Kick off seizoen 2014-2015

Kick-off nieuwe seizoen
Salüti, daar zijn we dan weer beste mensen en wintersportvrienden! Als eerste willen we al onze trouwe lezers en volgers welkom heten, mede dank jullie was ook het vorig seizoen weer een groot succes. Ook alle nieuwe wintersportvrienden en Alpenweer geïnteresseerden van harte welkom bij Sneeuwhoogte.nl.  Ook dit seizoen zullen Michael en ik gedurende 6 maanden dagelijks het Alpenweer weer in al haar facetten gaan belichten.


Wij hebben er weer zin in! Jullie ook? (Aletsch -Eggishorn maart 2014)

Natuurlijk niet meteen verwachten dat we nu al met sneeuwdumps en vrieskou op de proppen zullen gaan komen, daarvoor is het simpelweg gewoon nog te vroeg. Deze nog "rustige" herfsttijd is echter bij uitstek geschikt om diverse wetenswaardigheden en interessante aspecten met betrekking tot het Alpenweer en wat daar direct of indirect me te maken heeft onder de loep te nemen. Daarnaast gaan we binnenkort ook eens kijken of er al wat zinnigs te zeggen valt over de komende winter! Gewoon lekkere voorpret, dus "stay tuned" !

Sneeuw in oktober niets bijzonders
En wie weet verrast de atmosfeer ons dan tussen de bedrijven door ook nog op een vroege kouinval met een dik pak sneeuw. Sneeuw in oktober is in de Alpen op zich niets bijzonders en zelfs tot in de dalen is al een dik pak sneeuw mogelijk. Twee jaar geleden was het rond de 15 oktober al mooi raak met hier in Oberwallis tot 1600 meter een dik pak sneeuw en temperaturen die ook overdag niet boven het vriespunt uitkwamen. Vorig jaar trok rond 11 oktober een actief koufront over de Alpen weg, de kouinval leverde zelfs een dik pak sneeuw op tot in de dalen (zie hier).


Op 15 oktober 2012 was het al raak en viel er oa in Wallis tot 1500m een dik pak sneeuw.
Twee weken later was het opnieuw prijs maar nu ook met  sneeuw tot in de dalen.

Naarmate de herfst vordert nemen de sneeuwkansen toe en vooral In november kan het soms al aardig dumpen. Meestal zal echter ook deze sneeuw weer het onderspit moeten delven tegen de nog relatief krachtige en warme zon in combinatie met een nog warme ondergrond en warmere weerfases. Zo heb ik al diverse keren meegemaakt dat een 20 tot 40cm sneeuwdek binnen een aantal dagen weer compleet is weggesmolten. De echte winter, waarbij de sneeuw ook in de lagere gelegen gebieden en de wat hogere dalen blijft liggen tot in het voorjaar (het zogenaamde "Einsschneien") vindt normaliter plaats in de maand december. Deze sneeuw vormt dan ook de "basis" voor het verdere wintersport seizoen in de skigebieden.

Zeer zacht
De afgelopen dagen konden de Alpen profiteren van een hoog (Mario) welke zijn zwaartepunt langzaam naar de Balkan verplaatste. Vanuit het westen is echter al weer een nieuw hoog onderweg (Kieron). Met het wisselen van de wacht trok gisteren een storing met bewolking en neerslag de westelijke Alpen binnen. Rond het middaguur was het in de westelijke Alpen bewolkt en hier en daar viel wat nattigheid. Met de instroom van de vochtige lucht daalde de wolkenbasis lokaal tot 1800 a 1500 meter en konden we dus gewoon van een "Schlechtwettertag" spreken. De oostelijke Alpen konden gisteren nog geruime tijd profiteren van de invloed van het Balkanhoog met ten oosten van Tirol gewoon nog volop zon.


Gisteren in het oosten nog prima bergweer. (Grossglockner, Fuschertörl)

Koud was het nergens en met een nulgradengrens van 3500 meter viel de neerslag in het westen gewoon als regen, sneeuwen deed het pas boven de  2900 tot 3200 meter. À propos nulgradengrens: het nu boven de Balkan aangekomen hoog zorgde de afgelopen dagen voor een zuidelijke stroming waarmee vooral in de hoogte voor de tijd van het jaar zeer zachte lucht werd aangevoerd. Zo zagen we op 5 kilometer hoogte temperaturen van -10° tot -8, dit zijn waardes die in de hoogzomer niet zouden misstaan. Niet verwonderlijk dat ook het nulgradenniveau de afgelopen dagen vrolijk op zomerse 4300 meter hoogte pendelde. De warme en droge lucht stond wel garant voor perfect bergweer met fenomenale vergezichten.


Ondanks de hoge temperaturen van de afgelopen dagen prima omstandigheden
rondom het zomergletsjer skigebied van de Allalin (Saas-Fee)


en datzelfde gold ook voor de Möltalergletsjer (Karinthië)

Storing trekt naar oosten weg
Vandaag beïnvloedt de verder naar het westen trekkende storing de oostelijke Alpen, hier is het over het algemeen zwaar bewolkt met vooral in de gebieden van de westelijke en noordelijke Alpenhoofdkam ook wat neerslag, sneeuwvalgrens tussen de 2600 en 2900 meter. Enkel het zuidoosten maakt in de ochtend nog wat kans op de zon maar veel zal het niet voorstellen en later op de dag kan ook hier wat neerslag gaan vallen. De westelijk Alpen hebben in de ochtend nog te maken met lokaal wat neerslag, met een naar noord gedraaide wind klaart het in Wallis en Ticino al flink op. In de middag dan ook elders toenemend opklaringen. Door de dagelijkse gang ontstaan er wel weer stapelwolken en mogelijk dat lokaal hieruit nog een bui(tje) kan vallen. De wind is meest zwak tot matig en aan de Zwitserse noordkant komt er een zwakke Bise opzetten. Koud is het ook vandaag niet, op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 5 en 11 graden, en op 3000 meter tussen de 3 en 0 graden. In de dalen aangename middagtemperaturen tussen de 17 en 22 graden


Enkel in de hoog-alpine delen zal op frontpassage (gisteren en vandaag) een aantal
centimeters sneeuw vallen

Het nulgraden niveau bevindt zich tussen de 3000 en 3500 meter. De wind is meest zwak tot matig, met de föhn en op passage van de eigenlijke storing kan deze tijdelijk ook nog verder aantrekken. Mocht u overigens al behoefte hebben om in de sneeuw rond te dartelen dan kan dit in de Hochalpine gebieden waar boven de 3000 tot 3300 meter 5 tot 10cm verse sneeuw gaat vallen.   

Toenemend hogedruk
Donderdag en ook vrijdag neemt de invloed van de hogedruk verder toe. Aanvankelijk hebben we nog te maken met wat (rest)bewolking en de in oostelijke Alpen  nog wat gespetter. Gaandeweg de donderdag wordt het echter droog en op steeds meer plaatsen breekt de zon door, dit geldt zeker voor de Alpenzuidkant waar met noordelijke winden en een opkomende (zwakke) Nordföhn de lucht nog extra zal. worden "afdroogt". Donderdag zou er door de dagelijkse gang nog een bui(tje) kunnen ontstaan, vrijdag waarschijnlijk.op de meeste plaatsen droog, mogelijk dat zich aan de Alpenzuidkant nog een lokaal buitje ontwikkelt maar veel zal het niet voorstellen. Verder vrijdag in de bergen veel zon afgewisseld met wat overtrekkende hogere bewolking. Keerzijde van de hogedruk in deze tijd van het jaar is de sterk toenemende kans op Hochnebel die zich over de Alpendalen en het het Alpenvoorland zal gaan vormen. Met een bovengrens tot circa 1300 a 1500 meter kans deze kan vooral in de ochtend deels hardnekkig zijn.


Oben blau, unten grau. Een verschijnsel wat we de komende tijd vaker zullen gaan
zien (foto Steiermark enkele dagen geleden)

In het weekend verandert er per saldo niet veel, we houden een mix van zon, wolken en weer de Hochnebel. Zondag wat meer wolken(wolken) en kans op een spat regen met name naar het westen toe.

Verdere vooruitzichten
Deze bewolking en wat neerslag heeft te maken met een actieve depressie en hoogtetrog (uitzakkende lagedruk) die probeert in het weekend het bolwerk van hogedruk dat zich heeft opgebouwd vanaf de Azoren, west Europa tot overt west Rusland te doorbreken. Het systeem beweegt zich langzaam vanaf het zeegebied van IJsland richting Engeland. Daar aangekomen weet het niet meer goed wat te doen en wordt quasi stationair. Ook de bijbehorende fronten met regen en meer wind die begin volgende week tot over de Benelux en Frankrijk zullen zijn gevorderd gaan slepen. Ook de weermodellen hebben nog moeite met hetgeen de depressie precies zal gaan doen en daarmee wordt de onzekerheid voor het Alpenweer in de loop van de week alleen maar groter. Ik schat de kansen dat de hogedruk het uiteindelijk zal gaan winnen tegen de lagedruk als vrij hoog in. Daarmee zou het rustige en vrij zachte herfstweer (zuid tot zuidwestelijke stroming) met slechts kleine neerslagkansen ook de volgende week gewoon aanhouden Laten we echter nog maar even niet te ver op de details gaan vooruitlopen en dit lekker voor de komende dagen bewaren. 

GFS neerslagkaart voor begin volgende week. Grote vraag is wat de depressie
boven Engeland volgende week precies zal gaan doen.

Tot zover als oppepper dit eerste uitgebreide weerbericht van het nieuwe seizoen. Morgen meer Alpenweer dan verzorgd door Michael. Fijne dag en ciao vanuit de Walliser Alpen alwaar het (nog) bewolkt en nevelig is met een temperatuur van 12.4 °. Mocht u overigens actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes  dan zien we die gaarne tegemoet. Sturen naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Koen Van den Berghe

Geweldig!! Weer iedere ochtend een alpenweer praatje... Thx guys

Koen Van den Berghe | 01-10-2014 - 07:46

Gast

Top!

Gast-9742 | 01-10-2014 - 07:51

Gast

Fantastisch die voorpret! Mooi dat jullie weer begonnen zijn.

Gast-9743 | 01-10-2014 - 07:52

Mike

Welkom voor een nieuw seizoen Johann en Michael!

Mike | 01-10-2014 - 08:01

Gast

Dank alvast voor jullie deskundige berichten. elke dag lezen en alvast genieten van de voorpret.

Gast-9745 | 01-10-2014 - 08:03

Gast

Thanx mannen!

Gast-9746 | 01-10-2014 - 08:15

Gast

Super dat jullie er weer zijn, hoe zijn de vooruitverwachtingen voor de herfstvakantie op de stelvio pas

Gast-9747 | 01-10-2014 - 08:19

Boarder N.

Geweldig dat jullie weer begonnen zijn. Heerlijk weer iedere dag een weerpraatje over de mooiste regio van Europa.
Bij deze veel succes de komende 6 mnd.

Boarder N. | 01-10-2014 - 08:19

Niels  van Bockel

Goedemorgen @Johann @Micheal! Welkom terug Alpenvrienden! Het aftellen is beloond! Succes het komende seizoen! Ik volg jullie weer op de voet!

Gr, Niels

Niels van Bockel | 01-10-2014 - 08:45

Michiel Van Egmond

Zo dan kan de voorpret nu beginnen

Michiel Van Egmond | 01-10-2014 - 08:46

Gast

Leuk dat jullie weer elke dag een update geven!

Gast-9753 | 01-10-2014 - 09:08

Gast

Top !

Gast-9754 | 01-10-2014 - 09:28

Gast

Hallo mannen...
Kunnen jullie me vertellen of er sneeuw ligt op 21 februari 2015 in Bürserberg...?......nee grapje....fijn dat jullie er weer zijn....klasse....

Gast-9755 | 01-10-2014 - 09:30

Margo Römkens

Fijn dat jullie er weer zijn! Dan kan het aftellen beginnen:) Succes.

Margo Römkens | 01-10-2014 - 09:32

Jouke Bouma

Weg met die zomer! Kom er maar in winter!

Jouke Bouma | 01-10-2014 - 09:40

Gast

We zijn weer vertrokken voor 6 maanden dagelijkse traditie met een kopje koffie tijdens mijn pauze rond 10u en dan rustig dit weerbericht nalezen en verlangen naar de komende winter!

Gast-9758 | 01-10-2014 - 09:49

Gast

Blij dat jullie terug zijn.
Nu kan het aftellen beginnen.

Gast-9759 | 01-10-2014 - 10:10

Marleen Corbey

Supergaaf dat jullie er weer zijn!
Heerlijk die voorpret, ik ga het weer dagelijks volgen...
Misschien een ideetje om een keer aandacht aan te besteden als jullie geen "stof" hebben om te schrijven; een terugblik op afgelopen winter en de daarop volgende zomer. Want wat me opviel; de winter kenmerkte zich met enorme hoeveelheden sneeuw aan de zuidkant (zelf meegemaakt in Val Gardena). En de zomer stond bekend om veel regen aan de hele zuidkant. Ik zelf was aan het Lago Maggiore. In jaaaaren niet zoveel regen meer gevallen daar. Iedereen die in Noord Italië was, hoorde je over veel regen.
Wat kunnen we hieruit concluderen? Is er een verschuiving plaats aan het vinden? Is er een standvastige zuidelijke stroming ofzo?
Opvallend en best interessant vind ik...
Alvast bedankt voor jullie reactie.
Succes met jullie werk; TOP!!

Marleen Corbey | 01-10-2014 - 10:13

Johann

@Marleen ook jij welcome back en dank voor pos. feedback. Dat gaan we binnenkort zeker doen. De afgelopen winter was een heel bijzondere (grote verschillen N en Z kant) en ook de zomer was alles behalve standaard. Vooral aan de zuidkant veel te koel en nat met zelfs in augustus in de hogere dalen nog sneeuw(resten) tot op een hoogte van 1200 meter. Later meer info en ook beelden daarover.

Johann | 01-10-2014 - 10:25

comet

Super leuk.We hebben die gasten gemist.
Welkom back.

comet | 01-10-2014 - 10:27

comet

Sorry,mogen de schaatsen al uit de kast????
Haha,grapje he.

comet | 01-10-2014 - 10:29

 Joeri L

Fijn dag jullie er weet zijn. Ik ga zeker genieten van jullie, het is altijd spannend hoe het gaat lopen komende winter. Ik betrap me er nu al op dat het alweer begint te kriebelen om lekker op wintersport vakantie te gaan maar o wat duurt dat nog lang. Ik hoop op heel veel sneeuw voor alle gebieden. Succes met de komende 6 maanden. Zal de berichten goed in de gaten houden. Omdat het geweldig is om te lezen.

Joeri L | 01-10-2014 - 10:53

Jan Paul Lagendijk

Leuk, weer een half jaar lang op die ene week voorbereiden. Succes voor dit seizoen!

Jan Paul Lagendijk | 01-10-2014 - 11:17

Marleen Corbey

Bedankt voor je antwoord Johann!
Ik ben benieuwd naar jullie uitleg, alvast bedankt!
Succes!

Marleen Corbey | 01-10-2014 - 11:25

Alex Koster

Goed dat jullie er weer zijn mannen.Het gaat weer beginnen spannende weken en maanden kijken naar de gebieden waar het moet gaan vallen, zenuwachtig worden als het witte goud uitblijft maar dan toch altijd een positief lichtpuntje vinden .lk verheug me op de sneeuwberichten succes alvast.

Alex Koster | 01-10-2014 - 11:35

Danny Slaghuis

Daar gaan we weer!! ZININ!

Danny Slaghuis | 01-10-2014 - 11:45

Greet ☀️

Wat fijn, terug elke dag bergnieuwjes en voorpret...we duimen voor een sneeuwrijk skiseizoen!

Greet ☀️ | 01-10-2014 - 12:18

Gast

Ik ga dagelijks weer genieten van de voorspellingen en de foto's.
Thnx dudes.

Gast-9773 | 01-10-2014 - 12:57

Gast

Aftellen kan beginnen!!!

Gast-9774 | 01-10-2014 - 13:19

Gast

Joepie! Ik zal zoals vorig jaar weer elke dag van de partij zijn!

Gast-9775 | 01-10-2014 - 14:07

Jack E

Ik heb er alweer helemaal zin in! Oud en nieuw naar Berwang en krokus vakantie ook Berwang! Wintersporten zoals het heurt ;)

Jack E | 01-10-2014 - 14:23

Gast

Fijn dat we weer op de hoogte blijven van de sneeuw. Dit jaar voor het eerst naar de Brenta Dolomieten. Vorig jaar was daar een echte dump, dus ik ben heel benieuwd.

Gast-9777 | 01-10-2014 - 15:06

Gast

Heerlijk! Het begint alweer te kriebelen!

Gast-9778 | 01-10-2014 - 15:47

kevin De vriendt

Eindelijk het is weer begonnen, hopelijk valt er veel sneeuw in Sölden, ik ga in de kerstvakantie en hopelijk is de kwaliteit goed, groetjes aan alle sneeuwvrienden en zeker aan johann en michael.

kevin De vriendt | 01-10-2014 - 17:54

Berthil Westerink

Deze berichten luiden de winter in!!! We hebben er zin in!!!

Berthil Westerink | 01-10-2014 - 18:48

Gast

Tof dat jullie weer gestart zijn! Zelf ga ik 13 december voor 6 maanden naar Lanersbach (Zillertal 3000 naast Hintertux), dus ik ga jullie met veel interesse volgen!

Keep up the good work guys!

Gast-9782 | 01-10-2014 - 19:18

Gast

Heerlijk deze site. Top weermannen! Hopen op een mooie winter met heeeel veeel sneeuw ook in Nederland.

Gast-9783 | 01-10-2014 - 19:36

Gast

Top top top, en vreselijk veel zin in de winter. Yesssss

Gast-9784 | 01-10-2014 - 19:59

Gast

Yes,vertrekken op 20dec.,naar Feldberg.
Ik zal elke dag van de partij zijn.
Leuk die voorpret.

Gast-9785 | 01-10-2014 - 20:23

Gast

Super dat jullie weer "on air" zijn ! Welcome back !!

Gast-9786 | 01-10-2014 - 20:31

Gast

Verheug me weer op jullie inspirerende weeranalyses!

Gast-9787 | 01-10-2014 - 21:19

Gast

nog 2 maandjes en een week dan hopen we weer te gaan.

Gast-9788 | 02-10-2014 - 00:09

Gast

Super dat de voorpret weer begint! We kijken weer uit naar de berichten! Dit jaar met kerst naar Obergurgl, hopelijk door de hoogte betere sneeuw! Vorig jaar was het met kerst wel erg spannend overal met de blokkade etc. Pfff. In Seefeld viel het nog mee, maar veel was het niet!

Gast-9789 | 02-10-2014 - 00:39

Gast

Mooi en warm weer is heerlijk. Maar mede door jullie alpenweer berichten heb ik al weer vreselijk veel zin in de winter(sport). Laat de dumps maar komen!

Gast-9790 | 02-10-2014 - 07:59

Els Van Rillaer

Eindelijk een profiel aangemaakt op sneeuwhoogte.nl
Leuk om weer het dagelijks weerbericht te lezen.
We kijken al naar ons verlof in 2015.
Toch nog een vraag aan de weermannen.
Westendorf / Brixen im Thale waar moet ik dat juist situeren binnen jullie weerbericht.
Het gaat steeds over de alpen en Tirol, maar ik weet nooit goed west of oost.

groetjes

Els Van Rillaer | 02-10-2014 - 08:33

Gast

Dit jaar lekker veel sneeuw in het noorden!! We gaan pas eind februari maar deze site helpt om door die tijd heen te komen! Veel succes deze winter

Gast-9794 | 02-10-2014 - 12:26

Johann

@Els Westendorf / Brixen im Thale is gesitueerd in de oostelijke Alpen en ligt ten noorden van de Alpenhoofdkam. Moet het dus vwb de sneeuw in de winter vooral hebben van N-Stau !

Johann | 02-10-2014 - 12:36

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord