Veel neerslag voor zuidwestelijke Alpen

Met het naderbij komen van het Mediterrane lagedrukgebied nadert ook het bijbehorende warmtefront het zuidwestelijke Alpengebied en wordt de bewolking vanuit het zuiden alsmaar dikker. De neerslag concentreert zich in eerste instantie vooral op les Alpes Maritimes, Valle D'Aosta en ten noorden van Torino in de Piëmonte. In een brede warme sector (gebied tussen warmte en kou / occlusiefront) vinden we het nulgradenniveau pas rond de 2500 à 2700m terug en draait het voor de meeste gebieden uit op een ordinair waterballet. De sneeuwvalgrens verwacht ik pas rond de 2200 à 2500m terug en geeft aan hoe zacht de aangevoerde luchtmassa in werkelijkheid is. Van subtropische oorsprong dus! Maar goed, ook aan deze natte "ellende" komt gelukkig weer een eind, en kijken we positief vooruit want daar is alle reden toe!


Zacht maar super pistes volgens @Gerdri ten Dolle

What a beauty. Sonne pur in Ober-Hochgurgl gisteren met staubewolking
richting Italiaanse zijde. Via sneeuwhoogte@foto.nl Detmer

Langzaam kouder
Wat gaat het allemaal traag zeg, en dan doel ik op die vervelende Middellandse Zee depressie. Het lagedrukgebied ligt op dit moment in de buurt van Mallorca en trekt tergend langzaam richt de Corsicaanse westkust. Ondertussen verziekt het systeem het weer voor vele late vakantiegangers in het gehele westelijke Middellandse Zeegebied. Op onderstaande satelliet opname is mooi te zien hoe groot de invloedsfeer van de storing eigenlijk is. De bijbehorende wolkenband ligt van de Balkan via de zuidelijke Alpen richting het midden van Frankrijk in gekruld naar het westen van Spanje. Doordat de depressie langzaam verder oostwaarts trekt kan in de loop van maandag vanuit het oosten koudere lucht het Alpengebied gaan binnenstromen. Hierdoor kan de sneeuwvalgrens in het zuidoosten van Oostenrijk al wat sneller gaan dalen en maken vooral Karinthië en het zuidoosten van de Steiermark kans op sneeuw.


De invloed van de Middellandse storing is indrukwekkend!

Koudere vooruitzichten
Operatie afkoeling staat nog steeds in de steigers. In de loop van maandag dus vanuit oostelijke richting het instromen van koudere continentale lucht die boven Oost Europa aanwezig is. Hierdoor toenemende sneeuwkans voor het zuidoosten van Oostenrijk met een sneeuwvalgrens die gemiddeld tussen de 900 à 1500m komt te gaan liggen. Ook de noordelijke Alpen kunnen op dinsdag vanaf gemiddeld 1400m wat lichte sneeuw gaan verwachten, maar verwacht hier vooral niet teveel van. Het zullen hooguit wat lichte sneeuwbuitjes zijn die zich kunnen gaan ontwikkelen.


Temp kaart op 850hPa met vanaf vr/zat een gevoelige
temperatuurdaling. @Wetterzentrale/ECMWF

Onzekere sneeuwverwachting noordzijde
Het ECMWF komt rond volgend weekend in een noord tot noordwestelijk stromingspatroon met duidelijke sneeuwsignalen in zijn laatste run. De gehele noordkant kan deze sneeuw opfrisser maar al tegoed gebruiken, al blijft het op deze termijn "Russische roulette" om er al iets betrouwbaars over te gaan roepen. Alles hangt af van de precieze locatie van de sturende drukgebieden tegen die tijd. Het hogedrukgebied dat zich tegen die tijd west van Ierland ontwikkeld mag vooral niet te snel oostwaarts gaan doortrekken. In dat geval wordt de sneeuw door luchtdrukstijgingen te snel oostwaarts weggedrukt en gaat het feest weer niet door. Toch wil ik positief gaan afsluiten. De atmosfeer verkild duidelijk op termijn, en dat is voor sneeuw op termijn toch echt een vereiste!


Wanglspitz / Tuxertal met alleen sneeuw in het hooggebergte

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Reageren op het weerbericht is alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!
 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Martin Brinks

Hoi Michael,

Wij gaan naar Mayerhofen is dit in de noordelijke Alpen?

Martin Brinks | 30-11-2014 - 09:31

Roel

Ja Martin dat valt onder noordelijke alpen

Roel | 30-11-2014 - 09:35

Henk W.

Hallo Martin,

Even de plaatsnaam intikken en het interactieve kaartje geeft je het antwoord. Heel handig.

Succes!

Henk W. | 30-11-2014 - 09:37

Michel Roelfsema

Zo jullie zijn er vroeg bij, de complimenten. Zal
Later vandaag even kijken, zodra het af is.

Maar de complimenten.

Michel Roelfsema | 30-11-2014 - 09:40

Snowboarder

Ook in Oostenrijk was het de warmste november ooit net als bij ons. Maar de komende week gaat het roer eindelijk om. Het was even balen allemaal maar over een kleine 2 weken liggen de alpen er toch wel wit bij. Ik heb links en rechts wat sites bekeken maar allemaal gaan ze voor kouder weer met op termijn ook sneeuw. Ik zeg het komt goed.

Snowboarder | 30-11-2014 - 09:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gelukkig moet december nog beginnen. Maar de trend is in ieder geval kouder. En zonder kou geen sneeuw ;-)

Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 30-11-2014 - 09:49

Cheese  Curve

Korte samenvatting; op termijn sneeuwkansen,maar het is russische roulette als je daar meer dan 5 dagen van te voren concrete uitspraken over doet. Kan iemand mij uitleggen wat het woord " meteofictie" precies betekend? Ik kom het steeds weer tegen in verschillende sneeuwsites van oa sneeuwgoeroes.

Cheese Curve | 30-11-2014 - 09:54

Sarah J

dit doet mij echt denken aan de winter van 2010-2011 , toen zaten we ook al nagelbijtend naar de webcams te kijken en uiteindelijk zijn er meters sneeuw gevallen in Tignes...
Nog 12 dagen wachten...

Sarah J | 30-11-2014 - 09:56

Harrie  v Dun

Goedemorgen
Valt Serfaus ook onder de noordalpen
En wat is de verwachting ( sneeuw) rond 15 dec
Kan iemand mij dat vertellen
Gr Harrie

Harrie v Dun | 30-11-2014 - 10:29

Arno

Het voelt als een enorme drempel die we over moeten om in een winterse setting te geraken, maar als dat eenmaal is gedaan dan is er ook geen houden meer aan ;-)

Arno | 30-11-2014 - 10:32

Henk W.

Hallo Harrie,

Even plaatsnaam invullen op interactieve kaartje et voila ...

Henk W. | 30-11-2014 - 10:34

Katrien Duck

Wij gaan naar oz en oisans frankrijk, daar ligt ook nog niks. Gaat deze nog wat sneeuw meepakken met de noorder stroming

Katrien Duck | 30-11-2014 - 10:35

Henk W.

@Harrie, Even voor je gekeken. Randje Noordelijke Alpen. Inneralpine.

Henk W. | 30-11-2014 - 10:38

Harrie  v Dun

Thanks Henk voor je terugkoppeling
Als je de site weerplaza er op na kijkt zie je wel wat sneeuwverwachting,
Is dat redelijk betrouwbaar of is het allemaal toch onzeker,,,poeh gaan rond 15 dec.
Ik hoop het wel...??
Harrie

Harrie v Dun | 30-11-2014 - 10:52

Paul Van belkom

De sneeuwkanonnen zullen in de loop van volgende week aangaan in de meeste gebieden.Dus skiën zal je zeker wel kunnen en gelukkig ligt er al aardig wat sneeuw aan de noord hellingen in serfaus dus maak je daar maar geen zorgen over
Gr paul

Paul Van belkom | 30-11-2014 - 10:57

Harrie  v Dun

Oké Paul
Laten we hopen dat het witte goud alsnog naar beneden komt
Thanks

Harrie v Dun | 30-11-2014 - 11:01

Kevin Gudde

@harry Neerslag is een van de moeilijkst voorspelbare parameters. Het wordt door ontzettend veel dingen beïnvloed, denk aan orografie e.d. Persoonlijk kijk ik niet veel verder dan 3 dagen.

Allemaal opgedane kennis van Johan en Michael overigens ;)

Kevin Gudde | 30-11-2014 - 12:18

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Cheese Curve Je vinger in de lucht steken en denken dat je het weet. Niet meer, en niet minder! ?#meteofictie

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 30-11-2014 - 12:33

Pieter Masson

We kunnen mss gokken op een groene kerst in de Alpen, mss veel geld mee te verdienen

Pieter Masson | 30-11-2014 - 12:56

Luc  Cap

Update weer Benelux : volgens de VRT weerdienst draait op vrijdag 05 dec de wind naar WZW richting... ben eens benieuwd wat het vervolg gaat zijn ?

Luc Cap | 30-11-2014 - 13:22

Eric Kromhout

Even een korte update vanuit kaprun. Op de gletsjer is hier en daar echt een laagje sneeuw nodig. Ski je onder de 2600 meter dan ga je dat merken. Ijsplaten maar denk vooral aan je ski s. Er liggen tocht echt ook stenen.

Voor de rest is er op de gletsjer prima te skieen. Voor de mensen die volgende week niet kunnen skieen in de lager gelegen gebieden hier in de omgeving die kunnen uitwijken naar de gletsjer.

Eric Kromhout | 30-11-2014 - 13:38

Carl Bosmans

Is er veel volk Eric zo in het weekend?
Wachttijden? Tot welke hoogte kan je skieen?

Carl Bosmans | 30-11-2014 - 13:41

Eric Kromhout

@michael. Ik kom nog even terug op meteofictie.

Dat is toch gewoon de computermodellen bekijken na bv 8 dagen. De computermodellen reken niet voor niets door tot bv 16 dagen. Iets wat overigens niet zelden gewoon de prullenbak in kan gaan.

Als het dus je vinger opsteken zou zijn dan zeg je ook wat over de computermodellen of kunnen we die gewoon afschaffen?

Zelf kijk ik liever naar de korte termijn. Het weer in de alpen is zo grillig dat lange termijnen erg lastig zijn. Maar het komt goed met de sneeuw.

Ik ga weer ff een rondje maken op de ski s.

Eric Kromhout | 30-11-2014 - 13:45

Eric Kromhout

@Carl even voor jou. Gisteren was het vreselijk druk maar dat kwam omdat er een event was. Vandaag is het redelijk gevuld met GEEN wachttijden.

Bijgaand een video update van gisteren. Kun je het zelf zien. Maar schrik niet....het was enorm druk en je moest ff wachten bij de sleepliften


m.youtube.com/watch?v=x8-K-BTmSVs

Eric Kromhout | 30-11-2014 - 13:51

Kees Van der Plas

@Cheese Curve #Meteofictie is niet meer en niet minder dan een verwachting uitspreken die verder gaat dan bv. een dag of 4 - 5. Gelukkig wordt er altijd de kanttekening bij gemaakt dat deze verwachting uiterst onzeker is maar natuurlijk wel leuk om daarover te filosoferen, zeker als er bv. sprake is van een aanstaande sneeuwdump. Iedere weerman is bezig met meteofictie omdat een weerbericht zelden voor 100 procent uitkomt. Als je je handen helemaal niet wilt branden als voorspeller, dan maakt je een bericht waar je later alle kanten mee op kan, maar gelukkig heb ik daar nog nooit iemand op kunnen betrappen :D .

Kees Van der Plas | 30-11-2014 - 14:27

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Eric. Een zorgvuldige analyse opstellen bestaat uit zoveel meer dan alleen de de langere termijn kaarten bekijken. Geloof me, ik kan daar na "vallen en opstaan" ook over meepraten. In het huidige internet tijdperk is er zoveel meteo info voorhanden. Net zoals economen discussiëren over het op gang brengen van de economie, zijn de collega meteorogen het onder elkaar ook niet altijd eens. De kunst is om dat wat betrouwbaar is helder en begrijpelijk naar buiten te brengen. Met fictie begeef je je op een ander vlak en heb je geen controle meer over je uitingen.

Veel plezier nog op de gletsjer en goed op de kanten op de ijzige gedeeltes hè. Maar dat hoef ik jou als zeer ervaren skiër natuurlijk niet te gaan vertellen ?
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 30-11-2014 - 14:42

Duco Fluit

wat een kou In winterberg!

Duco Fluit | 30-11-2014 - 15:41

Duco Fluit

In winterberg is het veel en veel kouder dan in de alpen, waarmee heeft dat te maken? Wanneer denken jullie dat je in het sauerland kan skieën?

Duco Fluit | 30-11-2014 - 15:45

Joost1802

In West Brabant op de snelweg was het een half uurtje geleden witter dan in veel wintersportplaatsen. Flinke hagelbui die voor een dun wit laagje zorgde.

Joost1802 | 30-11-2014 - 16:27

hans mekenkamp

@duco fluit het is momenteel -1,5 graad in Winterberg dat is toch niet zo koud? Met zo'n 72 uur minimaal 3 a 4 graden vorst kan er op veel pistes geskied worden (mits er genoeg sneeuwkanonnen staan)

hans mekenkamp | 30-11-2014 - 16:34

Dirk

Zonet mijn skis gewaxt. Nu nog wat meer sneeuw in de alpen zodat iedereen de nodige fun kan hebben. Nog 3 weekjes en dan naar Val Thorens.

Dirk | 30-11-2014 - 16:49

Soraya .

Nog 3 weekjes en dan richting de noordelijke Alpen!! Spannend!!!

Ik wil m'n board alleen nog laten waxen. Zat zelf te denken aan snowworld en anders daka of Perry sport. Iemand nog een tip waar ik hem het beste kan brengen in omgeving Rotterdam? Of maakt het eigenlijk geen verschil?

Groetjes Soraya

Soraya . | 30-11-2014 - 17:48

johan stansen

korte update GFS12.00

GFS12.00 tot 8-12 veel neerslag voor de Z-alpen met een sneeuwgrens zo rond de 2200 meter later dalend naar 1600-1800 meter, N-alpen tot dan toe weinig neerslag. Rond 10-12 komt er toch een soort van NW-N stau die tot 15-12 kan aanhouden met toch mooie neerslag hoeveelheden voor de N-alpen met een sneeuwgrens zo rond 800-1000 meter.

GFS12.00 PARA tot 08-12 bijna gelijk aan GFS12.00. Rond 10-12 ook hier mooie sneeuwkansen voor de N-alpen maar IETS minder sterk dan de "oude" GFS12.00 en aan het einde van de run zo rond 15-12 schiet de neerslag dan voorbij de alpen naar de balkan door een oprukkend Hoog.

Kortom weer wat meer perspectief voor mooie sneeuw in de N-alpen NA 08-12 en een flinke zuidkantdump tot 08-12 met een hoge sneeuwgrens

johan stansen | 30-11-2014 - 18:18

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Eri Dankjewel voor je analyse. Vergeet niet dat het tijdvak van 10 /15 dec ver buiten de betrouwbare termijn ligt.
Vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 30-11-2014 - 18:53

Benny van Heere

@ soraya, rsi the attraction op de witte de withstraat in hartjr rdam is een goede zaak.

Benny van Heere | 30-11-2014 - 18:56

Joost1802

@Michael, volgt er vanuit nog een update? Gr. Joost

Joost1802 | 30-11-2014 - 19:02

Kelsey

hey ik ga donderdag naar Lech om daar les te geven maar er ligt nu nog niks noppes nada. weet iemand wanneer ze daar beginnen met de sneeuwkanonnen.

Kelsey | 30-11-2014 - 19:47

Cheese  Curve

Op dit moment staat de pot met wit goud onder de voorspellingsregenboog op 10 december opgesteld :)

Cheese Curve | 30-11-2014 - 19:57

Gijs van Sorgen

@Soraya vraag eens bij indoorski Rotterdam.

Gijs van Sorgen | 30-11-2014 - 20:01

Pieter Masson

@johann Komt er nog een update vanavond, is dat al gebeurd een groene kerst in de Alpen

Pieter Masson | 30-11-2014 - 20:15

Martijn Sonnenberg

@kelsey: de website van Lech maakt melding dat ze hopen nog gewoon open te gaan met een deel van de ski-mogelijkheden vrijdag as. Ik ga er, met de temperaturen in het vooruitzicht, vanuit dat de kanonnen deze week aan gaan. Ben je er in februari nog? Dan krijg je misschien een van mijn kinderen in de klas:)

@ all: vanwaar de paniek? Ik ga al 6 jaar naar lech, en als ik die bestemming hier bekijk zie ik dat er altijd pas de eerst helft van december serieuze sneeuw komt, iets wat ik me ook herinner. Bekijk de sneeuwhistorie van je favoriet dorp hier eens en kijk dan of je paniek moet hebben... Bijv 2011-2012, toen er begin december in Lech ook geen sneeuw lag(en dat was het seizoen dat Friso na een van de vele dumps in de lawine terecht kwam...)
De weerkaarten draaien naar mijn idee keurig in de richting van een goede langetermijns wintersetting

Martijn Sonnenberg | 30-11-2014 - 20:22

Pieter Nauta

@ soraya. Ik heb mijn spullen een paar keer laten onderhouden bij snowworld en bij telstar. Vorig jaar vanwege omstandigheden heb ik het ter plaatse in Oostenrijk laten doen op de dag van aankomst. Ik wist niet wat ik meemaakte toen ik de sneeuw in stapte. Zo geweldig! Ik weet niet hoe t kan maar wát een verschil!
Voortaan laat ik onderhoud plegen in Oostenrijk.

Pieter Nauta | 30-11-2014 - 20:32

Robert

@Pieter: helemaal mee eens! Neem ze ook mee en laat daar het onderhoud doen. Vorig jaar wat steentjes gepakt en enkele stukjes uit die Unterlage, dag erna opgehaald...als nieuw! Kanten laten slijpen, wist niet wat er gebeurde. Echt top! Ietsje duurder dan bij ons, maar ja, dan heb je ook wat :)

Robert | 30-11-2014 - 20:37

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Update algemeen. Er is in vergelijking tot de ochtendruns niet bijster veel veranderd. Het belangrijkste en meest positieve is dat vanaf 5 dec (hoe toepasselijk/Sinterklaas) de kou in de clusters is blijven staan. De sneeuwvalgrens daalt in die periode tot onder de 1000m en blijft laag! Volgend weekend is 15 tot 25 cm sneeuw aan de noordzijde mogelijk. Er zit echter een spreekwoordelijk addertje onder het gras.Te snelle luchtdrukstijgingen rond die tijd die de sneeuwvorming kunnen gaan frustreren. Morgen meer Alpenweer?
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 30-11-2014 - 20:39

Kelsey

hi martijn ik ga even met de feestdagen weer naar huis maar in februari ben ik er nog ja. lijkt me leuk om je kinderen les te geven.

Kelsey | 30-11-2014 - 21:05

Carl Bosmans

@Eric, danku voor update van Kaprun. Nog 4dagen. En dan gaan we knallen :-)
Ben ook is benieuwd welke run het de komende dagen bij het rechte eind heeft. Oude GFS of nieuwe GFS.
De nieuwe geeft sneeuw vanaf dinsdag. Niet veel. Maar iets. De oude geeft alleen regen. Mss woensdag een beetje poeder.
Zaterdag is voor beide idem. Alleen verschilt het een aantal uren.
Dan weet ik direct welke run ik niet meer wil volgen.

Carl Bosmans | 30-11-2014 - 21:08

Bertil Blaas

Tav cheese, leuke woordspeling gebruikt !.

Tav Pieter Masson, Ja hoor, groene kerstdagen zijn er in de Alpen geweest. Dit kwam dan in het NOS-journaal. Als m'n geheugen goed is, is dit wel eens voorgevallen in de jaren 80 en 90.
Toen ging het in die nieuws setting, om het feit hoe kunnen de hoteliers hun gasten amuseren ?
Kan altijd voorvallen. Zelf verwacht en hoop ik in Alpen witte kerst '14, omdat de luchtlagen goed koelen komende weken.
Gr.Bertil.

Bertil Blaas | 30-11-2014 - 21:09

Stefan Smits

Hoe zien de voorspellingen voor arnoldstein karintie er uit ik ga er 19 de Tot 3 jan heen hoop dat er tegen die tijd een bak met sneeuw ligt

Groeten stefan

Stefan Smits | 30-11-2014 - 23:30

Soraya .

@Benny, Gijs en Pieter bedankt voor jullie reacties!

Witte de wit is wel een optie! Ik begreep dat je je board zelfs na 24uur terug kan hebben.

En in Oostenrijk zelf daar heb ik ook over nagedacht! Ik heb het eerder gehoord dat het echt een wereld van verschil is. M'n enige puntje is nog of ik dan zo snel ergens een shop zou kunnen vinden waarbij ik mijn board dan ook snel weer terug heb.

Maar bedankt allen!

Groetjes

Soraya . | 01-12-2014 - 18:45

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord