Alpenzuidkant opnieuw de klos

Diegenen die van Südstau en Südföhn houden die mogen de laatste tijd niet klagen. Inmiddels is de stand deze herfst (jawel, het is nog steeds herfst) 2:1 in het voordeel van een zuidkant-dump. De noordkant mocht medio oktober al even proeven aan het fenomeen dump maar wat lijkt dat inmiddels al weer lang geleden. Sowieso lijkt het wel of we alleen nog maar met zuid tot zuidwestelijke hoogtestromingen te maken hebben en goed beschouwd is dat ook correct. Dit patroon werd vorig jaar tijdens of net na Sinterklaas ingeslagen en eigenlijk heeft zich dat sindsdien niet echt meer veranderd. Steeds weer koos de atmosfeer voor een herhaling van zetten en het is opvallend hoe hardnekkig dan wel persisterend dit tot dato is gebleven. Niet verwonderlijk dat men zich hier en daar alweer zorgen begint te maken dat we een herhaling gaan krijgen van de afgelopen winter, voorjaar, zomer en herfst!


Snowkiting op de Simplon (foto Pascal Nessier /Swiss Snowkiting School)

In ieder geval zal er de komende dagen nog maar bar weinig veranderen. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we inmiddels een volgende joekel van depressie met zijn kern ten westen van Ierland liggen. Een bijbehorend koufront en occlusiefront loopt vanaf het zuiden van IJsland via west Frankrijk, het Iberische Schiereiland tot bijna over noord Afrika. Omdat dit geheel langzaam verder naar het oosten trekt nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant weer toe en daarmee wordt een volgende Südstau en Südföhn fase in de steigers gezet. De ontwikkelingen verlopen nou niet bepaald snel en het zal zeker nog tot zaterdag duren voordat het koufront ook de oostelijke Alpen zal hebben bereikt. Vrij zeker is ook dat we ook de eerste dagen van de volgende week nog met een overwegend zuidelijke hoogtestroming te maken zullen hebben. Laten we, voordat we de langere termijn onder de loep gaan nemen, eens kijken wat dat allemaal precies gaat inhouden voor het weer in de Alpen.


Gisteren onder invloed van een tussenhoog eindelijk ook weer eens zon in
het Italiaanse Santa Caterina -Sunny Valley 2500m

De dag start op veel plaatsen met zon in de bergen en Hochnebel in de dalen en het Alpenvoor en laagland. Dit geldt met name voor de Italiaanse Alpen en het Tessin (Ticino), hier kan de mist en Hochnebel zo hardnekkig en dicht zijn (bovengrens tot 1800 a 2000meter) dat het maar de vraag is of ze überhaupt oplost en het kan er zelfs wat uit (mot)regenen. Mocht dat uiteindelijk toch het geval zijn dan is het nog maar de vraag of men aan de zuidkant de zon nog te zien krijgt. In de ochtend zal dat denk ik nog wel lukken, in de middag neemt echter de Staubewolking weer toe en krijgt de zon het steeds moeilijker. Met een beetje geluk blijft het echter nog tot de avond droog.


Ochtendstemming bovenLa Plagne - Roche de Mio

Wat beter zier het er uit voor de Alpennoordkant, de kans op Hochnebel is hier beduidend kleiner en ook de bovengrens met 800 tot 1000 een heel stuk lager. Met de van heet westen uit opkomende föhn is het daarbij opgeklaard. Met de zuidelijke aanstroming is het natuurlijk alles behalve koud. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 7 en 2 graden en op 3000 meter tussen de 1 en -4 graden. Het nulgradenniveau is zeer wisselend en bevindt zich afhankelijk van zuid of noordkant tussen de 2300 en 3100 meter. Diegenen die nog een beetje warmte zoeken vinden die aan de noordkant in de föhngebieden -dalen. Hier kan het kwik nog een keer weer stijgen tot 15 a 18 graden. De wind is algemeen zwak tot matig en neem in de westelijke Alpen in de middag verder in kracht toe.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Zaterdag trekt de föhn zich op nadering van het koufront naar het oosten van Zwitserland weg en daarachter grijpen regen en sneeuw meteen hun kans. In eerste instantie breiden deze zich langs de Alpenzuidkant naar het oosten uit maar met het wegvallen van de föhn grijpen ze ook over tot in de noordelijke gebieden. Zondag zien we datzelfde spelletje ook in de oostelijke Alpen plaatsvinden. Met föhn kan het kwik zaterdag in Oostenrijk nogmaals tot 18 a 20 graden oplopen. In de overige Alpen zullen de temperaturen en daarmee ook de sneeuwvalgrens met het binnenstromen van de wat koudere lucht een dalende trend vertonen en tot 1500 a 1400 meter dalen. Lokaal kan het aan de noordkant tijdelijk sneeuwen tot 1200 a 1000 meter.

De Südstaufase zal dit keer niet zo lang aanhouden als de laatste keer en ook minder krachtig zijn. Toch wordt er door de modellen weer aardig wat neerslag berekend voor de komende dagen. Zo komt het ECMWF met neerslaghoeveelheden van 50 tot 100mm op de proppen en ook het GFS ligt ergens tussen dit bereik. In de bergen aan de Alpenzuidkant gaat hogerop dus opnieuw sneeuw van betekenis vallen. Elders kan later in de koudere lucht ook wat sneeuw gaan vallen maar dit staat ook ditmaal in geen verhouding tot hetgeen aan de zuidkant zal gaan vallen.


Neerslag -sneeuw cumulatief voor de volgende 5 dagen

Begin volgende week komen we dan weer in wat rustiger vaarwater terecht waarbij we naar alle waarschijnlijkheid rond het midden van de week van wat luchtdrukstijgingen kunnen profiteren.Eigenlijk komen we in een soort niemandsland terecht tussen het wegtrekkende hoogtelaag (bel koudere lucht) richting de Balkan en een volgende depressie(s) op de Atlantische Oceaan die opnieuw hun pijlen (storingen) op West Europa en de Alpen gaan richten. Maandag vooral naar het oosten toe nog neerslag met sneeuw boven de 1000 a 1300 meter. Verder is het (licht)wisselvallig met af en toe wat of regen(bui) en boven de 1000 tot 1300 meter sneeuw. De temperaturen liggen tot woensdag-donderdag op een duidelijk lager niveau dan we tot dusver gewend waren waarbij de vorstgrens tussen de 1400 en 1600 meter zal liggen.

Vanaf woensdag worden de verwachtingen weer erg onzeker. Het meest waarschijnlijke scenario is dat we opnieuw met de invloed van Atlantische depressies en hun frontale systemen te maken zullen gaan krijgen. Richting het weekend zien we het ECMWF met een volgend actief laag op de proppen komen dat volgens de berekeningen van het model in het weekend via Engeland naar de Noordzee trekt. (kaart hieronder


Volgend weekend komen we eindelijk wat meer aan de koude kant
van de polaire jet.

Dit zou gaan betekenen dat we in de tweede helft van de week nogmaals met een zachtere zuidwestelijke hoogtestroming worden geconfronteerd met opnieuw föhn aan de noordkant en Stau aan de zuidkant. in de loop van het weekend volgt dan weer het koufront en kan de sneeuwvalgrens weer gaan dalen tot 1000 a 1300 meter en wellicht ook nog wat lager. Ook het GFS komt met een soortgelijk patroon waarbij de depressie wat meer de kenmerken van een randstoring vertoont. Ook volgens dit model stroomt met naar west draaiende hoogtewinden in het weekend duidelijk weer koudere lucht de Alpen binnen (sneeuw vanaf 900 tot 1100m).


Vanaf het het volgende weekend krijgen we te maken met een westelijke
hoogtestroming me een komen en gaan van fronten (ECMWF)

Na het weekend krijgen we te maken met een meer zonaal stromingspatroon (west) waarbij warmte en koufronten elkaar in rap tempo zullen gaan aflossen. Daarbij lijkt dan ook een einde te komen aan de zeer zachte zuidelijke hoogtestroming en aanvoer van veel te zachte lucht. Natuurlijk is dit ook goed nieuws voor de sneeuwliefhebbers want dit soort westelijke en misschien later zelfs noordwestelijke stromingspatronen gaan in de bergen voor een opbouw van het sneeuwdek zorgen waarbij ditmaal vooral de westelijk georiënteerde bergen zullen gaan profiteren. Voor details is het nog te vroeg maar al met al geen slechte ontwikkeling zo in de tweede helft van november en in aanloop naar de winter!

Ter afsluiting nog een mooi kiekje van vanmorgen vroeg over de besneeude Alpen van Cervino (Aosta, bron Rifugio Guide del Cervino). Tot zover, fijne dag en morgen zijn we er natuurlijk weer. Actueel hier in Oberwallis (Termen) 7.3 graden en föhnig. Ciao

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Steven V.

Die weer omslag volgende week zou er wel mogen/moeten komen. Het was al enige tijd geleden dat ik nog naar de webcams heb gekeken. Toen ik de beelden zag van uit de omgeving mayrhofen was het effe slikken. Het dik pak sneeuw van vorige maand die nu nog als 15cm staat aangegeven zijn eigenlijk nog maar een paar witte vlekken op een bruin grasveld.
Ik weet ook dat het nog maar half november is, maar toch....
De openingen in december komen toch ook al in de buurt.

Steven V. | 14-11-2014 - 08:59

Gast

@Johann alpe d'huez en val thorens liggen die nu juist gunstig voor een dergelijke sudstau?

Daarnaast bedankt voor de altijd uitgebreide weerberichten. Iedere dag toch een stuk voorpret, wintersport start al een beetje hier!

Gast-10687 | 14-11-2014 - 09:02

Johann

@Gast-10687 Inderdaad, met name voor de Franse Alpen gunstig in verband met de westelijke aanstroming

Johann | 14-11-2014 - 09:15

Mark Vedder

@ Johann, ben vanaf zondag on Oberwallis, waaronder Leukerbad en ook Zermatt...dus kan mooi aangeven hoe het daar gaat als jullie geinteresseerd zijn!

Mark Vedder | 14-11-2014 - 09:24

Gast

volgens mij zie ik toch hele andere plaatjes {gfs} met op lange termijn zuid westelijke stromingen

Gast-10690 | 14-11-2014 - 09:28

Johann

@Gast-10690 Voor de beoordeling van het stromingspatroon kijken we vooral naar het verloop en de positie van de polaire jetstream (straalstroom) Dit vertoont op termijn een steeds meer zonaal (west) patroon (zie kaart, zonaler kan bijna niet). Natuurlijk slingert die ook en heeft dan weer een wat meer ZW dan weer meer NW component boven onze contreien. De stroming wat lager in de atmosfeer (5km, 1,5, grond) wordt vooral bepaald door de fronten, dan kan het bijvoorbeeld in aanloop van een koufront rustig weer even zuid of zuidwest worden voordat daarna de wind de noordwesthoek opzoekt. Maar goed, belangrijk is wat zich dus op 10 tot 12km hoogte afspeelt en. Daarbij kijken we overigens niet alleen naar het GFS maar vooral ook naar het ECMWF. Misschien ook aan jou meteen de vraag om je bij deze even aan te melden, leuker voor de discussie wanneer we niet vanuit de anonimiteit spreken.

s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/zonaal.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/zonaal.jpg" border="0" alt=" photo zonaal.jpg"/>

Johann | 14-11-2014 - 09:42

Johann

@Mark Graag zelfs Mark, juist de meldingen (en beelden) vanaf locatie zijn zeer welkom en hebben een meerwaarde voor het oa het weerbericht. Stuur maar op en wellicht pakken we wat materiaal mee in de weerberichten. Fijne tijd alvast.

Johann | 14-11-2014 - 09:47

Gast

En het schuift weer op! Blijft gewoon zuidelijk de stroming. Ik ben bang voor deze hardnekkige zuidstroming. Komt niet goed! Ik zou weleens willen weten in percentage wat "de weermannen" schatten qua verandering van zuidstroming naar west, noordwest stroming! Is dat 20% of schatten jullie de kans op verandering hoger?

Gast-10693 | 14-11-2014 - 09:48

Gast

Waar kan ik jullie opgeven voor de nominatie van beste wintersport website van Nederland. Geweldig deze site, app en jullie wintersport weer, dank.

Gast-10694 | 14-11-2014 - 09:48

Niels  van Bockel

@Gast-10693, volgens mij lees je het weerbericht niet goed? Johann heeft het juist over een zonale stroming! Westelijker kan dus niet..

Niels van Bockel | 14-11-2014 - 10:04

Gast

Bedankt sneeuw vrienden

Gast-10696 | 14-11-2014 - 10:09

Gast

Ik ga twee keer naar frankrijk met de kerst en 9jan dus heb een beetje sneeuw nodig .ik laat het maar los en laat het maar aan de weer goden over.

Gast-10697 | 14-11-2014 - 10:11

Gast

Niels volgens mij lees jij me vraag niet goed: ik vraag me af wat de kans is dat het echt dit wordt. Ik geloof het namelijk steeds minder, omdat het constant uitgesteld wordt!

Gast-10698 | 14-11-2014 - 10:47

Gast

Hopelijk wordt eindelijk het stromingspatroon doorbroken! Wie weet brengt de Sint dit jaar terug sneeuw een geen storm en dan zit het goed. :)

Gast-10699 | 14-11-2014 - 10:47

Erik M

Die laatste foto is echt waanzinnig mooi! Complimenten. Bedankt voor de update weer.

Erik M | 14-11-2014 - 11:03

Martijn Sonnenberg

Goed verwoordt en uitgelegd, veel uidelijker dan die andere site die ik gisteren noemde, veel meer op de praktijk situatie gericht dan op alle mogelijke scenario's!
Laten we zien hoe dit weerpatroon zich ontrold, ik heb er (overigens al langer tijd) vertrouwen in dat de alpen een mooi sneeuwdekje gaan krijgen de komende maand-anderhalve maand. Eens zien of mijn geliefde Lech zijn naam als sneeloch in deze voor daar zeer gunstige weersituatie eer kan aandoen!

Martijn Sonnenberg | 14-11-2014 - 11:05

Roel

Mensen meld je nou even aan, kleine moeite toch?
Johann wat is nou ideaal voor nl? Hogedrukgebied boven IJsland en een boven Rusland? En wordt daar tussen in dan de snelweg voor de kou geopend?
Of zit ik er helemaal naast

Roel

Roel | 14-11-2014 - 11:07

Snowboarder

Al met al kunnen we concluderen dat langzaam maar zeker de aankomende week de sneeuwgrens gaat zakken naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar zonder dat het nog echt winter wordt. Het wordt tijd dat alle doemdenkers gaan beseffen dat het pas 14 november is.

Gr john

Snowboarder | 14-11-2014 - 11:09

Johann

@Roel Voor echte winter (vrieskou) in de LL is een hoog boven Scandinavië evt ook NW Rusland een must met daarbij aan de oostflank de mogelijkheid voor transport kou vanuit Rusland en de Pool. Ook andere opties zijn denkbaar maar belangrijk is toch wel een continentale wind (NO-ZO). Teveel noord(west) geeft weer de warmte van de Noordzee (visbakkenweer met mist, (winterse)buien). Teveel zuid weer teveel warmte. Belangrijk is iig dat het eerst eens koud wordt, de sneeuw komt dan vanzelf wel. Overigens zullen we zodra er aanleiding toe is het winterweer in de LL binnen de Alpenweerberichten ook gaan meepakken, dat geldt natuurlijk ook voor de Duitse middelgebergtes en Ardennen. Voorlopig echter nog even geduld hebben.

Johann | 14-11-2014 - 11:24

Roel

Bedankt voor je uitleg johann. Weer een beetje wijzer geworden :)

Roel | 14-11-2014 - 11:31

Gast

@ Johann Geers (en collega's) Net als de afgelopen jaren betrap ik me er al weer op dat ik dagelijks naar dit weerbericht zit te kijken, niet omdat ik volgende week al naar de sneeuw ga, maar het is onderdeel van naar de vakantie toe leven. Aangezien ik in Januari ga heeft het geen zin om inhoudelijke vragen te stellen over de sneeuwkansen voor dan. Maar ik heb wel een vraagje over een grafiek die ik af en toe voorbij zie komen. Dat overzicht met de verschillende voorspellingen, met een gemiddelde van temperatuur en sneeuwkans, hoe heet die en waar zou ik die vaker kunnen bekijken?

Groeten, Stefan

Gast-10707 | 14-11-2014 - 11:42

Michel Roelfsema

We hebben nog steeds last van een lage druk gebieden op de oceaan, als ik het goed zie moet dit een hogedruk gebied worden en rond Rusland lagedruk om een N/NO wind te krijgen.

Klopt mijn bewering??

Hoe dan ook hoop dat we ergens in december kouder krijgen, en dat de Alpen weer een mooie winter krijgen en niet zoals vorig jaar. Dat was voor de noordkant een ramp.

Michel Roelfsema | 14-11-2014 - 11:43

Johann

@Martijn Ons doel is om op een begrijpelijke en serieuze manier het Alpenweer in al haar facetten te belichten. We moeten daarbij echter ook niet vergeten dat de grote groep lezers (wintersporters) gewoon willen weten hoe het weer en sneeuwcondities zullen zijn en niet zitten te wachten op allerlei meteo-fictie toestanden ver buiten de betrouwbare verwachtingstermijnen. Leuk maar in onze ogen niet echt zinvol. Tevens bestaan er ook diverse weersites en weer fora die zich oa ook met die materie bezig houden en ook zeer leerzaam zijn (tip) !

Johann | 14-11-2014 - 11:43

Johann

@Stefan Wrs bedoel je de ensembles (grafiek). Je kunt die op verschillende sites vinden. We gebruiken meestal die van GFS (public) echter ook het ECMWF heeft die soort grafieken voor vrijwel alle Alpenplaatsen. Deze gebruiken we ook maar ivm copyright rechten kunnen we die niet "public" maken. (heel af en toe stiekem.. ppsttt). Kijk maar eens op onderstaande link en klik op de kaart voor de grafiek van gewenste land (kunt ook andere opties kiezen bv 2M temp etc etc)

www.meteociel.fr/modeles/gefs.php?carte=1"> zie hier

Johann | 14-11-2014 - 11:50

Martijn Sonnenberg

@johann: daarom vindt ik jullie site ook de meest interessant! Ik lees ook elders om nog meer facetten van de meteologie tot me te nemen en zelf inzichten te krijgen hoe ik een weerkaart moet interpreteren, maar de info die hier te vinden is, is altijd top en makkelijk uitgelegd! Nogmaals complimenten en ga vooral zo door!

Martijn Sonnenberg | 14-11-2014 - 11:54

Michel Roelfsema

Was leuk en informatief leesvoer: www.nc-climate.ncsu.edu/climate/patterns/NAO.html

Leer op dit soort sites iedere keer wat nieuws.

Michel Roelfsema | 14-11-2014 - 11:54

Nicole vd Velde

Ik lees met veel plezier iedere dag mee!
Maar voor sneeuw in de Dolomiten welke stroming hebben we dan nodig?
En ja ik heb op de weer kaart gekeken maar dat ziet er nog niet veel belovende uit !

Nicole vd Velde | 14-11-2014 - 12:11

Johann

@Michel Misschien is dan dit ook wat voor je ;-)
sites.google.com/site/johannsmeteouitleg/arctische-oscillatie-ao-1"> zie hier

Johann | 14-11-2014 - 12:11

Guido  Verstichel

Geduld is een mooie deugd zeggen we in België.
Het komt allemaal wel goed voor de winter,het is nog maar half november hè.

Guido Verstichel | 14-11-2014 - 12:19

Johann

@Nicole Een gunstige (koude) zuid stroming (Südstau). Helaas waren de laatste Südstau situaties voor de Dolomieten niet echt gunstig. Teveel op centrale Alpen georiënteerd en vooral ook te zachte luchtmassa's.

Johann | 14-11-2014 - 12:20

Michel Roelfsema

@Johann zelfs in het Nederlands dat leest een stuk makelijker, mijn dank is zeer groot.

Michel Roelfsema | 14-11-2014 - 12:30

Gast

@ Johann, bedankt! die bedoelde ik inderdaad. Nou ik hoop dat ik dit jaar een mooie witte laag tegenkom bij les trois vallees (3 Januari gaan we) De temperatuur mag nog wel een stuk naar beneden, ik zie op de webcams dat het mooi aan het wegsmelten is daar...

Gast-10718 | 14-11-2014 - 13:32

Gast

Wj willen over een week ergens gaan skiën, wat is de aanbeveling?

Gast-10719 | 14-11-2014 - 14:16

Michel Roelfsema

Gast-10719, een gletsjer zoals Kaprun, Hintertux, Solden is dan aan te raden, idem hoger gelegen gebieden in Frankrijk en Zwitserland.

Johann heeft vast wel eenleuk gebied in Zwitserland ;-)

Michel Roelfsema | 14-11-2014 - 14:47

Stefan Wyns

Volgende weekend gaan we naar hochgurl/obergurl. Hebben jullie al zicht wat er daar gaat gebeuren. Alvast bedankt.

Stefan Wyns | 14-11-2014 - 15:53

Gast

Dank voor het antwoord, we zijn idd aan het zoeken in de genoemde gebieden

Gast-10722 | 14-11-2014 - 16:41

Gast

Wie heeft ervaring met skiën in de maand maart /april , nog redelijk goed skiweer en zo ja, waar?vorig jaar serfaus fiss ladis gedaan,een top gebied om te skiën, in januari naar flaine, wil graag nog in maart/april gaan.
Mvg Patrick

Gast-10723 | 14-11-2014 - 19:19

Erik M

Gast 10723: ik ben vorig jaar april (met Pasen) naar saas-fee gegaan, toen is er nog een meter sneeuw gevallen en was het heerlijk skiën. Ik denk dat je ook in Breuil-Cervinia nog goed uit de voeten kunt.

Erik M | 14-11-2014 - 19:36

Nico Schuthof

Heren weermannen, elke dag lees ik met veel interesse de weerberichten en kijk ik uit naar de mooie en vaak goed voorspelde sneeuwverwachtingen. Complimenten over jullie duidelijke en niet te gecompliceerde uitleg. Met de kerst gaan wij voor de eerste keer skiën in Bardonecchia(Piemonte). Jullie berichten geven mij veel voorpret.

Nico

Nico Schuthof | 14-11-2014 - 19:47

Bertil Blaas

Gast 10723:
Ben vaker in maart gaan skien in Saas-Grund. Meer dan uitstekend skien op de Hohsaas, 3100 m.
Dan lekker naar beneden in dal skien. (1600) meter hoogte verschil en perfecte pisten.
Bovendien Saas fee vlakbij en Fam. Skigebieden Saas Almagell, best leuk.
Succes, Gr. Bertil.

Bertil Blaas | 14-11-2014 - 20:29

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Patrick. Gezien het tijdstip (Maart/april) zou ik voor een een gletsjer gebied kiezen.Wat dacht je van het Franse Tignes/Val Claret. Met de funiculaire naar de Grand Motte (3600m!!) voor de deur en het enorm grote skigebied (Espace Killy/Val D'Isere) echt een topper. In Val Claret (2100m) liggen vrijwel alle appartementen aan de piste! :-))

Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-11-2014 - 20:39

Gast

@Patrick, Ischgl in Oostenrijk is een topper in april . En ook de rest van het jaar .

Gast-10728 | 14-11-2014 - 22:28

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord