Veel sneeuw Oostenrijk

Gistermorgen viel het met de sneeuw allemaal nog wel mee maar gaandeweg de dag kwamen er via de sociale media steeds meer winterse plaatjes voorbij. Dit had natuurlijk alles te maken met de zich verder intensiverende nordstau die vooral aan de centrale noordelijke Alpenkant goed tot ontwikkeling kwam. In de middag begon de neerslag zicht te intensiveren en daalde de sneeuwvalgrens tot circa 700 meter en lokaal tijdens sneeuwbuien tot 500 meter. Op veel plaatsen lag er in de namiddag tot een hoogte van 900 meter een sneeuwdekje en boven de 1000 meter vormde zich een sneeuwdek van 20 tot 40cm. Overigens viel er niet alleen in de Alpen sneeuw. Ook de hogere delen van de Duitse middelgebergtes hadden te maken met sneeuwval waarbij zich boven de 800 a 900 meter eveneens een sneeuwdek vormde. Hetzelfde liedje in de westelijke Balkan waar de koude lucht met sneeuw boven de 1000 meter ook voor een winterse metamorfose zorgde. Een korte impressie van de sneeuw gisteren:


Sneeuw ook gisteren ook in de hogere delen van het "Fichtelgebergte"


Weekend nog 23 graden, gistermiddag compleet winter in Oberstdorf


meer sneeuw in de Alpen, gistermiddag in Montafon 20 tot 30cm

Winterwonderland Lech Zürs am Arlberg gistermiddag (via FB Meteo-Europe)


Sneeuwpret gisteren ook in de Vorarlberg (foto  Enneline Romijn via
Twitter Willemijn Hoebert ‏)

Veel overlast door winterweer
Dat de sneeuw voor velen toch nog weer als een complete verrassing kwam bleek ook uit de talrijke beelden van problemen in het verkeer. Ongelooflijk hoe dit toch steeds weer gebeurt en mensen totaal onvoorbereid de weg opgaan. Resultaat dus vele ongelukken, slippartijen en blikschade. Misschien toch nog even een tip: zorg ervoor dat je je aanpast aan aan de winterse condities in de bergen en tref ook gepaste maatregelen (winterbanden, sneeuwkettingen, autoruiten en dak sneeuwvrij etc etc). Dit kan een hoop ellende met politie en -of verzekering besparen wanneer het tot "schade" komt.


Sneeuwkettingen onderleggen, geen pretje in de sneeuw en zonder
oefening (via Twitter, Henk ter Braak, Kleinwalsertal)

Verder natuurlijk weer veel overlast door de storm, stroomuitval, omgewaaide bomen en afgesloten wegen en passen. Voor diegenen die de komende dagen de bergen in gaan toch ook nog even waarschuwen voor het sterk toegenomen lawinegevaar (niveau 2 tot 3)  boven de boomgrens aan de Alpenoordkant. Hou de lokale berichtgeving in de gaten en bereid je ook hier goed voor!

Afnemende nordstau
Het hoogtelaag  trekt vandaag verder naar de zuidelijke Adriatische Zee en daardoor draait de stroming geleidelijk naar noordoost tot oost. De nordstau zal vandaag dan ook zijn hoogtepunt bereiken en in de loop van de middag en avond langzaam maar zeker aan kracht gaan inboeten. Dat betekent dat de sneeuwval geleidelijk gaat afnemen en zich in de oostelijke Alpen terugtrekt om geleidelijk geheel uit te sterven. Het nulgradenniveau varieert sterkt tussen west, noord en zuid en houdt zich op tussen de 2800 en 1300 meter. Laagste waardes oostelijke Alpen(noordkant)


Opklaringen boven een winterse Lauberhorn (Wengen) vanmorgen


veel sneeuw in het Kleinwalsertal, Mittelberg, Zaferna-lift (1420m)


en ook Livigno (It) pakt weer het nodige aan sneeuw mee

Hogedruk open-end
Het weekend kunnen we dan genieten van de sneeuw in combinatie met veel zon en aangename temperaturen, in de dalen kans op Hochnebel met een bovengrens van 800 tot 1300 meter. Vooral zaterdag is er in de oostelijke Alpen ook nog kans op rest(bewolking) door de nog aanwezige "vocht" in de lucht. Met het draaien van de stroming gaan ook de temperaturen weer flink in de lift en vooral in de bergen gaan we dit merken. Zaterdag vriest het op 3000 nog licht, zondag rond 3200 meter. Op 2000 meter stijgt het kwik naar 4 tot 8 graden.


Vanaf vrijdag komen we langere tijd onder de invloed van een
krachtig O-Europees hoog te liggen

Ook op de langere termijn lijkt het hoog boven oost Europa grote delen van Europa in zijn greep te houden. Dit geldt ook voor de Alpen en we mogen met een beetje geluk zeker tot het einde van de maand veel zon verwachten. De temperaturen zullen binnen het hoog nog iets verder oplopen. Pas eind volgende week zullen ze een langzaam dalende trend gaan inzetten zonder dat het echt koud wordt. Voorlopig is het dus gedaan met de sneeuw vorst en kunnen we ons gaan opmaken voor een langere periode met rustig en vooral in de bergen zeer zonnig herfstweer.

Fijne dag, morgen zijn we er weer. Actueel in Termen 2.4 graden en opgeklaard. In de bergen rondom Termen (Oberwallis) ligt 5 tot 10cm sneeuw, verder alles "im Grünen Beereich"

Korte update stand 18h00
Lokaal tot 130cm Neuschnee
De afgelopen 24-36 uur viel er in de nordstau van de Alpen geheel volgens verwachting het nodige aan neerslag. In de koude lucht daalde de sneeuwvalgrens tot 1000 a 700 meter. Bij aanhoudende en intensive sneeuwval en bij buien tijdens en na koufront passage lokaal ook nog lager. De meeste sneeuw viel aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen, algemeen viel er hier tussen de 50 en 100cm, lokaal tot 130cm ! Inmiddels is de stroming al naar oostelijke richtingen gedraaid en daarmee een einde gekomen aan de klassieke nordstau(neerslag).


Actuele radar 19h40

In de Zwitserse en Franse Alpen maar ook in de Italiaanse Alpen (Dolomieten) viel sneeuw, de hoeveelheden die aan de noordkant vielen werden echter bij lange na niet gehaald. Meest bleef het bij enkele centimeters, bij stau lokaal 20 tot 50cm. Een paar getalletjes stand 17h00 vanmiddag:

-Centrale Oostenrijkse Alpennoordkant: 80-130cm
-Urner Alpen, Glarner Alpen en Nordbünden: 60 bis 80 cm
-Overige Alpennordhang vanaf Berner Oberland tot Liechtenstein, Mittelbünden, Unterengadin: 30 bis 60 cm,overige gebieden tot 30 cm, in zuiden niets.

Blijft de sneeuw liggen?
De grote vraag is natuurlijk hoe lang (en of) deze sneeuw blijft liggen. Factoren die hier sterk van op invloed zijn: hoogte gebied, ligging van het gebied (noord-zuidkant) , soort luchtmassa oftewel hoge of lage druk (hoe droger de lucht en minder de wind hoe beter voor het behoud van de sneeuw) en de temperatuur van de ondergrond. In eerste instantie zal de nog luchtige sneeuw boven de 1200 meter zich gaan "zetten", wordt echter in de lager gelegen gebieden vochtig (pos. luchttemperaturen, warme ondergrond) en dus zal ze snel inzakken (tot 75% van het gevallen volumen). 


Voorlopig even "kein Betrieb"

Naarmate we stijgen kan de verse sneeuw zich steeds beter "zetten" en deels ook conserveren. Omdat we de komende dagen met hogedruk te maken gaan krijgen met daarbij in de bergen over eht algemeen negatieve dauwpunten (droge lucht) zal de sneeuw boven de 1600 meter steeds beter geconserveerd kunnen worden respectievelijk niet al te snel weer wegsmelten. Boven de 2000 a 2200 meter zal er nauwelijks tot geen sneeuw meer smelten.


Pistenbully Wilder Kaiser Brixental

Kijken we bijvoorbeeld naar de MOS sneeuwhoogte berekeningen van het ECMWF dan zien we dat voor Davos, (1600m)  van de 50cm die er nu ligt aan het einde van de maand nog 25cm over is. Van de circa 100cm die nu bijvoorbeeld rondom het meetveld van de Rudolfshütte (Nationalpark Hohe Tauern, 2315m) ligt zal het meeste begin november er nog gewoon liggen. Voor de hogere skigebieden en met name de gletsjer skigebieden zal de meeste sneeuw dus gewoon blijven liggen en de basis vormen voor het komende seizoen. Natuurlijk dit alles met inachtneming van hierboven genoemde factoren.


Tirol vanmiddag (foto Tom Thaler)

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Wat kan de natuur toch mooi en grillig zijn. Liep een week geleden nog in het zillertal boven de 2.500m in zomers weer.....en nu direct door naar de winter!

Gast-10095 | 23-10-2014 - 08:37

Gast

Geweldig zulke plaatjes, jammer dat ik pas over 10 weken de sneeuw mag proeven :/

Gast-10096 | 23-10-2014 - 08:46

Gast

En saas fee? Gaat het daar nog sneeuwen

Gast-10097 | 23-10-2014 - 09:02

Johann

@All - Maak optimaal gebruik van de Site en APP. Dus nogmaals een oproep (en tip) om je indien nog niet gebeurd even te registreren. Anonieme vragen zullen we nog slechts in beperkte mate beantwoorden.

Johann | 23-10-2014 - 09:47

Gast

Dachten even een paar daagjes Oostenrijk mee te pikken. Worden het er twee extra. Totaal ingesneeuwd. Ook met sneeuwkettingen is er geen doorkomen aan.

Gast-10099 | 23-10-2014 - 09:52

Johann

"Ice tea" graag ! La Terrazza del Pirovano (Stelvio) vanmorgen vroeg

s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/stelvioklein.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/stelvioklein.jpg" border="0" alt=" photo stelvioklein.jpg"/>

Johann | 23-10-2014 - 09:58

 Joeri L

Goede morgen

De voorpret is begonnen, ook het nagelbijten van wat gaat deze winter weer doen in de Alpen ectect. Ben erg benieuwd.
Gelijk een vraagje, normaal gesproken gaan we naar serfaus,fiss maar nu voor het eerst naar Zell am see/kaprun. Maar hoe moet ik die plaatsen zien? Noord, zuid of inner?

Joeri L | 23-10-2014 - 10:02

Gast

Who

Gast-10102 | 23-10-2014 - 10:09

Ellis de Jong

Geweldig deze plaatjes. Voorpret en aftellen is begonnen.

Ellis de Jong | 23-10-2014 - 10:24

carla gulikers

In mayrhofen is het ook mooi wit tot in het dal. Vanochtend nog wat ijsregen maar nu alweer mooie sneeuwvlokken. Zo meteen lekker te voet op pad!
Voor Philippe: wat leuk dat jullie er ook zijn. Wij zitten ook naast de penkenbahn in een zijstraatje. Dit is weer eens wat andere koek dan de 'overstromingen' in het Meerssense! Wel volgende week weer terug zijn, anders kan ik geen bwrêdsjes komen halen bij jullie!
GR. Carla

carla gulikers | 23-10-2014 - 10:38

Snowboarder

Laten we hopen dat dit een mooi voorproefje voor de komende winter is. Dit zijn fantastische dagen.

Snowboarder | 23-10-2014 - 10:51

Gast

Zo mag er voor mij vanaf nu elke twee weken een dump komen tot Maart volgend jaar . Dan is skipret verzekerd .

Gast-10106 | 23-10-2014 - 11:16

Robert

@Francis en Joeri, Zell am See/Kaprun is Noordkant. Leuk skigebied, een dag Saalbach-Hinterglemm is aan te raden. Is ongeveer 20 minuten rijden en er zijn 200 km pistes te skiën. Dit samen met vele Hütten (zo'n 55!) verdeeld over de pistes en de leuke apres-ski is dit binnen de vakantie een leuk dagje uit ;-)

Robert | 23-10-2014 - 11:37

Martijn Sonnenberg

Gaaf om de nordstau zo in actie te zien. Mooie beelden. Over enkele weken nog eens dunnetjes overdoen als de sneeuw wel jan blijven liggen zou prachtig zijn.

Martijn Sonnenberg | 23-10-2014 - 11:58

Els Van Rillaer

De winterpret is gestart yoehoe!!! :):):)
zelfs al in het skigebied skiwelt waar wij altijd gaan.
hopelijk blijft er genoeg over voor binnen enkele maanden.

groetjes simba

Els Van Rillaer | 23-10-2014 - 12:03

Cheese  Curve

Veel van wat nu gevalen is zal ook weer gaan dooien, maar het is een goede (vroege) seizoenstart en laten we hopen dat de nordstau dit jaar een beetje een zich regelmatig herhalend fenomeen gaat worden. Maar het zuiden wens ik natuurlijk ook goede condities!

Cheese Curve | 23-10-2014 - 12:13

 Joeri L

Thnx Robert voor de tip. Gaat helemaal goed komen.

Joeri L | 23-10-2014 - 12:30

Leroy Di Maria

@cheese cuvre. Ik denk dat je wel gelijk hebt. Echter, als het straks wat kouder wordt en er nog wat sneeuw ligt zal dat wel eens een mooi onderlaagje kunnen vormen.

Leroy Di Maria | 23-10-2014 - 12:49

Gast

hoi carla wij zaten in apart central. helaas door veel bouw overlast overgeplaatst. zitten nu in hotel edenlehen gezellig aan het verwarmde zwembad. volgende week zijn we weer terug! geniet er nog van!!

Gast-10113 | 23-10-2014 - 14:55

Johann

In de Nordstau van de Oostenrijkse Alpen viel tnt tussen de 50 en 130cm Neuschnee. Het ergste is nu voorbij.

s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/tirolklein.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/tirolklein.jpg" border="0" alt=" photo tirolklein.jpg"/>

Johann | 23-10-2014 - 17:04

Johann

@All -Korte update toegevoegd aan weerbericht

Johann | 23-10-2014 - 19:52

Gast

Geweldige verslaggeving Alpenweer bericht. We worden er weer blij van en verheugen ons op meer dumps. B.v de wallisser-sneeuw dumps. In dec.Zermatt.
Thx.gr.

Gast-10116 | 23-10-2014 - 20:46

Gast

@Francis En Joeri Luesing ik ben nu in Kaprun in het dal ligt op dit moment vrijwel geen sneeuw, maar je kunt zo naar de sneeuw grens lopen, het is een super mooi gebied!

Gast-10117 | 23-10-2014 - 20:47

Erwin Pieper

Wat een dag zeg! Altijd leuk om met de vele sneeuwliefhebbers hier de terugkomst van het witte goud te vieren. Hoe tijdelijk ook, het is wel begonnen nu.

Erwin Pieper | 23-10-2014 - 21:05

Gast

Hopelijk hebben wij er weinig last van met de carvan. We zitten nu vlakbij Frejus en morgen gaat de reis naar Bolzano en dan zondag via Innsbruck naar Sant Johann in Pongau. We gaan er van uit dat het prima is te doen. Groetjes A.P.B & WB

Gast-10119 | 23-10-2014 - 21:08

Niels  van Bockel

Nu nog een goede west stau voor de Franse Alpen en iedereen is wit gekleed.. Hopelijk is dit een voorbode van een mooie en goeie witte winter voor iedereen en in elk gebied!

Niels van Bockel | 23-10-2014 - 21:57

Gast

Ah topnieuws, beter dan vorig jaar zo!

Gast-10121 | 24-10-2014 - 00:28

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord