Thialf spant zijn boog

Weersituatie algemeen: Hogedruk strekt zich uit van Scandinavië tot Italië. Een frontale storing ligt quasi stationair over Frankrijk en kan niet verder naar het oosten doorschuiven. Vandaag zondag afgezien van wat (sluier)bewolking meest zonnig en zeer zacht najaarsweer, weinig wind. In de ochtend kans op Hochnebel die snel oplost. Op de gletsjers boven de 2800 a 3000 meter goede sneeuwcondities, daar beneden sterk afnemende condities en deels sneeuwresten tot circa 2000 meter. De rest van de volgende week onder invloed van hogedruk aanhoudend zonnig, geleidelijk iets minder zacht en toenemende kans op Hochnebel. In het weekend reële kans op winter-inval met sneeuw. In detail onzekere ontwikkelingen.

 Waarschuwingen; geen

Weerpraatje
Ondanks de hoge temperatuur kan de verse sneeuw zich op de noordhellingen in de Alpen boven de 2400 a 2500 prima handhaven en zelfs tot onder de 2000 meter ligt er op beschutte plekken nog steeds sneeuw(resten). Ook de komende dagen zal hier ondanks het nog steeds veel te zachte weer weinig meer aan veranderen. Zo zijn de condities in de hoger gelegen gletsjer ski-gebieden goed tot heel goed en met het mooie weer is het er prima vertoeven. De afgelopen dagen was het hier en daar wel "anstehen" bij menige ski en sleep lift. Niet verwonderlijk overigens, de hoeveelheid "bruikbare" piste is nog beperkt en veel wintersporters trekken er met dit mooie weer op uit om te genieten van de sneeuw en zon.


Stubaier Gletsjer -Rotadlift, circa 5 minuten "anstehen" gistermiddag

Droge lucht: goed voor sneeuw
Velen zullen zich afvragen hoe het kan dan de sneeuw niet wegdooit bij deze hoge temperaturen en föhn ? Het antwoord daarop moeten we zoeken in de extreem droge lucht (lage dauwpunten). Vlak boven het sneeuwdek kan zich op beschutte plekken of bij weinig luchtstroming door uitstraling een koude-plaklaagje vormen. Terwijl de luchttemperatuur op kop hoogte ver boven nul ligt komt deze vlak boven het sneeuwdek maar nauwelijks of zelfs helemaal niet boven nul uit waardoor de sneeuw niet kan smelten. Anders gezegd: hogedruk met weinig bewolking is goed voor de sneeuw. Anders wordt het wanneer er bewolking is, de uitstraling wordt nu tegengegaan en het koude laagje vlak boven de sneeuw ontbreekt met als resultaat dat de sneeuwtemperatuur tot boven nul gaat uitkomen en het smeltproces zijn intrede doet. Nog erger wordt het wanneer de lucht ook nog eens vochtig is (hoge dauwpunten) en al helemaal in combinatie met wind !  Anders gezegd: vochtige lucht in combinatie met wind is slecht voor sneeuw.


Prima condities en ook op de Pitztaler Gletsjer - Brunnenkogel-Sleeplift

Eerst nog weinig verandering
De komende dagen houden we rustig hogedrukweer en aan de huidige sneeuwsituatie zal dus niet veel veranderen. Enkel op de zon geëxponeerde hellingen en dan met name de warme zuidhellingen zal de sneeuw het moeilijk hebben. Voor wat betreft het weerbericht kunnen we kort zijn: onder invloed van hogedruk rustig en meest zonnig en zeer zacht herfstweer. In de ochtend is er hier en daar kans op Hochnebel die gaandeweg de week hardnekkig kan worden.  Enkele overtrekkende hoge wolkenvelden (cirrus /sluierbewolking) mogen geen naam hebben. Zoals gezegd is het het nog steeds zeer zacht, op 2000 meter ligt het kwik rond een graad of 14, op 3000 meter rond een graad of 6 en vriezen doet het pas vanaf 3800 tot 4000 meter. Met weinig wind, aangename temperaturen en in de gort droge lucht dus ideale omstandigheden in de bergen. Al met al dus toch nog een vleug "Goldener Oktober".


perfecte omstandigheden en mooie contrasten gistermiddag ook in de Walliser Alpen:
Bortelhorn (3195m) en Wasenhorn (4345m)

Winter komt....
Zoals we al enige dagen aankondigden gaat tegen het einde van de week het één en ander drastisch veranderen. Hogedruk trekt zicht terug naar IJsland en lagedruk verovert Scandinavië. Tussen beide druksystemen wordt vervolgens de weg vrijgemaakt voor een portie arctische diepvrieslucht vanaf de pool. Vrijdag bereikt de voorste begrenzing van deze lucht Nederland en zaterdag de Alpen. Tegelijkertijd ontstaat boven de Golfe du Lion een lagedrukgebied welke tot zondag richting de Golf van Genua zal trekken. Met het instromen van de koude lucht daalt de sneeuwvalgrens in rap tempo van 2200 tot 1000 meter op de zaterdag en vervolgens tot 500 a 250 meter in de loop van zaterdagnacht en zondag. De neerslag die dan gaat vallen zal uiteindelijk tot in de lagere dalen en het Alpenvoorland en laagland in sneeuw overgaan. Het is nog moeilijk te zeggen waar de meeste sneeuw zal gaan vallen, veel is afhankelijk van de precieze koers en positie van de sturende drukgebieden en storingen. Cruciaal daarbij wordt de invloed van het laag boven de Middellandse Zee!

Kijken we naar het ECMWF dan wordt vrijdag en in het weekend de meeste neerslag in de zuidelijke Alpen berekend met als zwaartepunt het zuiden van Oostenrijk en de aangrenzende Italiaanse Alpen als ook het noordwesten van Slovenie. Hier kan tot maandagochtend 20 tot 30 en lokaal 45mm neerslag vallen. Dat de zuidelijke gebieden de meeste neerslag gaan ontvangen heeft te maken met het weer stijgen van de luchtdruk achter het koufront en met de depressie boven de Middellandse Zee die zachtere maar ook vochtigere luchtmassa's vanuit het zuiden tegen de zuidelijke Alpen aanstuurt.


ECMWF met prachtige winterse blokkade medio volgende week

....en de winter blijft !
Maar getroost, de luchtdruk verdeling (tegenstellingen)  zoals hierboven beschreven zullen zich in het begin van de daarop volgende week verder verscherpen en volgende storingen met nog koudere lucht zijn alweer onderweg. Het moet wel heel gek lopen wanneer ook de rest van de Alpenlanden, de Duitse Middelgebergtes en de hogere gebieden in Ardennen niet een (dik) pak sneeuw gaan krijgen. Daarmee spant  "Koning Thialf" dus niet alleen zijn boog, de pijlen worden ook nog eens op Europa en de Alpen gericht. Fijne dag en tot morgen maar weer.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Carl Bosmans

Mijn voorspelling gaat nog uitkomen! Perfect, ik zit binnen 10 dagen in Oostenrijk.

2 op 2

Carl Bosmans | 21-10-2012 - 09:54

Johann

@winter: perfect ! ;-) Waar ga je precies heen ?

Johann | 21-10-2012 - 10:03

Gehan De Koker

Ik wil en kan dit nog niet geloven... :p

Binnen 6 dagen vertrek ik naar Oostenrijk en dit zou echt droomscenario zijn! :D

Kaarsje branden voor Koning Thialf...

Gehan De Koker | 21-10-2012 - 10:16

Carl Bosmans

Ik ga een aantal dagen naar Oostenrijk. Ben er nog niet uit waar juist.

Hintertux geeft mijn voorkeur. Ze geven sneeuw tot beneden in het dal. En vorig jaar hebben wij ook de dalafdaling gedaan. Ookal was die gesloten. Laatste stukje moesten we wandelen. Maar dat was niet vergeleken met de zalige afdaling die we een aantal keer gedaan hebben. In ieder geval kijk ik ernaar uit. De eerste shortski van het seizoen, de eerste van 3 korte achter elkaar. Eind november ben ik terug weg voor enkele dagen en dan begin december nog eens.

Carl Bosmans | 21-10-2012 - 13:30

Johann

@winter: Ok, enne.....foto's zijn van harte welkom ! ;-)

Johann | 21-10-2012 - 13:34

Gehan De Koker

Hoe post ik hier foto's? :p

Gehan De Koker | 21-10-2012 - 14:45

Johann

@all @ Gehan: fotos inzenden >>foto@sneeuwhoogte.nl

Johann | 21-10-2012 - 15:15

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord