Kaiserwetter keert terug

De verschillen tussen de noordelijke en zuidelijke Alpen waren gisteren tamelijk groot. Terwijl de noordzijde wetterbegünstigt was, hadden de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam te maken met vrij bewolkt wintersportweer, waarbij er lokaal ook nog enkele sneeuwbuien zijn gevallen. De komende dagen gaat het Kaiserwetter in het gehele Alpengebied weer zijn intrede doen, en maken we ons weer op voor een super weekend!


Genieten geblazen gisteren in les Deux Alpes via de @App

De vuilniswagen wordt op de Bettmeralp aan de gondel gekoppeld en afgevoerd.
Een heel creatieve oplossing! Via @Johann

Alpenzuidkant nog gevoelig voor bewolking
Het Middellandse Zee lagedrukgebied dat vandaag langzaam in de richting van de Golf van Napels koerst, veroorzaakt nog steeds vrij bewolkt weer aan de Alpenzuidkant. De vochtige luchtmassa's draaien mooi tegen de wijzers van de klok in en schampen de gehele zuidelijke Alpenboog. Hierdoor kunnen er vandaag in de zuidelijke Franse Alpen, de westelijke Italiaanse Alpen en Zwitserse Walliser Alpen nog enkele meest licht sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen. Meer oostelijk in de richting van Tessin, de zuidelijke Graubünden en de Dolomieten blijft het vandaag ook vrij bewolkt, maar is de kans op sneeuwbuien aanzienlijk kleiner. We vinden de sneeuwvalgrens vandaag terug rond de 1100 meter en ligt die in de meer oostelijk gelegen gebieden iets hoger. Aan de Alpennoordkant is er geen vuiltje aan de lucht, want de Mediterrane bewolking kan niet over de hoodfkam heen stromen waardoor het hier wederom een prachtige dag gaat worden!


Fraaie infra-rood opname van afgelopen nacht. De cyclonale bewolking draait tegen
de wijzers van de klok in om het lagedrukgebied. @EuMetsat/BuienRadar


Fraaie nachtelijke opname van het Lauterbrunnen dal bij Wengen
via @WengenSwiss

Hogedrukinvloed neemt toe
De neuzen van de toonaangevende weermodellen wijzen de aankomende week eensgezind allemaal dezelfde kant op. hogedrukgebieden gaan de regie volledig overnemen en gaan we ons opmaken voor een vrij zonnige, maar tevens ook vrij warme wintersportweek. De luchtdruk stijgt de komende dagen boven noord Europa, waarbij het zwaartepunt van hogedruk in de omgeving van IJsland wordt berekent. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een aparte hogedruk kern boven het zuiden van Italië die verbinding zoekt met het IJslandse hogedrukgebied. Hierdoor kunnen Atlantische storingen voorlopig niet meer tot het Alpengebied gaan doordringen, waardoor er voorlopig geen sneeuw meer wordt verwacht.


hogedrukgebieden houden de sneeuw voorlopig buiten de deur

Zonnig en oplopende temperaturen
De temperatuurclusters laten er geen gras over groeien in de laatste maartweek. Het nulgradenniveau gaat in de loop van de week stijgen naar hoogtes van rond de 3000 meter, waardoor het weer voorjaarsachtig zal gaan aanvoelen. De sneeuw zal het op de lage en middelbare zuidhellingen weer moeilijk gaan krijgen, en wordt het gewoon weer een kwestie van er s'morgens op tijd de ski's onderbinden. Op de hoger gelegen pistes zullen de sneeuwcondities nog niet al teveel aangetast gaan worden. Wij verwachten de komende week vrij weinig wind, en de lucht is relatief gezien erg droog en dat zijn gunstige factoren voor het behoud van de sneeuw. Onder dit soort omstandigheden kan de sneeuw op de hogere niveaus bij temperaturen van boven het vriespunt alleen verdampen en is van smelten nauwelijks sprake. Gewoon genieten dus!


Kaiserwetter keert terug!

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code oranje (3-wezenlijk) en -of code rood (4 - groot). Door de nieuwe sneeuwval en grotere sneeuwhoeveelheden in combinatie met een instabiele onderlaag is de situatie deels "precair".

Met vriendelijke groet,
 

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Dat wordt flink insmeren dus met factor 30! Thx voor jullie dagelijkse updates.
Bas

Gast-9526 | 27-03-2014 - 09:35

Gast

Goedemorgen allemaal!

Vaste routine: 's morgens deze site lezen en hopen op nog wat sneeuwval in Saas-Fee :)
Bedankt voor de updates en keep up the good work guys!!

Rik

Gast-9527 | 27-03-2014 - 09:40

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel Bas en Rick. Sneeuw wordt er vanaf het weekend niet meer verwacht Rick. Zon gaat weer overuren maken! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-03-2014 - 10:03

Gast

Hey op meteosuisse spreken ze nochtans voor volgende week van cumulusvorming in bergen en mogelijk buienvorming in de namiddag. Is de lucht dan echt zo droog? Thanx!

Gast-9529 | 27-03-2014 - 10:17

Gast

Bedank Michael, Wij, drie vrienden, hebben 2 weken vrij gepland in onze agenda's om nog 4 dagen te gaan skiën in Les deux Alpes. Op basis van jouw verwachtingen zijn we niet woensdag vertrokken maar vertrekken we morgen, vrijdag dus. Dit gaat weer genieten worden lijkt mij zo.
Heb je nog specifieke info voor les Deus Alpes?.

Gast-9530 | 27-03-2014 - 10:34

Gast

@gast9529. Klopt. Vanaf midden volgende week wordt de depressieactiviteit weer groter, terwijl hogedruk boven Scandinavië blijft. Bovenluchten boven de Alpen worden dan weer kouder in de Alpen, met dan weer meer wolken en buien. Wel hoge sneeuwgrens.

Gast-9531 | 27-03-2014 - 10:42

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 9529. Er zal door instraling wel lokaal cumulus bewolking kunnen gaan ontstaan, maar omdat de lucht tot op grote hoogte vrij stabiel van opbouw is het onwaarschijnlijk dat het buienstadium bereikt kan gaan worden.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-03-2014 - 10:43

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@gast 9530. Helaas ken ik dit gebied niet. Misschien dat iemand anders de omgeving van Les Deux Alpes nader kan toelichten? Worden topdagen. Heel veel plezier alvast! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-03-2014 - 10:47

Gast

Dankjewel voor het bericht!
wij vertrekken volgende week naar de Kronplatz, en daar ziet het er precies niet slecht uit! (hopelijk wat zon..)

Gast-9534 | 27-03-2014 - 12:14

Gast

Wat zijn de verwachtingen vanaf 05-april op de stubai gletcher of is dit nog wat vroeg voor een voorspelling

Gast-9535 | 27-03-2014 - 12:33

Gast

Inderdaad, ik wacht ook met spanningh op de eerste prognoses voor onze paasvakantie hier in belgie: week van 6 april. Ik denk dat we alleen op de pistes gaan staan want die week hebben alleen de belgen verlof denk ik...

Gast-9536 | 27-03-2014 - 12:41

Sneeuwhoogte.nl | Michael

5/6 april is nog ver weg in de betrouwbare verwachtingstermijn. Misschien dat Johann daar morgen op terug komt. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-03-2014 - 12:44

Gast

Ik vertrek 6 april naar Frankrijk om te gaan skien het ziet er naar uit dat het eind volgende week zal gaan regenen kan dat? Zullen we dan nog genoeg sneeuw hebben om te skien?
Gr. Albert

Gast-9538 | 27-03-2014 - 12:44

Skiwi The Fast

@Albert: Onder 2000m wellicht niet veel meer, boven 2000m waarschijnlijk wel...

Skiwi The Fast | 27-03-2014 - 14:05

Gast

bedankt voor het antwoord skiwi

Gast-9540 | 27-03-2014 - 14:43

Gast

Wij vertrekken 05.04 naar Les Deux Alpes.
Denk je dat het er nog te doen gaat zijn?
Grtz
Dirk

Gast-9541 | 27-03-2014 - 18:55

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord