Op uitgebreide schaal sneeuw

Voordat we met het Alpenweer verder gaan wil ik nog even kort terugkomen op het weer van gisteren en dan met name de orkaan winden die in de bergen huis hielden. Zo werd er gisteren in het weerstation op de Konkardiahütte (2850m) met hulp van "tunnel-effect" een pieksnelheid van maar liefst 254 km/h gemeten. Echter ook zonder dat de wind extra "gekanaliseerd" werd door de omliggende bergen ging het er ruig aan toe en werden er meerdere plaatsen windsnelheden van 170 tot 190 km gemeten. Ook overdag was het erg onstuimig in de bergen en pas later op de dag ging de wind er op nadering van een volgende storing geleidelijk weer uit. O ja, mijn weer-collega (Meteo-Oberwallis) heeft gisteren in de storm met temperaturen van min -12 graden de kapot gewaaide windmeter op het Rohrlihorn (2450m, Visperterminen) gerepareerd. Eenvoudig was dit niet en mogelijk heeft hij door het extreme weer zelfs wat bevriezingen aan zijn vingers opgelopen tijdens de montage. Afijn, was toch geen goed ski weer en in ieder geval hebben we daar nu weer wind !


Harde wind en verse sneeuw gisteren in het Kleinwalsertal (via Twitter Hans ter Braak)

Sneeuwfront
Geheel volgens ons Zwitsers weer spoorboekje bereikte gisteren in de middag en avond een volgende storing (occlusie) met bewolking en neerslag de Alpen. In de avond trok het front met neerslag Zwitserland in en tegen middernacht begon sneeuwde het tot in het westen van Oostenrijk. Opmerkelijk was daarbij de toch wel aardig intensieve neerslag die op het front zat. Zo viel er gisteren hier in Oberwallis in de latere avond en nacht in een vrij kort tijdbestek 20cm sneeuw en tot in het dal (650m) sneeuwde het en is het weer mooi sneeuw bedekt. Op dit moment is het hier bij mij droog en kan ik een sneeuwhoogte van bijna 30cm noteren. Niet gek !


Op veel plaatsen start de dag met lichte tot matige sneeuwval, actuele radarbeeld.
Alpen. Bron WetterOnline


Winters Leukerbad (Wallis) vanmorgen

In de nacht trok het front verder naar het oosten en op dit moment sneeuwt het op uitgebreide schaal  licht tot matig. De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 800 en 400 meter waarbij en zal in de loop van de dag overal weer wat zakken door het instromen van wat koudere lucht achter het wegtrekkende front.

Winters
Eergisteren meldden we al dat er tot maandag zo'n 30 tot 50cm aan Neuschnee zou gaan vallen en we mogen stellen dat dit ook gelukt is. Sterker nog, reeds gisteren kon men hier en daar al 40 tot 50cm optekenen. Niet gek wanneer we bedenken dat het meestal juist tegenvalt met de berekende neerslag of sneeuw. Inmiddels zijn ook onze "grootste sceptici" aardig stil geworden of hebben een positieve gedaante wisseling ondergaan. Wellicht ook als teken dat het toch allemaal niet zo slecht is (en was) als soms wordt gedacht of gevreesd werd. Inmiddels zien we binnen de reacties wel weer een toenemend aantal mensen die zich zorgen maken over een aanstaande zachtere fase in begeleiding van een opstekende Südföhn.


Werk aan de winkel in een fris besneeuwd Courchevel (1850m)

Het zal toch niet zo zijn dat volgende week al die mooie witte pracht weer gaat verdwijnen en de Alpennoordkant en het Sauerland en alles wat daar tussen ligt opnieuw moet gaan vrezen voor anti-winterse toestanden, groene skihellingen en eventueel een compleet water ballet door de warme "Afrikaanse" föhnwinden ?! Laten we eens gaan kijken wat de atmosfeer allemaal voor ons in petto heeft voor de korte en lange temijn.

Vandaag hebben we vooral nog te maken met de bewolking en sneeuwval van de wegtrekkende occlusie. Met een stevige wind gaat het in de loop van de dag vooral in de westelijk Alpen en het inner-alpine Wallis opklaren. In de nacht en morgen zou dit dan ook elders moeten gaan gebeuren. Het betere weer vinden we aan de Alpenzuidkant, hier is met een opkomende Nordföhn op de meeste plaatsen droog en kan de zon lekker meedoen. Ook de temperaturen liggen hier duidelijk hoger dan aan de Alpennoordkant.  A propos temperatuur, op 2000 meter pendelt het kwik tussen de - 9 en -6, op 3000 meter tussen de -17 en -15 en op de hoogste toppen vriest het 20 tot 24 graden. Het nulgradenniveau vinden we vandaag terug ergens tussen de 600 en 1000 meter en sneeuwen doet het vanaf circa 400 tot 600 meter (in de ochtend tijdelijk ook nog tot 800 a 1000 meter). Achter het front staat een harde wind die de noordwest hoek weer op zoekt. Gewoon lekker winters dus en met de harde wind in combinatie met de lage temperaturen geldt: warm aankleden.


Winters met sneeuwval vanmorgen ook in de Beierse Alpen, Reit im Winkl  (700m)

Trog Middellandse Zee - Afrika
De afgelopen dagen meldden we al dat de weermodellen een uitzakkend lagedrukgebied en bel koude lucht in de hoogte berekenen. Een daarmee samenhangende depressie trekt in de loop van de week via Frankrijk en de westelijke Middellandse Zee naar het noorden van Afrika. Vrijdag zien we het systeem met zijn kern boven het noorden van Algerije en Tunesië liggen. Vervolgens trekt het systeem dan weer langzaam in noordoostelijke richting verder. Vanaf dit moment, we praten dan over het het weekend en begin van de volgende week, gaan de weermodellen uit elkaar lopen en wordt de onzekerheid een stuk groter. Tot aan het weekend zitten ze echter op één lijn.


ECMWF: tegen het einde van de week wordt een depressie (trog) tot over noord
Afrika berekent. met zuid(oostelijke) winden wordt zachtere lucht aangevoerd

Later in de week zachter
Voor het weer in het westen van Europa en ook in de Alpen gaat dit scenario veranderingen met zich meebrengen. In eerste instantie merken we er nog niet veel van. Morgen dinsdag gaat het onverminderd winters verder. Het zou dan in het gehele Alpengebied droog moeten blijven en de zon is goed van de partij. Al met al prima wintersportweer en goed condities ! Woensdag gaan we al merken dat er een verandering op tilt is. Bewolking trekt vanuit het zuidwesten de zuidwestelijke en westelijke Franse Alpen binnen en geleidelijk breidt deze zich verder naar het oosten toe uit. Tegelijkertijd wordt het aan de Alpennoordkant föhnig. De föhnfase zal niet bijzonder veel omhanden hebben (vrij koude föhn) en met het verder trekken van het laag naar de omgeving van de Middellandse Zee (Tunesië) draait de stroming geleidelijk wat meer naar zuidoost. Doordat ook de drukverschillen tussen de noord en zuid kant van de Alpen weer afnemen zal de föhn in de loop van de donderdag en vrijdag (tijdelijk)weer gaan liggen.


Waarschijnlijk zal de Südföhn geen grote rol gaan spelen, vrijdag mogelijk opnieuw
opstekende föhn op nadering van een Atlantische storing

Ofschoon de onzekerheden vanaf dit moment (as weekend) gaan toenemen mogen we er toch van uitgaan dat de stroming nog wat verder gaat draaien en meer de oosthoek zal opzoeken. Normaal verwacht je dan koude continentale lucht maar omdat aan de oostzijde van het Afrikaanse laag zachtere lucht naar het noorden tot ver over oost Europa is uitgestroomd wordt het in eerste instantie juist wat zachter dan weer kouder. Met de start van de nieuwe week kan er dan weer koudere lucht worden aangetapt.

Opkomende Südstau -Retour d'Est
De andere kant van de medaille is een opkomende Südstau situatie doordat de zachtere maar vooral ook veel vochtigere luchtmassa's vanaf vrijdag toenemend tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam worden uitgeperst. Opnieuw berekent het ECMWF extreme neerslaghoeveelheden langs de gehele Alpenzuidboog. Gisteren lag het zwaartepunt meer aan de oostkant, vandaag berekent het model de meeste neerslag juist naar het westen toe. Door de naar het oosten draaiende stroming krijgen we te maken met een zogenaamde "retour d'est" (sneeuw vanuit het oosten) die vooral aan de Italiaanse kant (Aosta, Piemont) erg veel sneeuw gaat produceren !


ECMWF zondag met een klassieke retour d'est situatie !

Pakken we nog even de neerslaghoeveelheden erbij die het ECMWF in de periode van vrijdag tot maandag in de Südstau berekent dan zien we neerslaghoeveelheden die gaan oplopen tot lokaal 150 a 180mm. Omgezet in sneeuw betekent dit in de bergen een lading van 100 tot 150cm. Overigens zien we deze trend ook al langzaam verschijnen in onze sneeuwverwachting prognoses (WRF model, zie hier ). Ten aanzien van de retour d'est moeten we nog wel even een slag om de arm houden, het is altijd weer een tricky situatie die vaak tot het laatste moment nog kan veranderen. Vooral de exacte positie van het Middellandse Zee laag gaat daarbij een cruciale rol spelen. De Südstau situatie met veel sneeuw langs de Alpenzuidboog wordt echter steeds zekerder.

De verdere ontwikkelingen vanaf  begin van de volgende week zijn zoals al eerder gezegd zeer onzeker. Het GFS gaat vanaf vrijdag op een wat andere tour verder. Volgens dit model zullen vanaf Atlantische Oceaan de depressies er weer inkomen. Na een tijdelijke föhnfase (zuidwest) wordt het van het noordwesten uit opnieuw onbestendig en ook aan de noordkant weer kouder. Het ECMWF simuleert meer een continentale invloed aan de zuidflank van een Russisch hoog waarmee dan ook geleidelijk weer wat koudere en drogere lucht wordt aangevoerd.


De ensembels van het GFS (temp op 1500 meter hoogte) laten voorlopig geen door
grijpende verzachting zien.

Later in de week zou de stroming dan ook hier de zuidwesthoek gaan opzoeken op nadering van een Atlantische depressie en door het naar het zuidoosten weg trekkende Rusland hoog. De ensembles, de 50 verschillende berekeningen, voor de Alpen moeten nog binnenkomen dus op dit moment helpen die ons ook niet verder. Misschien is het ook wel beter om de langere termijn maar even te laten voor wat het is, gewoonweg teveel onzekerheid !

Duitse Middelgebergtes, Sauerland en Ardennen
De storingen met neerslag die in de hogere delen meest als sneeuw vielen hebben ervoor gezorgd dat de wintersportmogelijkheden zich hier overal sterk verbeterd hebben. Deels is er 20 tot 35cm aan verse sneeuw bijgevallen en in het Sauerland kon men ook weer gebruik maken van de kunstsneeuw productie. Inmiddels zijn in de Skiliftkarusell op de Winterberg 16 van de 26 liften in gebruik genomen en zijn de sneeuwcondities gewoon goed.


Winterse Winterberg

Ook in de Ardennen is in het weekend sneeuw van betekenis gevalle met lokaal op de hogere toppen 15 tot 30cm aan sneeuw.  Vandaag vallen er overal winterse buien en ook de komende dagen blijft het winters. De temperaturen gaan geleidelijk weer naar beneden. Vrijdag kan van het zuidoosten dan overal weer zachtere lucht gaan binnenstromen. In hoeverre dit daadwerkelijk gaat lukken is nog even afwachten


Sneeuw gisteren in de Ardennen (foto Mathias Deleye via FB)

Mocht u nog dichter bij huis de winter zoeken dan vindt u deze in het noord oosten van het land. In Groningen ligt een mooi pak sneeuw en met de felle opklaringen die op dit moment overtrekken levert dit heel fraaie plaatjes op (foto Stephan van Loon via Twitter)


Winters landschap vanmorgen in Groningen

Vandaag vallen er overal winterse buien en ook de komende dagen blijft het winters. De temperaturen gaan geleidelijk weer naar beneden. Vrijdag kan van het zuidoosten dan overal weer zachtere lucht gaan binnenstromen. In hoeverre dit daadwerkelijk gaat lukken is nog even afwachten.

Tot zover voor nu en hoogtijd om buiten sneeuw te gaan ruimen. Fijne dag en tot morgen maar weer. Ciao

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de nieuwe sneeuwval en stromachtige wind geldt er lokaal code rood (4 - groot)
 

 

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Jan Post

@all; Goedemorgen mensen. Voor de derde dag verse sneeuw in Ellmau.
Er is zeker weer een mooi laagje bij gevallen vanacht.
Gr Jan.

Jan Post | 27-01-2014 - 08:12

Gast

Goede morgen jan ik ben benieuwd hoe het is westendorf is
Groetjes Tom

Gast-7277 | 27-01-2014 - 08:25

Erwin Pieper

Net ontwaakt door het continue gebulder van lawine bommen in Val Thorens. Het sneeuwt nog steeds aardig door hier. De locale zijn in rep en roer, die sneeuw moet weg! Johann, waarom is het zo belangrijk om direct die 40 cm weg te halen? In de 1,5 dag dat ik hier zit heb ik ze al 6 keer zien sneeuwruimen. Nu eerst een croissant halen. Groet Erwin

Erwin Pieper | 27-01-2014 - 08:31

Arjen B.

Lichte sneeuw in Galtur. 5 cm vers nu denk ik. Gister ook prima geskied in Ischgl. groet Arjen

Arjen B. | 27-01-2014 - 08:32

Gast

Hallo, ligt Nauders (grens Oostenrijk/Zwitserland) aan de noord of zuid zijde?

Gast-7280 | 27-01-2014 - 08:38

Gast

Ik bedoel grens Oostenrijk Italië...

Gast-7281 | 27-01-2014 - 08:38

Kris Mampaey

Les Menuires
Net terug van weeral een fantastische week. Het is heel afwisselend geweest met de weersomstandigheden. We hebben zowel verse sneeuw gehad als zon, alhoewel we maar echt 1 heel mooie dag hebben gehad. De slechte zichtbaarheid was toch wel een beetje de spelbreker om ten volle van de pistes en off-pistes te kunnen genieten. Voor diegene die hier nog naar toe komen is de extra sneeuw die nu gevallen is een echte opsteker. Want om toch wat veilig naast de pistes te kunnen skiën mocht er dringend wat vers bijvallen.
Nu aftellen naar Pasen om ons te kunnen focussen op Les Arcs.
groet
Krism

Kris Mampaey | 27-01-2014 - 08:47

Gast

We hopen nog op een lekker pak sneeuw in het pitztal!! Vooralsnog lijkt het daar niet op:(

Gast-7283 | 27-01-2014 - 09:06

Gast

bijna niets anders dan lof ( onze houvast ri. sneeuwpret ) alleen het artikel is van 27 januari en in de tekst staat, het is nu zaterdag (24 jan...)

grt

Gast-7284 | 27-01-2014 - 09:15

Gast

over 1.5 week naar St johann in Tirol hopelijk wordt de sneeuw de komende week niet te veel aangetast en kan er vanaf volgende week weer wat verse bij vallen! hopelijk ook in het dal.

Gast-7285 | 27-01-2014 - 09:19

Gast

@ Johann, ook bij ons eindelijk weer sneeuw van betekenis, onder in het dal (op mijn tuintafel gemeten) zo'n 30 centimeter nieuwe sneeuw en in het skigebied afgelopen dagen denk ik rond de 60 centimeter. In het dal worstelen we met Temperaturen rond of net boven het vriespunt waardoor de sneeuw wat zwaar is, 150 meter hoger mooie droge sneeuw. Grüß aus Lofer

Gast-7286 | 27-01-2014 - 09:22

Landhaus Sonnheim Lofer

Gast 7286 was ik overigens, was vergeten in te loggen :)

Landhaus Sonnheim Lofer | 27-01-2014 - 09:24

Gast

Zijn er mensen die op dit moment in skiwelt zijn?
Hoe is het daar?

Groetjes

Gast-7288 | 27-01-2014 - 09:54

Cheese  Curve

Gast 7284, vlgs mij bedoelen ze met " nu zaterdag" aanstaande zaterdag! Omdat het onderdeel is van een toekomstprognose..

Cheese Curve | 27-01-2014 - 09:58

Gast

Hey,

Vind het altijd leuk om jullie weerbericht dagelijks te lezen! Super! Alleen snap ik het nut niet van die snow forecasts.... Die worden continu aangepast, zitten er soms mijlenver naast en meestal is het een negatieve verrassing. Heb nog niet meegemaakt dat er ineens een hoop sneeuw viel terwijl niks was aangekondigd. We omgekeerd, 100 cm -> 50 cm --> 20 cm --> en uiteindelijk valt er dan een laagje van een paar cm. Ik begrijp dat dit heel moeilijk te voorspellen is en dat dit continu kan veranderen, maar wat heeft het dan voor nut om dat te tonen ?

Dieter

Gast-7290 | 27-01-2014 - 10:07

Gast

@Johann, wat voor soort weer kunnen we aan de Noordkant verwachten op zaterdag en zondag?
Ik vertrek vrijdag voor een lang weekend naar het Kleinwalsertal; is er enige kans dat we het weekend de zon nog zien?
Groet,
Anne

Gast-7291 | 27-01-2014 - 10:11

Johann

@Dieter De "snow forecasts" worden meerder keren per dag aangepast aan de hand van het WRF model. Net zoals bij andere snow-forecasts (modellen) kan dit per run strek afwijken. Daarnaast betreft het zgn DMO (direkte model output) dat die niet door de meteoroloog geverifieerd en aangepast zijn. Pin je er dus niet teveel op vast en lees gewoon de verwachtingen zoals we die binnen de weerpraatjes erop los laten. Gr

Johann | 27-01-2014 - 10:30

Gast

hoi,
ik volg al dagen de sneeuwhoogte van kals, elke dag valt er ongeveer 10 cm echter word de hoogte al weken niet hoger dan 90 cm hoe is dit mogenlijk

Gast-7293 | 27-01-2014 - 10:35

Dirk Pieraert

Het heeft in Kleinwalsertal weer stevig gesneeuwd en ook nu blijft het stevig doorsneeuwen. Vanaf morgen krijgen we enkele dagen heel zonnig weer met aangename temperaturen.
Al die de komende weken hierheen komen kunnen op hun 2 oren slapen, pistes liggen er zeer goed bij! Groetjes uit Hirschegg, Dirk

Dirk Pieraert | 27-01-2014 - 10:39

Johann

@Gast-7291 Twee modellen 2 verschillende oplossingen Anne. Als het aan het GFS ligt dan onbestendig en toenemende kans op sneeuw. Het ECMWF mogelijk meer hogedrukinvloed aan de noordkant en dus ook zon. Afwachten nog maar wat het precies gaat worden ?! Gr

Johann | 27-01-2014 - 10:49

Johann

@Gast-7293 Omdat er wrs vanuit Kals geen "updates" worden doorgegeven ! Alle vragen over webcams, sneeuw-updates en technische zaken (APP) gaarne doorsturen naar "help@sneeuwhoogte.nl" Thx and Gr.

Johann | 27-01-2014 - 10:51

Sneeuwhoogte.nl

@gast7293, wij ontvangen dagelijks een update uit Kals en deze waarde meldt het dorp zelf ook op de site
www.gg-resort.at/de/aktuelles/schneebericht/" target="_blank">www.gg-resort.at/de/aktuelles/schneebericht/

Sneeuwhoogte.nl | 27-01-2014 - 11:01

Gast

@7288, op dit moment aan de apfelstrudel in hoog brixen. Fantastische pistes, veel verse sneeuw en mooi wit dal, zo'n 20cm daar. Zojuist is de rode dalafdaling naar brixen open gegaan.

Gast-7298 | 27-01-2014 - 11:34

Gast

Hopelijk slaat de föhn niet al te hard toe in de dalen van de noordelijke alpen! Als het dan gaat regenen is de sneeuw natuurlijk zo weer weg! De modellen lijken daar nogal verschillend over te denken...

Gast-7299 | 27-01-2014 - 11:54

Gast

@7298 Dank voor de update vanuit Brixen. Weet je misschien ook of de Ki-West afdaling binnenkort open gaat? Dankje!

Gast-7300 | 27-01-2014 - 11:59

Johann

@Gast-7299 Föhn en regen gaan niet samen. Dus dat zal wel meevallen (net als de föhn overigens) :-) Gr

Johann | 27-01-2014 - 12:00

Gast

@Dirk: Dank voor je geruststellende update! Weet je al wat voor weer ze in het weekend verwachten? Ik hoop echt op een beetje zon!!

Gast-7302 | 27-01-2014 - 12:09

Gast

Oh, dank je wel Johann, ik ga hééééél hard duimen voor het ECMWF! Waar geloof jij het meeste in??
Groet,
Anne

Gast-7303 | 27-01-2014 - 12:10

Johann

@Anne Beide modellen ontlopen elkaar niet veel vwb de prestaties. Zelf ben ik een aanhanger van het Europese model dat overigens ook met de hoogtse resolutie en rekenkracht werkt. De "waarheid" zal vanaf het weekend wel ergens in het midden komen te liggen... Gr

Johann | 27-01-2014 - 12:19

Gast

@ Johann, Thnx voor de super updates elke keer!

Gast-7305 | 27-01-2014 - 12:27

Niels  van Bockel

@ Johann, wat zegt het ECMWF over Winterberg op langere termijn voor zover die betrouwbaar is? GFS kan ik zelf wel zien ;-)

Gr Niels

Niels van Bockel | 27-01-2014 - 13:01

Johann

@Niels Zie plaatje ensembles EC00 T850 hPA (temp. 1400-1500m hoogte) voor de komende 15 dagen voor het Sauerland hieronder. Het beste pak je voor de meest betrouwbare trend de mediaan van de 50 verschillende ECMWF oplossingen (dat is de zwarte lijn, de zwarte stippellijn is het klimatologische langjarig gemiddelde). Natuurlijk ligt het Sauerland onder de 1500 meter maar het is een mooie graadmeter voor wat je daar kunt verwachten. Daar waar ik de mediaan rood heb gemaakt gaat het duidelijk in de plus resp wordt het allemaal wat minder winters dan wel dooi. Dit geldt vooral voor de lagere delen.Een echte markante verzachting zie ik echter vandaag niet. Daarnaast bestaat er ook nog een kans op een inversie (vooral hogerop zachter) die voor de sneeuw en kou juist weer gunstig kan gaan uitpakken. Gr

s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/ens-winterberg.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/ens-winterberg.jpg" border="0" alt=" photo ens-winterberg.jpg"/>

Johann | 27-01-2014 - 13:26

Gast

@Dirk uit Hirschegg, heb je al iets gehoord over de pistes in Ifen? Ik zie op de interactieve skimap dat nog steeds bijna alles dicht is....ondanks het pak sneeuw dat nu gevallen is. Al bekend wanneer er meer pistes opengaan?

Gast-7308 | 27-01-2014 - 14:06

Niels  van Bockel

@Johann, Verhelderend en geruststellend! Dank voor je uitleg!

Gr Niels

Niels van Bockel | 27-01-2014 - 14:11

Eric Kromhout

Bijgaand nog een laatste filmpje van gisteren in Ellmau.

www.youtube.com/watch?v=vNYtHhZ5EBs

Eric Kromhout | 27-01-2014 - 14:56

Gast

Hoe gaat het verder in het reuzengebergte ? Kunnen jullie daar misschien iets over vertellen . Wij gaan over 2en halve week .

Gr. Jaco

Gast-7311 | 27-01-2014 - 15:01

Rob Klok

In Wagrain is het vandaag "raar" weer. Vanmorgen mist (we zijn naar Flachau geweest) daar zat het potdicht, maar trok vrij snel open. Daarna trok de hemel open en scheen de zon. s'-middags even naar de Grafenberg geweest en toen begon het weer dicht te trekken, we zijn iets eerder gaan apres-skieen... op het moment is het weer flink aan het sneeuwen, er is hier nu beslist geen sneeuwgebrek! Dus voor wie volgende week naar het Salzburgerland komt, die komt in een gespreid bedje! Wel zijn de pistes wat "hoperig" door alle Neuschnee. Maar als ik de voorspelling van Johann zie, weten de Pistenbullys daar wel raad mee. Groeten van Rob

Rob Klok | 27-01-2014 - 15:22

Gast

Iemand sneeuw en piste nieuws over rokytnice nad jizerou in het reuzengebergte???

Gast-7313 | 27-01-2014 - 16:01

Gast

Avoriaz (portes du soleil); vandaag lekker geskied op 30cm verse sneeuw. Om 15u30 terug beginnen doorsneeuwen!

Gast-7314 | 27-01-2014 - 16:05

Mat V

Gast 7314 was ik

Mat V | 27-01-2014 - 16:10

Jan Post

@Tom; In Westendorf is ook veel sneeuw gevallen alleen de dal afdaling naar Kiwest is nog niet open.
De pistes zijn verder prima alleen eind v.d dag word het zwaar.
Gr Jan.

Jan Post | 27-01-2014 - 16:12

Gast

In Tsjechië 10 cm gevallen! Weer mooi wintersplaatje!

Gast-7317 | 27-01-2014 - 16:15

Erik van S

Königsleiten, Zillertal
Vandaag heeft het vrijwel de gehele dag (licht) gesneeuwd. Al met al toch weer snel een centimeter of 20, op de berg nog meer. Voor degenen die volgende week deze kant op komen: perfecte sneeuwcondities! Helemaal als het morgen een beetje opklaart wordt het echt genieten. Een laf föhntje kan die dikke laag sneeuw echt niet zomaar doen verdwijnen. Gr. Erik

Erik van S | 27-01-2014 - 17:25

Matthijs M

Update vanuit Ischgl. Er ligt een mooi nieuw laagje sneeuw bij. Meeste afdalingen zijn goed te doen, maar er is nog wat werk te doen qua prepareren. Veel sneeuw in opgeschoven hoopjes op de pistes en her en der toch wat plakken ijs. Vooral de dalafdaling is op sommige stukjes erg lastig door ijs en sneeuwhopen. Zicht was vandaag matig tot slecht, vooral boven. Ondanks dat prachtige ski-dag gehad.

Matthijs M | 27-01-2014 - 17:57

Gast

Hoi Jan.

Leuk om te horen ben benieuwd nog een klein weekje en dan op naar Westendorf.

dan zal de sneeuw nog niet verdwenen zijn :-)

Gast-7320 | 27-01-2014 - 18:41

Gast

Over 5 dagen westendorf! dus snel prepareren die dalafdalingen ;)

Gast-7321 | 27-01-2014 - 19:07

Gast

Over 5 dagen westendorf! dus snel prepareren die dalafdalingen ;)

Gast-7322 | 27-01-2014 - 19:07

Gast

Vandaag aangekomen in winterberg waar het mooi winters is. Groot gedeelte van de pistes zijn open. We gaan ze morgen proberen...

Gast-7323 | 27-01-2014 - 19:12

Gast

Update van uit san cassiano alta badia sud tirol italie sneeuw valt hier met bakken naar benee

Jan kadij

Gast-7324 | 27-01-2014 - 19:29

Michael Queis

Hoop niet dat bergfex.com gelink krijgt, st. Gallenkirch 9/10/10 graden op vrijdag/zaterdag/zondag..is toch wel serieuze dooi..jammer van alle gevallen sneeuw..ik hoop dat johan en michael me wat vrolijker kunnen maken met een positiever berich voor vorarlberg!

Michael Queis | 27-01-2014 - 19:48

Gast

Hallo.....vandaag vertroken uit het kleinwalsertal terug naar huis, met drie dagen skieen achter de rug,, wij hebben goede sneeuw gehad , en alle pistes waren in een goede conditie , op ifen is alles open en zijn de pistes heerlijk. voor ons zit het voor de komende 11 maanden erop wij zijn er weer met de kerst..johan bedankt voor de mooie updates ik blijf ze nog met genoegen lezen,, en in november weer op de voet volgen..groet rodrique

Gast-7326 | 27-01-2014 - 19:48

Gast

@ Johan,

Wij gaan op 14 februari naar Winterberg.
Zal de sneeuw het houden tot dan en vooral, zal er nog te skiën zijn?

Gast-7327 | 27-01-2014 - 19:51

Gast

Wij gaan 9 feb. Ben er bang voor Johan :s
Denk niet dat het wat wordt.

Gast-7328 | 27-01-2014 - 20:19

Gast

hoi net terug uit Les Gets. geweldig geskied, ook naast de pistes! met name afgelopen vrijdag. (achter de skileraar aan)
weet iemand hoe ze in Frankrijk aangeven hoe groot het lawinegevaar is? We hadden een geblokte gele vlag. Iemand zei dat het om het aantal blokjes ging, klopt dat? of gaat het om de kleur net zoals in Oostenrijk?
bvb dank!

Willemijn

Gast-7329 | 27-01-2014 - 20:27

Marcel

Beste Johan / Michael,
Nu volg ik toch al jaren deze site en tegelijkertijd weerkaarten op een Duitse site, en ik vraag me af of het nu aan mij ligt dat ik dit jaar een onafgebroken aanvoer van depressie vanuit de oceaan zie, of is dat altijd zo en valt het me nu pas op?

Gr Marcel

Marcel | 27-01-2014 - 20:44

Johann

@All Korte update. In grote lijnen is er in vergelijking met vanmorgen niet veel veranderd. Wel zien we dat nu ook GFS de Südstau siutatie er met het vorderen van de week en in het weekend beter door laat komen. ECMWF heeft de "retour d'est" er weer grotendeels uitgenomen en het zwaartepunt van de Südstau weer meer naar de zuidelijke oostelijke Alpen (zuid Karinthie, Süd Tirol, Dolomieten) verplaatst. Langs de gehele zuidelijke Alpenboog nog steeds veel neerslag in de Südstau, lokaal in de periode van donderdag tot maandag 100 tot 175mm (cm). Gr

Johann | 27-01-2014 - 21:30

Gast

Hoi Johann, dank voor de update! Betekent dat ook dat de sudföhn tot minimaal maandag aanhoudt?

Gast-7332 | 27-01-2014 - 21:49

Johann

@Gast-7332 Tot zaterdag -zondag zal het föhnig zijn aan de noordkant en vooral in de bergen vrij zacht. Wrs vanaf zondag föhneinde. Veel gaat afhangen van wat het laag boven de Middellandse Zee gaat doen en in hoeverrre de stroming naar het oosten (def. föhneinde) gaat doordraaien. De precieze ontwikkelingen vanaf het weekend zijn ook vanavond nog zeer onzeker, vrij zeker lijkt het wel dat aan de noordkant vanaf zaterdag de temperaturen weer lager gaan uitvallen. Gr

Johann | 27-01-2014 - 21:56

Gast

Wolkenstein Italie:

Veel sneeuw hier. Vanaf een uurtje of 13:00 tot nu onafgebroken.
Net een show gezien met freestiyle
Knap wat die gasten kunnen.

Grt Martin

Gast-7334 | 27-01-2014 - 22:19

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Beste Marcel. Wat de depressies betreft kan ik je alleen maar gelijk geven. De laatste maanden hebben we slechts eenmaal een geblokkeerd patroon waargenomen. Dat was in de periode dat het hogedrukgebied "Varnia" boven centraal Europa voor anker lag, en wekenlang voor zonnig Alpenweer zorgde. December was al erg nat, en januari gaat wat W Europa betreft dezelfde natte kant op. Door deze voortdurende onstabiele situatie, waarbij de invloed van de Atlantische Oceaan groot is, blijft serieus winterweer ook uit. Het wordt vanaf woensdag eindelijk eens wat kouder in ons land. maar in het weekend volgt weer de onvermijdelijke Atlantische verzachting. Op hoogte stelt zich een krachtige zuidelijke stroming in, die de thermometers weer omhoog gaat jagen!

Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 27-01-2014 - 22:24

Johann

@Martin De bewolking en neerslag waren tegen verwachting in toch een stuk hardnekkiger in dit deel van de Alpen. Vooral in het Engadin, Trentino -Süd Tirol en deels ook nog in het zuiden van Karinthie valt nog steeds sneeuw. Geniet ervan Gr.

Johann | 27-01-2014 - 22:27

Gast

Hoi Johan,

Thx!
Nou er ligt genoeg hier hoor.
Hopen dat wij morgen en overmorgen weer de ouderwetse zon en staalblauwe hemel gaan zien.....
Dat bevalt goed!
Morgen naar de Marmelade! komt goed Johan.

Grt Martin

Gast-7337 | 27-01-2014 - 22:37

Mitchel v A

@johan
Blijft de temparatuur in oberstdorf stijgen of gaat hij ook nog dalen en voor sneeuw zorgen ?
Mvg, Mitchel

Mitchel v A | 27-01-2014 - 22:51

Johann

@Mitchel Uitgaande van het ECMWF van vanavond (ensembles). Morgen nog weinig verandering. In avond of nacht op woensdag dan geleidelijk inzettende temperatuurstijging tot 5 graden op 1500 meter hoogte op zaterdag. Zaterdagmiddag dan weer markante temperatuurdaling tot -3 graden op 1500m in de nacht op zondag (föhneinde). Gr

Johann | 27-01-2014 - 23:56

Gast

Goedemorgen allen

Wolkenstein: bewolkt, klein beetje wind
Het is gestopt met sneeuwen. Er wordt hard gewerkt in het dorp om het weer leefbaar te krijgen.
Vandaag gaan we naar de Marmelade.

Grt Martin en Sandra

Gast-7341 | 28-01-2014 - 07:42

Gast

net terug van weekendje Montafon
topsneeuw-pistes-weer-....

Gast-7347 | 28-01-2014 - 09:22

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord