Kouder met lokaal veel sneeuw

Veel gebruikte termen Alpenweer zie » Wiki

Nadat de meteorologische lente al op 1 maart was begonnen was het donderdag(avond) dan ook de beurt aan het astronomische lente. Helemaal conform dit gebeuren hadden we gisteren dan ook te maken met een vrij warme en zonnige voorjaarsdag. Lokaal stegen de temperaturen in Zwitserland en Oostenrijk met ondersteuning van een opkomende Südföhn tot waardes tussen de 22 en 24 graden. Dit was voorlopig dan ook meteen de laatste voorjaarsdag. De naar zuidwest draaiende hoogtestroming en toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant met als gevolg  de opkomende Südfön zijn veelal een eerste signaal voor een op hand zijnde weersverandering of beter gezegd weersverslechtering.


Gister(ochtend)  konden we nog genieten van de blauwe luchten en zon. In de loop van
de dag werd vooral aan de zuidkant de atmosfeer toenemend vochtig (foto via APP)

Uitgaande van een actieve stormdepressie met een kerndruk van 974 hPa op dit moment met zijn kern net ten zuidoosten van IJsland trekt een koufront dit weekend van  west naar oost over de Alpen en gaat voor een markante "Wetter" en "Temperatursturz" zorgen waarbij lokaal ook nog eens veel sneeuw gaat vallen. In de bergen moet men rekenen op 50 tot 100cm Neuschnee en lokaal ook nog meer. Daarover zo nog meer.

Het koufront nadert inmiddels de westelijke Alpen en wanneer we naar naar het actuele radarbeeld kijken dan zien we ook mooi de neerslagband die daarbij behoort. Tegelijkertijd begint zich de vochtige lucht in de zuidelijke Zwitserse Alpen meer en meer te stuwen (inzettende Südstau). De neerslag valt momenteel in de zachte lucht nog als regen en boven de 1600 a 1400 meter als sneeuw.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline) met enkel nog zon in de oostelijke Alpen

Op nadering en passage van het koufront daalt de sneeuwvalgrens van het westen en noordwesten uit tot circa 1000 meter en in de nacht op zondag tot circa 700 meter of nog lager. In de oostelijke Alpen is het ten noorden van de hoofdkam eerst nog föhnig opgeklaard en naar het oosten toe gewoon nog zonnig en warm. Terwijl er vandaag in de oostelijke delen van de oostelijke Alpen niet veel zal veranderen neemt in het westen de bewolking toe met later op de dag ook hier eerste neerslag: Ook de oostelijke zuidkant krijgt gaandeweg te dag te maken met een inzettende Südstau en later op de dag dan ook eerste neerslag.


trübe en eerste sneeuwvlokken in de Stau van de Walliser noordelijke Alpen (webcam
Belalp met blik op de Riederfurka)

In de westelijke Alpen ligt de temperatuur op 2000 meter tussen de -4 en 0 graden, op 3000 meter vriest het - 6 en op 4000 meter -11 graden. Het nulgraden niveau pendelt nog tussen de 1800 meter in het westen en 2200 meter in het zuiden. In de loop van de dag en avond dan in alle hoogtes markant dalend. In de oostelijke Alpen zijn de temperturen vandaag nog duidelijk hoger dan in het westen voordat ook hier in het westen in de avond en nacht de temperatuur daling gaat inzetten.

Tot zondagochtend kan er in de  hogere delen van de centrale Alpen 30 tot 50cm Neuschnee gaan vallen, elders in de westelijke Alpen moet men rekenen op 20 tot 30cm. In  oostelijke Alpen valt vandaag nog geen of weinig sneeuw, enkel in de Südstau kan er eerste 10 tot 15cm gaan vallen. Algemeen staat er een krachtige tot stormachtige wind die van zuid naar west gaat draaien

Morgen trekt het koufront verder naar het oosten en zal ook het zwaartepunt van de neerslag over de oostelijke Alpen komen te liggen. Tevens zien we boven de Golf van Genua een apart laag liggen en in samenspel met het koufront gaat dit hier voor aanhoudende en deels intensieve neerslag zorgen waarbij de sneeuwvalgrens tot in de dalen afzakken. Enkel in de overgang van de Alpen naar de lagere delen van de Oostenrijk (Wiener becken -Alpeno) is het nog zachter en valt minder neerslag. Hier ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1500 meter in het uiterste (zuid)oosten en 800 metermeer  naar het westen toe. In de westelijke Alpen valt de meeste neerslag nog rondom en in de Stau van de Alpenhoofdkam, later op de dag gaat het vooral naar het westen toe opklaren.


GFS met vooral sneeuw morgen in de oostelijke en centrale Alpen

Maandag is het vooral in het noorden nog onbestendig met lokale sneeuwbuien met voorkeur voor de (noordelijke) Alpenhoofdkam. Het zuiden houdt het dan meest droog, veel zon hoeft men echter ook hier niet verwachten. Het is koud met een sneeuwvalgrens die tussen de 400 en 700 meter zal liggen, op 2000 meter vriest het tussen de -6 en -8 en op 3000 meter een graad of 15.

Begin volgende week zien we op de weerkaarten hogedruk vanuit de Azoren tot over Scandinavië en west Rusland. Lagedruk met vooral op hoogte koudere lucht houdt zich op boven centraal Europa en de Alpen. Omdat de Alpen onder invloed blijven van het laag en we met een meest oostelijke hoogtestroming te maken hebben (anti-cyclonaal -oost) is en blijft het (licht) onbestendig en ook vrij koud.


ECMWF voor woensdag 26 maart. Een (hoogte)laag gevuld met koude lucht
zal ons volgende week licht onbestendig winterweer gaan opleveren

Dinsdag lijkt iets rustiger en vriendelijke te gaan verlopen, de buienactiviteit neemt verder af en tussen de sneeuwbuien door krijgen we te maken met mooie felle opklaringen. De grootste kans op sneeuw(buien) geldt voor de oostelijke Alpennoordkant. Woensdag nadert vanuit het westen een volgende storing de westelijke Alpen maar het is nog onzeker in hoeverre dit systeem het Alpenweer zal gaan beïnvloeden, daarover de komende dagen meer.


ensembles GFS, in de tweede helft van de week kunnen de temperaturen onder
invloed van hogedruk weer een stijgende trend inzetten

Tot zover voor deze zaterdag, fijne dag en tot morgen weer. Ciao

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de nieuwe sneeuwval neemt het lawinegevaar in de bergen de komende dagen weer toe.

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

 

 

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Volgend weekend (vrij-za-zondag) naar Portes du Soleil. Hopen op een besneeuwde vlakte met veel zon.

Gast-9449 | 22-03-2014 - 11:03

Gast

Maart roert zijn staart

Gast-9450 | 22-03-2014 - 12:09

K Db

Morgenvroeg vertrekken we naar Val Gardena. De voorspelde sneeuwbuien baren me wat zorgen.
Heeft er iemand ervaring met de rit vanaf Innsbruck tot Wolkenstein?
Waaraan mag ik me verwachten qua type weg, sneeuwkettingen nodig op het laatste stuk enz...
Alvast bedankt!

K Db | 22-03-2014 - 15:14

Gast

@KDB ik zou op alles voorbereid zijn. Laatste stuk is voornamelijk bergweg.

Gast-9455 | 22-03-2014 - 16:18

Jurriaan Kok

@KDB Ze verwachten daar bakken sneeuw. Het is een 20-tal km het dal in over een bergweg. Bij droog weer niets spectaculairs (vorig weekend nog gereden), bij een verwachte halve meter sneeuw echter kettenpflicht! Voor Val Gardena lijkt me niet dat je problemen zult ervaren, is snelweg en ook Brenner zullen ze wel sneeuwvrij houden...

Jurriaan Kok | 22-03-2014 - 17:28

Jan Alting

Vanaf een uur of 13 sneeuwval tot in het dorp , les Menuires

Jan Alting | 22-03-2014 - 17:37

Johann

Oberwallis sinds 15h00 föhneinde en neerslag. Sneeuw aanvankelijk tot 1800 meter, inmiddels tot 1500 meter. Gr

Johann | 22-03-2014 - 17:47

Gast

Johann weet je hoeveel sneeuw er nu ligt in chamrousse ?
Gr. Bert

Gast-9460 | 22-03-2014 - 19:28

Johann

@Bert - Nee helaas, sterker nog, ik weet niet eens waar Chamrousse ligt :-( Misschien iemand anders of anders even Googelen. Gr

Johann | 22-03-2014 - 20:57

Gast

chamrouse ligt in de buurt van Grenoble....ongv 30 km zuid oostelijk er van....gr
.

Gast-9462 | 22-03-2014 - 21:31

Gast

Zie ik op de voorspelling een neerslagbult op of omstreeks 2 april?

Gast-9463 | 22-03-2014 - 21:49

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord