Aan het eind van de tunnel...sneeuw?

Aan het einde van de tunnel is het witte licht van sneeuw zichtbaar. Zover is het nog lang niet. Maar voor volgend weekend staat een verandering op stapel. Het zit al een poosje in de weerkaarten en het blijft er in de meeste modellen ook inzitten of terugkeren: de zuidelijke stroming die dan plaats zal gaan maken voor een noordelijke aanvoer waarbij kou vanuit het noorden een vrije val zou kunnen maken. Daarover verderop in het weerbericht meer nieuws. Vooreerst is het vooral zomer in de Alpen. Op veel plaatsen werd het gisteren 20/25 graden bij heel veel zon. Op de Oostenrijkse Patscherkofel op 2254 meter hoogte werd het 10 graden en dat zijn hele hoge waarden. De Zugspitze meldde een maximum temperatuur op bijna 3 km hoogte van 8 graden.


Op deze analysekaart is mooi te zien hoe een langgerekt front vanaf Noorwegen tot over Marokko ligt. Aan de oostflank sijpelt van oorsprong subtropische lucht het continent binnen. Ook de Alpen hebben hier mee te maken en daarmee is de warmte verklaart.

Voorlopig blijft het maar zomeren, want zo kunnen we dit weertype toch wel omschrijven. Een erg krachtig hogedrukgebied boven het zuiden van Rusland werkt nauw samen met een omvangrijk lagedruksysteem dat zich uitstrekt vanaf het noorden van Afrika tot over Spitsbergen. Aan de oostflank van de gordel van lagedruk stroomt met een krachtige zuidelijke (hoogte) stroming zeer zachte lucht het continent binnen. In het overgangsgebied tussen deze twee luchtsoorten, het westen van Frankrijk en het (noord) oosten van Spanje valt langdurig veel regen. Deze neerslaggebieden kunnen voorlopig geen terrein in oostelijke richting winnen en de Alpen hebben daar dan ook geen last van en krijgen dat ook niet. De aangevoerde lucht komt vanuit de Sahara, steekt de Middellandse Zee over en stroomt zo de Alpen binnen. Vooral de noordelijke gebieden hebben te maken met erg hoge temperaturen. In de lager gelegen delen loopt vandaag maar ook de komende dagen het kwik weer op naar 20/25 graden. Daarbij is het rustig weer, de wind speelt vandaag en ook in het weekend een geringe rol.

Ook hierin verandert de komende tijd maar weinig. Op 1.5 km hoogte schommelt het kwik tussen 10 graden nabij de zuidkam tot 18 in de noordelijke bergketens. De vorstgrens komen we pas rond de 4000 meter tegen. Morgen krabbelt het 'freezing level' nog wat verder omhoog tot 4200/4400 meter. Dat zijn zelfs voor de Alpen extreem hoge waarden helemaal voor deze tijd van het jaar. Het heeft alles met de huidige luchtdrukverdeling te maken en hierin verandert in en na het weekend niets. Wel is het zo dat vanaf dinsdag de hele warme zuidelijke stroming geleidelijk aan de pas wordt afgesneden waardoor de nulgradengrens dagelijks zo'n 100 meter zal dalen. Heel langzaam begint het kwik dus aan een afdaling. Ook zal het vaak stralende weer van het komende weekend aan afkalving onderhevig zijn, er komen meer wolkenvelden voor.


Volgens het Amerikaanse NCEP zijn dit soort plaatjes volgend weekend mogelijk. Het model van de Europese lidstaten twijfelt nog. Al met al staan er voorlopig vooral zon en warmte op het menu.

Dan, tegen het einde van volgende week zien we een enorme depressie boven Scandinavie terecht komen. Nabij IJsland is de luchtdruk hoog en rond vrijdag komt er een noordelijke stroming opgang in het noorden en westen van Europa. Er ontstaat een soort glijbaan waar kou en sneeuwbuien af kunnen dalen richting het westen van het Europese vaste land Later op vrijdag krijgen de Benelux mogelijk al met deze koude lucht te maken en zaterdag zou deze ook wel eens tot de Alpen door kunnen dringen. Niet alle modellen zijn het hier over eens. Het ECMWF ziet een ruggetje van hogedruk boven West-Frankrijk tot stand komen die de sneeuw buiten de grenze van Oostenrijk en Zwitserland  zal houden. Ook in de Italiaanse en Franse Alpen is dit scenario geen sneeuw. Duidelijk is wel dat de warmte  in beide oplossingen haar Waterloo vindt. Of het tot een heuse tweede winterse speldenprik komt zal de komende dagen duidelijk worden. Morgen veel meer weer en dan met mijn collega Johann Geers.

Een fijne dagen en tot de volgende keer!  


 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Marcel

Klinkt weer hoopvol. Nogmaals: zou er ook kort wat kunnen worden verteld gericht op Nederland?

Marcel | 19-10-2012 - 09:55

Wessel

laat maar komen!

Wessel | 19-10-2012 - 22:54

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord