Verandering op komst

Vandaag staat het weerbericht in het teken van een "bliksembezoek" aan de Aletsch Arena. Ik was de afgelopen dagen op bezoek bij Johann in het mooie Ober Wallis, waarbij het Alpenweer zich van zijn allermooiste kant liet zien. Als je als weerman op reis gaat, zorg je er natuurlijk op zijn minst voor dat je goed weer meeneemt toch?


Waanzinnig mooi weer,met een strakblauwe lucht boven de Aletsch Arena!

Johann en ik in onze "achtertuin", de Alpen!

Sublieme condities
Wat het weer betreft hebben we niets te klagen gehad de laatste dagen in de Alpenlanden, of je moet een sneeuw en kou liefhebber zijn. In de kurkdroge lucht met een extreem lage relatieve vochtigheidsgraad ( dauwpunten in vakjargon), is het uitzicht werkelijk fenomenaal de laatste dagen in de wintersportgebieden. De sneeuw wordt onder deze omstandigheden in de middag wel wat "zwaar" bij een langzaam in kracht toenemend maart zonnetje, maar dat mag voor velen onder ons de pret niet drukken. Ook vandaag weer een herhaling van zonnige zetten in de Alpen, waarbij we de nulgradengrens pas rond 2700 à 2900 zullen gaan terug vinden. Gewoon de wat hoger gelegen pistes gaan opzoeken en daar lekker uit je dak gaan, want het zal jullie niet vreemd in de oren gaan klinken dat onder deze voorjaars omstandigheden de dal afdalingen (afhankelijk van hoogte en ligging) er vaak niet al te florissant bij liggen. Op sommige plaatsen zijn ze zelfs al niet meer mogelijk, maar dat is nu helaas even niet anders.


De Deltavliegers  maken bij de FischerAlp dankbaar gebruik van het
prachtige weer!


Mooier kan je het niet krijgen!  @Aletsch Arena

Koufrontpassage met sneeuw voor de noordzijde
Na een lange periode met strakblauwe luchten gaat het weer dan morgen uiteindelijk veranderen. Het hogedrukgebied dat de laatste dagen voor schitterende condities heeft gezorgd, trekt zich langzaam westwaarts terug. Tegelijkertijd koerst een depressie via de Hebriden in de richting van midden Zweden, en kan het bijbehorende koufront vanuit het noordwesten het Alpenruim gaan binnentrekken. In de oostelijke Alpen is het aanvankelijk nog vrij zonnig, maar in het noordwesten van Zwitserland neemt vooral de hogere bewolking in de loop van de ochtend al vrij snel toe. Naarmate de dag vordert zal de bewolking vanuit het noordwesten dan steeds dikker gaan worden, en verwachten wij in de Jura in het begin van de avond de eerste neerslag. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie rond de 1700 à 1800 meter, maar zal later in de nacht naar ongeveer 1400 meter kunnen gaan dalen. In de loop van zaterdagnacht/zondagochtend zal de sneeuwval zich dan verder oostwaarts richting de Oostenrijkse Alpen kunnen gaan verplaatsen en daar kan boven de 1200 meter tussen 10 en 25 cm sneeuw gaan bijvallen. Grote delen van de Franse en zuid Zwitserse en Italiaanse Alpen blijven deze keer vanwege het noordwestelijke stromingspatroon buiten schot, waarbij het weerbeeld vrij open blijft met flink wat ruimte voor de zon.


Koufront nadert zaterdagmiddag de noordwestelijke Alpen. @UkMetoffice

Langere termijn
Het weerbeeld op termijn oogt licht wisselvallig, waarbij op maandag het aandachtsgebied weer kan gaan profiteren van tijdelijke hogedrukinvloed. Rond woensdag passeert een nieuwe storing het Alpengebied met weer toenemende sneeuwkansen met daarna weer wat stabielere condities. Als we dan voorzichtig nog iets verder in de prognoses duiken zien we bij het Europese ECMWF op de langere termijn toch een interessante drukverdeling verschijnen. Er lijkt tegen die tijd een markant koude noordstroming op gang te gaan komen, waarbij er in een nordstau situatie wellicht nog een verlate maart surprise uit de hoge hoed getoverd gaat worden. Deze signalen waren de afgelopen dagen in de lange termijnclusters al vaker "voorzichtig" waarneembaar, dus gaan we dit eens extra in de smiezen houden. Misschien sluit de maand maart wel winters in stijl af....wie weet!


Sluit maart winters en in stijl af? @Meteocentre

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de hoge temperaturen neemt de kans op spontane zgn Nassschnee lawines verder toe.

Met vriendelijke groet,

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Het beste weerbericht dat er over de alpen te vinden is!

Gast-9288 | 14-03-2014 - 09:31

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Thx iedereen. En wie nog op locatie is of nog gaat, geniet ervan! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-03-2014 - 10:04

Gast

Michael
Wat kunnen we verwachten aan sneeuw en tempratuur de komende week in serfaus.
de onzekerheid neemt toe als ik jullie berichtjes volg,of valt het allemaal wel mee.
We gaan 21 maart naar het mooie Serfaus
graag een reactie

Gast-9290 | 14-03-2014 - 10:10

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 9290. Vooral zondag en woensdag sneeuwkansen voor deze omgeving, waarbij de sneeuwvalgrens op zondag tussen de 1100 en 1300 meter komt te liggen. Hogerop blijven de condities voorlopig nog vrij goed, ondanks de mildere temperaturen van de laatste dagen. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-03-2014 - 10:31

Gast

@ Michael , vlieg zo naar Milaan . 10 dagen in Madonna. Blijft het daar redelijk zonnig en droog ??
Bedankt voor de mooie analyses.
Gr. Sjors

Gast-9292 | 14-03-2014 - 10:38

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Sjors. Klopt. Door het stromingspatroon blijft deze omgeving vrij "open", en actieve bewolking kan er niet gaan binnentrekken. Misschien rond donderdag wat lichte sneeuwval zoals het er nu naar uitziet. Top bestemming trouwens. Heel veel plezier! Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-03-2014 - 11:04

Gast

Geachte weerman,

Wij gaan volgende week (van donderdag t/m maandag) naar Oostenrijk en hebben de keuze tussen een prachtig skigebied (Wilder Kaiser) of op hoogte (Kaprun) maar een minder skigebied, Wat adviseert u ons?

dank,

Henk

Gast-9294 | 14-03-2014 - 11:28

Gast

Beste Michael !Moeten wij dan slechte weer verwachten in Dolomiten vanaf 23 maart of krijgen wij nog beetje zon?Groetjes

Gast-9295 | 14-03-2014 - 11:41

Gast

Wij vertrekken 21 maart naar st sorlin ' d Arves (maurienne) wat kunnen wij verachten nog wat verse sneeuw in petto voor ons?

Gast-9296 | 14-03-2014 - 12:21

Gast

Ik hoop op een dumje de eerste week van april want wij vertrekken pas 6 april! 2850 meter als hoogste punt, dat zal wel geen probleem zijn zeker :)

Gast-9297 | 14-03-2014 - 13:17

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Zeg maar gewoon Michael hoor Henk ;-) Als ik zou mogen kiezen zou ik toch voor "hoogte" kiezen. Fijne vakantie alvast! Met vr gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-03-2014 - 13:21

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 9295. 23 maart is nog iets te vroeg om er nu al iets betrouwbaars over te gaan zeggen. Rond de de 20e nog maar eens vragen ok? Het moet trouwens wel heel gek gaan lopen, wil je in de Dolomieten de zon niet te zien krijgen. Vr gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-03-2014 - 13:25

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast @9296. Is nog iets te vroeg om er nu al een betrouwbare prognose op los te laten. Gast@9297, dat is een mooie hoogte. Gewoon op tijd S'morgens de ski's onderbinden en genieten geblazen! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 14-03-2014 - 13:32

Gast

Hoi Michael, wij vertrekken vrijdag 21 maart (begin van de lente) naar Valfrejus. Begin van de lente betekent voor mij ook prachtig weer, 's ochtends wat ijs, dan een paar uur goed en 's middags en zeker later op de middag pap en werken. Dat weet je als je zo laat gaat. Daar staat tegenover, normaliter een overdaad aan zon, heerlijke lange dagen met veel licht en een super ontspannen vakantie, zonder sneeuwkettingen, dik aangepakt de pise op en meer van het winters ongemak.
Trust my words, meestal prima te skien de derde week van maart! Ga door met je weer bericht. Over Valfrejus valt nu nog niet veel te zeggen, wel dat er nu nog meer dan genoeg sneeuw ligt en dit zeker niet met een week is weggedooid. Hier spreekt een ervaren maart skier.
By the way: honderden Belgen gaan elk jaar naar Valloire met pasen en dat valt nog veel later.
mvg
Paul

Gast-9301 | 14-03-2014 - 14:02

Gast

hoi michael
wij gaan ook naar frankrijk
en wel naar val cenis kun je mij vertellen hoe het daar nu is ik ga er 21 maart heen

Gast-9302 | 14-03-2014 - 14:27

Gast

Ga ook 21 maart naar Val Cenis, het is nu echt nog niet te zeggen hoe de omstandigheden er op dat moment zullen zijn. Gewoon nog een paar daagjes geduld :)

Gast-9303 | 14-03-2014 - 15:39

Gast

Hoi michael wij vertrekken morgenochtend om een uur of 5 richting nauders de auto staat al gepakt voor de deur , we hebben er weer veel zin zijn al een paar keer in nauders geweest en nog altijd goed kunnen skieen het gebied ligt hoog genoeg dus blijven we lekker boven skieen. Dus laat die zo'n maar komen lekkerrrrrr hoor. Groetjes Peter.

Gast-9304 | 14-03-2014 - 19:43

Gast

Hallo Johann en Michael, bedankt voor het geweldig weerbericht in deze Südstau-Winter. Hopelijk volgend jaar wat meer Nordstau. Zelden zoveel geleerd over het Alpenweer!!
Vriendelijke groet Leo

Gast-9305 | 14-03-2014 - 19:44

Gast

Gast-9304, wij gaan daarheen 6 april en zijn er nog nooit geweest. Leuk gebied? Kan je me een paar tips geven?

Gast-9306 | 14-03-2014 - 20:52

Greet ☀️

Laat die winterse staart van maart maar komen, dan wordt de paasvaakntie zeker top in in het al sneeuwzekere Valmeinier/Valloire! :-)

Greet ☀️ | 14-03-2014 - 22:18

Gast

Michael wij gaan 22 Maart naar Zauchensee moeten wij ons zorgen maken of valt het wel mee? Groetjes Koos en Mary

Gast-9317 | 15-03-2014 - 15:39

Gast

Hi Michael wij gaan eind deze week naar Gerlos. Hoe zijn de skicondities?

Gast-9320 | 16-03-2014 - 01:34

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord