Overgang naar kouder weertype

We zijn ondertussen in het midden van de winter aangekomen en er is weertechnisch van alles te beleven op dit moment. Koning winter heerst op dit moment in delen van noord en oost Europa, waarbij de kou ook pogingen doet om de Benelux te willen gaan veroveren. Tegelijkertijd is de zachte zuidwestelijke aanvoer voorlopig echt voltooid verleden tijd in de Alpenlanden, waarbij de condities vooral ook voor de veel geplaagde Alpennoordzijde uiteindelijk alleen maar verder zullen gaan verbeteren. Mooie vooruitzichten dus!


Mooi idyllisch plaatje vanuit Colfosco, Süd Tirol via de @App

Tijdelijk rustiger en vrij zonnig
Vandaag bevindt het Alpengebied zich in een soort niemandsland, waarbij een overtrekkende rug van hoge luchtdruk voor vrij open en vriendelijk wintersportweer zorgt. Nadat er gisteren op verschillende plaatsen weer wat sneeuw gevallen is staat er vandaag dan weer een vrij zonnige dag op het Alpenmenu. Toch gaat er structureel wat veranderen op de wat langere termijn, waarbij vooral de temperatuur voorlopig een flinke stap terug gaat doen.


Temperatuur gaat op het belangrijke 850hPa (1500m) vlak gevoelig onderuit!

Opkomende sneeuwval
De komende dagen liggen de Alpen ingeklemd tussen twee hogedrukgebieden die beiden erg standvastig blijken te gaan zijn. Aan de ene kant van de kaart zien we boven de Finse regio het winterse maximum op de weerkaarten terug, terwijl aan de andere zijde het bekende Azorenhogedrukgebied de nodige aandacht trekt. De komende dagen trekken storingen tussen deze 2 hogedrukgebieden in de richting van midden Europa en gaan dan uiteindelijk voor de nodige sneeuwval zorgen. Woensdagnacht trekt een eerste zwak front de westelijke Alpen binnen, waaruit al wat lichte sneeuwval op mogelijk is. Een tweede en beduidend actiever exemplaar gaat dan uiteindelijk donderdag vanuit het westen de berggebieden binnen trekken, waarbij op uitgebreide schaal sneeuwval te verwachten is.


Actief sneeuwsignaal op donderdagnacht / vrijdagochtend voor de Alpennoordzijde

Volgens de meest actuele neerslagclusters mogen we toch gemiddeld tussen de 15 en 35cm aan sneeuw gaan verwachten, waarbij de gehele Alpennoordzijde een flinke opfrisbeurt lijkt te gaan krijgen. In Karinthië in het zuidoosten van Oostenrijk lijken tot en met zaterdag zelfs hoeveelheden tot wel 50 cm mogelijk, al moeten we nog even gaan afwachten of dit voor deze omgeving in de verwachting zal blijven gaan staan. Niet onbelangrijk is ook de markant lagere sneeuwvalgrens die vanaf donderdag vanuit het westen thermisch onderuit gaat naar hoogtes van tussen de 600 en 900 m gemiddeld. Prima vooruitzichten dus, waarbij de winterse sfeer in de wat lager gelegen gebieden gelukkig weer helemaal gaat terugkomen!


Ook in het Oostenrijkse Königsleiten sterk verbeterende pistes! Via @App

Winterweer in Nederland?
Het wordt de komende periode enorm spannend! De winter ligt al dagen vlak ten oosten van ons land op de loer en kan tot op dit moment net die laatste winterse stap niet maken. Ons land bevindt zich precies in het overgangsgebied tussen de koude vrieslucht en zachtere maritieme luchtmassa's, waarbij de laatste luchtsoort vooralsnog aan het langste eind trekt. Komende zaterdag wordt de situatie nog eens extra op scherp gezet, wanneer een klein lagedrukgebied precies over ons land zuidoostwaarts lijkt te gaan koersen. Kleine koersveranderingen van het laag kunnen dan lokaal grote gevolgen gaan hebben. Op dit moment lijkt het erop dat tegen die tijd er vooral in het noordoosten van het land tijdelijk wat sneeuw kan gaan vallen. Na het weekend lijkt het dan even weer iets minder koud te gaan worden, maar daarna is enige verscherping van de kou zeer wel mogelijk.


ECMWF prognose voor as zaterdag. Spannend!

Wat er hierna gaat gebeuren is voorlopig nog volstrekt onduidelijk. De Benelux lijkt precies in het overgangsgebied te blijven gaan zitten tussen vrieskou en aanzienlijk zachter weer. Op de langere termijn kiezen veel modellen toch weer voor een zuidelijk georiënteerde luchtstroming onder invloed van opnieuw oplevende Atlantische depressie-activiteiten, maar de onzekerheid blijft enorm groot!


Temperatuur verwachting de komende 14 dagen. Bron Weerplaza


Windprognose met een zuid tot zuidwestelijke voorkeursrichting op termijn.
De onzekerheid is en blijft echter bijzonder groot!

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Voor de Alpenzuidkant geldt door de  vele sneeuw van het afgelopen weekend rood (4-groot)  en lokaal ook nog donker-rood (5-zeer groot)

Tot zover het weerbericht voor vandaag. Morgen meer Alpenweer, maar ook de laatste stand tav een eventueel op handen zijnde Nederlandse winter!

Met vriendelijke groet,

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Paulien Ravenstijn

Heerlijk vooruitzicht!!! Nog twee weken en dan vertrekken we richting Leogang en het ziet er dus goed uit. Bedankt voor de updates!

Paulien Ravenstijn | 22-01-2014 - 08:07

Gast

Wij vertrekken aankomende zaterdag richting Ellmau. Iemand hier een update over?

Gr. Erik

Gast-7002 | 22-01-2014 - 08:34

Henk Veenendaal

Hoi Michael,
Dank je wel voor jullie dagelijkse en heldere uiteenzetting van het weer!
Erg leuk en heel goed om alvast in de goede 'stimmung' te komen!
Gelukkig ziet het er voor wat betreft de sneeuw steeds beter uit!
Nogmaals bedankt en ga zo door!
Grt. Henk Veenendaal

Henk Veenendaal | 22-01-2014 - 08:36

Gast

Gelukkig, zou het dan toch nog goed komen,weet iemand de vooruitzichten. Voor het reuzengebergte??

Gast-7004 | 22-01-2014 - 08:37

Gast

Top, voorjaarsvakantie richting hopfgarten, zo te zien ligt er dan wel sneeuw, heerlijk!

Gast-7005 | 22-01-2014 - 08:54

Gast

Over 1,5 week naar Gerlos! Dat ziet er goed uit...... Groet, Colinda

Gast-7006 | 22-01-2014 - 08:54

Niels  van Bockel

Goedemorgen Michael. Zijn er nog bijzonderheden te melden voor het Sauerland? Of is dat nog net zo onzeker als het weer de komende dagen in Nederland?

Gr Niels

Niels van Bockel | 22-01-2014 - 09:09

Ronald Smit

Dat is top nieuws Michael zo vroeg in de morgen! Donderdag vertrek ik richting Les Trois Vallees (Les Menuires) en de vooruitzichten voor nieuwe sneeuw tot 75cm zijn heerlijk...

Gr Ronald

Ronald Smit | 22-01-2014 - 09:12

Gast

Zoals een ouderwetsch Oostenrijks gezegde gaat: Het gaat om de kwaliteit sneeuw en niet om de kwantiteit. Bedankt voor je mooie berichtgevingen weer Michael.

Gast-7009 | 22-01-2014 - 09:38

Gast

Heerlijk nieuws met nog anderhalve week te gaan!
@ Dirk uit het Kleinwalsertal; je schreef gistermiddag dat in Ifen bijna alle pistes open zijn. Op de website van het Kleinwalsertal, op de interactieve pistemap, lijken er echter slechts drie open te zijn. Klopt deze pistemap niet? Weet jij welke pistes in Ifen open zijn?

Gast-7010 | 22-01-2014 - 10:19

Gast

Komende zondag naar het Alpbachtal veel sneeeeeuw gevallen lut

Gast-7011 | 22-01-2014 - 10:50

Gast

Mooi, even volhouden tot eind februari / begin maart deze berichten. Kunnen we er allemaal nog lekker van genieten ;)

Gast-7012 | 22-01-2014 - 10:59

Gast

Gisterenavond teruggekomen van 4 dagen Ellmau. De pistes lagen er in het weekend nog verbazend goed bij in de voormiddag, in de namiddag was het skiën tussen de hopen sneeuw. Maar gisterenmorgen zag alles wit en boven op de berg lag zeker 10à15cm verse sneeuw, zodat we nog effe lekker hebben kunnen genieten van echte winterse condities. Als het koud genoeg blijft, en zo ziet het er wel naar uit, moeten de mensen die vertrekken naar Skiwelt zich zeker geen zorgen maken over de pistes, offpiste is echter nog niet mogelijk.

Gast-7013 | 22-01-2014 - 11:15

Gast

Fiss lijkt een beetje achter te blijven wat betreft sneeuwval..

Bart

Gast-7014 | 22-01-2014 - 12:03

Pieter Meidam

Nog 4 dagen, dan vertrekken we naar het Tannheimertal (noordalpen). Ziet er nu nog nie geweldig uit, maar volgens de berichtgeving hier wordt het prima.

Pieter Meidam | 22-01-2014 - 12:18

Gast

Bedankt Michael voor de verse sneeuw het werd tijd.
We komen er aan naar dat laag gelegen Soll 6 februari mag je pok in het dal 50 centimeters hebben liggen maar denk dat dat gaat lukken ook nog aan de vooruitzichten te zien.
Ik heb er iig gruwelijk veel zin in.

Gast-7016 | 22-01-2014 - 12:25

Richard ter Horst

Hoi Michael,

Als ik naar de GFS06 run kijk verrast mij de duidelijk vervroegde timing van alle neerslag!
Ik weet nooit zo goed in hoeverre die runs van later op de dag (dus niet de GFS00 run) betrouwbaar zijn.
Wij vertrekken vrijdagnacht en komen zaterdag ochtend/middag aan in Val d'Isere. Ik probeer altijd te kijken in hoeverre we sneeuw kunnen verwachten onderweg. En in de GFS00 run leek dat totaal geen probleem te zijn terwijl we met de GFS06 run maar water en dekens moeten meenemen, haha.

Vind jij dat verschil ook zo opvallend? Of ligt het gewoon aan mij :)

Richard ter Horst | 22-01-2014 - 12:32

Gast

Net wederom geskied in filzmoos. Nabij flachau. Condities waren slecht voor de middag ging het nog wel na de middag slecht. Gisteren 10 cm sneeuw gehad maar dat was zo weg gesmolten met plus 3 graden en zon. De bevroren onderlaag kwam los waardoor grote stukken ijs op de pistes lagen. Na de middag hopen slush. We gaan het morgen proberen in zauchensee. Ligt iets hoger en we hoorden in het hotel dat het daar beter is. Greetz

Gast-7018 | 22-01-2014 - 14:08

Gast

Zijn deze hoeveelheden genoeg om een week lekker in saalbach te skiën ?
Wat is heb je nodig ?
Iemand idee

Gr. John

Gast-7019 | 22-01-2014 - 14:25

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Richard . GFS werkt in zijn tussenruns van 06.00 en 18.00 uur met duidelijke minder sonderingsoplossingen (verticale luchtberekeningen in de atmosfeer). Hierdoor lopen deze runs nog wel eens uit de pas. Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 22-01-2014 - 14:29

Gast

Beste allen,

Hoewel wij pas met de voorjaarsvakantie richting Oostenrijk (Filzmoos) vertrekken, volg ik jullie weerberichten met veel plezier. Vooral de uitleg van de verschillende weerkaarten vind ik erg leuk om te volgen. Goed om te horen dat de Noordkant zal gaan verbeteren en nu hopen dat de warme stromingen weg blijven.

Groet Sascha

Gast-7021 | 22-01-2014 - 14:54

Jannik Soors

Vandaag heerlijk kunnen skiën in het Zillertal ( Hintertux). Sneeuwkwaliteit is super, ben wel nog niet lager dan 2100m geweest. Stralende zon, verse sneeuw = vakantie. Grtz

Jannik Soors | 22-01-2014 - 16:05

Gast

Vandaag een geweldige skidag gehad in flachau met een beetje verse sneeuw maar de temp is gevoelig onderuit gegaan. Pistes oke dal afdalingen zijn wel hard maar zeer goed te skien. Kortom niets te klagen.

Gast-7023 | 22-01-2014 - 16:05

Gast

Vandaag geskied in Hoch Krimml, Konigsleiten en Gerlos. In de dalen laaghangende bewolking, maar in het skigebied prachtig weer. De pistes lagen er prima bij met de vers gevallen sneeuw, sommige pistes wat hard. Heerlijk kunnen skiën in ieder geval!!

Gast-7024 | 22-01-2014 - 16:23

Gast

We vertrekken naar ramsau pas 14 februari , hoe zien de vooruitzichten daar

Gast-7025 | 22-01-2014 - 16:24

Gast

Weet iemand hoe de vooruitzichten zijn in Rockitnice Tjsechie ,we gaan 21 feb.

Gast-7026 | 22-01-2014 - 16:31

Cheese  Curve

Fantastische zonnige dag in Koenigsleiten, in het dal een wolkendek die we echter van boven bezichtigen konden. Unten grau oben blau. De pistes waren goed met wel wat sneeuwhoopjes. Bij de fotoupdates daarvan eea te zien. Verder de hele dag ongeveer 3 graden gevroren in het dorp, zodat de sneeuw nog mooi op de takken van de dennenbomen is blijven liggen.

Cheese Curve | 22-01-2014 - 16:48

Gast

In Paradiski prachtige condities, Johann had dagen geleden al aangekondigd dat woensdag een mooie dag kon worden, chapeau! Overigens is dit gebied van La Plagne en Les Arcs top of the bill qua skimogeljjkheden. Heel veel mopje bospistes, ook veel hoge pistes, gletsjers etc. Voor mij beter nog dan Trois Vallees, Tignes/Val d'Isere, Ischgl, Solden etc.

Gast-7028 | 22-01-2014 - 17:57

Matthijs M

@gast7025 kijk gewoon even bij de voorspelling per plaats, dan weet je het antwoord! :-)

Matthijs M | 22-01-2014 - 18:12

Gast

sneeuwhoogte .nl is gewoon de max! bedankt voor jullie dagelijkse inzet en meer dan volledige weersvoorspellingen.. vanuit het natte België . binnen een week vertrek ik naar Warth en dat ziet er momenteel super uit . Mvg xa4

Gast-7030 | 22-01-2014 - 18:34

Marc Schouten

De sneeuwvoorspellingen zijn super! Wel jammer dat de kaarten bij Fiss weinig sneeuw aangeven:-( Ga er van uit dat het helemaal goed gaat komen in de komende 3 weken.
Morgenvroeg als eerste weer het weerbericht checken...

Marc Schouten | 22-01-2014 - 18:38

Gast

Weet iemand de sneeuwtoestand in Saalbach?

Gr Hendrik

Gast-7032 | 22-01-2014 - 19:09

Michel Boarder

Vandaag hele dag wezen skien in matrei , en kals, super pistes!! Echt top! Lkkr weertje erbij!

Michel Boarder | 22-01-2014 - 19:18

Dirk Pieraert

Vanmorgen gaan skien op de Kanzelwand in Riezlern (Kleinwalsertal), de pistes lagen er heerlijk bij, de dalafdaling was op sommige plekken wel zeer ijzig maar toch zeer goed te doen! Namiddag zijn we dan gaan wandelen op het Gottesackerplateau in Ifen, zo kon ik meteen ook de pistes eens gaan bekijken want ben er dit seizoen nog niet gaan skiën. Boven zijn 2 van de 4 pistes open en die lagen er zeer goed bij (enkele foto's op mijn FB pagina), de dalafdaling was ook open maar die lag er eerlijk gezegd beroerd bij. Dus boven in Ifen prima, onder ondermaats. Komende dagen komt er redelijk wat sneeuw en ik verwacht dat ALLE pistes eerstdaags weer open gaan zijn. Gr Dirk uit Hirschegg/Kleinwalsertal

Dirk Pieraert | 22-01-2014 - 19:19

Gast

Hoeveel sneeuw moet op een 'groene' dalpiste vallen om open te kunnen?

Gast-7035 | 22-01-2014 - 20:11

Gast

Gast7035 leuke vraag! Wil dat ook wel weten.

Gast-7036 | 22-01-2014 - 20:37

Gast

Johan, nog update vanavond?

Gast-7037 | 22-01-2014 - 20:37

Niels  van Bockel

Of Micheal? ;-)

Niels van Bockel | 22-01-2014 - 21:06

Marcel

Over Nederland, wat ik gezien heb in de laatste kaarten van ECMWFen GFS is dat ze nog steeds zeer veel moeite hebben met het berekenen wie er gaat winnen. Ochtend- en avondruns verschillen veelal; dan wel weer wel laaglandwinter, dan weer niet (hoewel echte felle koude in geen enkele kaart staat). We zitten echt op de scheidingslijn. Wel is duidelijk dat Noordoost sowieso stuk kouder gaat zijn dan Zuidwest. Maar dat is niets nieuws.

Marcel | 22-01-2014 - 22:37

Gast

Dank je wel Dirk! Hopelijk zijn ze volgende week open want Ifen lijkt me prachtig!

Gast-7040 | 23-01-2014 - 08:38

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord