Opnieuw oplevende Südstau

Gisteren meldde Michael dat er op de lange termijn signalen die mogelijk duiden op een meer winters weerbeeld voor ons eigen land, de Duitse middelgebergten (Sauerland) en natuurlijk ook de Alpen. Ook gisteravond kwam vooral het ECMWF weer met interessante oplossingen en ook het GFS lijkt uit een ander vaatje te gaan tappen. Voordat we straks de kaarten erbij gaan pakken en kijken wat ons de komende dagen allemaal te wachten staat eerst nog even terug naar de dag van gisteren. Deze deze kenmerkte zich zoals aangekondigd door grote verschillen tussen de westelijke en oostelijke Alpen.


Grote verschillen gisteren in het Alpenweer: Sonne pur in het westen en
het inner-alpine Wallis (Aletsch Arena)

Terwijl in de westelijke Alpen van begin af aan de zon volop scheen moesten de oostelijke Alpen het doen met "trübes Wetter". Het was er over het algemeen bewolkt en hier en daar viel wat regen en hogerop sneeuw. Al met al "ungemütliches Wetter". Later op de dag begon ook in de Franse en later Zwitserse Alpen weer (hogere) bewolking binnen te drijven en nam ook de wind geleidelijk weer in kracht toe. Verder was het, mede gelet op de tijd van het jaar, opnieuw aan de zachte kant, zowel in dalen (dit maal zonder Hochnebel) als ook in de bergen.


........bewolking en sneeuw in het oosten / (Grossglockner)

De toenemende bewolking en wind zijn de voorbode van een volgende weersverslechtering welke de komende dagen op het weer-menu staan. Boosdoener is een depressie op de Atlantische Oceaan met zijn kern ten westen van Ierland. De bijbehorende trog breidt zich deze week verder in zuidoostelijke richting uit waarbij zich in de tweede helft van de week een bel koudere lucht afsnoert welke in de vorm van een apart laag via de Alpen richting de Balkan koerst. Door deze ontwikkelingen krijgen we dus opnieuw te maken met wisselvallig weer waarbij de Südstau en Südföhn periodiek weer het weerbeeld zullen gaan bepalen.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Vandaag is het vooral naar het oosten toe nog aardig weer en door de opstekende Südföhn deels ook weer zonnig en -of opgeklaard. Overtrekkende (hogere) bewolking zal de zon niet al te erg weten te frustreren. De westelijke Alpen en de centrale Alpenzuidkant hebben (toenemend) weer met bewolking te doen waaruit eerste neerslag gaat vallen. Het is vrij zacht dus diegenen die gaarne sneeuwvlokken willen zien moeten toch al gauw naar een hoogte van 2000 meter afreizen. Aan de noordkant is het met de föhn nog een stuk zachter met een nulgradenniveau tussen de 2500 en 3000 meter rond het vriespunt tot op een hoogte van circa 2900 a 3100 meter. De wind neemt verder toe en vooral in de bergen kan het behoorlijk gaan waaien. Al met al nog steeds niet niet echt winterse omstandigheden.


Aparte wolkenluchten door föhn boven de Hasliberg (Berner Alpen)

Maandag en dinsdag dan weer een portie Südstau en Südföhn in het voor-traject van het naderende koufront. De zuidkant krijgt weer "kleddernatte voeten" en ook de gebieden aan de (westelijke) Alpennoordkant kunnen deels weer wat neerslag gaan meepakken. Zoals zo vaak wordt de meeste neerslag weer aan de centrale Alpenzuidkant berekend, tot woensdag kan er boven de 2000 meter a 2300 meter tot een halve meter sneeuw gaan (bij)vallen. Hoeveel neerslag (sneeuw) er aan de oostelijk Alpenzuidkant gaat vallen is nog onzeker. Woensdag trekt dan het koufront behorend bij de bovengenoemd depressie door en de föhn komt van west naar oost weer tot liggen. Na een tijdelijke weersverbetering krijgen we vervolgens opnieuw een herhaling van zetten.


daar zijn ze weer de bonte kleuren aan de Alpenzuidkant!

Over de gehele periode tot 15 november gaat er in de klassieke Südstau gebieden (Aosta, Simplon, Ticino, Karinthië, Süd-Tirol) weer het nodige aan hemelwater en sneeuw vallen. De modellen komen met 100 tot 200mm en lokaal ook nog meer. In de bergen boven de 2000 meter betekent dit opnieuw 100 tot 150cm aan Neuschnee. Ons eigen model komt zelfs met lokaal met bijna 200cm (Aosta). Overigens zal de sneeuwvalgrens deze week sterk variëren. Zo kan het woensdag -donderdag tot 1300 a 1000 sneeuwen, daarna dan weer flink hoger (föhn, zachtere lucht) om vervolgens in het weekend weer te dalen naar 1700 tot 1400 meter of zelfs nog lager (nog onzeker).

Spannende vooruitzichten!
En dan zoals beloofd een blik op de weerkaarten van vanmorgen voor de periode na het weekend. Daar zien we ook vanmorgen weer heel interessante ontwikkelingen tevoorschijn worden getoverd die menig winterhart sneller zullen doen laten kloppen.We zien namelijk dat vanaf het weekend de jetstream en depressies gedwongen worden om een nog zuidelijkere koers te gaan volgen. Tegelijkertijd zien ten noorden daarvan boven Scandinavië en iets later richting IJsland een enorm bastion van hogedruk worden opgeworpen. Aan de noordoostflank van dit hoog stroomt vervolgens steeds koudere arctische lucht naar het zuiden. Het is nog dat een uitloper van hogedruk over west Rusland de directe transportkou naar het zuiden afremt maar al met al gaan we toch naar een veel kouder scenario evolueren.

Het zal echter nog even duren voordat de echt koudere lucht ook tot aan en over de Alpen zal zijn gevorderd. In eerste instantie krijgen de Benelux en noord Duitsland er mee te maken. Later dan mogelijk ook de Alpen en Frankrijk. Toch is het niet alleen de koude lucht die vanuit het noorden op transport wordt gezet en die het zo interessant maakt. Net zo interessant voor de Alpen wordt de lagedruk die tot over centraal Europa moet uitwijken. Meerdere lagedruk kernen kunnen zich daar dan lekker gaan "uitleven" en juist op het grensvlak van de koudere lucht uit het noorden en de minder koude lucht over centraal Europa kon het wel een aardig te keer gaan. Het is helaas nu nog te vroeg om daarover in details te treden. Wel heeft deze constellatie een hoop "potentie" in huis. Overigens zullen de neerslagen die dan gaan vallen meer en meer in sneeuw overgaan, daarvoor is de lucht binnen de lage druk circuleert koud genoeg en kan zelfs nog wat "afkoelen". Algemeen mogen we dan boven de 1000 meter sneeuw gaan verwachten.


De ochtend "pluim" (ensembles) van het ECMWF voor Nederland met een
markante temperatuurdaling (bron: Jan Visser / @janvisserweer)

Ook in het verdere verloop komt het ECMWF met die stevige blokkade" met "high-over-low". Een prachtige winterse constellatie met goede opties voor sneeuw, veel sneeuw voor het gehele Alpen gebied. Ik zeg "kom maar op met die kaarten"! Tot zover voor dit moment, morgen hopelijk een voortzetting van bovenstaande en eventueel vanavond nog een extra update. Fijne dag en stay tuned. Aktueel in Oberwallis 9.6° en bedekt -föhnig.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Eric Kromhout

Ik sta op het punt om te vertrekken naar de gletsjer van Kaprun. Dit wordt voorlopig me laatste dag in de alpen maar wie weet ben ik er deze maand wel weer te vinden:)

Gisteren werd de opening in Kaprun groots gevierd. Heb nog een kleine video-update gemaakt.

www.youtube.com/watch?v=FQWkRpwSC8w

Eric Kromhout | 09-11-2014 - 08:26

Johann

@Eric Dank weer voor je "visuele" update. Fijne dag nog en alvast een goede terugreis gewenst.

Johann | 09-11-2014 - 08:42

Gast

Ensemble van Oostenrijkse gebieden gaat langzaam naar normaal na de 17nov. Heb er vertrouwen in dat tegen de laatste week de winter toe gaat slagen in de Alpen. Temperaturen iets onder normaal en af en toe wat sneeuw. Tot hoogte 1000m

Gast-10535 | 09-11-2014 - 08:57

Jeroen de Groot

Hallo Johann,
Geweldige site kijk elke dag naar je updates, je geeft een goed totaalbeeld wat er te wachten staat voor de komende dagen.
Zelf gaan we dit jaar een keer met de kerst op wintersport (Ehrwald), nu maar hopen dat het beter zal worden dan vorig jaar. maar heb er nog alle vertrouwen in dat het goed komt... zitten pas in november en kan er nog veel veranderen.

Groet,
Jeroen

Jeroen de Groot | 09-11-2014 - 09:26

Niels  van Bockel

@Johann, goede berichten zo op de zondagmorgen! Laten we hopen dat de 'winter' nu eens lekker doorzet! Gr

Niels van Bockel | 09-11-2014 - 11:01

Gast

Sommigen zijn de kerst van seizoen 11/12 vergeten. Volgens mij ongeveer hetzelfde scenario zoals het nu voor de noord alpen in elkaar kan gaan steken. We blijven hopen op weer eens een witte dump met/voor kerst ipv weihnachtstauwetter.

Gast-10538 | 09-11-2014 - 11:02

Gast

Klopt het dat de polar vortex dreigt te splitsen?

Gast-10539 | 09-11-2014 - 11:22

Gast

hoi johan, wat zijn dit lekkere voorruitzichten. na afgelopen jaar is het toch weer afwachten hoe het gaat verlopen. 2007 was ook zo,n jaar toen was het ook niet al te best, maar de jaren erna ging het uitstekend met de sneeuwcondities . aangezien het spreekwoord; 7 rijke 7 magere jaren, hopelijk gaat dit niet op voor wintersweer in de alpen, maar je weet maar nooit he. laat maar komen die winter, verleden jaar was het na 1 goeie dump , afgelopen voor de noordkant. zuiden kreeg iets teveel, het noorden heeft nu die eerste dump al gehad, maar is al weer zo goed als weg. ischgl gaat over 2 weken openen, dus zou niet gek zijn als het toch op de valreep gaat gebeuren, zodat zij de opening met de nieuwe pardatschgratbahn op een goede manier kunnen beleven. ik blijf je berichten elke dag volgen. groet van een fanatieke skier.

Gast-10540 | 09-11-2014 - 11:35

Gast

Hoi Johan
Enig idee hoe de vooruitzichten voor Serfaus kunnen worden.
Gaan met een 4 à 5 weken naar het gebied toe
Zou mooi zijn als het witte goud daar volop aanwezig is
Gr Harrie

Gast-10541 | 09-11-2014 - 11:52

Pieter Masson

@johann die polar vortex die gaat splitsen wat is dat van waar ,en al koude lucht brengt naar Benelux , is dat gewoon vriezen of beetje boven vriespunt grts Pieter

Pieter Masson | 09-11-2014 - 12:53

Gast

Wij gaan 15 Nov, naar Solden op de Gletsjer ,daar ligt wel wat,
Rob & Hannie v Buuren!!

Gast-10546 | 09-11-2014 - 17:10

Gast

Ben geen wintersporter maar geniet elke dag van het uitgebreide weer tot zover bedankt mannen

Gast-10547 | 09-11-2014 - 17:57

Johann

@Pieter De polar vortex is een "ruim begrip" Eigenlijk wordt daarmee de koude Pool (winterse lagedrukgebied) in de hogere luchtlagen boven de 12km(stratosfeer) boven de Pool bedoeld. Deze splits zich nog niet maar lager in de atmosfeer (beneden de 12km) zien we de laatste tijd wel opmerkelijk veranderingen die mogelijk wijzen op een totaal anders stromingspatroon. We spreken in dit geval over de polar vortex in de zgn troposfeer. In dit geval spreek ik liever van een splitsen van de "koude pool" of een verschuiven daarvan. Dit is inderdaad gaande en kan voor ons (Nederland, Alpen) interessant gaan worden. Of het direct tot winterweer zal gaan leiden is echter niet te zeggen. MI wel betere kansen voor een "koudere" winter. Al met al complexe materie die door oa de terugkoppelingsmechanismen deels nog onbegrepen is en te complex ver om dit binnen Sneeuwhoogte.nl te behandelen.

Johann | 09-11-2014 - 18:43

Johann

@All Korte update adhv de avondmodellen GFS en ECMWF De ontwikkelingen voor deze week worden opnieuw zo gesimuleerd zoals vanmorgen ook al beschreven. De neerslag in de Südstau zelf nog wat naar boven toe bijgesteld (100 tot lokaal 250mm of nog meer). Ook de hogedrukopbouw boven Scandinavië-IJsland staat er weer mooi op. Voorlopig echter in de Alpen nog rel. zachte lucht (ZO Z component), met name in de hogere luchtlagen. Vanaf het weekend dan geleidelijk afkoelend onder de vleugels van lagedruk en veranderend stromingspatroon boven centraal Europa, SVG geleidelijk dalend. Voor details is het zoals gezegd nog veel te vroeg, een "Unmstellung der Grosswetterlage" wordt echter steeds waarschijnlijker. Overigens gaat het ook in de Benelux vaaf het weekend geleidelijk afkoelen met maxima die tussen de 3 en 7 graden gaan uitkomen. Met heldere nachten toenemende kans op nacht vorst en bij evt mist ook overdag nog maar net boven het vriespunt.

Johann | 09-11-2014 - 20:11

Roel

Hoi johann,

Even een vraag. Dat hogedrukgebied boven IJsland wat nu al tijdje op de kaart staat veroorzaakt dat nu de snelweg voor koudere lucht voor de benelux

Gr roel

Roel | 09-11-2014 - 20:47

Jochem Paalman

Top! Laat het maar lekker winteren in Europa. Mooi dat jullie later op de dag ook nog een update geven! Thnx!

Jochem Paalman | 09-11-2014 - 21:07

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord