Tijdelijk rustiger wintersportweer

Het is dit seizoen opvallend hoe lang de wisselvalligheid ondertussen al voortduurt. Standvastige hogedrukgebieden laten het compleet afweten, waardoor er geen dag voorbij gaat zonder dat ergens sneeuw naar beneden dwarrelt. Dat het de laatste tijd constant te zacht is voor de tijd van het jaar hoef ik U natuurlijk niet te gaan vertellen. En niet alleen de Alpenlanden hebben te maken met boven normaal zachte weersomstandigheden, want in ons eigen land zijn we zelfs hard op weg naar de 1 na zachtste winter ooit! Toch zijn er winterse signalen te bespeuren dat het rond midden volgende week flink gaat afkoelen, maar daarover straks meer!


Na een dag met veel verhinderingen In Zell am Ziller stonden gisteren alle
"seinen" weer op groen! Via de @App

 

Stilte voor de "storm"
Vandaag profiteert het Alpengebied van een zwakke rug van hoge luchtdruk die vooral in de zuidelijke Franse Alpen en tevens aan de Alpenzuidzijde voor flink wat zonnige perioden gaat zorgen. Tegelijkertijd trekt een zwakke storing in de loop van de ochtend vanuit het westen de noordelijke Alpen binnen, waardoor hier enkele sneeuwbuien tot ontwikkeling kunnen gaan komen. Er zal niet al teveel sneeuw gaan bijvallen, want er zit niet al teveel activiteit in de buienstoring die overigens wel voor wat meer bewolkte condities zorgt. De west tot noordwestelijke wind houdt zich vandaag nog vrij koest, en de temperaturen liggen vandaag rond de -6 graden C op 2000 meter, waarbij het in de oostelijke Alpen enkele graden kouder is. In het oosten van Karinthië en in de Steiermark kan er onder invloed van een Adriatisch lagedrukgebied vandaag nog wel even sneeuw van betekenis gaan vallen, maar de activiteit neemt hiervan in de middag snel verder in betekenis af.


Schitterend plaatje vanuit Blatten via de @App

Onbestendiger en föhnstorm op zaterdag
Na het wat rustigere weer op woensdag, keert vanaf donderdag de onrust in de atmosfeer volledig terug. Een actief lagedrukgebied trekt via Ierland in de richting van zuid Scandinavië, en het bijbehorende frontensysteem dendert op donderdagochtend het westelijke Alpenruim binnen. Hierdoor vanaf donderdag ochtend vanuit het westen opkomende regen en sneeuw, waarbij de sneeuwvalgrens tussen de 1300 en de 1600 meter komt te liggen. De neerslag concentreert zich in eerste instantie op de centrale en noord Franse Alpen alsmede op de Zwitserse Jura, maar trekt vrij snel verder oostwaarts. De meeste sneeuw lijkt bestemd te zijn voor de westelijke stauhellingen aan de Franse en Zwitserse westkant, waarbij gemiddeld tussen de 15 en 45 cm sneeuw opgemeten kan gaan worden. Vrijdag nemen de neerslagkansen dan weer tijdelijk af, maar in de Franse Alpen kunnen nog steeds enkele geïsoleerde sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen. Later op de dag gaat de bewolking vanuit het zuidwesten weer snel toenemen, en trekt de zuidwestelijke wind op de nadering van een nieuw frontensysteem flink aan!


Op zaterdag moeten we nog een keer afrekenen met een föhnstorm!

Zaterdag tijdelijk veel wind
Op zaterdag moeten we echt even door de warme en stormachtige spreekwoordelijke zure appel gaan heenbijten. Aan de voorzijde van een actieve Atlantische depressie wordt tijdelijk zeer zachte maritiem subtropische lucht richting de Alpen geblazen, waardoor de temperaturen tijdelijk flink oplopen. Tegelijkertijd steekt er door de toenemende luchtdrukverschillen een zeer zware Südföhn op, waardoor het er allemaal niet prettiger op wordt. Tevens wordt er tegen de zuidwestelijk georiënteerde stauhellingen weer veel neerslag verwacht, die zich gezien het stromingspatroon vooral concentreert op de zuidelijke Alpen. De neerlagclusters komen tot en met zondag met hoeveelheden van tussen 35 en 70 cm op de proppen, waarbij de grootste hoeveelheden rond het Zwitserse Tessin en Graubünden worden berekend.


Fraai plaatje uit de buurt van Sexten via @Johann

IJzige winterinval op termijn?
De laatste runs van het toonaangevende ECMWF tonen toch weer spectaculair winters! Rond woensdag zien we in eerste instantie de opbouw van een hoogte-rug in de weerkaarten terug, die mooi via het westen van Frankrijk in de richting van de Noorse zee gaat opbouwen. Hierdoor gaat het windpatroon in de Alpenlanden finaal om, en zet zich een noordelijk stromingsregime in.


Opbouw van de hoogte-rug op woensdag in beeld. nordstau in ontwikkeling?

Complete winterinval op termijn?
Het is vanmorgen feest bij enkele ensemble-leden, waarbij het Amerikaanse GFS nog wat aarzelt, maar vooral het ECMWF diepwinterse trekjes vertoond. Dit model komt werkelijk met een schitterende winterse luchtdrukverdeling op de proppen die ik de gehele winter nog niet heb gezien! De opbouwende rugas lijkt in dit scenario contact te gaan zoeken met een opbouwend Arctisch hoog, dat zich zich van Spitsbergen richting midden Scandinavië wil gaan versterken. Tegelijkertijd ontwikkelen zich lagedrukgebieden van het Iberisch schiereiland naar zuidoost Europa, en kan er een ijzig koude noordoostelijke stroming op gang gaan komen. Als deze trend gaat doorzetten valt de winter eind volgende week alsnog meedogenloos in, met in de Alpen vorst tot in de dalen en ook voor ons eigen land een late winterse surprise! We kijken met spanning hoe deze situatie zich verder zal gaan ontwikkelen en houden jullie met extra updates op de hoogte!


Een werkelijk winterse droomkaart. Als dit scenario doorzet, duiken we eind
volgende week compleet de winter in!

 

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.

Met vriendelijke groet,


Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Niels  van Bockel

Weer wat verse sneeuw gevallen in winterberg! Foto's volgen straks!

Gr Niels

Niels van Bockel | 12-02-2014 - 08:59

Gast

Gaat het midden volgende week afkoelen en wat bijsneeuwen in het reuzengebergte? Of is het alleen voor de Alpen?

Gast-8213 | 12-02-2014 - 09:21

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Thx Niels! Gr en have fun :-)

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-02-2014 - 09:28

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 8123. Zoals het er nu naar uitziet krijgen grote delen van Europa hiermee te maken, dus ook Tsjechië. Voor de precieze details is het nog even afwachten. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-02-2014 - 09:30

Gast

Volgens de Oostenrijkse weerdiensten gaat begin volgende week de stroming draaien naar noordelijke richting met lagere temperaturen en sneeuw tot in de dalen. Voor veel mensen in de krokus toch een prettog vooruitzicht.

Gast-8216 | 12-02-2014 - 09:36

Gast

Gaat het morgen weer sneeuwen in Winterberg?
We willen vrijdag graag gaan snowboarden :)

Gast-8217 | 12-02-2014 - 09:45

Gast

nog wat nieuws voor vrijdagavond/nacht richting les deux alpes?

Gast-8218 | 12-02-2014 - 09:45

Gast

Ik vind dat we recht heb op winter in maart! Een paar felle koude dagen, zou de natuur ook goed doen.

Gast-8219 | 12-02-2014 - 09:46

Gast

Winterberg ziet er voor de moment goed uit! De komende dagen zullen ze daar toch even op de tanden moeten bijten. Zeker vrijdag, zaterdag en de start van zondag zien er relatief warm uit. Maar normaal moeten ze deze piek wel kunnen overleven...

Gast-8220 | 12-02-2014 - 09:48

Gast

Hallo,laten jullie het weten ,wat meer over tjsechie, we krijgen weer hoop,ben benieuwd!!

Gast-8221 | 12-02-2014 - 09:56

Alex Cheynsie

Ben al het ganse seizoen iedere dag jullie weerberichten aan het lezen en ik heb al een aardig zicht erop wat met de specifieke termen bedoeld wordt. Maar ik heb nog enkele vraagjes waar ik momenteel niet echt een antwoord op vind.
Ten eerste als er sudfohn opsteekt, is dat dan enkel in de oostenrijkse dalen dat dit vooral voelbaar is, of kom je dit ook tegen in de noordelijke franse alpen?
En ten tweede, eigelijk samenhangend en de eerste vraag, bij welke stroming hebben de franse alpen het meeste kans op behoorlijke dumpen?

Alex Cheynsie | 12-02-2014 - 10:14

Rob  Van Der Kooi

Michael- gaat deze koude inval dan gepaard met neerslag of kunnen we mooi maar koud weer verwachten

Rob Van Der Kooi | 12-02-2014 - 10:27

Gast

Michael, is er voor midden volgende week enkel sprake van een (droge?) koude-inval of zou dit ook gepaard kunnen gaan met (veel?) verse sneeuw?

Gast-8224 | 12-02-2014 - 10:31

Luc  Cap

Ik hoop ook op een stevige wintrrprik in de Lage Landen. Voor wat heb ik er anders winterbanden opgezet haha :-)

Luc Cap | 12-02-2014 - 10:34

Gast

Pfffff stond er eindelijk een keer een leuke sneeuwverrassing voor zondag op de kaart, is er nu niks meer van over! We gaan 21 feb richting neukirchen en zou leuk zijn als er in het dal ook wat sneeuw zou liggen! Duinen nog maar ff!!!!
Groet Rick

Gast-8226 | 12-02-2014 - 10:40

Steven V.

Is er in het koude weertype zoals half volgende week voorspeld wodt, dan plaats paats voor mooi weer met zon in de bergen ?

Steven V. | 12-02-2014 - 10:41

Gast

Michael, je hebt het wel over een termijn van > 10 dagen vooruit ! Gfs gaat niet mee in deze ontwikkeling.......dus puur gokken ! Maar wel leuk !!
Gr. Marcel

Gast-8228 | 12-02-2014 - 10:42

Thijs Briggeman

Ik hoop ten zeerste dat de ontwikkelingen zoals de modellen aangeven ook gaan gebeuren. Voor zondag werd voor Saalbach nog 23cm vers gegeven, maar dit is nu al weer gereduceerd tot 10cm op maandag. Op zondag zijn de temperaturen zelfs in de +5 terug te vinden.

Ach, 22 februari is nog ver weg en de vooruitzichten dus goed. We blijven duimen!

@Alexander Ik volg de site nu al weer een paar jaar (sinds dit jaar met registratie), maar ik kan je vertellen dat de Franse Alpen over het algemeen het meeste sneeuw vangen als de stroming westelijk is. NW of N kan ook nog wel geloof ik. Dat neemt niet weg dat gebieden als de Piemonte het juist weer moeten hebben van een zuidelijke stroming.

Föhn kom je overal tegen aan de andere kant de Alpen hoofdkam ten opzicht van de windrichting. Dus als wind uit het zuiden komt zal denk ik de Föhn voornamelijk goed voelbaar zijn in Oostenrijk, maar zullen de gebieden ten westen van de hoofdkam in Frankrijk er ook wel wat van merken. Daarnaast liggen de gebieden in Frankrijk zo hoog in vergelijking met Oostenrijk, dat ze er daar überhaupt wat minder last van hebben.

Ik geloof dat het zo ongeveer werkt voor je beide vragen, maar correct me if I'm wrong!

Thijs Briggeman | 12-02-2014 - 10:46

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goedemorgen Marcel. Uit ervaring weet ik dat GFS op de langere termijn niet altijd even betrouwbaar is. Wij geven alleen de trend aan, hoe het weerbeeld zich in de loop van volgende week eventueel kan gaan ontwikkelen. Dus zeker geen gokken! Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-02-2014 - 11:07

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel Thijs voor je reactie richting Alexander. Nog even ter aanvulling. Voor de Föhn zijn er twee zaken van belang. In de eerste plaats de windrichting, en in tweede plaats de geografische ligging van de berg tav luchtstroming. Als de wind loodrecht, dus in een hoek van 90 gr naar de berg toestroomt is het verschijnsel het sterkst. Bij elke afwijking in wind tav het ideale 90 gr plaatje wordt het patroon al beïnvloed, waardoor de lokale verschillen op relatief kleine afstand soms enorm groot kunnen zijn. En tav sneeuw voor de Franse Alpen: zuidelijke Franse Alpen, zw tot z stroming. Centrale Franse Alpen west, en noordelijke Franse wat meer noordwest gradiënt voor de meeste sneeuw. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-02-2014 - 11:23

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Gast 8224. In eerste instantie sneeuwrijk voor de Alpennoordzijde, maar later vrij droog koud winterweer door aanvoer van continentaal Arctische luchtmassa's. Dit alles natuurlijk nog onder voorbehoud hè ;-) Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-02-2014 - 11:27

Gast

Hey klein toevoeging voor stroming franse alpen. Oost (zogenaamde retour d' est) zorgt voor enorme sneeuwhoeveelheden in haute maurienne tot (meestal) val d' isere en de oostelijke queyras, maar bijna niks in de andere!

Gast-8233 | 12-02-2014 - 11:35

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel voor de aanvulling gast 8233. Zoals je terecht al aangeeft kan een "onderdoor" trekkend laag met een ingedraaide occlusie ook voor de nodige sneeuwverrassingen gaan zorgen. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-02-2014 - 11:43

Gast

De ruim 20cm sneeuw die nu voor Saas Fee in de verwachting staat, gaat die nu wel vallen, of kan de Sudfohn weer parten gaan spelen, waardoor er net als de afgelopen weken maar weer een paar cm overblijft?(@Johann)

Gast-8235 | 12-02-2014 - 11:48

Gast

Michael, ligt de betrouwbaarheid van de 10 dagen plus voorspelling per definitie niet ruim onder de 50% ?.........dus zoals je zelf zegt "een trend zoals die zich zou kunnen ontwikkelen " ......of niet natuurlijk ! Misschien een idee om de betrouwbaarheid van de voorspelling ook weer te geven, zoals bijv bij Arpav - Dolomitie Meteo. Neemt niet weg dat ik de mogelijk lange termijn verwachting het eerste lees........terwijl ik weet dat er een grote korrel zout overheen moet. Maar het weer van vanmiddag of morgen kunnen we allemaal wel voorspellen. Ik schrijf dit omdat de lange termijn verwachting van vanmorgen mij prettig verraste en dan vergeet ik nogal graag die korrel zout.
Ga zo door! Mvg Marcel.

Gast-8236 | 12-02-2014 - 12:03

Gast

Is er iemand momenteel in de skiwelt? Omgeving hopfgarten of westendorf die iets over de situatie kan roepen? Alvast bedankt!

Gast-8237 | 12-02-2014 - 12:46

Landhaus Sonnheim Lofer

update Loferer Alm, vandaag overwegend bewolkt, temperatuur in het dorp rond de 3 graden in het skigebied rond het vriespunt. Kortom een dag dat de sneeuw niet echt veel te lijden heeft van het weer. Vanoachtend nog even een rondje wezen skien en kann niet anders zeggen dat alles er momenteel prima bij ligt (met uitzondering van de Postalm, is dan ook gesloten). Ook de dalafdaling is prima te skien, wel hier en daar en dunne plek. Grüß aus Lofer

Landhaus Sonnheim Lofer | 12-02-2014 - 12:56

Gast

Ik volg de berichten elke dag al 2 maanden lang wat een feest om iedere ochtend weer te lezen! Hoop dat de condities in Saalbach/Hinterglemm/Leogang goed blijven!! En ook wat verse sneeuw voor de dalen voor wat sneeuwpret voor me neefjes en nichtjes!

Gast-8239 | 12-02-2014 - 13:06

Dirk Pieraert

Vanmorgen weer gaan skiën in Mittelberg en heubergarena, hier bij ons in het Kleinwalsertal (Vorarlberg), vanmorgen heeft het zo'n 5cm gesneeuwd. De pistes liggen er nog altijd heerlijk bij en ook de verbinding Mittelberg/Hirschegg enz was nog goed. De zuiderhellingen zijn wel bijna kaal maar zolang de pistes en wandelwegen goed zijn... Gr dirk uit Hirschegg

Dirk Pieraert | 12-02-2014 - 15:15

Rymt Citroen

Hopelijk blijven de verwachtingen/voorspellingen nu eindelijk eens langer intact en kunnen we volgende week eindelijk eens van een winter gaan genieten.

Rymt Citroen | 12-02-2014 - 15:34

Gast

ik hoop idd ook wat kouder weer in de lage landen....

hoe zijn de kansen ?

Gast-8242 | 12-02-2014 - 15:36

Phil ip

@Michael,

Als ik op de kaarten van GFS kijk zie ik neerslag ( sneeuw ) in Winterberg vanaf morgen tot vrijdag.
En nog geen beetje ook, dacht aan een +/- 20cm, klopt dit?

Phil ip | 12-02-2014 - 15:53

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Philip. Klopt. 10 tot 15 cm sneeuw moet mogelijk zijn. Vanaf vrijdagnacht echter ook hier flink zachter, met een nulgradenniveau dat flink gaat stijgen. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 12-02-2014 - 16:52

Gast

Veel sneeuw erbij in Kirchberg Tirol volgendeweek zou mooi zijn Michael..!!

Gast-8245 | 12-02-2014 - 17:11

Gast

@ Philip of Michael, profiteert het reuzengebergte mee van deze sneeuw :)

Gast-8246 | 12-02-2014 - 18:17

Gast

Komt er vanavond nog een update.met vr groet

Gast-8247 | 12-02-2014 - 18:57

Gast

@Gast 8247 morgen om 8:30 staat er weer een nieuwe op:)

Gast-8248 | 12-02-2014 - 20:05

Niels  van Bockel

@ All, net terug uit Winterberg. Afgelopen nacht weer 5 a 10 cm bijgevallen. Het werd snel ijzig op de toppen en slush beneden.. Heerlijk kunnen skiën en een mooie zonnige dag gehad.. Mensen, ga snel naar het Sauerland voor één of meerdere dagen, want voor je het weet is het weer groen..

Foto's geupload dus check zelf!

Gr Niels

Niels van Bockel | 12-02-2014 - 20:51

Mitchel v A

Het windpatroon zal rond woensdag een noordelijk stromingsregime inzetten, betekent dat dat het voor de krokusvakantie in Noord-Oostenrijk/Zuid-Duitsland allemaal goed komt ?
Mvg mitchel

Mitchel v A | 12-02-2014 - 21:09

Gast

Wij zijn in het afgelopen weekend in Westendorf geweest. Dalafdaling matig maar nog wel te doen. Boven is het redelijk tot ok. Wel zijn de verbindingstukken snel kaal en dus aan de ijzige kant. Tip: ga omhoog bij Brixen en dan richting Scheffau/Elmau. Pistes waren daar beter. Dalafdaling aan de kant van Brixen is gesloten dus met de gondel terug. Veel plezier daar.
Rob

Gast-8251 | 12-02-2014 - 21:58

Gast

Hopelijk valt er nog wat in de skiwelt, nog een dag of 10 en dan hopen we te genieten, zo lang op gewacht en zo hard voor gespaard, ik hoop niet dat het tegenvalt...

Gast-8252 | 13-02-2014 - 01:03

Gast

Misschien wel misschien niet
Gast 8252

Gast-8366 | 15-02-2014 - 07:15

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord