Zuidkant dump in optima forma

Wat gebeurt er wanneer koudere lucht heel langzaam op warmere lucht botst, de warmere lucht vervolgens over de koudere lucht heen glijdt en de jetstream frontaal van het zuiden op de Alpenhoofdkam knalt ?!  Voor diegenen die hebben geslapen of ons even niet hebben gevolgd: het gaat regenen, heel hard en langdurig regenen. Voeg daarbij in de hoogte nog een portie wat koudere lucht en het gaat ook nog eens sneeuwen, heel hard sneeuwen !


Cervinia (Aosta) gisteren in de middag (Facebook Rifugio Guide del Cervino)

Nadat het dinsdag in het westen en in zuiden al begon te regenen ging het woensdag onverminderd verder met de Südstau. Aanvankelijk sneeuwde het pas boven de 1800 a 2300 meter maar gaandeweg de dag druppelde er geleidelijk wat koudere lucht vanuit het westen binnen. In de loop van de dag daalde de sneeuwvalgrens dan ook heel geleidelijk naar 1000  meter. In de namiddag en avond daalde mede door inzettende neerslagafkoeling de sneeuwvalgrens tot ver onder de 1000 meter en viel er zelfs sneeuw tot in het Alpenvoorland en laagland (600 a 500meter). Het effect van de neerslagafkoeling komt bij dit soort situaties vooral goed tot zijn recht in de dalen en dus inner-alpine gebieden. Gisteravond viel er hier in Oberwallis in Brig (680m) sneeuw bij een temperatuur van iets boven nul en was het tegen middernacht compleet winters.


Sneeuw gistermiddag ook in de lagere delen van Zwitserland zoals
hier in het Bündner Oberland (foto via Sturmforum.ch)


Zwitserse treinen rijden ook met sneeuw natuurlijk gewoon volgens
Fahrplan (foto Markus Kägi)

Door de enorme overdruk en de sterke hoogtestroming kon de neerslag ook vrij makkelijk tot over de Alpenhoofdkam overgrijpen en daarmee viel in een groot gebied vanaf de westelijke Franse Alpen tot over de Zwitsers Alpen en het Zwitserse laagland neerslag die dus tot in de lagere delen in vaste vorm viel. Het zwaartepunt lag echter zoals verwacht aan de centrale Zwitserse zuidkant en Italiaanse Alpen. Hier vielen vanaf maandagmiddag gin de Stau extreme neerslag hoeveelheden.

Spitzenreiter was wederom weer het Zwitserse Ticino: toppers tot gistermiddag waren Intragna met 418mm, Mosogno met 369mm en Frasco met 306mm. Ook elders viel extreem veel neerslag en zelf kon ik tot middernacht 112mm aflezen ! In de bergen natuurlijk een heuse (mega)dump,  tot de avond lag er in de Staugebieden boven de 2000 a 2200 meter al tussen de 100 en 210cm Neuschnee, deels was deze ook nog eens sterk verwaaid en vervracht door de stormachtige wind in de bergen. Een paar sneeuwhoogtes vanuit de Zwitserse Alpen (tijdpunt 17h00): Simplongebied, zuidelijke Goms, centrale Alpenzuidkant: 100 tot 150cm, overige Alpenhoofdkam Matterhorn tot Berninapass, Puschlav: 60 tot 100cm. Noordelijke aangrenzende gebieden: 30 tot 60cm, overige gebieden: 10 tot 30cm, verder in het noordoosten minder.


Het sneeuwt nog steeds, Rosswald (1800m) vanmorgen

Momenteel sneeuw het vooral nog in de centrale Alpen Zwitserse en Oostenrijkse Alpen (radar) maar met het vorderen van de dag zullen we in de westelijke delen en ook het inner-alpine Wallis in wat rustiger vaarwater terecht gaan komen. De neerslag neemt verder af en van het westen uit wordt het droog. Deels kan het naar het westen en zuidwesten ook gaan opklaren, dit geldt vooral voor de Alpes de Maritmes en het Mont Blanc gebied, verder overheerst vooral toch de bewolking en algemeen kan men stellen hoe oostelijker hoe slechter. De oostelijke Alpen hebben juist vandaag te maken met het koufront en hier valt aanhoudend en intensive neerslag en ik ben bang dat daar tot de avond weinig aan zal veranderen, hooguit zal de intensiteit er wat uitgaan.


Aktuele radar (WetterOnline.de)

Opnieuw weer grote temperatuursverschillen tussen oost en west en noord en zuid. Het nulgradenniveau ligt in de westelijke Alpen tussen de 1400 en 2200 meter en op 2000 meter tussen de - 4 en +1 graden. Tussen de 3000 en 4000 meter vriest het -5 tot -12 graden. In de oostelijke Alpen kunnen we voor alle hoogtes een aantal graden bij op tellen. Bij dit alles staat een zwakke tot matige, in de oostelijke Alpen een harde tot stormachtige wind.   


In de hoogte wordt de lucht al weer "afgedroogd", eerste opklaringen
boven de Matterhorn -Zermatt

Vrijdag is het in vrijwel het gehele Alpengebied droog waarbij de bewolking zal overheersen. Mocht de zon een kans maken dan is die het grootst voor de zuidwestelijke (Franse) Alpen. De oostelijke Alpen krijgen in de nacht op zaterdag waarschijnlijk alweer met neerslag te maken die echter qua intensiteit niet al te veel zal voorstellen. De sneeuwvalgrens stijgt van circa 1500 naar circa 2000 meter. In het weekend kunnen we nog even genieten van vrij rustig en deels ook zonnig herfstweer voordat we vanaf maandag opnieuw op herhaling gaan met een inzettende Südstau en opkomende föhn aan de noordkant. De verwachting is dat het dan allemaal wat minder heftig zal gaan verlopen. Daarover dan de komende dagen meer.


ECMWF met op termijn interessante ontwikkelingen voor de Alpen

Tenslotte nog even een blik op de wat langere termijn. Nog steeds zien we tussen de weermodellen verschillen voor wat betreft de positie van de sturende druksystemen. De hoofdrolspelers zijn nog steeds het Atlantische laag, het west Russische hoog en een afgesnoerd hoogtelaag (hoogtetrog) ergens boven de Middellandse Zee. De precieze positie van deze systemen bepaalt uiteindelijk hoe het weer in grote delen van West Europa en de Alpen zich zal gaan ontwikkelen. Uitgaande van het Europese model lijkt het erop dat we tegen het einde van de week en het weekend naar een geleidelijk kouder weertype zullen gaan evolueren. In hoeverre dit neerslag gaat brengen (sneeuw dan tot rond de 1000 meter) is dus nog onzeker. Ook daarover de komende dagen meer.

Tot zover voor vandaag, morgen zijn we er weer. Fijne dag en ciao vanuit een winters Oberwallis (sneeuwval en 0.8°)

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

YES! THX VOOR HET GOEDE WEERBERICHT

Gast-10425 | 06-11-2014 - 08:00

martin libbrecht

het is goed aan het sneeuwen in ehrwald (noord alpen)
grts martin

martin libbrecht | 06-11-2014 - 08:03

Gast

Inmiddels sneeuwt het ook aan de Oostenrijkse noordkant:
seefeld.panomax.at/rosshuette
En op 1100m:
seefeld.panomax.at/schanze

Gast-10427 | 06-11-2014 - 08:09

Gast

saalbach bijna niks :-(
Gisteren was er veel hoop op een winterse aanval half nov voor het noorden.
Nu is die terug verdwenen. Denk dat het een triestig winter gaat worden.

Gast-10428 | 06-11-2014 - 08:17

Gast

Net de kaarten bekeken. Inderdaad de warmte blijft voor de noorzijde aanhouden. Zelfs op langere termijn is er geen verandering.

Gast-10429 | 06-11-2014 - 08:18

Gast

Goede berichten zeg en op vele webcams een fantastische sneeuwlaag te zien !!
Met aankomend testweekend in Solden voor de deur zijn de sneeuwcondities daar geweldig !
@Johann, is er iets te zeggen over de wind daar op de gletsjers Zo-Ma-Di ? de voorspellingen zijn daar erg wisselend over.

Gast-10430 | 06-11-2014 - 08:20

Snowboarder

Zojuist even de webcam bekeken bij st michael im lungau. ( zuidelijke deel van het salznurgerland). Daar regent het gewoon op 2200 meter en is het in het dal op 1100 meter 10 graden in de plus. Beetje jammer maar het is niet anders.

Snowboarder | 06-11-2014 - 08:21

Mar Zents

Goedemorgen mede-wintersportliefhebbers! Supermooie plaatjes, genieten! Wij gaan met kerst naar het Salzburgerland, ziet er nu nog niet goed uit.. Daarom misschien een vreemde vraag maar als hier gesproken wordt over langere termijn, waar moet ik dan aan denken? Is dat 2 weken vooruit of ook al echt langer ( vrees dus voor kerst...)! Bedankt vast voor de reacties !
Groetjes, Mar

Mar Zents | 06-11-2014 - 08:33

Snowboarder

Hallo Mar

Ik zou me nog geen zorgen maken. Wij gaan al 8 jaar naar het salzburgerland en heb nog nooit op een groene piste gestaan. Zelfs vorig jaar niet toen het geen beste winter was voor de noordkant.

Snowboarder | 06-11-2014 - 08:46

Gast

HI Mar - die vraag over de langere termijn zie je vaker op diverse websites en forums langskomen. Dat probleem van het grotere plaatje zit mij ook dwars, want het grotere geheel lijkt wel veel op het scenario van vorig jaar met alle gevolgen van dien voor de Noord Alpen - Misschien dat onze weermannen eens een column kunnen besteden aan het scenario langere termijn van vorig jaar in vergelijk met de situatie van dit jaar......

Gast-10434 | 06-11-2014 - 08:49

Martijn vd Berghe

Lekker hoor.... Can't wait!!

Martijn vd Berghe | 06-11-2014 - 08:50

Erik M

Eindelijk zijn de Oostelijke Alpen dan aan de beurt ! Laat het er maar eens goed sneeuwen. Bedankt weer voor de update.

Erik M | 06-11-2014 - 08:53

Mar Zents

@johan en gast 10434,

Ja dat zou boeiend zijn, het lijkt inderdaad op het scenario van vorig jaar... Toen ik dus helaas wel gewoon groene pistes trof en een week door de bagger heb gewandeld :-(! Dan had jij meer geluk Johan :-)!

Mar Zents | 06-11-2014 - 09:08

Gast

Wij gaan naar brixem im thale wanneer komt daar sneeuw we gaan met de kerst en hopen op veel sneeuw gr corina

Gast-10438 | 06-11-2014 - 09:19

Gast

Wij gaan naar brixem im thale wanneer komt daar sneeuw we gaan met de kerst en hopen op veel sneeuw gr corina

Gast-10439 | 06-11-2014 - 09:19

Gast

De laatste kaart die hier wordt getoond van het ECMWF is toch juist wel positiever voor de Noord-Alpen lijkt me. Natuurlijk is het maar 1 run en dat kan vanavond alweer omslaan. Toch zijn er positieve signalen. :)

Gast-10440 | 06-11-2014 - 09:21

Benoit Landtmeters

Goede morgen Johann . Ik vertrek woensdag richting Alpen , alleen weet ik nog niet welke richting ... Kun je mij raad geven welk skigebied de meeste liften open zullen hebben en waar het weer ok zal zijn ? Alvast bedankt , groeten .

Benoit Landtmeters | 06-11-2014 - 09:56

Els Van Rillaer

@gast 10439 en 10438: wij gaan al jaren naar Brixen im thale. Het is daar steeds aangenaam skiën. Nog nooit zonder sneeuw gezeten en ze zijn daar goed voorzien van sneeuwkanonnen. Sinds de verbinding met Westendorf is het nog beter daar is het iets minder zonnig en blijft de sneeuw goed liggen. Op gedeelte westendorf lange afdalingen zeker de ski-west 120 richting Kitzbühel, echt einde van skiwelt daar moet je terugkomen. Altijd leuke sfeer op de pistes en pistes voor elk niveau voor groot en klein. Als je daar uw skikaart voor de dag nadien koopt, mag je vanaf die dag om drie uur al op de pistes.

groetjes Simba

Els Van Rillaer | 06-11-2014 - 09:59

Eric Kromhout

Wellicht wel iets off topic maar ik had nog ff een videootje in elkaar gezet waarin je wat beelden kunt zien van de werkzaamheden mbt gletsjerjet 3 en 4 op de Kitzsteinhorn te Kaprun.

www.youtube.com/watch?v=s74J5MWafy4

Overigens zie ik vragen waar er op dit moment goed te skiën is. Ik ben zelf de afgelopen week veel op de gletsjer van Kaprun geweest en het was er top. Er is nu ook weer nieuwe sneeuw bijgevallen dus condities blijven goed. Morgen ga ik er als het even meezit weer een kijkje nemen.


Eric Kromhout | 06-11-2014 - 09:59

Gast

Dat is goed nieuws zit dit weekend in Sölden om ski's te testen!,

Gast-10445 | 06-11-2014 - 10:14

Johann

@Benoit Helaas kan ik je niet echt helpen met alle skigebieden, liften etc etc. Immers meer "weerman" . Even kijkend naar de situatie pak dan een hoger gelegen gebied (>2000m) aan de zuidkant. Succes gegarandeerd (ofschoon het met de zon nog wel eens kan gaan tegenvallen)

Johann | 06-11-2014 - 10:23

Johann

Laatste vlokken en opklaringen naderen vanuit het westen. Meer westelijk al mooi opgeklaard en zonnig. In de Oberwalliser bergen 30 tot 100cm (lokaal ook nog veel meer aan zuidkant). Foto Saas-Fee (1800m)

s1160.photobucket.com/user/meteoservice/media/saasklein_zpsb9d5e816.jpg.html" target="_blank">i1160.photobucket.com/albums/q500/meteoservice/saasklein_zpsb9d5e816.jpg" border="0" alt=" photo saasklein_zpsb9d5e816.jpg"/>

Johann | 06-11-2014 - 10:34

Gast

Ik ben niet heel goed in deze berichten dus kan iemand mij vertellen hoe het eruit ziet voor saas fee? Ik ga daar 28t/m 30 november heen.
Bedankt alvast!

Gast-10448 | 06-11-2014 - 13:29

Patrick@Resia in 2020? vS

Dat is ook de reden dat ik niet meer boek voor de Kerstvakantie maar rustig ga afwachten waar de sneeuw het beste is. En ja, dan zit je misschien niet in dorp of hotel vlak bij de piste maar kun je wel fantastisch skiën. Ook ik heb jaren in de rats gezeten, zelfs tot 20 december aan toe, en zou bijna gaan annuleren. Ik zou zowieso niets boeken in een gebied onder de pakweg 1800 meter. Dan llop je het risico of wandelen, winkelen en paraplu's testen.
Maarrr... meestal komt het goed rond 10 december voor een aantal gebieden. En daar ga ik dan boeken. En zo niet, dan een gletsjer. Het blijft spannend.

Patrick@Resia in 2020? vS | 06-11-2014 - 13:32

Gast

Tav:Gast 10448,
Misschien kunt u wel lezen en plaatjes bekijken, maar boven uw bericht blijkt dat het in S.Fee nu al dik inorde is en getuige het hoogte niveau zal dat alleen maar beter worden.
Gr.

Gast-10450 | 06-11-2014 - 14:53

Gast

foto's uit het engadin:
bit.ly/1x9wDet

Gast-10451 | 06-11-2014 - 15:31

Remco Robbe

3e week van januari weer naar gerlos. Als het net zo wordt als vorig jaar teken ik ervoor. In het dorp was het groen, boven gewoon top sneeuw ondanks de " slechte winter".
Dan maar geen dalafdaling, die doe ik trouwens, ook als er veel sneeuw ligt ,maar 1 keer per dag. Dus ik maak me eigen echt nog niet druk, er kan nog genoeg sneeuw vallen tot die tijd.
Mooi filmpje trouwens eric kromhout, wat een werk om ons weer ieder jaar tevreden te houden op de pistes.

Remco Robbe | 06-11-2014 - 18:01

Gast

Aan allen, er is beter nieuws voor de nooralpen op komst. De kaarten laten al een aantal dagen veranderingen zien. Zo gaan meer en meer modellen mee in een winter aanval rond de 18-22nov.
Het gaat goed goedkomen. De temperatuur zou ook serieus dalen zodat sneeuwproductie van start kan gaan.
Joepiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Gast-10453 | 06-11-2014 - 18:16

Pieter Masson

Val thorens heeft weer pech , bijna geen sneeuw ,ze liggen altijd verkeerd voor veel sneeuw

Pieter Masson | 06-11-2014 - 18:36

Gast

Ff op internet kijken benoit

Gast-10455 | 06-11-2014 - 18:45

Gast

@Gast-10453 Dat zou zeker mooi zijn! Waar heb je die info kunnen vinden?

Gast-10457 | 06-11-2014 - 18:58

Robert

@all: ik zit me zo al een tijdje te bedenken wat er elk jaar weer speelt op de wintersportfora. Natuurlijk willen we allemaal sneeuw op het moment dat we op onze plats van bestemming zijn. Voor velen van ons geldt dat kerst en nieuwjaar en de krokusvakantie vaste momenten zijn om op wintersport te gaan, dan hebben de kids immers vakantie. Voor degenen die hier om heen kunnen plannen heeft natuurlijk veel meer voordelen. Het weer (lees: de natuur) heeft (gelukkig) geen boodschap aan de kalender die de mens ooit verzonnen heeft. We leven dag in dag uit maar naar de seizoenen toen en gaan dan er maar van uit dat de vogeltjes een ei leggen, de zon schijnt de blaadjes vallen en de sneeuw valt. Het weer houdt hier dus geen rekening mee. Er zijn dus verschillende factoren waardoor we juist wel of juist niet teleurgesteld worden. De natuur is een factor die kunnen we niet veranderen, zij doet wat ze wil. De seizoenen aanpassen? Moeilijk....
De vakanties verschuiven? Mogelijkheid... Gewoon nemen zoals het is/komt lijkt de makkelijkste en dat is het ook. Natuurlijk werken we allemaal hard om op vakantie te kunnen gaan en willen we een winterwonderland...en dat is het ook! Iedereen heeft afgelopen jaar tijdens de "slechtste" winter sinds jaren kunnen skiën, tuurlijk het was minder, maar toch. Mij heeft de apres-ski goed gedaan, zo ook het lekkere eten en de tijd met mijn gezin. Dus: kop op, zoals ze in Limburg zeggen: "alles kump good" :)

Robert | 06-11-2014 - 19:13

Berthil Westerink

@ Robert, ik ben het helemaal met je eens. Leuk verhaal. Ik heb hier nog iets aan toe te voegen. Het weer is een prachtig fenomeen. Altijd weer wat anders. En omdat wij er geen invloed hebben maakt het ook nog eens superspannend. Ook vind ik de voorpret ook een deel van mijn vakantie met gezin

Berthil Westerink | 06-11-2014 - 19:33

Gast

@Pieter: ik ski al jaren in Les Menuires en dus ook Val Thorens, altijd met kerst. En zelfs vorig jaar, toen het meer groen en bruin dan wit leek, heb ik goed kunnen skiën. Natuurlijk er zijn betere jaren geweest, maar echt slecht nooit. Dus geen zorgen.

Gast-10460 | 06-11-2014 - 19:35

Cheese  Curve

Statistisch gezien is de sneeuwzekerheid het grootst in februari. Het meerendeel der wintersportgebieden opent begin of half december. Een paar jaar geleden was er zelfs in november nog geen vlok gevallen,allemaal groene en bruine hellingen. Toen net met sinterklaas begon het pas te sneeuwen en het kwam allemaal nog goed. Beschouw alles wat voor die tijd valt maar als een toegift,maar ga nu nog niet wanhopen over een situatie die mogelijk eind volgende maand wel of niet aan de orde is. Kijk naar de langjarige gemiddelden en wees realistisch!

Cheese Curve | 06-11-2014 - 19:38

Gast

Als je Breuil Cervinia boekt zit je altijd goed en het is er prachtig daar. Wel vanuit NL een stukje rijden maar absoluut de moeite waard

Gast-10462 | 06-11-2014 - 20:05

Gast

Het verhaal is mooi, de plaatjes zijn geweldig, de vraag is natuurlijk wel of deze sneeuw op de plekken waar het zou moeten vallen (op hoogte waar de pistes liggen) ook kan overleven. Nu al 2 meter sneeuw op 2800 meter is fraai uiteraard, maar een kwart is ook voldoende om te kunnen skien. Bovendien is er op die hoogte in het winterseizoen altijd sneeuw. Het zegt dus allemaal nog net zo veel. Het is nog vroeg in het seizoen en geduld is een schone zaak :-;

Gast-10463 | 06-11-2014 - 20:59

Cheese  Curve

Die sneeuwloze november waar ik boven over schreef was in 2011. Het plaatje naast mijn bericht is in januari 2012 genomen, er lag toen meer dan een meter sneeuw op het dak van ons huisje. Dat heeft me geleerd steeds goede moed te houden. En ondanks soms temperaturen van 16 graden in januari in andere jaren bleven de pistes dan nog steeds bewonderingswaardig goed, zeker in de ochtend.

Cheese Curve | 06-11-2014 - 21:12

Gast

Eens Gast-10463. Ook ik vraag me af hoe 'effectief' deze sneeuw is voor de rest van het seizoen. Het is pas begin november en het wintersportseizoen is nog lang niet begonnen. Er kan dus nog genoeg vallen maar ook het nodige als sneeuw voor de zon verdwijnen...

Gast-10465 | 06-11-2014 - 21:21

Erik M

Laten we wel zijn: al onze zorgen van de periode voordat we op wintersport gaan verdwijnen als sneeuw voor de zon als we weer mogen wintersporten. Dus wat mij betreft hoort een beetje spanning erbij. Voorpret is ook pret :)

Erik M | 06-11-2014 - 21:35

Niels  van Bockel

Eens met Erik M. Het is pas 6 november mensen. Spanning hoort erbij.. En zodra je op de latten of je board staat is alles weer vergeten en vergeven :-)

Niels van Bockel | 06-11-2014 - 22:13

carla gulikers

@robert colson, d' hubst grwât geliek! Ut kump wie ut kump!

carla gulikers | 06-11-2014 - 23:27

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord