen begonnen veel dorpen ook later aan het seizoen), wat later meer dan ingehaald werd

Martijn Sonnenberg | 07-12-2014 - 13:05

R J

In ieder geval zijn alle voorspellingen weer in lijn! Bergfex heeft de voorspelde 50cm in het volgend weekend weer netjes bijgesteld naar "---" #Gastein

R J | 07-12-2014 - 13:16

Marcel B.

Bij Bergfex zit een grappenmaker ....als ze GFS volgen ......dan slaat de voorspelling van volgend weekend nergens op ....dat Genua laag staat er nu al 4 runs op !

Marcel B. | 07-12-2014 - 13:25

Sarah J

@Michael: neen inderdaad het valt niet mee...maar keep up the good work en ik ben er zeker van dat de kaarten toch eens goed gaan vallen! Wij zijn bij de gelukkigen die 3 keer per winter op skivakantie kunnen dus wanhoop ik niet.

Sarah J | 07-12-2014 - 13:32

Erik M

Hopelijk valt de Innerapline deze keer ook in de prijzen? Bedankt weer voor de update!! Fijne zondag.

Erik M | 07-12-2014 - 14:33

Joost van B

Grappig om te zien dat wanneer de kaarten ons gunstig gestemd zijn het merendeel er van uitgaat dat de voorspelling ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren en wanneer de kaarten een slechte voorspelling geve er veel wordt geroepen dat het allemaal nog kan veranderen. Iets met wishful thinking haha. Ga er maar vanuit dat een voorspelling verder vooruit dan een dag alleen maar het product is van wat kansberekening en dus lang niet zeker.

Hoe dan ook houd ik ook mijn hart vast voor de kerstweek aangezien er geen sneeuw op mijn bestemming ligt er nog geen signalen zijn dat dit op korte termijn gaat veranderen. Ik ga er van uit dat het goed gaat komen ga de berichtgeving van jullie goed in de gaten houden!

Joost van B | 07-12-2014 - 14:41

Mark (& Monique)

@Luuk
Wie zegt dat ik hier het weerbericht volg...? Ik kijk steeds naar de gevallen sneeuw (sneeuwzekerheid), de site heet ook sneeuwhoogte ??

Mark (& Monique) | 07-12-2014 - 14:58

johan stansen

@Michael en Johann

Morgen komt de GFS-PARA weer beschikbaar en deze rekent met een marge van 13KM de huidige GFS-OPER rekent met eenmarge van tussen de 50-100KM.

Wat voor invloed heeft een verschil in afwijking op de weerpatronen want er kan zomaar 100KM verschil zitten tussen de ligging van een systeem in de huidige GFS en in de nieuw GFS-PARA.

Volgens mij kan dit grote gevolgen hebben voor de aankomende periode m.b.t. waar gaat het dumpen of niet.

Wat vinden jullie?

johan stansen | 07-12-2014 - 15:07

Paul 67

Het blijft leuk he, dat weer...volgens mij hebben zelfs de officiele sites last van wishfull thinking, wat ze kijken ver vooruit :-)

www.wetter.at :
Jetzt keimt endlich Hoffnung auf: Am Samstag schneite es bereits in höheren Lagen, das ganze Wochenende wird es auf bis 500 Meter herunterschneien, vor allem in den mittleren Lagen kommt es zu einem kräftigen Wintereinbruch, so die Zentralanstalt für Meteorologie in Wien: „Im Gebirge sind Schneeschauer zu erwarten. Am Sonntag liegt der Schwerpunkt in der Osthälfte des Landes“, heißt es von den ZAMG-Experten. Am Montag wendet sich das Blatt ein wenig, dann wird es im Westen – vom Bregenzerwald bis ins Salzkammergut – schneien: „Wir erwarten dort bis zu 20 Zentimeter Schnee“, sagen die Meteorologen. Aber auch in Salzburg, Kitzbühel oder Schladming soll es zu Wochenbeginn schneien.
Minusgrade garantieren Betrieb der Schneekanonen
Überlebenswichtig für die Skigebiete: Nächste Woche sollen ab einer Höhe von 900 Meter die Temperaturen kräftig sinken. Dann könnten endlich auch die Schneekanonen auf vollen Touren laufen. Und: Nächstes Wochenende soll es sogar bis in die Täler schneien.

www.wetter.de :
Am zweiten Dezemberwochenende (13./14.12) wird es unbeständig und vor allem in den Mittelgebirgen und an den Alpen gibt es weiteren Schnee. Die größten Niederschlagsmengen sind für den Westen und Süden Deutschlands berechnet. Im Flachland gibt es aber nur Regen, keinen Schnee, zumindest im Westen und Norden. Am kältesten wird es im Südosten und Osten.

laten we hopen dat het (alsnog?) zo uit zal vallen :-)

Paul 67 | 07-12-2014 - 15:08

Gerriette S

Dank voor jullie berichten. Ik lees deze alle dagen vol spanning. Maar bik wordt nu tocvh wel zenuwachtig. Helaas kunnen jullie ook niet zorgen dat de hele alpen een lekker laagje krijgt. In frankrijk in oz en oisans ligt ook nog niks, ik hoop dat de weststau er komt en niet steeds opschuift, en wij met 20 dec lekker kunnen skiën. Verleden jaar was het ook al niet best in chatel 20% was open. Met kerst kwam toen 1m sneeuw, maar toen moesten wij helaas weer naar huis.

Gerriette S | 07-12-2014 - 15:17

Jack  Nelissen

De temperaturen beginnen te zakken. Stuk voor stuk worden de sneeuwkanonnen richting de dalen aangezet. Met een beetje geluk kan er vannacht tot in de dalen besneeuwd gaan worden

Jack Nelissen | 07-12-2014 - 16:47

martin libbrecht

henk w dit zijn de webcams van lermoos en omgeving grts Martin
www.zugspitzarena.com/de/info-service/webcams

martin libbrecht | 07-12-2014 - 16:57

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@All Alpen analyse adv GFS oper 12Z. De run ziet er vrij goed uit. Vanaf maandagmiddag op nadering van een prefrontaal koufront vanuit het westnoordwesten binnentrekkende sneeuwbuien. Hierachter volgen in rap tempo vanuit het westen meerdere storingen waarvan er eentje rond donderdag vooral interesse heeft voor de Oostenrijkse noordzijde. Tot en met donderdag is cummulatief tussen de 20 en 30cm neuschnee mogelijk tav de Noordelijke Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Ik zag al weer wat Südföhn ramp scenarios de revue passeren, maar daar is totaal geen sprake van! Wel zien we in lijn der verwachtingen op vrijdag het nulgradenniveau tijdelijk wat richting de 1400 a 1700m oplopen, maar dit lijkt van zeer korte duur dus....
Rond volgend weekend kan een afsnoerend hoogtelaag boven de noordelijke Middellandse Zee (Genualaag) misschien nog voor een leuke sneeuwverrassing gaan zorgen. Wie weet. We houden het scherp in de gaten voor jullie!
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2014 - 17:47

martin libbrecht

dank u Michael voor de mooie en sneeuwrijke week te voorspellen doe zo voort grtsMartin

martin libbrecht | 07-12-2014 - 17:53

Marijn Kramer

Vraagje, valt Fügen (Zillertal) onder het westen?

Gr. Marijn

Marijn Kramer | 07-12-2014 - 17:58

Ronald Oerlemans

Top die updates, houdt ons gekluisterd aan de site, duimen voor de sneeuw!!!

Ronald Oerlemans | 07-12-2014 - 18:01

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Marijn. Fügen rekenen wij tot de centrale Noordzijde. Zie het dynamische kaartje onder het weerbericht dat voor dit soort geografische vragen speciaal ontworpen is. (Wordt helaas niet in de App getoond)
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2014 - 18:10

Niels  van Bockel

Thanks @Michael voor je update! Ziet er weer goed uit! Hopen dat het winterweer nu echt eens lekker doorzet! Gr

Niels van Bockel | 07-12-2014 - 18:24

Edwin vd linden

Wat is het toch heerlijk deze voorspellingen. Dank heren weermannen, op deze manier duurt de wintersport 10 weken in plaats van 1 week LOL

Edwin vd linden | 07-12-2014 - 18:32

David Venne

Super voor de laatste update, knap werk. Aftellen is begonnen met nieuwjaar een week warth - Schröcken - lech. Alle Sneeuwkannonen staan te draaien zie ik op de webcam.

David Venne | 07-12-2014 - 18:58

R J

Go Michael, Go! Ik heb die Bergfex-app zojuist ritueel vernietigd. Liever een consistent verhaal op deze site. Op naar die Genualaag! Tot morgenochtend.

R J | 07-12-2014 - 19:13

Piefke K

Ook ik ben benieuwd wat er uiteindelijk uit de lucht gevallen komt nog voor de kerst week. Heb er nog steeds vertrouwen in dat er voor 20 december een mooie laag gevallen is zodat het er ook echt allemaal als een winterslandschap uitziet. De voorspelde verwachte cm's in je wintersport plaats op lange termijn (meer dan 4 dagen vooruit) zijn niet betrouwbaar begreep ik omdat dat alleen door de computer bekeken wordt en geplaatst. Zoals velen hier al melden wordt er telkens wat sneeuw voorspeld/ verwacht maar valt dit dan de afgelopen tijd steeds tegen, dus hopen we maar dat het een x anders uitpakt en dat we van 10cm ineens toch door de juiste stroming wel op die meter uitkomen!¡! Ook al helpt het waarschijnlijk niet zal ik erom duimen;)

Piefke K | 07-12-2014 - 19:23

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Raymond. ????

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2014 - 19:24

Rene

@Sarah : wil je een update geven als je in Tignes bent. Wij zijn er vanaf 20/12

Rene | 07-12-2014 - 19:38

Bertil Blaas

Liften Saas Grund heden in bedrijf, zag veel skiërs tot Kreuzboden. Zag er daar gelikt uit.
Gr.

Bertil Blaas | 07-12-2014 - 20:20

Marco ski

@johan@michael

Waar is de sneeuwhoogte op gebaseerd?
Is dit automatisch geregenereerde data of wordt deze in het veld gemeten?

In Winterberg wordt aangegeven 25 cm sneeuw, ik neem aan dat dat vooral kunstsneeuw is
In Skiwelt wordt 5 cm sneeuw aangegeven is dit natuursneeuw?
Ik zag wel dat de kanonnen in Skiwelt aanstaan, wordt de sneeuwhoogte hier deze week voor gecorrigeerd?

Alvast bedankt voor jullie reactie,

Groet Marco


Marco ski | 07-12-2014 - 20:55

Marco ski

Beste Wintersporters,

Hoeveel cm sneeuw heb je minimaal nodig om te kunnen skiën?

Ik ben de laatste jaren flink verwend geweest met de nodige natuursneeuw. Maar wat is het skigevoel op kunstsneeuw tov natuursneeuw?

Groet Marco

Marco ski | 07-12-2014 - 20:59

Sneeuwhoogte.nl

@Marco, vragen over sneeuwhoogtes graag richten aan help@sneeuwhoogte.nl

Sneeuwhoogte.nl | 07-12-2014 - 21:16

Joost1802

@Cheese Curve, radar ziet er goed uit voor volgend weekend. Ook tussendoor zo nu en dan prima. Zou mooi zijn als dit zo blijft.

Joost1802 | 07-12-2014 - 21:20

Martijn Sonnenberg

@michael: welke Zuid-Föhn doemscenario's doel je op? Is dit zeer wisselende beeld (met af en toe een korte fohnfase) op lange termijn niet zeer gunstig met een overwegend noordelijke gerichte temperatuur aanvoer? Gezien het feit dat je storingen nodig hebt die sneeuw moeten komen brengen?

Martijn Sonnenberg | 07-12-2014 - 21:20

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Martijn. Klopt. Korte föhnfases zijn aan de voorzijde van depressies onvermijdelijk en vormen totaal geen bedreiging. Ik kwam her en der in de berichtgeving wat zuid-föhn doemscenario's tegen, maar wilde deze "ontkrachten" want zijn totaal niet aan de orde ;-)
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 07-12-2014 - 21:50

Luc  Cap

Sneeuwstress zou een mooi 'woord van het jaar ' zijn. Iedereen leeft hier zo mee. Zalig !

Luc Cap | 07-12-2014 - 22:04

Eric Kromhout

Het komt goed. Vanavond bericht gekregen dat in skigebied van kitzbuhel ...Resterhohe weer opengaat. Dit wel dankzij de sneeuwkanonnen maar....as woensdag gaan er ook al een aantal liften open in Kirchberg en Kitzbuhel.

Tot slot Skiwelt gaat alles op alles zetten om as donderdag 11 december open te gaan. Als het koud blijft dan moet dat gaan lukken.

Eric Kromhout | 07-12-2014 - 22:22

Landhaus Sonnheim Lofer

@ Marco - Dat is sterk afhankelijk van het gebid en de daarbij behorende ondergrond. Als je een skigebied hebt waar veel pistes zijn aangelegd op almen dan heb je niet echt een heel dik sneeuwdek nodig om te kunnen skien. Dit heeft er mee te maken dat dit min of meer gecultiveerde gronden zijn bestaande uit Grasland en weinig stenen. 10 tot 20 centimeter pistendikte is dan feitelijk al voldoende om prettig te kunnen skien. Ook zijn er gebieden waar de pistes zijn aangelegd op minder gecultiveerde gronden (vaak de hoger gelegen gebieden) waarin zich aan het oppervlak veel stenen bevinden en waar dus (veel) meer sneeuwdikte nodig is om zonder al te veel schade aan je ski's lekker te kunnen skien.

Grüß aus Lofer

Rob

Landhaus Sonnheim Lofer | 07-12-2014 - 22:51

Marco ski

@rob

Bedankt voor je toelichting

Sneeuw groet marco

Marco ski | 08-12-2014 - 06:30

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord