Koufront met sneeuw trekt over Alpen

Gisteren hadden we zoals verwacht te maken met een opkomende zuid-noord  "overdruk" wat resulteerde in een krachtige Südföhn. In de föhndalen nam de wind toe tot 70 a 90 km/ en in de bergen werden windsnelheden bereikt van 90 tot 130 km/h. Naast de wind kon ook het kwik flink gaan uithalen met lokaal in de föhndalen temperaturen die opliepen tot 17 a 18 graden. München meldde zelfs 20 graden maar deze waarde moeten we met een korreltje  zout nemen gezien de locatie en vooral ook specificatie van het desbetreffende weerstation. Ook hogerop werd het een heel stuk zachter met op 1600 meter lokaal zelfs 16 graden, dat is een graad of 18 hoger dan we normaal rond deze tijd mogen verwachten !


föhnvenster (Lücke) boven de Grote Aletschgletsjer en Walliser Alpen gezien vanaf
het Jungfraujoch in de Berner Alpen gistermiddag

Boven de westelijke Alpen en Jura lag in de ochtend al bewolking met neerslag behorende bij een koufront dat van het westen uit naderde. Overdag stagneerde dit front echter in zijn oostwaartse beweging wat er voor zorgde dat het naar het oosten toe de gehele dag föhnig opgeklaard bleef en we al met al toch nog een heel mooie dag kregen. Enkel de wind was gisteren op veel plaatsen een storende factor maar op de wat meer beschutte pistes was het met de zon erbij toch prima vertoeven. Dit gold met name voor de oostelijke Alpen waar de zon gedurende een groot deel van de dag aan het zwerk stond.

Ook de bewolking en neerslag aan de Alpenzuidkant hadden weinig te betekenen en ook hier bleef het meest droog. In de loop van de avond ging de föhn in de westelijk Alpen er van west naar oost geleidelijk steeds verder uit en kon ook de neerslag zich verder naar het oosten toe uitbreiden. Met het einde van de föhn kon ook de temperatuur aan de Alpennoordkant en inner-alpin weer een dalende trend gaan inzetten. In de loop van de nacht trok het koufront met neerslag verder over de westelijke Alpen naar het oosten en op moment van dit schrijven sneeuwt en regent het in vrijwel de gehele westelijk Alpen tot over de Vorarlberg en Tirol.


Sneeuw vanmorgen in het Franse Meribel....


...en de Zwitserse Bettmeralp


...en inmiddels ook in Gerlos

Vandaag is het in de westelijke Alpen bewolkt en steeds weer valt er regen en boven de 800 tot 1000 meter sneeuw. De zuidwestelijke Franse Alpen komen echter alweer in zachtere lucht te liggen en hier ligt de sneeuwvalgrens een stuk hoger.  Op 2000 meter varieert de temperatuur van - 5 in de noordelijke Alpen tot net iets boven nul in de Alpes Maritimes. Ook het nulgraden niveau kent vandaag grote verschillen tussen noord en zuidwest. Terwijl deze in de noordelijk Alpen rond de 1000 meter zal gaan uitkomen stijgt deze in het zuidwesten tot 1800 a 2200 meter !

Ook de oostelijke Alpen krijgen vandaag te maken met het opkomende koufront en neerslag. Het is hier eveneens bewolkt en laatste föhnige opklaringen, nu nog boven de Steiermark en oostelijke daarvan, worden verder richting het oosten verdreven. Van het westen uit gaat het geleidelijk overal regenen en sneeuwen en met het vorderen van de dag neemt ook de neerslag aan intensiteit toe. De de meeste neerslag wordt berekend  vanaf de zuidelijke Kalkalpen (Alpi Orobie) tot over de Silvretta en Tauern alsmede ook over  de Karawanken (zuid Karinthië en Slovenië) en Julische Alpen (Alpi Giulie) wordt berekend. De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 800 a 1200 meter ten noorden van de hoofdkam en tussen de 1400 en 1800 meter in het grensgebied met Slovenië en Italië.


WRF met de berekende neerslag (sneeuw) cumulatief voor de komende 24 uur

Neerslag -sneeuwval
In de westelijke Alpen valt tot maandagochtend tussen de 5 en 25cm aan Neuschnee. In het gebied rondom de Lepontinische Alpen (grensgebied Ticino. Graubünden ) kan lokaal ook nog wat meer gaan vallen. In de oostelijke Alpen gaat de meeste sneeuw vallen in de Julische Alpen en langs de hoofdkam van de Bergamasker Alpen. Hier mag men tot maandagochtend rekenen op 20 tot 30 en lokaal in de Julische Alpen 30 tot 40cm. Elders valt er tussen de 5 en 15cm Neuschnee, de hoogste waardes voor de zuidkant.

In de nacht op maandag en morgenochtend kan er in het gehele Alpengebied nog (lichte) regen of sneeuw vallen waarbij de neerslag zich gaandeweg het vorderen van de dag naar het zuidoosten verplaatst. In de loop van de dag wordt het dan in de westelijke Alpen weer droog en op steeds meer plaatsen breekt de bewolking en komt de zon tevoorschijn. De oostelijke Alpen hebben maandag tot in de middag en avond deels nog te maken met hardnekkige (rest)bewolking maar ook hier gaat het  later in de middag opklaren. Meer bewolking en ook neerslag zit maandag  nog in het oosten en vooral het zuidoosten. In de loop van de avond neemt gaat ook hier de neerslag eruit  en wordt het geleidelijk droog met opklaringen later op de avond en in de nacht. De sneeuwvalgrens varieert sterk tussen 700 a 1000 meter in het noorden en noordoosten, lokaal ook nog wat lager en tussen de 1100 en 1700 meter in het zuiden waarbij we aan de zuidkant weer een stijgende trend zien. 


Ondanks de föhn gisteren toch nog prima weer in de omgeving Hohsaas (Wallis).
Volgende week gaan we op herhaling met  hele mooie dagen en perecte condities

De vers gevallen sneeuw nemen we dan lekker mee de nieuwe week in en dinsdag kunnen we met de invloed van een tussenhoog daar heerlijk van gaan genieten. We zitten dan tussen de storingen in en onder invloed van hogedruk zal de zon volop schijnen. Weliswaar hebben we weer te maken met een zuidelijke tot zuidwestelijk stroming met een zwakke Südföhn maar ik denk dat de meeste van ons daarover niet zullen klagen. Integendeel, juist deze combinatie van verse sneeuw, aangename temperaturen en vooral ook de zon is dat wat de meeste wintersporters willen. Heerlijk skiweer dus en ook op de terrasje wordt het gewoon genieten. In de loop van de dag zien we in de westelijke Alpen al wel wat hogere bewolking vanuit het zuiden en westen opdoemen als voorbode op een weersverslechtering op de woensdag. De oostelijke Alpen zullen met een beetje geluk ook dan nog kunnen profiteren van de gunstige invloed van het wegtrekkende tussenhoog.

Woensdag trekt er dus van west naar oost een volgende storing met wat neerslag door (koufrontje) waarbij de sneeuwvalgrens zal meest tussen de 900 en 1300 meter pendelen.Donderdag dan weer een herhaling van zetten. De neerslag trekt naar het oosten weg en opnieuw profiteren we  tussen de storingen in van zwakke hogedrukinvloed. Donderdag overdag zou het mist de timing klopt opnieuw een mooie dag gaan moeten worden met waarschijnlijk in de ochtend nog wat restbewolking in de oostelijke Alpen en in de middag opkomende (hogere) bewolking in het westen. 


WRF met de totale neerslaghoeveelheden (sneeuw) voor de komend week

Toenemende hogedruk
Deze bewolking heeft te maken met een opkomende frotnale storing behorende bij een actieve depressie die in de periode van vrijdag tot zondag vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse eilanden naar het noorden van Scandinavië gaat trekken. Gelijktijdig zien we echter een gebied van hogedruk vanaf de Azoren afkoppelen en meelopen. Doordat het Azorenhoog tijdelijk wat op welft richting IJsland draait de stroming naar west tot noordwest. In het weekend zou het hoog dan met zijn as precies over de Alpen gaan verlopen waardoor de stroming een oost tot noordoost component gaat krijgen. Vanaf het continent kan dan drogere en weer wat koudere lucht gaan binnenstromen wat in combinatie met de hogedruk de neerslagactiviteit gaat onderdrukken. Vooral vrijdag kan echter op het koufront wat de Alpen vanuit het noordwesten nadert wat sneeuw gaan vallen met voorkeur voor de noordelijke Alpenhoofdkam. Zaterdag en zondag moet het dan droog en vooral ook zonnig gaan worden en ook het begin van de tweede krokusweek is veelbelovend !


ECMWF (zondag) met hogedruk volgend weekend boven de Alpen

Sauerland -Duitse Middelgebergtes- Tsjechie
Winterweer is in het Sauerland ver te zoeken, weliswaar ligt er overal voldoende sneeuw om te kunnen wintersporten maar daamee is dan ook meteen alles gezegd. Vandaag is het in het Sauerland onbestendig met regen en of hagelbuien en vanaf morgen gaat het hier wisselvallig verder. Daarbij komt dat vanaf morgen de temperaturen verder zullen gaan stijgen en in de lager gelegen gebieden gaat het kwik tot 7 a 11 graden oplopen. Ook in de hoger gelegen gebieden pendelt het kwik meest tussen de 3 en 5 graden. De hoger gelegen delen van de zuidelijke Duitse middelgebergten krijgen vandaag ook te maken met de sneeuw op het koufront, in de dalen regent het. Ook hier wordt het vanaf morgen weer zachter. Sneeuw ligt er echter voldoende zodat wintersport prima mogelijk is.


Sneeuwbedekt en regen(buien) vandaag in de Winterberg


Vese sneeuw daarentegen in de hogere delen van oa het Schwarzwald

Ook in de bergen van Tsjechië (Reuzengebergte) is het vooral in de lagere delen behelpen, Hogerop ligt weliswaar voldoende sneeuw (tot circa 70cm) maar ook hier heerst over het algemeen een anti winters beeld. Net als in de rest van Europa is het over de gehele linie ook deze week nog steeds te zacht en door de steeds weer zachtere periodes zullen de condities er ook hier niet bepaald beter op worden. Een winterse periode met sneeuw is ook hier niet in zicht helaas.

Tot zover, fijne dag, geniet van de sneeuw en tot mogen maar weer. Ciao (Oberwallis sneeuwval)

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. 

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Het sneeuwt in Seefeld

Gast-8399 | 16-02-2014 - 08:57

Nicole vd Velde

Gisten op de snel weg rond 21gr !niet normaal toch!!!!'

Nicole vd Velde | 16-02-2014 - 09:11

Gast

Ojee.... Morgen midweekje Winterberg wordt skiën in Slush Puppie? Kan er nog iets gezegd worden over de vooruitzichten in Sauerland?

Gast-8401 | 16-02-2014 - 09:19

Daan Busscher

@johann, topp elke keer weer dat super weerbericht! Echt mijn complimenten. Volgende week vrijdag vertrekken wij Naar Ellmau en als ik kijk naar de weersverwachting lijkt het er op dat er vrijdag en zaterdag wat sneeuw valt kunt u mij misschien iets meer vertellen of de temperaturen nog om laag gaan of is die kans vrij klein, en eventuele weersmogelijkheden?

Groet Daan

Daan Busscher | 16-02-2014 - 09:20

Oscar Lensen

@daan...ja het is bijna zo ver....hoop ook dat er echt nog sneeuw valt...bijna elke weersverwachting zet in op zacht weer voor volgende week...hoop dat het meevalt en dat we zaterdag in een witte wereld arriveren in Ellmau

Oscar Lensen | 16-02-2014 - 09:31

Appartementenhaus de Baar

Het sneeuwt in kleinwalsertal !

Appartementenhaus de Baar | 16-02-2014 - 09:31

Gast

Net terug uit Mayrhofen. Was nog wel te doen.. Alles daar gehad... Veel sneeuw.. Regen... Zon.. Toch een mooie week gehad.....

Gast-8406 | 16-02-2014 - 09:44

Marc Schouten

Op de camping in Prutz regent het op dit moment. Geen groot probleem, want boven in Fiss komt het als sneeuw uit de lucht! Mooi vers laagje vandaag.

Marc Schouten | 16-02-2014 - 09:46

Gast

Volgende week naar lenggries. Wordt daar nog meer sneeuw verwacht?

Gast-8408 | 16-02-2014 - 09:48

Gast

Vanaf volgend weekend verbetering, sneeuwval voor tsjechie?

Gast-8409 | 16-02-2014 - 10:06

Jerry van Kleij

Hier ook in hinterglemm

Jerry van Kleij | 16-02-2014 - 11:01

Gast

@johann op jullie site staat :voor spindleruv, woensdag 6 cm sneeuw? Dat isvoor de Alpen niet zo veel maar voor Tsjechie toch al iets :)
1 ding weet ik zeker volgend jaar gaan we terug naar Val Cenis, dan hebben we al zeker geen sneeuwstress ..

Gast-8411 | 16-02-2014 - 11:18

Gast

Wij zijn net terug van 3 weken skiën in Frankrijk .In Val Cenis en heel veel sneeuw het sneeuwde bijna iedere dag een top ski gebied dit was al weer de 4keer top !! het was super ⛄️

Gast-8412 | 16-02-2014 - 11:52

Gast

Nog 2 weken wachten en dan gaan wij naar samoens in de Franse alpen.
Ziet er niet heel slecht uit daar, geen sneeuw in het dorpje maar vanaf 1100mt sneeuw.
Mogelijk dat het eind februari wat kouder wordt en er ook sneeuw in het dorp blijft liggen.
En dan een week stralende zon!!!!
We gaan ervoor, nog ff 2 weken buffelen.

Gr Paul

Gast-8413 | 16-02-2014 - 12:33

Landhaus Sonnheim Lofer

updat skigebied Loferer Alm - eind van de nacht en begin van de morgen lichte motregen in het dal die inmiddels is geintensiveerd, ..... kortom het regent. Sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 meter dus in het skigebied sneeuwt het. Het lijkt een buitje voor de hele dag te zijn dus weer de nodige centimeters nieuwe sneeuw. Jammer is natuurlijk dat het de laatste weken gewoon niet voldoende wil afkoelen om de sneeuwgrens tot in de meeste dalen te brengen aan de Alpen noordkant. Neemt niet weg dat er in Lofer prima geskied kan worden en ook de dalafdaling is nog steeds in goede conditie. Grüß aus Lofer

Landhaus Sonnheim Lofer | 16-02-2014 - 12:42

Gast

Is er iemand in de skiwelt? Hopfgarten, elmau, westendorf, brixenthal? Soll? Die zijn ervaringen wil delen? Sneeuwt het daar en hoe ziet het dal eruit? Alvast bedankt!

Gast-8415 | 16-02-2014 - 13:21

Gast

www.skiwelt.at/de/webcams.html Sneeuwval vanaf 1100 meter zo te zien!

Gast-8416 | 16-02-2014 - 13:38

Gast

Over een weekje skiën in Wagrain. Volgens mij komt dat helemaal goed!

Gast-8417 | 16-02-2014 - 13:44

Johann

All -Blik op de actuele radar van WetterOnline (alleen te zien op de site)

s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/radar13h40.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/radar13h40.jpg" border="0" alt=" photo radar13h40.jpg"/>

Johann | 16-02-2014 - 13:52

Gast

Hoi hoi op dit moment sneeuwt het behoorlijk in hinterglemm Gr. Ineke

Gast-8419 | 16-02-2014 - 14:09

Gast

Regen in Soll, boven sneeuw? Zien het morgen wel. Genieten evengoed van onze vakantie.

Gast-8420 | 16-02-2014 - 14:51

Gast

Gast 8420 geniet ervan, en hou ons hier aub op de hoogte

Gast-8421 | 16-02-2014 - 15:13

Gast

Gehele dag sneeuw in Oberstdorf en het sneeuwt nog steeds

Gast-8422 | 16-02-2014 - 16:42

Gast

Hallo,

Vandaag sneeuw op de hochzeiger, de hele dag, en het sneeuwt nog steeds.
Voor de middag was het nog goed te doen, maar na de middag werd de bewolking dikker en mistig.
We zijn dan ook eerder gestopt, tijd voor een weizen!!!
De groeten en tot morgen.
Peter

Gast-8423 | 16-02-2014 - 16:57

Gast

Jongens nog een beetje sneeuw in leogang???

Gast-8424 | 16-02-2014 - 17:06

Gast

Groetjes vanuit Lermoos: Hele dag en net nog sneeuw boven en natte sneeuw onder de 1200m.
Echt super met die verse sneeuw boven. Vanaf 1e station naar onder steeds slechter tot bagger beneden.

Gast-8425 | 16-02-2014 - 17:13

Gast

In lech de hele dag reeds sneeuw, het sneeuwt nog steeds, variërend tussen mopsneus en grotere vlokken

Gast-8427 | 16-02-2014 - 17:39

Pieta P

Gisteren aangekomen in Kleinarl, vandaag eerste dag op de berg. Pistes liggen er top bij. Heerlijk kunnen skieeen. Vanaf 12.00 uur is het begonnen met sneeuwen en dat doet het nu nog steeds. Prima vooruitzicht voor morgen dus.

Pieta P | 16-02-2014 - 17:49

Gast

Hier in Fiss sneeuwt het al de gehele dag. Al met al geen supergrote hoeveelheden, maar ik denk zo,n 12 cm in totaal. De staat van de pisten vind ik eerlijk gezegd zeker niet tegenvallen, want we gingen hier vrijdagnacht met angst en beven naar toe, en schrokken van de overwegend groene lagere dalen overal.
Zelfs de dalafdaling is nog redelijk goed te doen. Nadeel zijn alleen de vele ijsplaten die we her en der zijn tegengekomen.
Vooral bij het uitstappen van de Sonnenbahn (het stukje piste naar Ladis en Berta,s kinderland) was het spekglad en heb ik vele wandelende en overstekende mensen ontzettend hard zien vallen daar.
Als het goed is hebben we morgen weer helder en zonnig weer hier, want de gehele dag één grote mistige bedoening is ook niet alles...

Gast-8429 | 16-02-2014 - 17:50

Gast

Vandaag top dag gehad in hochkrimml, hele dag sneeuw maar super pistes. Lekker kunnen skiën:)

Gast-8430 | 16-02-2014 - 17:53

Gast

Beter iets dan niets, met de sneeuw.

Gast-8431 | 16-02-2014 - 17:59

Gast

Zojuist nog even peclet in geweest val tho! Sinds gisteren avond 23u sneeuwval

Gast-8432 | 16-02-2014 - 18:09

Gast

Gast 8415, hier vanuit Ellmau. Vandaag hier verse sneeuw, het sneeuwt hier vanaf het middaguur en nu nog steeds. Boven in skiwelt is het gewoon goed skiën. Hier in Ellmau zeggen ze: skiën doen we boven, niet in het dorp! Geen zorgen over je vakantie het komt gewoon goed!

Gast-8433 | 16-02-2014 - 18:10

Gast

seefeld super ski condities!!!!!!!

Gast-8434 | 16-02-2014 - 18:14

Johann

(Ober)wallis hele dag sneeuwval, niet hard maar toch weer de nodige centimeters bij elkaar gesprokkeld. Sneeuwvalgrens (natte sneeuw) deels tot in het dal (700-680m) Vanaf circa 900 meter sneeuwbedekt -droge sneeuw. Gr

Johann | 16-02-2014 - 18:19

Eric Kromhout

Bijgaand nog een linkje naar een update van gisteren.

www.youtube.com/watch?v=4ohO1UQA51s

Vandaag boven de 1300 meter redelijk te skieen daaronder toch wel natte sneeuw en de ondergrond aardig nat.

Einde middag in het dal Skiwelt natte sneeuw daarvoor was het alleen maar regen.

Maar wie weet morgen gaat brengen.

Eric Kromhout | 16-02-2014 - 18:23

Gast

Komt goed uit Marc Schouten! Marc Schoutens (jawel, met S op het eind) gaat woensdag naar Fiss. Dat wordt genieten!

Gast-8437 | 16-02-2014 - 18:41

Dirk Pieraert

vandaag +- 20 cm neuschnee in Kleinwalsertal!

Dirk Pieraert | 16-02-2014 - 19:20

Gast

Bedankt gast8433

Gast-8439 | 16-02-2014 - 20:20

Gast

En ik hoor in de loop van de week graag meer, bedankt!

Gast-8440 | 16-02-2014 - 20:21

Gast

Sankt Johann in Tirol had vandaag vanaf 1300 meter verse sneeuw. Onder de 1300 meter viel flink wat regen. Vanaf 16:00 uur sneeuwt het ook in het dal. Er is gelukkig een aardig laagje gevallen. De dalafdalingen Baumoos (dicht) en Eichenhof (open - maar ijzig) zien er slecht uit. De loipes bij het vliegveld zijn ook in slechte staat. We gaan het doen met de nieuwe sneeuw en de verwachte zon.

Gast-8441 | 16-02-2014 - 20:26

Gast

Vandaag in het Pillerseetal - St. Jakob im Haus (850 meter ) regen en hoger op wel sneeuw. Sinds 19.00 uur sneeuwt het ook in het dal weer lekker door.

Gast-8442 | 16-02-2014 - 20:46

Gast

Dank je wel gast 8442. Wij gaan de eerste week van maart naar Fieberbrunn. Dus wij volgen alle berichten en (lokale) updates op de voet.

Gast-8443 | 16-02-2014 - 21:33

Gast

Hier in Rennweg am Katschberg vanaf vanmiddag miezeren, daarna over in zachtjes sneeuwen, ziet er goed uit.
Frans, Kassing Tours.

Gast-8444 | 16-02-2014 - 21:38

Gast

In Blatten bei Naters volop sneeuwval vandaag. Nog geen uitzicht gehad. IK hoop dat we inderdaad morgen de zon zien. Ook was er geen wind vanmiddag.

Gast-8445 | 16-02-2014 - 21:56

rené Middel

Vanaf 28-2 laat NCEP duidelijk koudere temperatuur zien. Onderschrijven jullie dit scenario ook al is het nog ver weg. Ik Vertrek 28-2 naar Silvretta.

rené Middel | 16-02-2014 - 22:21

Mitchel v A

@Gast-8422, zou u wat foto's kunnen plaatsen ?

Mvg

Mitchel v A | 16-02-2014 - 22:27

Hans Hindriks

zin in!!! nog 3 weken

Hans Hindriks | 17-02-2014 - 07:45

Gast

Net Terug uit Brixen im Thale.
Bovenop de berg ruim voldoende sneeuw hoor.
Ellmau ook goed te skieen. Eigelijk het hele gebied is goed.
Westendorf ook goed.
En je kan helemaal naar het dal skieen in brixen.
Dus geen zorgen. voor morgen.
groetjes

Gast-8477 | 17-02-2014 - 16:01

Michael Bots

Nog 10 days to Kössen (AT)... Zo'n zin in..

Jullie ook nog weg?

Michael Bots | 18-02-2014 - 08:19

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord