Tweedeling Alpenweer

Gisteren konden we toch opnieuw weer een heel mooi dag meepakken. Goed, het was opnieuw vrij zacht met eerder lentegevoelens in de dalen en het laagland maar in de bergen gewoon perfect en daarom gaat het immers. Omdat de lucht ook gisteren nog erg droog was hadden we tevens weer te maken met prima ski en piste condities en natuurlijk dan die heerlijke al warme "voorjaars" zon die vooral in de oostelijke Alpen prominent aanwezig was. De westelijke Alpen hadden deels al te maken met de (hogere) bewolking behorende bij een langzaam naderende storing boven Frankrijk.

Deze storing (koufront) behoort bij een depressie die vandaag met een kerndruk van 980 hPa in het zeegebied tussen IJsland en Schotland is aangekomen. Andere depressies met storingen volgen en zullen voor de komende dagen een wisselvallig en deels onbestendig weertype gaan inluiden waarbij er lokaal weer het nodige aan sneeuw gaat bijvallen !


Genieten van de zon en lunch in de Kristal hut bij Kaltenbach  Mayrhofen (via APP)


en prachtige vergezichten. Blik over de Oostenrijkse Alpen (foto Marc Herpers via FB)

Afgelopen nacht trok de bewolking verder naar het oosten en vooral in de westerse Alpen viel eerste neerslag. Op dit moment regent en sneeuw het vooral in de Zwitserse en aangrenzende Italiaanse Alpen en deels ook in de Franse Alpen en het zier er naar uit dat juist deze delen van de Alpen de meeste last zullen gaan ondervinden van de bewolking en neerslag. De oostelijke Alpen profiteren meer van de invloed van een Russisch hogedrukgebied.

Minder fraai westen
Vandaag is het in de westelijke Alpen dan ook bewolkt en en er valt neerslag die zich vooral op de westelijke en zuidelijke Alpenboog concentreert. De noordkant heeft te maken met een licht Südföhn die de neerslag vooreerst nog onderdrukt, later op de dag en dan waarschijnlijk pas in de avond gaat het ook hier op meer plaatsen regen en -of sneeuwen. De oostelijke Alpen mogen opnieuw rekenen op veel zon met ook hier een opkomende zwakke Südföhn. Door de zuidwestelijke stroming gaat aan de zuidkant de vochtige lucht ook hier meer en meer stuwen met als gevolg toenemende wolken. Later op de dag dan ook (hogere) bewolking en in de nacht in het zuiden en westen dan ook wat neerslag.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline)

De temperaturen liggen op een gelijk niveau als gisteren maat zullen van het westen en zuiden uit wat gaan dalen. Het nulgradenniveau vinden we terug tussen de 1200 en 1400 meter en in de föhngebieden rond de 1800 meter. Op 2000 meter meter vriest het tussen de -2 en - 5 graden en op 3000 meter rond de -10 graden.

De neerslag in de westelijke Alpen zal vandaag boven de 1200 a 1000 meter in de vorm van sneeuw gaan vallen en hier kan tot morgenochtend tussen de 10 en 30cm aan Neuschnee vallen. De meeste neerslag (sneeuw) zal vallen in een gebied uitstrekkende vanaf de Dauphiné tot de over het oostelijke Wallis en Lago Maggiore, elders blijft het meest bij 5 tot 10 cm.Vannacht kan er dan ook in de de zuidelijke Alpen wat sneeuw gaan vallen door de toenemende Südstau.


Vooral in de oostelijke Alpen zullen de zonnige momenten overheersen. Winters
Wanglspitz Tuxertal (2420m) 


bewolkt (trübe) met lokaal als wat sneeuw in de zuidelijke Walliser Alpen.
Zermatt-Findeln, (2050m)

Sterk wisselvallig
Morgen donderdag wordt het in de westelijke Alpen dan ook tijdelijk weer beter. 's Morgens is het nog veelal bewolkt (restbewolking) met lokaal nog een vlok sneeuw of sneeuwbuit. Gaandeweg de dag klaart het dan op steeds meer plaatsen op voordat in de middag en avond de bewolking van een volgende storing alweer nadert die opnieuw wat sneeuw zal gaan opleveren. De noordkant van de oostelijke Alpen tot aan een lijn westelijke Nieder Österreich -Steiermark worstelt donderdag nog  met (rest)bewolking en een lokale sneeuwbui en opklaringen zijn pas later op de dag waarschijnlijk. In het zuidoosten kan later op de dag eveneens een vlok sneeuw(bui) vallen.

Vrijdag nadert in de loop van de dag een volgende storing met neerslag en in de nacht op zaterdag volgt na een korte adempauze snel weer de bewolking en neerslag van een wat actiever exemplaar. (koufront) welke vooral zaterdag van west naar oost weer sneeuw gaat produceren. Zondag trekt een volgend lagedrukgebiedje via de Benelux richting de Alpen en zal opnieuw voor een weersverslechtering gaan zorgen.


lagedrukgebieden zullen het weerbeeld de komende dagen vooral in de
westelijke en zuidelijke Alpen onbestendig bepalen

Meter Neuschnee
Al met al staat ons de komende dagen dus een sterk wisselvallig en onbestendig weertype te wachten waarbij de neerslag zich vooral zal concentreren op de westelijke en zuidelijke Alpenhoofdkam. Hier kan de komende dagen dan ook weer het nodige aan neerslag -sneeuw gaan vallen. Kijk maar eens na het geen het WRF model berekend -hier - voor bijvoorbeeld de Franse en Italiaanse Alpen, gaat op vele plaatsen weer een metertje sneeuw of meer opleveren. Het ECMWF doet het wat rustiger aan maar ook hier zien we neerslaghoeveelheden tussen de 30 en 80mm. Al met al mogen we dus rustig uitgaan van 50 tot 80cm Neuschnee voor de komende 5 a 6 dagen. De oostelijke Alpen lijken in eerste instantie wat buiten het "sneeuw-potje" te gaan pissen, later volgens het WRF model dan ook hier toch het nodige aan sneeuw erbij (kaart hieronder)


Steeds meer bonte kleuren (sneeuw) op onze WRF neerslagkaart voor
de komende 5 dagen

Lange termijn
Kijken we nog even naar de langere termijn (volgende week) dan lijkt het zeer waarschijnlijk dat ook dan de Atlantische Oceaan het weerbeeld in grote delen van west Europa en de Alpen zal gaan dicteren. Het is dan ook wisselvallig waarbij storingen periodiek voor verse sneeuw zullen gaan zorgen. De goede momenten met zon tussen de storingen door (tussenhoog) zijn er natuurlijk ook met zon zijn er ook maar we zullen onze activiteiten daaromtrent moeten gaan afstemmen op de precieze timing. Qua temperaturen verandert er niet veel, hooguit in het voorveld van een storing even wat zachter en erachter dan weer kouder. Een overgang naar zachter winterweer met dooi tot op grotere hoogte is vandaag niet uit de kaarten op te maken. Integendeel, de kans op een verder dalende trend lijkt waarschijnlijker.  Zit dus wel met snor voor de komende dagen dus geen zorgen maken, de sneeuw die er ligt blijft gewoon liggen en er komt zelfs nog weer het nodige bij !


ECMWF ensembles (50 berekeningen) temperatuur op 1500 meter hoogte prikpunt
Salzurg. Een verzachting de komende 10 dagen is onwaarschijnlijk (bron MeteoMedia)

Morgen maar weer eens verder kijken, fijne dag en ciao vanuit een bewolkt en licht föhnig Oberwallis.

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen code geel (2-matig) en -of code oranje (3 - wezenlijk)

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.


Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Hans Nijhuis

Afgelopen nacht verse laag sneeuw ontvangen in Galibier-Thabor (Valmeinier/Valloire). Lucht klaart nu een beetje op. Straks kijken wat we boven aantreffen.....

Hans Nijhuis | 26-02-2014 - 08:37

Gast

Ik ga woensdag 5 maart een dag skiën in Engelberg/titlis. Kan ik een mooie dag verwachten?

Gast-8873 | 26-02-2014 - 09:11

Gast

Al weken volg ik jullie sneeuwberichten met veel plezier. Nu onze vakantie eraan zit te komen ben ik toch wel benieuwd of het in Todtnauberg Zwarte Woud nog goed gaat komen na Carnaval... Nemen jullie het Zwarte Woud binnenkort weer mee in de beschrijving? Grt Sas

Gast-8874 | 26-02-2014 - 09:28

Gast

1 maart naar avoriaz!!
heb met kerst al veel sneeuw gehad.....nu wil ik zon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
maar ja wat doe je er aan....niks.....je moet het doen met wat je krijgt

Peter

Gast-8875 | 26-02-2014 - 09:35

Daan Cobelens

Hoi Johann,

Hoe zit het nou met die alpen noordkant? zo slecht hebben ze het daar echt in jaren niet meer gehad. Ik wil begin april nog een keer gaan skiën, maar ik vind het op dit moment vrij risicovol om aan de noordkant iets te boeken.
We hebben heel lang dat hoge drukgebied (volgens mij heette dat Varnia) gehad, waardoor te verklaren werd dat wel de zuidkant en niet de noordkant de nodige dumps kreeg.
Ik meen ook in een eerder sneeuwbericht hier een keer gelezen te hebben dat de lucht dit jaar zo in elkaar zit dat ook niet meer te verwachten is dat de alpen noordkant nog flinke dumps gaat krijgen.
Is daar ondertussen nog verandering in gekomen, of kan ik me voor begin april inderdaad beter richten op Italië en Frankrijk?

Groetjes
Daan

Daan Cobelens | 26-02-2014 - 09:37

Gast

Hallo weermannen,
Gisteren hadden we een beetje hoop en dit weekend zou in spindleruv 12 cm vallen.. Niet veel maar voor ginder ongelooflijk. Als ik vandaag kijk is alle sneeuwval weeral verdwenen..
Wat voorspellen jullie eigenlijk?

Gast-8877 | 26-02-2014 - 09:38

Jacques Knobbe

Hoi Johann, ik volg nu al weken jullie berichten met veel spanning en voorpret. We gaan in december naar Oostenrijk, maar zitten nu nog vast aan een boeking voor Winterberg.
Echter als ik in de app naar de verwachtingen kijk, wordt ik erg vrolijk. Klopt het dat het gaat sneeuwen en dat er maandag zelfs 10cm kan gaan vallen?

We wachten in spanning op jouw reactie....

Jacques Knobbe | 26-02-2014 - 09:46

Harry Kranenkamp

ik mis vandaag de voorspellingen voor de noordkant, wat zijn de verwachtingen nu eigenlijk voor die regio? Ik begrijp dat het allemaal nogal onzeker is, maar valt er niets zinnigs over te zeggen? Zondag richting Skiwelt-Brixental.

Harry Kranenkamp | 26-02-2014 - 09:50

Landhaus Sonnheim Lofer

@ Johann, voor de vierde dag op rij mooi weer in het noorden van het Salzburgerland en natuurlijk bij ons in Lofer ;) Door de goede pistecondities in combinatie met de vele zonuren deze week, lijkt dit tot nu de mooiste week van het seizoen te worden. Mag van mij nog wel even zo blijven :) Grüß aus Lofer

Landhaus Sonnheim Lofer | 26-02-2014 - 09:59

Johann

@Jacques Het wordt ook in het Sauerland geleidelijk weer wat kouder waarbij de neerslag toenemend in vaste vorm gaat vallen (hogere delen). In hoeverre de lagere delen ook verse sneeuw gaan krijgen is nog sterk afhankelijk van de precieze koers van een laagje dat in het weekend via de Benelux naar het zuidoosten gaat trekt. Het ECMWF is de komende dagen met sneeuw dan wel een vers sneeuwdekje nog niet zo optimistisch voor het Sauerland, pas later in de week dan betere sneeuwopties met 10 tot 20cm Neuschnee. Overigens zien we bij het ECMWF vanaf vrijdag al wel vrij snel sneeuwsignalen voor oa de Ardennen (en iets ook voor het Sauerland) waar de koudere lucht al wat sneller en beter doorkomt. Gaat dus allemaal nog spannend worden de komende dagen. Gr

Johann | 26-02-2014 - 10:09

Gast

Wij vertrekken zondag naar het Wildschonautal. Auffach. Ook ik ben erg benieuwd wat we mogen verwachten volgende week.

nieuwsgierige Belgische..

Gast-8882 | 26-02-2014 - 10:14

Gast

Hoe zit het met de noordzijde van de Alpen (Tirol)?

Gast-8883 | 26-02-2014 - 10:30

Gast

Hoi johann,

Bij het zien van de neerslagkaart veer ik op. T lijkt dat voor het Kleinwalsertal toch een 20-50 cm sneeuw wordt verwacht. Klopt dat met jou beeld? Verschillende Oostenrijkse weersites melden ook een verkoeling richting lichte vorst. Groet, Ronald.

Groe

Gast-8886 | 26-02-2014 - 11:09

Johann

@Gast-8886 en alle andere vragen noordkant. - Kijk eens bij "de sneeuwverwachtingen" rechts bovenaan op deze pagina (en link oa in weerbericht) en bij de neerslagkaarten. Vwb Kleinwalsertal passen die 20 tot 50cm dus helemaal in onze prognoses ! Gr

Johann | 26-02-2014 - 11:36

Paul Wouterse

Hallo Johann,
Wij vertrekken vrijdagavond naar Fiesch. Zet je de koffie vast klaar zaterdagochtend ;-)
Kunnen we volgende week nog een paar mooie zonnige dagen verwachten in het mooie Wallis?

Groeten,
Paul

Paul Wouterse | 26-02-2014 - 12:07

Johann

@Paul We krijgen al gasten :-) Ander keertje ! In Oberwallis (Fiesch) altijd goede kansen op zon ! Goed reis alvast en fijne dagen in het mooie Fiesch en Aletsch Arena (Traumverhältnisse) Gr

Johann | 26-02-2014 - 12:22

Gast

@Johann Ik reis van vrijdag op zaterdag naar Fiss. Enig zicht op reisweer ?
Groeten, Bart

Gast-8890 | 26-02-2014 - 12:38

Johann

@Bart Het koufront met regen en sneeuw trekt uitgaande van de laatste kaarten vrijdag de westelijke Alpen binnen en zal in de nacht op zaterdag Oostenrijk (Tirol) bereiken. Dat betekent dat de kansen op sneeuw boven de 800 a 1000 meter in de nacht en ochtend ook daar gaan toenemen en je dus rekening moet houden met opkomende gladheid door berviezing en sneeuwval. In de loop van de (mid)dag trekt de sneeuw naar het zuidoosten en oosten weg. Goed reis alvast en fijne dagen in Fiss. Gr.

Johann | 26-02-2014 - 12:45

Gast

In de loop van zaterdag arriverend in Ortisei , Zuid Tirol. Grote kans op sneeuw? Mogen we een zonnige week verwachten?

Gast-8892 | 26-02-2014 - 13:21

Gast

Beste Johann,
Komend weekend vertrekken we richting Mayrhofen voor een week. Wat kunnen we een beetje verwachten?
Groetjes

Gast-8893 | 26-02-2014 - 15:09

Gast

Hoi Bart, wil je ons op sneeuwhoogte.nl op de hoogte houden van het weer en piste kwaliteit in Fiss? Ik reis namelijk de week van 8 maart af naar Fiss. Goede reis vrijdag nacht.
Vriendelijke groet,
Rudy

Gast-8894 | 26-02-2014 - 15:23

Paul Van belkom

Mensen als je nou bij je favorieten je dorp aanvinkt kun je precies zien hoe het er daar is, ook de foto updates bij het dorp staat vaak al informatie.
Verder staat in het weerbericht de rest van de informatie dus goed lezen.
Met vriendelijke groet

Paul Van belkom | 26-02-2014 - 16:27

Dirk Pieraert

gisteren weer de piste op geweest in Kleinwalsertal (Vorarlberg) en ze lagen er nog steeds heel goed bij! Aan degenen die aan de Noorderkant vd Alpen gaan skiën: hou op met dat gezeur, er is helemaal geen probleem! Er is veel minder sneeuw dan de vorige winters en de zuiderhellingen zijn inderdaad kaal, maar de pistes liggen nog steeds tiptop. Daar is het toch 95% vd vakantiegangers om te doen, niet?

Dirk Pieraert | 26-02-2014 - 16:34

Nol Willems

Johann of anderen,

Heeft iemand informatie van het reisweer aankomende zaterdag?
Wij vertrekken rond de klok van 4:00 en de fernpass lijkt alleen een optie als er geen sneeuw valt in dat gebied.

Gr Nol

Nol Willems | 26-02-2014 - 17:21

Gast

Skiwelt. Lente en groen in het dal maar heb zelden zulke mooie sneeuwcondities meegemaakt in de bergen. Echt super !

Gast-8898 | 26-02-2014 - 17:51

Gast

Het was vandaag weer super op de gerlosplatte mooie sneeuw condities

Gast-8899 | 26-02-2014 - 20:05

Gast

Wie weet er of de rodelbaan in bramberg nog open is?

Gast-8900 | 26-02-2014 - 20:13

Gast

www.wildkogel-arena.at/de/wildkogelbahnen.html
staat dat de rodelbaan nu toch gesloten is misschien morgen in de dag eens kijken aangezien ze zeggen dat het rodelseizoen tot 21 april duurt

Gast-8901 | 26-02-2014 - 20:20

Gast

Hirschegg gewoon goede sneeuw

Gast-8902 | 26-02-2014 - 20:34

Gast

ziet er goed uit :) Let it snow :D

Gast-8903 | 26-02-2014 - 21:07

Johann

Hier in Oberwallis eindelijk föhn einde en sinds een uurtje matige sneeuwval. Sneeuwgrens tot 700 meter. Gr

Johann | 26-02-2014 - 21:44

Gast

Johann, echt prima jouw voorspellingen! Dank. Ga volgende week naar Meribel. Is dat oost of west Franse Alpen?

Gast-8905 | 26-02-2014 - 21:49

Gast


We zijn In Lermoos ( Zugspitzarena). s 'Middags in het dal wat minder, maar wat hoger uitstekende condities.

Gast-8906 | 26-02-2014 - 23:25

Gast

Warth komt niet goed op kaart te staan als je die als favoriet neerzet. Komt helemaal,oostelijk in oostenrijk.

Gast-8907 | 27-02-2014 - 00:09

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord