Sneeuw voor de Alpennoordzijde

Veel gebruikte termen Alpenweer zie » Wiki

Na weer een zonnige dag waarin geen wolkje te bekennen was, gaat het weerbeeld dan uiteindelijk drastisch veranderen vandaag. Een actief lagedrukgebied trekt vanmiddag via de Botnische Golf noordoostwaarts richting het noordwesten van Rusland. Het bijbehorende koufront dendert in de loop van de dag vanuit het noordwesten van Zwitserland het Alpenruim binnen, waardoor te temperatuur gevoelig onderuit gaat, en uit de frontale bewolking spoedig de eerste sneeuwval wordt verwacht. Opvallend is ook de flink aanwakkerende noordwestelijke wind, waardoor het voor het gevoel nog eens een flink stuk kouder zal gaan aanvoelen. De Alpenzuidzijde blijft vanwege het noordwestelijke stromingspatroon deze keer buiten schot, waardoor het weerbeeld hier totaal anders en vriendelijker is dan aan de andere zijde van de Alpenhoofdkam.


Amadeus 2000 nabij Crans Montana. Een uitbundig schijnende zon en een
toepasselijke palmboom in beeld! @App


Ook op de Steinbergkogel bij Kirchberg op en top Kaiserwetter gisteren! @App

Lenteachtig de afgelopen dagen
De thermometers verkeerden de afgelopen dagen bijna in een zomerse jubelstemming. In het Zwitserse Tessin meldde Cresciano bv een zomerse 21,2 gr C en deed Pratval in de Graubünden met 20,1 gr C ook lekker warm mee. Deze temperaturen zijn voorlopig weer verleden tijd en het zomerse boek gaat weer even dicht. Op dit moment is het vanuit het noordwesten al bewolkt geraakt met vooral veel hoge bewolking waar de zon zo af en toe nog flauw door heen kan gaan schijnen. In de loop van de middag wordt de bewolking vanuit het noordwesten steeds dikker, en gaat het in de Zwitserse voor-Alpen licht regenen. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk nog rond de 1800 à 1900 meter, maar deze gaat in de loop van de avond en nacht dalen naar ongeveer 1200 meter. Opvallend is ook de flink aantrekkende wind, en zal er door het luchtdrukverschil tussen noord en zuidzijde een tijdelijke Nordföhn over de Alpenkam komen te gaan staan.


Frontale bewolking van het koufront in beeld. @Buienradar

Tijdelijk oplevende Nordföhn

Weersverbetering
Op zondag gaat keert vanuit het westen de rust weer langzaam terug, maar is het in de oostelijke Alpen nog bewolkt en is de wind nog vrij hinderlijk aanwezig. In deze omgeving is de frontale bewolking nog vrij dik en gelaagd en kan er boven de gemiddeld 1700 meter af en toe nog wat sneeuw gaan vallen. Op de weerkaart zien we op maandag het bekende Azorenhoog weer interesse tonen voor de Alpenregio. Door luchtdrukstijgingen gaat de bewolking door subsidentie (dalende luchtkolom, lucht warmt weer op, warme lucht kan meer waterdamp bevatten dan koude lucht en bewolking lost op) weer breken en oplossen, waardoor de zon er vanuit het westen weer steeds beter bij komt.


Omgeving van de FischerAlp

Verdere vooruitzichten
Op de langere termijn blijft het ECMWF model toch met koude oplossingen komen, al zijn ze niet altijd even consequent. Rond volgend weekend berekent dit model een hogedrukgebied boven midden Europa, waarbij aan de oostflank van dit systeem een portie koude diepvrieslucht over Oost Europa zuidwaarts zou kunnen gaan uitstromen. Er is een kans dat Oostenrijk hier nog een flink koud staartje van mee gaat krijgen. Even afwachten wat hier de komende dagen van in de prognoses zal blijven gaan staan. We houden het nauwlettend in de gaten!


ECMWF prognose volgend weekend. IJskoude surprise voor Oostenrijk
in de maak? @Wetterentrale

 

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.

Met vriendelijke groet,

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl


 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Hoi Michael, ik en mijn vrouw willen aanstaande maandag in de auto richting wintersport stappen. Er is nog niks geboekt :) Kan je een mooi -niet te hoog gelegen- gebied aanraden waar we komende week toch nog een paar (de meeste!) zonnestralen en prima pistes kunnen verwachten? Hartelijk dank! groet Rutger

Gast-9308 | 15-03-2014 - 09:28

Gast

Volgende week zondag willen we graag naar koningsleiten . We hebben nog niks geboekt, zou dit een goeie optie zijn? Of kunnen we beter wat anders zoeken?
Dank iig voor jullie fijne updates

Gast-9310 | 15-03-2014 - 09:40

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Rutger. Voor goede pistes zal je toch wel een hoger gelegen gebied moeten gaan uitzoeken, met de meeste zonkansen voor de west en zuidelijke Alpenzijde. Er is keuze genoeg. Fijne vakantie alvast. Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-03-2014 - 10:34

Paul Van belkom

Onderweg terug uit gerlos, er is hard sneeuw nodig het was papsneeuw tot zelfs de hoger gelegen pistes, de dalafdaling mag niet meer gedaan worden door de skischolen omdat het te gevaarlijk is. Wij hebben de gehele week zon gehad perfect kaiserwetter 10 tot 15 graden op de berg en in het dal toch wel boven de 20 graden.Hoop voor de mensen die nog gaan dat er wat verse sneeuw valt is toch wel hard nodig.
Gr paul

Paul Van belkom | 15-03-2014 - 10:39

Gast

Hoi Michael
Heb gisteren een berichtje verzonden maar geen tijd meer gehad om te kijken op een reactie,maar???
Wat kunnen we nog verwachten in Serfaus de komende week. ( Sneeuw,, Het witte goud )
gaan 21 maart naar Serfaus Fiss
Gr harrie

Gast-9313 | 15-03-2014 - 10:48

Gast

Morgen en woensdag wat sneeuw voor deze omgeving Harrie. Verderop in de termijn is het nog onzeker. Vr gr

Gast-9314 | 15-03-2014 - 11:35

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 9314 was ik dus :-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-03-2014 - 11:36

Gast

Net een week Valtournenche achter de rug. Zon warm maar ongelofelijke condities. Een verrassing dat de pistes top bleven bij zo een zon ! Schitterend.

Gast-9316 | 15-03-2014 - 13:30

Gast

hoi michael
ik heb een vraag kan je mij uitleggen hoe het komt dat het weerbericht van jullie
zo compleet verschilt van bijvoorbeeld meteonews fr als je namelijk bij jullie kijkt voor val cenis
periode nu tot pakweg 21-3-2014 dat zeggen ze hier alleen maar zon en tot 15graden en bij meteonews fr komen ze aan maximaal 2graden

mvg e.jans

Gast-9318 | 15-03-2014 - 17:17

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 9318- E Jans. Ik heb het weerbericht voor Val Cenis er nog even bijgepakt en zie daar qua DALtemperaturen niets vreemds aan. Meteonews Fr werkt waarschijnlijk met bergtemperaturen "hogerop". Anders zou ik het grote verschil niet kunnen verklaren. Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 15-03-2014 - 19:03

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord