Kaiserwetter dit weekend

De komende week wordt meteorologisch gezien bijzonder boeiend, waarbij er van alles op het Alpen weermenu staat. Dit weekend is het onder de gunstige invloed van een omvangrijk hogedrukgebied echt fantastisch weer in de Alpenregio, waarbij bij weinig wind en vrij veel zon de temperatuur nog een flinke spurt omhoog kan gaan maken. Vanaf maandagavond gaat het roer echter totaal om, waarbij een korte maar felle winterse inval vooral aan de Alpennoordzijde voor winterse ongemakken kan gaan zorgen.


Ook het Kleinwalsertal in de Vorarlberg krijgt na een zomers weekend
met de kouinval te maken! @HansterBraak

Van zomer naar (tijdelijk) winter!
Wij meteorologen hebben echt een leuk weekje voor de boeg, waarbij er van alles op het programma staat. Dit weekend kan er onder zomerse omstandigheden nog volop genoten worden van subtropische omstandigheden, waarbij de temperatuur in beschutte dalen lokaal tot maar liefst 25 gr C kan gaan oplopen. Ook hogerop is het genieten geblazen, waarbij de zon overuren gaat maken en het nulgradenniveau pas rond de 4000m terug te vinden is! Dit zijn voor half oktober echt bijzonder warme condities, en geniet er nog maar even van zou ik zo zeggen want rond het midden van de week komen de wintertruien weer van pas.


Tiefenbach gletsjer in Sölden via @Jennifer Faber

Nog een fraaie afbeelding van de gletsjer, waarbij gisteren volgens
@Jennifer Faber ook ijsregen werd gemeld!

Klassieke nordstau
Het is alweer een tijdje geleden dan we dit fenomeen op Sneeuwhoogte konden aankondigen. Vorig jaar was het de dominante Südstau die eigenlijk het hele seizoen als een rode draad door de berichtgeving liep. Deze keer zijn dan de rollen eens omgedraaid, en zien we vanaf maandagavond een actief koufront het westelijk Alpenruim naderen. Op dinsdag verslechteren de condities vanuit het westen aanzienlijk en ligt de sneeuwvalgrens aanvankelijk nog rond de 2000 à 2200 meter hoogte. Daarna volgt dan een korte en wat drogere periode, maar op woensdag gaan echt alle remmen los en stroomt op hoogte een portie vochtige en ijskoude polaire lucht het noordwestelijke Alpenruim binnen!

Bekijk hier de sneeuwverwachting volgens ons weermodel.


Kou inval op dinsdag in beeld volgens het ECMWF ensemble!
@Meteocentre


Ooh het GFS ensemble ondersteunt de spectaculaire
temperatuurdaling @Meteociel

Verdere vooruitzichten
De spectaculaire kou inval aan de noordzijde met lokaal een flinke bak met sneeuw heeft helaas geen al te lange adem. Op donderdag zitten de thermometers vanuit het westen weer in de lift, met een nulgradengrens welke weer naar ongeveer 3000m omhoog kruipt. Morgen zal ik de sneeuwsituatie nog eens wat preciezer onder de loep gaan nemen en gaan we eens kijken welke gebieden de meeste sneeuw mogen gaan verwachten.


ps. Mocht u actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes  dan zien we deze gaarne tegemoet. U kunt ze opsturen naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl
 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Beste weermannen, elke dag kijk ik weer uit naar jullie weerbericht. Kunnen jullie mij even verduidelijken waar ik westendorf (skioord wildkaiser - brixental) moet plaatsen tijdens jullie weerbericht. Groetjes

Gast-9964 | 18-10-2014 - 09:15

Els Van Rillaer

Nog vergeten wij verblijven in skioord skiwelt

Els Van Rillaer | 18-10-2014 - 09:22

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 9964. Voor geografische vragen hebben wij een interactieve kaart onder het weerbericht geplaatst. Zoek je bestemming op deze kaart en scroll in het pulldown menu eronder. Et voila, het geografische gebied wordt gearceerd getoond in de tool.

Vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-10-2014 - 09:28

Niels  van Bockel

Het zal een bijzondere week worden voor jullie. Kom je deze omstandigheden vaker tegen in oktober Micheal? Van 28 graden in de dalen naar nul op 1500m? Ik vind het een enorme daling. Maar dat zal in de Alpen een vrij normaal verschijnsel zijn waarschijnlijk? Ik vind het bijzonder interessant en ben ook erg benieuwd naar het verloop aankomende week!

Gr Niels

Niels van Bockel | 18-10-2014 - 09:45

Erwin Pieper

Woensdag dus starten in korte lederhose, rond het middag uur verruilen voor een lange versie en aan het einde van de middag de skikleding aan. Hahaha

Erwin Pieper | 18-10-2014 - 09:54

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Niels. We zakken op het belangrijke 1500m niveau van 14 gr naar het vriespunt op woensdag. Het weer is in de bergen nu eenmaal wat grilleriger, waarbij dit soort dalingen wel vaker voorkomen. En ja, dit soort situaties zijn voor ons meteorologen bijzonder interessant om te volgen :-) Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-10-2014 - 09:58

Gast

Die zuidelijke stroming heeft ons een prima zomer opgeleverd maar nu de winter dichterbij begint te komen is het goed om te lezen dat dit langzaam maar zeker aan het veranderen is. Ik heb er voor deze winter alle vertrouwen in dat het goed komt met de alpen. Het wordt de komende maanden weer genieten van jullie weerberichten.

Gast-9970 | 18-10-2014 - 10:56

Niels  van Bockel

Voor ons ''leken'' ook hoor Micheal! ;-)

Niels van Bockel | 18-10-2014 - 11:22

Gast

Sneeuwberichten in oktober is originieel maar compleet zinloos. Skiseizoen begint pas in december. Beter april coveren ipv oktober/november.

Gast-9972 | 18-10-2014 - 11:23

Niels  van Bockel

@Gast-9972, volgens mij zijn het niet alleen sneeuwberichten zoals jij dat zegt. Het zijn weerberichten voor de Alpen/Europa. En als er zich een situatie voordoet dat atmosfeer gaat afkoelen, is het leuk dat het vermeld wordt. Tenminste dat vind ik althans. En het klopt dat het skiseizoen pas in december begint, maar de winter kan dus al in oktober/november in de Alpen beginnen. Dat maakt het voor ons ''leken'' ook zo imponerend en onwaarschijnlijk (wij uit Nederland ;-)) Gr

Niels van Bockel | 18-10-2014 - 11:44

R. T.

Niet mee eens gast9972 het seizoen begint al in november voor een aantal wintersportoorden en dan is eind oktober wel relevant.

R. T. | 18-10-2014 - 11:52

Gast

November is voor de wintersport wel degelijk een belangrijke maand. Niet alleen gaan de hoger gelegen skigebieden al open maar ook word dan de fundering gelegd voor de rest van het ski seizoen.

Gast-9975 | 18-10-2014 - 12:14

Petra Kromme

Alhoewel ik pas in januari ga, inderdaad de fundering voor mijn voorpret wordt al ruim eerder gelegd, elke cm sneeuw die voor die tijd valt en vooral ook blijft liggen draagt bij aan die voorpret.

Petra Kromme | 18-10-2014 - 13:02

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@All Spectaculaire opwaardering in de sneeuwverwachting. Geografisch gezien meeste sneeuw in een lijn die grofweg loopt van Annecy verder noordoostwaarts tot het westen van Innsbrück. Ook de inner-alpine gebieden kunnen wat sneeuw gaan meepakken, maar het zwaartepunt ligt aan de Alpennoordzijde. Wij verwachten gemiddelden van tussen de 50 en 90cm, en in geval van gunstige stau-aanstromingshoek door dynamische forcering nog uitschieters zelfs daarboven! Dinsdag bivakkeert de sneeuwvalgrens rond de 2000m, maar daalt op woensdag (tijdelijk) naar gemiddeld 900 à 1100m hoogte! Later meer.

Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-10-2014 - 13:42

Niels  van Bockel

Thanks Micheal! Klinkt goed! De winter kan beginnen! Gr

Niels van Bockel | 18-10-2014 - 13:46

Simba

bedankt voor de verduidelijking

groetjes Simba

Simba | 18-10-2014 - 16:11

Cheese  Curve

Een dump is natuurlijk nog geen winter, het kan allemaal nog weer makkelijk wegsmelten, maar het is wel een goed begin. Vooral als fan van de nordstau region! De hoop is nu dat het wel een trend gaat worden de komende weken en maanden. Ergens op de achtergrond knaagt altijd de idee; de global warming zal toch geen invloed gaan krijgen in de alpen?

Cheese Curve | 18-10-2014 - 19:13

Niels  van Bockel

@Cheese Curve, die gedachten beangstigen mij ook wel een beetje de laatste tijd. Ook omdat we een uitermate warme winter hebben gehad vorig jaar.. Maar een nord(west)stau is ook perfect voor mijn ideale gebied.. Ik hoop dat er een goede onderlaag wordt neergelegd, zodat we een mooi sneeuwdek krijgen deze winter! Maar inderdaad, 1 dump maakt nog geen winter!

Niels van Bockel | 18-10-2014 - 19:25

Jack E

Vandaag mijn nieuwe skipak gekocht @peakperformance.... Berwang here we come

Jack E | 18-10-2014 - 19:38

Gast

Waar is de foto boven het artikel (met bergbahn) genomen?

Gast-9983 | 18-10-2014 - 20:44

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Wengen in Zwitserland.

Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-10-2014 - 22:39

bert den herder

test,

bert

bert den herder | 19-10-2014 - 11:49

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord