Kouder weer in aantocht

In Zwitserland noemen we het "Die Bise", de noordoostelijke wind die in de onderste lagen van de atmosfeer koude lucht aanvoert. Tegelijkertijd stroomt hogerop in de atmosfeer veel zachtere lucht vanuit het zuiden tot zuidwesten over de Alpen uit. Daarmee wordt de koudere en vochtigere lucht als het ware gevangen (deksel erop) en kan niet meer weg. In de steeds langer wordende nachten gaat deze lucht onder een deels heldere hemel nog verder afkoelen en de lucht condenseert. Gevolg: Hochnebel en daaronder kil en grijs weer. Boven de Hochnebel daarentegen mooi föhnig opgeklaard en soms gewoon zonnig en vooral zeer zacht.


Grote verschillen tussen daar waar de zon schijnt (herfst) en daar waar de
schaduw overheerst (winter). (Oberwallis gistermiddag, foto P Henzen)

Heel anders het beeld aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam, hier stuwt de vochtige lucht vanuit de Middellandse Zee tegen het Alpenmassief, wordt gedwongen op te stijgen, condenseert en er vormen zich wolken. Hier dus veel bewolking en hier en daar was deze zo dik dat er wat lichte regen uitviel. Al met al niet echt het weer waar we als winter en wintersportfans op zitten te wachten. Inmiddels staan steeds meer wintersportgebieden aan de vooravond van de kick-off van het wintersportseizoen 2014 -2015 en langzaam wordt het dus tijd dat de atmosfeer zich ook eens "winters" gaat passen.

De laatste dagen zagen we steeds weer mooie kaarten voorbij komen die na bijna een jaar van steeds weer "Südwestgebläse" in ieder geval een overgang naar kouder weer deden vermoeden.In ieder geval een belangrijk stap want zonder kou wordt het problematisch. Sneeuw kunnen we nog zelf produceren maar wat zo het toch mooi zijn al de natuur ons ook daarmee nu eens tegemoet zou komen. Laten we meteen maar eens met de deur in huisvallen en de nieuwste GFS ensembles wat nader onder de loep nemen met dit keer prikpunt Tirol.

ensembles GFS Tirol

We zien ook vanmorgen weer mooi de neerwaartse knik tussen 1 en 2 december. Allen leden (oplossingen) gaan dus voor kouder weer. Rond 4-5 december gaat de mediaan (het gemiddelde) weer richting de 0 graden en blijft daar een beetje hangen om vervolgens rond de 8 weer te gaan dalen. Een grote "bult" boven de 0 graden lijn zien we niet. Dus geen markante verzachting (of föhn) meer. Verder zien we ook dat de neerslagkansen voor Tirol (noordkant) vanaf begin december wat gaan toenemen. Nog niet overtuigend maar in ieder geval "kans" op winterse neerslag.

Gaan we dit nu een vertalen naar de weerkaarten dan zien we eigenlijk eenzelfde ontwikkeling zoals we die de lage dagen al beschreven hebben. Nog even ter herinnering: afsnoering lagedruk (hoogtelaag) vanaf de Atlantische hoogtetrog richting de Middellandse Zee, hogedruk vanaf de Atlantische Oceaan een verbinding makend met het Russische hoog. Omdat de hoogteas van de hogedruk ten noorden van de Alpen komt te liggen en de hoogteas van de lagedruk ten zuiden van de Alpen krijgen we te maken met een continentale stroming waarmee vanaf begin december dan eindelijk de koudere lucht de warme lucht gaat vervangen. Tevens komt er dan een einde aan het  zeer hardnekkige stromingspatroon wat ons al zo lang heeft geteisterd en vooral in het zuiden voor een hoop narig(nattig)heid heeft gezorgd deze herfst.


Volgende week een compleet en vooral kouder stromingspatroon. GFS voor
woensdag 3 december

Inmiddels zijn ook de ECMWF en UKMO kaarten binnen en ook daar zien we soortelijke ontwikkelingen. Helaas volgen deze ensembles voor de Alpen pas later in de ochtend.Gisteravond zagen die er overigens ook prima uit en zelfs nog een tikkeltej kouder dan de Amerikaanse opponent. Daarmee kunnen we er wel vanuit gaan dat het vrij zeker is dat het zuidelijke stromingspatroon vanaf december compleet wordt omgegooid en we met een continentale oostelijke hoogtestroming te maken gaan krijgen. Ook op de langere termijn gaan de modellen uit van de hogedruk ten noorden van ons en lagedruk ten zuiden. Daarmee blijft de koude lucht gevangen en deze zal ook niet tot nauwelijks meer opwarmen. Tegen het einden van de verwachtingsperiode zou vanuit het noordwesten, aangestuurd door het Atlantische hoog dan ook volgens het ECMWF weer een portie verse koudere lucht over de Alpen gaan uitstromen. Ziet er dus eigenlijk allemaal prima uit.


Neerslag (sneeuw) verdeling cumulatief komende 5 dagen volgens het
door ons gebruikte model

Grote vraag is of we ook sneeuw gaan krijgen?!
Kijk eens naar bovenstaande kaart van het door ons gebruikten WRF model. Lekkere dump met 50 tot 100cm Neuschnee in de hogere delen van de zuidelijke Alpen. Natuurlijk veroorzaakt door de opkomende Südstau van de komende dagen. Daarnaast nog een portie retour d'est (sneeuw vanuit het oosten) tegen de Italiaanse Alpenboog. Kan ook maar zo nog meer worden daar. Wel hoge sneeuwvalgrens! Dan echter de draaiing van de stroming via de zuid naar de oosthoek. Met de nog vochtige lucht en door opglijding dan vervolgens ook sneeuw in de zuidoostelijke en oostelijke Alpen (Wenen, Burgenland). Helaas wordt er vooralsnog weinig sneeuw berekent voor de noordkant. Daarvoor is de stromingsrichting gewoon niet goed. Het GFS berekent nog het minst, deels blijft het gewoon droog. Volgens het ECMWF kan er echter ook daar wat sneeuw gaan vallen maar het blijft allemaal bescheiden. Laten we hopen dat het zo uitpakt als het ECMWF dit berekent en de Alpen falchendeckend in ieder geval een winters uiterlijk krijgen. Verder moeten we natuurlijk nog afwachten of er toch niet nog meer in het vat van" Frau Holle" zit. Kleine verstoringen (koudeputjes) of orografische uitwerkingen kunnen lokaal zomaar sneeuw gaan opleveren.


.....en volgens het ECMWF model

De komende dagen dus nog even "doorbijten" met een föhnige noordkant inclusief Hochnebel en een opkomende Süd(ost)stau met bewolking en neerslag aan de zuidkant. Ter afsluiting nog een mooi plaatje vanuit Karinthië met blik op de Mölltaler Gletscher (Altecklift Berg, 2.821m). Hier in Termen is alles im grünen Bereich en 7.7°. Fijne dag en tot morgen.


Mölltalergletscher (bron Panorama-blick.at)

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Reageren op het weerbericht is sinds gisteren alleen nog mogelijk als je bent ingelogd!

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Tobias Bijkerk

This makes my Day! Thnx Johan voor de berichtgeving

Tobias Bijkerk | 27-11-2014 - 08:07

Mar Zents

Mooi begin van de dag :-)! Groetjes Marjolein

Mar Zents | 27-11-2014 - 08:30

Berthil Westerink

De kou lijkt nu echt door te zetten.. was toch nog billenknijpen, nu de kerst in aantocht is.

Berthil Westerink | 27-11-2014 - 08:59

Berthil Westerink

ik weet nog goed van vorig jaar. toen we een dag voor kerst aankwamen was alles nog groen. Tijdens de kerst hebben we een prachtige dump van zo'n kleine meter gehad en later die week nog eens een halve meter.

Berthil Westerink | 27-11-2014 - 09:01

Piefke K

Weer Zieter goed uit voor de komende week. Eerst de boel lekker afkoelen en dan een paar sneeuwvlokken!¡! Nu hopen dat het winter blijft iig in de bergen.
@sneeuwhoogte.nl zoals al vele hier geschreven hebben een top site en zeeeer verslavend!¡!

Piefke K | 27-11-2014 - 09:05

martin libbrecht

weet iemand hoeveel cm's sneeuw ze kunnen spuiten in 24 h als het voldoende koud is?grts Martin

martin libbrecht | 27-11-2014 - 09:08

H T

12 dec naar Mayrhofen.. Gelukkig vlakbij de hintertux dus skieen zal zoiezo wel lukken! Iemand die weet hoe de condities daar zijn?

H T | 27-11-2014 - 09:10

Roel

@ johann Michael Door deze oostelijke stroming word het koud maar ook koud genoeg om de kanonnen in winterberg te laten draaien? Of moet daarvoor de wind toch meer uit het noordoosten komen?

Gr roel

Roel | 27-11-2014 - 09:18

Patrick Wallaert

Eindelijk wat positiever nieuws, maar nog steeds geen sneeuw van betekenis in zicht voor de Oostenrijkse Noordkant . Gaan we weer naar een sneeuwarm seizoen aldaar ??

Patrick Wallaert | 27-11-2014 - 09:18

Patrick Wallaert

Roel, ik ben wel vrij zeker dat het koud genoeg zal zijn om ook in Winterberg de sneeuwkanonnen te laten draaien en dat zullen ze daar zeker en vast doen volgens mij.

Patrick Wallaert | 27-11-2014 - 09:19

Carl Bosmans

650kub/u spuiten de allernieuwste sneeuwkanonnen. Wel bij temperatuur - 10gr
Of 4 dagen een heel pak dus. De vraag is dan ook of het betreffende skigebied zoveel sneeuwkanonnen heeft om alles klaar te krijgen. Meestal zijn enkel de hoofdpistes voorzien.

Carl Bosmans | 27-11-2014 - 09:29

Frederik V

Het blijft toch nagelbijten, vind ik. Binnen twee weken sta ik in riederalp, boven op de Moosfluh, hopelijk met voldoende sneeuw om te kunnen glijden... Apres ski is leuk, maar er moet toch wat ski aan vooraf gaan, niet? Let's pray for snow!

Frederik V | 27-11-2014 - 09:35

Pieter Nauta

Dat is toch gewoon t nieuws wat we graag willen horen! Super! Hopen dat de noordelijke alpen binnenkort ook wat meer zekerheid voor sneeuw krijgen. Het wordt er in elk geval koud genoeg voor de kanonnen om een gespreid bedje voor de echte sneeuw klaar te leggen.
Mooie en begrijpelijke berichten johann, dank je.

@ johann: wat kunnen we hier in nederland/lage landen eigenlijk verwachten? Ik had uit de update van gisteravond begrepen dat je hier vandaag wat meer over zou los laten.

Pieter Nauta | 27-11-2014 - 09:36

martin libbrecht

dank u Carl Bosmans

martin libbrecht | 27-11-2014 - 09:49

Johann

@Pieter -De komende 4 dagen is het nog (vrij) zacht met temperaturen die duidelijk boven het langjarig klimatologisch gemiddelde uitkomen. Na het weekend gaat er echter het een en ander veranderen. Geleidelijk gaat de stroming via de zuid naar de oost tot noordoost draaien en wordt er gevoelig koudere lucht aangevoerd. De lucht koelt een graad of 6 tot 8 af en daarmee komen de temperaturen vanaf dinsdag nog maar enkele graden boven het vriespunt uit. In de nacht neemt de kans op licht en mogelijk lokaal matige vorst toe, dit geldt helemaal wanneer het in de nachten opklaart en de wind niet al te sterk doorstaat. Wellicht hier en daar op ondergelopen "baantjes" eerste schaats mogelijkheden. In de tweede helft van de week komt de as van hogedruk gevaarlijk dichtbij, dit betekent dat de oostelijke stroming afzwakt en mogelijk zelfs naar noord tot noordwest gaat draaien. Dit betekent onherroepelijk meer bewolking en wat oplopende tempeaturen (Noordzee). Of en hoe dat gaat gebeuren is nog volledig open. Daarnaast is het ook nog moeilijk te zeggen wat zich precies in de onderste grenslaag gaat afspelen. Beetje mist of stratus (lage bewolking) en we hebben lokaal zelfs zomaar een ijsdag te pakken. Spannend dus en in ieder geval zullen ook de Benelux verlost worden van die oervervelende zuidelijke hoogtestroming

Johann | 27-11-2014 - 09:55

Marco ski

Hoi, nog 4 weken en dan vertrekken we.....
Blijft spannend, maar we hebben hier thuis hoop dat het goed gaat komen .....
Er er veel zin in.

Webcams in Brixen laten nu nog groene pisten zien, maar de sneeuw kanonnen staan nog niet aan. Als ik kijk naar de weersverwachting, dan is te zien dat de temperaturen in het dal niet meer in de dubbele cijfers wordt aangegeven (18 deg C in november is toch wel wat raar).

Johan, ik wil het volgende voorstellen:
* Begin december de gehele dag en nacht vorst zodat de sneeuw kanonnen hun werk kunnen doen.
* Mid december veel sneeuw (laten we zeggen 1 tot 1.5 meter)
* Vrijdag voor de kerstvakantie, netjes de snelwegen schoon
* en dan in de kerstvakantie Kaiserwetter !!!! met een temperatuur van -2 a -5 (moet wel winters aanvoelen)

Ik teken hier voor, wie nog meer ??

Groet Marco

Marco ski | 27-11-2014 - 10:12

Pieter Nauta

Dank je wel johann voor het uitgebreide bericht!

Pieter Nauta | 27-11-2014 - 10:19

Paul Van belkom

Op de site van brixental staat dat er vanaf volgende week de sneeuwkanonnen aan gaan om alles te kunnen opspuiten.

Paul Van belkom | 27-11-2014 - 10:20

Sneeuwhoogte.nl

Reageren is sinds gisteren alleen nog mogelijk als je bent ingelogd

Sneeuwhoogte.nl | 27-11-2014 - 10:27

Nick van Bergen

Mag je hier ook vragen stellen die niet te maken met het weer.
Maar bijvoorbeeld is het slim om je ski's al van te voren online te boeken ?

Gr Nick

Nick van Bergen | 27-11-2014 - 10:44

Marco ski

Nick

Vorig jaar heb ik de ski's van mijn kinderen online geboekt, ging prima.
Maar van andere heb ik begrepen dat er nog genoeg materiaal aanwezig was.
Dit jaar heb ik nog niet online geboekt, maar ga dit voor de zekerheid wel doen.
Je weet maar nooit, hebben we sneeuw en geen ski's kunnen we nog gaan wandelen ;)

groet Marco

Marco ski | 27-11-2014 - 10:50

Cheese  Curve

He Marco, goede voorstellen. Maar deze moet je niet bij de weermannen maar bij vrouw Holle neerleggen of bij koning Thialf.:) en collectief geduimd wordt er al sowieso.

Cheese Curve | 27-11-2014 - 11:00

lucas buter

Klink allemaal al wat beter! Zaterdag 6 dec richting Zell am Ziller, daar start ik op 9 dec de opleiding voor m'n Anwarter. Kan ik met vertrouwen die kant op, of moet ik me een beetje zorgen maken? Lijkt me dat ze daar ook met sneeuwkanonnen in elk geval enkele pistes in orde moeten krijgen?

lucas buter | 27-11-2014 - 11:11

Johann

@Update Inmiddels de ECMWF ensembles binnen. Zien er weer prima (koud) uit. Voor bv Salzburg in de periode van 1 tot 3 december maar liefst 14 tot 15 graden "vrije val" op 850hPA (op 1400 a 1500meter van +11 (!!) naar -4°C. Daarna (tot dag 15) blijft de mediaan meest onder het langjarig klim. gemiddelde zitten (-2°) In ieder geval dus 10 dagen sneeuwkanonnen weer.

Johann | 27-11-2014 - 11:11

Erik M

Wat ik niet begrijp is dat er wel met enige zekerheid kan worden "voorspeld" dat de temperatuur flink onderuit gaat, maar dat het nog maar de vraag is of er neerslag volgt. Waarom is dat dan nog niet inzichtelijk? Misschien een heel domme vraag, maar ben gewoon nieuwsgierig.

Erik M | 27-11-2014 - 11:29

Jasper B

Waar kan je op de site zien of je skiegebied in noord of zuid alpen ligt? Wil dit graag weten voor saalbach -hinterglemm (oostenrijk). Of valt dit nog apart onder salzburgerland?

Groetjes

Jasper B | 27-11-2014 - 11:40

kurt deleersnyder

Hallo allemaal, vgl de GFS parallel redelijk veel neerslag volgende week.
ik zie een lichte #nordstau! Ook ECMWF en GEM laten een depressie boven verschijnen met Nordstau eind volgende week..

kurt deleersnyder | 27-11-2014 - 11:42

Vanessa Van Der Biest

Spannend allemaal,ik zie het volledig zitten!!Nog 7 weken en dan richting Konigsleiten met man en dochtertje van 22 maanden!!Voor haar zou het natuurlijk leuk zijn indien er wat sneeuw aan te pas komt!

Vanessa Van Der Biest | 27-11-2014 - 11:45

Johann

@Erik Neerslag is één van de moeilijkste parameters in de verwachtingen. Er zijn in de Alpen met zijn diverse mico-klimaatjes, bergen en dalen, vele factoren die daarop van invloed zijn. Zo heb ik "zekere" prognoses van 50cm of meer die 1 dag van te voren nog werden berekend volkomen de mist in zien gaan doordat simpelweg de wind uit de verkeerde hoek bleef waaien en de föhn alle vocht eruit haalden. Anderzijds maak ik het elke winter weer mee dat het tot in de dalen sneeuwt ipv van de aangekondigde regen tot op grote hoogtes. Ik kan er een boek over schrijven waarom juist neerslag en neerslagvorm zo ontzettend moeilijk zijn. Veelal helpen ook de modellen je daarbij niet verder en komt het aan op ervaring goede kennis van het Alpenklimaat, lokale orografie en uitwerkingen op bv de fronten, luchtdruk, en opbouw verticale temperatuur kolom. Het voert echter te ver om daar hier dieper op in te gaan. Neem iig van mij aan dat neerslagprognose buiten de range van 5 dagen als (zeer) onzeker moeten worden gezien. Natuurlijk gaat dit minder op in de gevallen met globale stromingspatronen zoals bv bij Südstau en Nordstau.

Johann | 27-11-2014 - 11:51

Anja Bekkers

Oeioei, van plan om volgende week vrijdag naar Serfaus te gaan. Altijd gezellig het openingsweekend, maar dan moet er wel sneeuw gaan vallen. Duimen!!!!!!

Anja Bekkers | 27-11-2014 - 11:56

Ruben De Paepe

Hoi Johann,
welk gebied stel je voor voor kerst-skiën voor mensen met ervaring zonder kinderen en een hunker naar poeder? :-)
(luxe of uitgaan niet van belang)

Ruben De Paepe | 27-11-2014 - 11:56

Johann

@Ruben Elke hoger gelegen (gletsjer) skigebied zal aan je verwachtingen voldoen. Goed papieren op dit moment de Alpenzuidkantgebieden (100 tot 250cm) Zie ook www.sneeuwhoogte.nl/top50/sneeuwhoogte

Johann | 27-11-2014 - 12:00

Ruben De Paepe

Danku!!

Ruben De Paepe | 27-11-2014 - 12:11

Michel Roelfsema

Weer een topbericht Johann las weer lekker weg.

En hoop voor de mensen die de komende dagen/weken richting de Alpen gaan en met name de Oostenrijkse en Italiaanse alpen dat er snel koud wordt met de nodige sneeuw.

Zelf ga ik pas in februari dan mag ik toch echt hopen dat het niet zoals vorig jaar was, en daar ga ik ook niet vanuit.

Michel Roelfsema | 27-11-2014 - 12:20

Marion Blaauboer

Lekker dat het kouder gaat worden, ik kijk zelf dagelijks op www.bergfex.at . Je kunt dan elk skigebied bekijken vwb de weersvooruitzichtrn, sneeuwhoogtes en webcams.

Marion Blaauboer | 27-11-2014 - 12:24

Harjan Van de Kamp

Net even gechat met locals van Wildschonau (Alpbachtal). Daar wordt voor volgende week sneeuw verwacht. Maar misschien valt dit onder de noemer "morgen gratis bier" afwachten dus maar

Harjan Van de Kamp | 27-11-2014 - 12:27

Els Van Rillaer

super weersvoorspellingen om de dag mee te starten, dank aan de weermannen.
Ik heb ooit gelezen dat skiwelt in 48u zeker 80% van het gebied kan bedekken met de kanonnen.
ze zijn daar echt goed voorzien.
nog enkele maanden en we zijn weer daar.

Wie heeft er nog ervaring met skiwelt, wij gaan er al 10 jaar?

groetjes simba

Els Van Rillaer | 27-11-2014 - 12:31

Leon van der L.

Skiwelt wij proberen elk jaar te gaan rond Kerst & Oud en Nieuw.
Een keertje meegemaakt dat er echt bijna geen sneeuw lag.

Leon van der L. | 27-11-2014 - 12:39

christophe

@leon. Zal dit jaar ook weer van da kunnen zijn! Ziet ernaar uit da er de komende 3 weken weinig of geen sneeuw zal vallen! En voor kunstsneeuw ga ik niet naar de Alpen! Kunnen daarmee nooit alle piste inorde krijgen en is ook niet leuk!

christophe | 27-11-2014 - 12:51

Tobias Bijkerk

@ Jasper B op de volledige website staat onder het wintersport weer bericht een kaartje waar je dit kan zien!

Tobias Bijkerk | 27-11-2014 - 12:58

Rene

@Johan. Hoe ziet het er de komende dagen uit voor de Franse Alpen. Ga over drie weken naar Tignes en de webcams tonen alleen maar groene vlaktes op de lagere delen. Gr Rene

Rene | 27-11-2014 - 13:07

Hans H

@Johan: Op de kaart met sneeuwverwachting (komende 5 dagen) zie ik tot vlak voor La Plagne paarse kleuren. Hoe groot is de kans dat deze sneeuw ook over de toppen naar La Plagne/Les Arcs heen komt?

Hans H | 27-11-2014 - 13:14

Hans H

@Jasper B: zie kaart 5 dagen voorspelling: Tignes diep paars

Hans H | 27-11-2014 - 13:16

Marcel

@sneeuwhoogte.nl Helemaal top dat jullie het inloggen verplicht hebben gemaakt. Ziet er meteen een stuk gezelliger uit met steeds meer profielpics :-)

Marcel | 27-11-2014 - 13:23

Sneeuwhoogte.nl

Reageren is sinds gisteren alleen nog mogelijk als je bent ingelogd

Sneeuwhoogte.nl | 27-11-2014 - 13:36

Jochem Paalman

Hopen op een leuke opfrisser voor Oostenrijk, en dan natuurlijk voor de kerstvakantie nog een flinke dump!

Jochem Paalman | 27-11-2014 - 13:58

Roel

@johann op welke kaarten kun je nu het beste kijken voor de temperaturen. Op de 500hpa of de 850hpa? Ik zie wel steeds mooie blauwe kleuren op de 850hpa maar soms ook weer groen dat betekent toch dat het boven in de lucht weer wat warmer is. Snap nog niet goed hoe jullie die kaarten lezen.

Alvast bedankt roel

Roel | 27-11-2014 - 14:11

Jochem Paalman

@Roel de 850hpa komt overeen met ongeveer 1500 meter hoogte.

Jochem Paalman | 27-11-2014 - 14:16

Roel

Ja dat wist ik, maar hoe kun je vertalen naar de temperatuur in Nederland of moet je daar andere kaarten voor hebben

Roel | 27-11-2014 - 14:27

Luc  Cap

@ Johann groetjes van een Belgische fan. Ja die zijn er hier veel hoor ! Binnen 5 weken naar mijn favoriete gerlos en volg het hier dus ook elke dag. Spannend, net een thriller die je elke dag leest haha.Alvast bedankt om ons elke dag te verblijden met zoveel info.Zou het niet mogelijk zijn dat leden hier kunnen reageren op reacties die hier neergeschreven worden ?

Luc Cap | 27-11-2014 - 14:57

Johann

@Roel -Ik zou daarvoor gewoon de T2m kaarten nemen. (temperatuur 2 meter hoogte). De T500hPa kaarten geven overigens de temperaturen op circa 5km hoogte weer.

Johann | 27-11-2014 - 15:17

Johann

@Luc -welcome back, nog steeds trouwe volger zie ik, leuk!

Johann | 27-11-2014 - 15:19

Stefan Sauer

Kent iemand een betrouwbare website of andere bron waar je over de jaren heen sneeuwhoogtes per maand per plek kan vergelijken ?

Stefan Sauer | 27-11-2014 - 15:26

Sneeuwhoogte.nl

Dat kan op deze site (desktop versie). Zoek je bestemming en klik op sneeuwhistorie.

Sneeuwhoogte.nl | 27-11-2014 - 15:28

Tim Leusink

Ik lees al een tijd met grote interesse de weerberichten en de reacties. Eindelijk gaan wij ook weer na 2 jaar niet te zijn geweest i.v.m. kleine kinderen. Wij gaan (bijna) altijd naar Les Menuires. Helaas lees niet vaak voorspellingen over Frankrijk en dan met name de 3 Vallées. Normaliter hoeft dit ook niet, want er ligt eigenlijk altijd wel genoeg sneeuw als wij gaan in Februari of Maart. Dit seizoen is dat anders, omdat we van 27 dec tm 3 jan gaan. Val Thorens is al open, maar Les Menuires nog niet; de pistes in het dorp zijn nog groen op 1800m hoogte........ik neem aan dat er ook nog wel wat voorspellingen komen voor de westelijke Alpen?

Tim Leusink | 27-11-2014 - 15:28

Johann

@Tim Wanneer je onze Alpenweerberichten hebt gevolgd dan zou je eigenlijk moeten weten dat we altijd een indeling tussen west en oost maken. Dit wordt duidelijk in de weerpraatjes vermeld. De laatste dagen hebben we ons daar door de situatie wat minder op details gefocussed omdat de aandacht meer uitging naar de algemene ontwikkelingen en minder naar speciale gebieden in de Alpen. Dit zou er toe voeren dat we steeds in herhaling vallen en dat komt de berichtgeving niet ten goede, al helemaal niet wanneer er simpelweg niets "spannends" te melden valt.

Johann | 27-11-2014 - 15:46

Niels  van Bockel

@Tim, in elk weerbericht worden (zo goed als) alle delen van de Alpen meegenomen in het bericht. Dus ook de westelijke Alpen. Ik ga de 3e week van januari naar La Plagne en maak me absoluut geen zorgen over wel of geen sneeuw. Ik zit ook op 2000m en normaliter is dat hoog genoeg voor een flinke hoeveelheid sneeuw. Ook nu valt het nog ietwat tegen in dat gebied. Maar geen angst, de kou komt eraan dus kunnen sowieso de lansen en sneeuwkanonnen hun werk doen. En verder is het hopen (voor iedereen hier) dat moeder natuur zich ermee gaat bemoeien en nog een lekkere dump neer legt in onze gebieden. Maar dat geldt voor alle gebieden! ;) Gr Niels

Niels van Bockel | 27-11-2014 - 15:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Tim. Johann en ik focussen ons meestal op die gebieden waar zich het meest "actieve" weer afspeelt. De Alpen zijn geografisch gezien te groot om in zijn geheel gedetailleerd weer technisch onder de loep te gaan nemen.

Vr gr MIchael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-11-2014 - 16:03

Marcel

@ Tim Ik zou me voor Les Menuires zeker geen zorgen maken. Kijk maar eens in de sneeuwhistorie en dan zal je zien dat er eigenlijk altijd sneeuw ligt in de week na kerst.

Marcel | 27-11-2014 - 17:52

Cees Oost

Voralberg , mellau, dalmuls , met de kerst wat gaat het worden? we hebben nog even

Cees Oost | 27-11-2014 - 18:53

Tim Leusink

Heren. Bedankt voor jullie reactie. Altijd weer spannend die 'voorpret' ?

Tim Leusink | 27-11-2014 - 18:55

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Winterweer Nederland adv GFS12Z Ondanks dat de kans op wat lichte (stralings) vorst vanaf het weekend toeneemt, is er totaal geen zicht op serieus winterweer in ons eigen land. Vanaf dinsdag zien we een sterk in kracht toenemend westelijk circulatie patroon in de modellen verschijnen. Het Azorenhoog ligt vrij noordelijke gepositioneerd en IJslanddepressies duiken ten noorden van Schotland Scandinavië binnen
.
Tav de Alpen duidelijke trendbreuk is positieve zin. Westcirculatie lijkt ook het Alpenweer te gaan beïnvloeden op termijn met toenemende sneeuwkansen.
Wordt vervolgd;-)
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-11-2014 - 19:07

Leo Helleman

Ik vind in deze periode de Alpen nu even belangrijker dan winter in eigen land, dus zo'n bericht hoor ik maar wat graag.

Leo Helleman | 27-11-2014 - 19:31

chris mtb

Beste Weerman,
Wat zijn de voorspellingen voor de pyreneeën?
Alvast bedankt!
Chris

chris mtb | 27-11-2014 - 19:45

Bertil Blaas

Ja Leo zo is dat. Na weekend koelt het goed af en dan westcirculatie, kan sneeuw worden.
Neem de winter van 84/85, in feb 85 heel Europa diepvries -10 soms - 20. Maar bijna geen sneeuw.
Toen destijds in Zell am See, skien op ijsvlakten en auto's die over het meer reden in Zell am See, naar de overkant. Bij dergelijke minus temp en een door staande oosten wind is niet alles.
Een koude/strenge winter is geen sneeuw garantie. Het nass-kaltes wetter west-noordwest geeft veel poeder. We hebben allen graag dik besneeuwde Alpen. Komt vanzelf dit jaar.
Gr.Bertil.

Bertil Blaas | 27-11-2014 - 19:48

Steve DM

@niels van bockel: tips voor La Plagne? Is onze eerste keer daar.

Steve DM | 27-11-2014 - 19:57

Phil ip

Wil nog een reis boeken tijdens de kerst. Weten jullie waar ik het beste boek. Liefst +/- 200 km skigebied en niet te duur ;-)

Phil ip | 27-11-2014 - 20:09

Phil ip

Met de kerst liefst toch half pension

Phil ip | 27-11-2014 - 20:09

Martijn Sonnenberg

Dank weer vopr de mooie, snelle en correcte berichtgeving johann en Michael! Lijkt er op dat de winter ook perfect op de kalender te voorschijn komt in de Alpen. Ben benieuwd naar de laatste berekeningen!!

Martijn Sonnenberg | 27-11-2014 - 20:32

Tom Piscaer

Phil, iets minder kilometers maar obergurgl/hochgurgl vind ik persoonlijk 1 van de best bewaarde geheimen.

Tom Piscaer | 27-11-2014 - 21:20

Thomas De Croock

@Bertil, ik hoop dat je gelijk hebt. Momenteel vind ik dat GFS par de beste winterse settings geeft voor Europa, ook voor de langere termijn. Een kleine kanteling van het Atlantisch hoog kan zo een NW stroming op gang brengen met veel sneeuw voor de geplaagde noordelijke Alpen.
De andere modellen laten eerder de hoge druk zegevieren met minder sneeuw. Nu eerst nog wachten wat het resultaat geeft eens die depressie haar bestemming boven de Middellandse Zee heeft bereikt.

Thomas De Croock | 27-11-2014 - 21:36

Niels  van Bockel

@Steve, Plagne Soleil leuk dorpje! Roches de Mio is zeker een aanrader. En dan nog even een baantje verder de Gletsjer op (3250m). Ook heb ik dit jaar mijn skipas uitgebreid voor Les Arcs. Om daar een een kijkje te nemen. Ik denk dat 650 km piste dan wel afdoende moet zijn ;-). Ik zit zelf in Belle Plagne. Alle dorpen boven de 1900m dus gegarandeerd wit! Alleen iets meer sneeuw en je kunt op je ski's boodschappen doen :-). Veel plezier!

Niels van Bockel | 27-11-2014 - 21:50

Niels  van Bockel

Correctie voor bericht hierboven: moet zijn 450 km piste (La Plagne en Les Arcs samen) zijn.

Niels van Bockel | 27-11-2014 - 21:55

Henk W.

Al nieuws avondruns beschikbaar?

Henk W. | 27-11-2014 - 22:10

Eric Kromhout

In Brixen im Thale momenteel onbewolkt, mooie sterrenlucht. Vriezen doet het niet. Op dit moment 3 graden boven NUL. Winter is nog ver te zoeken. Me hoop is op volgende week gevestigd. Kanonnen vol aan en zaterdag 6 dec de opening van vele gebieden. Wie weet gaat het lukken.

Eric Kromhout | 27-11-2014 - 22:11

Marco Rozeboom

Is ondergrond gevormd door alleen maar sneeuwkanonnen een goede basis voor verder vorming van een "echte" sneeuwlaag of is hiervoor een "echte"sneeuwlaag veel beter voor?
Is elke dag weer genieten van jullie uitgebreide voorspellingen, top!

Marco Rozeboom | 27-11-2014 - 23:27

Mark (& Monique)

Tijd om lekker te gaan dromen over witte pistes!

Mark (& Monique) | 27-11-2014 - 23:35

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord