Winterweer in aantocht

Afscheid nemen van "zomerweer"
Voordat we zo nader zullen gaan kijken hoe het er met de komende Wintereinbruch en sneeuwval voorstaat wil ik eerst nog even terugblikken op het zomerse weer van de afgelopen dagen. Meest opvallend waren wel de zeer hoge temperaturen in de bergen en met name het hoge nulgradenniveau. Gisteren klom deze zelfs tot 4300 a 4400 meter hoogte en dat zijn waardes die we in de afgelopen zomer nauwelijks hebben gezien. Ook de temperaturen in de lagere delen en het laagland mochten er wederom wezen, lokaal steeg het kwik tot 24 a 25 graden. Verder scheen de zon weer volop en de enige sporen aan de hemel waren die van de condens van vliegtuigmotoren, de zogenaamde contrails en wat hogere wolken flarden. Overigens werden er gisteren geen "warmterecords" gevestigd, veel scheelde het echter niet.


Prachtige zonsopkomst en Hochnebel gisteren rond de "Peilstein"

Niet verwonderlijk dat na bijna 3 weken oktober-warmte de natuur nog steeds in opperbeste "zomer"stemming is".  Zaterdag was ik in Appenzell op de "Ebenalp" en daar op 1700 meter vlogen de vlinders nog vrolijk rond, op terugreis naar Oberwallis op de terrasjes nog bijen en wespen en ander vliegend zomergespuis. En opvallend overal de nog volop bloeiende petunia's, geraniums en andere zomer-flora.


Nog is alles "groen" in de Oberwalliser "Aletsch Arena" (foto Andreas Furrer)


...en staat alles nog volop in de bloei in het Obergoms (1300m)

Eerste zwakke koufront
De maandag start wederom vol goede zomermoed. Ofschoon de zon wat meer concurrentie krijgt van (hogere)wolkenvelden wordt het nog één keer zeer zacht met temperaturen die tot 18 a 22 graden zullen gaan oplopen, lokaal kan het zelfs 23 tot 25 graden worden. Ook in de bergen nog steeds ongekend zacht, op 2000 meter tot 13 en op 3000 meter tot 6 graden. Het nulgradenniveau ook vandaag nog meest nog boven de 4000 meter. Lokaal wel weer kans op Hochnebel of mist, dit geldt met name in de buurt van grotere wateroppervlakten ten noorden van de Alpen. In de loop van de dag trekt de westenwind geleidelijk aan en ook de (hogere) bewolking wordt steeds dikker.


Langzaam gaan we afscheid nemen van de Goldener Oktober en het
Kaiserwetter
(foto Cindy Schmidt-Flens)

De toenemende bewolking en wind zijn de voorboden voor een weersverslechtering. Deze wordt in gang gezet door een eerste zwak (kou)front welke maandagavond de Alpen binnentrekt. Veel heeft dit nog niet te betekenen en met een nulgradenniveau welke geleidelijk daalt naar 3500 meter is het voor de tijd van het jaar nog steeds zeer zacht. Meest opvallende is misschien wel de wind die aan de Alpennoordkant  flink gaat aantrekken. Dinsdag is het dan wat koeler en hebben we te maken met een mix van opklaringen, wolken en lokaal kan nog wat regen of een buitje vallen met voorkeur voor de Alpennoordkant.

Markante "Wintereinbruch" Alpen
In de nacht van dinsdag op woensdag volgt een veel actiever koufront welke niet alleen voor een markante "Temperatursturz" zal gaan zorgen maar ook voor de eerste sneeuw tot in de lagere delen van de Alpen. Pakken we de temperaturen op 1400 tot 1500 meter hoogte erbij (T850hPa) dan zien we zowel bij het GFS als ook het ECMWF model een verschil van 15 tot 18 graden (!)  tussen de maandag en woensdag. Dit betekent dat het nulgradeniveau van boven de 4000 meter naar ergens tussen de 1500 en 1300 zal dalen en de neerslag tot 1200 a 700 meter geleidelijk in sneeuw overgaat. Dit alles wordt begeleid door een stormachtige van west naar noordwest draaiende wind. Onze trouwe lezers -volgens weten dan meteen wat dat betekent aangezien we dit thema recentelijk nog uitvoerig belicht hebben: "Nordweststau". Met de harde tot stormachtige wind wordt de vochtige maritiem polaire lucht tegen de noordelijke Alpenkam opgestuwd en kan het langdurig en ook intensief gaan regenen en later dus sneeuwen.


GFS voor woensdagnacht 00h00, koude lucht (groen) nadert in
rasse schreden de Alpen

De westelijke en centrale Alpenzuidkant krijgt met de noordelijke wind duidelijk minder  neerslag en meestal betreft het enkele lossen buien of buitjes. Enkel de direct aan de Alpenhoofdkam aangrenzende gebieden zoals bijvoorbeeld het Engadin mogen ook op wat meer overgrijpende neerslag  (sneeuw) rekenen.Uitgaande van de laatste kaarten van het GFS kan er echter in de zuidoostelijke Alpen onder invloed van een laag wat woensdag boven de noordelijke Adriatische Zee aankomt ook veel neerslag gaan vallen die dan met het instromen van de koudere lucht tot 1000 meter hoogte in sneeuw zal overgaan. Op dit moment is, mede ook nog door het ontbreken van alle modeluitdraai, nog moeilijk in te schatten waar de grens met de meeste neerslag en koude lucht (dus sneeuw) zal gaan verlopen. Vooral voor de zuidoostelijke Alpen kan dit lokaal grote gevolgen hebben, zeg maar "alles of niets". Hier is tussen een krachtige Nordföhn en -of sterke sneeuwval alles mogelijk.


Neerslagkaart en verdeling (sneeuw) aan de hand van het door ons
gebruikte weermodel
komende dagen

Voorlopig houden we het er maar op dat de meeste neerslag in de Stau van de Oostenrijkse Alpenhoofdkam gaat vallen met als zwaarte punt het oostelijke Tirol, Salzburg en de westelijke Steiermark. Hier gaat tussen de 50 en 100mm aan neerslag vallen, lokaal ook nog meer. Omgerekend in droge sneeuw, vuistregel 1mm regen = 1cm sneeuw, kan dit tussen de 50 en 100cm Neuschnee gaan opleveren (zie ook hier)

Donderdag valt er dan vooral in de nordstau van de oostelijke centrale Alpenhoofdkam nog sneeuw (sneeuwvalgrens circa 1000 tot 800 meter). De westelijke Alpen hebben dan al weer te maken met de gunstige uitwerkingen van luchtdrukstijgingen. Het is er droog en deels zelfs ook zonnig en ook zullen de temperaturen over de gehele linie met een naar zuidwest draaiend stroming weer hoger uitkomen.


Houd vanaf dinsdagnacht rekening met verkeersoverlast door opkomende
sneeuwval en opvriezing

Woensdag dus "massiver Wintereinbruch" en Temperatsturz aan de Alpennoordkant. Mocht u de bergen ingaan of onderweg zijn met de auto houd hier dan terdege rekening mee. Vermijd woensdag het (hoog)gebergte en ga al helemaal niet onderweg zonder winteruitrusting. Doorgaande kleinere wegen zullen (tijdelijk) niet meer of slechts beperkt toegankelijk zijn of er geldt een "Schneekettenobligatorium". Hoger gelegen doorgaande Alpenpassen op de noord-zuid as zullen (tijdelijk) worden afgesloten en wellicht wordt er ook een Wintersperre afgekondigd ! 


ensembles GFS T850hPa prikpunt centrale Oostenrijkse Alpen

Opnieuw hogedruk
De weersverbetering met temperatuurstijging zal zich vrijdag en in het weekend ook weer over de oostelijke Alpen uitbreiden. Vooral in de bergen wordt het dan weer een stuk zachter met een sneeuwvalgrens die tot circa 3000 meter zal stijgen. In de dalen neemt de kans op Hochnebel toe, hier is het duidelijke kouder dan dat we gewend waren. Sowieso zullen de temperaturen nergens meer die hoge waardes gaan halen die we gewend zijn en de verse gevallen sneeuw in het hooggebergte kan zich mede door de hogedruk (droge lucht) gaan opmaken voor een lang winterseizoen.

Tot zover voor dit moment, morgen meer Alpenweer. Actueel in Oberwallis 10.7° en grotendeels (nog) onbewolkt.

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Wat een heerlijk bericht dit ! Ik ga woensdag heel de dag de webcam van Solden op mijn scherm zetten :)

Gast-10009 | 20-10-2014 - 08:56

Joost Jansen

Yes eindelijk ligt er weer sneeuw is dit niet al wel een beetje te vroeg?

Joost Jansen | 20-10-2014 - 09:39

Steven V.

Zal dit pak sneeuw een goede basis zijn voor de Oostenrijkse alpen of zou dit nog volledig kunnen wegsmelten?

Steven V. | 20-10-2014 - 09:47

Niels  van Bockel

@ Steven V. Ik citeer Johann: Sowieso zullen de temperaturen nergens meer die hoge waardes gaan halen die we gewend zijn en de verse gevallen sneeuw in het hooggebergte kan zich mede door de hogedruk (droge lucht) gaan opmaken voor een lang winterseizoen.

Dus waarschijnlijk niet! Er zal een goede onderlaag blijven liggen voor de rest van de winter ;-)

Gr Niels

Niels van Bockel | 20-10-2014 - 10:05

Johann

@Steven Zoals @Niels idd al opmerkte. Algemeen kan men stellen dat deze sneeuw pak hem beet beneden de 1800 a 2000 meter geen lang leven beschoren zal zijn. Dit komt met name door de nog relatief sterke zonnestraling en vooral ook door de warmte die nog in de bodem zit. Toch kan ook beneden de de 2000 meter ondanks de hogere temperaturen de sneeuw op de beschutte noordkanten (deels) al overleven. Dit zal met name het geval zijn wanneer de hogedruk erin (droge lucht) komt en er weinig wind is. Een koude laagje vlak boven de sneeuw zal deze dan deels kunnen "conserveren".

Johann | 20-10-2014 - 10:16

Niels  van Bockel

Sorry @Johann, maar het staat er zo mooi beschreven in je bericht. Ik denk, citeren kan geen kwaad. De uitleg laat ik aan de expert over :-)

Gr Niels

Niels van Bockel | 20-10-2014 - 10:22

Johann

@Niels Geen probleem hoor, juist de onderlinge interacties en reacties worden zeer gewaardeerd. Dit gaat straks vooral belangrijk worden bij meldingen vanaf locaties. Voor de Alpenweerberichten en volgers een zeer welkome aanvulling.

Johann | 20-10-2014 - 10:26

Cheese  Curve

Ik vind het een hele goede zet van de moderatoren om het kaartje boven toe te voegen. Vooral nu ik bemerk dat mijn favoriete wintersportoord (koenigsleiten) zo'n beetje op de grens van verschillende gebieden ligt en daar zat ik vorig jaar nog wel vaak naar te gissen bij het interpreteren van de weerberichten.

Cheese Curve | 20-10-2014 - 10:33

Gast

ben benieuwd wat er op de platte alm gaat vallen

Gast-10017 | 20-10-2014 - 10:39

Johann

@Cheese-Curve Dank je voor de feed-back. Natuurlijk is en blijft het slechts een benadering en kunnen we nooit de "realiteit" helemaal "afdekken", immers, elke dal en berg in de Alpen heeft meer of minder zijn eigen "microklimaat" en wetmatigheden en soms luistert het heel nauw !

Johann | 20-10-2014 - 10:42

Danny Slaghuis

Hallo Johann,
Je schrijft in de laatste alinea dat het in het weekend weer een stuk zachter zal worden. Maar als ik naar het weer kijk per dorp, staan er voor het weekend temperaturen vermeld van -22, bijvoorbeeld in serfaus. Dat is toch aardige diepvrieskou. Waarom zit er zo'n verschil in jouw verhaal en die vermelding? Groetjes Danny

Danny Slaghuis | 20-10-2014 - 10:42

bert den herder

ik ga de gerlosplatte in de gaten houden geweldig eerste sneeuw op komst

bert den herder | 20-10-2014 - 10:44

Danny Slaghuis

Oeh en nog een vraagje. Worden die kaarten die cheese beschrijft ook nog beschikbaar voor de app op iphone?

Danny Slaghuis | 20-10-2014 - 10:45

Sammy V.

Dankzij jullie weet ik dat ik van Nordweststau ontzettend vrolijk moet worden. Leuk om het nu terug te zien komen in het weerbericht. Ik kijk al uit naar de winterse witte plaatjes die voorbij zullen komen. Ik duik vanavond nog de kelder in om de ski's te waxen en te slijpen!

Sammy V. | 20-10-2014 - 10:49

Johann

@Danny Laat je niet misleiden door temperaturen die worden aangegeven voor de toppen. Daarnaast betreft het hier automatisch door computers gegenereerde data die veelal niet corresponderen met de realiteit en ook niet geverifieerd zijn door de meteoroloog. Kijk maar eens goed wat daar alles wordt aangegeven ook voor de temp in het dal.

Johann | 20-10-2014 - 10:51

Sneeuwhoogte.nl

@Danny Slaghuis, waarschijnlijk wel in de loop van het seizoen.

Sneeuwhoogte.nl | 20-10-2014 - 11:14

Gast

Wat een goede berichten en ........Kaprun kan zo n opfrisser van een meter wel gebruiken op de Kitzsteinhorn. Zaterdag maar is de eerste sporen daar trekken :)

Gast-10026 | 20-10-2014 - 14:43

Gast

Wat een heerlijke berichten! Bedankt heren voor deze top app!! Kan niet wachten op het volgende bericht! Groeten uit Deventer

Gast-10027 | 21-10-2014 - 07:17

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord