Vanuit het westen vrij zonnig

De verschillen in het weerbeeld waren gisteren vrij groot in het Alpengebied, waarbij in het westen een storing voor opkomende sneeuwval zorgde maar de meer oostelijke gebieden nog te kampen hadden met wat Südföhn verschijnselen. Hierdoor konden de thermometers in delen van Oostenrijk nog even flink gaan oplopen, waar bijvoorbeeld in de omgeving van Bad Radkersburg in het Oostenrijkse Steiermark een milde 14,9 gr C werd genoteerd. Het weerbeeld is inmiddels totaal omgeslagen en heeft het op veel plaatsen op uitgebreide schaal gesneeuwd. Op dit moment sneeuwt het nog in het oosten van het Salzburgerland, de Steiermark en delen van Karinthië maar van het westen uit wordt het langzaam op steeds meer plaatsen droog. Ook morgen blijft het op de meeste plaatsen droog waarbij de zon volop te bewonderen zal zijn, maar woensdag keert de wisselvalligheid vanuit het zuidwesten weer terug.


Manigod op de Col de la Croix in de Haute Savoie via @App

Het beloofd vandaag een mooie wintersportdag te gaan worden, waarbij de zon op dit moment in de Franse Alpen en het westen van het Zwitserse Wallis al acte de presènce geeft. Naarmate de dag vordert breidt dit vrij zonnige weer zich langzaam verder oostwaarts uit, maar hebben vooral het oosten van Oostenrijk en Italiaanse Alpen in eerste instantie nog te maken met wat sneeuwval. Het is wederom niet erg koud met een nulgradenniveau dat schommelt tussen de 1300 en 1800 meter.


Volop zon in het westen, maar in het oosten nog sneeuw!

Tijdelijk droger
Morgen lijkt ook een fraaie wintersportdag te gaan worden, waarbij de zon vooral aan de Alpennoordkant en meer oostelijk gelegen wintersportplaatsen flink te bewonderen zal zijn. Op de weerkaarten zien we een mobiel hogedrukgebied terug, dat via de oostelijke Alpen vrij snel verder in de richting van de Zwarte Zee trekt. Op enkele höchnebelvelden na dus mooie condities, waarbij in de loop van de dag de wind vanuit het zuidwesten weer wat gaat aantrekken. Door de langzaam weer toenemende luchtdrukverschillen tussen Alpenzuid en noordkant, wordt het ten noorden van de Alpenhoofdkam weer tijdelijk föhnig. Toch zal de föhn lang niet zo sterk zijn als afgelopen zaterdag, maar aan de noordzijde kunnen de thermometers tijdelijk weer flink gaan oplopen. Hebben we dat deze "winter" al niet eens vaker gehoord!


Fraaie satelliet opname, met zon in het westen en bewolking en sneeuw in het oosten

Wegtrekkende bewolking in Stuben am Arlberg

Woensdag sneeuw aan de zuidzijde
Het is niet de eerste keer dat dit deze winter gebeurd. Rond het midden van de week trekt een vlak lagedrukgebied via Sardinië in de richting van de Adriatische Zee. Aan de voorzijde van dit laag stroomt weer een portie vochtige lucht richting de Alpenzuidzijde, waardoor er in deze omgeving weer aardig wat sneeuw te verwachten is. Ik verwacht de eerste sneeuw al vroeg in de ochtend in de zuidelijke Franse Alpen en deze zal zich snel verder over de rest van de zuidelijke Alpenboog gaan uitbreiden. De sneeuwvalgrens ligt grofweg tussen de 800 en 1400 meter en wij verwachten tot en met donderdag dat er gemiddeld tussen de 20 en 40 cm verse sneeuw kan gaan bijvallen. Gezien het vrij zuidelijke stromingspatroon kan de noordzijde deze keer niet gaan mee profiteren, en de stau is ook te zwak om over de Alpenhoofdkam te kunnen gaan heen grijpen.


Sneeuwverwachting de komende 5 dagen

Verdere voorutizichten
Ook op de wat langere termijn houdt het vrij wisselvallige weer aan, waarbij storingen en tijdelijke weersverbeteringen elkaar in snel tempo opvolgen. Diep winterse omstandigheden met vorst en sneeuw tot in de dalen zitten er ook volgens de laatste uitdraai van GFS en ECMWF niet in. Toch blijven de wintersport omstandigheden over het algemeen gezien vrij goed en hoeven we zeker niet bang te zijn voor zogenaamde "warmwater" scenario's. Volop genieten dus!


Ook in de omgeving van Mittelberg in het Kleinwalsertal prachtig weer nu.
Via @Hans Ter Braak
 
 

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.

Met vriendelijke groet,

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

 

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Bedankt voor jullie dagelijks update. Vanmorgen in St Jakob im Haus - Pillerseetal wakker geworden met een mooi winterse aanblik. Zelfs tot in het dal (850 meter) een paar centimeter verse sneeuw.

Gast-8449 | 17-02-2014 - 09:03

Gast

Bedankt voor iedere dag weer een update van het winterweer!! Vanmorgen in Ellmau wakker geworden met sneeuw tot in het dal!!! Gisteren heeft t de hele dag gesneeuwd op de hartkaiser! Boven zijn de pistes echt boven verwachting goed!! Ook de vooruitzichten voor de rest van de week zijn goed!! Gr. Vanessa

Gast-8450 | 17-02-2014 - 09:22

Gast

@gast 8449 laat die updates maar komen.. ga er zelf 1 maart heen! Hopelijk valt er nog het 1 en ander!

Gast-8451 | 17-02-2014 - 09:23

Gast

Skiwelt en Kitzbühel zijn verrassend goed gebleven deze winter, ondanks de hele warme winter! De investering in kunstsneeuw heeft zich echt geloond! Ik duim voor een koude Maart, dan is heel deze winter direct weer vergeten!

Gast-8452 | 17-02-2014 - 09:25

Gast

Update Sankt Gallenkirch/Vorarlberg

Gisteren de hele dag lichte sneeuwval, nu 10 cm. neuschnee iin het dal en 20 cm. op de berg.

Traumkondities ! Het zonnetje begint nu door te breken ,dus wordt een geweldige dag.

Veel plezier allen,

Michel Lommert

Gast-8453 | 17-02-2014 - 09:26

Marcel Schuil

Na het dagelijks lezen van de weerberichten en reacties van mensen terplekke kan ik nu ook eindelijk een terplekke update plaatsen.

Goedemorgen iedereen vanuit schladming (ski amadé) gisteren zijn we aangekomen en meteen de piste op de condities waren op de berg goed in de middag begon het boven te sneeuwen in het dal lichte regen MAAR dat is vanacht over gegaan in sneeuw en toen we wakker werden vanmorgen sneeuwde het leuk door in het dal ligt nu ongeveer 2cm (leuk voor het plaatje) verwacht dat het boven op de berg nu helemaal perfect is met de verse poeder die vanacht is gevallen. Morgen weer een update vanuit het mooie witte schladming.
Gr.marcel

Marcel Schuil | 17-02-2014 - 09:28

Peter Huygens

Bon giorno! Hier in colfosco (alta badia, dolomieten 1650 m) nog lichte sneeuw. Er is ongeveer 10 -15 bovenop de al forse sneeuwlaag gevallen. Bijna 2 m in het dal! We komen hier al meer dan 20 jaar, maar dit nog nooit meegemaakt al kwam 2009 dichtbij. Prachtige skicondities, maar dat is eigenlijk altijd zo tm Pasen. Fijne dag allemaal.

Peter Huygens | 17-02-2014 - 09:47

Gast

Hier vanuit flachau al 24 uur sneeuw gisterochtend regen in het dal maar sinds gister begin van de avond sneeuw sneeuw sneeuw schat 15cm in dal en hogerop nog een stuk meer

Gast-8456 | 17-02-2014 - 10:11

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@All. Dank voor jullie mooie updates! Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-02-2014 - 10:14

Gast

Michael

Enig zicht op het witte goud de komende week ( weken )in Serfaus
Gr Harrie

Gast-8458 | 17-02-2014 - 10:22

Johann

Vanuit (Ober)Wallis ook alles top, gisteren en vandaag hele dag (lichte)sneeuwval tot in het dal en vanaf 800m weer 10 tot 40cm erbij. Vanuit westen breekt nu ook hier de bewolking en het belooft een superdag te worden. Meeste sneeuw in de Zwitserse Alpen viel de afgelopen 24uur overigens in Surselva (Graubünden) waar vanmorgen 50cm werd gemeten ! Fijne dag en Gr

Johann | 17-02-2014 - 10:34

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Harrie. Wo/do en ook zat kan er in deze omgeving nog wat sneeuw gaan vallen, maar veel zal het allemaal niet gaan voorstellen. Voorlopig is het weer de beurt aan de zuidelijke Alpen. Dat hebben we deze winter al vaker gehoord ;-) Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-02-2014 - 11:19

Stijn Van Hoof

Terug van een weekendje la Bresse.
De vooruitzichten waren dramatisch met heel de dag regen.
Begonnen met in de voormiddag regen en op een uur tijd is het van 6 graden naar -2 gegaan!
een echte sneeuwdump was het gevolg. Dus nog een leuke namiddag gehad en een perfecte zondag.
Zo zie je maar met vooruitzichten moet je oppassen ;)

Stijn Van Hoof | 17-02-2014 - 11:26

Gast

hoi,

super ,updates iedere dag.
soms doen jullie ook al voorspelling op langere termijn
vanaf 1 maart ook al misschien.
\ga dan avoariaz..waar al veel sneeuw ligt...natuurlijk mag er dan wel wat poeder val..ben tenslotte free rider..maar liefst zon.
al iets over te zeggen of is dat te vroeg?
alvast bedankt
pieter

Gast-8462 | 17-02-2014 - 11:26

Gast

Gries (otztal) 40cm vers. Topcondities!

Gast-8463 | 17-02-2014 - 11:37

Gast

LS, de sneeuwhoogte voor Mariapfarr in Salzburger land klopt al maanden niet , in het dat ligt zo'n 70 cm sneeuw (het dal is hier het laaste skinivo welke op 1500 mtr ligt), en niet de genoemde 10 cm.
(de 10 cm geld voor het dat welke op 1150 mtr ligt, maar tot daar wordt er niet geskied!!)

Gast-8464 | 17-02-2014 - 11:41

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Pieter. 1 maart is echt nog iets te ver weg om er iets geloofwaardigs over te gaan zeggen. Nog even geduld aub;-) Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 17-02-2014 - 11:55

Gast

Nog goed nieuws voor tjsechie???

Gast-8466 | 17-02-2014 - 12:12

Gast

In Kaltenbach centimeter of 20 gevallen! Sneeuw is tot aan het midden station gevallen. Gewoon zeer goede omstandigheden!

Gast-8467 | 17-02-2014 - 12:30

Landhaus Sonnheim Lofer

Update Loferer Alm, momenteel in het skigebied Goede omstandigheden en ook hier en daar buiten de pistes goede mogelijkheden om even de poeder in te duiken. Dalafdaling vanaf Loderbichl is voorzien van voldoende sneeuw, maar deze heeft wel te lijden gehad van de regen en de hoge Temperatuur. Daardoor zware sneeuw en op enkele plaatsen puckelvorming. Grüß aus Lofer

Landhaus Sonnheim Lofer | 17-02-2014 - 12:38

Gast

Hey ............. Iemand info voor Zillertal; Kaltenbach, Fügen, Hochfügen, Gerlos ? Verwachtingen voor volgende week ?

Gast-8469 | 17-02-2014 - 12:49

Gast

Afgelopen weekend in Winterberg geweest. Zaterdag was het nog goed maar gisteren werd de sneeuw steeds slechter, het leek soms wel waterskiën....

Gast-8470 | 17-02-2014 - 13:26

Gast

In Ellmau begint nu de meeste sneeuw in het dal weer weg te smelten met temperaturen van +5. Boven op de Hartkaiser is het prima en sneeuwt het op sommige plekken ligt.

Gast-8471 | 17-02-2014 - 13:37

Gast

Damuls/Mellau ; Uitstekende sneeuw/piste.

Gast-8472 | 17-02-2014 - 14:04

Gast

Ik ben zelf al 6 winter seizoenen woonachtig in kirchberg, en inderdaad is het deze winter wat slechter met de sneeuw. Maar hier kan zeker weer tot april prima geskiet worden al is het soms wat ijzig of wat slush, zeker als je een weekje op vakantie bent laat je de pret hier niet door drukken.. Bijna alle piestes zijn open en ook de dalafdalingen zijn allemaal open dus maak je egt geen zorgen als je deze kant op komt!!!!!!!

Gast-8473 | 17-02-2014 - 14:33

Gast

Thanks 8450

Gast-8474 | 17-02-2014 - 15:15

Gast

Ik ook benieuwd naar spindleruv? Reuzengebergte tsjechie. Op jullie weerbericht staat volgend weekend enkele cm tjes sneeuw. Hopelijk de week erop wat kouder en hopelijk trekken die sneeuwwolken eens over tsjechie...

Gast-8475 | 17-02-2014 - 15:55

Gast

Michael wij vertrekken morgenavond richting nassfeld in karinthie nu zie ik dat er regen gaat vallen woensdag daar moet ik nu mijn regenpak mee gaan brengen zal toch niet.
Maar er lag meer dan 4 mtr sneeuw dus dat zal niet snel weg zijn toch.
Maar nassfeld waar ligt dat ik dacht in de zuidelijke Alpen ??
Succes nog en elk jaar vind ik het een genot om te kijken wat iedereen voor een reacties geven bedankt Gr. Rob

Gast-8476 | 17-02-2014 - 15:59

Gast

In Westendorf Tirol is het beeld nogal dubbel. Vanaf het midenstation naar de top is de sneeuw prima en lag de temeperatuur vandaag rond -3. Vanaf het middenstation nar het dal is de sneeuw dramatisch. Er lig nog net genoeg, maar het is veel te warm. Vanaf een uur of een is het gevaarlijk te noemen en op de skiweide valt regen.
De komende dagen wisselen de condities. Morgen schijnt prachtig te worden, zij het wat warm, maar vanaf woensdag keert het wisselvallige weer terug zoals eigenlijk dit gehele skiseizoon al het geval is.
Zonder sneeuwkanonnen en nachtvorst zou het skieen in Westemdorf redelijk dramatisch zijn geweest. Met dank aan de piste preparateurs kunnen we nog steeds redelijk uit de voeten.

Gast-8478 | 17-02-2014 - 16:22

Gast

Goedenmiddag,

Hoe zit het met winterberg richting het eind van deze week? Is er nog kans op wat winterweer vanaf vrijdag richting volgende week of blijft het aan kwakkelen?
Bedankt!

Jans

Gast-8480 | 17-02-2014 - 16:24

Gast

In Valmorel, gisteren en vannacht 50cm erbij!

Gast-8481 | 17-02-2014 - 16:48

Gast

Hallo,

Hier weer een update vanuit Jerzens.
Vandaag een wisselvallige dag gehad ,vanmorgen nog wat sneeuw, vanmiddag leek het wat op te klaren , maar de wolken hadden de overhand.
Vannacht heeft het de hele nacht gesneeuwd,en ik schat dat er ong. 20cm gevallen.
Al met al weer een prachtige dag.

Gr uit Jerzens.

Gast-8482 | 17-02-2014 - 17:02

Gast

Hier een update uit hochkrimml, (zillertal) sneeuw meer dan genoeg. Pistes in hochkrimml super, wel wat bobbels en in Konigsleiten ook goed met hier en daar wat ijzige stukken ertussen. We mogen niet klagen en genieten volop. Skiën in sprookejsachtige omgeving :)

Gast-8483 | 17-02-2014 - 17:52

Gast

Seefeld vandaag super super sneeuw. Heerlijk rustig op de pistes. Duitsers komen helaas volgende week in grote getalen en zal het lange wachttijden bij de liften opleveren. Berichten uit Tjechie blijvend negatief.

Gast-8484 | 17-02-2014 - 18:01

Gast

Vandaag dikke bulten en onderin pap sneeuw in flachau morgen vroeg op als alle pistes geplet zijn

Gast-8485 | 17-02-2014 - 18:06

Eric Kromhout

Zie bijgaand filmpje van gisteren....Skiwelt Westendorf

www.youtube.com/watch?v=mOHpqROn61c

Eric Kromhout | 17-02-2014 - 18:15

Gast

Wie kan mij wat vertellen van maria alm hoe het daar is? Is het goed te doen op de A-berg.
Hoe ziet het eruit als je 1 maart pas aankomt?

Gast-8487 | 17-02-2014 - 18:20

Gast

Meer sneeuw en wat kouder zou kunnen!!

Gast-8488 | 17-02-2014 - 18:23

Gast

@ gast 8488 Dus er zit een kansje in dat het wat kouder wordt en er misschien wat meer sneeuw komt of is er niet te skien op de A-berg?

Gast-8489 | 17-02-2014 - 18:33

Gast

Skiweld Brixental is prima te skieen, alleen helaas geen dalafdalingen mogelijk bij Brixen. Dus iedereen met de gondels naar beneden. Westendorf goed te doen, na de middag zijn de dalafdalingen zwaar

Gast-8490 | 17-02-2014 - 18:46

Marc Schouten

Vanmorgen in Serfaus Fiss Ladis supersneeuw. Lekker vers laagje erbij. Vanmiddag drama met veel bulten en onderin papsneeuw.

Marc Schouten | 17-02-2014 - 18:56

Martijn vd Berghe

Momenteel prima condities in Fiss!!! Frommes ligt er grandioos bij.

Martijn vd Berghe | 17-02-2014 - 19:20

Gast

Kleinwalsertal is prima. Dalafdaling op de Fellhorn onderin erg veel pap. Op de Kanzelwand is de dalafdaling goed te doen. Morgen maar eens een dagje vertoeven op de Ifen!

Gast-8493 | 17-02-2014 - 20:12

Gast

Bedankt voor jullie dagelijkse weervoorspelling. Is er een mogelijkheid dat ook de Pyreneen kunnen worden besproken ?
Grtjs vanuit Belgie

Gast-8494 | 18-02-2014 - 08:11

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord