Zonnetje stuwt kwik flink op: lokaal 25 graden!

Na wolken: zon en warmte!

De nazomer is weer volop terug in de Alpen. Gisteren liep het kwik in het Zuid-Zwitserse Sion op naar 21 graden. Lokaal werd het nog warmer. In het Oostenrijkse Innsbruck werd het 16 graden. De vroege winter is weer verdreven en keert voorlopig ook niet terug. Bijzonder vroeg was de eerste speldenrpik van Koning Winter niet. Vorig jaar viel er eind augustus al een dik pak sneeuw. Vooral de Zwitserse Alpen kreeg er flink van langs. De vorstgrens daalde tot rond de 1500 meter. Het gebeurt wel vaker dat er al heel vroeg in het seizoen sneeuw valt. Een noordelijke stroming, bijvoorbeeld door een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden of boven de Noorse Zee en depressies boven Zweden en Finland zetten dan de deur open voor koude polaire en soms arctische lucht. Boven de Alpen activeren de buien vaak wanneer ze in botsing komen met de bergen helemaal wanneer er nog eens een lagedrukgebied in de buurt van Genua of het noorden van Italie ligt.


Temperatuurkaartje van Europa. Duidelijk is dat de nazomer vrijwel overal heeft toegeslagen.
Winterkou probeert het voorzichtig eens in het noorden van Scandinavie. 

Voorlopig is er van kou of sneeuw geen sprake, zelfs niet iets wat daar op lijkt. De stroming komt deze dagen niet uit het noorden maar juist uit tegengestelde richting, uit het zuiden. Op de weerkaart zien we vandaag een stevig hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa dat haar vleugels helemaal heeft uitgeslagen tot over de Alpen. Als tegenhanger fungeert een depressie, of eigenlijk een gordel van lagedruk vanaf Spitsbergen tot over Spanje en het noorden van Marokko. Tussen deze grootmachten is een zuidelijke (hoogte) stroming actief die onophoudelijk hele warme lucht Europa binnen blaast. De lucht die vandaag over de westelijke Alpen stroomt heeft zelfs even het noorden van de Sahara aangedaan. Ook vandaag zullen de temperaturen dan weer flink gaan oplopen en kunnen nog een graadje hoger uitkomen dan gisteren het geval was. Dit betekent 20/23 graden in de lager gelegen gebieden. Misschien dat ergens de 25 graden wel gehaald wordt. Klimmen we omhoog dan is het op 1.5 km hoogte zo'n 10 graden in de Oostenrijkse Alpen tot 14 in de Noord-Zwitserse berggebieden. Vriezen doet het pas boven de 3500 meter, in Oostenrijk ligt het 'freezing Level' zelfs nog wat hoger en tipt tegen de 4000 meter aan.

Gebieden met neerslag blijven voorlopig op afstand. Zo zien we boven het midden van Frankrijk en Spanje langdurige regenval maar door de blokkade van hogedruk weten deze geen terrein te winnen in oostelijke richting. De fohneffecten waar de Alpen vandaag mee te maken hebben neemt in het weekend af. Tenminste, de wind. Het wordt dan rustig weer maar de temperatuur zal er niet onder te lijden hebben. Het blijft warm. Dat heeft te maken met de aanhoudend blokkade van hogedruk boven het oosten en zuidoosten van het continent. Een lagedrukgebied geeft dan erg veel regen in het noorden van Spanje en de Pyreneen. Voor de Alpen betekent het aanhoudend droog weer met in de ochtend een paar laaghangende wolken (hochnebel) of mistbanken. Verder zijn er flinke perioden met zon, valt de wind grotendeels weg en loopt de temperatuur plaatselijk in de lagere delen op naar 25 graden. De vorstgrens schommelt dan rond de 4000 meter! Ook begin volgende week zullen er naar verwachting geen schokkende veranderingen tot stand komen.

Een hele fijne dag en tot morgen!

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Schrijf als eerste een reactie op dit weerbericht.

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord