Poederalarm zuidelijke Alpen

Aan de binnengekomen foto's die via onze @App zijn binnengekomen kunnen we zien wat voor schitterende wintersportdag we weer achter de rug hebben. Vooral het oostelijke deel van de Zwitserse en Italiaanse Alpen, alsmede grote delen van Oostenrijk kregen gisteren een heerlijke wintersportzon voorgeschoteld. In de Franse Alpen was het een totaal ander verhaal, waarbij er over het algemeen vrij bewolking aanwezig was en het op veel plaatsen al uitgebreid begon te sneeuwen. Deze sneeuwval breidde langzaam verder richting de Valle d'Aosta en het Zwitserse Wallis uit, wat slechts de voorbode is van nog veel meer sneeuw de komende 72 uur! Onze sneeuwverwachtingsmodel berekent zelfs voor delen van de Oostelijke Dolonieten hoeveelheden van ruim over de 2 meter en stevenen we met recht af op een onvervalste sneeuwthriller!


Waanzinnig mooie condities gisteren vanuit de omgeving van Saalbach
via de @App


Tegelijkertijd al volop sneeuw in het Franse Super Devoluy via de @App

Zware Südstau zet zich in
De komende 48 uur staan volledig in het teken van een opkomende klassieke Südstau-situatie. Een lagedrukgebied trekt de komende dag van midden Frankrijk richting de omgeving van Corsica waardoor er een krachtige zuidelijke stroming op gang gaat komen. De aangevoerde lucht is bijzonder vochtig en gaat geforceerd tegen de zuidelijke Alpenhellingen opstromen. De vochtige luchtmassa's worden vervolgens tegen de zuidhellingen gedwongen om te gaan stijgen waardoor er door extreme condensatie lokaal zeer veel sneeuw gaat vallen.


Westelijke deel van de Middellandse Zee zit vol met vochtige lucht die
op ramkoers ligt richting de zuidelijke Alpen! @Metoffice

Een tot 2 meter neuschnee?
Onze sneeuwverwachtingsmodel lijkt op dit moment volledig op tilt te slaan, want dit berekent voor delen van de oostelijke Dolomieten sneeuwhoeveelheden tot ruim over de 2,5 meter!  Hoogste tijd om een en ander eens te gaan nuanceren waarbij het Amerikaanse GFS tot en met maandagmiddag toch ook lokaal met 2 meter sneeuw op de proppen komt. Het Europese ECMWF is hierin allemaal iets behoudender, maar berekent toch een nette 1,5 meter sneeuw voor delen van de Italiaanse Dolomieten, waarbij het in de laatste run toch ook zijn cijfers duidelijk naar boven toe heeft bijgesteld. Na alle neerslagclusters geanalyseerd te hebben verwacht ik tot en met het weekend gemiddeldes van tussen de 40 en 80 cm sneeuw voor de gehele westelijke en zuidelijke Alpenboog, met uitschieters tot 1 à 1,5 meter voor de gunstig gelegen stauhellingen. De zwaarste sneeuwval verwachten wij rond het Zwitserse Tessin, de Dolomieten en de Venezianer Alpen, waarbij de verkeerssituatie het komend weekend zeer goed in de gaten gehouden moet gaan worden!


ECMWF neerslagcluster t/m maandag met indrukwekkende sneeuwcijfers!

En hoe zit het dan met de noordelijke gebieden, en dan met name de gebieden in Oostenrijk hoor ik U hardop denken? Ook deze plaatsen krijgen door wat "stau-overpakking" iets van de zuidelijke sneeuwdump mee, al staat het natuurlijk in schril contrast met wat er zich allemaal ten zuiden van de Alpenhoofdkam gaat afspelen. Zoals ik gisteren al aankondigde, stijgt het nulgradenniveau door het instromen van een portie zachtere lucht op zaterdag naar gemiddelde hoogtes van tussen de 1500 en 1700m. Zondag gaat ditzelfde niveau vanuit het westen op de nadering van een koufront dan weer flink dalen, en dit front kan vooral aan de Alpennoordzijde tussen de 15 en 30 verse sneeuw op gaan leveren.


Temp daling op zondag in beeld (1500m). Later in de week vertoond
deze een licht stijgende trend

Verdere vooruitzichten
De langere termijn verwachtingen blijven er voorlopig erg wisselvallig uitzien. hogedrukgebieden blijven vooral boven noordwest Rusland actief , waarbij deze later in de periode wat meer richting oost Europa lijken te willen gaan uitzakken. Atlantische storingen hebben hierdoor de neiging vooral via het midden van Europa een uitweg willen te gaan zoeken, waardoor het weerbeeld in de Alpen uitermate wisselvallig blijft.

Sauerland en Duitse middelgebergtes
De omstandigheden in deze gebieden wat dichter bij huis zijn op dit moment prima. Op zaterdag stroomt ook hier tijdelijk wat zachtere lucht binnen, maar zondag volgt vanuit het westen al snel weer een gevoelige afkoeling. Op dit koufront kan er gemiddeld tussen de 5 en 10 cm sneeuw gaan bijvallen, en maakt het winterse plaatje dan weer compleet.


Monte Lussari in de Venezianer Alpen wacht in spanning af op wat komen gaat.
In deze omgeving wordt de komende dagen de meest sneeuw verwacht
!
 

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de nieuwe sneeuwval en vrij harde wind geldt er lokaal code rood (4 - groot)

Tot zover het weerbericht voor vandaag. Met vriendelijke groet,

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Oh wat spannend. Wij vertrekken volgende week vrijdag!
Het kan nu al niet meer stuk met de hoeveelheden die er liggen!

Gast-7439 | 30-01-2014 - 08:44

Gast

Goede morgen michael

Als ik de weersites bekijk is het erg tegenstrijdig
De 1 voorspelt regen volgende week aan de noord kant de ander zon of sneeuw
Kunt u mij een beeld geven wat ik volgende week in de noord alpen ( skiwelt) kan verwachten?

Groetjes Tom

Gast-7440 | 30-01-2014 - 08:46

Gast

Dag Michael,

zal Stubaital in Oostenrijk ook een beetje sneeuw krijgen? Ook op 1000m? Of zal het daar regen zijn :-( ?
Alvast bedankt voor de reactie, toffe site.

Gast-7443 | 30-01-2014 - 08:59

Gast

Leuk om dit weerbericht hier steeds te volgen :) Ben erg benieuwd naar de verwachtingen voor 7-2 t/m 16-2

Gast-7444 | 30-01-2014 - 09:22

Gast

Goede morgen,

Wij vertrekken zaterdagmorgen naar Tignes voor een weekje skiplezier.
Ik hoop dat we onderweg naar boven geen problemen door sneeuw gaan tegenkomen.
De enen site geeft veel sneeuwval aan en de andere dan weer niet.
Kan iemand van jullie mij een beetje helpen, hoeveel gaat er ongeveer vallen.

Lees elke dag jullie weerpraatje, doe zo verder!!!!

Gast-7445 | 30-01-2014 - 09:25

Rob Hendriks

hier in Saas-Fee prima condities. Ik hoop dat de enorme dump aan Saas-Fee voorbijgaat, want anders gaan hier alle liften dicht ik ik wil de laatste dagen van mijn vakantie liever niet binnenzitten. In de weersverwachting van Saas-Fee wordt trouwens tot 3 febr maar 19cm sneeuw verwacht.

Rob Hendriks | 30-01-2014 - 09:32

Patrick van Putten

Hier word ik wel vrolijk van ja!

Patrick van Putten | 30-01-2014 - 09:37

Gast

Kan er in winterberg nog geskied worden vanaf 9 feb?

Gast-7448 | 30-01-2014 - 09:57

Gast

Als ik de voorspelde sneeuw op jullie site bekijk voor Valmeinier dan valt er zo'n 15 cm in de komende 4 dagen. En dat terwijl jullie in jullie weerbericht voor de ganse Westelijke boog tussen de 40 en 80 voorspellen. Met wat hou ik het beste rekening ?

Groeten, Dieter

Gast-7449 | 30-01-2014 - 10:03

Gast

Ben ook benieuw naar Winterberg vanaf 12-02-14...... Spannend of alle sneeuw wordt weggefohnd/weggeregend....HOPE NOT!!! :)

Gast-7450 | 30-01-2014 - 10:16

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goedemorgen Dieter. Ik begrijp je vraag, maar het is onmogelijk om voor elke gebied precies aan te geven hoeveel sneeuw dit uiteindelijk gaat opleveren. Sommige hellingen liggen ondanks dat ze zich binnen het stau gebied bevinden soms toch geografisch net iets minder gunstig. Hierdoor zijn lokaal zeer grote verschillen mogelijk in dit soor situaties. Daarom spreken we altijd over gemiddeldes binnen onze verwachtingen. Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 30-01-2014 - 10:21

Gast

een compliment voor het werk wat jullie verzetten met de dagelijkse weerberichten....heerlijk op het werk met een koffie erbij om het na te lezen....

ook gelijk een ergenis uiten over in mijn ogen al die domme vragen "hoeveel valt daar" - je weet dat er sneeuw gaat vallen (of niet...) en geniet van dat idee....maak een foto : die ene foto zegt meer dan 1000 woorden...

2e keer dit seizoen, zonda op naar westendorf deze keer

Gast-7452 | 30-01-2014 - 10:31

Gast

Iemand al de nieuwe webcam bovenop de sellapas gezien? Hier kun je goed zien hoeveel cm er gevallen is. De vraag is gaat de sneeuw tot aan het dak komen van het huisje? Denk zelf van wel als ik hoor hoeveel sneeuw er gaat vallen... Zie: sassolevante.it-wms.com/wmspanoviewer.php?lang=it...

Spannend! Ga zelf over 3 weken naar dit gebied! Over sneeuw ieder geval niet te klagen...

Gast-7453 | 30-01-2014 - 10:36

Gast

Vanaf 7 feb, 10 graden hele week in winterberg. Weinig sneeuw en ski mogelijkheden. Toch iets verder rijden.

Gast-7454 | 30-01-2014 - 10:50

Gast

Goedenmorgen allen

Met zo langzaam maar zeker de krokus vakantie in zicht ga ik links en rechts toch wat meer naar de lange termijn kijken. Ik hoop dat die irritante fohn voor de noordkant toch weer snel van de kaarten verdwijnt. als dat niet zo is en de zuid tot zuid westelijke stroming blijft min of meer aanwezig dan wordt het voor de lager gelegen gebieden aan de noordkant toch wel weer billen knijpen denk ik. Neemt niet weg dat ik elke dag weer met veel plezier op deze site rond kijk en het hele team een groot compliment maak. Ga zo door en blijven duimen voor een nordstau situatie.

Gr

John

Gast-7455 | 30-01-2014 - 10:52

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Ook namens Johann thx voor de positieve feedback. We doen het graag en met veel plezier! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 30-01-2014 - 11:14

Kevin B

Volgende week naar Kirchberg, condities lijken er nu erg goed en het weer zal het niet heel veel gaan verslechteren denk ik, zeker wanneer zondag/maandag de voorspelde sneeuw gaat vallen.

Elke dag weer een feest om de berichten te lezen, de voorpret is op deze manier al maanden bezig, ga zo door!
En mensen die voor elke plaats gaan vragen wat er valt, of de zon gaat schijnen en welke temperatuur het wordt: typ de naam van de plaats in de zoekbalk en selecteer 'weer'.

Gr, Kevin

Kevin B | 30-01-2014 - 11:51

Gast

Gast 7453 bedankt voor de link naar de webcam. Gaan eerste twee weken van maart naar Selva. Leuk om te volgen

Gast-7458 | 30-01-2014 - 12:07

Gast

De krokusvakantie voor Noord-Nederland is over 3 wkn.
Hoop dat de Noordalpen (SKIWELT / Ellmau) nog getrakteerd worden op flinke sneeuw en kou....anders misschien toch uitwijken naar zuidelijke alpen.......

Gast-7459 | 30-01-2014 - 12:09

Gast

Momenteel ah skiën in Maria ALM. Meer dan sneeuw genoeg. Pistes in super conditie. Zon afgewisseld met wat wolken. Meer naar het zuiden ziet het er idd. Maar donker uit maar hier geen last van.

Gast-7460 | 30-01-2014 - 12:37

Gast

@gast 7458 Geen dank. Als je nog leuke webcam van selva wilt zien: wolkenstein.it-wms.com/wmspanoviewer.php?lang=de

Ze hebben geloof ik een aantal nieuwe geinstalleerd. Veel plezier alvast

Gast-7462 | 30-01-2014 - 12:48

Gast

Er ligt gewoon meer sneeuw in het dal bij Winterberg dan in het dal bij Serfaus/Fiss!!!!

Gast-7463 | 30-01-2014 - 12:49

Gast

kan iemand mij aangeven waar ik tijdens de voorjaarsvakantie beter naar toe kan gaan.
wij kiezen tussen Brixen im Thale en Mauterndorf.

onze periode is 15/02 t/m 22/02

lijkt wel dat tirol warmtegolf gaat krijgen en alle sneeuw verdwijnt.

Gast-7464 | 30-01-2014 - 12:50

Gast

Het blijft de komende week in de noordalpen veel te warm voor de tijd van het jaar... temp lijkt zelfs naar 10 graden op te lopen eind volgende week. Dalen worden weer groen dan, en de sneeuwpret is daar dan van korte duur geweest...

Gast-7465 | 30-01-2014 - 13:17

Gast

Aanstaande zaterdag naar Flachau.. Toch wel spannend dat het niet al te warm wordt :(

Gast-7466 | 30-01-2014 - 13:35

Gast

Ik wordt moe van die wijsneuzen hier die constant roepen dat het over een week over is met de pret, bijvoorbeeld gast 7454 weet nu al te melden dat het over een week niks wordt in winterberg, dikke onzin, weer verandert met de dag en als het een beetje meezit kun je dan nog prima skiën, ze zijn daar namelijk erg handig om met kleine beetjes sneeuw de piste prima in orde te maken.

Gast-7467 | 30-01-2014 - 13:40

Gast

@gast7464 daar is nu nog geen zinnig woord over te roepen, die warme temperaturen blijven vooruitschuiven, in de skiwelt kun je sowieso wel skiën, misschien zijn er een paar dal afdalingen gesloten, maar voor hetzelfde geld liggen er centimeters zat.

Gast-7468 | 30-01-2014 - 13:43

Roy Gooren

@gast 7467, Daar heb je helemaal gelijk.
Als iedereen die hier iets plaatst zich ook eens aanmeld of registreerd is dat een stuk fijner!!

Groet, Roy

Roy Gooren | 30-01-2014 - 13:55

Gast

Hoe zit het met de inneralpine? Pikken ze een graantje mee van de dump?

Gast-7470 | 30-01-2014 - 14:28

Johann

@Gast-7470 Normaal pikken de inner-alpine delen ook altijd wel een graantje (of grraantjes) mee van de Südstau. Veel hangt daarbij af van de precieze ligging van de bergketens en verloop dal (orografie) en in hoeverre de föhn de neerslag al dan niet weet tegen te houden. Lukt het vandaag en morgen niet dan zaterdag herkansing. Hier in het inner-alpine (Ober)wallis nog steeds föhnig en droog. Gr.

Johann | 30-01-2014 - 14:46

Carin L.

Vandaag weer een prima skidag in Hoch Krimml, Koningsleiten en Gerlos. Pistes in goede conditie en de zon was ook te zien! Wel opvallend: boven was het warmer dan in het dal waar de temperaturen onder nul bleven. Johann en Michael hartelijk dank voor jullie uitgebreide info iedere dag weer! Groeten uit Bramberg,
Carin

Carin L. | 30-01-2014 - 16:06

Stefan Kaptein

Gisteren terug gekomen van een paar dagen skiën in Brixen im Thale. Er was gelukkig verse sneeuw gevallen en dat was ook hard nodig. De hoger gelegen pistes waren in goede conditie maar de lagere pistes was duidelijk aan te merken dat de basis laag de afgelopen föhn periode verdwenen is. De verse sneeuw pakt minder goed en de dalafdaling werd geopend maar diezelfde dag kwam het gras en het zand er alweer doorheen. Nu hopen dat de volgende warme episode niet zo desastreus zal verlopen als de vorige. Toen wij gisterochtend uit Brixen vertrokken was het -11 graden en alle sneeuwkanonnen stonden vol te blazen. Dus voor wie nog gaat, wees gerust, als de pistes het gehouden hebben van november tot half januarimet die warmte, dan komt het nu ook wel goed. Maar het oog wil ook wat.

Stefan Kaptein | 30-01-2014 - 16:28

Matthijs M

Vandaag had Ischgl meerdere gezichten. Deels zeer winderig met abominabel slecht zicht en deels rustig met waterig zonnetje. Binnen een half uur van het ene naar het andere uiterste en weer terug. Hard gewerkt en voldaan en veilig weer beneden aangekomen. Pistes waren over het algemeen goed. Dalafdaling wordt plaatselijk weer ijzig.

Matthijs M | 30-01-2014 - 16:28

Gast

Belachelijk warme winter in noordalpen...worden vast weer records gebroken. Dat er weinig sneeuw valt is tot daar aan toe..maar constant die lentetemperaturen waardoor er in de dalen alleen maar regen omlaag komt is wel vervelend en desastreus voor het dunne sneeuwlaagje! Hopen op koudere tijden...zsm!

Gast-7476 | 30-01-2014 - 17:38

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@All. Extra update ivm de naderende extreem zware sneeuwval.
Het lagedrukgebied dat de komende 72 uur voor lokaal extreem zware sneeuwval gaat zorgen, ligt inmiddels 150km ten zuiden voor de kust van Monaco. Aan de oostflank van dit imponerende laag stroomt de komende 72 uur zeer vochtige lucht richting het zuidelijke Alpenmassief. Op dit moment sneeuwt het vooral in de centrale en zuidelijke Franse Alpen, het Zwitserse Tessin en Graubünden,oostelijke Dolomieten en delen van zuid Karinthië.De komende 24 uur gaat de sneeuwval vooral in de Dolomieten, Venezianer Alpen en Karnische Alpen steeds zwaardere vormen aannemen. Zoals het er nu naar uitziet houdt de zware Südstau tot zondag aan, waarbij het lawine gevaar lokaal naar code 5= extreem groot zal worden gaan opgeschaald. Ik adviseer iedereen die aankomend weekend naar deze gebieden op weg is de berichtgeving zeer goed in de gaten te gaan houden! Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 30-01-2014 - 18:52

Gast

Hallo,enne huh,nog goed nieuws voor reuzengebergte tjsechie??

Gast-7478 | 30-01-2014 - 18:59

Oscar Lensen

De lange termijn laat t behoorlijk warm worden in de Noordalpen...wilde kaiser krijgt temp rond de 8 9 gr ......

Oscar Lensen | 30-01-2014 - 19:52

Gast

Goede avond

Wij vertrekken vrijdag nacht naar westendorf
Zullen wij ook last krijgen van de sneeuwval?

Groetjes

Gast-7480 | 30-01-2014 - 19:53

Gast

We blijven positief met ons winterweer.
Toch las is zojuist, dat de Duitse wetterlage voor het eerste februari drittel, een Eingefahren situatie/ zuid-west circulatie voorspeld. Net als dec. 13. Bovendien stond er, het is Eingefahren omdat het bijzonder uitzonderlijk genoemd mag worden.
Afwachten of het zo verloopt ?
Gr. Bertil B.

Gast-7481 | 30-01-2014 - 20:36

Eric Kromhout

Voor de noord alpen ziet het er op lange termijn en op dit moment niet goed uit maar.....dat is nog ver weg en de kaarten hebben meerdere malen dit jaar laten zien dat ze veranderen. Laten we hopen voor de noord alpen dat het veranderd en dat er nog een leuke dump valt op 13 februari....

Eric Kromhout | 30-01-2014 - 21:10

Gast

Update voor inner-alpine misschien? Serfaus regio.
Lijkt weer veel te zacht te worden.
Regen in het dal? Sneeuw kunnen ze gebruiken!

Groeten,
Bart

Gast-7486 | 30-01-2014 - 21:41

Matthijs M

@Gast7476: Waar heb je het over? Constant regen? Te hoe temperaturen? Deze hele week sneeuwval tot in de dalen en temperaturen rond of onder 0. Ik snap dat je je zorgen maakt en de winter is tot nu toe aan de zachte kant, maar in westelijk Tirol valt prima tot in het dal te skiën hoor!

Matthijs M | 30-01-2014 - 22:27

Matthijs M

En hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het Berner Oberland in Zwitserland.

Matthijs M | 30-01-2014 - 22:28

Rose Tieleman

Hallo,

Erg fan van jullie updates en weerberichten.
Ik vertrek morgen naar Fiss. Ligt genoeg, maar we hopen op een halve meter meer. Zondag neuschnee verwacht.
Hopen maar!
Groet, Rose

Rose Tieleman | 30-01-2014 - 22:29

Matthijs M

Update uit Kappl: sinds circa 20.30 uur lichte sneeuwval in het dal bij temperaturen rond het vriespunt.

Matthijs M | 30-01-2014 - 22:32

Gast

Zag recent wat vragen over Les 2 Alpes. Vanaf locatie: het vriest permanent, zondag, maandag, woensdag en vandaag sneeuw gehad. Geen idee waarom men (weet dat deze site van externe info afhankelijk is) de sneeuwhoogtes niet aanpast maar er ligt genoeg en de condities zijn uitstekend. Idem voor Serre Chevalier, Alpe d'Huez en Puy St.Vincent overigens. Dus niet piekeren, helemaal niet nodig. Wel oppassen voor lawines, begin deze week nog 2 Denen omgekomen in Auris (skigebied Alpe d'Huez).

Gast-7492 | 30-01-2014 - 22:40

Gast

In Canazei (Italiaanase Dolomieten) sneeuwt het nu al uren onafgebroken keihard en er komt geen einde aan. Vanavond al zeker 15-20 cm gevallen! Ziet er super uit, maar skiën zal morgen wel lastig worden.

Gast-7493 | 30-01-2014 - 23:33

Gast

Update uit Mallnitz. Sinds gisteren 15:00 is er zeker 1 meter in het dal gevallen. Kom al vele jaren in Mallnitz, maar zoiets nog nooit gezien.

Gast-7494 | 31-01-2014 - 07:53

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord