Zuidstroming houdt aan

Voordat ik het Alpenweer ter sprake breng doen we eerst even een rondje langs de rest van de wereld want er is nogal wat aan de hand in meteoland! In de Verenigde Staten bijvoorbeeld zagen we de afgelopen 24 uur een messcherp Arctisch koufront vanuit Canada zuidwaarts trekken. Het kwik ging hier in veel plaatsen echt meedogenloos hard onderuit, waarbij temperatuur "drops" van 35 graden binnen 12 uur tijd werden gerealiseerd. Echt ongehoord voor onze begrippen, maar voor de Verenigde Staten niet ongewoon. Aan de andere kant van de wereld deed Siberië ook lekker winters mee. Wat dachten jullie van een maximum temperatuur van -49 gr C! Dit ijzige scenario van bizarre diepvriestemperaturen werd in het Siberische Ojmjakon opgetekend. Wat dit betreft is het maar een saaie bedoening in Europa, en hoe gaat het nu verder en dan in het bijzonder met het Alpenweer hoor ik U denken.


Wat een thriller zeg. Binnen 12 uur van +26 naar -9 graden C!
Dit huzarenstukje werd in Springfield /Colorado opgetekend

En wat dachten jullie hiervan. Een max temp van -49 gr C!!
De komende dagen "warmt" het hier wat op richting de -29 ;-)

Südstau komt weer op toeren
Het is op dit moment voor ons meteorologen bijna niet bij te houden hoe snel de diverse fronten en stau situaties elkaar opvolgen. Een sturend lagedrukgebied ligt op dit moment voor de Ierse noordwestkust gepositioneerd en houdt boven centraal Europa een vrij zuidelijk georiënteerde stroming in stand. Vandaag is de opspelende Südstau weer een thema en worden vanuit het zuiden vochtige en vrij zachte luchtmassa's aangevoerd. Dit betekent in eerste instantie vrij föhnige omstandigheden voor de noordzijde en regen en sneeuw ten zuiden van de Alpenhoofdkam. De sneeuwvalgrens vinden we in eerste instantie rond de 2000m terug, maar laat naarmate de dag vordert een dalende tendens richting gemiddeld 1800 à 1600m zien. Kijken we naar de te verwachte sneeuwhoeveelheden dan ligt het zwaartepunt van de sneeuwval geografisch tussen het Aosta dal en verder oostwaarts richting Monta Rosa. Hier kan tegen gunstig gelegen stauhellingen tot donderdagochtend ruim een meter sneeuw naar beneden gaan komen.


Via @aPilotsview / Twitter kreeg ik deze mooie afbeelding van de Alpen binnen.

Weerkaart op zijn Italiaans met "Assi di bassa" en
"Anticiclone di blocco"
Via @Meteo-It

Ook wat sneeuw voor de (westelijke) noordzijde
In de nacht van woensdag op donderdag neemt het luchtdrukverschil op nadering van een zogenaamd "split low" (in vakjargon: afsplitsend laag) verder af. Dit laag komt in de loop van de dag juist ten noorden van de Alpen te liggen, waardoor aan de achterzijde van de kern de wind tijdelijk in de noordhoek komt te zitten. Het bijbehorende occluderende front zwiept later cyclonaal (tegen de wijzers van de klok in) tegen de Zwitserse noordzijde zodat hier en ook in de inner-alpine wat sneeuw kan gaan vallen. Wij verwachten tot donderdagochtend gemiddeldes van tussen de 15 en 35 cm bij een sneeuwvalgrens die gemiddeld tussen de 1600 à 1800 komt te liggen.

Tijdelijk iets rustiger
De westelijke Alpen komen vanaf donderdag tijdelijk in wat rustiger vaarwater te liggen. De Franse en westelijk Zwitserse / Italiaanse Alpen krijgen de zon weer even te zien, maar in het oosten van Zwitserland kunnen boven de 1600m nog enkele sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen. De oostelijke Alpen hebben donderdag nog te maken met frontale bewolking waarbij er van Tirol tot in de Steiermark gemiddeld boven de 1600 à 1800m wat sneeuw kan vallen, maar grote (sneeuw) hoeveelheden worden voor deze omgeving zeker niet verwacht.


Typerende staubewolking in het Italiaanse Bardonecchia

Verdere vooruitzichten
Een echte "wintereinbruch" zit er op basis van de laatst beschikbare informatie helaas nog niet in. Vanaf vrijdag neemt vanuit het westen de onstabiliteit alweer toe, en gaan de zuid tot zuidwestelijke wind weer flink aantrekken. De grootste neerslaghoeveelheden blijven zich in dit stromingspatroon concentreren op de zuidelijke georiënteerde berghellingen, met periodieke sneeuwval voor de vooral hoger gelegen pistes. Morgen meld ik mij graag weer met de meest actuele info. Een fijne dag nog!


Lage druk blijft voorlopig actief ten westen van de Alpen

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl
 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Min 49 graden is toch iets teveel brrrrr. Neem wel genoegen met paar graden onder 0 en een lekker zonnetje. Half december naar Saas Fee. Ziet er goed uit!
Grtz Matthijs

Gast-10621 | 12-11-2014 - 09:18

Gast

Om het sneeuwweer in flaine (Frankrijk , le grand massif) in de gaten te houden , naar welke stroming moet ik dan kijken en aan welke kant ligt het?
Grtz Patrick

Gast-10622 | 12-11-2014 - 09:22

Greet ☀️

@Patrick, Flaine ligt in het westen. Een fijn gebied, geen zorgen de sneeuw komt er wel. Vorig jaar zijn we er ook geweest met de nieuwjaarsweek en daar lag voldoende om ons te amuseren. Dit jaar terug :-)

Greet ☀️ | 12-11-2014 - 09:36

Gast

Bij welke temperaturen kunnen de sneeuwkanonnen hun werk doen ?

Gast-10624 | 12-11-2014 - 09:38

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 10624. Voor de aanmaak van kunstsneeuw moet de temperatuur toch onder het vriespunt liggen. Hiervoor is het voorlopig nog niet koud genoeg in de Alpen.
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-11-2014 - 09:59

Gast

Extreme Regenmengen in Osttirol:

www.zamg.ac.at/cms/de/wetter/news/teils-extreme-regenmengen-in-osttirol-und-oberkaernten

Gast-10626 | 12-11-2014 - 10:06

Tim van den Elsen

In Saint Sorlin D'Arves eerst nog 70 cm t/m zondag, nu nog geen 20 cm . Hoe kan dit?

Tim van den Elsen | 12-11-2014 - 10:26

Gast

Hoi

Gast-10628 | 12-11-2014 - 10:26

Stéphan Mommers

Ik kan mij nog enigszins herinneren dat de huidige situatie qua neerslag(sneeuwval) vorig jaar juist andersom was in deze tijd. Daarbij hadden met name de noord(west)staugebieden in november relatief veel sneeuw en vanaf december en eigenlijk de rest van de winter 2013-2014 zeer weinig sneeuw. En juist de rest van de winter was er continu een aanhoudende sudstausituatie. Laten we hopen, want wetenschappelijk onderbouwen kan nu eenmaal niet, dat het dan juist de alpen noordkant tijdens de winter 2014-2015 de volle laag krijgt qua sneeuw (gehele winter 2014-2015) omgedraaide situatie van vorig jaar! :-)

Stéphan Mommers | 12-11-2014 - 10:39

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Wij zijn slechts de "nietige" waarnemers Stéphan ;-) We wachten rustig af wat de atmosfeer voor ons in petto heeft. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-11-2014 - 10:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Tim. Dit betreft geautomatiseerde output, en wordt meerdere malen per dag aan de hand van de laatst beschikbare informatie herberekent. Dit betekent soms een bijstelling naar boven, maar in dit geval naar beneden. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-11-2014 - 10:49

Martijn Sonnenberg

@ stephan: gedeeltelijk mee eens, voor de zuidgebieden is alleen maar nordstau ook niet alles... ;)
(ik ben zelf ook een 'noorderling' overigens)
@ Michael/johann: buiten die immer zeer vervelende fohn, lijkt het er voor volgende week (nog ver weg, ik weet het) toch op dat de kaarten langzaam aan anders komen liggen of zie ik dat op verschillende websites verkeerd? Jullie model rekent voor onze vakantiebestemming (lech) voor komende week op een dalende sneeuwgrens naar zelfs 500 meter op de 18e (moet nog zien hoe dat tegen die tijd is hoor...), maar ook op een noordelijk en oostenwindrichting als ik de bijbehorende windvaantjes zie. ook elders zie ik toch de pluimen langzaam naar normaal dalen en voor lech bijv is de 9-dagen voorspelling bij wetter.at toch een duidelijk dalende temperatuurslijn. Zien jullie die kentering ook op de weermodellen of zien jullie nog teveel kans op 'aanmodderen' ?

Velen zijn bezorgd, zeker na afgelopen winter, hoe de sneeuw en zo ja wanneer de sneeuw dan eindelijk komt, maar is de huidige situatie echt zo heel uitzonderlijk? Voor veel wintersportplaatsen zie ik in de historie van deze site dat de sneeuw pas beklijft vanaf eind november

Martijn Sonnenberg | 12-11-2014 - 10:51

Gast

hoe zal het eruit gaan zien voor lermoos met de kerst?
kan iemand al zover kijken in zijn glazenbol?? :)

Gast-10633 | 12-11-2014 - 11:00

Niels  van Bockel

@Gast-10633, dat is vragen naar de bekende weg ;-)

Niels van Bockel | 12-11-2014 - 11:17

Gast

Föhn in de herfst en lente is een zeer typisch verschijnsel in de Noordalpen. In de winter is de Sudföhn normaal minder sterk omdat de atmosfeer `rustiger` is. Vorig jaar hadden we in feite gewoon een continue herfst men een a-typisch weerbeeld voor de Noordalpen. Dus de huidige situatie is eigenlijk vrij normaal....

Gast-10635 | 12-11-2014 - 11:21

Snowboarder

Gelukkig is het pas 12 november. Er is nog tijd genoeg om het roer om te gooien.

Snowboarder | 12-11-2014 - 11:35

H T

Tijdens de biatlon van hochfilzen sneeuwt het altijd! Die vind plaats het weekend van11 dec dus dan komt het helemaal goed! ;)

H T | 12-11-2014 - 12:16

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Martijn. Midden volgende week zien we de atmosfeer inderdaad langzaam iets afkoelen. Luchtdrukstijgingen ten noorden en oosten van ons aandachtsgebied zorgen voor het langzaam op gang komen van een continentale oostcomponent. Zowel GFS als ECMWF berekenen echter het zwaartepunt van hogedruk teveel richting de Oeral.De cruciale zogenaamde rugas ligt er in deze setting winters ongunstig bij voor de aanvoer van serieus koudere lucht. Warmere Miditerrane luchtmassa's liggen rond die tijd ook nog op de loer. Kortom, heel veel vraagtekens nog☺️
Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-11-2014 - 12:43

Landhaus Sonnheim Lofer

Hai Michael,

Vandaag bij ons in het salzburgerland, net als gisteren lekker 20 graden met een zonnetje, kortom geniet!

Grüß aus Lofer,

Landhaus Sonnheim Lofer | 12-11-2014 - 13:14

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Geniet van het nog mooie weer zolang het nog kan Rob. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-11-2014 - 13:57

Gast

Wij willen deze vrijdag, zaterdag en zondag gaan skieen in Stubai. Afgelopen week is de gletcher af en toe dicht geweest van wegen de wind. Iemand enig idee of dat deze dagen ook kan gaan gebeuren want dan gaan we niet. Bedankt alvast!

Gast-10641 | 12-11-2014 - 14:01

Johann

@Rob Momenteel warmste plekje van de Alpen daar bij jullie. Salzburg-city met 21° ook bijna, en zelfs warmer dan Z-Spanje en Griekenland (Kos -Kreta ). Zag net mooie lenti's boven "Schloss Mirabell". Tja, de föhn nu dus vooral bij jullie actief. Regenachtige groeten vanuit Oberwallis naar het mooie Salzburgerland.

Johann | 12-11-2014 - 14:57

Machiel Van Gool

@johann en michael
Als ik het dus allemaal goed begrijp moet of her hogedrukgebied wat op de atlantisch oceaan naar het westen trekken of her hogedruk gebied ten oosten van europa verder naar het oosten? Dan hebben we meer winter settings? Of zie ik het niet goed?

Machiel

Machiel Van Gool | 12-11-2014 - 15:08

Patrick@Resia in 2020? vS

Tja... wat is nu prettig? Nu al veel sneeuwval en dan stressen vanaf 15 december? Want dan kan het weer gaan dooien en komt de Weihnachtstauwetter weer langs. Dan hebben we ons zelf blij zitten maken en zitten we rond Kerst tóch in de penarie.
Ik heb liever dat de winter pas na 10 december gaat invallen, dan snel boeken en met Kerst in de sneeuw en kou.

Patrick@Resia in 2020? vS | 12-11-2014 - 16:17

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Machiel. Hogedruk boven de Britse Eilanden is goed en dan met een noord tot noordwestelijke stroming een pak sneeuw voor de Alpen noordzijde / Oostenrijk. Als het hoog dan doortrekt naar Scandinavië en daar voor anker gaat hebben we met een noordoostelijke wind de winter in huis. Zo makkelijk is het dus ;-)

Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-11-2014 - 16:48

Marcel B.

Voor alle Nordgangers die groen van jaloezie de südstau berichten volgen ...........onder de 2400 meter is het in heel Italië ( uitgezonderd Aosta-dal +2100 ) nog zo groen als in de Beemster ! Dus 0-0 !

Marcel B. | 12-11-2014 - 19:56

Johann

@Marcel Hoe kom je daarbij ? Langs de gehele zuidkant vanaf Piemont tot over Trentino sneeuwbedekt vanaf 2000 tot 2100 meter. Hier en daar in de Südstaugebieden sneeuw (20-30cm) tot 1400 a 1500m hoogte.

Johann | 12-11-2014 - 22:08

Marcel B.

Rondje webcams van Sestriere / Monté Rosa/ Madonna di Campiglio / Sulden/ Reschenpass/ Sölden/ la Villa (alta Badia) / Arabba / Cortina d'Ampezzo....Alleen in Piemonte en Aosta rond de 2000 meter , de rest ruim erboven ! Wil alleen maar aangeven dat of je nu Noord of Zuid zit je alleen nog maar fatsoenlijk kan skiën op zeer grote hoogte !

Marcel B. | 12-11-2014 - 23:47

Gast

Er is beterschap op komst. De 18h run is super. winterinval in europa vanaf volgende week. En geen klein beetje. Sneeuw tot in de dalen.!!!! De meeste leden volgen mee. Eindelijk goei nieuws

Gast-10650 | 12-11-2014 - 23:52

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord