Winterse Carnaval week

De meteorologische winter is ten einde en zal als één van de warmste in de geschiedenis boeken worden opgenomen. Om precies te zijn zal de winter van 2013-2014  de derde plaats van de warmste winters sinds de officiële waarnemingen vanaf 1864 (Zwitserland) gaan innemen. Daarnaast kenmerkte deze winter zich door extreme neerslaghoeveelheden aan de Alpenzuidzijde. Zo viel er bijvoorbeeld in Süd Tirol sinds 1921 niet zoveel neerslag . Topper was hier het weerstation Platt in Passeier waar vanaf 1 december tot gisteren maar liefst 551mm aan neerslag viel.


Nog steeds ligt er enorm veel sneeuw in de zuidelijke Alpen (foto Süd Tirol)

In schril contrast daarmee de neerslag tekorten aan de Alpenoordkant en in het bijzonder de noordoostelijk Alpen. De gebieden rondom de Alpenhoofdkam en ook de inner-alpine hadden meest met normale neerslag hoeveelheden te maken. Ook hier hier was het echter te zacht waardoor er beneden de 1000 meter veelal minder sneeuw kon worden opgetekend dan  in een doorsnee winter.


Groene dalen en veel minder sneeuw aan de Alpennoordkant, foto Elmau (Tirol)

Verantwoordelijk hiervoor was een steeds weer regenererende zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming die niet alleen zachte lucht aanvoerde maar tevens ook zorgde voor de steeds weer terugkerende Südföhn en als tegenhanger de Südstau die voor de overvloedige neerslag aan de zuidkant van de Alpen zorgde.

Veel sneeuw zuidelijke Zwitserse Alpen
Gisteren lagen de Alpen opnieuw aan de voorzijde van een opkomende storing. Terwijl het aan de noordkant föhnig was en in het oosten de zon scheen viel er in de westelijke Alpen regen en sneeuw. Het meest intensief was de neerslag in de Südstau van de westelijke Alpenhoofdkam. In de loop van de avond kon de neerslag zich na föhneinde dan ook tot over de Zwitserse Alpenhoofdkam uitbreiden en sneeuwde het vooral in Wallis en Tessin aanhoudend en intensief. Zo kunnen we vanmorgen hier in Oberwallis 20 tot 30cm sneeuw noteren. Door de inzettende neerslagafkoeling daalde de sneeuwvalgrens van 1000 tot 600 meter en is het vanmorgen tot in het dal sneeuwbedekt. Wintersporters die vandaag van of naar het Wallis of de zuidkant reizen dienen dan ook rekening te houden met overlast door sneeuw en bevriezing. Op de kleinere doorgaande wegen is lokaal een "Kettenobligatorium" van kracht. (de weg tussen Simplonpass en Gondo afgesloten wegens lawinegevaar).


Gisteren al een pak sneeuw in de Franse Alpen (Meribel)


vanmorgen dan ook  in de Zwitserse Alpen, Oberwallis, Fieschertal (via FB My Fieschertal)

Genualaag
De oorzaak voor de neerslag (sneeuw) is een apart laag wat zich boven de Golf van Genua heeft genesteld en juist in de zuidelijke centrale Alpen voor een aanhoudende Südstau stroming. In het stromingsgebied van het laag grijpt de neerslag ook tot over de aangrenzende gebieden van de Alpennnoordkant uit. Vandaag sneeuwt het aanhoudend in een gebied tussen het oostelijke Berner Oberland en de Gotthardregion, het zuidelijke Wallis (Simplon), Oberwallis (Goms) en Tessin. Ook de rest van de westelijke Alpen tot over de Vorarlberg, Tirol en zuid Karinthië hebben vandaag en met name vanmorgen te maken met veel bewolking waaruit wat sneeuw of een sneeuwbui valt. Ten oosten van Salzuburg blijft het droog en opgeklaard dan wel gewoon zonnig. De sneeuwvalgrens ligt in de Zwitserse Alpen tussen de 500 a 700 meter naar het oosten toe tussen de 700 en 1100 meter. Aan de  de noordkant van de oostelijke Alpen is het föhnig en met de zon kan de temperatuur er oplopen tot 10 en lokaal zijn 15 graden mogelijk.


Südstau Zwitserland door Genualaag


Sneeuwval vanmorgen ook in Zermatt (Findeln)

De invloed van het langzaam naar het zuidoosten doorschuivende Genualaag  zal zeker nog tot in de middag en avond aanhouden. Wel zal de neerslagintensiteit van het westen uit gaan afnemen. Morgen krijgen we dan overal weer te maken met de gunstige invloed van een volgend tussenhoog. Aanvankelijk kan in de Alpen met voorkeur voor de Alpennoordkant en het Zwitserse Graubünden nog een sneeuwbui of vlok sneeuwen maar verder is of wordt het rustig, droog en vooral ook weer zonnig.

Opnieuw wisselvallig met sneeuw
Maandag zien we een volgende depressie bij de Britse Eilanden op de weerkaarten verschijnen om vervolgens door te trekken richting de Alpen waarbij het zich gaat opsplitsen in twee aparte lagedrukgebieden. Dinsdag zien we een kern boven Nederland liggen en een ander exemplaar boven midden Italië. Een eerste front zal maandag opnieuw een weersverslechtering gaan inluiden. Tot vrijdag zullen periodiek storingen met sneeuw over de Alpen trekken. Tussen de storingen door kan tijdelijke (zwakke) hogedruk invloed voor betere momenten gaan zorgen.


GFS voor maandag, volgende lagedruk(gebieden) trekken via de Alpen naar het
zuidoosten en zullen voor onbestendig weer gaan zorgen

De komende dagen gaat er door deze ontwikkelingen in de Alpen weer het nodige aan sneeuw bijvallen. Aanvankelijk zal de neerslag zich vooral weer richten op de zuidkant, later in de week dan ook aan de noordkant (nordstau). Verwacht niet meteen een dump maar met 10 tot 30cm en lokaal met gunstige Stau 30 tot 50cm gaat dit de sneeuwcondities in de Alpen boven de 1000 meter verder verbeteren.


WRF met de cumulatieve neerslag(verdeling)  voor de komende week

Na donderdag trekt het opvullende laag boven Italië verder weg naar het noorden van Afrika, tegelijkertijd bouwt zich een hogedrukgebied op wat zich in het weekend zal uitstrekken vanaf de Azoren, west Europa tot over west Rusland. Ook de Alpen mogen zich dan gaan opmaken voor droog en toenemend zonnig weer waarbij de temperaturen vooral in de bergen aan een langzamer opmars zullen gaan beginnen. Hoe dit precies allemaal gaan zal evolueren daarover de komende dagen meer.


Vanaf vrijdag toenemende hogedrukimpulsen Europa, kaart GFS voor vrijdag
 

Tot morgen maar weer en ciao vanuit een diep winters Oberwallis (sneeuwval, -1 graad)

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk). Door de sneeuwwal in in het zuidelijke Zwitserland is regionaal code rood van kracht (4 -groot)

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Hoe ziet de sneeuwval voor het Zillertal eruit aankomende week?

Gast-8993 | 01-03-2014 - 09:53

Gast

Met interesse blijf ik de berichten in de gaten houden de komende week. Wij vertrekken 8 mrt naar Les Arcs, en gisteren werd er op een andere site voor die hele week nog zonneschijn en geen neerslag verwacht. Kijk je nu, dan staan er lagere temperaturen en neerslag voor de hele week. Wat kan dat verschillen in één dag! Ben benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden. Groetjes allemaal!

Gast-8994 | 01-03-2014 - 10:08

Johann

@update sneeuwval -Lawine gevaar in zuidelijke Wallis en Tessin opgehoogd naar code rood (groot). Sneeuw valt er momenteel ook rond de Lago's (Maggiore, Lugano). Houd rekening met veel overlast door sneeuw op de noord-zuidpassage Zwitserland--Ticino-N Italie. Gr

Johann | 01-03-2014 - 10:17

Gast

Johan, als je warth als plaats selecteert bij je favorieten dan komt ie verkeerd op de sneeuwkaarten te staan. Verder top wat jullie doen!

Gast-8996 | 01-03-2014 - 10:20

Gast

Laat dat hogedrukgebied maar komen eind van de week. Zonnebrand staat al klaar. 8 maart gaan we naar Frankrijk. Gr. Hans.

Gast-8997 | 01-03-2014 - 10:49

Gast

@gast8994.......Er zijn echt maar heel weinig lijntjes/scenario's die gaan voor lagedruk vanaf 8 maart. Ik vertrek ook die dag naar paradiski en het lijkt het er toch echt op dat het topkaiserwetter gaat worden. Wel aan de warme kant, maar dat nemen we dan maar voor lief!! Maar ja...langer dan 5 dagen vooruit kijken blijft wel een beetje meteofiction...

Gast-8998 | 01-03-2014 - 10:58

Gast

Mooi zichtbare sneeuwgrens op enkele tientallen meters boven de Thunersee (558m) bij Interlaken:
www.pmcjoder.ch/webcam/neuhaus/log/1031_1_neuhaus_log.jpg

Gast-9000 | 01-03-2014 - 11:04

Sneeuwhoogte.nl

@gast8996, dit is nu opgelost

Sneeuwhoogte.nl | 01-03-2014 - 11:08

Gast

Meribel is noord of zuid Alpen? Johann, kenner, graag je antwoord! Thx

Gast-9002 | 01-03-2014 - 11:33

Gast

@gast9002: zuid (west) Alpen.....plenty of snow....

Gast-9003 | 01-03-2014 - 11:46

Arjan Bruinekool

@sneeuwhoogte, dit is ook het geval bij Annaberg. Het ligt op de kaarten te ver naar rechts en zou bij mijn andere favorieten abtenau, russbach en gossau moeten liggen maar het lijkt nu wel een of het een heel ander gebied is.
Verder super om alles te lezen en op de hoogte te blijven van de wintersport gebieden

Arjan Bruinekool | 01-03-2014 - 12:07

Gast

Hoe zijn de voorspellingen voor Fieberbrunn en Waidring? We gaan aanstaande zaterdag! Hopen dat er sneeuwt valt komende week en daarna het zonnetje weer komt zoals als afgelopen week!

Gast-9005 | 01-03-2014 - 14:47

Sneeuwhoogte.nl

@Arjan, is nu ook opgelost

Sneeuwhoogte.nl | 01-03-2014 - 15:26

Gast

Geweldig weerbericht, dank! Wij zijn nu aangekomen in Brixen im Thale. Noordhangen zijn nog ok, Zuidhangen niks meer. Maar als ik het goed begrijp valt er in de komende dagen weer wat bij?

Gast-9007 | 01-03-2014 - 16:10

Gast

Zillertall was afgelopen week prima om te skiën. Alle pisten zijn goed, alleen enkel lager gelegen pisten zouden wel wat neuschnee kunnen gebruiken.

Gast-9008 | 01-03-2014 - 16:16

Gast

Enige wilde voorspelling over of er nog genoeg sneeuw gaat zijn in april? Wij vertrekken pas op 5 april, dus is nog even bang afwachten...

Gast-9009 | 01-03-2014 - 16:45

Johann

Oberwallis - Diep winters, het sneeuwt vanaf gisteravond 22h00 onafgebroken en er is tussen de 30 en 50cm sneeuw gevallen. Temperaturen op 1000 meter hele dag rond het vriespunt, op 1800 meter -5 graden. Gr.

Johann | 01-03-2014 - 18:10

Gast

We zijn weer thuis:( nu weer wachten tot december voor de Sylvester week!

Gast-9011 | 01-03-2014 - 19:50

Jack E

Nog 9 maanden;) was weer een top jaar in berwang

Jack E | 01-03-2014 - 19:52

Gast

Net vanavond voorbij Zillertal gereden. Opvallend groene dalen en weinig sneeuw. Nu in Ora en gietende regen, dus veel sneeuw boven. Hier hadden ze tot 8 meter sneeuw dit jaar.

Gast-9013 | 01-03-2014 - 22:37

Gast

Terug uit de skiwelt, tot 1 uur bijna overal prima skiën, daarna moet je je bovenin houden en van de zon genieten, was een heerlijk weekje!

Gast-9015 | 02-03-2014 - 00:06

Marianne  Siusi

Over twee weken naar de Seiser Alm, joepie!

Marianne Siusi | 02-03-2014 - 01:08

Gast

Net terug uit Oostenrijk. De hele week heel goed kunnen skiën op de Muttereralm in Mutters. Tot Mittelstation goede sneeuw, daaronder slecht (dalafdaling wel mogelijk).

Gast-9017 | 02-03-2014 - 01:26

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord