Tijdelijk winters

Genieten was het gisteren met de verse sneeuw en de vele mooie webcam plaatjes alsmede ook de diverse ingezonden foto's welke wij vanaf locatie mochten ontvangen. Hartstikke mooi en vooral blijven insturen die foto's, zij vormen een waardevolle aanvulling (meerwaarde) op de weerberichten !

Toch waren de omstandigheden gisteren niet overal zo mooi en helaas is ook niet overal (zoveel) van het witte goud gevallen. De Zwitserse centrale Alpen pakten de meesten sneeuw weg, zo viel er lokaal in het Kanton Graubünden meer dan een halve meter poeder sneeuw.


Gisterochtend al een halve meter sneeuw op de Zwitserse Oberalppas

De overige Alpen moesten het meest stellen met 20 tot 40 cm met ook hier lokaal soms nog grote verschillen. Dat de lucht welke gisteren achter het koufront binnenstroomde een stuk kouder was konden we goed aflezen aan de sneeuwvalgrens. Aanvankelijk lag deze nog rond de 2000 meter. Gaandeweg de nacht en gisteren overdag daalde deze tot 1500 aan de zuidkant en 1000 meter aan de noordkant. Ook inner-alpin zoals bijvoorbeeld hier in Wallis was het gistermiddag bij een temperatuur van iets boven het vriespunt tot 1000 metergewoon  wit. In het Muotathal in het Zwitserse kanton Schwyz was het zelfs "weiss überzuckert" tot een hoogte van 645 meter.


Verdeling neerslag /sneeuw afgelopen 24 uur

Gisteravond en vannacht klaarde het van het westen op en vooral in Zwitserland kon het kwik boven de vers gevallen sneeuw en onder een deels heldere hemel flink kelderen. Natuurlijk zijn bij dit soort omstandigheden de kouderecords weer weggelegd voor de bekende zogenaamde koudeputjes (Kältelöcher, we zullen ze deze winter nog veel vaker tegenkomen. Zo meldde het weerstation van MeteoMedia op de Glattalp (1805m) een minimum temperatuur van -13.4°C en ook op dit moment vriest het er met -12.8°C nog streng. Ook in andere delen van Zwitserland vanmorgen lichte tot matige vorst. Minder koud werd het in Oostenrijk, daar zorgde de aanwezigheid van meer bewolking waaruit vooral in het oosten en zuiden nog sneeuw dan wel regen valt, dat het niet sterk kon afkoelen.

In plaats van zonnen was het  bibberen in de sneeuw op menige Alpenterras gistermiddag (Melchsee, Zwitserland)

Vanmorgen start de dag in de westelijke Alpen met veel zon. Hier en daar hang nog wat rest bewolking of wat Hochnebel maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Meer bewolking hangt daarentegen nog boven de oostelijke Alpen. Vooral in Karinthië, de Hohen Tauern tot over de Dolomieten, regent en sneeuwt het daaruit. Terwijl het in de Vorarlberg tot Oberösterreich en het noordelijke Karinthië geleidelijk droog wordt (of al is) blijft het in de bovengenoemde gebieden vandaag nog bewolkt en nat. De sneeuwvalgrens varieert van west naar oost sterk, pak hem beet tussen de 1000 en 2000 meter. Nog hoger ligt de sneeuwvalgrens in de Karawanken en de Julische Alpen, hier bevindt zich zachtere lucht en sneeuwt het pas boven de 2200 a 2400 meter.  

Ook voor wat betreft de temperaturen vandaag grote verschillen. Na een "frostige" start stijgt het kwik naar 4 tot 12 graden, in het westen tot 13 a 15 graden. Op 2000 meter wordt het 6 tot -2 °C, op 3000 meter 0 tot -3 en op 4000 meter -4 tot -6 graden. Het nulgradenniveau bevindt zich aanvankelijk rond de 1800 meter en stijgt geleidelijk naar 2000 tot 3000 meter. Kijken we nog even naar de sneeuwvalgrens dan zien we dat deze zich aanvankelijk nog nog tussen de 600 en 1200 meter ophoudt om vervolgens in de loop van de dag van het westen uit te stijgen naar 1500 tot 2300 meter.

Helaas voor de winterfans is het winterse weer geen lang leven beschoren. Met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming kan steeds zachtere lucht over de alpen gaan uitstromen. Dit verklaart tevens de nu alweer oplopende temperaturen in de westelijk Alpen. Deze thermische opleving zal zich de komende dagen doorzetten en in alle hoogtes wordt het markant warmer.


ECMWF anti winterse kaart voor 22 oktober

Oorzaak voor de omslag naar beduidend zachter is een gevolgd van de positie welke de sturende druksystemen de komende tijd gaan innemen. Tussen een diepe depressie boven de Atlantische Oceaan en hogedruk boven het oosten van Europa krijgen we te maken met een aanhoudende aanvoer van lucht uit zuidelijke breedtegraden. Met deze aanvoerrichting krijgen we ook weer te maken met föhnige condities (Südföhn) waarbij op termijn temperaturen van 20 tot 24 graden zonder problemen haalbaar zijn. Ook in de bergen word het een stuk warmer met op 1500 meter zeer zachte 15 graden in de plus. Op 2000 meter wordt het een graad of 10 a 12 en de vorstgrens stijgt weer tot ver boven de 3000 meter. En daarbij zijn we dus weer gewoon terug bij af !

Echter geen zorgen, het is gewoon nog herfst en het "Einwintern" in de Alpen, dus de tijd dat de "echte" sneeuw gaat vallen die tot in het voorjaar ook in de lagere gebieden zal blijven liggen staat normaliter voor einde november begin december gepland. Ter afsluiting nog een mooi sfeerplaatje van de Zillertalarena - Rosenalm vanmorgen. Fijne dag, morgen meer Alpenweerpraat dan met Johan Kamphuis.

Samenvatting: Vandaag koude start, in de bergen winters. Van het westen uit oplopende temperaturen en meer zon. De komende dagen föhnig, afwisselend zon en wolken(velden), verder oplopende temperaturen. Een volgende kou-inval is vooreerst niet in zicht

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Win een wintersport t.w.v. 1.750!

Doe mee aan deze actie van Arke en Sneeuwhoogte.nl en win! Kies hier jouw favoriete vakantie.

Ook op mobiel! Actieperiode (27-09 / 19-10)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

GJ Dannenberg

Vanmorgen mooie webcam beelden gezien op orf 2 veel sneeuw op de hogere gebieden.

Het begint wel weer te kriebelen als je dit ziet.

Groetjes GJ D

GJ Dannenberg | 16-10-2012 - 09:26

Johann

@GJ: Inderdaad vanmorgen een overshoot aan prachtige winterse plaatjes. Ik ga zo ook nog een even een rondje doen en buiten een paar mooie plaatjes schieten. Kijk oa. ook onze Twitter en Facebookpagina`s . Prachtig !

Johann | 16-10-2012 - 10:31

jaapie

Dag Johann, ik zag op de webcambeelden van Obergurgl - Hochgurgl dat de sneeuwkanonnen al aanstonden. prachtige plaatjes. Wil dit zeggen dat men probeert om dit sneeuwdekje daar reeds aan te houden of is dit eerder een eerste test om te zien of alles goed werkt?

Aangezien er toch hogere temperaturen worden voorspelt, zal dit toch moeilijk vast te houden zijn tot pakweg de volgende koude periode?

jaapie | 16-10-2012 - 15:41

Johann

@jaapje: Lijkt me nog wat te optimistisch zo vroeg, mede gezien ook de hoge temperaturen. Ook op de hoogste pistes in Obergurgl dan dik in de plus. Maar goed, echt smelten zal de sneeuw op die hoogtes aan de noordkant ook niet meer.

Johann | 16-10-2012 - 16:34

Carl Bosmans

net de gsf kaarten bekeken en het warme weer zou maar tijdelijk zijn tot volgende week.

Daarna een serieuse afkoeling. Met temperaturen waar we naar uitkijken. Er zal veel sneeuw vallen vanaf 25 oktober. De volgende winterinval komt eraan. En het zal eentje zijn die we zelfs zullen voelen in onze lage landen. Ik hoop dat Johann morgen eral wat meer kan over vertellen.

Carl Bosmans | 16-10-2012 - 19:48

Johann

@winter: Idd, een mooie winterse GFS operationele uitdraai met een heuse artic outbreak. Maar goed we weten het, 1 model, 1 run, langetermijn werk en en en en....

Johann | 16-10-2012 - 21:44

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord