Tot donderdag nog sneeuwkansen

Veel gebruikte termen Alpenweer zie » Wiki

Gisteren hadden we voor de verandering in de Alpen weer eens te maken met een strek uiteenlopend weerbeeld. Zo viel er in de westelijke Alpen steeds weer sneeuw en hier en daar sneeuwde het gewoon de hele dag door. Aan de  noordkant was het droog en föhnig opgeklaard en aan de oostelijke Alpennoordkant scheen de hele dag de zon. Op ander plaatsen dan weer de bekende inversie met Hochnebel en mist. En dan hadden sommige gebieden ook nog te maken met een mix van bovenstaande.


Sneeuw in Oz en Oisans (Isère)...via APP

..en vrijwel de hele dag sneeuw in Wallis (Riederalp)  via APP


prachtig weer daarentegen in de (noordelijke) Oostenrijkse Alpen zoals hier in Gerlos
via APP

Verantwoordelijke voor dit sterk wisselende weerbeeld was een occlusie front dat gisteren over de Alpen laag en langzaam naar het oosten trok. Aan de voorzijde de föhn, op het front de (meeste) neerslag en erachter de koudere lucht. Deze koudere lucht kon zich vooral wat hogerop in de atmosfeer doorzetten, onder in de atmosfeer werd de aanwezig koudelaag (inversie) juist weer opgeruimd door het front en daar gingen de temperaturen en sneeuwval weer wat omhoog. Algemeen lag de sneeuwvalgrens zo rond de 700 a 800 meter, in de zachtere lucht bij aanvang van de neerslag ook nog wat hoger. inner-alpin sneeuwde het meest tot in de dalen.

De meeste sneeuw viel in de (zuid)westelijke Franse en zuidelijke Zwitserse Alpen, lokaal gisteren toch weer 20 tot 30cm. Met de sneeuw die daar in het weekend al viel hebben ze lokaal hier en daar toch weer tussen de 50 en 100cm aan Neuschnee erbij gesprokkeld. Ook het Wallis en dan met name de zuidelijke Walliser Alpen en het Simplongebied zijn weer goed bedeeld. Zo goed zelfs dat het lawine gevaar hier weer precair is met deels spontane lawines. Zo is vanmorgen bijvoorbeeld  het Mattertal op het traject Täsch - Zermatt door een lawine voor alle verkeer afgesloten.

Afgelopen nacht en op dit moment sneeuwt het op de hier bovengenoemde plaatsen nog steeds en kon er nogmaals zo'n 10 tot 20cm worden bijgeteld. Ook de zuid Duitse Middelgebergtes en Alpen hebben wat sneeuw erbij. Verder is het meest bewolkt met sporadisch is het westen en oosten en aan de zuidkant opklaringen. De föhn is nergens meer een thema, behalve dan aan de zuidkant waar een zwakke Nordföhn staat.

Vandaag hebben we ook weer met een grote variatie in het weer te maken. In de westelijke Alpen vanaf de Dauphnie tot over de Mont Blanc en de Berner en Glaner Alpen valt er nog steeds sneeuw. Verder is het er meest bewolkt en de zon zal vandaag niet tot slechts sporadisch aanwezig zijn. De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 500 en 800 meter en zal in de loop van de dag stijgen naar 800 tot 1000 meter. Omdat de wind de noordhoek gaat opzoeken zal het weerbeeld aan de Alpenzuidkant geleidelijk gaan verbeteren en hier krijgt de zon dan wat meer speelruimte. Stralend zonnig weer hoeven we hier vandaag echter nog te te verwachten.

De westelijke oostelijke Alpen hebben ook te maken met veel bewolking waaruit lokaal wat (lichte) sneeuw valt, grote neerslaghoeveelheden zullen er niet vallen, lokaal 5 tot 10cm Neuschnee is het maximaal haalbare. De grootste kans op sneeuw is weggelegd voor de gebieden ten westen van het zuidelijk Oberösterreich -Obersteiermark waarbij het meest tot in de dalen zal vlokken. De grootste kans op zon (opklaringen) ten oosten en zuiden hiervan. Verder ook hier weer dat ratjetoe van Hochnebel, lage bewolking en dan weer een opklaring.


Ook weer wat verse sneeuw in de Beierse en noordelijke Oostenrijkse Alpen, webcam
Stuben (1430m) Vorarlberg


Sterke sneeuwval en slechte condities vanmorgen vooral nog in de zuidwestelijke
Franse Alpen (webcam Isola 2000
)

Op 2000 meter zien we vandaag temperaturen tussen de -1 en -7 graden en op 3000 meter pendelt het kwik rond de -10 graden. Het nulgradenniveau ligt tussen de 800 en 1300 meter, aan de zuid(oost)kant lokaal tot 1700 meter stijgend. De wind is meest zwak tot matig, met de Nordföhn in Tessin kan deze nog wat verder gaan aantrekken

Hogedruk, zonnig en zachter
Woensdag zien we een uitloper van het Azorenhoog een brug vormen met een hoog over west Rusland. De westelijke Alpen zullen morgen de gunstige uitwerking van dit hoog al gaan merken. Van west naar oost gaat het steeds meer opklaren en uiteindelijk wordt het gewoon zonnig. De zuidkant profiteert dan vooral al van de Nordföhn. Donderdag dan overgang naar stabiel hogedrukweer met veel zon en weinig wolken. Ook de oostelijke zuidelijke Alpen profiteren woensdag van de Nordföhn, elders eerst nog meer bewolking met aan de noordkant mogelijk nog wat (lichte) sneeuw of een sneeuwbui. Op donderdag dan ook hier van het westen en noorden uit overgang naar zonnig weer. Met de hogedruk houden we nog wel kans op Hochnebel of mist, overdag lost deze echter overal op. De temperaturen gaan overal in de lift en vooral in de bergen wordt het door de subsidentie (dalende luchtbewegingen) een stuk zachter. Vrijdag kan het kwik op 2000 meter tot 1 a 2 graden boven het vriespunt gaan uitkomen en op 3000 meter is het met  -5 tot -3 graden ook wel gedaan. Met de Nordföhn kan het kwik aan de Alpenzuidkant al gaan oplopen tot voorjaarsachtige 12 a 15 graden.


Vanaf vrijdag zullen deze stoelen niet meer vrij zijn, het wordt een heel stuk zachter
en de zon gaat overuren maken (foto Serfaus gistermiddag, via APP)

Ook de navolgende dagen krijgen we te maken met de invloed van hogedruk, wel bestaat er een kans dat tijdens het "aflossen" van de sturende hogedrukcentra kleinere verstoringen met wat meer bewolking het zonnige weer wat zullen temperen. Daarbij stroomt er begin volgende week ook weer wat koudere lucht vanuit het noorden binnen. Hoe,  -en of, dat precies zal gaan verlopen is nog onzeker. Zeker lijkt wel dat het wisselvallige en onbestendig weerbeeld welke de Atlantische Oceaan ons tijdenlang dicteerde voorlopig tot het verleden behoort en we indelijk weer eens kunnen profiteren van stabiel hogedrukweer met vooral veel, heel veel zon ! 

Ook onze meteo collega's in Locarno zien het wel ziiten   "È in arrivo finalmente!! " 
was de slogun vanmorgen op hun weer
bericht

Overigens geen angst dat het witte goedje op de pistes zal gaan verdwijnen dan wel zal smelten. De lucht is droog en vooral hogerop zal de nog niet al te sterke maart zon weinig invloed op het sneeuwdek en de pistes hebben. Wel zal de sneeuw op de zuidhellingen en met name de lagere gelegen gebieden beneden de 1000 meter het zwaar gaan krijgen. Vooral daar waar de sneeuwlaag al dun is en het bruin dan wel groen er al doorheen komt zal de sneeuw in rap tempo gaan verdwijnen.

Samengevat kunnen we stellen dat we het nog 1 a 2 dagen met het wisselvallig weerbeeld zullen moeten doen waarbij vooral de noordkant nog wat meer bewolking en wat (lichte) sneeuw krijgt. Vanaf woensdag-donderdag dan overgang naar stabiel hogedrukweer met veel zon. In de bergen uitstekende wintersportcondities en Kaiserwetter.  Genieten dus !

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk).

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Volgende week vrijdag naar Madonna. Lijkt erg zonnig en warm te worden de komende tijd.
Maar hopen dat de zon niet al te veel schade aan gaat richten.
Sjors

Gast-9056 | 04-03-2014 - 09:07

Johann

@Sjors -Geen angst ! Ligt genoeg sneeuw, smelten niet echt een thema en met de zon erbij gewoon perfect wintersportweer. Gr

Johann | 04-03-2014 - 09:40

Gast

Komend weekend vertrek ik voor een week naar het Zillertal (Zell am Ziller) en ik volg jullie weerbericht al vanaf half januari volgens mij. Nu moet ik toegeven dat het nu wel heerlijk is om te lezen dat het mogelijk "Kaiserwetter" is in de week dat wij daar zitten. Het zal me persoonlijk een zorg zijn dat de lager gelegen pistes dan zullen verdwijnen, daar staat een heerlijk zonnetje bovenop de berg tegenover :-)

Gast-9058 | 04-03-2014 - 09:41

Gast

Zo is het! Hopen dat het Kaiserwetter nog wat langer aanhoudt, 15e naar Ischgl, yippie!

Gast-9059 | 04-03-2014 - 10:00

Gast

@Johann , maak me geen zorgen hoor ! Ben Isola 2000 gewend en daar is het , ondanks de zon ,ook altijd goed.


gr. Sjors

Gast-9060 | 04-03-2014 - 10:14

Gast

Hoe lijkt het in zell am see te worden volgende week? Zal de dal afdaling nog te doen zijn?

Gast-9061 | 04-03-2014 - 10:15

Gast

Hoi gast 9061,
Ik ga komend weekend ook naar Zell am see! ik hoop dat er voldoende sneeuw ligt!
en ook mooi weer is!
ik zag op de internet site van Zell am see, dat Dinsdag weer wat sneeuw valt!
dus laten we hopen dat we lekker kunnen skieen, en zo niet, met een zonnetje erbij, is het ook heerlijk!

Gast-9062 | 04-03-2014 - 10:36

Mike

Hier op Nebelhorn, Oberstdorf, mistig en wat sneeuw. Zo'n 5 a 10 cm neuschnee. Genieten!

Mike | 04-03-2014 - 10:43

Johann

In Wallis breekt de zon nu lekker door. Sneeuw genoeg. Vanaf 1800 meter 150 tot 460cm sneeuw. Gr

Johann | 04-03-2014 - 11:31

Gast

gaat het nog een beetje dumpen in Bramberg? kans op een dal afdaling aankomende week?

Gast-9066 | 04-03-2014 - 11:39

Christel Vermeulen

Gisteren fantastische zonnige dag gehad op Gargellen berg, blauwe pistes zeer breed met tikkeltje rood voor echte beginners. Rode pistes prima in orde. Vandaag sneeuwval en mist, maar aan sneeuw geen gebrek. We zijn op vakantie en genieten !!

Christel Vermeulen | 04-03-2014 - 11:52

Gast

Zaterdag naar Les Arcs. Ziet er goed uit!! Ondanks de wat hoge temperaturen, denk ik dat het pak van ruim 2 meter nog wel even stand houdt. Dat wordt genieten!

Gast-9068 | 04-03-2014 - 13:39

Gast

Hey, johann hopelijk zal het nog goed zijn van 4 april tot 13 april , dan ga ik naar les deux alpes , wat zijn de vooruitzichten ? Groetjes steven

Gast-9070 | 04-03-2014 - 14:59

Gast

Zaterdag de 15de Maart naar Les Carroz, Grand Massif. In hoger gelegen delen (Flaine) ligt genoeg sneeuw, maar of dat met 1,5 week verwachte temperaturen van 8 a 9 graden nog lekker naar 1100 meter terugskieen is?

Gast-9071 | 04-03-2014 - 15:02

Gast

Update Gaschurn. Vandaag de hele dag lichte sneeuw tot in het dorp. In het dorp blijft het door de warme ondergrond en wat hogere temperatuur nauwelijks liggen maar het oogt weer wat meer winters. Op de berg vandaag slecht tot zeer slecht zicht. Wel een mooi laagje verse sneeuw op de pistes. Sneeuwcondities bovenop onverminderd goed dus. Nu nog wat zon verderop in deze week en het wordt genieten!

Gast-9072 | 04-03-2014 - 16:06

Stijn C

Vanaf 12u in sestriere is de zon erdoor gekomen. Zalige namiddag met boekels. Deze morgen maagdelijke pistes gedaan met 50cm neuschnee.

Stijn C | 04-03-2014 - 17:33

Gast

Zondag naar Fugen, met het veteranen team van vv Woubrugge. Mag nog wat sneeuw bij vallen en dan een lekker zonnetje. Wordt vast een top week.

Gast-9074 | 04-03-2014 - 19:26

Annemarie  Tje

Whoop whoop. Erg fijne vooruitzichten dit! Zaterdag naar Ortisei in Val Gardena voor een week. Er ligt genoeg sneeuw dus met die zon erbij wordt het helemaal geweldig.

Annemarie Tje | 04-03-2014 - 20:25

Gast

Wij gaan maandag naar het wat lager gelegen Brandnertal, hopen dat de zon daar geen "schade" aanricht. Iemand een idee hoe de pistes er daar bij liggen? Op de webcams ziet het er nog goed uit.

Gast-9076 | 04-03-2014 - 21:22

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord