Zachte lucht stribbelt (nog) tegen

Meteorologische winter
Vandaag 1 december start officieel de meteorologische winter en goed beschouwd had rond deze tijd ook kouder weer zijn intrede moeten doen. Steken we echter onze neus buiten de deur dan is er nog niet echt veel wat ons doet vermoeden dat het 1 december is. Goed, onder de Hochnebel en in de dalen waar een laag koudere lucht "gevangen" zit is het koud met zelfs wat lichte en lokaal matige nachtvorst maar verder is het toch allemaal een anti-winters gedoe. Sneeuw ligt er enkel in de hochalpine gebieden, pak heb beet vanaf 1800 tot 2000 meter. De Alpennoordkant en dan met name de zuidkant zijn tot nog grote hoogtes veelal groen of bruin, of slechts voorzien van een karig sneeuwdek dat nu ook nog niet echt uitnodigt om de latten onder te binden.


Brisen (2404m) in kanton Uri, tot grote hoogte nauwelijks sneeuw
en de zuidhellingen zijn zelfs geheel sneeuwvrij!

En wat te denken van de temperaturen, zelfs op 2000 tot 2400 meter geen vorst en in de dalen temperaturen die meer aan het voorjaar doen denken dan aan de winter. De afgelopen dagen steeg het hier in Oberwallis in de dalen tot 15 a 18 graden. Daarmee kunnen we november afsluiten en de maand zal in de boeken als "record-zacht" worden bijgeschreven. Nu maar eens afwachten wat december gaat doen en kijken of de maand kan breken met de traditie van zuid tot zuidwestelijk hoogtewinden die ons in  meer of mindere mate al bijna een jaar "plagen".


Ietwat winterser de aanblik op de Grimsel (Oberwallis) gistermiddag

Zoals we al dagen schrijven zou dit rond deze dagen moeten gaan gebeuren onder het regime van een depressie die vanaf  de Atlantische afsnoert  en via het Iberische Schiereiland de westelijk Middellandse zee intrekt. Ander sturend element is een Russisch hoog dat al weken min of meer honkvast boven Rusland ligt en steeds weer probeert naar het westen toe uit te breiden. Door het vastgeroeste patroon gaat dit maar uiterst moeizaam. Enkel de uiterste oostelijk delen van de oostelijke Alpen kwamen de laatste dagen wat meer onder de invloed van de koudere continentale lucht die vooral in de onderste luchtlagen naar het westen toe binnen druppelde.  

Inmiddels is het afgesnoerde hoogtelaag met vooral op hoogte de koudere lucht onderweg naar de Balearen alwaar het rond het middaguur met zijn centrum wordt verwacht, hiermee draaien de hoogtewinden boven de Alpen via de zuidoosthoek langzaam maar zeker naar de oosthoek en kan koudere lucht van zowel het oosten als ook noordwesten en westen gaan binnenstromen. Vandaag zal dit nog niet of slecht gedeeltelijk lukken maar morgen en woensdag wel.


Vandaag wordt het hoogtelaag met zijn kern boven de Baleraren
berekend en kan geleidelijke koudere lucht gaan binnenstromen

Onder toenemende invloed van het hoogtelaag is er veel bewolking waaruit vanmorgen steeds weer wat neerslag kan vallen. Omdat we grotendeels nog in de zachte lucht zitten valt er pas boven de  2000 tot 2200 meter sneeuw. Lokaal naar het westen toe en in de Italiaanse Alpen (Piemont) ook lager (1700m) De oostelijke Alpen hebben te maken met wat koudere lucht, dit geldt met name voor de oostelijke delen van (Niederösterreich, Wenen, Burgenland). Hier kan de neerslag in de loop van de dag tot 800 meter in sneeuw overgaan en tot en tot in de avond en nacht tot 500 meter. Tijdelijk is er ook kans op op ijsregen of ijzel. Omdat de binnenstromen koudere lucht ook een stuk droger is zal de neerslag (sneeuw) echter niet veel voorstellen en waarschijnlijk wordt het gewoon droog.


Actuele radarbeeld (Bron WetterOnline)

Verder is het vandaag aan de noordkant deels nog föhnig en natuurlijk weer de kans op Hochnebel. Het nulgradenniveau varieert van 2600 in de westelijke Alpen en 500 meter in het oosten. In de loop van de dag geleidelijk in alle hoogtes een inzettende daling. De wind is matig tot hard en komt uit de zuid tot oosthoek. Met de laatste Südstau kan er vandaag aan de Alpenzuidkant boven de 2200 meter nog sneeuw van betekenis gaan vallen. De Neuschnee hoeveelheden zullen bij optimale Stau tussen de 30 en 50cm gaan uitkomen, elders meest tussen de 5 en 15 centimeter.


Sneeuwval vanmorgen in het oostelijke Astental 1880m (Karinthië)

Dinsdag en woensdag zitten we dan in de koudere lucht en hebben we te maken met een mix van zon, wolken(velden) Hochnebel en lokaal valt er wat (lichte) neerslag. De sneeuwvalgrens daalt tot 1300 a 800 meter op dinsdag en tot 1000 a 500 meter op woensdag. Grote neerslaghoeveelheden worden er echter niet verwacht. De Alpenzuidkant blijft wat meer buiten het bereik van de koudere lucht hier is het in alle hoogtes dan ook minder koud. Donderdag en ook vrijdag hebben we nog steeds te maken met de invloed van het hoogtelaag boven de westelijke Middellandse zee. Afgezien van wat lokale opklaringen overheerst ook dan de bewolking en hier en daar valt wat neerslag. Omdat de lucht weer wat "warmte inmenging" vanuit het zuidoosten krijgt stijgt de sneeuwvalgrens (tijdelijk) tot 1000 a 1600 meter.

Vanaf  zaterdag gaat aan de noordoostflank van het Atlantische hoogweer koudere en vochtigere lucht over de alpen uitstromen. Vooral in de bergen wordt het weer kouder en met de naar noordwest draaiende hoogtestroming gaan vooral in de nordstau van de Alpen sneeuw vallen. Een echte dump verwacht ik dan (nog) niet maar het zal zoals het er nu naar uitziet toch mooi wit opgetooid worden.


Zaterdag stroomt vanuit het noordwesten een volgende portie koudere
lucht over de Alpen uit, tijdelijk met nordstau(sneeuw)

Begin volgende week dan weer wat meer hogedruk invloed. De hoogteas van de hogedruk blijft echter ten noorden van de Alpen liggen zodat we met continentale invloeden te maken hebben. Het is vrij koud en mocht het opklaren gaat het in de dalen licht tot matig vriezen, de hoger gelegen dalen mogen boven een sneeuwdek rekenen op strenge vorst. Ook in de bergen is het winters met op 1500 meter temperaturen tussen de 0 en -5 graden. Interessant wordt het dan in de tweede helft van de week, althans als het aan het ECMWF ligt. Na korte warmtefront invloed zal op een koufront een volgende portie maritiem polaire lucht rap tempo over de Alpen gaan uitstromen. Dit kan in de nordstau van de Alpen opnieuw voor sneeuw gaan zorgen. Grote vraag is dan in hoeverre het hoog de neerslag zal kunnen frustreren. Gezien de termijn van 8 dagen is dit dus allemaal nog zeer onzeker.


Woensdag 10 december met potentie voor een mooie "glijbaan" met
inzettende nordstau

Al met al zien we voor de komende dagen toch mooie ontwikkelingen die hoop bieden op "meer". Ook begint het er steeds meer op te lijken dat we definitief verlost zijn van de zuidelijke winden en we gaan evolueren naar eindelijk weer eens een lekker west tot noordwestelijk stromingspatroon.De overgang naar kouder weer met toenemende neerslagkansen wordt eigenlijk door alle modellen ondersteund. Helaas kan ik nog geen beroep doen op de ECMWF ensembles voor de Alpenlanden, die volgen pas later in de ochtend. vanmiddag of avond kom ik daar echter nog op terug en gaan we kijken of die de mooie operationele uitdraai van het ECMWF ondersteunen.


Winterse stemming boven het Engadin vanmorgen

Tot zover voor dit moment, inmiddels loopt het dal hier mooi vol met Hochnebel als teken van het draaien van de stroming en het binnensluipen van de koudere lucht. Actueel nog 7.4 graden en half bewolkt. Fijne dag.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Reageren op het weerbericht is alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Anja Bekkers

Goedemorgen Johan,
We willen vrijdag naar Serfaus, volgens de hoteleigenaar gaat het vanaf vandaag sneeuwen. Is daar bij jou iets van bekend? Tot nu toe nog alles groen.

Anja Bekkers | 01-12-2014 - 08:07

Joy Van Craenenbroeck

Tegen het 2de weekend (13-14) van december zie ik het toch wel in orde komen. Serfaus zal een beetje geluk moeten hebben. Maar volgens de kaarten zit er deze week toch 15cm in + sneeuwkanonnen. Dat zal toch al het een en ander mogelijk moeten maken tegen 6 december.

Joy Van Craenenbroeck | 01-12-2014 - 08:23

Skiwi The Fast

Serfaus zou ik dit weekend ECHT NIET doen, je zal daar hoogstens een paar kunstsneeuwpistes tussen een groen/bruin landschap vinden.
In Oostenrijk is op dit moment de beste keuze Sölden, eventueel gecombineerd met een paar uitstappen naar Hochgurgl/Obergurgl

Skiwi The Fast | 01-12-2014 - 08:29

Luc  Cap

Laat at woordje ZACHT maar vallen, ik wil het niet meer horen pff. Laat de échte winter maar komen ! Ik voel mee met de mensen die de volgende dagen vertrekken. Veel sterkte. Zelf tel ik gewoon dag na dag af D-day 39

Luc Cap | 01-12-2014 - 08:45

Patrick Wallaert

Anja, de hoteleigenaar zegt dat natuurlijk om je naar ginder te lokken . Het gaat misschien wel sneeuwen maar zo minimaal dat het geen naam heeft . Allicht kan er zeer beperkt wat geskied worden op een paar met kunstsneeuw bedekte pistes, meer niet . Ik zou ook omboeken als het kan naar een plaats waar een gletcher kortbij is ( bvb Solden )

Patrick Wallaert | 01-12-2014 - 09:12

Martijn Sonnenberg

soms is het ook wel prettig om aan de schoolvakanties vast te zitten en nu niet te hoeven stressen over de sneeuw (of in dit geval het gebrek daaraan). Komende weken komt het toch echt wel op gang verwacht ik, de noordzijde van oostenrijk pakt meestal pas in de eerste helft van december echt grote hoeveelheden 'echte' sneeuw. Voor de vroege wintersporters en de gebieden is vooral het gebrek aan kunstsneeuwmogelijkheden een belangrijk punt op dit moment.
Vraag aan johann/michael: wat schatten jullie in dat er nodig is om de kanonnen aan te zetten? moet het echt onder nul of is een of 2 graadjes plus gedurende een deel van de dag nog voldoende om een piste te gaan maken?

Martijn Sonnenberg | 01-12-2014 - 09:14

H T

Iemand die weet hoe de hintertuxer erbij ligt?

H T | 01-12-2014 - 09:16

martin libbrecht

nog 19 dagen en we zijn dan terug in de gemeente Lermoos waar we al 20 jaar gaan skieen (ik zie dat allemaal nog goed komen tegen die tijd.grts Martin

martin libbrecht | 01-12-2014 - 09:17

Thomas den Haas

La plagne, 3250 m weinig sneeuw plus erg zacht weer. Hopelijk komt het goed voor 19 dec. Duimen!

Thomas den Haas | 01-12-2014 - 09:20

Snowboarder

Laat de kou maar komen want als je op dit moment België 2 op je tv op zoekt en je gaat een kwartiertje webcam kijken dan wordt je niet vrolijk.

Snowboarder | 01-12-2014 - 09:25

Wouter Geels

@thomas den haas
Ik duim met je mee! Ga in januari naar la plagne. Het eerste goede nieuws is binnen, hoger op de berg is een dun laagje wit goud gevallen vannacht (zie webcams)

Wouter Geels | 01-12-2014 - 09:39

aadje bergmans

laatste fotootje is vanaf de greitspitz Ischgl. bijna 2900 mtr het hoogste punt, ja, dat geloof ik wel dat het daar blijft liggen, en het sneeuwkanon staat ook al een tijdje te blazen. je kan zelfs bij de paznauner taja komen, maar vraag niet hoe. een glijspoor gemaakt om bij de restaurants te kunnen komen, hopelijk zien we over een week de taja in een witte omgeving, want dit is troosteloos, net als het grootste gedeelte van de alpen onder de 2000 mtr. maarrrr als johann het met deze voorruitzichten goed heeft, dan gaan we volgende week heel wat plezieriger naar de webcams kijken.

fijne dag allemaal.

aadje bergmans | 01-12-2014 - 09:53

Niels  van Bockel

@Wouter @Thomas komt goed! Ik ga ook in januari maar de sneeuw komt!

Niels van Bockel | 01-12-2014 - 10:03

Martijn Sonnenberg

Klinkt misschien gek, na een veel te warme novembermaand, maar gaan we ons niet veel beter zorgen maken dat het wellicht de andere kant doorslaat? Als ik de weersverwachting bekijk voor de dorpen waar ik interesse in heb (Nauders, hippach, Lech en wengen) zie ik ' aan het gaatje' ineens nachttemperaturen die gelijkwaardig zijn aan de temperaturen bij mij in de diepvries (-15 tot -18) in de dalen met zeer lage sneeuw/vorstgrens. dat gaat voor verse sneeuw natuurlijk niet helpen, of zie ik dat heel verkeerd?
In die zin kan ik misschien toch weer in het kamp van de pessimisten komen, niet vanwege de hoge temperaturen maar vanwege de diepvrieskoude

Martijn Sonnenberg | 01-12-2014 - 10:36

Johann

@Martijn Vooral door stralingsvorst die in de koudere lucht boven sneeuw(dek) in de hoger gelegen dalen heel normaal is. In de zgn Kältelöcher gaat het dan zonder problemen ook nog meer vriezen. Geen zorgen maken dus en al helemaal neit voor verse sneeuw.

Johann | 01-12-2014 - 10:40

Harrie  v Dun

Johan/Micheal
Met de Nordstau bedoelen jullie ,en is dat dan ook Serfaus.
Heb er zelf geen idee van ?
Maar is het dan met 14 dagen wel wit ,of blijft het onzeker.
Gr Harrie

Harrie v Dun | 01-12-2014 - 10:48

Edwin vd linden

Heerlijk deze voorpret. Natuurlijk komt het goed..... en anders gaan we toch gewoon lekker wandelen in het mooie See en Ischl, ook genieten.........Gewoon een weekje niks

Edwin vd linden | 01-12-2014 - 10:58

Piefke K

Met de kerst naar la Norma en met de aankomende kou gaan we ons zo te zien geen zorgen hoeven te maken;)

Piefke K | 01-12-2014 - 11:15

Luc  Cap

Ni onozel doen hé Edwin ! ik wil skiën haha LOL, Het zijn er velen die nu een rotgevoel in de buik hebben voor wat betreft het ontbrekende witte goud. Sneeuwstress dus, maar geen probleem; onze Johann en zijn crew hier zullen dat varkentje wel wit wassen !

Luc Cap | 01-12-2014 - 11:16

Cheese  Curve

Momenteel 11:30 op belgische tv herfstbeelden op diverse webcams xie ik het sneeuwen.

Cheese Curve | 01-12-2014 - 11:30

Katrien Duck

Wij gaan naar oz en oisans. ik hoop dat het daar ook nog goedkomt, want aan een nordstau hebben we niet veel, wij hebben een weststau nodig

Katrien Duck | 01-12-2014 - 11:32

Neel Roos

Wij ook naar Franse Alpen
Levert een nordstau daar niks op?

Neel Roos | 01-12-2014 - 11:42

Johann

@All Mooie ECMWF ensembles, lopen in de pas met het beschreven scenario. Na de tijdelijke thermische opleving (Föhn noordkant) rond 5 december in alle hoogtes 10 tot 15 graden kouder. Vanaf 7 december komen (en blijven) de gemiddelde temperaturen op T850hPA (1400-1500 meter) een graad of 3 onder het langjarige klim. gemiddelde. Gewoon winter dus!

Johann | 01-12-2014 - 11:45

Luc  Cap

@ Johann, hoe komt het dat wanneer men het lokale weerbericht bekijkt (bv Zillertal) men een ander vooruitzicht krijgt dan hier ? Is dat omdat men maar met een 3-daagse prognose werkt of houdt men nog met andere invloeden rekening ?

Luc Cap | 01-12-2014 - 11:51

Arjan Van K

De winter is in aantocht!
Nog 3 weken te gaan voor de vakantie's beginnen...
De spanning is nu al niet te houden en ik kijk 8x per dag op verschillende site's en hoop maar dat er van die mooie witte vlokjes bij komen te staan,ik zie helaas nog weinig.......

Johann en Michael ga door met deze thriller en wie weet loopt het goed af!?
Top werk leveren jullie!

Arjan Van K | 01-12-2014 - 12:07

Johann

@Luc Cap Dat moet je hen vragen ;-) Geen idee wat ze schrijven en waar die dat op baseren (welk model)

Johann | 01-12-2014 - 12:08

Joost1802

@Johann, dank voor de update op basis van de ECMWF. Wat betekent dit voor de neerslagkansen? Ontwikkelen die positief of negatief? Gr. Joost

Joost1802 | 01-12-2014 - 12:32

Johann

@Joost1802 Gunstig gezien de veranderingen van stromingspatroon. Helaas zeggen ook neerslagverwachtingen op basis van de ensembles niet al te veel op zo'n lange termijn. Dus die laten we verder maar buiten beschouwing, komt dan immer op meer details aan.

Johann | 01-12-2014 - 12:36

Pieter Nauta

Hier worden we gewoon vrolijk van! Yes!!
Ik moet zelf nog wel ff nagelbijten omdat wij eind februari pas naar lermoos gaan. Dit is nog heel ver weg!

@ johann en Michael: hoe ervaren jullie de soms, gelukkig de laatste week veel minder, negatieve berichten op jullie voorspellingen? Sommige mensen lijken zich er niet altijd bewust van te zijn dat jullie geen tovenaars zijn. Hier ben ik eigenlijk best wel benieuwd naar.
Ga zo door met jullie levendige manier van "kaart lezen" en voorspellen. Helemaal top!

Groet,
Pieter

Pieter Nauta | 01-12-2014 - 12:36

Johann

@Pieter -Veelal komen de "negatieve" reacties voort uit teleurstelling, andere verwachtingspatronen of invulling, andere interpretatie dan wel (des)informatie. Als je voor zo een grote doelgroep schrijft is het sowieso onvermijdelijk dat je daarmee geconfronteerd wordt Niet vergeten ook dat tussen al die (10)duizenden lezers en volgers ook vele "weermannen" zitten die hun zeggie willen doen. Mits correct en onderbouwd heb ik daar geen enkel probleem mee en is het alleen maar goed om ons "scherp" te houden". Daarnaast wil ik nogmaals benadrukken dat net als iedereen ook wij gewoon "met water koken", oftewel wij moeten het doen met dat geen de weermodellen ons voorschotelen.

Johann | 01-12-2014 - 13:00

Bertil Blaas

@ Harrie van Dun, een Noordstau hoeft geen sneeuw te brengen in Serfaus.
Serfaus is randgeval en Inneralpin.

@Pieter, sedert het inlog-regime is het negatieve geroep-toeter geheel verdwenen, Komt de sfeer hier ten goede.
Gr.Bertil.

Bertil Blaas | 01-12-2014 - 13:02

Sander de Wit

Spannend allemaal hoor! Nog 3 weken voor we naar Kaltenbach gaan.

Top app trouwens!

Sander de Wit | 01-12-2014 - 13:03

Marcel B.

Sneeuw valt momenteel met bakken uit de lucht tot op 1600 meter in Alta Badia en omgeving......lager en meer dan verwacht !

Marcel B. | 01-12-2014 - 13:11

Johann

@Marcel -Hoe weet je dat er meer valt dan verwacht? Overigens klopt de sneeuwvalgrens prima overeen met wat we beschreven (vandaag 1700m). Neerslagafkoeling zorgt in dit geval lokaal voor het verschil.

Johann | 01-12-2014 - 13:15

Martijn Sonnenberg

@ johann: ik denk dat mensen vooral 'negatief' denken door het afgelopen jaar, waar week na week de mooie sneeuw aan de noordzijde werd weggefohnd. Nu liggen de kaarten heel anders, maar zien ze nog veel te hoge temperaturen op de kaarten en groene pistes waar (zoals bijv obertauern en gurgl/obergurgl) er inmiddels een wit laagje 'hoort' te zijn...
Dat de winter van vorig jaar niet is om te vergelijken en dat ondanks de warme aanloop er geen aanwijzingen zijn dat het dit jaar weer slecht wordt vergeten mensen snel

Martijn Sonnenberg | 01-12-2014 - 13:41

Bertrand J

Heb vandaag te horen gekregen dat ik vakantie kan nemen dus ga bijna gaan boeken voor de week van 19 december. :) Op 24 januari ga ik al naar Val tho dus wil niet te duur gaan deze week. Had iets zeer interessant gevonden in St Francois Lonchamp. Nu twijfel ik om te boeken omdat daar haast geen sneeuw ligt. Denken jullie dat dit goed komt tegen 19 december of toch maar naar een hoger gebied gaan? Bedankt voor de reactie ;) !

Bertrand J | 01-12-2014 - 13:41

Marcel B.

Arpav Meteo Dolomiti kwam gisteren niet verder dan 15-20cm boven de 1900 meter ...... www.arpa.veneto.it/bollettini/meteo/Graf_3.htm?sensatie=TEMP op deze link zijn de hoeveelheden voor Arabba af te lezen

Marcel B. | 01-12-2014 - 13:46

Frederik V

Hier in Belgie ( Oost- vlaanderen) voor het eerst temperaturen rond de 3 graden. Hopelijk snel kouder in Wallis! blijft spannend...

Frederik V | 01-12-2014 - 13:49

 Joeri L

@johan

Wat is er voor nodig dat de koude winterse lucht sneller door komt zetten.

Gr Joeri

Joeri L | 01-12-2014 - 14:32

Johann

@Joeri Een gunstigere (aanhoudende) stroming van uit noordwestelijke tot noordoostelijke richtingen. Anders gezegd, de polaire jet (straalstroom) moet niet Z-N maar meer N-Z georiënteerd liggen.

Johann | 01-12-2014 - 14:37

Henri Rours

Pfff...nog steeds geen sneeuw in Ellmau.
Over 2,5 weken zijn we daar. Ik heb niet veel hoop.

Henri Rours | 01-12-2014 - 15:05

Robert

@Henri: wacht maar even af. Vanaf komend weekend wordt het totaal anders. Blijf hopen!

Robert | 01-12-2014 - 15:11

Jasper B

Normaal hoop ik altijd op bakken poedersneeuw en een goed zonnetje als ik naar oostenrijk vertrek. Nu zou ik het dubbele van een skievakantie betalen om gewoon sneeuw te hebben :D 27december vertrek, dus het kan nog, maar het moet echt NU gaan gebeuren

Jasper B | 01-12-2014 - 15:31

Arno

@ Johann: betekent een polaire jetstream van N-Z dat de Zuid Alpen, of concreter de Dolomieten, geen neerslag zullen krijgen? Of heeft het meer te maken met aanvoer van koude lucht en niet zozeer met neerslagkansen?

Arno | 01-12-2014 - 15:40

Marcel B.

In het verlengde van Arno's vraag zou ik willen weten waarom sommige depressies (vanuit Noord/West) een Nordstau opleveren met zonnig weer aan de zuidkant van de hoofdkam en andere depressies de hoofdkam oversteken en ook ten zuiden daarvan sneeuw geven ....

Marcel B. | 01-12-2014 - 16:11

Carl Bosmans

ondertss zijn de sneeuwkanonnen aangegaan in Winterberg.
Ze draaien volop!!!

Carl Bosmans | 01-12-2014 - 16:25

Jaap Gorsel van

Dit weekend gaan we het toch echt proberen. Het liefst Oostenrijk maar daar heb ik weinig hoop op goede sneeuw. Chamonix mont-blanc gaat dit weekend open maar weet iemand of daar de condities een beetje gunstig zijn?

Jaap Gorsel van | 01-12-2014 - 16:28

Martijn Sonnenberg

@jaap: volgens mij kun je nog beste naar winterberg rijden... door de bijzondere weerssituatie hebben ze daar wellicht de pistes eerder klaar dan in de alpen.

Martijn Sonnenberg | 01-12-2014 - 17:02

Ruba

Jaap, Obergurgl en Hochgurgl hebben prima condities. Je zit daar ook vlakbij de gletsjer van Soelden. Anders is Stubai nog een aanrader.

Ruba | 01-12-2014 - 17:03

Niels  van Bockel

@Carl, ja heb ik ook net gezien! Hopelijk kunnen ze al wat piste's mooi wit krijgen in Winterberg! Misschien volgende week al op de latten daar? :-) Gr Niels

Niels van Bockel | 01-12-2014 - 17:17

Marcel

Ook in het oosten van Oostenrijk valt er sneeuw. Check de webcams in Karintie maar...

Marcel | 01-12-2014 - 17:18

Allert Vos

Lekkere dag gehad in obergurgl en hochgurgl. Vanaf 2400 meter prima condities van de sneeuw. Zicht was wat minder vandaag.

Allert Vos | 01-12-2014 - 18:21

Bas Van vegchel

Komt er strakkies nog een update van de avond modellen

Bas Van vegchel | 01-12-2014 - 21:10

Arnold

Hoe zijn de avond modellen, is een update de moeite waard.....?
;-) Ben verder niet nieuwsgierig hoor.

Arnold | 01-12-2014 - 21:24

Johann

@All Korte update adhv de avondmodellen. In grote lijnen borduren de modellen voort opgeen we vanmorgen al beschreven. Het wordt dus kouder met tijdelijk nog weer even een thermische opleving door wat ongunstiger positie van het Middellandse Zee laag. Overigens daardoor tijdelijk ook weer oplevende Südoststau met voor in Aosta en Piemonte in de bergen hogerop veel sneeuw. Lokaal gaat daar tot 80mm vallen (halve meter en lokaal nog meer). Vooral volgende week gaat spannend worden, algemeen kouder met ook nu weer die noordwestelijke tot zelfs westelijke component. Gaat dit allemaal lukken dan kunnen ook de Weststaugebieden (Franse Alpen) sneeuw gaan meepakken. We zullen voor dit soort details echter nog moeten afwachten. In ieder geval worden we verlost van de zuidelijke hoogtestoming en kan het in tempi steeds verder gaan afkoelen. Een beeld wat overigens ook duidelijk door de diverse ensemble oplossingen wordt onderschreven. En de sneeuw, geen angst die komt vanzelf wel!

Johann | 01-12-2014 - 21:24

Remco Robbe

Dat is wat wij horen willen. het begint er op te lijken dat het toch echt winter gaat worden.

Remco Robbe | 01-12-2014 - 21:31

Dirk

@Johann,
Thx voor de duidelijke update. Ziet er goed uit.

Dirk | 01-12-2014 - 21:31

Mark (& Monique)

@Johann. Wat krijgen we nou? Een weerman die schrijft dat de sneeuw vanzelf komt... ?

Mark (& Monique) | 01-12-2014 - 21:37

Niels  van Bockel

Zo dat klinkt niet verkeerd een evt. Weststau! Laten we het hopen! Veel belovende update in ieder geval! Thanks en fijne avond allen..

Niels van Bockel | 01-12-2014 - 21:48

Stefan Kaptein

@ Johann, juist dat laatste zinnetje maakt mij juist nerveus want volgens mij geef je daarmee aan dat alle hoopgevende kaarten ten spijt het toch weer uitdraait op een dooie mus voor de noord alpen. Ik kan er natuurlijk helemaal naast zitten, maar ik heb al kaarten voorbij zien komen waarbij er rond 12 december (trouwens nog erg ver weg hoor, dat weet ik) een dikke storm ten noorden van Engeland zit. Dit heeft volgens mij weer een zuidelijke stroming (südstau) voor de alpen tot gevolg. Ik wil er niet aan denken, maar zullen we het dan echt van de kunstsneeuw moeten hebben dit jaar?

Stefan Kaptein | 01-12-2014 - 22:36

Johann

@Stefan -NW of W hoek is ook voor de noordalpen goed. Belangrijk is de positie van de jetstream en die blijft tot zover ik alles juist interpreteer gunstig voor de Alpen. In hoeverre het tot gunstige Staueffekten gaat komen (en of) valt nu nog niet te zeggen. Een Südstau of zuidelijke stroming is niet uit de kaarten en ensembles op te maken (afgzien dan nog van de komende dagen).

Johann | 01-12-2014 - 22:44

Marco K.

Ik moet af en toe wel eens denken aan mijn wintersportvakanties van 20 jaar geleden. Met een beetje geluk kon ik via de korte golf de Oostenrijkse weerberichten volgen en was het altijd weer een verrassing hoeveel sneeuw er half januari bleek te liggen als je het dorp in reed. Nu begint die spanning niet kort voor ik in Hochfilzen (Tirol) arriveer maar al ruim 2 maanden eerder! Dankzij internet en uiteraard dankzij onze fantastische weermannen van sneeuwhoogte.nl Hou de spanning er in jongens! Ga zo door!

Marco K. | 01-12-2014 - 23:05

Marcel Br

Dat zijn nog eens de verhalen Marco! :) We maken elkaar misschien ook wel een beetje gek.. Desalniettemin elke dat weer even mooie koffie break!

Marcel Br | 01-12-2014 - 23:15

Peter Huygens

We krijgen de weerberichten hier op een dienblad aangereikt, pure luxe idd vergeleken met 20-25 jaar geleden. In Amsterdam naar het Oostenrijks Verkehrsburo waar de sneeuwhoogtes achter de ramen op een A4tje waren aangeplakt. De weersverwachtingen van Armand Pien op de Belgische tv. Bellen met de sneeuwtelefoon van de Kronplatz (plan des corones) enz.

Had ook wel iets, maar zonder sneeuwhoogte.nl wil en kan ik niet meer! Bedankt mannen.

Peter Huygens | 01-12-2014 - 23:37

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Wat een leuke reacties? Een A4tje achter het raam van het Oostenrijkse Verkeersbureau? Tijden veranderen.
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-12-2014 - 00:14

Johann

@Peter Mocht altijd graag kijken naar de weerpraatjes van Armien Pien, waarlijk een genot. Leuke tijden, evenals de weerpraatjes op de radio (Jan Versteegt, Hans de Jong, Jan Pelleboer)

Johann | 02-12-2014 - 00:36

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord