Koufront luidt winterse fase in

Sauerland
Voordat we naar het Alpenweer gaan eerst eens kijken hoe de situatie in het Sauerland er uitziet en of er kansen zijn dat we wellicht dichterbij huis al wintersport kunnen gaan bedrijven dit weekend. Door de vrieskou van de laatste dagen konden ondanks het niet optimale rendement en condities de "Schneemänner" toch goed werk verrichten en ligt er op de pistes van Willingen en Skikarusell Winterberg toch voldoende (kunst)sneeuw om in ieder geval al enkele liften te kunnen openen. Willingen heeft al aangekondigd dat vanaf zaterdag 06 december 08h30 enkele liften in bedrijf worden genomen, Skikarusell Winterberg vermoedelijk ook maar van daar nog geen concrete informatie tot dusver.


De condities zullen (nog) niet optimaal zijn maar er kan dit weekend in het
Sauerland al gewintersport worden

Ook nog niet geheel duidelijk is welke liften precies zullen worden geopend, dit heeft vooral te maken met de situatie ter plekke en dikke Raureif op de bomen naast de pistes die nog voor problemen zorgen. Overigens gaat het ook in het Sauerland en de overige Duitse middelgebergtes de komende dagen afkoelen en wordt er ook verse sneeuw verwacht. Het ECMWF berekent tot het midden van de volgende week 20 tot 25cm voor het Sauerland en wellicht pakken ook de Ardennen nog wat mee. Dit weekend zien we overigens een mengelmoes van wolken, wat lichte regen -sneeuw maar tijdelijk ook wat meer zon. Zondag in de loop van de dag bewolking toename gevolgd door sneeuw (boven de 400 a 600 meter). Maandag is het kouder met enkele winterse buien. Mocht je die kant opgaan houd dan rekening met niet alleen drukte maar ook met gladheid door bevriezing dan wel sneeuwval

Koufront nadert Alpen
Terug naar de Alpen en het spannende weer wat ons te wachten staat. Spannend vooral vanwege de broodnodige sneeuw zo pal voor de start van het Wintersportseizoen. Helaas is het zo dat diverse skigebieden hun geplande kick-off voor dit weekend al hebben uitgesteld vanwege de aanhoudende te zachte en droge "Witterung".  Vooral de zuidelijke hellingen aan de Alpennoordkant en de gebieden onder de 2000 meter hebben nauwelijks tot geen sneeuw. Wat beter ziet het eruit aan de zuidkant en natuurlijk boven de 2000 tot 2200 meter. Hier ligt over het algemeen sneeuw genoeg.


Gisterochtend toch nog een mooie laag Neuschnee in Livigno door de tijdelijke
Südstau

Actueel zien we dat de koude lucht die ons de weer verandering moet gaan brengen via het westen van Nederland in zuidelijke richting over het westen van Frankrijk tot aan de westelijke Pyreneeën verlopen. Vanavond zal het koufront de westelijk Alpen bereiken en tot zaterdagavond liggen de gehele Alpen in de koude lucht. De temperaturen op 1500 meter liggen vandaag nog rond de 2 a 3 graden in de plus en zullen tot morgen overal gedaald zijn tot -2 a -4 graden. sneeuwvalgrens dan rond de 600 a 400 meter. Het wisselen van de luchtmassa's gaat overigens met weinig "tam-tam" gepaard. Zo zullen de neerslag hoeveelheden bescheiden gaan uitpakken en met 5 tot 10cm lokaal ook nog wat meer is het meest wel gedaan. Achter het koufront krijgen we met een uitloper van het Azorenhoog (rug) te maken, het is over het algemeen droog en wolkenvelden afgewisseld door opklaringen bepalen het weerbeeld , lokaal kan er wat (lichte) sneeuw of sneeuwbuitje vallen, dit geldt met name voor de noordkant. De zuidkant krijgt te maken met wat lichte noordföhn effecten en hier blijft het droog.


Hintertuxer Gletscher gistermiddag, zullen de piste-bully's de komende week
meer werk gaan krijgen?

Tweede koufront
Ondertussen nadert alweer een volgende front (warmtefront) vanuit het noorden, dit zal echter geknepen en naar het noorden toe worden weggeduwd door een sneller opkomend  en inlopend koufront. Van de wat zachtere lucht die in de smalle warmtefront sector zit zullen we in de Alpen dus geen last hebben. Het koufront zal in de  nacht van zondag op maandag de Alpen van het noordwesten uit bereiken en maandag overdag verder over de Alpen trekken. De bewolking neemt van west naar oost weert toe en opnieuw gaat er wat sneeuw vallen. Dit front zal naar verwachting wat meer sneeuw kunnen gaan opleveren en dan met name de Oostenrijkse Alpennoordkant mag zich maandag verheugen op aanhoudende sneeuwval in de Stau van het Alpenmassief. 


Dinsdag wat meer nordstau effecten op tweede koufront

Dinsdag trekt de neerslag via de zuidelijke Alpen weer weg en opnieuw komen we onder de invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Het wordt droog en verder weer die mix van wolken(velden) en zonnige momenten. In de nacht op dinsdag en woensdag ochtend kan het wanneer het zwerk opentrekt behoorlijk koud worden, reken op lichte tot matige vorst en in de hoger gelegen dalen ook op strenge vorst.

Onzekerheid neemt sterk toe
Inmiddels zien we een zeer actieve en diepe depressie in het zeegebied bij IJsland op de weerkaarten verschijnen. Deze depressie gaat belangrijk worden voor de verdere ontwikkelingen en wordt vandaag door het GFS en ECMWF anders benadert. Het GFS houdt een beetje vast aan de ontwikkelingen zoals we die gisteren ook al zagen en waarbij een volgend koufront met sneeuw vanaf donderdag de Alpen zal gaan opzoeken. Het ECMWF laat de depressie echter wat meer in het zeegebied ten zuidoosten van IJsland rondtollen, hierdoor gaat de stroming vanaf vrijdag de zuidwesthoek opzoeken en komen we in ieder geval twee dagen in duidelijk  zachtere lucht te liggen, daarnaast gaat dan ook de Süd(west)föhn weer opsteken. (kaart hieronder)


Daar waar het GFS met koudere lucht op de proppen komt laat
het ECMWF een zachtere zuidwest stroming erin komen

In het weekend trekt de depressie dan snel opvullend verder door tot over Scandinavië en kan de koudere lucht (koufront) ons alsnog bereiken. Dit scenario van het ECMWF wijkt dus duidelijk af van hetgeen het model gisteren nog liet zien en ook van hetgeen het GFS vanmorgen simuleert. Laten we dus hopen dat deze operationele uitdraai een wat warmere broeder binnen de ensembles is. Later meer daarover. Het moge ook duidelijk zijn dat de verwachtingen vanaf het midden van de volgende week een stuk onzekerder zijn geworden en het heeft ook weinig zin om daar nu verder op in te gaan. Tevens toont het ook maar weer eens aan dat verder vooruitkijken weinig zin heeft. Afijn straks dan nog de ensembles er even bijpakken (binnen de reacties) en verder maar gewoon afwachten wat de atmosfeer nog allemaal voor ons in petto heeft!  Ter afsluiting hieronder nog een mooi winters plaatje vanuit Nassfeld - Hermagor. Fijne dag en ciao vanuit Oberwallis, actueel 4.9 graden en half bewolkt.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Reageren op het weerbericht is alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Luc  Cap

Yeah de 1 e vandaag haha een goed begin

Luc Cap | 05-12-2014 - 08:18

Duco Fluit

Yeah 2 e vandaag haha een goed begin

Duco Fluit | 05-12-2014 - 08:23

martin libbrecht

weer een goed vooruitzicht voor de noordalpen (binnen 14 dagen in Lermoos )doe zo voort Johann proficiat grts Martin

martin libbrecht | 05-12-2014 - 08:29

Paul 67

Als de vierde inlogger van de dag
Maak ik me toch zorgen om de komende sneeuwvracht

Blijven bij mij de zorgen bestaan over de hoeveelheid kerstsneeuw
Of zorgt Sinterklaas via Frau Holle toch voor de dump van de eeuw

Laat ons zo snel mogelijk de kaarten weten
Welke vertaald worden door onze weerprofeten

Breng ons zo snel mogelijk het nieuw van het witte goud
Die mooie witte pracht, waar iedereen op sneeuwhoogte zo van houdt

Paul 67 | 05-12-2014 - 08:43

martin libbrecht

ik heb te vroeg victoria gekraait weeral verandering van weer of niet soms?

martin libbrecht | 05-12-2014 - 08:59

Wouter Geels

Chapeau Paul! Dat jij op deze dag prachtige weerrijmpjes maken mag!

Wouter Geels | 05-12-2014 - 09:01

Frederic Verschaeve

Hallo Johan,
Hallo allemaal,

Zoals veel mensen volg ik ook de (sneeuw)vooruitzichten op andere sites.
In hoeverre kunnen de vermelde sneeuwhoogtes op de site "Berfex" au sérieux worden genomen?
Hier spreekt men van 2 cms sneeuw tot 09/12, daar spreekt men van +/- 50 cms weliswaar op hoogte voor La Plagne

Bergfex past blijkbaar ook dagelijks updates toe.

Het sneeuwverhaal begint toch echt op een rollercoaster te lijken; wel, misschien of geen sneeuw.
Ik begin al ongerust te worden voor de Kerstvakantie, ik kan niet meer annuleren of herboeken.

Blijven hopen :)

Frederic Verschaeve | 05-12-2014 - 09:11

Paul 67

Wouter en Martijn zijn met mij aan het vrezen
Dat de Kerstvakantie 2014 niet zo sneeuwrijk kan wezen

ECMWF en de GFS scheppen bij ons allen weer onzekerheid
Wat halen ze toch uit met onze gewenste sneeuwjolijt

Ik heb op mijn lijstje veel sneeuw met kerst staan
Zodat ik heerlijk diep door de poeder kan gaan

Laten we hopen op een verbetering door de vochtige lucht
Die ons allen laten genieten van witte vlokken, verzegelt van onze verlichtende zucht

Paul 67 | 05-12-2014 - 09:12

Joy Van Craenenbroeck

De weersituatie voor volgende week Vrijdag/Zaterdag staat nog niet vast en is maar een berekening. Dit zal de komende dagen duidelijker worden. Het zal ook maar een tijdelijk fenomeen zijn. Dus niet te snel paniekeren. Wat vast staat is dat de Noordalpen een beetje sneeuw krijgen (Hopelijk wat meer) en de sneeuwkanonnen toch een paar dagen goed werk gaan verrichten...

Joy Van Craenenbroeck | 05-12-2014 - 09:22

Leon van der L.

Al zijn de sneeuw berichten niet zo best, wij gaan lekker naar Oostenrijk met de Kerst.

Ophouden met dat gesodemieter, er ligt heus wel sneeuw in Itter.

Altijd het zelfde lied, morgen gaat het sneeuwen in het Wilde Kaiser Gebied!

fijne Sinterklaas avond allemaal

Leon van der L. | 05-12-2014 - 09:24

Johann

@Frederic - Bergfex gebruikt het GFS model, daarnaast worden dit soort prognoses 1 op 1 van de modellen overgenomen. (DMO , direct model output). ECMWF heeft de sneeuwprognose mede door de hierboven beschreven ontwikkelingen verder terug gerekend. Tot het weekend in totaal max. 30-40cm aan de noordelijke Alpenhoofdkam en lokaal ook in de Franse Alpen.

Johann | 05-12-2014 - 09:25

Frederic Verschaeve

@ Johann - bedankt voor de snelle reactie.

Frederic Verschaeve | 05-12-2014 - 09:28

Frederik V

Zucht.... voor diegenen die volgende week vertrekken (zoals ik) rest er enkel nog hoop. Heb er een beetje genoeg van dat op de vele weersites de sneeuw telkens een dag vooruit wordt geschoven als de spreekwoordelijke wortel voor de ezel. in ieder geval bedankt sneeuwhoogte voor jullie kwalitatieve berichten. ik hoop volgende week een mooie witte foto te kunnen posten.

Frederik V | 05-12-2014 - 09:52

Cheese  Curve

En dan te weten, het hoeft toch niet per se te dumpen, elke dag 5 cm erbij is toch ook goed?

Cheese Curve | 05-12-2014 - 10:49

tom delaey

Ik vertrek normaal morgen naar Les menuires maar totaal geen sneeuw.
Ik zou kunnen verplaatsen naar vertrekdatum 13/12 maar kost me een extra van 150 euro.

Wat doen want komt er verbetering en gaat het effectief 13/12 wel open zijn geen zin om 150 euro extra te betalen voor 4 extra pistes hé.

Is er iemand die nu in val thorens is ? Is het daar goed skiën op dit moment ?

tom delaey | 05-12-2014 - 10:52

Johann

@Cheese Curve, Zo is dat, en let maar eens op wat voor een verschil een dun laagje poeder en vries temperaturen al zullen gaan uitmaken. :-)

Johann | 05-12-2014 - 10:54

Roel

Door de raureif is een lift denk ik overleden in winterberg. Op de astenstrasselift is op het seil een boom gevallen.

Dit levert inderdaad gevaarlijke situaties op johann.

Roel | 05-12-2014 - 10:54

Els Van Rillaer

@Johan: Weet je al iets i.v.m. de vooruitzichten voor Skiwelt.
Is daar echte sneeuw op komst?

Els Van Rillaer | 05-12-2014 - 11:05

Roel

Excuus voor de link dacht dat dat wel mocht.☺

Roel | 05-12-2014 - 12:05

Eric Kromhout

@simba. Skiwelt komt goed. Zojuis heeft de Berbahn Westendorf het volgedne laten weten.

Wir starten voraussichtlich am Donnerstag, den 11. Dezember 2014 in die Wintersaison. Die Chancen stehen ganz gut, dass wir ab dem Wochenende mit unserer Beschneiung anfangen können. Wäre doch traumhaft, oder???!!

Eric Kromhout | 05-12-2014 - 12:05

Pieter Masson

Geeft les menuires geef sneeuwgarantie ,of ze betalen skipas terug

Pieter Masson | 05-12-2014 - 12:29

Danny Slaghuis

Oh no! Toch niet weer de sudstau?! @johann: bestaat er een kans dat deze sudstau weer zo'n langdurige en hardnekkige wordt?

Danny Slaghuis | 05-12-2014 - 13:07

Arjan Van K

Ik zie ook de temperatuur weer oplopen tegen de kerstvakantie.....
Het zal toch niet?!?

Arjan Van K | 05-12-2014 - 13:18

carla gulikers

hallo guys, ik was zo vroeg vanochtend dat er nog niet eens een nieuw weerbericht op stond! Ondertussen mag ik onder aan het lijstje aansluiten. Maar wat voor 'n lijstje! Super die gedichtjes, dat houdt de spirit erin. En voor degenen die niet meer in Sinterklaas geloven... blijf dan in elk geval wel geloven in witte bergen en mooie afdalingen! komt allemaal goed!

carla gulikers | 05-12-2014 - 13:19

jan de gast

Ik zit zelf o.a op Zoover te kijken. En elke keer voorspellen ze sneeuw over een paar dagen maar kort voordat het zover is schuift dat weer op. Ik wordt er gek van. Ik weet dat je beter niet kan kijken maar ja, het is verslavend he. De vooruitzichten veranderen meerdere malen per dag en er is geen pijl op te trekken betreffende de hoeveelheid neerslag. Duimen dan maar. Ik ga zelf naar Konigsleiten en wat je nu ziet op de diverse cam,s is groene heuvels.

jan de gast | 05-12-2014 - 14:12

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Danny / Arjan. Geen paniek.Paniek is een slechte raadgever! De "warmte" van rond de 13e ontstaat tijdelijk in de warme sector na doorkomst van een "warmtefrontpassage". Het hierachter naderende koufront verplaatst zich aanmerkelijk sneller, en blaast binnen amper 24 uur de koudere lucht er al weer in.(Bron EC12Z) De exacte details volgen later in onze berichtgeving.
Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 05-12-2014 - 14:19

Danny Slaghuis

Oh kijk, Michael stelt me weer gerust. Fieuw! De wintersportmanie kan je soms toch aardig doen doordraaien zeg... Het woordje sudstau is ook wel een aardige trigger daarin. Kunnen we het niet positief herformuleren, iets als 'wat daar nu valt, valt later in de noordalpen'Stau.

Wat een positief bericht over sauerland trouwens, misschien maar ff snel een prewintersportje plannen.

Danny Slaghuis | 05-12-2014 - 14:38

Nicole vd Velde

Wat betekend dit voor de Dolomieten?

Nicole vd Velde | 05-12-2014 - 14:43

Johann

@Danny - en zo staat het ook precies in het weerbericht beschreven ;-) citaat // "In het weekend trekt de depressie dan snel opvullend verder door tot over Scandinavië en kan de koudere lucht (koufront) ons alsnog bereiken."// . Dus voor wat betreft de EC00 nog geen man overboord. Vanavond maar eens kijken of ECMWF weer terugvalt op zijn eerdere patroon en dat van GFS, dat immers betekent niet alleen koudere lucht (minder warmtefront invloed) maar juist ook meer sneeuw.

Johann | 05-12-2014 - 15:19

Arno

@ Nicole vd Velde: veel sneeuw, weinig sneeuw, zon of geen zon, de condities in de Dolomieten zijn altijd goed! Ga al lange tijd die kant op in het begin van het seizoen en altijd maximaal kunnen genieten. En met de voorspelde kou die vanaf het weekend echt gaat doorzetten, gaat het helemaal goed komen ;-)

Arno | 05-12-2014 - 15:20

R J

Het is voor de Oostenrijkse heuveltjes dus hopen dat het koufront van na de 13e nog ontaard in een sneeuwdump van ruim een meter. Met die lullige centimeters van de komende dagen gaan we het niet redden en ik zie in het Gasteinertal nog nergens een kanon van die stuifzooi creëren... Is ook veels te warm. Enfin, goede leer voor de volgen keer: nooit meer Oostenrijk met de kerstdagen. Slecht voor mijn gemoedsrust en skihumeur.

R J | 05-12-2014 - 15:22

Arjan Van K

Michael, ben (nog)niet in paniek hoor..
We zitten al 40 jaar in Reutte en skieen in Berwang/lermoos/Erwald en Reutte zelf en heb het pas 1 keer meegemaakt dat we echt niet konden skieen, toen maar de zugspitze opgezocht.

Maar zoals vele vrees ik die ellendige "kerst dip"
Het is juist zo mooi als alles eruit ziet alsof je in een kerstkaart leeft.

Nu begint zo langzamerhand de kerstvakantie op de kaarten te verschijnen en zag ik de temperaturen weer omhoog gaan..

Maar zoals altijd houd ik me volledig vast aan jullie haha!!

Arjan Van K | 05-12-2014 - 15:34

Mark (& Monique)

@Raymond Oostenrijk heeft wel de beste sfeer met kerst!

Mark (& Monique) | 05-12-2014 - 15:49

Mark (& Monique)

@Johann en Michael Hoeveel sneeuw is er op een piste (in Oostenrijk ) nodig om een beetje lekker te kunnen skiën?

Mark (& Monique) | 05-12-2014 - 15:51

Tim van den Elsen

@Mark & Monique, dit ligt rond de 30 cm op alpenweiden en gras, meer op steilere pistes en steen rond de 50cm. Dat ik weet..

Tim van den Elsen | 05-12-2014 - 16:10

Nicole vd Velde

Arno ik kom er zelf ook al weer een paar jaar maar toch ben en blijf ik benieuwd !vorig jaar lag er dan ook zo veel sneeuw !
Maar we wachten gewoon af.

Nicole vd Velde | 05-12-2014 - 16:24

Marco ski

Van oktober kijken we iedere dag even op deze site.

Dat er nog geen sneeuw lag in Brixen was in november vervelend, maar waar maken we ons toen druk om het was nog herfst.

Maar nu het nog 14 dagen is voordat we de laten onder binden wordt het toch wel spannend.

Begin deze week las je op de site nog dat er een dump aan zit te komen voor de noordalpen.
Maar nu zie ik deze berichten niet meer en wordt er max cumulatief 30 cm verwacht.

Mooiste is natuurlijk dat er een meter of meer valt in de komende 14 dagen.
Andere optie is dat de sneeuwkanonnen zorgen voor sneeuw en dat het buiten de piste mooi wit wordt door een klein laagje.

Sinterklaas, heb je mijn verlanglijstje gelezen?
Ik ben benieuwd wat we vandaag met pakjes avond krijgen.
Anders hoop ik op de kerstman...

groet MarcoMarco ski | 05-12-2014 - 16:38

Mark (& Monique)

@Tim Bedankt!

Mark (& Monique) | 05-12-2014 - 17:13

Martijn Sonnenberg

@all ik zie veel mensen paniekerig worden als woorden als warmer en zuidweststroming en onzeker in het brricht verschijnen... Als ik hier iets geleerd heb is dat de tijdelijke warmtefronten noodzaak zijn om ook sneeuw te geven. Voortdurend koude lucht is droog en daar valt dus geen neerslag uit... Dus probeer daarover te ontspannen. De setting oogt uiterst gunstig voor goede sneeuwcondities (mag alleen wat sneller iets meer van vallen ). Zoals ik het zie een zeer gunstige, normale tot iets koude decemberperiode na een veel te warme aanloop

Martijn Sonnenberg | 05-12-2014 - 17:34

Jeroen Dings

Ik ben natuurlijk geen professional, maar volgens mij ziet de GFS12 er vrij goed uit voor volgend weekend. Ik wacht in spanning af totdat onze 'weergoden' (Michael en Johan) weer met een update komen ;).

Jeroen Dings | 05-12-2014 - 17:44

Jeffrey Laan

@johan een dun laagje poeder en vrieskou op een gras helling helpt niet echt hoor;) hopen op sneeuw
Van betekenis binnen nu en 3 weken. Want waar ik heen ga (Berner oberland) kan nu niet geskied worden...

Jeffrey Laan | 05-12-2014 - 17:56

Harrie  v Dun

hallo hier ben ik weer voorruitzichten Serfaus 13 dec poeh
kan het allemaal niet meer volgen
iemand enig idee
gr harrie

Harrie v Dun | 05-12-2014 - 18:08

Jm Van Den Oever

Špindlerův Mlýn Tsjechië gaat daar de komende tijd nog sneeuw vallen? Want wij vertrekken 18 december! Maar het ziet er nu niet goed uit

Jm Van Den Oever | 05-12-2014 - 18:16

Richard  H

Na jaren in februari te hebben geskied, nu maar eens met kerst geboekt in ellmau. Heb er best een beetje spijt van. Gelukkig duurt het nog 2 weken. Heb echter geen goed gevoel erover, maar wie weet en komt die dump nog binnen deze periode.

Richard H | 05-12-2014 - 18:24

Joost1802

Zie eigenlijk voor het eerst sinds tijden dat de meeste sites eensgezind nu sneeuw eind volgende week voorspellen. Hopelijk komt dit uit Fijne pakjesavond allemaal!

Joost1802 | 05-12-2014 - 18:27

Pieter Masson

Tot 10 cm sneeuw in de Ardennen ,bijna skiën

Pieter Masson | 05-12-2014 - 18:45

Luc  Cap

Vind het erg voor hen die deze periode geboekt hebben én ook voor de skidorpen zelf, want zij vrezen ook voor een financiële strop hoor. Maar zoals Johann en Michael hier zeggen, de koude brengt alvast de sneeuwkanonnen in aktie. Men kan het immers niet riskeren van geen toeristen te herbergen met Kerst en Nieuw. Dus proberen rustig te blijven en deze site blijven volgen mensen. Een fan uit België.

Luc Cap | 05-12-2014 - 18:58

Dirk

@Luc, ik ben het met je eens.
Ik vertrek binnen 2 weken naar Val Thorens. Ik kan me niet inbeelden dat er in de maand december geen sneeuw van betekenis valt. Ik heb er een goed gevoel bij. Zoals onze weermannen het hier zeggen: eerst moet het koud worden en daarna komt de sneeuw wel vanzelf. Het eerste is er al, nu nog de sneeuw. Ook en fan uit België :-)

Dirk | 05-12-2014 - 19:09

Luc  Cap

Weerbericht ORF. at : Morgen, Samstag
In Nordtirol überwiegen den ganzen Tag die Wolken und gelegentlich regnet oder schneit es ein bisschen. Die Schneefallgrenze sinkt bis zum Abend auf 900 bis 500m, also bis in viele Täler. Die Neuschneemengen bleiben aber sehr gering. In Osttirol und im hinteren Ötztal gibt es zunächst zwar noch ein paar Sonnenstrahlen, im Lauf des Tages ziehen aber auch hier immer mehr Wolken auf. Die Temperaturen erreichen 0 bis 7 Grad. In 2000m Höhe kühlt es ab auf minus 1 bis minus 5 Grad ab.

Übermorgen, Sonntag
In Nordtirol bleibt es meist trüb und zeitweise gibt es wieder unergiebigen Schneefall, unterhalb von 900 bis 500m vorübergehend auch Regen. In Osttirol verläuft der Tag zwar trocken, aber auch hier lockert es nur ab und zu auf mit etwas Sonnenschein. Bei teils lebhaftem Nordwestwind wird es noch ein bisschen kühler, Höchstwerte: 0 bis 6, in 2000m um minus 5 Grad.

Der weitere Trend
Am Montag, zu Mariä Empfängnis, überwiegen in Nordtirol die Wolken und zeitweise schneit es, am meisten ganz im Norden vom Außerfern bis zum Kaisergebirge. Nur unterhalb 700, 800m ist auch Schneeregen oder Regen möglich. In Osttirol gibt es dagegen nach etwas Frühnebel noch die eine oder andere Sonnenstunde, hier zieht es erst am Nachmittag zu. Die Temperaturen erreichen 0 bis 6, in 2000m um minus 5 Grad.

Am Dienstag bleibt es in Nordtirol trüb und hier schneit es immer wieder, am Vormittag zum Teil sogar kräftig. Auch in Osttirol ziehen zunächst ein paar Schneeschauer durch, hier lockert es aber im Lauf des Tages auf. Es wird noch eine Spur kühler, Höchstwerte: minus 2 bis plus 4 Grad.

Am Mittwoch gibt es in der Früh einige Nebelfelder, in Nordtirol auch noch dichte Wolken und im Unterland ein paar Schneeflocken. Tagsüber lockert es auf und damit scheint in Nordtirol zeitweise die Sonne, in Osttirol ist es sogar überwiegend sonnig. Es wird eine Spur milder, die Temperaturen steigen auf 1 bis 6 Grad.

Am Donnerstag am Vormittag wechselhaft mit ein paar Regen-, oberhalb von 500 bis 1000m Schneeschauern, am Nachmittag dann trocken und zeitweise sonnig. Bei lebhaftem Nordwestwind erreichen die Temperaturen 2 bis 7 Grad.

Luc Cap | 05-12-2014 - 19:40

Cheese  Curve

Zullen we volgende week om deze tijd eens evalueren hoe het er dan bijstaat? Al is er maar een dun laagje wit, cosmetisch zou dat al heel wat zijn. Want die witte kunstsneeuwstroken door het groen en bruin dat willen we toch eigenlijk ook niet. Ik denk als het merendeel der webcams wit toont,dat de stemming geheel omgeslagen is, want dat dunne witte laagje zal daarna zeker langzaam gaan aangroeien. De dagen worden korter, de nachten langer en dat werkt in op de temperatuur. 21 december is toch eigenlijk pas de inval van de winter.

Cheese Curve | 05-12-2014 - 20:18

Bertil Blaas

Of, typ op Google in: Radio Tirol en ORF rolt eruit en beluister ieder half uur het actuele weer en vooruitzicht, van de Oostenrijkse weersdienst.
Overigens fijne gezellige zender.
Gr.bertil

Bertil Blaas | 05-12-2014 - 20:19

Johann

@All -Update adhv de avondmodellen. In grote lijnen geen al te grote veranderingen t.o.v. de ochtendruns. Meest opvallende is dat de operationele uitdraai van het GFS aan het einde van de week met een mooie dump komt voor de (noord)westelijke Franse Alpen, lokaal berekent de OPER tussen de 50 en 100mm aan neerslag tot en met zaterdag. Ook ECMWF heeft de neerslagprognose tot die tijd weer wat naar boven bijgesteld, tot zaterdag cumulatief 30 tot 50mm, tot en met zondag 50 tot 70mm. Verder dan nog even die tijdelijke ZW stroming rond vrijdag tijdens passage warmtefrontsector vooruitlopend op het 3e koufront. Zoals het er nu naar uitziet echter hooguit 24 uur wat zachter. ECMWF is daar overigens ietwat scheutiger mee dan het GFS. Voor de wintersportgebieden zal dit dus niet al te grote gevolgen hebben omdat hogerop (boven 1200 -1500m) gewoon sneeuw zal vallen. Inneralpin en aan de zuidkant ook dan wrs gewoon sneeuw tot in de lagere delen (beschut tegen de zachtere lucht uit ZW ) . Kortom: gewoon prima kaarten, ook op de langere termijn, ietwat meer sneeuw op de eerste fronten zou niet verkeerd zijn! Wie weet heeft de atmosfeer echter nog de één of andere verrassing voor de Alpen in petto.

Johann | 05-12-2014 - 20:22

Bertil Blaas

Ja Cheese klopt, groei door de omstandigheden vanzelf aan.
Komt goed, situatie is geheel anders als vorige winter.
Gr.bertil

Bertil Blaas | 05-12-2014 - 20:22

Mar Zents

Johann, bedankt voor de update ( zelfs op Sinterklaasavond!) . Is de sneeuw nu volledig uit de kaarten verdwenen voor de Noord-Alpen ( Salzburgerland )? Zo te lezen nu sneeuw voor de Franse Alpen? Bedankt vast!

Mar Zents | 05-12-2014 - 20:32

Johann

@Mas -Nee hoor, juist de noordelijke Alpen profiteren met dit soort situaties wat meer van de sneeuwval. (Nordweststau effecten) Helaas is eht (nog) even wachten op die echte dump! Dit geldt vooral voor de rest van de Alpen en de inner-alpine gebieden, hier zullen de sneeuwhoeveelheden wrs heel bescheiden gaan uitvallen.

Johann | 05-12-2014 - 20:38

Greet ☀️

Laat maar komen die dump! Merci voor de update Johann...we kunnen weer fijn dromen :-)

Greet ☀️ | 05-12-2014 - 22:27

Cheese  Curve

Ik heb het idee dat het woord "dump" tegenwoordig veel vaker gebruikt wordt dan vroeger. Klopt dat? Is het een beetje een modewoord aan het worden?

Cheese Curve | 05-12-2014 - 23:33

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord