Overgang naar zonnig lenteweer

Veel gebruikte termen Alpenweer zie » Wiki

Gisteren waren de Alpenlanden als het ware omsingeld door lagedrukgebieden en ronddraaiende storingen. Ofschoon we er niet direct meer te maken hadden konden we toch wel merken dat we niet met een stabiele atmosfeer te maken hadden. Dit gold met name voor de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen. Deze hadden te maken met de invloed van een (hoogte)laag met kern net ten oosten van Corsica-Sardinië. Zoals al verwacht lag het systeem te zuidelijk en dus niet gunstig voor een retour d'est of Südstau. Veel neerslag viel er dan ook niet en meest bleef het bij bewolking die de zon  afschermde. Overdag trok dan ook aan de oostelijke zuidkant meer bewolking binnen met later op de dag ook hier wat (lichte) regen en boven de circa 1000meter sneeuw. Ondanks de afwezigheid van hogedruk had vooral de Alpennoordkant ook te maken met zonnige perioden en deels was het gewoon zonnig. Dit kwam doordat met een oost tot noordoosten wind (Bise) duidelijk drogere lucht werd aangevoerd.


Knalblauwe luchten gisteren al boven de noordelijke Zwiterse Alpen


Meer vocht (bewolking) zat vooral nog aan de zuidkant zoals hier in
St. Christina (Santa Cristina, via APP)

Het hoogtelaag is inmiddels verder naar het oosten getrokken en de neerslag valt nu vooral in Griekenland. Een ander (hoogtelaag) met koudere lucht strekt zich ook vandaag nog uit vanaf het zuiden van de Britse Eilanden via het westen van het Iberische Schiereiland (afgelopen dagen sneeuw op Mallorca) tot over Noord Afrika. Dit systeem trekt zich echter de komende dagen terug op de Atlantische Oceaan en zal het Alpenweer voorlopig ongemoeid laten. Onze ogen moeten daarentegen gericht zijn op een Scandinavisch hoog. Dit hoog gaat zich geleidelijk naar het zuiden toe uitbreiden en het weer in grote delen van West  Europa en de Alpen positief beïnvloeden.


Actuele radar beeld: de meeste bewolking is vannacht opgelost en het belooft
een zonnige dag te gaan worden (bron WetterOnline)

Afgelopen nacht is door luchtdrukstijgingen in het overgrote deel van de Alpen de bewolking verder opgelost en belooft het een zon overgoten dag te gaan worden. Wel kunnen er met het het vorderen van de dag en met voorkeur voor de bergen enkele  onschuldige stapelwolkjes ontstaan, het blijft echter droog. De temperaturen kunnen al wat winst gaan pakken met in de dalen maxima tussen de 10 en 18 graden. Op 2000 meter stijgt het kwik naar 1 tot 2 graden en op 3000 meter naar - 8 tot -6 graden. Het nulgraden niveau stijgt van 1500 naar 2200 meter.


Ook in Mellau -Bregenzerwald bereiden ze zich voor op het mooie weer

Weekend Kaiserwetter
Het weekend staat vol in het teken van de zon, enkel de zuidwestelijke Alpen krijgen met de zuidelijke stroming met wat vochtiger lucht te maken waardoor er hier ook wat bewolking kan ontstaan. Met een opkomende lichte Südföhn wordt het aan vooral aan de noordkant nog een stuk warmer, hier kan het kwik tussen de 20 en 24 gaan oplopen. In de bergen stijgt het nulgraden niveau verder naar circa 2500 meter en op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 6 en 2 graden, laagste waardes zuidkant.

Aanhoudend zacht
Maandag zien we dat het Scandinavische hoog zich met zijn centrum in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen heeft verplaatst. Het behoudt echter een uitlopen die via centraal Europa en de Middellandse Zee een verbinding houdt met een ander hoog met centrum boven Noord Afrika (Algerije). Doordat de hoogte-as zich ten oosten van de Alpen bevindt en onder druk van de depressie die nog steeds op de oostelijke Atlantische Oceaan ligt houden we een meest zuidelijke hoogtestroming.


ECMWF maandag 1 april, met een zuidelijke stroming wordt zeer zachte lucht
aangevoerd

Uit deze hoek behoeven we natuurlijk geen kou te verwachten. Het is en blijft zacht tot zeer zacht, dit geldt met name voor de noordelijke Alpen waar de Südföhn voor nog een extra thermische oppepper zal zorgen. Verder zal de zon prominent aanwezig zijn. Aan de zuidkant zal door de in kracht toenemende zuidelijk hoogtestroming de lucht aan  de zuidkant gaan stuwen met als gevolg meer bewolking en toenemende neerslagkansen.

Hoge sneeuwvalgrens
Ook op de langere termijn verandert er niet veel aan het stromingspatroon. Dit betekent dat we de gehele week en waarschijnlijk ook het daarop volgende weekend in zachte lucht verblijven. Wel neemt de invloed van depressies met hun storingen die periodiek midden Europa intrekken toe, hier door zullen de mooie kantjes eraf gaan en kan er tijdens frontpassage(s) regen vallen en pas boven de circa 2000 meter sneeuw. De winter is en blijft ver weg, koude lucht stroomt weliswaar steeds weer aan de oostflank van het Scandinavische hoog naar het zuiden maar veel verder dan west Rusland en de Baltische staten kan deze niet komen.


Ook het GFS sluit zich aan bij het ECMWF, een evt temperatuursdaling die het model
al enkele dagen rond de 5 april simuleert lijkt niet waarschijnlijk

De komende dagen kunnen we dus genieten van Kaiserwetter en mede door de droge lucht (lage dauwpunten) zal de kwaliteit van de sneeuw op de pistes goed blijven. Dit geldt zeker voor de hoger gelegen pistes. Volgende week met het instromen van de vochtigere lucht (hogere dauwpunten) zullen de condities van sneeuw en pistes er echter niet beter op gaan worden. Dit geldt in het bijzondere voor de gebieden onder de circa 2000 meter waar regen een extra aanslag op het aanwezige sneeuwdek zal gaan plegen. De komende dagen dus nog maar even genieten van de sneeuw en zon !

Tot zover, fijne dag en tot morgen, Ciao

Waarschuwing
Het lawinegevaar in de Alpen is code geel (2-matig)

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

We gaan vanavond Naar Lech klopt het dat het tweede helft volgende week gaat sneeuwen en hoe hoog zal de sneeuwval grens zijn ?

Gast-9542 | 28-03-2014 - 08:39

Gast

Hallo, al enig zicht op de week van 6 april voor oostenrijk? We vertrekken zondag 6 april.

Gast-9544 | 28-03-2014 - 08:40

Skiwi The Fast

@Gast-9542: Ik vrees dat het eerder regen zal zijn, zelfs hogerop...sneeuwgrens ruim boven 2000m...als er iets valt, want de ECMWF lijkt 't quasi droog te houden...

Skiwi The Fast | 28-03-2014 - 08:55

Gast

@ Johann. Als de stuwende vochtige lucht voor neerslag zorgt (2e helft volgende week) hoe hoog ligt de sneeuwvalgrens in west oostenrijk ongeveer?

Gast-9546 | 28-03-2014 - 08:57

Gast

Wij gingen al jaren naar Warth. Een superleuk gebied en hebben nog bijna nooit regen gehad. Hoogste punt toen was echter slechts 2050m. Nu gaan we naar Nauders, daar kan je hogerop tot zelfs boven 2600m. Veel plezier in Lech! Ik kijk er ook al naaruit. Ik denk dat jij nog de goede week gaat hebben want ik vrees een beetje voor de week nadien.

Gast-9547 | 28-03-2014 - 09:02

Skiwi The Fast

Inderdaad Gast-9547, wie vandaag of morgen vertrekt heeft alleszins 3, 4 schitterende dagen, dat nemen ze hen al niet meer af. Of er dan wat regen valt de laatste 2,3 dagen van hun vakantie is dan niet meer zo belangrijk.

Skiwi The Fast | 28-03-2014 - 09:06

Peppito @

Straks voor 4 dagen op pad met een stel vrienden naar champery portes du soleil! Dat worden 4 super dagen met veel zon en
Live optredens (rock the piste)! Genieten!!!

Peppito @ | 28-03-2014 - 09:21

Johann

@Gast-9546 Omdat we in zeer zachte lucht zitten zal deze rond de 2000 meter komen te liggen, mogelijk zelfs aan de noordkant nog hoger door de opkomende Südföhn. Gr.

Johann | 28-03-2014 - 09:30

Gast

Maar wordt er wel veel neerslag verwacht volgende week? Lijkt mij op eerste zicht zeker aan noordkant wel mee te vallen?

Gast-9551 | 28-03-2014 - 10:01

Johann

@Gast-9551 Föhn -> droog. Vraag is wat er daarna gaat gebeuren. Echter nog te ver weg vwb neerslag prognoses etc. Gr

Johann | 28-03-2014 - 10:33

Gast

ajajaj, dit komt niet goed voor de komende paasvakantie :s toch?

Gast-9553 | 28-03-2014 - 11:19

Gast

Thanx johan! Ik zit volgende week in tignes. Dat ligt al op 2100m en gaat tot 3500m. Het enigste waar ik me zorgen om maak is wind...

Gast-9555 | 28-03-2014 - 11:28

Gast

Mannen, diegenen die volgende week gaan kunnen toch niet klagen zeker? als van zondag af 4 dagen zon hebt... De week nadien, dat zal andere koffie zijn:)

Gast-9556 | 28-03-2014 - 11:29

Gast

Ik vertrek 6 april zou het die week veel gaan regenen ?

Gast-9557 | 28-03-2014 - 11:45

Gast

Ik denk dat de meesten hier nogal vlug beginnen panikeren. Ok, de omstandigheden zullen niet perfect zijn, maar als je dat verwacht dan moet je maar vroeger op het seizoen gaan. Maar denk niet dat je, als je boven 2000 meter gaat je zorgen hoeft te maken of je al dan niet kan skiën/boarden. Als een skigebied voorziet dat ze open zijn tot eind paasvakantie dan zullen ze er alles aan doen om dat ook te zijn. Ook al zijn niet alle pistes open of perfect. Als het risico zo groot zou zijn dat ze toch zouden moeten sluiten voor de paasvakantie dan gaan ze dat risico zeker niet nemen. Maar ja, de weersomstandigheden heb je niet in de hand maar denk niet dat het op deze moment zo dramatisch is. vertrek zelf nog op 12/04 naar Montafon/Gargellen.

Gast-9558 | 28-03-2014 - 14:09

Skiwi The Fast

Op dit moment is het helemaal niet dramatisch, integendeel: het zijn nu wellicht de beste dagen van het seizoen boven 1500m (en al helemaal boven 2000m)
Maar wat er de komende 5 à 7 dagen gaat gebeuren is extreem uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar (het kan wel eens een paar dagen warm zijn, maar meer dan een week lang een vorstgrens boven 2500m dat komt zelden voor). En wanneer daar ook nog eens een paar dagen regen en/of dagen met hoge luchtvochtigheid bij komen dan kan 't extreem snel gaan, hoor...
Dit is écht de slechtste winter die ik mij kan herinneren (nog slechter dan 2007 en 2011) en ik denk eerlijk gezegd niet dat de skigebieden, ook de wat hogere, hierop voorzien zijn. Zoals je zegt zullen ze hun stinkende best doen om zoveel mogelijk pistes open te houden, maar ze kunnen natuurlijk geen wonderen verrichten, hé.
Geloof me: tegen volgend weekend zal je onder 2000m niet veel skipistes meer vinden en zelfs tussen 2000m en 2500m zal 't lastig worden, zeker aan de Oostenrijkse noordkant waar ze al een zeer magere winter achter de rug hebben en er dus zo goed als geen reserves meer zijn.

Skiwi The Fast | 28-03-2014 - 15:04

Gast

en als er nu 160cm ligt op de top,
zou er dan de week van 6 april geen sneeuw meer liggen?

Gast-9560 | 28-03-2014 - 15:19

Gast

Wij vertrekken op 05 april voor een weekje skiën naar Oostenrijk.
Het skiseizoen is daar open tot 21 april, dus ik denk toch dat er dan nog mogelijkheden zijn (hoop ik tenminste). In slechte omstandigheden (beperkt aantal pistes die open zijn) zouden ze dan ook de prijs van de skipassen mogen aanpassen!!
Langs de andere kant denk ik, weg is weg. Een weekje vakantie kan je ook nog anders invullen natuurlijk. :-)

Gast-9561 | 28-03-2014 - 16:23

Gast

@gast 9561&9560 : In het slechtste geval wordt het onder de 2000-1800 meter skiën op (met sneeuwkanonnen) geprepareerde pistes in een groene vallei :) .
Sneeuwhoogtes van +1 meter zullen waarschijnlijk niet verdwijnen op één week tijd, rekening houdende met de nog koude nachten....En wie weet komt er tegen de paasvakantie nog een weersverandering aan !

Gast-9562 | 28-03-2014 - 16:53

Gast

160cm, klinkt precies als kronplatz sneeuwhoogte! Ik kijk elke dag opnieuw angstvallig naar het weerbericht.. we hebben al slechter gehad daar.. als het maar niet regent, want dan valt de apres-ski in 't water!! :)

Gast-9563 | 28-03-2014 - 18:06

Anja Bekkers

Een hele mooie week gehad in wolkenstein. Lichte bewolking en erg veel zon. Vandaag kon je zien dat het her en der wat groen begint te worden, de lagere pistes waren vanmiddag papperig. De komende week is het hier in valgardena de laatste week van het skiseizoen, voor wie nog gaat: veel plezier!

Anja Bekkers | 28-03-2014 - 20:27

Gast

Een super week gehad in Avoriaz(portes du soleil)begin van de week bakken met sneeuw en de laatste dagen zon zon.vanmiddag in het dal wat papperig.We hadden het niet beter kunnen treffen.(damn what a week)

Gast-9565 | 28-03-2014 - 20:43

Gast

Ja beste Anja ik vertrek deze nacht voor een week naar Wolkenstein( Plan de Gralba) en ik ben zeeeeerrrrr blij .Mooie weer(in het dal 20 gr ha ha) ,lekkere keuken ,prachtig omgeving .Het is inderdaad de laatste week van skiseizoen in sella ronda.Ik wens ook aan mensen die nog gaan EEN PRACHTIG SKI VERLOF!!!

Gast-9566 | 28-03-2014 - 21:09

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord