Föhn leeft weer op

Na een vrij wisselvallige dag gisteren, waarbij de neerslag later op de dag ook de Vorlarlberg en Tirol wist te bereiken, knapte het weer in de westelijke Alpen tijdelijk weer wat op. De temperaturen hadden er duidelijk zin in en liepen lokaal op naar zomerse waarden waarbij het in Leibnitz-Wagna in het Oostenrijkse Steiermark het warmst werd: hier steeg het kwik door föhnverschijnselen maar liefst naar 26,9 gr C!


Fraai plaatje vanaf de Bella Tola op 3025m met zicht richting
zuid Walliser Alpen via @sneeuwhoogte/fotos

Actief front nadert de westelijke Alpen
Blikvanger op de weerkaarten is vandaag een ondiep lagedrukgebied voor de Franse westkust, dat langzaam richting de Hollandse Noordzeekust koerst. Het bijbehorende front zal in de loop van de dag het weerbeeld in de Franse Alpen gaan beïnvloeden, waarbij later vooral ook de zuidelijke stauhellingen weer de nodige nattigheid voor hun kiezen krijgen. Op nadering van het frontensysteem gaat de Südföhn tijdelijk weer flink aantrekken, waardoor het in het hooggebergte met de tot stormachtig toenemende wind weer erg onaangenaam toeven wordt.


Volop ski mogelijkheden op de Rettenbach gletscher bij Sölden. Onze
collega  had het er prima naar zijn zin!

Sneeuw in het hooggebergte
De komende dagen stroomt er op hoogte iets koudere lucht vanuit het westen het Alpengebied binnen, waardoor de sneeuwvalgrens naar ongeveer 2700 kan gaan dalen. De Oostenrijkse Alpenverein berekent vanaf die hoogte de komende dagen 10 tot 15cm sneeuw voor de Franse Alpen. Meer oostwaarts wordt tussen de Walliser Alpen en Tessin boven de 2800m zelfs nog meer sneeuw verwacht, waarbij hoeveelheden van tussen de 30 en 50 cm mogelijk zijn. Een klein lichtpuntje in het over het algemeen toch veel te warme Alpenweer, maar dit tijdelijk wat koudere intermezzo lijkt helaas geen lang leven beschoren.


Frontale bewolking trekt in de loop van de dag het
westelijk Alpengebied binnen. @Buienradar

Nieuwe warmte-impuls
Ook op de wat langere termijn ogen de diverse weerkaarten tamelijk warmbloedig. Tegen het einde van de week ontwikkelt zich een hogedrukgebied boven het midden van Europa, waarbij het zwaartepunt later boven de Adriatische Zee komt te liggen. Aan de westflank van dit systeem wordt met een krachtige zuidelijke stroming van origine noord Afrikaanse subtropische lucht richting het Alpengebied aangevoerd. Hier worden we natuurlijk niet echt vrolijk van, maar aan de andere kant liever nu dan in december zullen we maar zeggen. We houden de moed er dan ook volledig in. Het wintersportseizoen moet tenslotte nog volledig op gang komen toch?


Nieuwe warmte injectie aan het eind van de week! @Netweather


Mocht u actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes,  dan zien we deze graag tegemoet. u kunt deze sturen naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl
 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

op langere termijn zou er een winteraanval komen. Alle dat zou ik van de gfs kaarten kunnen afleiden.

Gast-9912 | 12-10-2014 - 09:03

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 9912. Helaas zien wij het anders. GFS en ECMWF gaan volgens de 00Z run eensgezind voor een nieuw warmte scenario aan het einde van de week. Deze trend speelde al wat langer, en ik zie helaas weinig "koude uitbijters" in het ensemble terug. Het is jammer genoeg niet anders, maar de mooie wintermaanden liggen nog voor ons.

Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-10-2014 - 09:37

Niels  van Bockel

Helaas nog geen kou. Maar 'Goldener October' is ook prachtig met zijn vele kleuren!

Niels van Bockel | 12-10-2014 - 11:26

Gast

Warmte nu is 'niet spannend', maar voor de winter niet eem probleem inderdaad voir de lnage termijj bouwt koning winter wel aan ee langdurig verblijf in Scandinavië en Rusland, wat 'onze' winter ook gunstige vooruitzichten geeft.
Ondanks dat bij vlotte lezer de situatie gelijk lijkt aan afgelopen winter zijn de weerkaarten toch heel anders

Gast-9915 | 12-10-2014 - 11:44

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord