Stralend weekend voor de boeg

Komend weekend staat in het teken van bijzonder fraai Alpenweer, waarbij de nazomer nog een keer thermisch flink uithaalt. Aan de voorzijde van een diepe Atlantische depressie wordt met een zuidelijke stroming van origine noord Afrikaanse subtropische lucht naar de Alpen getransporteerd. De thermometers kunnen nog een keer flink uit hun slof gaan schieten, waarbij wij temperaturen verwachten van tussen de 18 en 24 gr C. Dit is voor half oktober toch wel het maximaal haalbare wat de temperatuur betreft, en gaan we ons daarna opmaken voor een (tijdelijk) meer winters ogend weerbeeld.


Komend weekend nog een keer volop genieten geblazen in de Alpen!

Voordat ik met het Alpenweer begin wil ik iets met jullie delen. Ik krijg regelmatig vragen over wat voor west Europa nu de meest ideale omstandigheden zijn om de winter serieus in huis te gaan halen. De posities van de lage en hogedrukgebieden bepalen samen het stromingspatroon en uiteindelijk ook wat voor luchtsoort er wordt aangevoerd. Als typerend voorbeeld wil ik de februariwinter van 1956 aanhalen, die tot nu toe legendarisch was met een ongemeen felle Siberische vorstperiode en Elfstedentocht.


De ultieme winter weerkaart. Continentaal arctische lucht
stroomt vanuit Siberië rechtstreeks naar
Europa!

Koudereservoir met temperaturen tot -30 gr C
op het 850 hPa vlak (1500m)!!

Bijzonder mooi weekend voor de boeg
We gaan weer over tot de orde van de dag en laten februari 1956 even voor wat het is. Op dit moment trekt een storing van west naar oost over het Alpengebied waarbij er vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam af en toe regen valt. De komende uren concentreert de neerslag zich vooral op de oostelijke Alpen, maar zien we tegelijkertijd in het westelijke Alpengebied de bewolking al weer langzaam breken en komt de zon er al weer voorzichtig bij. Deze weersverbetering zet zich in het weekend door, met bijzonder fraaie condities en temperaturen die variëren van tussen de 18 en 24 graden C. Ook in het hooggebergte is het compleet zomers en vinden we het nulgradenniveau pas ergens rond de 4000m terug. Genieten geblazen dus!Goldener oktober weekend vooruitzichten!

Tijdelijk flink kouder met sneeuwkansen
En dan rollen er eindelijke eens wat meer winterse weerkaarten uit de computers. Johann kondigde het gisteren ook al aan, en de (tijdelijk) koudere trend blijft in de vooruitzichten naar boven komen. Op dinsdag zien we een hogedrukgebied voor de Franse westkust liggen, en de belangrijk aansturende lengteas gaat noordwest-zuidoost kantelen waardoor er aan de oostflank een portie maritiem polaire lucht richting de Alpennoordzijde gaat opstromen. Vooral het ECMWF model is hier nogal stellig in, en laat het nulgradenniveau op 1500m zakken naar waardes van rond het vriespunt. Deze situatie kan met een noordwestelijke stroming voor de eerste serieuze sneeuw gaan zorgen, waarbij we nog even moeten afwachten in hoeverre dit allemaal precies gaat verlopen. Het lijkt overigens wel bij een eerste winterse speldenprik te gaan blijven, want in de loop van volgende week zitten de thermometers weer in de lift.


Eerste serieuze sneeuw voor de Alpennoordzijde?

Morgen maar weer eens kijken hoe de situatie er dan uitziet. Een fijne dag nog.

ps. Mocht u actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes  dan zien we die gaarne tegemoet. Sturen naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Johann

@Michael Thx voor "invallen" deze dagen. Straks op pad naar Appenzell. Vanavond oa werkbezoek bij MeteoGroup (MeteoCentrale) met Senior Meteorologist en vriend Joachim Schug. Zaterdag wandelen rondom de Ebenalp. Op dit moment regent het in Obewallis, 12°. Zondag dan Sonne pur en met de zon, ondersteund door de Föhn lok. maar liefst 28° ! Dinsdag winterbanden monteren! Fijn weekend allemaal. Groet Johann

Johann | 17-10-2014 - 09:12

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Veel plezier Johann! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-10-2014 - 09:21

Leroy Di Maria

Bedankt weer voor de update! Kunnen jullie mij trouwens vertellen hoe laat de nieuwe Runs binnenkomen? Ik dacht 10 uur sochtends, 6 uur savonds en 12 uur snachts of ik zit ik ernaast?

Fijn weekend@

Leroy Di Maria | 17-10-2014 - 10:37

Sneeuwhoogte.nl | Michael

De hoofdrun van ECMWF druppelt vanaf 08.00 uur en 20.00 uur binnen. GFS staat meestal een uurtje eerder online (07.00 en 19.00 uur). Daarbij heeft GFS ook nog twee "tussenruns" , maar deze zijn vanwege de mindere sonderingsberekeningen iets minder betrouwbaar.

Gr. Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-10-2014 - 11:09

Niels  van Bockel

A.s weekend zal wel weer in de record boeken komen! Van 28 graden naar sneeuw op 1500 m! Lijkt onwaarschijnlijk maar het gaat toch echt gebeuren lijkt het! Wat kan oktober toch een 'rare' maand zijn!

Gr Niels

Niels van Bockel | 17-10-2014 - 12:17

Cheese  Curve

Het amerikaanse weermodel week nog al flink af van de europese , ben benieuwd welke het meeste nabij de werkelijkheid gaat uitkomen.

Cheese Curve | 17-10-2014 - 12:26

Niels  van Bockel

In winterse zin of in zomerse zin?

Niels van Bockel | 17-10-2014 - 13:13

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Het Amerikaanse model is di-wo minder koud dan het Europese ECMWF en het Engelse UkMetoffice Niels. Kijken wat de avondruns doen straks❄️

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-10-2014 - 13:31

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord