Sneeuw van west naar oost

Het sneeuwt in de Alpen
Gisteren kon de föhn de neerslag behorende bij een opkomend koufront nog tot de avond onderdrukken. In de loop van de avond bereikte het koufront het gebied van de Mont-Blanc en de Dauphine en trok gedurende de nacht langzaam verder oostwaarts. Op nadering van het koufront   kwam de de zuidföhn in de Zwitserse Alpen in de avond tot liggen en volgde de eerste neerslag. In de nog zachte lucht lag de sneeuwval  tussen de 2400 en 2200 meter. Tijdens de nacht daalde deze aan de noordkant van het Alpenmassief tot 1100 a 1000 meter. Ten zuiden en oosten van het scherp begrensde front regent het nog tot 1800 a 2000 meter. De meeste neerslag valt op dit moment in het oosten van de Zwitserse Alpen in Tessin en Graubünden. Ook de westelijke Oostenrijkse Alpen hebben nu reeds te maken met de eerste frontale neerslag waarbij de koudere lucht de Vorarlberg reeds bereikt het. Zo sneeuwt het bijvoorbeeld op dit moment in het  Bregenzerwald tot een hoogte van 1100 a 1000 meter en kon zich ook daar een eerste (natte) sneeuwdekje vormen.


Het zonnetje vandaag maar even vergeten, sneeuw vanmorgen in onder andere het Zwitserse Kaiseregg 1500m

Het koufront behorend bij lagedrukgebied "Quendoline" (hoe verzinnen ze het toch steeds weer met die namen bij de Deutsche Wetterdienst) trekt vandaag dus verder over de Alpen. Op en nabij het front de neerslag gevolgd door koudere maar wel weer drogere lucht. Voor het front uit dus eerst nog de zuidföhn die vandaag vooral dus nog in Oostenrijk merkbaar zal zijn. Gisteren liet ik al een kaartje zien met de groene en gele kleuren waarop mooi de scherpe begrenzing van de zachte en de koudere lucht te zien was. Vanmorgen was dit ook heel mooi hier in Wallis te zien. Ook nu weer heel mooi te zien hoe de Alpenhoofdkam het weer orografisch beïnvloed en fronten en neerslag grote moeite hebben om de hoge Alpentoppen te "overwinnen". Terwijl ik dit schrijf sneeuwt het stevig in het Aletschgebied (Bettmer en Riederalp) tot onder de 1800 meter en is het sneeuw bedekt. Her aan de overkant van het dal op Rosswald (gelijke hoogte, hemelsbreed 3 kilometer) is het gewoon nat en valt er enkel wat lichte regen of een vlok natte sneeuw. Jammer !


Kijk, dit begint er weer op te lijken: Sölden (2990m)

Tot aan de avond gaat in de westelijke Alpen en dan met name de oostelijke gedeeltes 40 tot 60 cm sneeuw vallen. De sneeuwvalgrens zakt overal tot 1300 a 1000 meter en in de Glaner Alpen en het Engadin lokaal tijdens aanhoudende neerslag sneeuw tot onder de 1000 meter. Aan de zuidkant valt sneeuw tot circa 1500 meter. In de koudere lucht is het er een stuk kouder dan tot voorheen, op 2000 meter vriest het  -2, op 3000 meter -7 en op 4000 meter bibberen met -13 graden ! Het nulgradenniveau pendelt tussen de 1700 en 1200 meter, laagste waardes naar het westen toe.

Volg de sneeuw(webcams)  in de Alpen ook via ons >> Facebook <<  platform

De oostelijke Alpen zijn dus iets later aan de beurt maar ook daar gaat het winterse bijltje vandaag vallen. Zo zal ook hier tot aan de avond in de westelijke regionen sneeuw vallen tot 1000 meter hoogte, aan de zuidkant tot circa 1500 meter. De meeste neerslag zal van west naar oost  pas later op de dag en avond dan wel de komende avond gaan vallen. De meeste sneeuw wordt voor de gebieden grenzend aan de Alpennoodkant berekend alwaar zo'n 30 tot 50 cm Neuschnee gaat vallen en in het gebied van de Bernina lokaal ook nog meer. De oostelijke Alpen hebben pre-frontaal eerst nog te maken met föhnige condities. Na föhn einde en passage van het front dan net als in de rest draaiend naar westelijke richtingen.


verdeling neerslag /sneeuwval voor de komende 24 uurt aande hand van het WRF model

In de bergen vandaag dus een eerste oktober winterinval. Houd hier rekening mee als u op pad gaat. Vele passen en wegen zullen door sneeuwval slechts met winteruitrusting begaanbaar zijn. In de bergen moet men rekening houden met toenemend lawinegevaar.

In de westelijke Alpen merken we in de middag en avond al een opkomende weersverbetering. Toenemende tussenhoog invloed onderdruk de neerslag en het gaat opklaren. Dit proces zal zich dinsdag van het westen uit verder over de Alpen uitbreiden. Het langst nat blijft het in het oosten van de Oostenrijkse Alpen. In de koude lucht en met deels heldere hemel kan het sterk afkoelen en lokaal moet met lichte en in de hogere dalen ook matige vorst rekening worden gehouden. Met de mooi besneeuwde bergen gaat dit morgen dan gegarandeerd weer mooie plaatjes opleveren. Nog even van genieten want vanaf woensdag is het vooreerst weer voorbij met de oktober winterpret. Met een opkomende Südföhn gaan de temperaturen in alle hoogtes weer flink in de lift. Ook aan de zuidkant blijft het dan echter meest droog (te weinig vocht in de lucht voor Südstau neerslag) en in de bergen staat een harde tot stormachtige zuidwestenwind. Ook op de langere termijn zit een nieuwe winterse periode er niet in. Meest waarschijnlijke scenario is een aanhoudend zachte zuidwestelijke tot zuidelijke hoogtestroming met later toenemende hogedruk invloed.


Sneeuwval ook in de Savoie, Belle Plagne (2015m)

Kijkende uit het raam dan zie ik dat het inmiddels ook hier sneeuwt en de natuur langzaam maar zeker een witte metamorfose ondergaat. lovely !
Winterse groeten vanuit de Walliser Alpen (Rosswald).

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Win een wintersport t.w.v. 1.750!

Doe mee aan deze actie van Arke en Sneeuwhoogte.nl en win! Kies hier jouw favoriete vakantie.

Ook op mobiel! Actieperiode (27-09 / 19-10)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Schrijf als eerste een reactie op dit weerbericht.

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord