Stralend Alpenweer

Het komende Alpenweekend is er een waarin zon, vrij weinig wind en milde temperaturen centraal staan. Het Russische hogedrukgebied is heer en meester en beïnvloedt het weerbeeld in grote delen van het Europese continent. Het is ondertussen een beetje een eentonig verhaal aan het worden, waarin met een schuin oog jaloers westwaarts richting de VS gekeken wordt. Hier spelen zich ongekende vroeg winterse en recordrijke taferelen af, waarbij men zich aan de lijzijde van de Great Lakes geen raad weet met de enorme hoeveelheden gevallen sneeuw. Wat ons eigen Alpenweer betreft is het nu nog even door de spreekwoordelijke "zachte zure" appel heen bijten. De langere termijn ziet er zeker niet beroerd uit maar daarover straks meer!


Valfréjus in de Franse Savoie

Fraaie zonsondergang in de buurt van Belle Plagne

Standvastig Russisch maximum
Het Europese weerbeeld wordt al tijden gedomineerd door standvastig Russisch hogedruk geweld waardoor grote delen van Europa te maken / kampen hebben (het is maar hoe je het ziet ;-) ) met een oneindige zuidelijke aanvoerrichting. Het systeem ligt domweg te ver weg en met zijn rugas ongunstig om de Siberische winter naar ons toe te blazen. Het vervelende is dat het wel mede verantwoordelijk is voor het huidige zachte novemberweer zoals nu ook op dit moment het geval is. Ook de Alpen hebben dus te maken met vrij zachte omstandigheden, waarbij de temperaturen op 2000m schommelen rond de 7 graden en het nulgradenniveau pas boven de 3000m terug te vinden is. De zon gaat het komend weekend weer overuren maken, met vandaag in het oosten van Oostenrijk nog hinderlijke restbewolking en een drup regen of hogerop een verdwaalde vlok met sneeuw. Zondag baden vooral de oostelijke Alpen in de novemberzon, maar krijgen de westelijke Alpen te maken met binnentrekkende wolkenvelden.


Grote delen van Europa in relatief warme lucht. Bron @KNMI / Hirlam

straalstroom in beeld met de VS in de winter en Europa aan de warme zijde!
Bron @Metoffice

Jetstream
Om het weerbeeld (mondiaal) nog iets beter te kunnen begrijpen heb ik bovenstaand kaartje van de Engelse weerdienst (Metoffice) toegevoegd. Hierop zien we een schoolvoorbeeld van een sterk meanderende straalstroom en de grote temperatuur verschillen die deze setting met zich meebrengt. Boven de Verenigde Staten
is een sterk neergaand patroon waarneembaar terwijl Europa met een opwaartse beweging in de jet te maken heeft. In de meteorologie spreken we in deze klassieke situatie van een zogenaamde golfdal (koud) en golftop (warm). In dit specifieke geval dus volop winter aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en relatief zachte omstandigheden op ons eigen Europese continent. Het is soms oneerlijk verdeeld in de wereld, maar hier houdt de atmosfeer die altijd op zoek is naar evenwicht (temperatuur) nu eenmaal geen rekening mee.


Winter in de VS. Dit hert zoekt zijn voedsel gedwongen hogerop!
Via @BuffaloNews

Creatieve oplossing. Overschot aan sneeuw in de VS belandt op een soort
van "sneeuwvuilnisbelt"! Via twitter @Mashable

 

Vooruitzichten
Na dit vrij warme weekend zakken de temperaturen rond het midden van de week naar weer wat normalere waardes terug. Tegen die tijd stroomt beduidend koudere lucht vanuit Rusland oost Europa binnen en krijgen vooral de oostelijke Alpen tijdelijk met een afkoelende atmosfeer te maken. Deze koude lucht kan echter niet verder richting de westelijke Alpen gaan uitstromen. Uitzakkende lagedruk boven zuidwest Europa frustreert dit proces, en veroorzaakt aan de oostflank weer de aanvoer van zachtere luchtmassa's. Sneeuw van betekenis wordt voorlopig nog niet verwacht, al zien we later in de runs in de zuidwestelijke Alpen wel wat neerslag signalen in de grafiekjes verschijnen. Tamelijk onzekere verwachtingen op de lange termijn en zullen we geduldig moeten afwachten wat ons te wachten staat!


Situatie rond het midden van de week met de koudere lucht
boven Oost Europa op de loer

 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl


 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Wat een sneeuwgeweld in de VS zeg. Goed uitgelegd Michael met het verschil in weer tussen VS en Europa. Nu zijn wij aan de beurt ;-))

Gast-11096 | 22-11-2014 - 09:14

Gast

Zijn de kaarten veel belovend?
Verder ik kijk elke dag op deze super site! Heerlijk :)

Gast-11097 | 22-11-2014 - 09:44

Niels  van Bockel

De kaarten zien er idd veel belovend uit! Zover ik kan beoordelen vanaf de eerste week van december een omslag naar kouder weertype met veel sneeuwkansen! Voor het gehele Alpengebied.. Dat wordt dus smullen!

Niels van Bockel | 22-11-2014 - 09:47

Gast

Iedere dag andere berichten..worden jullie daar niet gefrustreerd van..het sneeuw of het sneeuwd niet...klaar......tis altijd al hetzelfde geweest......sommige winters zijn nu eenmaal sneeuwrijker dan de andere....ga al 30 jaar oo wintersport en pas 1 keer in al die jaren niet kunnen skien ivm regen......

Gast-11099 | 22-11-2014 - 09:58

Gast

Wil niet al te negatief zijn, maar probleem van vorig jaar doet zich ook nu weer voor: het blijft allemaal lange termijn en het wordt steeds uitgesteld. We praten nu al week of 2 over mooie kaarten op LT, maar daar blijft het bij. Een echte omslag zit er steeds niet in en daar lijkt het nu ook nog niet echt op. Hopelijk gaat dat nog veranderen, pas als dit binnen de betrouwbare verwachtingstermijn van 5 dagen nog zo is, ga ik erin geloven. Lange termijn is allemaal leuk voor de beschouwing maar betrouwbaarheid is nul.

Overigens top elke dag die weerberichten! Eerste wat ik elke dag doe is het weerbericht hier lezen, top!

Gast-11100 | 22-11-2014 - 10:03

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@All. Dank voor de positieve reacties. Het is nog even "aanmodderen" op dit moment, maar we kunnen het helaas niet mooier maken dan dat het in werkelijkheid is. Johann en ik houden het scherp in de gaten voor jullie!

Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 22-11-2014 - 10:24

Gast

volgend weekend melden toch heel wat websites en skistations dat er sneeuw van betekenis gaat vallen.
Twordt een stuk kouder. De sneeuwgrens zal eerst vrij hoog liggen, daarna daalt ze verder tot onder de 1000m.
Noordalpen krijgen heel wat sneeuw te verwerken.

Gast-11102 | 22-11-2014 - 10:59

Gast

Trouwens raar dat hier geen melding van wordt gemaakt.
Ok, ik begrijp dat het eind van volgende week een moeilijke situatie is. Maar dit staat al enkele dagen op de kaarten en nu zijn we er slechts 7dagen van verwijderd. Denk niet dat we dit gaan mislopen.

Gast-11103 | 22-11-2014 - 11:01

martin libbrecht

als er een mooi sneeuwdek ligt van ong 60 cm in Lermoos een week voor kerstmis ben ik zeer tevreden en kan mijn vakantie niet meer stuk . grts martin

martin libbrecht | 22-11-2014 - 11:12

Gast

Met andere woorden, de kaarten van gisteren met winterse verwachtingen zijn al weer verdwenen

Gast-11105 | 22-11-2014 - 11:15

Marco ski

Over 4 weken Westendorf. Wordt spannend, en we blijven hopen.

Maar volgend jaar boeken we of later of in een ander ski gebied. Want zo is de voorpret er niet echt leuk op. Maar dit zal natuurlijk wel veranderen als er 50 cm sneeuw ligt. We wachten dus maar af, wat kunnen we anders doen?

De charme van de natuurkunde, je kunt wel iets meten, maar voorspellen op de lange termijn is en blijft een voorspelling

Marco ski | 22-11-2014 - 11:24

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 11102 Wat andere websites roepen is voor hun eigen verantwoordelijkheid. Op basis van laatst beschikbare informatie zien wij het schijnbaar anders ;-)

Met vr gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 22-11-2014 - 11:30

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Martin Kerstmis is nog zover weg. Alles staat nog volledig open, dus ook volledig ingesneeuwde Alpen tegen die tijd.

Fijne dag nog!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 22-11-2014 - 11:33

Cheese  Curve

Jullie kennen toch wel het verhaal van de veerman,die mensen over de rivier zet. Hij had een bordje geplaatst "morgen gratis overtocht". Nu de volgnde dag kwamen de mensen die overgezet wilden worden en wezen de portemonnee in de zak houdend op het bordje. Toen zei de veerman: " morgen gratis overtocht" :) nu substitueren voor het weer, " volgende week winterinval alpen" .:) of naar believen over twee weken.

Cheese Curve | 22-11-2014 - 11:34

Gast

Michael, ik denk dat gast 11102 wel eens gelijk kan krijgen. Heb er ook de kaarten is bijgenomen en die zien er zeer goed uit. In Belgie en Nederland zou de winter wel eens kunnen toeslagen eerste week dec. En heb zo het gevoel dat de winter die in Amerika zit naar europa gaat komen. En dat wij ook zo'n toestanden gaan meemaken binnekort.

Gast-11110 | 22-11-2014 - 11:38

Gast

Heb zojuist gesproken met een oudboertje uit groningen...hij vertelde dat het gedrag van de vogels hem verteld dat we een nog warmere winter krijgen als afgelopen jaar....er zal weinig tot geen sneeuw gaan vallen in de noordelijke alpen...

Gast-11111 | 22-11-2014 - 12:23

Gast

En wat zegt dat boertje over de Zuidelijke Alpen ?

Gast-11112 | 22-11-2014 - 12:44

Guido  Verstichel

Hopelijk sneeuw en vries kou met Sinterklaas.

Guido Verstichel | 22-11-2014 - 12:57

Cheese  Curve

Over boertjes gesproken, ik zou liever een Alpenboertje consulteren :) www.bauernregeln.net/wetterkunde.html

Cheese Curve | 22-11-2014 - 13:38

Gast

als je op weerplaza kijkt voor 14 dagen vooruit voor Winterberg.....zouden we hoop moeten krijgen

Gast-11115 | 22-11-2014 - 13:45

Gast

Michael en Johan,
Hoe kijken jullie tegen t verhaal aan van Cohen over het sneeuwdek in Siberie?
Groet, Roy

Gast-11116 | 22-11-2014 - 13:50

Gast

Hey Michael, allereerst vind ik jullie site geweldig! Alles wordt gedetailleerd uitgelegd en constant nieuwe updates, ga zo door!
Ik ga rond kerst naar Gargellen, in het westen van Oostenrijk maar ligt Gargellen in het noorden of zuiden? Want zelf kom ik hier niet uit...

Alvast bedankt!

Gr Koen

Gast-11117 | 22-11-2014 - 13:56

Gast

ach misschien was dat oude boertje wel aan het dementeren... ik geloof niet dat je zomaar kan zeggen wat het weer gaat doen.

Gast-11118 | 22-11-2014 - 13:57

Gast

It giet oan: sneeuw vanaf volgend weekend. Cadeautje van Sinterklaas.....?Gast-11119 | 22-11-2014 - 14:29

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Roy. Interessant artikel, alleen ongelooflijk moeilijke materie met bijzonder veel haken en ogen. Toekomst zal uitwijzen of er aantoonbare verbanden zijn tussen enerzijds sneeuwdek in Siberië en anderzijds de invloedssfeer op het winterweer in Europa.

Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 22-11-2014 - 14:38

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Koen. Op de desktop versie wordt een interactief kaartje onder het weerbericht getoond. Vul je bestemming ne het puldown menu eronder...te voila, een kind kan de was doen ? De Gargellen moeten het vooral hebben van noordweststau, maar kunnen door hun beschutte centrale geografische inner Alpine ligging eigenlijk vanuit alle richtingen wat sneeuw gaan meepakken.

Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 22-11-2014 - 14:49

Gast

Actueel Wallis Leukerbad: 1400m en 15.6 graden

Gast-11122 | 22-11-2014 - 15:35

Gast

@Cheese Curve ja dat bedoelde ik ja dat!
Groet, Roy

Gast-11124 | 22-11-2014 - 16:26

Gast

Heb net een oud boertje uit Friesland gesproken. Hij vertelde mij dat hij aan de kleur van het gras kan zien dat we een koudere winter krijgen dan vorig jaar. Er zal dus behoorlijk wat sneeuw gaan vallen in de Noordelijke alpen......

Gast-11125 | 22-11-2014 - 16:31

Cheese  Curve

Een oud boertje op de veluwe zegt dat als je het gras niet meer kunt zien en je koude voeten krijgt terwijl het overwegend wit is om je heen, dat de winter aangekomen is. :)

Cheese Curve | 22-11-2014 - 16:42

kevin de vrieze

Haha geweldig we gaan t zien

kevin de vrieze | 22-11-2014 - 17:03

Gast

Net oud boertje gesproken uit de kop van noord Holland en die zegt als de pannen van zijn stolp wit zijn het sneeuwt, als hij een aantal mist het hard heeft gewaaid en als hij ze allemaal kwijt is het heeft gestormd. Tsjah die oude wijsheden zijn zo gek nog niet .....

Gast-11128 | 22-11-2014 - 17:21

Gast

Ik vind het een superleuke site, veel info over sneeuw en vorst??? Volg het elke dag, over 1,5 week naar val Di sire, volgens webcam al mooi wit tapijt, Gr arjan

Gast-11129 | 22-11-2014 - 17:47

Gast

Gfs12h parallel is vers van de pers en gaat voorwinter in de alpen!!!vanaf begin december sneuw gevolg door koude temperaturen

Gast-11130 | 22-11-2014 - 18:08

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Arjan, supergave bestemming! Espace Killy, met verbindingen naar Tignes/Val Claret tot 3600m!❄️?? Veel plezier alvast

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 22-11-2014 - 18:11

Gast

Begin al een aardig positief gevoel te jrijgen over eerste week december. Maar kan iemand mij vertellen met welke weermodellen de alom bekende weersites werken? Lijkt mij interessant om te weten omdat de onderlinge verschillen zo groot zijn!

Gast-11132 | 22-11-2014 - 18:33

Gast

Iedereen kijkt uit naar volgende week. Ik kijk ook uit naar de update vanavond.

Gast-11133 | 22-11-2014 - 18:37

Gast

Mijn dochter gtst en ik sneeuwhoogte.nl. Elke dag een cliffhanger en heen en weer geslingerd tussen 'hoop en vrees'.

Gast-11134 | 22-11-2014 - 18:59

Gast

Ja moet winter worden

Gast-11138 | 22-11-2014 - 19:28

Sneeuwhoogte.nl

Vriendelijk het verzoek aan iedereen die als gast reageert een naam onder de reactie te plaatsen! Bedankt voor de medewerking. De redactie

Sneeuwhoogte.nl | 22-11-2014 - 19:39

Niels  van Bockel

Wat een negatieve reacties weer.. Iedereen mag vinden wat hij/zij vindt hoor. Maar de sfeer wordt steeds grilliger op en er niet echt leuker. Als je een reactie plaatst, heb dan ook de ballen een account aan te maken! Dat anonieme gedoe telkens weer.. Johann en Micheal doen uitstekend werk en geven elke dag perfect aan wat er die dag (en de komende dagen erna) speelt of gaat spelen. Ik geloof niet dat dit een site is om alleen maar te klagen over wat voor een slechte winter het al is of gaat worden. Je hebt heel veel dingen zelf in de hand in het leven, maar het weer niet! Moeder natuur valt niet te beïnvloeden. Eigenlijk wilde ik dit bericht niet plaatsen, maar door al dat negatieve gedoe en die reacties wilde ik toch mijn mening geven! Ik hoop niet dat ik de enige hierin ben? En wees gewoon eens wat positiever! @Micheal en @Johann, jullie zijn top! Jullie geven elke dag waarheidsgetrouw leuke berichten!
Zo, ik heb gesproken! Fijne avond allen.

Groet Niels

Niels van Bockel | 22-11-2014 - 19:44

Gast

Dag Michael of Johann, ik heb ook al een aantal gereageerd. Maar ben niet de bovenstaande gast.
Volg heel wat websites over de winter. En zeker int begin vant seizoen volg ik dit op de voet. Mede omdat ik binnen een dikke week naar oostenrijk vertrek.
grtj. Carl

Gast-11143 | 22-11-2014 - 19:46

Gast

En ik geloof dat we eind volgende week een winterse periode staan te wachten.
Sebiet de ECMWF bekijken. Hopelijk gaat die mee in het verhaal van de GFS. grtj. Carl

Gast-11144 | 22-11-2014 - 19:48

Martijn Rondel

Slaat nergens op maar spannend vind ik het wel ondanks dat ik pas over 6 welken naar Puy de Saint Vincent ga. Het zal dan vast goed komen met de sneeuw!

Martijn Rondel | 22-11-2014 - 19:51

Gast

Niels, je hebt helemaal gelijk, niets aan toe te voegen

Gast-11147 | 22-11-2014 - 20:09

Gast

Mooi gesproken Niels, mee eens

Gast-11148 | 22-11-2014 - 20:14

Snowboarder

Mensen maak een account aan en blijf ingelogd. Dan mag van mij iedereen roepen wat hij wil. Maar wel met respect.

Snowboarder | 22-11-2014 - 20:24

Pieter Nauta

Helemaal mee eens niels en John!
@ Michael en johann: ga zo door mannen!

Pieter Nauta | 22-11-2014 - 20:32

Bertil Blaas

Ha Niels en onze weermannen, ook ik mee eens.
Overigens las net dat ook Duitse weersdienst aanvang dec gaan voor inzettende sneeuwval in de middelgebergten en hoger natuurlijk.
Dus toppie, komt vanaf Sinterklaas helemaal goed !.
Gr.Bertil.

Bertil Blaas | 22-11-2014 - 20:49

Carl Bosmans

voila geregistreerd

Carl Bosmans | 22-11-2014 - 20:55

Ruud Bulkmans

Zijn er al nieuwe runs ?

Ruud Bulkmans | 22-11-2014 - 20:58

Mark Vedder

Actueel vanuit Wallis: 1400m is het 6.4 graden! Vandaag superweer, wandeling gemaakt die eigenlijk alleen in de zomer kan, desalniettemin echt top weer!!!

Mark Vedder | 22-11-2014 - 21:11

Gast

Wat zeggen de laatste runs?
Thx

Gast-11155 | 22-11-2014 - 21:25

Pieter Masson

@johann @michael , zou dat niet mogelijk zijn enkel maar reacties te laten als ze een naam hebben en niet meer anoniem grts Pieter

Pieter Masson | 22-11-2014 - 21:28

Roy Gooren

Sorry, hoop dat ik ingelogd blijf. Moet steeds opnieuw aanmelden en dat vergeet ik steeds.
Bij deze dus.

Groet Roy

Roy Gooren | 22-11-2014 - 21:31

Gast

Mooie site!
Goede info en de voorpret wordt alsmaar groter!
2e week kerst naar chatel, gaat goed komen toch?

Gast-11158 | 22-11-2014 - 21:34

Gast

Zoals ze op onweer-online melden: vanaf eind november fors kouder met sneeuw! Staat nu ook al een paar dagen in de pipeline!!! Dus alle kaarten wijzen op kouder weer met sneeuw. Dit is de update voor de avond van de diverse weermodellen!

Gast-11159 | 22-11-2014 - 21:51

Gast

Wanneer is er iets te zeggen over avondruns?

Mvg
Henk

Gast-11160 | 22-11-2014 - 22:09

Paul Van belkom

200% mee eens niels

Paul Van belkom | 23-11-2014 - 00:07

Gast

Anoniem of niet.....wat maakt het uit, waar ik echt moe van wordt is dat "gebedel" om goede sneeuwverwachtingen in de periode dat desbetreffende persoon op skivakantie gaat. Neem het zoals het komt, of boek pas als je ckr weet dat de sneeuwverwachtingen goed zijn. Dat laatste doe ik ook trouwens, dan maar wat meer betalen.....

Gast-11163 | 23-11-2014 - 00:46

Danny Slaghuis

Zolang er een keus is, mogen mensen er toch voor kiezen anoniem te reageren, en als je zo'n fanaat bent, dan word je lid. Waarom moet er toch van alles, maar dan ook alles een punt gemaakt worden in ons land?! Laten we lekker bezig blijven met het plezier van de spanning of er sneeuw gaat vallen, dat was waar deze site oorspronkelijk voor bedoeld was, maar het gaat nu al weken over dat iemand zich moet registreren, BORING!!

Danny Slaghuis | 23-11-2014 - 00:54

Gast

3. Beispiel:

Wie der Tag zu Kathrein (25.11.), wird der nächste Februar bzw. Neujahr sein.

Diese Bauernregel hält der wissenschaftlichen Betrachtung - zumindest teilweise - stand: Ist es um den 25.11. zu trocken, wird mit hoher Wahrscheinlichkeit (über 80 Prozent!) auch der Februar zu trocken. Auch bei zuviel Feuchtigkeit um den 25.11. wird der Februar zu feucht. Ein Zusammenhang mit dem Neujahrstag findet sich allerdings nicht.

Gast-11166 | 23-11-2014 - 00:54

Gast

5. Beispiel:

Ist bis Dreikönigtag kein (strenger) Winter, so kommt auch keiner dahinter.

Die langjährigen Wetterstatistiken zeigen: Ist es bis zum 6. Januar deutlich zu mild, dann bleibt es auch mit 70 % Wahrscheinlichkeit den Rest des Monats wärmer als normal. Auch der Februar ist zu 60 % zu mild. Ist es zu kalt und liegt eine Schneedecke, dann ist mit 80 % Wahrscheinlichkeit auch insgesamt ein zu kalter Januar zu erwarten.

Gast-11167 | 23-11-2014 - 00:55

Gast

Iedereen gaat een beetje nerveus worden. Begrijpelijk, want het weer zit eigenlijk al maanden vast, ook in Nederland. De straalstroom wilt niet veranderen, er is geen noordenwind te bekennen (ooit een herst goed met zo weinig wind?, de blaadjes blijven maar aan de bomen..), het regent sporadisch, en het blijft maar zacht. Noem het pessimistisch maar ik vind het een slecht voorteken als de muggen in november in de tuin dansen, de terrassen vol zitten en het weer ' warmer' wordt in de laatste week van november.. De boel moet echt op de schop anders gaat er niks vallen. Vorig jaar noordkant een drama, een schneeloch als Filzmoos bij Salzburg, eigenlijk geen sneeuw meer gevallen na november.. Er is dus weinig reden om te denken dat het allemaal vanzelf goed komt want het is bijna december.
Het moet echt helemaal veranderen anders blijven alle verwachtingen op lange termijn zeepbellen.

Gast-11169 | 23-11-2014 - 09:12

Gast

Hellemaal mee eens gast-11169

Gast-11171 | 23-11-2014 - 09:46

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord