Kouder met stijgende sneeuwkansen

Voordat we de weerkaarten er bij gaan pakken wil ik eerst nog even terug gaan naar het weer van gisteren en dan met name het weer in het Sauerland en Nederland. Het zal niemand ontgaan zijn dat gisteren met een wat in kracht toenemende noordoostenwind alleen maar koudere lucht het land binnenstroomde. In plaats dat door de normale dagelijkse gang de temperaturen wat oplopen gingen ze nu dus juist naar beneden om zelfs tot onder het vriespunt uit te komen. Wanneer we echter wat hoger op in de atmosfeer kijken, zo boven de 1000 a 1200 meter hoogte,  dan zagen we juist dat er een stuk zachtere lucht het land overspoelde. Voor de kenners een "inversie" situatie (omgekeerde wereld) .


Koud onder de inversie gisteren ook in het Sauerland, voor de productie
van kunstsneeuw geen gunstige condities

Geen mens die hier natuurlijk wat van merkte omdat we in Nederland immers op zeeniveau ons leven genieten. Overigens wat het met de stevige noordooster niet alleen genieten, voor het gevoel lag de temperatuur zelfs op -8 graden. Gaan we wat verder naar het oosten en wel naar het door velen geliefde Sauerland en de Harz dan zagen we een soortgelijk weerbeeld. Hier was de bovenlucht weliswaar een tikkeltje kouder maar ook deze gebieden lagen onder de koude en vochtige inversie-laag die immers tot 1200 meter reikte. Ook hier dus koud met temperaturen die tussen de -2 en -4 graden lagen, zoals zo vaak in dit soort luchtmassa's gaat dit gepaard met mist, nevel door juist die vochtige koude plaklaag. Voor de productie van kunstsneeuw een ongunstige situatie omdat men juist gebaat is bij koude maar vooral ook droge lucht. Door het vele vocht in de lucht wordt het rendement van de kunstsneeuw vele malen lager dan in de droge lucht . Vandaar dus ook dat men gisteren in het Sauerland ondanks vries temperaturen de kunstsneeuw productie grotendeels tot geheel achterwege bleef.


Raureif Skiliftkarussell Winterberg / Sesselbahn Büre-Bremberg X-Press.

Inmiddels zijn de veranderingen in de atmosfeer die zullen gaan leiden tot een compleet ander stromingspatroon al in volle gang. In Nederland gaat we dit merken aan een windsprong van oost naar zuidwest. Daarmee wordt de inversie weggeruimd en gaat vanaf vrijdag koudere lucht binnenstromen. Ja, koudere lucht, aan de grond niet, immers die koude plaklaag wordt weggeruimd en het kwik gaat omhoog, in de hoogte echter wel degelijk, hier gaat het kwik alleen maar naar beneden (graad of 5 tot 7)  en krijgen we dus weer normale verhoudingen wanneer we naar de temperaturen van de verticale luchtkolom kijken.

Ook in de Alpen kunnen we vandaag al merken dat er een weersverandering staat aan te komen. Gisteren begon in de zuidelijke Alpen de lucht al wat meer te stuwen en ook vandaag is dat nog het geval. Dit komt omdat de stroming on der invloed van de depressie boven zuidwest Europa wat meer naar zuid is gedraaid (Südstau effecten). De noordkant van de Alpen zal dit vandaag gaan merken door een opkomende Südföhn. Zo zien we dat aan de noordkant het kwik vooral in de bergen tijdelijke weer omhoog gaat, op circa 1500 meter van 0 graden naar een graad of 6 in de middag. Verder vandaag een mix van opklaringen (föhn), Hochnebel en vooral aan de centrale en oostelijke zuidkant met voorkeur voor Süd Tirol, Karinthië en in het zuiden van Salzburg en de Steiermark ook regen en boven de 600 tot 1300 meter sneeuw.


Actuele radarbeeld met een mix van wolken, opklaringen en neerslag. Vandaag
ook nog sneeuw in de Südstau aan de zuidkant


Net het terras geruimd en nu weer sneeuw in Santa Caterina Sunny Valley 2500m

Koufront 1
Morgen vrijdag is het overal droog, deels föhnig en de temperaturen gaan langzaam beginnen aan een dalende trend op nadering van een eerste koufront wat in de avond en nacht van het noordwesten uit de Alpen gaat binnen trekken. Dit koufront behoort bij een hoogtetrog die aan de noordoostflank van het Atlantische hoog via de Benelux tot over de Alpen uitzakt. Een bel koudere lucht snoert vervolgens af en smelt samen met het (hoogte)laag boven de westelijke Middellandse Zee. Achter het koufront zien we zoals dat hoort drukstijgingen en neemt de invloed van een aparte rug van hogedruk toe. Dit betekent dus dat we op geen grote neerslag hoeveelheden hoeven te verwachten en met 10 tot 30mm is het meest wel gedaan. In de koudere lucht achter het front daalt de sneeuwvalgrens in de loop van de zaterdag van west naar oost tot 1000 a 500 meter (laagst aan de noordkant). Zondag is het meest bewolkt maar met een beetje geluk komt ook de zon er aan te pas. Her en der kan er uit de overtrekkende wolken een sneeuwbui tot ontwikkeling komen waarbij het tot in de lager gelegen delen sneeuwt.


GFS: koufrontpassage zaterdag

Koufront 2
Een volgend koufront (occlusiefront) staat voor de maandag op het weermenu. Opnieuw zien we in samenspel het Atlantische hoog een volgende portie maritiem polaire lucht over de Alpen schuiven. Zoals het er nu naar uitziet trekt het koufront met nog wat koudere lucht in de nanacht dan wel vroege ochtend de Alpen binnen en tot de avond is het alweer voorbij. Eigenlijk een herhaling van zetten. Overigens zien we dan ook een mooi Genualaagje tot ontwikkeling komen maar door de snelle luchtdrukstijgingen zal dit waarschijnlijk geen extra sneeuw in de Alpen gaan opleveren. Toch wel iets om even in de gaten te houden want dit soort systeempjes zijn nogal onberekenbaar. Hoe dan ook, opnieuw mogen we 10 tot 30mm neerslag verwachten. Met een sneeuwvalgrens die in de dalen ligt zal er dus overal een witte laag gaan bijvallen, nog steeds niet die dump maar zo "in temp" komen we er natuurlijk ook wel!


GFS: koufront passage maandag

Warmtefront -Koufront 3
Woensdag komen we dan tijdelijk weer onder invloed van de rug van hogedruk, mocht het in de nacht gaan opklaren dan kan het kwik behoorlijk onderuitgaan. Dit geldt vooral in de hoger gelegen dalen en boven sneeuw, matige tot strenge vorst is dan zeer waarschijnlijk en ook elders vriest het licht. Een volgend frontaal systeem staat echter alweer te trappelen om over ons uit te vallen. Ik heb hier bewust ook even "warmtefront" bij vermeld omdat we tijdelijk even in de zogenaamde warmtefront sector terecht zullen komen. Deze sector wordt echter snel "geknepen" door een snel inlopend koufront op het daarvoor liggende warmtefront. Goed mogelijk dat het compleet wordt "overlopen" en we met een zogenaamd occlusiefront te maken gaan krijgen. Verder echter niets om ons zorgen over te maken want het zijn juist de warmte en occlusie fronten die veel sneeuw opleveren. Dit komt omdat de lucht in een warmtefront (sector) meer vocht bevat dan de "drogere" koufronten. Goed, een eventuele kleine temperatuurstijging moeten we dan op de koop toe nemen maar met eens sneeuwvalgrens die tijdelijk tot 800 a 1200 meter stijgt verder niets aan de hand. Daarnaast moeten we natuurlijk, gezien ook de termijn van meer dan een week, nog even afwachten hoe zich dat precies allemaal gaat ontwikkelen. De verschillen tussen de modellen nemen dan namelijk al behoorlijk toe. Zo laat bijvoorbeeld het GFS veel meer hogedruk tot ontwikkeling komen en dat zou voor de sneeuwproductie natuurlijk juist weer minder gunstig uitpakken. Ik denk dat het dus beter is om deze fase nog maar even te laten voor wat het is. 


ECMWF: warmtefront en navolgend koufront passage donderdag
volgende week, het GFS berekent dan juist  meer hogedruk

 

Samengevat gaan we dus dynamische tijden tegemoet waarbij diverse storingen zich met het Alpenweer zullen gaan bemoeien. Dat het kouder wordt is zeker, onzeker is nog in hoeverre het Atlantische hoog dat steeds weer dat "knietje" tot over de Alpen geeft de neerslag eruit zal weten te  halen. Al met al echter gunstige ontwikkelingen zo richting de opening van het wintersportseizoen waarbij de sneeuwkansen voor het gehele Alpengebied overal zullen gaan verbeteren. Voor diegenen die de komende week richting de Alpen vertrekken: controleer nog even goed de winteruitrusting (winterbanden!). 


Sneeuw en winterse condities op de Passo Foscagno (2290m)
tussen Livigno en Bormio

Tot zover voor nu vanuit Oberwallis waar we nog steeds onder de Hochenebel zitten en de temperatuur 2.1° bedraagt.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Reageren op het weerbericht is alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Merije ...

Zo dat is fijn, nog net even de mooie berichten hier meepakken voor we aan het werk gaan. Dank weermannen!
Vraagje; dit jaar met kerst naar Fiss maar welke week is het hier drukker. Kerst of Oud en Nieuw? Dit met het oog op volgens jaar. Normaliter altijd buiten de schoolvakanties om maar ja ook hier is de leerplicht leeftijd bereikt.

Merije ... | 04-12-2014 - 08:01

Paul Van belkom

Beide weken is het druk in fiss
Gr paul

Paul Van belkom | 04-12-2014 - 08:07

Joy Van Craenenbroeck

De 2de week staat meestal in Oostenrijk bekend als de drukste. Maar zoals Paul zegt, is het gewoon 2 weken druk. De gouden regel in de Kerstvakantie is om vroeg genoeg op de latten te staan. tussen 9 en 11u kun je heerlijk skiën. Daar de meesten toch altijd iets later op de latten staan dan in andere vakanties.

Joy Van Craenenbroeck | 04-12-2014 - 08:10

martin libbrecht

in verschillende keren geraken we zo tot kerstmis aan een 80 cm sneeuw in Lermoos ,ik heb er een goed gevoel bij grts Martin

martin libbrecht | 04-12-2014 - 08:38

Roel

Goedemorgen johann,
Vraagje jij had het over de omgekeerde wereld in het begin van je weerbericht. En dat de lucht zeer vochtig is. Maar als dat zo is zou je toch zeggen dat het ruiten krabben tijd is. En dat was hier in Drenthe niet het geval. Zeer droge lucht hier, is daar een verklaring voor.
Gr roel

Roel | 04-12-2014 - 08:39

Berthil Westerink

heerlijke vooruitzichten!!!

Berthil Westerink | 04-12-2014 - 08:43

Johann

@Roel Oorzaak was de schrale wind waardoor er geen nevel en mist ontstond !

Johann | 04-12-2014 - 08:50

Ewoud .

Het sneeuwt weer lekker door in livigno

Ewoud . | 04-12-2014 - 08:56

Cees O

Wij gaan de 19de naar Ellmau in de prachtige Skiwelt. Zoals het er nu naar uitziet dus geen meters sneeuw. Maar wanneer is het nu ideaal weer om de sneeuwkanonnen aan te zetten en levert dat in combinatie met een laagje echte sneeuw (hopenlijk zo'n 30 cm) nou prblemen op of is dat gunstig?

Cees O | 04-12-2014 - 08:59

Pieter Nauta

@roel, hier in Overijssel precies t zelfde! Ik stond ook verbaasd dat de ruiten mooi schoon waren.

Pieter Nauta | 04-12-2014 - 09:01

Snowboarder

Op dit moment in het zuiden van het salzburgerland in de lungau regio sneeuwt het Tot 1000 meter. Eindelijk.

Snowboarder | 04-12-2014 - 09:13

Roel

Aha bedankt johann

Roel | 04-12-2014 - 09:13

Eric Kromhout

@Cees, Komt goed in Skiwelt let maar op, een metertje sneeuw. Het zou zomaar kunnen. Heel snel kunnen de sneeuwkanonnen aan en er is maar 3 dagen nodig om het gehele gebied (80%) te besneeuwen en dat lukt altijd. 1 voorwaarde is welk dat het koud genoeg moet zijn maar de vooruitzichten zijn goed.
Als er dan ook nog natuursneeuw gaat vallen dan zit je zo aan een meter. Laten we daar niet alleen op hopen maar van uitgaan.

Eric Kromhout | 04-12-2014 - 09:24

Karel de Haas

Voor ons wordt het ook spannend. We zouden naar valmeinier gaan maar door een overboeking gaat dat niet door. Ben benieuwd waar ze mee gaan komen. Ons Harry van de .. Zal vast zijn best wel doen.

Karel de Haas | 04-12-2014 - 09:29

mitchel van schaik

Wij gaan op 19 december naar kirchberg , tirol. Moeten wij ons druk maken dat we niet kunnen skiën of gaat dat gewoon goed lukken?

Alvast bedankt voor de reacties!

Met vriendelijke groet,

Mitchel van Schaik

mitchel van schaik | 04-12-2014 - 09:31

Ben Van der Weide

Elke morgen op de hoogte blijven van het wintersport weer. Net als velen vaste prik in de ochtend.

Zelf ga ik dit jaar richting Finland om te skieen, is weer eens wat anders. En sneeuwzeker;-)

Wel hou ik het weer in Winterberg in de gaten. Ben blij dat er nu weer aandacht aangegeven is. Op de webcams is alles wit, maar begrijp dat skieen nog even niet kan?

Ben Van der Weide | 04-12-2014 - 09:35

Eric Kromhout

@mitchell Komt goed echt!!! Sneeuwkanonnen aan en dan komt het in orde.

Kijk ook naar deze lijnk
www.bergbahn-kitzbuehel.at/de/das-erstemal-1-2.html

Hier was vorige week niet meer te skieen maar ook hier gaan de kanonnen aan en vanaf maandag is het open.

Eric Kromhout | 04-12-2014 - 09:37

Carlijn Faas

Hoe schatten jullie de kans op sneeuw in voor het Kleinwalsertal zijn in de kerstweek, met vertrek 19 december.
Of maak ik meer kans op witte pistes met dalafdalingen in het gebied Les Sybelles/Valloire/Val Cenis?

Carlijn Faas | 04-12-2014 - 09:43

Johann

@Ben -Voorlopig zijn alle liften nog gesloten. Het wachten is op de sneeuw! Zodra er zich ontwikkelingen voordoen in die richting pakken we die natuurlijk mee.

Johann | 04-12-2014 - 09:46

Kris Mampaey

Top ! Nog 6 weken te gaan, alleen weten we nog niet waarheen. Vooreerst laten we het weer en de sneeuwkwaliteit bepalen wat onze skibestemming zal zijn. Zo willen we het maximum uit onze week halen. Toch wel spannend ! De voorpret is zo nog leuker en volgen we de weerberichten nog met meer belangstelling op. Groet Krism

Kris Mampaey | 04-12-2014 - 09:50

Erik M

12 december vertrek ik naar Serfauss / Fiss / Ladis...ben zo ontzettend benieuwd of er tegen die wat te skiën valt...Bedankt weer voor de update. Het blijft spannend !

Erik M | 04-12-2014 - 09:54

Martijn Rondel

@johan, welke omstandigheden zijn voor Puy de Saint Vincent nodig voor een goeie dump :) (de opmerking, winterse omstandigheden had ook al bedacht)

Martijn Rondel | 04-12-2014 - 10:11

Ko Wisse

Hallo Johann. Het Europese model, en dan heb ik het over de modelbeoordeling voor de lange termijn, is toch niet zo positief wat betreft de temperatuurdaling. Zij komen ook met een westelijke stroming en geen noord-westelijke. Dit is voor de oostelijke alpen toch niet zo positief? Of zie ik het verkeerd.

Ko Wisse | 04-12-2014 - 10:12

Kees Schoon

19 december vertrekken we naar Lienz, nu lees ik veel over de noord-alpen , maar hoe ziet het er voor die regio uit?

Kees Schoon | 04-12-2014 - 10:18

Johann

@Haus am Wald -Westelijke stromingen met maritiem polaire lucht zijn juist ideaal voor de Alpen. Overigens zit de stroming meer in de west- noordwest hoek. Veel hangt ook af van de positie van de jet. Qua temperaturen hoef je je geen zorgen te maken, de ECMWF ensembles voor T850hPa waren tot gisteravond prima, even wat warmer in de warmtefrontsector maar verder rond of zelfs enkele graden onder het langjarig klimatologisch gemiddelde. De actuele ECMWF ensembles voor de Alpen druppelen nu binnen, daarover later meer.

Johann | 04-12-2014 - 10:19

Dries Livigno

@Ewoud. ik heb het deze morgen ook al gezien. Het werd hoog tijd dat het nog eens sneeuwde in het dorp. Wanneer vertek je naar Livigno?
Tof skigebied....

Dries Livigno | 04-12-2014 - 10:38

Dries Livigno

De zon komt er terug door in Livigno. Spijtig het mocht nog een beetje meer zijn. Misschien hopen op de Genualaag waarover Johann deze morgen heeft gesproken. Dit is altijd goed voor Livigno.

Dries Livigno | 04-12-2014 - 10:45

Luc  Cap

Hoop doet leven hè. In Gerlos blijft alles dicht en is de seizoensopening uitgesteld. Voorlopig tot 12 Dec... Pff

Luc Cap | 04-12-2014 - 10:52

Roel

Naar alle waarschijnlijkheid gaan zaterdag al een stuk of vijf liften open in winterberg. Ondanks de hoge luchtvochtigheid waar johann het over had hebben ze toch goed veel sneeuw kunnen maken.
Ik ga maar eens even een datum prikken voor de komende week.?

Roel | 04-12-2014 - 10:53

Harjan Van de Kamp

De app van Sneeuwhoogte geeft voor Alpbachtal/Skijuwel toch 28 cm sneeuw op de berg en 12 cm in het dal (cumulatief zaterdag, zondag en maandag). Dat is toch een mooi begin wat mij betreft, top


Harjan Van de Kamp | 04-12-2014 - 11:25

Frederic Verschaeve

Oops mijn optimisme van gisteren is alweer wat getemperd.. nog 20cms sneeuw op de top in La Plagne en de verwachte sneeuwhoeveelheid (+/-20cms) de eerstvolgende dagen is ook niet om over naar huis te schrijven.
Hun seizoensopening volgend weekend zal waarschijnlijk ook uitgesteld worden?

Gelukkig vertrek ik maar binnen een 20-tal dagen, fingers crossed.

Die dump voor het volledige Alpengebied moet niet meer te lang op zich laten wachten :)

Frederic Verschaeve | 04-12-2014 - 11:30

Erik M

Voor iedereen die dit weekend wilde afreizen naar Serfauss / Fiss / Ladis, dit bericht ontving ik van de VVV:

Due to the current weather situation and the warm temperatures the planned season start for Friday, the 5th of December 2014, is unfortunately not possible.

The Berg Gala takes place on Sunday at 6.00 pm as planned!

All further events within the opening weekend had to be cancelled.

The persons responsible of the cable car companies and the tourism association have decided to open the following cable cars and restaurants for pedestrians from Saturday, the 6th of December 2014:

- Dorfbahn Serfaus
- Komperdellbahn
- Lazidbahn
- Sonnenbahn Fiss-Ladis
- Schönjochbahn I und II
- Lassida Restaurant
- BergDiamant Panoramic Restaurant

Using these cable cars is for free until the skiing is possible.

The present weather forecast let’s us hope that we can finally continue with the snowmaking on the weekend. Therefore a new start date is scheduled for Thursday, the 11th of December 2014. Further information about the opened cable cars and slopes will be announced on time.


Thank you for your understanding.


Schöne Grüße aus Serfaus-Fiss-Ladis − Weil wir's genießen!


Overigens staat op de NL website van S/F/L nog steeds 5 december a.s. als openingsdatum....

Erik M | 04-12-2014 - 11:35

Pieter Masson

Les trois vallee opening uitgesteld tot 15 december , hopelijk tegen nieuwjaar goed ?

Pieter Masson | 04-12-2014 - 11:36

Ariën Aantjes

Zaterdag op pad naar Zermatt, drukte in Cervinia vanwege het Italiaanse lange weekend, ben benieuwd of we daar nog sneeuw krijgen. Zerrmat zelf is ook nog groen

Ariën Aantjes | 04-12-2014 - 11:43

Marcel B.

Ligt het aan mij ?....dat ik de echte kou en sneeuwdumpen langzaam uit de modellen zie smelten .....GFS Para doet het voorlopig ook al niet ...vaag teken !

Marcel B. | 04-12-2014 - 11:47

Anthony S

Wij gaan skien van 11 tot 14.12, volgende week dus.
Andere jaren gaan we naar Skiwelt, maar daar grazen de koeien nog in de wei nu... :-(

Als leek zou ik graag de hulp inroepen van de specialisten ter zake: wie kan ons een goed skigebied aanraden voor die periode? Genoeg km open piste, genoeg open liften,...

Anthony S | 04-12-2014 - 11:54

Patrick Wallaert

Ondanks de positieve vooruitzicht die al enkele dagen worden gegeven is het toch nog overal kommer en kwel . Maar dat was ook zo voorspeld hé. Pas vanf dit weekend zouden de temperaturen in de Alpen gevoelig naar beneden gaan en zou er af en toe een beetje sneeuw vallen . Stel je niet in op grote hoeveelheden maar alle kleine beetjes helpen . Er zullen een aantal fronten passeren die telkens tussen de 10 en 30 cm sneeuw zullen lossen wat na een tijdje ook wel ongeveer 60 a 80 cm zal zijn . waar dit het geval zal zijn is onmogelijk te voorspellen . Er zullen plaatsen zijn waar we tegen het eind van volgende week een mooie laag liggen hebben van 70/80 cm maar ook vele plaatsen waar ze het met veel minder zullen moeten stellen ( misschien maar 20 cm )
In elk geval voor het winters uitzicht zal het al een stuk schelen en met de sneeuwkanonnen die vanaf dit weekend overuren zullen gaan maken komt het wel goed op de meeste plaatsen . Maar volledige skigebieden zullen volgens mij de volgende weken nog niet openen, wel een aantal pistes .
Laat ons hopen dat er toch nog eens een dikke dump komt tegen de kerstperiode ? Wie weet ?

Patrick Wallaert | 04-12-2014 - 11:56

Erik M

@ A S Kijk eens hier: www.sneeuwhoogte.nl/top50/sneeuwhoogte

Erik M | 04-12-2014 - 11:56

Patrick Wallaert

AS, neem een skigebied waar er een gletcher kortbij is . Als ik nu zou vertrekken ik zou in de omgeving van Solden gaan . Daar zijn al verschillende pistes open op de Gigijoch en daar heb je ook de Rettenbach en Tiefenbach gletcher . Ook kortbij is het skigebied van Hochgurgl - Obergurgl. In Hochgurl zijn ook verschillende pistes open . Zo kan je zelfs wat afwisselen .
je ziet maar. Veel plezier.

Patrick Wallaert | 04-12-2014 - 11:59

Patrick Wallaert

Kijk ook eens in Noord Italie of Karinthie in oostenrijk . In Nassfeld heeft het goed gesneeuwd . Ook in het Pustertal ( Italie ) omgeving Sexten flink wat sneeuw . Zefs daar sneeuw tot op 1100 m ( Toblach, Innichen ) Toch wel straf dat het daar zo laag heeft gesneeuwd .

Patrick Wallaert | 04-12-2014 - 12:04

Anthony S

Thanks Erik & Patrick.
Italië en Karinthie vinden we al wat ver voor een 3-daagse.
Solden ziet er inderdaad goed uit, wel wat duur.
Wel goed inderdaad omdat er zoveel gletsjers in de buurt zijn!
Vrienden raden mij daarnaast ook Ischgl aan...
Zou ook sneeuwzeker zijn, redelijk wat pistes en liften al open, ietje goedkoper. Wat denken jullie?

Anthony S | 04-12-2014 - 12:14

Stephan Priem

Aan AS, niet twijfelen ga naar Breuil-Cervinia, samen met Zermatt een gigantisch sneeuwzeker gebied met vele toppen rond en méér dan 3000m, kan er wel steenkoud zijn maar t'is het één of het ander en niet niet vergeten dat m'n er skiet in de schaduw van de Matterhorn.

Stephan Priem | 04-12-2014 - 12:22

Tim van den Elsen

@Johann, hoe zit het met de dump die gepland staat voor woensdag, hij lijkt uit de kaarten te gaan en ik zie hier niks aan verwachte sneeuw (Saint Sorlin D'Arves)

Tim van den Elsen | 04-12-2014 - 12:34

Tim van den Elsen

Sorry, korte toevoeging op mijn bericht hierboven: lijkt later pas te komen (dump).

Tim van den Elsen | 04-12-2014 - 12:39

Luc  Cap

Idd Marcel rare situatie. Maar onze weermannen hier blijven positief dus ik probeer dat ook hè

Luc Cap | 04-12-2014 - 12:43

Pieter Masson

@johann , vraagje ,hoe komt dat ze in winterberg alles kunnen wit krijgen voor skiseizoen en grote gebieden in Frankrijk niet ,kost mss iets meer, maar ze hebben dan ook skiers ,nu wachten ze gewoon tot 15 december in Frankrijk

Pieter Masson | 04-12-2014 - 13:14

Woudewin Buyse

Hoe zit het voor Les Diablerets (Zwitserland) ook met Gletsjer.. 20december gaan we daarheen. Iemand al ervaringen daar en qua sneeuwzekerheid moet dit wel lukken denk ik ? Grtz

Woudewin Buyse | 04-12-2014 - 13:15

R J

Hoe dom kan ik zijn. Met kerst naar de Oostenrijkse heuveltjes ten zuiden van Salzburg... Dit had gewoon de 36e keer Saas Fee moeten worden. #weinighoopmeer #egelsindewei

R J | 04-12-2014 - 13:15

R J

Voor iedereen die nu een paar dagen wil skiën: Stubaital. Grootste gletsjergebied van Oostenrijk, vlakbij Innsbruck. 8-9 uurtjes rijden of gewoon vliegen. Ik heb hier veel lange weekends plezier gehad. Ziet er nu, naar omstandigheden, ook redelijk goed uit.

R J | 04-12-2014 - 13:19

N Janssens

Ik vertrek met kerst naar Mayrhofen en begin toch ook te twijfelen of ik daar ga kunnen skiën of snowboarden. Wat denken de ervaren mannen of vrouwen ervan? Moet ik mij zorgen beginnen maken dat er geen of weinig sneeuw ga liggen.
Graag een reactie

N Janssens | 04-12-2014 - 13:21

Arjan Ischgl

@ Anthony Ischgl is fantastisch, obergurgl is ook schitterend. Hebben beide ook een gunstige ligging ( veel noordhellingen).

Arjan Ischgl | 04-12-2014 - 13:38

Joy Van Craenenbroeck

@ Pieter. In Winterberg hadden ze net genoeg koude. Weliswaar is de sneeuwproductie ook niet optimaal geweest. Bij -3 kan men ook beginnen spuiten als het vochtig is. (Lees nevelig) Deze temperaturen zijn tot hiertoe zelfs niet gehaald in de Alpen onder de 2000-2500 meter....
Voor de rest lees ik hier veel paniek. Deze situatie valt echt vaker voor dan de meesten denken. Vorig jaar was het ook vingers bijten tot vlak voor Kerst voor de West-Alpen.... Het jaar ervoor was ook alles nog groen begin December in Oostenrijk. Om gewoon maar aan te tonen dat de natuur gewoon alles bepaald.

Joy Van Craenenbroeck | 04-12-2014 - 13:46

tom delaey

deju ik vertrok zaterdag naar les 3 vallees en is nu nog dicht tot 13/12 pfff. Reis uitstellen of skien op de 27 open pistes in val thorens ?
Iemand ervaring mee ?

tom delaey | 04-12-2014 - 13:51

Joost1802

@Tom, ik zag de uitgestelde opening gisteren ook. Balen. De omstandigheden in Val Thorens zijn over het algemeen goed en de pistes zijn mooi.

Joost1802 | 04-12-2014 - 14:08

Ewoud .

@Dries we gaan van 26 dec tot 3 jan eerste keer in livigno maar ziet er in vergelijking tot andere plaatsen zeer goed uit!

Ewoud . | 04-12-2014 - 14:19

Frederik V

ik denk dat ik mijn dromen van witte bergen en pistes kan gaan opbergen. we vertrekken woensdag naar Riederalp in Wallis en ik vrees dat enkele een mirakel er nog voor kan zorgen dat ik m'n ski's zal kunnen gebruiken. :-( Iemand een tip van een gebied in de buurt van riederalp waar er wel sneeuw ligt? bedankt alvast...

Frederik V | 04-12-2014 - 14:30

tom delaey

@joost1802
Vertrekken of uitstellen is nu de vraag hé (kan een vweekje uitstellen voor 25 euro extra)

tom delaey | 04-12-2014 - 14:43

Vanessa Van Der Biest

Pff webcams konigsleiten,groener dan groen!!:o( En dan te bedenken dat konigsleiten zeer sneeuwzeker is....heb ik me toch laten vertellen!!Hoop doet leven;o).....

Vanessa Van Der Biest | 04-12-2014 - 14:45

Jasper B

@Johan @michael @haus am wald : op de site van saalbach staat da er geen sneeuw van betekenis zal vallen dit weekend. Kans is dus reeel dat de n-alpen overgeslagen worden? Het feit dat ze dit al op de site zeggen, normaal zou je inderdaad verwachten dat ze zegge dat het allemaal goed komt.

Jasper B | 04-12-2014 - 15:01

Johann

@Frederik V -Valt wel mee hoor ;-)

s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/riederalp0412.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/riederalp0412.jpg" border="0" alt=" photo riederalp0412.jpg"/>

Johann | 04-12-2014 - 15:09

Hans H

Onzekerheid troef dus. Kijk ook vaak (voor franse alpen) op: chamonix-meteo.com/chamonix-mont-blanc/weather/forecast/morning/5_days_weather_forecast.php

Geven ook aan dat het lekker koud wordt maar zijn zeer onzeker over de neerslag.

Vraag wordt straks (19 december) wel/niet gaan. La Plagne nu nog strak blauw en voorjaarsgroen.

Hans H | 04-12-2014 - 15:11

Hans H

Ze hebben ook een hele gedetailleerde (proefversie) neerslagradar:
chamonix-weather.com/radar/.

Misschien iets ook voor op deze geweldige goed geïnformeerde website

Hans H | 04-12-2014 - 15:15

Joost1802

@tom, als je het kunt plannen dan zou ik voor € 25,-- een week uitstellen! Sneeuwkanonnen gaan dit weekend waarschijnlijk in werking als ik site van Les Menuires mag geloven. Ik zelf blijf vertrouwen houden, hoewel ik me ook wat zorgen maak over de week van 20 december. Ik kan namelijk niet uitstellen (gebonden aan de vakantie van kinderen).

Joost1802 | 04-12-2014 - 15:16

vanAnaarB

@Raymond Jager. Helaas herkenbaar, maar zoek een gletscher op. Bijvoorbeeld die van Eric van de filmpjes. Volgende keer niks boeken en de sneeuw volgen. Succes!

vanAnaarB | 04-12-2014 - 15:19

Patrick Wallaert

Ik vrees dat het volgende sneeuwweerbericht zal beginnen met .
" Inderdaad kouder maar dalende sneeuwkansen "
Ik weet niet wat er aan de hand is maar in plaats dat de Alpen toch een beetje een aantrekkingspool zouden moeten zijn voor neerslag lijkt dit nu het tegenovergestelde afstoten van neerslag !!!

Patrick Wallaert | 04-12-2014 - 15:35

Ko Wisse

Hallo Jasper. Het weerbericht op de site van Saalbach.com is zo lang ik er ben altijd zeer onbetrouwbaar gebleken en is nu ook met zichzelf in tegenspraak. Ze hebben het over een N-W- stroming met vochtige lucht en geen sneeuw van betekenis. Het is het één of het ander denk ik. Wel is het zo dat het waarschijnlijk pas vanaf dinsdag/woensdag echt gaat sneeuwen. Maar ook dat is nu een beetje gokken.

Ko Wisse | 04-12-2014 - 15:42

Frederik V

@Johan, bedankt voor de opkikker, dat is ook het webcambeeld waar ik me de voorbije dagen aan vastklamp. Alleen moet je er wel geraken en voorlopig zie ik nog niet veel liften in gang....tja. We zien wel. in ieder geval is m'n verblijf geboekt. Als je in de buurt van Berghaus Toni in Riederalp bent, kom dan gerust een pint drinken. Ik trakteer!

Frederik V | 04-12-2014 - 15:56

Pieter Masson

Oei dinsdag en woensdag zon , hopelijk vanaf donderdag de sneeuwdump die voorspeld is voor Frankrijk

Pieter Masson | 04-12-2014 - 16:02

Johann

@Frederik Logisch, we hebben hier zgn "Revisionszeit", een aantal weken ligt dan alles stil ter voorbereiding op het winterseizoen. Momenteel gaat dus geen enkele lift., vandaar. Fiescheralp saisonstart 6-12, Rieder -Bettmeralp wegens "Witterung" voorlopig nog dicht, 9 december meer info over evt start.

Johann | 04-12-2014 - 16:20

Paul Van belkom

@tom ik ben een paar jaar geleden naar de opening geweest toen lag er ook bij geen sneeuw in val thorens de pistes waren wel erg goed opgespoten, maar er waren ook maar weinig pistes open dus binnen 1 dag heb je het wel gezien. Ik zou omboeken later dit jaar of begin volgend jaar dan zal er zeker meer sneeuw liggen
Gr paul

Paul Van belkom | 04-12-2014 - 16:31

Harold Annekatrien Tom Daan Oldenbeuving

@MarcelBertelkamp GFS Para was aangekondigd dat deze een week uit de lucht zou zijn volgens mij!
Binnenkort wordt ie de echte vervanger van de huidige GFS.

Harold Annekatrien Tom Daan Oldenbeuving | 04-12-2014 - 16:31

Johann

@Alle Update Skiliftkarussell Winterberg Mogelijk dat dit weekend een stuk of 5 liften in bedrijf worden genomen, qua sneeuw zou dat moeten lukken. Welke liften er dan worden geopend is nog niet duidelijk omdat er nogal problemen zijn met Raureif (ijslaag) op de bomen en takken direct naast de pistes. Later meer !

Johann | 04-12-2014 - 16:43

Johann

@Frederik V -Thx, mocht ik op de Riederalp zijn dan kom ik die pint zeker even meepakken :-)

Johann | 04-12-2014 - 16:49

Hariette Stoolhuis

Saalbach Hinterglemm :The season start is now planned for the 13.12.2014.


Hariette Stoolhuis | 04-12-2014 - 17:07

Jaap Molenaar

In paradiski is het nog steeds niet best.

Jaap Molenaar | 04-12-2014 - 17:18

Berthil Westerink

@Woudewin, les Diablerets, de gletscher gaat zeker geen probleem zijn. ik vertrek de 23e naar Villars-Sur-Ollon. dit gebied sluit daar op aan. op dit moment is alles nog harstikke groen. maar ik heb goede hoop. Les Diablerest ('lage' skigebied) ligt aan de noord helling. deze afdalingen zijn vaak erg mooi. ook hier zijn eventueel sneeuwkanonnen aanwezig.

Berthil Westerink | 04-12-2014 - 17:19

Johann

@All Update GFS12 -Inmiddels druppelt GFS binnen en interessant is de ontwikkeling voor het weekend v.w.b. de neerslag. Een afgesnoerd koudeputje maakt zich los van de hoogtetrog en trekt zaterdag-zondag via een koers Dld- Zwitserland- NW Italie (Piemont) naar de Golf van Genua. Dit koudeputje kan voor extra triggering van de neerslag gaan zorgen (sneeuw). Laten we dus nog maar even niet over de volgende fronten praten die nog gaan komen want zelfs de neerslag voor het weekend is v.w.b. de details (koers koudeputje) nog onzeker. Overigens tot het einde van de volgende week lijkt GFS aardig mee te gaan in hetgeen vanmorgen al werd beschreven. Vooral het front van donderdag- vrijdag zou wel eens heel interessant kunnen gaan worden (Nordweststau)...

Johann | 04-12-2014 - 17:27

Frederic Verschaeve

@ Jaap

Ik hoop ook dat het zal verbeteren voor Paradiski (en de Alpen in het algemeen), op de Facebook pagina van la Plagne is tot op heden geen reden voor paniek volgens hen, ze zijn er gerust in dat het zal goed komen voor hun opening :)

Ze maken melding dat het koud genoeg zal worden om volgende week de kanonnen hun werk te laten doen. Maar ja... dan heb je nog de "Kerstfeeling" niet hé..

Frederic Verschaeve | 04-12-2014 - 17:29

Bernard Minderhoud

Meteoschweiz geeft nu voor de komende dagen westwind wetter af met sneeuw voor noordkant vanaf 600 meter

Bernard Minderhoud | 04-12-2014 - 17:46

Niels  van Bockel

Klinkt goed @Johann! Ik heb hem al eens eerder voorbij horen komen afgelopen week: De berichten lijken erg op een goede thriller. Je weet niet hoe het afloopt maar wil donders graag het einde weten! ;-) We wachten rustig af wat de weergoden ons gaan brengen..

Niels van Bockel | 04-12-2014 - 17:51

Martijn Sonnenberg

@johann wat betreft je korte update over de gfs 12: Dit is een gunstiger scenario dan eerder werd verondersteld neem ik aan?
Wat maakt trouwens precies de zuidstroming waar we zolang last van hadden? De richting van de polar jet over de Alpen? Want de modellen variëren nogal met de ligging van de jet heb ik de indruk

Martijn Sonnenberg | 04-12-2014 - 17:51

Johann

@Bernard Ik heb andere info van MeteoSchweiz ;-) Tw: Samstag Schneefallgrenze auf rund 400 bis 600 Meter sinkend, Montag teilweise bis in tiefe Lagen. Am Donnerstag (!) veränderliches Westwindwetter mit einigen Niederschlägen./ Past overigens helemaal in het geheel.

Johann | 04-12-2014 - 17:56

Johann

@Martijn Nee hoor, de jet wordt al een aantal dagen keurig consequent door de modellen opgepakt. Zie ook de weerberichten. Daarom wordt ook de situatie vanaf donderdag interessant omdat hij dan van westen uit frontaal N-Z geircht op ramkoers Alpen zal komen te liggen.

Johann | 04-12-2014 - 17:59

Mar Zents

Gelukkig Johann! Ik werd al lichtelijk aangestoken door de berichten hier en de angst voor groene heuvels ( geen verwijt overigens, heel herkenbaar)! Maar na jouw laatste update heb ik toch weer goede hoop dat het eind volgende week allemaal goed gaat komen! Wacht met smart weer op de volgende update :-)! Groetjes en fijne avond, Marjolein

Mar Zents | 04-12-2014 - 18:04

Mark (& Monique)

Tot nu toe valt de sneeuwval ten opzichte van de sneeuwverwachting iedere keer tegen. Tijd dat het binnenkort een omgekeerd is!

Mark (& Monique) | 04-12-2014 - 18:37

Joost1802

@Johann, je schrijft over de jetstream dat die nog steeds op ramkoers met Alpen ligt. Dit zie ik inderdaad terug in de kaarten. In dat zonder meer positief voor wat betreft de neerslagkansen?

Joost1802 | 04-12-2014 - 18:38

Harrie  v Dun

En ??? kunnen we van het witte goud genieten rond 13 dec in Serfaus Fiss
of maar gewoon de wandelschoenen mee!!
Gr Harrie

Harrie v Dun | 04-12-2014 - 18:39

Marcel Boets

Iedere ochtend de update van- én reacties op Johann cs lezen! Voor mij (ons) de eerste keer dat we in de kerstvakantie -ipv krokus- naar Voralberg/Brand gaan. Vind het nu wel heeeeeel spannend worden of we de latten kunnen onderbinden...

Marcel Boets | 04-12-2014 - 18:47

johan stansen

Zoals johann al eerder melde

GFS12.00 ENSEMBLE is weer wat positiever over de neerslagpotentie voor de NW-N alpen (dan de GFS00.00 en de GFS06.00 ) bij mooie temperaturen.

Gaat goedkomen met de kerstvakantie in de NW-N alpen en ik denk ook in de rest van de alpen overigens. Lage temps dus sneeuwkanonnen kunnen overal aangezet worden.

johan stansen | 04-12-2014 - 19:06

Bernard Minderhoud

@johann je hebt gelijk ik was eerst niet ingelogd dus kon ik niet plaatsen en daarna maar de helft terug geschreven! Maar ziet er goed uit nog 20 dagen en dan mag ik

Bernard Minderhoud | 04-12-2014 - 19:10

Dirk

@eri, thx voor de aanvulling.
Geduld is een schone deugd.

Dirk | 04-12-2014 - 19:11

johan stansen

GEM12.00 is volledig in lijn wat al dagen op meerdere kaarten en andere modellen word voorspeld.

GEM12.00 komt vooral met heel veel neerslag voor de NW-alpen ( frankrijk en zwitserland ) MAAR ook de N-alpen krijgen veel neerslag wel is het des te verder naar het oosten en zuiden des te minder de neerslag word.

De grootste neerslag hoeveelheden zitten wel wat VERDER in de run, zo rond 10-12 moet het echt los gaan volgens het GEM. Tot 10-12 ook al wat neerslag maar niet te vergelijken met wat er na 10-12 op de kaarten staat --> is wel pas over 6 dagen maar het heeft er wel al meerdere keren opgestaan dus....

johan stansen | 04-12-2014 - 19:20

Merije ...

Joy en Paul, dank voor jullie reacties.
Eerst dit jaar maar eens met kerst kijken!!
Let it snow, let it snow :-)

Merije ... | 04-12-2014 - 19:37

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Straalstroom analyse GFS12Z, ECMWF12Z. De modellen trekken eensgezind op, en dat is op zich een gunstig teken. Rond midden volgende week ligt deze windtunnel op grote hoogte frontaal NW -ZO georiënteerd op het Alpenmassief. Dit betekent ❄️sneeuw❄️ van betekenis! Later meer??
Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 04-12-2014 - 20:06

Dirk

Laat het goede nieuws maar komen :-)

Dirk | 04-12-2014 - 20:15

Cheese  Curve

Zou de witte pot goud aan het einde van de voorspellingregenboog al dichterbij gekomen zijn: )

Cheese Curve | 04-12-2014 - 20:21

Gert

Ha Michael, goed nieuws ! Vraagje: is voor het Kleinwalsertal een Nordstau of een NW stau gunstig of maakt dat niet veel uit ?

Gert | 04-12-2014 - 20:23

Johann

@All Update In grote lijnen alles "wie gehabt". Geen al te grote veranderen bij de modellen dus . Ook de diverse fronten staan er weer keurig op waarbij we meest in de koude maritiem polaire lucht verblijven. Tijdelijk op passage van warmtefront(sector) ook even wat verzachting maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Wat me nog het meeste stoort is steeds weer dat opkomen van een de rug van hogedruk van het Azorenhoog. Dit werkt negatief uit op de neerslag dus zou eigenlijk wat minder moeten. Afijn, dat kan natuurlijk nog gebeuren en In ieder geval gaan we evolueren naar een markant kouder weertype waarbij periodiek storingen met sneeuw tot over de Alpen zullen trekken. Tussen de bedrijven door dan de invloed van de rug (droog, opklarend). De ensembles van het ECMWF zagen er vanmorgen prima uit, die van vanavond volgen later op de avond. Morgen maar weer eens verder kijken.

Johann | 04-12-2014 - 20:32

Niels  van Bockel

So far so good! Thanks @Michael en @Johann voor jullie update!

Niels van Bockel | 04-12-2014 - 21:04

freerider pow

@ Johan,

je schrijft over een afgesnoerd koudeputje wat richting de holf van genua gaat. Betreft dit een genua-laag, wat voor sneeuw in de piemonte zal gaan zorgen? zo ja, wat schat je ongeveer in qua hoeveelheden?

Kan jij wat zeggen of het in Sudtirol en Trentino zaterdag zonnig zal zijn?

bedankt.

freerider pow | 04-12-2014 - 21:08

Johann

@Freerider pow -Nee, het betreft niet een klassiek Genualaag maar meer het afkoppelen van een bel koude lucht welke als "koudeputje" hoogtelaag samensmelt met het aanwezige opvullende hoogtelaag boven de Middellandse Zee. Daarom ook geen klassieke Südstau door dit laag. Vwb bewolking of zon wort het zaterdag krapjes. Vraag is ook welke koers dat KP precies gaat nemen, iets oostelijker en het is gewoon bewolkt met sneeuw, anderzijds ook mogelikeheden op Nordföhn en dan juis opklarend. Misschien morgen meer duidelijkhied

Johann | 04-12-2014 - 21:16

Marcel

@Johann ECMWF 12Z +240 staat een mooie dump op, metertje moet kunnen :0(

Marcel | 04-12-2014 - 21:23

Cheese  Curve

Soms worden geplaatste berichtjes weer verwijderd door een moderator. Daar zal best een goede reden voor zijn. Misschien wil men negatieve kritiek op andere weermannen weren of links naar andere websites. Maar....ik zou het wel netjes vinden dat als zo'n berichtje verwijderd wordt, de afzender daarvan per privé bericht op attent gemaakt wordt. Het kan dan helpen om te vermijden dat dat nog een keer gebeurd. Dus een motivatie voor verwijdering vind ik zou wel op zijn plaats zijn. Wat vinden jullie daarvan heren moderatoren?

Cheese Curve | 04-12-2014 - 21:29

Johann

@Marcel Ik heb hier de ECMWF kaarten naast me en zie alleen maar een volgende zwak koufront rond die tijd. Ook hier weer het hoog te dicht bij. Kijk je naar de totale neerslaghoeveelhden van het model over de gehele periode kom je met een beetje geluk net aan die meter ! Maar ook hier geldt weer, wat moeten we met neerslag prognoses voor over 10 dagen ??? Voor het weekend is al onzeker en alles daarna alleen maar meer onzekerder!

Johann | 04-12-2014 - 21:31

Johann

@Cheese curve - Reacties die niets met het weer of de wintersport te maken hebben of die naar commerciele sites verwijzen worden gemodereerd of als het helemaal niet door de beugel kan verwijderd. Meestal weten diegenen al wel waarom hun reactie wordt gemodereerd of verwijderd! . Mocht de persoon in kwestie daarmee een probleem hebben of vraag dan kan deze zich via een PM tot ons wenden.

Johann | 04-12-2014 - 21:37

freerider pow

@ Johan, bedankt voor de reactie!

Waar verwacht jij tot en met zondag ochtend de meeste sneeuw?

nogmaals bedankt!

freerider pow | 04-12-2014 - 21:45

Johann

@Freerider pow Zie kaart ECMWF, cumulatief tot maandagochtend (dus op eerste front)

s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/ec12-rr-ma.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/ec12-rr-ma.jpg" border="0" alt=" photo ec12-rr-ma.jpg"/>

Johann | 04-12-2014 - 21:54

Eric Kromhout

Mooi plaatje johann...zit vast wel wat meer aan te komen. Zou heel mooi zijn. We wachten geduldig af. Het komt vast allemaal goed.

Eric Kromhout | 04-12-2014 - 22:04

Luc  Cap

@ Johann jouw laatste zin brengt weer wat kriebels mee : Voor het weekend is al onzeker en alles daarna alleen maar meer onzekerder! Wat bedoel je daar juist mee Johann ?

Luc Cap | 04-12-2014 - 22:05

Johann

@Luc -Daarmee doel ik op de hoeveelheden neerslag die gaan vallen op de diverse frontpassages. Voorlopig hou ik de 10-30mm maar aan zoals ook in het weerbericht beschreven. De hoofdmoot zou dan in de tweede helft van de vlg week moeten komen (betere positie jet)

Johann | 04-12-2014 - 22:09

Dries Livigno

@Ewoud Ik ga reeds enkele jaren naar Livigno. We hebben al altijd voldoende sneeuw gehad om op de latten te staan. Als het niet sneeuwt is het meestal heel zonnig. Houd er wel rekening mee dat het er heel koud kan zijn.

Dries Livigno | 04-12-2014 - 22:25

youri de haas

Heren weermannen : de andere conculega is in Hosanna stemming tav as weekend Noord Alpen. De hoofdrun schijnt raak te zijn. Hoe is jullie visie?

youri de haas | 04-12-2014 - 22:28

Johann

@Youri Had daarover al geantwoord op de reactie van @Megaski. Zowel de hoofdrun als ook de ensembles laten geen grote neerslaghoeveelheden zien. (zwak koufront, teveel hogedruk). In totaal berekent het model over de gehele periode van 10 dagen vanavond max 70 tot 90mm neerslag. Zie kaart hieronder met de som van alle neerslag over 10 dagen.

s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/ec12-tot.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/ec12-tot.jpg" border="0" alt=" photo ec12-tot.jpg"/>

Johann | 04-12-2014 - 22:42

Mark (& Monique)

@Johann en Michael. Johann jij lijkt wat terughoudender dan Michael die eerder plaatste volgende week 'sneeuw van betekenis'?

Mark (& Monique) | 04-12-2014 - 22:47

Johann

@Mark -Klopt, ik heb ook al beschreven waarom (knietjes van Azorenhoog). Ik weet uit ervaring dat die de neerslag behoorlijk eruit kunnen gaan halen. Daarnaast baseer ik me op hetgeen de modellen ons voorspiegelen en zoals vanmorgen al besproken. De meeste neerslag verwacht ik pas in de tweede helft van de volgende week (jet!) . Verder is het gewoon afwachten wat de diverse fronten precies gaan doen, vooral de warmtefronten en occlusies zouden onverwacht voor meer sneeuw kunnen gaan zorgen. Al met al moeten we echter niet over enthousiast gaan worden over de neerslaghoeveelheden, kan het alleen maar mee gaan vallen. Dat de Alpen de komende tijd van gedaante zullen gaan verwisselen en het markant kouder wordt dat lijkt vrij zeker. Morgen maar weer eens verder kijken!

Johann | 04-12-2014 - 22:57

Mark (& Monique)

@Johann. Dank! Ik kijk morgen graag weer verder ?

Mark (& Monique) | 04-12-2014 - 23:12

Roy Gooren

Zo te zien krijgt t sauerland er ook een mooie laag bij. Of zie ik dat verkeerd in bovenstaande kaart?

Roy Gooren | 04-12-2014 - 23:18

Ivo V

Johann en Michael complimenten voor jullie berichtgeving. Iedere dag weer prachtig om te lezen. In de zomer gaan ook veel mensen op vakantie naar de Alpen. is het niet mogelijk om dan ook weerberichten te plaatsen? Ik denk dat jullie hier veel mensen een plezier mee zouden doen. Uiteraard hopen we dan net niet op sneeuw maar op zon berichten.

Ivo V | 04-12-2014 - 23:20

Johann

@Roy -Heel goed gezien, zelfs de Ardennen gaan vlgs het model een sneeuwdekje meepakken! Dus de Langlaufers uit het vet ;-)

Johann | 04-12-2014 - 23:25

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord