Overgang naar Kaiserwetter

Het secundaire lagedrukgebied dat gisteren via de oostelijke Alpen langzaam oostwaarts trok heeft aan de noordzijde en deels ook in de inner-alpine gebieden voor wat sneeuwval gezorgd. Op de satellietbeelden zagen we de bewolking erg mooi tegen de wijzers van de klok in (cyclonale beweging) omkrullen en lichtjes tegen de noordzijde opstuwen. De sneeuwvalgrens lag voor de verandering met hoogtes van tussen 1000 en 1200m eens wat lager dan wat we de laatste tijd gewend waren. Op langere termijn zien we toch wat signalen dat de atmosfeer misschien eens volledig winters op de schop gaat, maar daarover straks meer. Aan het eind van het weerbericht tenslotte aandacht voor de zeer extreme sneeuwval in de VS gisteren, waarbij de sneeuw aan de oevers van Lake Erie letterlijk met bakken tegelijk naar beneden kwam!


Meribel Mottaret le lac

Fraai doorkijkje vauit het Franse Les Orres

Vandaag knapt het Alpenweer vanuit het zuidwesten onder invloed van luchtdrukstijgingen langzaam verder op. De noordelijke Alpen blijven gevoelig voor hardnekkige hochnebelvelden, en is het nog maar de vraag in hoeverre ze zullen gaan oplossen. De Oostenrijkse noordzijde en inner-alpine hebben nog te maken met frontale restbewolking, en kan er boven de 1100m nog wat lichte sneeuw naar beneden dwarrelen. De zuidzijde is echt "Wetterbegunstigt" onder licht föhnige omstandigheden waardoor de Alpenzon het hier grotendeels voor het zeggen heeft


Winterwonderland in het Franse Morzine

Omgeving van Leukerbad via de @App / Marc Vedder

Richting het weekend blijven de Alpen onder invloed van een gebied met hoge barometerstanden liggen. Dit hogedrukgebied ligt met zijn rugas tijdelijk van het noordwesten van Rusland via de Balkan richting noord Afrika. Tegelijkertijd is de luchtdruk ten westen van de Alpen relatief laag. Hierdoor wordt op hoogte in een zuid tot zuidoostelijk stromingspatroon vrij zachte lucht aangevoerd, zodat de temperatuur een tijdelijk stijgende tendens laat zien.

Verdere vooruitzichten
Op de langere termijn richting het einde van de maand zien we toch imponerende oplossingen uit de runs tevoorschijn komen. Zowel GFS als het Europese ECMWF zinspelen op de inval van een complex lagedrukgebied boven het Alpengebied. Dit systeem is gevuld met vochtige en vrij koude lucht en nog belangrijker: de isobaren liggen loodrecht op de westelijke tot noordwestelijke Alpen! Bingo dus! Als dit scenario doorzet betekent dat op uitgebreide schaal sneeuwval voor bijna de gehele Alpenregio. Wat zou dit een mooie start van de decembermaand zijn zeg! We houden het voor U in de gaten.


Einde van de maand een serieuze "Wintereinbruch"?

Lake effect
In de Verenigde Staten heeft men vaak de neiging te overdrijven en praten de inwoners vaak in de trend van "groot, groter en grootst"! Nu geef ik ze zeker niet altijd gelijk, maar in het geval van bizarre sneeuwval kunnen ze er wat van. De zogenaamde "snowbelts" rondom de Great Lakes zijn berucht om de soms krankzinnig hoge sneeuwintensiteit. Vooral in het begin van het winterseizoen als het oppervlaktewater van de Great Lakes nog relatief warm is kan er bij gunstige omstandigheden binnen korte tijd bizar veel sneeuw vallen. Dit was dus gisteren het geval in de omgeving van de sneeuwhoofdstad van de VS: Buffalo. Arctische noordpoollucht stroomde over het relatief warme Eriemeer oostwaarts met de omgeving van Buffalo op sneeuwramkoers. Er vielen in korte tijd letterlijk bakken met sneeuw uit de lucht wat resulteerde in een totale sneeuwchaos!


Hoe denk je hier met je auto weg te komen? via @ReadTimmer

Nog een leuke vanuit de omgeving van Hamburg NY via @JimCantore

Zo werkt dat dus ;-) !

 

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Niels  van Bockel

@Micheal, leuke en leerzame uitleg over het 'Lake effect'! Zulke hoeveelheden sneeuw is nou ook weer niet nodig maar voor de helft daarvan... ;-)

Niels van Bockel | 19-11-2014 - 08:59

Gast

hier een mooi filmke over lake effect
www.youtube.com/watch?v=VxuacZudBPU

Gast-10930 | 19-11-2014 - 09:09

Rens Van Gendt

@ Micheal, dit lake effect is dat standaard het "ocean effect" in het noorden van Japan. Dat daar ieder seizoen zo'n 10 meter valt? Of is daar weer iets anders bijzonders aan de hand.

Rens Van Gendt | 19-11-2014 - 09:09

Jacques Knobbe

En nu maar hopen dat de modellen het eens blijven en dat die trend doorzet.
Counting the days.. 20 dec op de latten in Matrei in Osttirol!!!

Jacques Knobbe | 19-11-2014 - 09:24

Sarah J

Laat de modellen niet meer veranderen en laat de winterinval in de Alpen nu definitief worden!
Bedankt voor de dagelijke voorpret voor we weer aan het skiseizoen beginnen, keep up the good work!

Sarah J | 19-11-2014 - 09:29

Stéphan Mommers

@Rens Van Gendt... Hoeft niet zo bijzonder te zijn die 10 meter sneeuw per seizoen.

Zelf heb ik van verschillende locals in het Kleinwalsertal (Vorarlberg-Oostenrijk) vernomen dat er cumulatief in een slecht winterseizoen tussen de 10 en 12 meter sneeuw valt en bij een goed sneeuwrijk winterseizoen zelfs cumulatief tussen de 15 en 20 meter sneeuw.

Bijna onvoorstelbaar lijkt mij, maar ze zullen het wel weten denk ik?!?!?!

Stéphan Mommers | 19-11-2014 - 09:33

Appartementenhaus de Baar

Klopt Stephan , woon al tien jaar in Riezlern .
Cumulatief natuurlijk , maar zo 10 tot 15 M is in dit westelijke Oostenrijk heel gewoon!
Nu maar afwachten wat het komende seizoen aan sneeuw valt, wij maken ons geen zorgen je kan hier de hele winter skiën super gebied!

Appartementenhaus de Baar | 19-11-2014 - 09:43

Gast

Supersite! Kijk er vrijwel elke dag op en mijn complimenten aan de weermannen voor de zeer duidelijke uitleg! Ook het kaartje met daarop de gebieden is bijzonder hulpzaam alleen vraag ik me af waar Gerlos onder valt... Op het overzichtskaartje valt het net overal buiten maar aangezien het nagenoeg sneeuwzeker is neemt het volgens mij ook een aparte plaats in in de Alpenregio.
Groeten,
Bart

Gast-10936 | 19-11-2014 - 09:44

Gast

Niet te optimistisch worden aub . Is allemaal nog ver weg en weten onderhand wel hetgeen de computers voor binnen een week a tien dagen uitspuwen heel dikwijls niet uitkomt. Voetjes op de grond en we zien wel wat er van komt .
Patrick

Gast-10937 | 19-11-2014 - 10:00

Tonny ten hove

Geweldige site. Kijk elke dag met veel genoegen. Hoop op veel sneeuw rondom de kerstdagen
in Dachstein West.

Tonny ten hove | 19-11-2014 - 10:07

Roel

@ Michael als die kaarten zo blijven. Hoe hoog is de vorst grens dan?
Hoop namelijk dat het in winterberg dan ook gaat sneeuwen wil er met de kinderen nog een dagje naar toe.

Roel | 19-11-2014 - 10:12

Cheese  Curve

Bart 10936.
Gerlos ligt iets ten zuiden van Noord Alpen
Iets ten noorden van Alpen hoofdkam
Op grens inner alpin
Net binnen nord-west stau
Geheel binnen oostelijke alpen
Dus het valt zeker niet overal buiten,maar kan zelfs van al die gebieden een graantje meepikken.

En voor graantje te lezen "sneeuw" :)

Cheese Curve | 19-11-2014 - 10:18

Rebecca B.

Nog een kleine 3 weken en dan heel oostelijk, naar Flachau. Vooralsnog ligt daar haast niets maar het kan nog, zullen we maar zeggen ;-)

Rebecca B. | 19-11-2014 - 10:40

Michel Roelfsema

Het is nog herfst maar verlang nu toch echt wel naar kouder weer, maar vroeg winter zoals vorig jaar is natuurlijk ook niet goed hebben we gezien.

Blijf hopen op een winter ergens in December die kou geeft zodat we in NL minstens paar keer kunnen genieten van het schaatsen op natuurijs en een sneeuwbuitje is ook welkom, maar dat de Alpen zeker dat krijgen waar je hoopt dat ze krijgen. Niet zoals vorig jaar dat je aan het skiën ben met links en rechts groen.

Maar begreep dat men zich niet druk maken in de Alpen, dit is normal voor het tijd van het jaar.

Michel Roelfsema | 19-11-2014 - 11:00

Gast

Andere weersites spreken van blijvend warm weer voor de Noordalpen. Hopelijk heeft sneeuwhoogte.nl gelijk.

Gast-10943 | 19-11-2014 - 11:01

Johann

@Roel Uitgaande van de door Michael getoonde kaart (dag) dan zal deze tussen de 800 en 1200 meter komen te liggen.

Johann | 19-11-2014 - 11:03

Gast

Met kerst naar Val Thorens. Er ligt beneden 30 cm en boven 60 cm sneeuw. Net gezien op de webcams dat de sneeuwkanonnen vollenbak aan het draaien zijn. Dit weekend opening in ValTho.

Gast-10945 | 19-11-2014 - 11:06

Patrick Baghus

Vakantie naar ellmau/wilder-kaiser staat gepland voor over kleine 2,5week. Hoor constant berichten over de Westelijke Alpen. Enig idee hoe de voorspellingen daar zijn? Tevens qua vorstgrens, gezien de mogelijkheid tot sneeuw kanonnen???

@Roel hebels,
Winterberg draait doorgaans niet op natuursneeuw maar op kanonnensneeuw. Hiervoor is relatief droge lucht met maximaal -3 nodig gedurende een periode van een tiental uren.
Volgens diverse nieuwsberichten vind je Dit seizoen in winterberg zelfs op twee plekken een sneeuwmachine die sneeuw maakt met plus temperaturen. Sneeuw garantie ten top dus. De eerste piste met nieuw funpark is al open sinds afgelopen weekend.

Patrick Baghus | 19-11-2014 - 11:09

Gast

@Patrick het lijkt me vrij onwaarschijnlijk dat er in Ellmau de komende dagen sneeuw gemaakt kan worden, het wordt simpelweg te warm. We moeten hopen dat de hierboven genoemde noord-west stroming op gang komt waardoor nu dan eindelijk weer de noordkant aan de beurt kan zijn. Ik heb er vertrouwen in, het is nog elk jaar goedgekomen voor skiwelt! :)

Gast-10947 | 19-11-2014 - 11:21

Gast

Geweldige site. Professionele uitleg, zeer gewaardeerd. Lees elke dag, soms paar keer per dag op zoek naar updates. En maar hopen op die sneeuwstorm over Nederland

Gast-10948 | 19-11-2014 - 11:27

Gast

Zit nu live op de Belgische TV de webcambeelden van de Fijne Firma Feratel te bekijken...ziet er op 2.000 meter toch wel leuk uit gemiddeld.....

Gast-10949 | 19-11-2014 - 11:36

Roel

@patrick daarom mijn vraag ook wat de vorstgrens zou zijn. Maar soms krijgen ze daar ook bakken met sneeuw. Zoals de winter van 12/13 tot na Pasen kunnen skiën daar.

Hier nog de video van Frans over de seizoensopening op de Ruhrquelle
m.youtube.com/watch?v=BRbvbHG82GA

Roel | 19-11-2014 - 11:48

Gast

5 december naar les menuires hopelijk komt het goed want er ligt nog niet veel op sommige plaatsen zelf niks

Gast-10951 | 19-11-2014 - 11:48

Gast

Opnieuw komt de GFS met een winterinval einde van de maand. En begin dec. Het ziet er beter en beter uit. Begin langzaam er in te geloven.
Pak sneeuw noordkant en temperaturen beneden het normale.
Zou super zijn voor de meeste openingen in de oostenrijkse noordalpen

Gast-10952 | 19-11-2014 - 11:59

Jeroen Dings

Ook al is het een tussenrun, de nieuwe gfs kaarten nemen het hierboven geschetste beeld mooi over! Wellicht dat dit voor sommige gebieden (aan de noordkant) iets te laat komt i.v.m. de opening maar alles lijkt er op dat het roer begin december om gaat. We hebben namelijk de laatste dagen al veel koude oplossingen de revue zien passeren.

Jeroen Dings | 19-11-2014 - 12:05

Robert

Wat me opvalt is dat de tussenruns tot op heden niet meegingen met de neerwaartse trends van afgelopen dagen (00h en 12h runs) en vandaag ineens wel. Er gaat in elk geval wat gebeuren. Ziet er hoopvol uit!

Robert | 19-11-2014 - 12:26

Gast

Beste Johan en Michael,
De webcam van Arc 1950 geeft ononderbroken beelden weer van 4 november 2014. Is het mogelijk om de webcam terug online te krijgen? Ik probeerde de knop "Webcam offline, meld het ons!", maar dit lukte, daarom probeer ik het eens langs deze weg.
Mvg
Dieter

Gast-10955 | 19-11-2014 - 12:29

Gast

De opening in saalbach gaat net als vorig jaar net optijd zijn pakje sneeuw krijgen.
Zoals sommige vermelden lopen de tss runs mee met de hoofdrun. Dat is veel belovend.

Gast-10956 | 19-11-2014 - 12:39

Johann

@Dieter Wij zijn afhankelijk van hetgeen aangeboden wordt. Helaas zijn sommig webcams (nog) niet actief. @All -vragen over technische zaken (webcams, APP, site etc) gaarne richten aan help@sneeuwhoogte.nl

Johann | 19-11-2014 - 13:12

Els Van Rillaer

@Patrick, ga al 10 jaar naar skiwelt in de maanden januari/februari. Steeds goed kunnen skiën. een jaar wit op de pistes en groen onder de liften. Voor de rest altijd zeer leuke vakanties beleefd.

groetjes Simba

Els Van Rillaer | 19-11-2014 - 13:49

Guido  Verstichel

Wij gaan gaan skiën in februari naar Le Vars.
Kan iemand mij zeggen of dat de Zuidelijke Alpen de Westelijke of de Noordelijke zijn.
Is dat een sneeuw zeker gebied .
Zie wel dat je kan skiën tot op 2850 meter hoogte.
Thx voor de feedback.

Guido Verstichel | 19-11-2014 - 14:04

Luuk

@Guido:

Vars is westelijke Alpen, en Weststau. In februari ligt daar genoeg sneeuw.

Luuk | 19-11-2014 - 14:13

Gast

@johann
in welke "sneeuwbericht regio " behoren les trois vallees/les deux alpes ?

Gast-10962 | 19-11-2014 - 14:25

Leo Helleman

Ik zeg niks, Roy :-)

Leo Helleman | 19-11-2014 - 15:01

Erik M

@ Gast-10962: als je in het kaartje jouw bestemming invoert (Les Trois Vallees / Les Deux Alpes) dan kun je zien welke regio het betreft. Ook kun je natuurlijk inzoomen op het kaartje en zo uitzoeken in welk gebied het valt.

Erik M | 19-11-2014 - 15:45

Gast

die nieuwe sneeuw maak techniek is zo gaaf vind ik!

ps: waar ligt Ruhrquelle?
thxx

Gast-10965 | 19-11-2014 - 15:51

Harald Bijlstra

Gast 10965 net voor winterberg.

Harald Bijlstra | 19-11-2014 - 16:34

Martijn Sonnenberg

Leuk om te lezen hoe die amerikanen ineens aan zulke achterlijke sneeuwhoeveelheden komen... En dat zonder een 'stauberg'. Idee is natuurlijk hetzelfde maar dan zonder de bijbehorende fohn.
Ook bemoedigend om te zien dat een heel andere drukverdeling bij de modellen ook tot winterse toestanden gaat leiden. Het lijkt er op dat de winter toch echt aanstaande is voor west-europa (mag ook wel gezien het feit dat we december gaan naderen en op de noordelijke hemisfeer west europa als enige landgebied nog 'warm' is).
@johann/michael: als ik jullie begrijp zal de meeste sneeuw van afgelopen dagen, fohnachtige toestanden daargelaten op de noordhellingen nu toch langzaam kunnen gaan zetten? Dat heeft te maken met lage dauwpunten? Zijn die dauwpunten op die weerkaarten of de ensembles zichtbaar te maken? En vanaf welke hoogte moeten we er nu vanuit gaan dat de sneeuw (bij matige plustemperaturen) blijft liggen? 1400-1500 meter? iets hoger?

Martijn Sonnenberg | 19-11-2014 - 16:40

GJ Dannenberg

Ruhrquelle?Ligt bij/in Winterberg Sauerland.
Kleine piste waarop nu geskied kan worden.

GJ Dannenberg | 19-11-2014 - 16:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gave timelaps/video vanuit de VS! www.weather.com/video/epic-lake-effect-snow-time-lapse-55709

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-11-2014 - 17:12

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Martijn. Vocht in combinatie met wind zijn de grootste bedreigers van sneeuwkwaliteit. Actuele gegevens tav de relatieve vochtigheid van de luchtsoort vergaren wij uit soundings in combinatie met de aanvoerroute/stromingspatroon. Misschien heeft Johann nog een tip mbt rel. vochtigheidskaartjes die publiek toegankelijk zijn. Veel info zit "op slot" achter abonnementen,

Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-11-2014 - 17:25

Johann

@Martijn Kijk eens www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html"> zie hier


Pak de de kaarten 2m Taupunkt en -of 850 Pot Aequiv Temp (Theta-E). Hoe blauwer hoe droger de lucht, hoe geler of oranje hoe vochtiger. Algemeen is blauw goed voor sneeuw (droge lucht, negatieve dauwpunten) Overigens kun je de 850 Pot Aequiv Temp (Theta-E) kaarten ook goed gebruiken om de sneeuwvalgrens te bepalen: Pak de temperatuur die bij de kleur hoort (rechts weergegeven) Vuistregel is dan:
Aquiv = SVG in Meter
12 = 0
15 = 250
18 = 500
21 = 750
24 = 1000
27 = 1250
30 = 1500
33 = 1750
36 = 2000
39= 2250
42= 2500

Johann | 19-11-2014 - 17:53

Gast

Weet niet welke tussenruns jullie bekijken, maar ik zie op termijn geen west tot noordwestelijke stroming op gang komen. Op termijn jammer genoeg weer warme lucht die opdringt vanuit het zuiden..:(

Gast-10974 | 19-11-2014 - 18:31

Gast

gast 10974, dan zie je verkeerd. Opnieuw geven de oude en nieuwe gfs run winterweer vanaf eind nov/dec.
De franse alpen en zuid zwitserland/italië krijgen al vroeger verse sneeuw.
Vanaf 29-30 nov tot 6dec sneeuw voor heel alpen gebied met koude temperaturen. Ziet er goe uit.
Dit is de 6de run op een rij. Ook andere sites bevestigen vanavond deze informatie.
mvg. CB

Gast-10975 | 19-11-2014 - 18:35

Gast

Goed nieuws dus CB!!

Gast-10976 | 19-11-2014 - 20:00

Harm V

Sorry.. stond uitgelogd... vorige reaktie was van mij

Harm V | 19-11-2014 - 20:02

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Korte update. Het toonaangevende ECMWF in lijn met voorafgaande run. Eind van de maand kouder met dalende sneeuwvalgrens richting de 1000m ?

Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-11-2014 - 20:18

Mike

@michael joepie!!!

Mike | 19-11-2014 - 20:50

Mar Zents

Jippie! Zou echt geweldig zijn als heel de Alpen mooi wit worden begin december!
Bedankt voor de update!
Grtjes, Marjolein

Mar Zents | 19-11-2014 - 21:26

Tobias Bijkerk

Heerlijk! Gewoon blijven duimen! En ook niet vergeten dat het gewoon nog november is en dat we veels te verwend denken met ze allen! Al hoop ik zelf natuurlijk ook dat hij vroeg in slaat die koude winter! Michael en Johan wederom bedankt voor de leuke,leerzame berichten! Groeten To

Tobias Bijkerk | 19-11-2014 - 21:31

kevin de vrieze

Gaaf

kevin de vrieze | 19-11-2014 - 21:35

Martijn Sonnenberg

@ johann: dank voor die uitleg, ga ik eens rustig naar kijken
en @ michael: kort maar zeer prettig bericht deze update! Nu hopen dat het uitkomt als voorgerekend!

Martijn Sonnenberg | 19-11-2014 - 22:08

Gast

jullie zitten maar lekker op de gfs run .... te kijken, maar welke website is dat.. kan ik ook eens meekijken..
bvd groeten allemaal

Gast-10984 | 19-11-2014 - 22:14

carla gulikers

In nl wordt het nu ook langzaam kouder. Net door het dorp gefietst en voor de 1e keer deze herfst mijn handschoenen moeten gebruiken! Goed teken aan de wand!

carla gulikers | 19-11-2014 - 22:18

Robert

@gast 10984, je kunt kijken op wetterzentrale.de, daar staan de GFS en ECMWF en nog meer keuzes. Of je kijkt op meteociel.fr/modeles/gefs.php?carte=1, klik op een punt in Europa waar je naar toe wilt en hopla, het GFS ensemble staat voor je neus. Een beetje klikken links en rechts en info vragen op het forum en je komt al een heel eind. Let op: het werkt verslavend :)

Robert | 19-11-2014 - 22:23

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord