Zonnig en vrij mild

Juist op het moment dat we al bijna weer in de laatste maartweek zijn aanbeland, heeft de winter nog een leuke verrassing voor ons in petto. Met het bijzonder mooie weer van de laatste dagen in het achterhoofd, is het bijna niet voor te stellen dat binnenkort mutsen, shawls en handschoenen weer hard nodig zijn. Maart roert zijn staart is een uitdrukking die binnenkort letterlijk een ijskoude gestalte gaat krijgen. Maar voor dat het zover is, gaan we eerst nog profiteren van 2 dagen met onvervalst Kaiserwetter!


Strakblauwe lucht met perfect wintersportweer in Canazei, Trentino via de @App

De sfeer zit er goed in in de omgeving van Zell am Ziller via de@App

Zon maakt nog steeds overuren
De komende dagen is er nog geen vuiltje aan de lucht in de Alpen, met een zon die prominent aanwezig is. Af en toe kunnen er wat velden hoge cirrus bewolking gaan overtrekken, maar deze zijn zo dun dat de zon er met gemak doorheen kan gaan prikken. Het hogedrukgebied dat verantwoordelijk is voor het schitterende Alpenweer ligt vandaag met een kern van ongeveer 1025hPa boven de Balkan gepositioneerd. Aan de westflank van dit systeem stroomt in een zuidwestelijk stromingspatroon onverminderd droge en zeer zachte lucht richting de Alpen, waardoor de thermometers weer flink uit hun dak kunnen gaan vandaag. Met een nulgradenniveau dat pas tussen de 2500 en 3000 meter terug te vinden is, beloofd het wederom een warme wintersportdag te gaan worden. De sneeuw kan zich, met uitzondering van de lage en soms ook middelbare zuidhellingen, vrij goed handhaven. De aangevoerde lucht is nog steeds erg droog, en dat is gunstig voor de sneeuwcondities. Ook vrijdag verandert er aanvankelijk nog niet erg veel in het mooie en zonnige weerbeeld, maar gaat later op de dag de bewolking en de zuidelijke wind vanuit het zuidwesten toenemen. Dit zijn dan de eerste voortekenen van een weerbeeld dat echt volledig gaat omslaan, waarbij we weer volledig de winter in gaan duiken!


Vandaag is er nog geen vuiltje aan de lucht, met een zon die overuren maakt. Op de
Atlantische Oceaan ligt echter een messcherp koufront klaar, dat de winter het
komend weekend volledig terug op de kaarten zet! @UkMetoffice


Satelliet opname waarbij het koufront boven de Britse Eilanden al goed
zichtbaar is. Bron EuMetsat

 

Winter keert volledig terug in de Alpen
Het aankomend weekend staat dus volledig in het teken van de terugkeer van de Alpenwinter! Rond zaterdagmiddag nadert dit koufront het westelijke Alpenruim en gaat het in de loop van de avond vanuit het westen sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk tussen de 1700 en 1300 meter, maar gaat op zondag verder dalen naar hoogtes van tussen 900 en 700 meter. De oostelijke Alpen hebben aanvankelijk nog te maken met wat Südföhn verschijnselen, maar deze gaat op nadering van de lagedrukkern later volledig liggen. De Franse, Zwitserse en west Italiaanse Alpen krijgen dus als eerste met de winterse verschijnselen te maken, waarbij op zondag en maandag ook Oostenrijk winters veroverd gaat worden.


Spectaculaire temperatuurdaling in beeld op het 850hPa (1500m)vlak. @GFS

Verdere voorutizichten
Ook de rest van de volgende week blijft de tendens in eerste instantie volop winters. De Alpen liggen ingeklemd tussen een Atlantisch en Scandinavisch hogedrukgebied, waartussen zich een hoogtelaag boven de Alpen manifesteert. Dit hoogtelaag is gevuld met vrij koude lucht waardoor de temperatuur op het belangrijke 850hPa vlak (1500m) ruim onder het vriespunt blijft. Prima vooruitzichten dus voor de late wintersportgangers onder ons, en gaan we morgen weer eens kijken wat we verder nog allemaal mogen gaan verwachten.


Sneeuwverwachtingskaart voor de komende 5 dagen. Berekende gemiddeldes
van tussen de 50 en 100cm!

 

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.

Met vriendelijke groet,

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Beste Michael! hier ben ik weer terug.Zondag richting Canazei ik zie in weekend veel sneeuw (dat is goed, die is welkom) Maar hoe ziet met de rest van de week.Op weersverwachtingen zie ik ganse week slechte weer met veel sneeuw en lage temperatuur.Klopt dat?Ik hope dat jij een beetje goede nieuws voor mij heb.Groetjes

Gast-9409 | 20-03-2014 - 09:21

Gast

Hoi Michael! Dankl voor je berichten!
Vandaag richting damuls (vorarlberg)! Blijft de sneeuw een beetje goed met nog 2 dagen lang 15 graden en volle zon? Groet

Gast-9410 | 20-03-2014 - 09:51

Gast

Hoi Michael,
Perfecte timing, zaterdag op weg naar de Montafon. Aankomen in de zomer met zon en pap en zondag opstaan in een witte wereld met heerlijk weer en verse poeder. Hoe gaat de neerslag intensiteit verlopen? Snowforecast (GFS?) geeft twee pieken op zondag en maandagnacht maar in de pluim lijkt het na de eerste intense sneeuw wel mee te vallen.

Groet,

Paul

Gast-9411 | 20-03-2014 - 10:01

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Aankomende week is het onder invloed van het hoogtelaag vanzelfsprekend minder zonnig dan wat we gewend waren gast @9409. Na het weekend krijgt de zon vooral aan de zuidzijde bij een naar noord tot noordoost draaiende wind weer betere kansen. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-03-2014 - 10:28

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Lekker S'morgens vroeg erop uit trekken gast 9410. En s'middags op hoogte blijven of terrasje pakken. Kouder weer "is on his way" Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-03-2014 - 10:31

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Paul. De eerste sneeuwpiek is voor west en centrale Alpenzijde (incl zuidzijde) Aan de achterzijde van het laag (2e piek) is later vooral Oostenrijk aan de beurt. Fijne vakantie!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-03-2014 - 10:35

Johann

Toch wel opvallend hoe de modellen nog "schipperen" met de neerslagverdeling en hoeveelheden. Laatste woord daarover nog niet gesproken resp nog niet alles in "kannen en kruiken" Gr.

Johann | 20-03-2014 - 11:35

Gast

Hoi! Op de wettercentrale Bolzano voor zuid tirol lees ik vanochtend de volgende verwachting, hoe kan dit gezien jouw voorspelling? ben benieuwd naar je reactie!
Der Samstag verläuft wechselnd bewölkt. In der Früh hält sich über vielen Tälern Hochnebel und auch tagsüber ziehen Wolken durch. Gegen Abend sind örtliche Regenschauer möglich. Der Sonntag wird trüb und regnerisch. Es regnet und schneit anhaltend und zum Teil stark. Die Schneefallgrenze sinkt bis zum Abend auf 1000 bis 800 m. Am Montag bleibt es wechselhaft mit vielen Wolken und etwas Sonne. Es gehen nur mehr einzelne Regenschauer nieder. Am Dienstag folgt wahrscheinlich ein trockener Mix aus Sonne und Quellwolken.

Gast-9416 | 20-03-2014 - 11:55

Gast

Bedankt sneeuwhoogte app voor al jullie verwachtingen van de afgelopen maanden! Met veel plezier elke dag gelezen, vooral in de periode voor onze krokusvakantie! Nogmaals dank voor alle uitleg en tot 2015 (volgende wintersport).
Gr. Martijn&Anne-Marije van Meer.

Gast-9417 | 20-03-2014 - 12:35

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 9416. Komt overeen met onze verwachtingen in weerbericht. Bolzano rekenen wij tot de oostelijke Italiaanse Alpen en daar komt de koude lucht er in de loop van zondag/zondagnacht in., met een sterk dalende sneeuwvalgrens. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-03-2014 - 13:10

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel Anne-Marije en Martijn. Ook namen Johann natuurlijk :-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 20-03-2014 - 13:11

Emanuel Jans

Hi Michael
Ben helemaal in me nopjes ga morgen na val Cenis valfrejus en als ik de sneeuwberichten goed vertaal gaat er behoorlijk wat sneeuw vallen in de Franse Alpen klopt dat hou van echte winterse omstandigheden dus hoop dat ik wat kan verwachten. Gr e jans
G

Emanuel Jans | 20-03-2014 - 13:24

Gast

Ik ga boeken om zaterdag of zondag te vertrekken. Waar zouden jullie voor opteren rekening houdende met de voorspelde condities? Frankrijk, Dolomieten of toch Oostenrijk?

Mvg
Bart

Gast-9421 | 20-03-2014 - 16:02

Gast

Team vergeten jullie niet wat voor morgen, op jullie op weg te helpen en mezelf vast wat kritiek te geven, zelfs ik had in deze droevige zachte winter op wat meer kou gehoopt.
De rest is aan jullie.

Gast-9422 | 20-03-2014 - 17:40

Gast

Goedemiddag Johan en Michael bedankt voor jullie mooie en goede verhalen over het winter weer. Wij gaan zaterdagmorgen om 6 uur richting Nederland na een fantastische week skieen in nauders nog nooit zo'n mooie warme winterweek in de 18 jaar dat wij al skieen meegemaakt super gewoon . En de pistes vooral boven bleven hardstikke goed om te skieen . Oke weer mannen bedankt en tot okt. 2014. Groetjes van peter en greet.

Gast-9423 | 20-03-2014 - 18:30

Gast

Al 7 dagen alleen maar zon hier in Madonna. Zag vanmiddag , vanaf de top , in het z/zw al bewolking. Morgen misschien nog redelijk en vanaf zaterdagmiddag de omslag. Sneeuw ligt hier nog steeds genoeg , ondanks de hitte van de laatste tijd. Voor degene die nog gaan ; alles is nog steeds open en van een uitzonderlijke kwaliteit. Verse sneeuw zal alleen voor het oog leuker zijn , want de Sahara sneeuw is niet heel erg aantrekkelijk. om te zien. Ben benieuwd of de sneeuwgrens tot het dorp gaat zakken. ( 1500 / 1600 ) Spannend hoe het zondag bij vertrek er uit zal zien. Maandag nog een dagje in Piani di Bobbio ( 1700 ) boven het Como meer en dan zit het er voor dit seizoen helaas weer op. Heel veel plezier voor iedereen die komende week nog gaat.
Gr. Sjors

Gast-9424 | 20-03-2014 - 18:49

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord