Föhnfase houdt nog even aan

Voordat ik met het Alpenweer begin wil ik even de aandacht vestigen op de extreme weersomstandigheden die zich de afgelopen 24 uur in Frankrijk en Italië hebben afgespeeld. In het zuid-Franse Prades-le-Lez in het arrondissement Montpellier is de afgelopen 24 uur onwaarschijnlijk veel regen gevallen. De regenmeters liepen letterlijk over, want gedurende enkele wolkbreuken is maar liefst 261 mm regen naar beneden gestort. Door deze situatie hebben zich aardverschuivingen en modderlawines voorgedaan en hingen de auto's in het rampgebied letterlijk in de bomen!


Onwaarschijnlijke beelden uit het Zuid Franse rampgebied
via @CNN Worldweather


Waanzinnige hoeveelheden hagel nabij het Italiaanse Falsano!

föhnstorm in het hooggebergte
Er verandert voorlopig nog niet veel in de algemene luchtdrukverdeling boven het Alpengebied, waardoor de Südföhn nog even vrolijk doorblaast. Het sturende lagedrukgebied dat het weerbeeld in grote delen van west en midden Europa bepaald ligt nog steeds voor de Ierse westkust gepositioneerd. Hieromheen cirkelen meerdere storingen die in feite de overgang markeren tussen enerzijds koele lucht boven west Europa en warmere luchtmassa's die boven oost en noordoost Europa terug te vinden zijn. Deze bewolkingszone loopt grofweg van het noordwesten van Spanje via de noordwestelijke Alpen in de richting van de Baltische Staten. Wij noemen deze markeringszone in de meteorologie het zogenaamde "polaire front". Vanwege de aanwezigheid van het krachtige noordoost Europese hogedrukgebied kan deze frontale zone zich niet verder oostwaarts over de Alpen gaan verplaatsen, waardoor de koudere bovenlucht niet over het Alpenruim kan gaan uitstromen.


Infrarood-opname, waarbij het "polaire front" goed zichtbaar is.
@Buienradar

Hardnekkig stromingspatroon
Ten opzichte van gisteren verandert er niet bijster veel in het Alpenweer. Frontale bewolking trekt van zuidwest naar noordoost over de Alpenlanden heen, waarbij er op dit moment vooral in de centrale Italiaanse Alpen en het zuiden van de Graubünden af en toe wat regen valt. De temperaturen hebben er zin in vandaag, waarbij deze in de föhndalen aan de noordzijde tot zomerse waarde kan gaan oplopen. In de bergen lopen de temperaturen uiteen van tussen de 8 en 12 gr C op 1500m tot een nulgradengrens die pas ver boven de 3000m terug te vinden is. Opvallende detail is de stormachtige wind in het hooggebergte, die met een windkracht 8 tot 9 over de hogere Alpentoppen heen raast!


Mittelberg in het Kleinwalsertal rond deze tijd vorig jaar. Volop winter!

En Mittelberg nu. Grotere verschillen zijn bijna niet denkbaar.
Pics via @Hans ter Braak


Verdere vooruitzichten
In de meest actuele runs is de voorzichtige afkoeling van na het weekend alweer als sneeuw voor de zon verdwenen. De koelere oceaanlucht lijkt zoals het er nu naar uitziet toch moeite te hebben om de Alpen te gaan veroveren. Wat wel opvalt is dat medio oktober de atmosfeer in Scandinavië steeds meer begint af te koelen, waarbij zich een imposant koudereservoir aan het opbouwen is. Of dit de aanloop is naar een totaal ander koud weertype is nog maar de vraag, maar zeker iets om in de gaten te gaan houden!


ECMWF lange termijn prognose. Operatie afkoeling in aantocht??


Mochten jullie actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes, dan zien we deze graag tegemoet. Mail deze aub naar foto@sneeuwhoogte.nl

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Michel Roelfsema

Als het maar zo rond eind oktober begin november sneeuw begint te vallen in de dalen, zo vroeg weer winter zoals vorig jaar is ook niet goed is gebleken ;-)

Zolang er maar in de voorjaarsvakantie een hoop sneeuw ligt tot in de dalen, Saalbach Hinterglemm is dan mijn bestemming.

Michel Roelfsema | 08-10-2014 - 10:04

Gast

Als het inderdaad rond oktober november sneeuwt en zeker in de kitzbuheler alpen vorig jaar was het minder maar dit jaar weer een top winter heerlijk

Gast-9888 | 08-10-2014 - 13:50

Leroy Di Maria

Michael,

Wat is voor koud winterweer nu het beste. Een laag of Hoog druk gebied of is dat onderscheid niet zo makkelijk te vertalen naar het "beste"

Groet,

Leroy

Leroy Di Maria | 08-10-2014 - 15:27

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Leroy.Voor koud winterweer zijn de posities van de lage en hogedrukgebieden van belang.Zij bepalen samen het stromingspatroon en vanuit welke richting de lucht dus wordt aangevoerd. Veel mensen denken dat hogedrukinvloed in de winter garant staat voor koud winterweer, maar zo gemakkelijk liggen de zaken dus niet. Ik zal hier as zaterdag in mijn volgende weerbericht wat dieper op ingaan ok? Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 08-10-2014 - 15:42

Sammy V.

@ Michael, fijn, dan ga ook ik het weerbericht van zaterdag goed in de gaten houden. Thanks! Goede vraag Leroy!

Sammy V. | 09-10-2014 - 08:42

Leroy Di Maria

Super dankje!

Leroy Di Maria | 09-10-2014 - 10:16

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord