Aanhoudende sneeuwval zuidkant

Geheel volgens de verwachtingen trok een laag gisteren via Frankrijk en de westelijke Middellandse Zee naar het noorden van Afrika. Vandaag vinden we het laag met zijn kern terug boven Tunesië. Daarmee draaide gisteren dan ook de stroming naar de zuidhoek en kon zeer vochtige en relatief zachte lucht vanuit het noorden naar de Alpen stromen en de Südstau inzetten. Gisteren begon het dan ook in het zuiden en zuidwesten boven op steeds uitgebreidere schaal te sneeuwen en naarmate de dag vorderde nam de intensiteit allen maar toe en tegen de avond kon hier en daar al een mooi pak van 30 tot 40cm worden opgetekend en lokaal ook nog meer. Toch verliep het niet overal in de Alpen volgens de verwachtingen. Zo bleef het bijvoorbeeld in het inner-alpine (Ober)wallis de gehele dag föhnig waardoor de neerslag niet over de hoofdkam kon overgrijpen. Pas tegen de avond nam de föhn wat in kracht af en viel er nog wat sneeuw en beneden de 1000 meter ook regen en -of natte sneeuw. De verwachtte neerslag -sneeuwhoeveelheden tot gisteravond werden hier dus bij lange na niet gehaald ! Het laat nogmaals zien hoe moeilijk de prognoses ook op de zeer korte termijn soms kunnen zijn.


Veel sneeuw al gisteravond in Livigno....


...en aan de Weissensee alwaar de alternatieve elfstendentocht door de enorme
sneeuwmassa's moest worden afgelast (via Twitter Erben Wennemars)

Op dit moment sneeuwt het aan de zuidkant onverminderd verder waarbij het zwaartepunt in de westelijke Alpen aan de Italiaanse kant en het Zwitserse Tessino zal liggen. Meer naar het westen en ook inner-alpin klaart het op terwijl aan de noordkant de Südföhn weer in kracht gaat toenemen. In de oostelijke Alpen ligt het zwaartepunt van de sneeuwval over het gebied uitstrekkende vanaf de Venetiaanse Alpen, de Dolomieten, Karnische (Kalk)Alpen tot Süd-Tirol. Hier gaat verreweg de meeste neerslag vallen. In de Südstau zal tot vanavond ten oosten van de Simplon 30 tot 50 cm sneeuw en in de hier boven genoemde gebieden 50 tot 100cm Neuschnee vallen, lokaal is bij gunstige Stau ook nog meer mogelijk.


Actuele radar Alpen (bron WetterOnline)

De sneeuwalgrens kan aan de Alpenzuidkant sterk variëren en ligt algemeen tussen de 500 en 1000 meter en zal vandaag iets stijgen. Doordat er in de hogere luchtlagen nog wat zachtere lucht wordt aangevoerd kan de sneeuw tot een hoogte van pak hem beet 1200 meter ook in regen overgaan. Met de koudere lucht die nog aanwezig is in de onderste atmosfeer (dalen) kan dit ook nog eens gaan zorgen voor onderkoelde regen oftewel IJzel !

Tja, en hoe anders ook dit keer weer aan de Alpennoordkant, hier zullen ze opnieuw tandenknarsend en met lede ogen naar al dat sneeuwgeweld kijken en zich afvragen waarom het allemaal zo oneerlijk verdeeld is!. Opnieuw hier weer die vervelende Südföhn en afgezien van een enkele overgewaaide vlok sneeuw of drup regen gewoon droog en opgeklaard. Daarbij staat in de bergen een harde en deels stormachtige (föhn)wind.


Livigno vanmorgen na een nachtje sneeuw


en een andere "parkeerplaats" in Alta Badia !

Met de zuidelijke stroming en door de föhn aan de noordkant is het niet echt koud. De temperaturen bewegen zich op 2000 meter tussen -4 en +2 graden en op 3000 meter tussen de -10 en -5 graden. Het nulgraden niveau pendelt tussen de 1400 en 2000 meter (hoogste waardes steeds voor de noordkant). In de föhndalen aan de Alpennoordkant kan de temperatuur lokaal oplopen tot 8 a 12 graden.

Ook komende nacht en morgen sneeuwt het in de Südstau onverminderd waarbij de sneeuwvalgrens nog ietsjes kan stijgen. Het zwaartepunt van de sneeuwval bevindt zich ook nu aan de oostelijke Alpenzuidkant (Dolomieten, Karnische (Kalk)Alpen, Süd-Tirol). Voor wat betreft de Alpennoordkant ook niet veel nieuws onder de zon en algemeen geldt hoe verder van de Alpenhoofdkam weg hoe meer kans op zon. Terwijl in het oosten de föhn tijdelijk even iets afzwakt neemt deze vervolgens van het westen uit weer in kracht toe.


Het hoogresolutie model COSMO  met extreme neerslaghoeveelheden voor de
Alpenzuidkant tot zondagavond.

Meer sneeuw op koufront
De föhn toename die vandaag in de Zwitserse Alpen al goed waarneembaar is heeft te maken met een naderend koufront vanuit het westen. Dit koufront hangt samen met een depressie  die vandaag in het zeegebied tussen IJsland en Ierland ligt. Het koufront en de bijbehorende frontale bewolking en neerslag zal morgenmiddag de westelijke Alpen bereiken en vervolgens verder over de Alpen naar het oosten trekken. Morgen in de loop van de middag -avond van het westen dan aan de Alpennoordkant föhneinde gevolgd door opkomende sneeuwval . De sneeuwvalgrens daalt geleidelijk weer daalt van 1400 naar 800 meter en ditmaal kan er ook aan de Alpennoordkant weer een verse laag sneeuw gaan vallen. De neerslaghoeveelheden vallen in het niet vergeleken met hetgeen dan al aan de zuidkant is gevallen maar met 10 tot 20cm, lokaal met gunstige Stau ook nog wat meer,  gaat het dan ook hier weer winters aandoen en zullen de sneeuwcondities op de pistes ook weer verbeteren. De sneeuwval aan de Alpenzuidkant zal ook in het weekend onverminderd aanhouden. Weliswaar gaat de Südstau er geleidelijk uit maar door het opkomende koufront kan het vervolgens hier gewoon verder sneeuwen.


GFS: Zaterdag nadert alweer een volgend koufront de Alpen en zal vooral op zondag
voor onbestendig weer gaan zorgen

Zacht en zeer wisselvallig
Ook maandag hebben vooral de zuidelijke Alpen nog te maken met de bewolking en restanten van de wegtrekkende storing maar verder gaat het van het westen uit op steeds meer plaatsen opklaren. Ook dinsdag een mengelmoes van opklaringen en bewolking maar wel meest droog. Woensdag nadert dan alweer een volgende storing de Alpen. Ook de rest van de week en het volgende weekend zullen in teken staan van een komen en gaan van Atlantische storingen die dan weer koudere en dan weer zachtere lucht aanvoeren. Omdat de stroming in hoofdzaak uit zuidwestelijke richtingen zal komen zullen we de laagste temperaturen aan de Alpenzuidkant vinden, de noordkant blijft vooral ook last houden van de steeds weer oplevende Südföhn in het voorveld van de doortrekkende fronten.


Volgende week blijft het onder invloed van Atlantische depressies en randstoringen
zeer wisselvallig, beste dag is waarschijnlijk de dinsdag

Ten slotte nog even terugkomen op de sneeuwval in het zuiden. Diegenen die naar de ski gebieden aan de Alpenzuidkant afreizen moeten rekening houden met grote overlast door sneeuw, deels zal de situatie precair dan wel kritisch worden en zijn kleinere gehuchten voor de buitenwereld tijdelijk niet meer bereikbaar dan wel afgesloten. Houd daarnaast ook rekening met een sterk stijgend lawinegevaar (groot tot zeer groot). Mocht u die kant opgaan of er al zitten houd dan vooral goed de lokale verkeers- en nieuwsberichten in de gaten en volg de aanwijzingen op !

Sauerland
In het Sauerland is het vandaag opgeklaard en prima wintersportweer. Van de 29 liften zijn er 22 in gebruik (Bremberg, Herrloh, Poppenberg, Sürenberg Kappe) en de pistes liggen er goed bij (10 tot 30cm sneeuw). Ook in het weekend zullen mits het niet heel gek gaat lopen bovenstaande liften gewoon draaien en kan er gratis gebruik gemaakt worden van de parkeerpaatsen P2-P7 (wel optijd erbij zijn want het gaat druk worden op de Winterberg. Het weer zal wel wat minder worden. Het naderende koufront gaat morgen meer in het Sauerland meer bewolking geven gevolgd door opkomende neerslag die hogerop als sneeuw of natte sneeuw zal vallen. Houdt verder ook rekening met onderkoelde regen (IJzel) !


Prima wintersportweer in het Sauerland

Tot zover voor dit moment, afhankelijk van de actualiteiten komen we met extra update(s) daarop terug en anders gewoon weer tot morgenochtend. Fijne dag en goede reis. Ciao vanuit Oberwallis alwaar het in middels weer een uurtje sneeuwt !

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de aanhoudende sneeuwval aan de Alpenzuidkant zal hier het lawinegevaar stijgen naar niveau rood ( 4 -groot) tot donker rood (5-zeer groot). 
 

 

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Goeiemorgen,Top, dat jullie elke dag ons weer verassen, met het weer .complimenten ,!!! Dat jullie het zo nauwkeurig uitzoeken ,Knap!!!.maar een vraagje welke site is het best betrouwbaar wat tjsechie betreft? Snap dat jullie niet alles kunnen uitzoeken ,maar ook wij hopen nog een witte deken daar in het reuzengebergte.

Gast-7495 | 31-01-2014 - 08:45

Gast

Ik ga binnenkort naar Skiwelt en als ik de 16 daagse GFS kaarten bekijk dan word ik droevig. Die west tot zuidwest circulatie blijft zich grotendeels al gans deze winter handhaven waardoor de oostnoordelijke alpen er telkens bekaaid van af komen. De 16 daagse kaarten laten helaas geen beterschap merken. Fohn, (te) warm en wind zullen de sneeuw daar alweer gauw doen verdwijnen. Hopelijk keert de circulatie eens voor een tijd naar het noorden.

Gast-7496 | 31-01-2014 - 08:53

Gast

Gm vanuit Sankt Anton am Arlberg. Heb het bericht van Johann Geers gelezen. Maar tandenknarsend en met leden ogen naar de zuidkant kijken???? Integendeel.
Wij hebben hier uitstekende condities en vandaag weer een mooie dag (fohn).
Mijn ervaring leert ( 40 jaar wintersport a 6 weken per jaar) dat de vele sneeuwval waar de zuidkant mee te maken heeft verre van ideaal is. Wegen slecht begaanbaar, liften gesloten, pistes gesloten, ongeprepareerd, extreem lawinegevaar, veel ruimwerk. Het zuiden kijkt eerder met lede ogen naar de Noordkant. Zie ook de Weissensee, waar duizenden nederlanders gedupeerd zijn door de sneeuwval aan de zuidkant. Kortom Johann, een iets meer realistische kijk is hier wel op zijn plaats. Mijn laptop gaat dicht en snel naar het 'schiraum' waar de zonnige noordelijke hellingen met smart liggen te wachten. GruBen Paul de Vries

Gast-7497 | 31-01-2014 - 09:07

Gast

uit het oostenrijkse....doe je voordeel met de link onder ivm de wegwegsperringen!!

Schneechaos in Österreich
Intensive Schneefälle mit bis zu 2 Meter Neuschnee gehen über Südösterreich und am Alpenhauptkamm nieder, Straßen sind bereits gesperrt, Schulen blieben geschlossen.
Für den Süden Österreichs gilt bis Sonntag vom Brenner über Osttirol, ganz Kärnten und den Salzburger Lungau eine Schneewarnung: Bis zu 2 Meter Neuschnee können hier fallen! Schulen bleiben geschlossen, mancherorts fiel der Strom aus, immer wieder kommt es zu Unfällen im Schneechaos.
Aktuelle Straßensperren:
•B111 im Lesachtal zwischen Kötschach/Mauthen und Obertilliach
•Der Plöckenpass zwischen Kötschach/Mauthen und der ital. Grenze
•Das Nassfeld
•Der Wurzenpass
•Das Defereggental in Osttirol ist ab der Ortschaft Huben gesperrt.
•Alle offenen Berg- und Passstraßen sind ausnahmslos nur mit Ketten zu befahren
08:50 Uhr: 80 cm Neuschnee:
80 cm Neuschnee sind im Kärntner Gail- und Drautal seit Donnerstag gefallen - und es schneit weiter, wie das aktuelle Webcam-Bild aus Dellach im Drautal zeigt: Jenem Ort, der über 30 Jahre den österreichweiten Hitzerekord hielt und der auch am 3. August 2013 mit 39,9 Grad Kärntens Hitzepol war.
08:40 Uhr: "Große Lawinengefahr" in Osttirol - Stufe 4 von 5:
Aufgrund der seit Donnerstag heftigen Niederschläge mit bis zu 85 Zentimeter Neuschnee herrscht laut den Experten des Lawinenwarndienstes in Osttirol große Lawinengefahr, also Stufe "4" der fünfteiligen Skala. Auch in den Ötztaler und Zillertaler Alpen steige die Lawinengefahr im Lauf des Freitags auf groß an, hieß es.
08:05 Uhr: Schneewarnung für Osttirol, Kärnten, den Salzburger Lungau und den Tiroler Alpenhauptkamm: Ein Mittelmeertief bringt enorme Neuschneemengen nach Österreich. In Osttirol, Kärnten und am Alpenhauptkamm schneit es seit Donnerstagnachmittag durchgehend - die Niederschläge halten bis zum Sonntag an!

BRON: www.wetter.at/wetter/oesterreich-wetter/Wetter-am-Freitag-Schnee-in-Kaernten-Osttirol-Oesterreich/130308238

Gast-7498 | 31-01-2014 - 09:09

Johann

@Gast-7497 Tandknarsend in de context van de enorme sneeuwhoeveelheden die daar vallen ! Gr

Johann | 31-01-2014 - 09:10

Gast

De temperaturen baren me zorgen! Zelfs op redelijke hoogte nog boven 0..
Morgen richting Oostenrijk, tegen de Zwitserse grens, hopen dat er nog wat sneeuw bij komt en vooral dat het niet te warm wordt!

Bedankt voor de goede uitleg steeds Johann en Micheal!

Gast-7500 | 31-01-2014 - 09:13

Gast

Wij gaan vandaag naar westendorf ik hoop dat de pistes komende week nog goed zijn
Of word het 1 grote sneeuwpap?

Kan iemand mij hier iets over vertellen?

Gast-7501 | 31-01-2014 - 09:20

Gast

Ik vraag mij af of er ooit al een winter geweest is waar er aan de noordkant in Oostenrijk zo dikwijls sudfohn is geweest .
Ik volg het weer in de bergen nu toch al vele jaren , maar bij mijn weten is dit de eerste keer dat er zoveel dagen met fohn is .
Iedere winter is er al eens fohn, maar zoals nu ??
Gr
Patrick

Gast-7502 | 31-01-2014 - 09:31

Gast

@ gast 7501, dat vertel ik je a.s. zondag wel, dan ben ik ook in Westendorf :-)

Gast-7503 | 31-01-2014 - 09:37

Gast

In Canazei (Italiaanse Dolomiten) is zoals werd verwacht, een enorme bak sneeuw gevallen. Ik denk vanaf middernacht tot nu (09.30u) wel 50 cm in het dal, De liften gan daarom niet, helaas, Maar er valt genoeg te genieten. En: de sneeuw komt nog steeds met bakken naar beneden. Alle auto's moeten stuk voor stuk worden uitgegraven. Graafmachines doen het meeste voorwerk.

Gast-7504 | 31-01-2014 - 09:38

Gast

Beter dat iedereen die eerst naar de noordkant zou gaan toch maar omboekt naar de zuidkant. Ziet er zeer droevig uit voor de noordkant de komende weken, en dat met al historisch weinig sneeuw...

Gast-7505 | 31-01-2014 - 09:47

Bayram Bay

Nieuws over winterberg?

Bayram Bay | 31-01-2014 - 09:56

Gast

We gaan volgend weekend naar Obergurgl in Oostenrijk, via jullie informatieve site volg ik al een tijdje de sneeuwberichten. Wat ik wel vreemd vind is dat het daar sinds gisterenmiddag intensief aan het sneeuwen is, maar er toch maar 5 cm bij de sneeuwhoogte werd bij gerekend?
Terwijl er 30 cm bij laatste sneeuwval staat, hoe zou dit komen ? Dooien doet het er in ieder geval niet, en sneeuwen doet het hard .

Gast-7507 | 31-01-2014 - 10:01

Gast

Beste Patrick, 2006/2007 was er aan de Noordkant nog veel meer dagen met Föhn! Alles groen, gelukkig voor de Paasvakantie was er een toen een late redding halverwege Maart. Toen logeerde ik in Mayrhofen, en zelfs in de beroemde `put` was alles langs de zuidkant groen tot meer dan 2000 meter hoogte in februari.

Gast-7508 | 31-01-2014 - 10:02

Gast

Aanvuling op die 5 cm. sneeuw van 20-30cm die aangereden wordt, daar blijft effectief maar zo weinig van over, misschien is het eerder 10cm, maar meer niet. Het is niet omdat er 100cm sneeuw valt, dat er 100cm sneeuwhoogte bijkomt... lijkt me niet meer dan logisch...

Gast-7509 | 31-01-2014 - 10:04

Stefan Kaptein

Gast 7501. Ik ben de afgelopen dagen in Brixen im Thale geweest en heb dinsdag nog in Westerndorf geskied. in die paar dagen is er ongeveer 40 cm verse sneeuw gevallen en dat was ook heel hard nodig. De hoger gelegen pistes en noordhelling pistes zijn in goede conditie. Daarentegen zijn de lagere pistes en zuid helling pistes er slechter aan toe. Door de onophoudende südföhn is de basis laag geheel verdwenen, dus die verse sneeuw pakt niet op het "warme" gras en daar zie je dus ook steeds weer het gras en het zand erdoorheen komen. Boven op de pistes in Westendorf is het dus goed vertoeven, maar als je de dalafdaling gaat doen zal je merken dat de pistekwaliteit hard achteruit gaat. Ki-West afdaling is nog geen moment open geweest, dus dat zegt genoeg. Dus inderdaad tanden knarsend jaloers kijken naar wat er in het zuiden van de alpen gebeurt.

Stefan Kaptein | 31-01-2014 - 10:11

Gast

Beste Stefan,

Jij zegt dat de Ki-West dicht is maar ik zie overal op internet dat ie open is?
zijn verder alle dal afdalingen wel gewoon open ondanks dat ze slecht zijn?
wij vertrekken morgen richting westendorf.

Gr.

Gast-7511 | 31-01-2014 - 10:19

Stefan Kaptein

Johann, ik begin mij toch echt af te vragen wat nu de oorzaak kan zijn van dit type weerpatroon. Eigenlijk kunnen we wel stellen dat we nagenoeg dezelfde luchtdrukverdeling hebben sinds begin december toen het weer omsloeg na de 5 december storm. Er ligt steeds een lage druk gebied ten noord westen van Engeland en een azoren hoog die er samen voor zorgen dat we maar met die zuidelijke stroming blijven zitten (südföhn). Dat er aan de noordzijde de afgelopen week wat sneeuw is gevallen hebben we eigenlijk alleen te danken aan een kleine lekkage van koude lucht waardoor er een korte omslag van neerslag naar de noordkant kon doorlekken, of zie ik dit helemaal verkeerd? Ik kan mij niet herinneren dat luchtdruk systemen zo lang en zo standvastig zijn blijven liggen, en dan zeker geen lagedruk gebieden. Komt dit doordat het zo koud is in Amerika en in Rusland dat Europa daardoor die zuidelijke aanvoer heeft. De koude lucht uit het noorden stroomt Amerika is en die lucht moet aangevoerd worden, uit het zuiden dus, en daar ligt nu Europa of werkt dat niet zo? Mocht dit wel het geval zijn, dan ben ik bang dat het dit seizoen dus echt een zuidkant winter wordt (al is natuurlijk), en dat de noordkant hier alleen maar tandenknarsend naar kan kijken en hopen op genoeg kou om de sneeuwkanonnen te laten brullen.

Stefan Kaptein | 31-01-2014 - 10:22

Stefan Kaptein

Gast 7511, Dan moet Ki-West sinds woensdag open zijn, want dinsdag was hij nog dicht. Ik zeg ook niet dat de dalafdaling gesloten is, maar in slechte staat is. Skiën kan je gewoon goed op dit moment in Westendorf, houd alleen rekening met een slechtere kwaliteit dalafdaling. Verder gewoon veel plezier daar.

Stefan Kaptein | 31-01-2014 - 10:24

Gast

Valt er aankomende week nog een beetje te skiën in Flachau en omgeving? Vannacht op pad maar de vooruitzichten zijn niet best :(

Gast-7514 | 31-01-2014 - 10:25

Gast

op het moment in de rauchkopfhutte in Zauchensee op 1890m lichte sneeuwval en de zijn doet pogingen om erdoor heen te komen. prima pistes!

Gast-7515 | 31-01-2014 - 10:26

Gast

Hallo wintersporters!

Vanuit t Montafon (Montaföhn :-)) aan de NOORDKANTt vd Alpen een actuele update:
Het is nog steeds GOED SKIEEN hier dus maak je geen zorgen!!
Of er nu 50 cm sneeuw onder je skies ligt of 2 meter dat merk je niet, t enige dat je merkt is dat er wat dalafdalingen gesloten zijn maar daarvoor heb je een heerlijke temperatuur tijdens t skieen, niet te koud en regelmatig een heerlijk zonnetje om in de ligstoel op t terras van te genieten!
Nog een voordeel dat we die meters sneeuw hier niet hebben is: GEEN LAWINEGEVAAR en dat je PROBLEEMLOOS hier naartoe kunt RIJDEN, geen sneeuwkettingen en geen ongelukken t.g.v. het slechte weer!
De zon komt er weer door :-) ik bereid me voor op m'n fantastische werk in de apres-ski bij t Lift Stüble in Vandans/Montafon/Vorarlberg/Oostenrijk

Willy
Jodelahitiiiii

Gast-7516 | 31-01-2014 - 10:35

Gast

wat baal ik als een stekker! ik dacht het zit wel goed met het winterweer aan de noordkant en dan vooral in Sankt johann in tirol waar ik volgende week naar toe ga. hopelijk is het nog een beetje wit en koud in het dal. want je gaat toch op wintersport voor het winterweer....
ps: hoe erg zal de südföhn zijn in het dal in sankt johann in tirol?

Gast-7517 | 31-01-2014 - 10:36

Gast

@ stefan K - aangezien wij ook naar Westendorf gaan, welke (dal) pistes zijn er minder, danwel slecht aan toe? en vanaf welk stuk (mittelstation bv) ongeveer? Groet

Gast-7518 | 31-01-2014 - 10:38

Gast

Wij gaan eind februari naar hopfgarten, skiwelt, ziet er niet al te best uit, maar gelukkig is er niets zo veranderlijk als het weer, drie dagen sneeuw en alles is weer prima op orde

Gast-7519 | 31-01-2014 - 10:47

 Joeri L

Waanzinnig al dat sneeuw geweld!!! Al jaren volg ik deze geweldige site als voorpret voor de wintersport vakantie.
Dit jaar, we gaan pas erg laat eind maart om precies te zijn richting serfaus,fiss,ladis wat trouwens geweldig is voor kinderen.
Nou is het zo dat ik eens in de drie a vier jaar met de kerstvakantie op wintersport kan ivm met mijn werk, en nu is het dit jaar eindelijk weer eens zover.
Mijn vraag is weet iemand een geweldig gebied voor boarders skiërs kinderen en wandelaars, we gaan met 9 a10 personen en ben nu al op zoek naar een chalet om te kunnen oriënteren en wat relatief betaalbaar is en wat het liefst hoog erg hoog licht met veel sneeuwzekerheid.
Heeft iemand een tip

Gr. Joeri

Joeri L | 31-01-2014 - 10:53

Gast

Wat mij opvalt is dat op de App van sneeuwhoogte.nl de sneeuwhoogte van Sankt Gallenkirch - Gortipohl op 45cm op de berg en 75cm in het dal is. Bergfex.at geeft 122cm op de berg en 30cm in het dal aan. Wellicht goed om het even aan te passen.
Groet,

Gast-7521 | 31-01-2014 - 10:58

Stefan Kaptein

Gast 7518, Wees gewoon gerust, je kan tot ruim na het mittelstation nog goed skiën.
Ongeveer vanaf de hoogte Maierhoff wordt het laagje erg dun en zie je i.p.v. witte sneeuw bruine sneeuw en je zit vaker op zand en stenen. Maar je kan gewoon naar het dal skiën. Zoals ik al eerder vermelde was tot en met afgelopen dinsdag Ki-west gesloten, maar toen wij woensdag ochtend vertrokken was het -11 graden en stonden in Brixen alle sneeuwkanonnen volop te spuiten, dus dat zal in Westendorf niet anders zijn geweest. De dalafdaling naar Brixen im Thale vanaf de Choralp is in perfecte staat, maar dat is ook een noord helling. De pistes in de richting van de Brechhorn zijn ook perfect. Mocht je willen snowboarden in het funpark, dat ging hem tot afgelopen woensdag niet worden, te weinig sneeuw, maar ook hier volop kanonnen aan. Als je nagaat dat er eigenlijk steeds geskied is op sneeuw die in november is gevallen, en men het zo lang heeft uitgehouden (tot een week geleden) dan kan je met een gerust hart naar Westendorf afreizen. Maar het oog wil ook wat en op dat gebied zal het misschien wat minder gaan worden.

Stefan Kaptein | 31-01-2014 - 11:04

Gast

Net thuis na een weekje Chatel in het prachtige ski gebied port du soleil. Dit was de eerste keer voor mij in dit gebied, maar veruit het leukste gebied waar ik ooit geweest ben met als toppunt de zwitserse muur. De sneeuwcondities waren perfect en de zon heeft ons 5 van de 6 dagen verwend.
Absoluut een aanrader om een keertje naar port du soleil te gaan.
Groet

Gast-7523 | 31-01-2014 - 11:12

Sneeuwhoogte.nl

@gast7521 bij ons staat deze waarde ook.

Sneeuwhoogte.nl | 31-01-2014 - 11:16

Gast

@ stefan, bedankt!

Gast-7525 | 31-01-2014 - 11:19

Roy Gooren

Dag Johan,
Wat zijn de vooruitzichten voor eind komende week voor Winterberg???
Word het stukken minder of zal de sneeuw die gevallen is en de kunstsneeuw zich daar nog goed kunnen houden zodat er nog goed geskied kan worden?

Groet Roy

Roy Gooren | 31-01-2014 - 11:22

Johann

@Roy Ook in het Sauerland wordt eht volgende week een stuk zachter. In hoeverre (erg) de (kunst)sneeuw er onder gaat lijden moeten we nog gaan bezien. Komende dagen meer daarover Gr.

Johann | 31-01-2014 - 11:26

Gast

Beste johan, met deze verwachte sneeuwhoeveelheden o.a in zuid tirol kan ik me ondertussen wel voorstellen dat o.a in Kartisch zo.n 50 jaar geleden 12 mtr sneeuw is gevallen. Als dat nu zou gebeuren, dan zou het hele gebied geïsoleerd zijn.
Grts . Overigens wederom en nogmaals complimenten over jullie berichtgeving van de verwachtingen .

Gast-7528 | 31-01-2014 - 11:28

Johann

@Gast-7528 En we zijn nog niet eens op de helft ! Ondertussen in Livigno (dumpie dumpie dump). Gr

s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/dump01.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/dump01.jpg" border="0" alt=" photo dump01.jpg"/>

Johann | 31-01-2014 - 11:39

Gast

Wat ziet het er weer heerlijk uit , daar aan de zuidkant. Krijg al weer zin !!
Prachtig bericht en redelijke vooruitzichten.

Sjors van Hoogdalem

Gast-7530 | 31-01-2014 - 11:54

Gast

Wordt langzamerhand een beetje gallisch van die föhn! weinig sneeuw is prima, maar die hoge temperaturen: alles smelt weg door de voorspelde regen in Noordalpen! En richting eind volgende week lijkt het 10-11 graden en veel neerslag te worden!

Gast-7531 | 31-01-2014 - 12:12

Gast

Ook ik volg deze site met veel plezier voor de voorpret. Geweldig hoe julliw alles bijhouden. Ik zou ook graag de vooruitzichten voor het Zwarte Woud (m.n. Todtnauberg) horen?

Gast-7532 | 31-01-2014 - 12:21

Roy Gooren

@Johann,Bedankt voor de info en we zien het de komende dagen dan wel in jullie weerbericht!

Roy Gooren | 31-01-2014 - 12:30

Walter van Nijf

Hallo Willy
Als het zo is, dan tot zaterdag de 8e febr.
Groetjes Walter

Walter van Nijf | 31-01-2014 - 12:32

Gast

hoi, zou iemand me kunnen zeggen hoe de toestand is in dienten, mulbach en maria alm ? ga namelijk naar deze regio ! hopelijk ook eens een positieve voorspelling voor deze regio want het ziet er daar niet al te goed uit in dit gebied.
dank , en positieve groeten voor het team van sneeuwhoogte.nl.

Gast-7535 | 31-01-2014 - 12:47

Gast

Gast 7535. Ben momenteel in Maria ALM. Piste zijn nog steeds vrij goed te beskien. Vrij warm dat wel en zonnig nu. Wegens stormwind enkele liften gesloten op aberg en hintermoos. Ben in dienten daar alles zeker ok. Alle piste geopend. De sneeuw krijgt het nu wel iets lastiger door de warmte maar is zeker nog lang niet zoals eind maart. Dus geen zorgen maken en gewoon afkomen. Top skigebied.

Gast-7536 | 31-01-2014 - 13:12

Dirk Pieraert

Niet te snel panikeren voor de noorderkant vd Alpen! Alles ziet in Vorarlberg nog steeds mooi wit, de pistes en wandelwegen liggen er uitstekend bij en overmorgen komt weer 15-25 cm. Die smelt heus niet op enkele dagen weg! Mensen die denken dat skiën op meters sneeuw beter gaat dan op pakweg 0,5m vergissen zich. De pistes in Kleinwalsertal liggen er allemaal uitstekend en strak bij, hier geen ophopingen op de piste. Gr Dirk uit Hirschegg

Dirk Pieraert | 31-01-2014 - 13:38

Gast

Weet iemand wat de situaties zouden zijn aan de Noordalpen (saalbach) als dit de komende 2 weken zo blijft (föhn)? Ik zie de meter elke dag met 10cm dalen.... en dat zou betekenen dat het over 2 weken als het de voorspelde temperatuur blijft gewoon weg is!?

Gast-7538 | 31-01-2014 - 14:00

Johann

@Gast-7538 Allen verse sneeuw die nog niet "gezet" is dooit snel weg. Andere sneeuw die al gezet is (en dat is het leeuwendeel) blijft hogerop tot in april liggen. Dus geen angst Gr

Johann | 31-01-2014 - 14:04

Gast

Hoi Johann, is de sneeuw die vorig weekend in de dalen van de noordalpen viel inmiddels 'gezet'? Of duurt dat langer en zijn daar lagere temperaturen voor nodig?

Gast-7540 | 31-01-2014 - 14:29

Gast

Gast7538
Net terug uit Saalbach, prima sneeuw zo'n 110 cm . Vanaf zondag wordt het kouder. De sneeuwkanonnen draaien elke nacht. Maak je niet druk, toen wij gingen lag er 55 cm.
Ook wij hebben de gehele vakantie op de latten gestaan, met uitzondering van de apre ski

Gast-7541 | 31-01-2014 - 14:36

Johann

Duurt een aantal dagen en afhankelijk en wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals de temperatuur, wind, dichtheid van de sneeuw, druk van de laag etc etc. Algemeen kun je zeggen dat een laag "pulver" zich na een dag of 4 a 5 aardig heeft gezet (meeste lucht eruit). De laag wordt dan dus minder "pompeus" en het sneeuwdek zakt zonder dat het dooit of verdampt. Gr

Johann | 31-01-2014 - 14:38

Gast

Komende 2 weken gemiddeld 8 a 9 graden voorspeld in noordalpen....zwaai maar naar de sneeuw dus...

Gast-7543 | 31-01-2014 - 14:40

Gast

Idd, als je kunt.. omboeken! Hoop dat het de komende week nog te doen is! Voortaan toch wat hogere gebieden uitkiezen :D

Gast-7544 | 31-01-2014 - 14:49

Ronald Oerlemans

www.rtvnh.nl/data/thumb/abc_media_image/381000/381219/w380.ec40b_eb14a22feea3c89a00114a08fe2df459.jpg

omgeving weissensee compleet ingesneeuwd. zie boenstaande link

Ronald Oerlemans | 31-01-2014 - 14:49

Marc Schouten

Ongelooflijk, de webcam bij de konigsleithebahn in Serfaus meldt op dit moment +14°C! Vol in de zon dat dan weer wel. Op de cam lijkt het weinig invloed te hebben op de sneeuw. Hoop dat er de komende twee weken nog een beetje bij valt, zodat ook de laatste paar pistes nog open gaan.

Marc Schouten | 31-01-2014 - 15:22

Kevin B

Morgenvroeg naar Kirchberg, ben erg benieuwd!

Kevin B | 31-01-2014 - 15:36

Gast

Allereerst complimenten voor het uitgebreide weerbericht! Heel fijn om in de wintersportstemming te komen ;-). Op bergfex zie ik toch dat de temperaturen en de sneeuwgrens tot 7 februari zijn aangepast ( kouder en lager ;-)) is er iets veranderd of zijn zij gewoon te positief?
Groet, Nicolien

Gast-7548 | 31-01-2014 - 15:58

Gast

O bovenstaand bericht ging over Saalbach

Gast-7549 | 31-01-2014 - 15:58

Gast

Haha allemaal meteen in paniek als het even warm wordt. Meteen omboeken jongens! Op naar het zuiden waar alle liften dicht zitten en je geen hand voor ogen ziet. De weermannen maar uitleg geven over luchtvochtigheid, sneeuwdichtheid en prima skiën als het 15 C is. Maar dat wordt nooit gelezen. Te veel werk namelijk. Net als de opzoeken op de kaart waar je skigebied ligt zodat je begrijpt wat er in het weerbericht voor jou van toepassing is. Veel te veel werk.

Veel skigebieden geven niet dagelijk de sneeuwhoogte door of nemen niet de moeite om opnieuw te meten waardoor de sneeuwhoogte niet klopt. In ischgl maken ze er ook vaak een potje van en staan er meestal veel minder cm's dan er in werkelijk ligt. Andersom gebeurd dat ook natuurlijk. Het heeft geen zin om je blind te staren op de cm's. Als er 200cm sneeuw ligt en het sneeuwt 4weken niet heb je gegarandeerd ijs op de steilere pistes omdat alles er door het skiën afgeschraapt wordt. Ligt er 40 cm en er valt elke week 10 cm vers bij kun je perfecte pistes hebben

Gast-7550 | 31-01-2014 - 16:13

Gast

Ik neem aan dat er in Hochfügen en Kaltenbach prima te skiën is? Ligt naar mijn mening toch hoog genoeg?

Gast-7551 | 31-01-2014 - 16:32

Gast

Aankomende zondag en maandag verwachten ze toch weer een kleine 10 a 20 cm sneeuw voor de noord alpen. Als ze dat elke week 1 keer doen en voor de rest de zon laten schijnen is het mij goed. Ik sluit me aan bij gast 7550. Verdiep je iets meer in het alpen weer en er gaat een wereld voor je open en kun je heel veel vragen over sneeuwhoogtes, plaatsen, liging en voorspellingen zelf uit zoeken.

Gr

John

Gast-7552 | 31-01-2014 - 16:46

Dirk Pieraert

heb vanmiddag een filmpje gemaakt van de (zogenaamde slechte) pistes in Riezlern/Kleinwalsertal. Zoals je kan zien is er niets aan de hand, zelfs de dalafdaling in Riezlern alsook de pistes in de Heubergarena liggen er zeer goed bij! Filmpje te zien op mijn FB pagina.

Dirk Pieraert | 31-01-2014 - 17:15

Gast

Ik bezoek dagelijks (of beter gezegd 10 x per dag) deze zeer informatieve en deskundige site. Tot 24 februari 'uiteraard' , want dan zit mijn week wintersport erop. De lezersreacties zijn veelal vermakelijk, maar, inderdaad gast 7550, soms ook onnodig vragend naar de bekende weg. Ik moet mij ook inhouden te pessimistisch te worden over ' het milde noorden' (ga ik ook heen). Ik houd me maar voor dat het niet elk jaar feest kan zijn; de afgelopen jaren hadden we (ook in Nederland) sneeuw te over. In die ene week wintersport loop je nu eenmaal risico's met weer en sneeuw. Gewoon accepteren en je aanpassen aan de omstandigheden.

Gast-7554 | 31-01-2014 - 17:25

Matthijs M

Update uit Ischgl: er valt prima te skiën, tot in het dal. Veel liften en pistes gingen later open vanwege de sterke wind, maar begin van de middag was bijna alles open. Wel veel opgeschoven sneeuwhopen; vannacht mogen de Pisten Bully's weer aan het werk. Temperatuur in het dal +3. Wel meer ijs op de pistes in vergelijking met voorgaande dagen. Tot zover; morgen weer naar huis.

Matthijs M | 31-01-2014 - 17:30

Gast

Johann hoe gaat volgens de huidige weersverwachting op langere termijn het sneeuwdek in warth zich houden? Er lijken temperaturen ruim boven 0 op komst komende week, maar begrijp ik het goed dat de sneeuw zich dan toch goed kan houden als er een laag rustpunt is ( dus niet smelten) En hoe 'zeker' is dat het op iets langere termijn (2-3 weken) zo warm blijft? Gaf heeft tot het begin van de krokusvakantie temperatuur rond 5 gr. Op 1500 meter

Gast-7556 | 31-01-2014 - 17:59

Johann

Ondertussen in het zuiden grote problemen door de zware sneeuwval. Veelal geen doorkomen meer aan het lawinegevaar is lok opgehoogd naar het hoogste niveau. (5). Ook vannacht en morgen hier aanhoudende sneeuwvval. In weekend op koufront dan vooral ook sneeuw in de Zwitserse noordelijke en centrale Alpen. Lokaal ook hier een 30 tot 70cm mogelijk door inzetten van zgn "Gegenstromlage". (modellen komen nog met verschillende oplossingen vwb neerslaghoeveelheden) Foto Ost Tirol vanmiddag, lokaal al bijna 200cm gevallen !


s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/klein.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/klein.jpg" border="0" alt=" photo klein.jpg"/>

Johann | 31-01-2014 - 18:03

Pieter Nauta

@ gast 7550: helemaal met je eens en je spreekt 100% waarheid!
Laat iedereen maar lekker omboeken, dan is t in de krokusvakantie in t noorden ook niet zo druk op de piste! Ik kijk er naar uit!

Pieter Nauta | 31-01-2014 - 18:05

Johan Vos

Hoi Johan, hoe ziet het er op termijn uit in st. Gallenkirch-Gortipohl ???

Johan Vos | 31-01-2014 - 18:29

Alexander van Praet

Johan, wij vertrekken deze nacht naar Hermagor, moeten wij ons zorgen maken over de toestand van de wegen ginds?

Alexander van Praet | 31-01-2014 - 19:25

Els Kraan-van Rhenen

@ Alexander van Praet: dat denk ik wel. Regio Hermagor scholen gesloten, wegen afgesloten, lawinegevaar 5. Ik zou goed checken of je überhaupt in de buurt kan komen. Hoogst waarschijnlijk niet. Er zijn al meerdere lawines geweest in die buurt.

Els Kraan-van Rhenen | 31-01-2014 - 19:38

Gast

Hoi Alexander, een update vanuit oostenrijk; als je richting karinthie vertrekt moet je er ernstig rekening mee houden dat de A10 gesloten is. Actuele verkeersinfo: www.asfinag.at/
Check ook de imposante beelden: goo.gl/sVOg7W

Gast-7564 | 31-01-2014 - 20:30

Gast

Bizar hoge temperaturen komende weken! 10+ graden vanaf midden volgende week boven alpenhoofdkam...papsneeuw!!

Gast-7565 | 31-01-2014 - 20:49

Gast

als je/jullie willen weten hoe het tekeer gaat momenteel in de (zuid) alpen, kijk hier maar eens, pfffff..super!
diepresse.com/home/panorama/oesterreich/1556367/Wintereinbruch_Osttirol-und-Kaernten-versinken-im-Schnee?gal=1556367&index=1&direct=1556210&_vl_backlink=/home/index.do&popup=

Gast-7566 | 31-01-2014 - 21:35

Gast

Die A10 ist zwischen Spittal-Ost und Paternion-Feistritz in Richtung Villach immer noch gesperrt. Fahrzeuge mit Ketten werden werden bei Spittal Ost abgeleitet. Für Lkw über 7,5 Tonnen gilt ein Fahrverbot. Für Lkw gilt in ganz Kärnten nach wie vor auf den Autobahnen Kettenpflicht.

Die ASFINAG empfahl Autofahrern, die A10 über die A9 Pyhrn-Autobahn und die A2 Süd-Autobahn großräumig zu umfahren.

Gast-7567 | 31-01-2014 - 21:47

 Joeri L

@7566 wauw dat ziet indrukwekkend uit, als mensen nog meer foto's hebben of filmpjes zou ik ze graag willen zien.

Gr. Joeri

Joeri L | 31-01-2014 - 21:59

Jerry van Kleij

Er valt weinig sneeuw in saalbach hopen op meer over 2 weken ga ik

Jerry van Kleij | 01-02-2014 - 00:24

Gast

K

Gast-7570 | 01-02-2014 - 01:05

Gast

Ik ga volgende week naar Axamer Lizum, volgend mij zijn de condities daar wel goed toch? Ik las dat zelfs de rodelbaan open gaat :-)

Gast-7571 | 01-02-2014 - 06:43

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord