Föhneinde

Het was gisteren op veel plaatsen een vrij onaangename dag, waarbij vooral de hinderlijke Südföhn op de hoger gelegen pistes flink tekeer ging. De sneeuwverstuivingen waren in het hooggebergte lokaal soms vrij goed waarneembaar, en vele liften bleven door de zware föhnstorm gesloten. Dit zijn van die dagen dat je je er maar bij neer moet leggen, en het goede nieuws is dat we gelukkig enkele dagen van die irritante wind verlost zijn.


Balen in Zell am Ziller. Bijna alle liften bleven door de zware
föhnstorm gisteren gesloten! Via @App

Opstuivende sneeuw verraad de zware föhnstorm via @WengenSwiss

Veel zon in het zuidwesten vandaag
Het heeft de afgelopen nacht vooral in de Graubünden, de Vorarlberg en Südtirol flink door gesneeuwd waarbij de Südföhn van west naar oost op steeds meer plaatsen moest gaan inboeten. Vanuit het westen stoomt er langzaam wat koudere lucht het Alpenruim binnen, waarbij het nulgradenniveau daalt naar gemiddeldes van tussen de 1000 en 1400 meter hoogte. In de omgeving van de Mont Blanc, Dauphiné en les Alpes Maritimes beloofd het vandaag een prachtige wintersportdag te gaan worden, waarbij een hoofdrol voor de zon is weggelegd. Met aanzienlijk minder wind, die overigens vrij zwak uit meest noordelijke richtingen waait wordt het vandaag een topdag in deze gebieden!


Winterwonderland via @SwissTourism

Sneeuw voor oostelijke Alpen
De storing die gisteren vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen voor sneeuw heeft gezorgd, beïnvloedt vandaag het weer nog in een vrij groot gedeelte van de oostelijke Alpenregio. Het vanuit het westen binnenstromende koufront legt de vervelende Südföhn uiteindelijk het zwijgen op, waarbij het op veel plaatsen aanvankelijk flink door sneeuwd. Later op de dag trekt de sneeuwval zich wat verder zuidoostwaarts terug, en komt het zwaartepunt in de middag meer in de buurt van Ost Tirol en de oostelijke Dolomieten te liggen. In de noordelijke gebieden kan er vandaag tussen de 5 en 20 cm verse sneeuw verwelkomd worden, en in de meer zuidelijk gelegen gebieden komen zelfs waardes van tussen de 20 en 40 cm binnen handbereik.


Mooie actiefoto vanuit de omgeving van Lofer in het Salzburgerland via @App

Woensdag mooiste dag van de week
Vandaag zien we dus in de Franse en west Zwitserse en Italiaanse Alpen de zon er al goed bijkomen. Morgen zet die weersverbetering nog verder door, wanneer een rug van hoge luchtdruk precies boven de Alpen komt te liggen. Het beloofd hierdoor een stralende dag te gaan worden waarbij vooral de wind minder aanwezig zal zijn. Het is niet erg koud, want ik verwacht dat het nulgradenniveau rond de 1800 à 2000m zal komen te gaan liggen. De oostelijke Alpen blijven in eerste instantie vooral aan de noordzijde nog gevoelig voor enkele sneeuwbuien, maar ook hier zal in de middag vanuit het westen de zon er steeds meer gaan bijkomen.


Volop zon in de westelijke Alpen, en aanvankelijk nog sneeuwecho's
verder oostwaarts. Bron Wetteronline

Toenemend wisselvallig met opnieuw een föhnstorm op zaterdag
Helaas zit een wat langere stabiele periode met zonnig wintersportweer er voorlopig niet in voor de Alpenlanden. Op de weerkaarten zien we op donderdag een vrij actief lagedrukgbied in de buurt van de Hebriden terug, en de bijbehorende fronten trekken op donderdag vanuit het westen het Alpengebied binnen. De zuidwestelijke tot westelijke wind gaat weer flink aantrekken en in de loop van de ochtend trekken regen en sneeuwbuien het westelijke Alpenruim binnen, waarbij de sneeuwvalgrens rond de 1400 à 1500 m komt te liggen. Het westen van Oostenrijk krijgt hier in de middag ook mee te maken, waarbij de buien zich vooral concentreren op de Vorarlberg en het noorden van Tirol. Verder oostwaarts richting Öber Osterreich en de Steiermark profiteert men aanvankelijk nog van de zon, maar ook hier zal later de bewolking verder gaan toenemen.


Opnieuw föhnstorm op zaterdag
 


Het wordt zaterdag weer afzien met een zwaar opkomende Südföhn!

Weerbeeld langere termijn
Aankomend weekend zien we een tijdelijke verzachting in de Alpen optreden. Een actief lagedrukgebied trekt via Schotland Scandinavië binnen, waarbij aan de voorzijde vrij zachte maritiem subtropische luchtmassa's worden aangevoerd. Vooral op zaterdag zal het door de zeer sterk aantrekkende wind niet echt plezierig zijn op de pistes, maar gelukkig betreft het een zogenaamde "wisseldag" dus valt het uiteindelijk voor de meeste wintersporters nog wel mee. Nog iets verder kijkend is er van het koude scenario op langere termijn, met winterse vooruitzichten tot in de dalen weinig meer over gebleven. Het ECMWF positioneert het hogedrukgebied in zijn laatste run al weer flink verder oostwaarts, waardoor de koude instroom er volgens de laatste gegevens niet in zit helaas. Nu spreken we over een termijn van over ruim een week, dus moeten we ten aanzien van deze verre vooruitzichten natuurlijk nog de bekende slag om de arm gaan nemen. Toch zie ik midden volgende week wel voorzichtige nordstau signalen in de diverse modellen terug en moeten we morgen maar eens kijken of deze zich nog wat sterker in de analyses gaan ontwikkelen.


Temperatuur analyse op 1500 en 5000m, met vooral op zaterdag
tijdelijk flink oplopende temperaturen


Schitterend weer in het Franse Courchevel in Les 3 Vallées

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht.

Met vriendelijke groet,

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Good morning!!!, super, elke dag weer nieuws jullie zijn dr maar druk mee, ik hoop dat jullie achter in deze week wat meer over tjsechie kunnen vertellen ,we gaan vrij 21 e weg dus ,nu nog te ver weg om zekerheden te geven ,maar hoop dat je dan nog positieve ontwikkelingen kunt vertellen.

Gast-8162 | 11-02-2014 - 08:38

Gast

Gisteravond hier in het dal van flachau wat regen maar vanochtend toch weer dikke vlokken die nu motvlokjes zijn geworden. Ben benieuwd wat we boven aantreffen. In ieder geval goede sneeuw na een dumpje paar dagen geleden. Kortom goede omstandigheden.

Gast-8163 | 11-02-2014 - 08:44

Gast

Moge, iemand een update over omgeving hopfgarten?

Gast-8164 | 11-02-2014 - 08:48

Gast

Heeft het gesneeuwd in de skiwelt? Zo ja hoeveel? Bedankt alvast

Gast-8165 | 11-02-2014 - 08:48

Gast

Hoe zal het zijn voor de belgische krokus 1ma 9ma ik weet het is nog vroeg maar zit al te trappelen om naar imst tirol te gaan

Gast-8166 | 11-02-2014 - 08:50

Gast

Hier in St. Anton am Arlberg is het zwaar bewolkt en sneeuwt het ligt. We hadden toch wel gehoopt op eindelijk weer eens wat zon!

Gast-8167 | 11-02-2014 - 08:54

Gast

Ik ben ook wel benieuwd zoals Gast 8166, zelfde periode 1/3-10/3, maar dan in het momenteel bijna groene stubaital.
groetjes,
Anton

Gast-8168 | 11-02-2014 - 09:09

Jack E

Yeahhhh weer een nacht verder;) Nog 10 nachtjes voordat we weer richting Berwang gaan....

Jack E | 11-02-2014 - 09:14

GJ Dannenberg

@gast 8163 Vertel aan het eind van de dag nog een keer hoe het boven was alvast bedankt.\
Groetjes GJ D

GJ Dannenberg | 11-02-2014 - 09:20

Gast

Micheal wat is jou gevoel over de temperatuur van zaterdag? Hoorde 15 graden in oostenrijk voor bij komen

Gast-8171 | 11-02-2014 - 09:34

Gast

Weer verse sneeuw in st johan tirol....pistes zijn goed!

Gast-8172 | 11-02-2014 - 09:52

Gast

Goedemorgen Johan
Kan je wat vertellen over de verwachting in Kleinwalsertal (Voralberg)? Alvast bedankt!

Gast-8173 | 11-02-2014 - 10:16

Gast

Kom net terug uit Hochzeiger.
Super goede sneeuw (30 cm gevallen in weekend..) en was gisteren top ski-weertje en de pistes lagen er prachtig bij..1 maart gaan we weer.

Gast-8174 | 11-02-2014 - 10:22

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 8171. Zaterdag kan de temperatuur in de bekende noordelijke Föhn dalen zoals bv Feldkirch tijdelijk flink gaan oplopen. Gelukkig is het maar van tijdelijke aard, en is het een "wisseldag" waarbij de meeste mensen toch onderweg zijn. Niets om je verder over ongerust te gaan maken, want later verwachten we weer de instroom van wat koudere lucht. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 11-02-2014 - 10:25

Gast

Ik ga de 2e week van Maart naar Zell am see, hoop op veel sneeuw, op de berg en in het dal!
Ik kan niet wachten om te gaan!

Gast-8177 | 11-02-2014 - 10:28

Martijn vd Berghe

@Michael, bedankt voor je update van vandaag weer. We waren van plan om zaterdag al de piste op te gaan maar nu er mogelijk een flinke wind staat, bekijken we het nog wel even. Dank je!!!

Martijn vd Berghe | 11-02-2014 - 10:30

Gast

Ik zoek elke dag bovenin in het zoekhokje even het dorp op waar ik heen ga om te kijken wat de weersvoorspellingen zijn......

Gast-8179 | 11-02-2014 - 10:30

Gast

Hoi Michael,

Bedankt voor het telkens leuke weerberichten, het is een plezier om te lezen! Er wordt geschreven over de fohn storm van zaterdag, geld dat voor gehele alpengebied. Ik stel deze vraag omdat we graag een weekendje willen skiën in Solden, zal daar ook de kans groot zijn dat de liften sluiten op de hoger gelegen gedeeltes?

Vriendelijke groet,
Rudy

Gast-8180 | 11-02-2014 - 10:53

Gast

@gast8179 het wil nog wel eens verschillen, de werkelijkheid en de aangegeven centimeters op de site, zo krijg ik via de app elke dag een berichtje dat er verse sneeuw is gevallen, echter blijven de cm hetzelfde.... Dus een reactie van iemand die er daadwerkelijk is, daar heb je het meeste aan

Gast-8181 | 11-02-2014 - 11:02

Gast

Hoi Rudy. De Föhnstorm zet in de nacht van vrijdag op zaterdag vanuit het westen in, en treft in eerste instantie vooral de west Zwiterse Alpen, maar breidt zijn invloedssfeer vrij snel in de richting van Oostenrijk uit. Ik denk dat met de slechte vooruitzichten vooral de hogere liftverbindingen in Solden toch gesloten zullen blijven. Misschien valt het allemaal mee, maar reken zeker niet op beste condities! Gr Michael

Gast-8182 | 11-02-2014 - 11:39

Gast

hoi michael in welk deel van oostenrijk ken je dit weekend nou het best naar toe gaan we moeten nog boeken van zat tot dinsdag wat denkt uw gr rob

Gast-8185 | 11-02-2014 - 12:44

Gast

Geweldig in gerlos! Weer 10 cm verse sneeuw vannacht en nu lekker zonnetje!

Gast-8186 | 11-02-2014 - 14:15

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Rob. Ik zou een lokatie boven de 1500m kiezen, waar je lekker uit de voeten kan. Qua zon maakt de lokatie niet zoveel uit alhoewel inner Alpine en noordkant iets zonniger lijken. Gr en veel plezier alvast!

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 11-02-2014 - 14:22

Gast

He gast 8174
Goed te horen dat de pistes er goed bij liggen.
Wij gaan a.s. vrijdag er heen, en kijken er weer naar uit.
Gr peter

Gast-8188 | 11-02-2014 - 16:08

Niels  van Bockel

Update vanuit Winterberg: vannacht gesneeuwd en tussen de 5 en 10 cm bijgevallen! Vanmorgen met heel lichte sneeuw lekker kunnen skiën. In de namiddag op de toppen ijzig en beneden in de het dal slush.. Al met al een lekker dagje kunnen skiën! Morgen laatste dag + update! Foto's geupload dus check zelf!
Gr Niels

Niels van Bockel | 11-02-2014 - 17:06

Johann

@Gast-8171 Inderdaad wordt het met met de opkomende sterke SüdFöhn vanaf vrijdag tijdelijjk zeer zacht, Daar komt ook nog eens bij dat de lucht vanuit Noord Afrika en de Middellandse Zee binnenstroomt en van origine dus al zeer warm is. Op 1500 meter gaat het dan richting de 10 a 12 graden en met de föhn wordt het in de klassieke Föhndalen aan de noordkant lokaal 20 tot 21 graden ! Gr.

Johann | 11-02-2014 - 18:01

Gast

GFS 12h een prullenbakrun? Of is de hoofdrun een flink warme uitbijter?

Gast-8193 | 11-02-2014 - 18:33

Landhaus Sonnheim Lofer

@Johann, Die 20 graden is precies wat hier momenteel door de weerstations wordt opgegeven, echt om gek van te worden. Omdat de dalafdaling bij ons slecht begon te worden en er door de aanhoudende hoge Temperaturen niet gewerkt kann worden met kunstsneeuw hebben ze vandaag de hele dag met vrachtauto's sneeuw uit het skigebied naar beneden gereden om de dalafdaling weer een beetje body te geven,......... bijzondere winter die van 2014 :)

Landhaus Sonnheim Lofer | 11-02-2014 - 18:57

Gast

@Rob, Volg al een tijdje de weerberichten en kijk uit naar jou updates vanuit Lofer. Vrijdag vertrekken wij dan voor het eerst naar Oostenrijk en wel naar Lofer. Zag een prachtige foto voorbij komen dus ik werd weer wat optimistischer maar als ik de laatste weersberichten lees en jou update vanuit Lofer dan zakt de moed een beetje in de (ski) schoenen. Of is het alleen de dal afdaling en zal de voorspelde 20 graden niet alle sneeuw boven doen wegsmelten. Wel goed te lezen dat ze zoveel moeite doen om de pistes goed te houden/maken. Weermannen bedankt voor de weerberichten, inmiddels ben ik de expert in de familie door de duidelijke uitleg. Gr.

Gast-8195 | 11-02-2014 - 19:42

Johann

@Rob Inderdaad een bijzondere (zachte) winter. Heb dat in al die jaren dat ik hier nu in de Alpen woon en het weer vervolg ook nog niet zo extreem meegemaakt. Slechter was hier enkel de winter van 06-07. Meest opvallend de steeds weer regenerende zuidwestlijke hoogtestroming met de Südföhn na de eerste week van december. Na het weekend zien we wel wat veranderingen in het stromingsaptroon ontstaan maar of het voldoende zal zijn om de te zachte Atlantische inlvoed te doen stoppen is nog onzeker. In ieder geval wordt het na de "thermische opvlamming" in het weekend weer een stuk kouder met op dinsdag weer sneeuw tot in de dalen. Gr

Johann | 11-02-2014 - 19:45

Gast

@8180 afgelopen weekend in Sölden geweest. Er was toen ook föhn storm. Ze hielden daarom alleen de liften dicht op de gletcher. De rest kon je prima skiën en was er alleen veel van wind te merken op de top van de Gaislachkogel.
Dus, gewoon gaan volgens mij!
Met kerst waren we in Zell am Ziller en daar waren aan die kant maar 2 liften open. Dus veel slechter gebied ten tijde van veel wind. Misschien komt het omdat Zillertal Arena zuid hellingen heeft en Sölden kijkt uit richting Oosten. Daardoor misschien wat meer in de luwte...Geen idee?
Veel plezier!
Groetjes, Marleen

Gast-8197 | 11-02-2014 - 20:25

Gast

Waanzinnig die weersanalyses en uitleg. Echt super. Wat ik zelf kastig vind is om alle geografische aanduidingen van de gebieden regios gebergten etc te plaatsen op de kaart. Misschien een tip waar je nakkelijk al die topologie kunt rerug vinden? Ergens een kaart met de sub gebergten en jetens binnen de Alpen oid. Vrijdag gaan we op pad naar Fiss. Hoop stiekem nog op echte winter met kou en veel sneeuw.

Gast-8198 | 11-02-2014 - 20:47

Gast

Beste Johann,

Ik merk een erg groot verschil in de sneeuwverwachting in de mobiele en de website.
Uit de app maak ik op dat er in Brixen ongeveer 36cm sneeuw wordt verwacht t/m zondag
terwijl de website zegt dat er maar 11cm gaat vallen! Hoe kan dit verschil zo groot zijn?
Ik begin me ook al lichtelijk zorgen te maken voor mijn vakantie. vrijdag 21 feb vertrekken wij
richting Brixen, Elmau maar de verwachtingen zien er niet goed uit. Gaat het nog goed komen
denk je?

Groet, Danny

Gast-8199 | 11-02-2014 - 20:54

Gast

Ik zie bij diverse plaatsen, Ladis, Fulpmes, Neustift dat a.s. zondag 20 tot 30 cm sneeuw zou gaan vallen. Is dat mogelijk als het warmer gaat worden? Ik ben een superleek wat t weer betreft, maat ben wel benieuwd. Zondag wordt 1e dag skiën in Fulpmes..Allemaal al goede reis en fijne tijd in de sneeuw!

Gast-8200 | 11-02-2014 - 20:57

Landhaus Sonnheim Lofer

@Gast 8195, Ik zou me geen zorgen maken, in het skigebied prima te skien, afgelopen nacht in het skigebied een cm of 20 nieuwe sneeuw gevallen tot middenstation Loderbichl (1000 meter). Daaronder jammer genoeg het meest als (warme) regen vandaar ook de sneeuwtransporten vandaag :) Om de door regen erg dun geworden plekken weer Body te geven. Ben vanmorgen zelf ook nog even een paar uurtjes onderweg geweest en heb me prima vermaakt op goede pistes. Kortom tot aan Loderbichl sowieso prima skien (natuurlijk bij föhn in de middag wel zware sneeuw) van Loderbichl naar het dal vanaf morgen ook weer prima te doen schat ik zo in. Die 20 graden voor zaterdag wordt hier door diverse stations opgegeven, Maar moet eerst nog Maar zien of de soep zo heet gegeten gaat worden. Helaas in het dorp zelf op dit moment geen noemenswaardige sneeuw meer.

@Johann, Ik heb het ook nog nooit zo meegemaakt. Alleen 2007 was een jaar met een hele slechte start waarbij wij tot eind januari nauwelijks sneeuw hadden (skigebied 3e week jan. toen 1 week gesloten geweest) Eind januari begin februari is het toen 'los' gegaan en hebben we alsnog voldoende sneeuw gehad. Blijkt maar weer, geen winter is hetzelfde,........ Grüß aus Lofer

Landhaus Sonnheim Lofer | 11-02-2014 - 21:06

Johann

@Gast -8198 Blijkbaar hebben velen, ondanks de kaarten en informatie die we binnen de weerberichten (rode tekst) en daaronder "Gebruikte termen in dit weerbericht" geven, problemen mee. Het is dan ook een doelstelling van Sneeuwhoogte.nl om dit item te gaan optimaliseren en met afd. IT gaan we kijken wat er mogelijk is ! Gr

Johann | 11-02-2014 - 21:18

Gast

Is het in wildschonau / alpbachtal echt niet zo best ??

Gast-8203 | 11-02-2014 - 21:27

Manthos Markantonakis

Ga zo door heren! Maar inderdaad zijn de gegevens van de mobile app en de website niet hetzelde, welke data/info is nou waar?

Manthos Markantonakis | 11-02-2014 - 21:36

Johann

@Manthos @ALL Graag alle vragen of opmerkingen mbt de APP, sneeuwhoogtes en andere evt niet juiste gegevens of onvolkomenheden, gaarne naar " help@sneeuwhoogte.nl" sturen. Thx en Gr

Johann | 11-02-2014 - 21:41

Gast

Beste Michael, hoe zal t zijn vanaf de 22ste in gebied Mittersill - Kirchberg?
Alvast bedankt voor je reactie,

Bas

Gast-8206 | 11-02-2014 - 21:42

Sneeuwhoogte.nl

Alle data in de app en de site
zijn exact gelijk. Rond half 9 am en pm wordt de data bijgewerkt en moet dus eerst de lijst in de app worden vernieuwd voor de nieuwste gegevens.

Sneeuwhoogte.nl | 11-02-2014 - 22:07

Gast

Nog even een aanvulling op St. Anton am Arlberg, vanaf 10:00 begon op open te trekken en daarna werden we getrakteerd op een zonovergoten dag! Eindelijk! Daarbij ook een lekkere laag verse sneeuw, dus heerlijk genieten. De temperaturen in het dorp liepen wel flink op dus het werd onderin wel zware sneeuw.

Gast-8209 | 11-02-2014 - 23:17

Gast

Bijna alle nederlandse Duitse en Oostenrijkse weersites geven de nacht op vrijdag een klein laagje sneeuw in de noordalpen met een lage sneeuwgrens. Natte sneeuw in zuid Duitsland en sneeuw (5/10cm) in Oostenrijk tot 500/600m. Hoe reeel is dit?

Gast-8210 | 12-02-2014 - 08:31

Niels  van Bockel

Sneeuw gevallen in Winterberg! Weer ff genieten tot dat het weer slush wordt...

Niels van Bockel | 12-02-2014 - 08:35

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord