Einde zachte zuidwest regime nadert

Gisteren konden de (zuid)westelijke en, tja hoe kan het ook anders in deze winter, de zuidelijke Alpen weer profiteren van een verse laag sneeuw van 20 tot 40cm en lokaal hier en daar zelfs nog meer. Terwijl de sneeuwvalgrens aan de noordkant rond de 1000 meter lag sneeuwde het in de koudere lucht aan de zuidkant tot in de dalen en het aangrenzende "laagland". Zo viel er bijvoorbeeld in Lugano op tot een hoogte van 273 meter sneeuw en kon zich zelfs een sneeuwdekje vormen van 5 centimeter. Overigens was ik blij  dat ik geen weerprognose voor Wallis hoefde te maken. Ofschoon de modellen op het front gisteren voor hier 10 tot 20cm aan verse sneeuw berekenden viel er hier nauwelijks neerslag en deels bleef het gewoon droog. Blijkt maar weer eens hoe moeilijk het soms is om een goede neerslag prognose ook op korte termijn te maken. Dat er overigens nauwelijks neerslag viel in het inner-alpine Wallis had natuurlijk alles te maken met een hardnekkig zwakke doorstaande föhn die net sterk genoeg was om de neerslag uit het front te laten verpieteren.


Mooie verse witte pracht in Wolkenstein (Selva) op de Sella Ronda. (via APP)

Overdag werd het van het westen uit geleidelijk overal weer droog en vooral in de westelijke Alpen klaarde het mooi op. Helaas betreft het ook nu maar een korte weersverbetering want in de nacht namen de drukverschillen tussen noord en zuid opnieuw weer toe waardoor in het noorden de  föhn weer aan het opleven is en de vochtige lucht zicht weer meer en meer tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam stuwt.


Mooie opklaringen na de verse sneeuw in La Plagne. Bijzonder ski-pak overigens (re) !
Ingezonden via APP

Pakken we de radar erbij dan zien we dat er op dit moment vooral wat lichte sneeuw valt in de zuidwestelijke Franse Alpen, het zuidelijke Wallis (Simplongebied) en Ticino. Elders, en dan vooral aan de noordkant de brede opklaringen met  Hochnebel of lage bewolking boven de dalen en het laagland. Vooral in de zuidwestelijke Franse Alpen, Piemont tot over de zuidelijke Wallisier Alpen (Simplon) en Tessin zal het vandaag weer aanhoudend en deels ook weer intensief sneeuwen. Ook aan de zuidkant van de oostelijke Alpen valt sneeuw maar vooralsnog minder dan naar het westen toe. Zwaartepunt zal hier komen te liggen tussen Ost Tirol en Karinthië.


Acutele radarbeeld Alpen (bron WetterOnline)

Ook de gebieden grenzend aan de hoofdkam kunnen wat neerslag vanuit het zuiden gaan meepakken maar de hoeveelheden zullen hier slechts gering zijn. Naast de sneeuw zal ook de westen wind behoorlijk doorstaan en in de bergen kan deze weer stormkracht bereiken. De sneeuwvalgrens pendelt tussen 700 a 1000 meter in het zuiden en 1000 tot 1500 meter in het noorden. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de -2 en 0 graden, in het oosten tussen de 0 en +2 graden. Het nulgradenniveau bevindt zich in de westelijke Alpen rond de 1400 meter en aan de oostelijke Alpennoordkant rond de 1800 meter. Zondag overdag verandert er niet veel, sneeuw valt er nog steeds langs de Alpenzuidkant en de noordkant moet het doen met de föhn en hogere temperaturen. In de loop van de namiddag en avond neemt de neerslag qua intensiteit van west naar oost weer wat af en in de nacht wordt het op veel plaatsen droog.


Camperen tussen de bergen sneeuw in Pontresina - Camping Morteratsch. Vanmorgen
alweer bewolkt en meer sneeuw is in aantocht

Tot maandagochtend gaat er in  de bovenstaande zuidelijke en zuidwestelijke Stau gebieden tussen de 30 en 50cm aan verse sneeuw vallen en lokaal bij gunstige Stau condities tussen de 50 en 90cm. De aangrenzende gebieden mogen rekenen op 10 tot 5cm. De verse sneeuw in combinatie met de harde wind zal vooral hogerop voor sneeuw vervrachtingen gaan zorgen en het lawinegevaar verder vergroten. Hou dus goed de lokale berichtgeving (pistes) in de gaten !

Kouder
Maandag volgt in de loop van de dag van het westen uit alweer een volgende storing (koufront). De bewolking neemt weer toe en van west naar oost gaat het regenen en boven de 1000 meter sneeuwen. De meeste neerslag wordt nu een keer niet voor het zuiden berekend maar juist voor de noordkant. Grote neerslaghoeveelheden zullen er niet gaan vallen maar belangrijker is dat de stroming eindelijk die vervelende veel te zachte noordwesthoek gaat verlaten. De draaiing van de stroming wordt veroorzaakt doordat  een lagedrukgebied (eigenlijk 2) vanuit het westen verder Europa binnenschuiven. Dinsdag komt de hoogte-as over en vervolgens ten westen van de Alpen te liggen en daarmee draait de zuidwestelijke stroming via de zuidoosthoek naar het noordoosten en kan koudere lucht gaan binnenstromen. Ofschoon het weerbeeld door lagedruk gedomineerd zal worden word er dus niet veel neerslag  (sneeuw) verwacht. Dit komt doordat de lucht vanuit het noordoosten niet alleen kouder is maar ook minder vocht bevat.


Dinsdag ligt de cyclonale hoogte-as oostelijk van de Alpen en kan steeds koudere
lucht vanuit het NO gaan binnenstromen

Gisteravond berekende de operationeel uitdraai van het GFS voor de noordkant lokaal nog 20 tot 35mm, vanmorgen is dit teruggeschroefd naar 10 tot 15mm en lokaal 25mm. Het ECMWF doet het zelfs nog wat rustiger aan met 5 tot 10mm. Het blijft echter met dit soort situatie sowieso erg moeilijk om precies aan te geven hoeveel neerslag er waar gaat vallen, veelal wordt dit binnen het gebied van de lagedruk bepaald door kleinere verstoringen en de lokale orografie.

Nog kouder
In de tweede helft van de week zal een volgende depressie van de Atlantische Oceaan afkoppelen en opnieuw midden Europa induiken. Dit systeem zal in het weekend zodra het de Alpen gepasseerd is de weg vrij maken voor nog koudere arctische lucht die boven oost Europa op de loer ligt. Vooral de oostelijke Alpen gaan dit goed merken. In alle hoogtes gaan de temperaturen fors onderuit en op 1500 meter vriest het dan gewoon tussen de -10 en -15 graden. Ook de westelijke Alpen krijgen te maken met markant kouder winterweer. Veel sneeuw wordt er echter ook dan nog niet verwacht omdat de zeer koude arctische lucht per definitie ook erg droog is. Ook nu zullen we het moeten hebben van kleinere verstoringen en natuurlijke de productie van kunstsneeuw die overal weer zal kunnen worden toegepast.


Volgende storingen duiken in het weekend Europa in, het blijft winters met
toenemende sneeuwkansen

 

Tegen of in het weekend stijgen de kansen dat moeder natuur ons met de sneeuw een handje gaat helpen. Op nadering van een volgende depressie (hoogtetrog) behorende bij een actieve depressie met kern net ten noordoosten van IJsland nadert zaterdag vanuit het noordwesten een warmtefront (niet schrikken) met bewolking en neerslag Kaart hierboven) . Ofschoon de temperaturen aan de voorzijde van het laag iets omhoog zullen gaan blijft het ook dan koud.

Ook op de langere termijn houden we de winterse setting vast met de hogedruk in het noorden en de lage druk boven centraal Europa en de Middellandse Zee. In hoeverre er dan ook sneeuw gaat vallen is op dit moment onmogelijk te zeggen maar gezien de cyclonaliteit (lagedruk) zijn de kansen op periodiek sneeuw zeker niet slecht. 

Winterweer Nederland Belgie en Duitsland (Sauerland)
De grens met de koudere lucht en sneeuw ligt akelig dichtbij maar kan door tegenwerking van het laag wat de komende dagen naar midden Europa trekt maar niet verder naar het westen en zuiden uit stromen. Toch gaat ook dit veranderen zodra de hierboven  genoemde hoogte-as van het laag verder naar het zuidoosten doorschuift. Geleidelijk gaat in de loop van de week de stroming draaien naar zuidoost tot oost en stroomt de koudere lucht binnen. Vooral in de tweede helft van de week en tegen (en in) het weekend wordt de lucht ook op hoogte steeds kouder en de neerslag gaat vanuit het noordoosten langzaam in natte sneeuw en later sneeuw over. Mogelijk dat in het overgangsgebied tussen de zachtere lucht (vooral nog op hoogte) en de koudere lucht (lager in de atmosfeer) ook ijsregen gaat vallen. In het weekend zou het volgens het ECMWF tot aan de grote rivieren sneeuwen en zondagavond zou er dan een sneeuwdekje van 2 tot 10cm kunnen liggen, in het noordosoten (Groningen) zelfs nog meer! Met de start van de nieuwe week dan ook op andere plaatsen in de Benelux en Duitsland sneeuw en de vorming van een sneeuwdekje.


Momenteel is er in het Sauerland (Winterberg) geen wintersport mogelijk. Volgende
week wordt het er kouder en nemen ook de sneeuwkansen toe.

Ten aanzien van bovenstaande moeten we nog wel opmerken dat veel gaat afhangen van de koers van van de straalstroom en de lagedrukgebiedjes die de komende week en in het weekend Europa gaan intrekken. Mocht de koers ten noorden van de Benelux gaan verlopen dan ziet de wereld er heel anders (groen) uit en blijft de koude lucht ten noorden en oosten liggen. Een zuidelijkere koers, dus over of liefst ten zuiden van Nederland gaat hoogst waarschijnlijk een winters beeld opleveren. Dit is dan ook het scenario wat de operationele uitdraai van het ECMWF vanmorgen simuleert

Al met al dus spannende ontwikkelen die het ECMWF ons voorschotelt. Ook de andere modellen komen in grote lijnen met een soortgelijke ontwikkeling op de proppen. Ook de langere termijn ziet het er vanmorgen wintertechnisch veelbelovend uit (blokkade) en laten we hopen dat deze trend de komende dagen alleen maar steviger in het zadel zal komen te zitten. Tot zover voor nu, vanavond eventueel nog even een update en anders tot morgenochtend maar weer. Fijne dag en ciao vanuit Oberwallis

Ter afsluiting en als opkikker nog een mooi plaatje vanuit de bergen in Zuid Spanje (Andalusië, Sierra Nevada)

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen deels nog steeds "precair" code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Gedurende het weekend zal door de nieuwe sneeuw en harde wind aan de zuidkant lokaal naar code rood (4-groot) worden opgeschaald.

 

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Goedemorgen Johann!

Gast-6727 | 18-01-2014 - 08:31

Johann

Goedemorgen @Gast-6727 Misschien een goede gelegenheid om je meteen even aan te melden !? ;-)

Johann | 18-01-2014 - 08:49

Menno Jonker

Iedere dag weer een spannend moment, komt er sneeuw in het Salzburgerland.
Helaas dit jaar zwaar onderbedeeld. Zijn er bezoekers van deze site in de regio Dienten, ben erg benieuwd hoe de pistes er beneden in het dorp bij liggen, misschien een foto uploaden. De webcams in het dorp staan dit jaar uit en dat is een slecht teken.

Ik ben iedere dag weer blij verrast met een mooi verhaal over het weer in de alpen, bedankt!

Menno Jonker | 18-01-2014 - 08:50

Margot

Hallo Johann
Ik zit in Grachen. Komt daar ook nog sneeuw bij?

Margot | 18-01-2014 - 09:09

Lex Redecker

Vertrekken de 25e naar Kirchberg. Ben blij dat het nu eindelijk een keer kouder word. Ook voor de lager gelegen afdalingen zijn dit natuurlijk goede berichten. De pistes zullen er met name aan het einde van de dag wat beter bij liggen. Hopen dat er aankomende week nog een laagje bij valt en dat ook de dalen lekker wit zien als we aankomen. Wel zo prettig voor het sfeertje in het dorp! Gr Lex

Lex Redecker | 18-01-2014 - 09:57

Marc van der Hulst

Menno Jonker, ik was er een kleine twee weken geleden en het was te doen maar wij zijn snel naar flachau en zauchensee gegaan en hebben daar top kunnen skiën. Ik wert dat regio dienten (hochkoenig) geweldig skiën is maar de kwaliteit ligt nu even wat verderop. Fijne vakantie en dagje Salzburg is ook super!

Marc van der Hulst | 18-01-2014 - 09:59

Gast

Goedemorgen....wij gaan donderdag richting kleinwalsertal voor drie dagen skieen...gaat daar nog iets spannends gebeuren met sneeuwval...of gaan de bloemen daar bloeien!...leuk om jullie app te hebben..goed werk doen jullie..groet driek

Gast-6734 | 18-01-2014 - 10:04

Eric Kromhout

Voor de mensen die o zo benieuwd zijn hoe het in skiwelt is...............

www.youtube.com/watch?v=PQPAPlpgrL0

Eric Kromhout | 18-01-2014 - 10:11

Erwin Pieper

@ 6734 Wellicht bedoel je ijsbloemen ;-)

Erwin Pieper | 18-01-2014 - 10:11

Gast

dit is lekker wakkerworden! bedankt

Gast-6737 | 18-01-2014 - 10:22

Gast

Goeie morgen! Mooie site Johann, lees het elke dag graag. Wij gaan volgende week vrijdag richting Zillertal 3000 in Tirol. Het gaat dan toch eindelijk de goede kant op mochten de prognoses uitkomen. Ben benieuwd wat dit inhoud voor onze vakantiebestemming.
Word er iig al weer een stuk vrolijker van.

Mvg philip

Gast-6738 | 18-01-2014 - 10:32

sven

Gütemorgen,
Na 9 jaren tirol, vorig jaar naar sauerland geweest, sneeuw in overvloed. (Toen).
Voor de kids (5jr) een ideaal gebiedje. ( op 4 uurtjes afstand)
Dit jaar daar weer geboekt maar deze winter iets wat spannender...
Dus laat de koude winter, met dat o zo welkome laagje wit maar komen.
Ik volg je weerpraatje elke dag.
Ps...volgend jaar toch maar weer de alpen * minder meteorologische stress ;-)

sven | 18-01-2014 - 10:41

Gast

Hallo,iemand nog positief over tjsechie, reuzengebergte,

Gast-6741 | 18-01-2014 - 10:43

Johann

@Eric Kromhout Dank je voor de mooie update en beelden. Laten we hopen dat ook de lagere delen vanaf maandag een laag(je) wit poeder zullen gaan krijgen. Gr

Johann | 18-01-2014 - 10:43

Johann

@Gast-6741 Ook in Tsjechië wordt het een stuk kouder met wat verse sneeuw komende week. Vooralsnog worden er echter ook hier geen grotere sneeuwhoeveelheden berekend (10-20cm. lokaal evt ook wat meer) Gr

Johann | 18-01-2014 - 10:50

Martin Bos

Hoi Johann, top hoe je ons allemaal op de hoogte houdt!!

Martin Bos | 18-01-2014 - 10:52

Gast

@ Erik Kromhout Dank voor je mooie update met beelden!!! Wij vertrekken 1 febr. richting westendorf..en zoals het er nu op lijkt gaat de kou en sneeuw voor ons nét optijd komen! Veel plezier nog daar, en morgen graag weer wat beelden :) thnx!!

Gast-6745 | 18-01-2014 - 11:23

Johann

@All Tip: Weltcup-Rennen in Wengen: Live: Abfahrt der Männer: Start verschoven naar 12h45 Gr

Johann | 18-01-2014 - 12:34

Rob van der Does

@Eric. Mooie update. Een hele geruststelling. Ik kom zondag die kant op, Niederau/Westendorf/Hopfgarten.

Rob van der Does | 18-01-2014 - 12:39

Gast

@Johann wat verwacht je op basis van de huidige kaarten voor woensdag tm zaterdag in Ischgl?

Gast-6748 | 18-01-2014 - 12:46

Kees Hoeks

Sneeuw en vorst in Groningen? En dan draaien ze juist daar de gaskraan dicht...

Kees Hoeks | 18-01-2014 - 14:03

Gast

Voor iedereen die hoopt op winterweer in de benelux,vergeet het maar,die komt er de eerstvolgende 2 weken alweer niet aan,dus me kan beter stoppen met prognoses te maken dat het scandinavisc hogedrukgebied dan toch zich zou uitbreiden naar het zuiden want dat zal niet gebeuren:(

Gast-6750 | 18-01-2014 - 15:19

Gast

Gast 6750, waar haal je die informatie vandaan?

Gast-6751 | 18-01-2014 - 15:38

Johann

@Gast-6751 Ik denk dat gast 6750 dat zelf ook niet weet. Sowieso raar hoe hij bij een naar het zuiden uitbreidend Scandinavisch hogedrukgebied komt (??). Dit wordt door geen enkel model gesimuleerd en wanneer dat wel zou gebeuren dan kunnen we het met winterweer in de Benelux ook wel vergeten :-) Gr

Johann | 18-01-2014 - 15:55

Dirk Pieraert

Pistes in Kleinwalsertal liggen er heel aardig bij hoor, wel veel minder sneeuw dan de vorige winters, maar er ligt zo'n 30-35cm in het dal en de pistes zeker ok! Bijna alle liften in het dal zijn open, dus geen zorgen maken. Groetjes uit Hirschegg, Dirk

Dirk Pieraert | 18-01-2014 - 16:24

Gast

Iemand enige informatie over het zillertal toevallig? Hoort dat nou eigenlijk bij de zuidelijke of noordelijke alpen?

Gast-6754 | 18-01-2014 - 16:36

Stef Arkink

Pistes in Hinterglemm liggen er goed bij tot een uur of 1. Het weer was fantastisch vandaag, maar door de warmte veel papsneeuw na 1 uur. Wordt tijd voor een koudere periode met sneeuwval. Mensen die nog afreizen naar Hjnterglemm hoeven niet ongerust te zijn. Voldoende mogelijkheden om goed te kunnen skiën.

Stef Arkink | 18-01-2014 - 16:38

Gast

@Dirk fijn om te horen....vanaf dinsdag in kleinwalsertal ! :-)

Gast-6756 | 18-01-2014 - 17:01

Roy Kolthof

Komt er vanavond weer een update? Gr Roy

Roy Kolthof | 18-01-2014 - 17:04

Johann

@Roy Yep Roy, in de loop van de avond update(s) adhv de nieuwste model uitdraai ! Gr

Johann | 18-01-2014 - 17:11

Carin L.

Gast 6754: het Zillertal hoort bij de noordelijke Alpen. Vandaag geskied in het gebied Gerlosplatte en Koningsleiten. Pistes worden prima geprepareerd en het was dan ook heerlijk skiën, ondanks de fohnwind. Je schrikt als je die groene dalen ziet, maar je kunt echt goed skiën. Off. piste wordt wat lastig maar wie weet de komende week?? Gr. Carin

Carin L. | 18-01-2014 - 17:35

Harald van Beilen

Zojuist in Hinterglemm aangekomen. Nog niet de berg op geweest maar het dal ziet er wat papperig uit. Morgen zullen we het beleven.

Harald van Beilen | 18-01-2014 - 17:39

Alain Kool

Een vraagje voor de kenner: de skigebieden van Schoppernau, Mellau, Damüls en Schröcken/Warth, tot welke regio mogen deze gerekend worden, zoals genoemd in de (fantastische!!) weerberichten van Michael en Johann?
Gr Alain

Alain Kool | 18-01-2014 - 17:41

Gast

Alain: Noordelijke Alpen. Met kerst daar geweest. Voldoende sneeuw! Zeker in Damuls.

Gast-6763 | 18-01-2014 - 17:46

Niels  van Bockel

@ Johann, inmiddels weer terug uit La Plagne! Bedankt voor je bericht(en) de hele week (en van Micheal!) Trouw elke dag de berichten gelezen waar we veel aan hadden. Het bewijs was er, alle berichten klopte tot in het detail! We konden het nu echt checken! ;-)

Gr Niels

Niels van Bockel | 18-01-2014 - 18:03

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Het Amerikaanse GFS laat in zijn 12 Z run weinig heel van een Benelux winter. Een IJsland depressie houdt de kou voorlopig nog buiten de landsgrenzen. Op langere termijn/eind van de maand ( hoe vaak hebben we dit inmiddels al niet vaker gehoord) toont dit model wel aanzienlijk kouder. Kijken waar het Europese model straks mee komt, maar denk dat deze niet veel zal gaan afwijken in vergelijking met het Amerikaanse model. Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-01-2014 - 18:20

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankje Niels. Veilig en voldaan weer thuis. Mooi om te lezen! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 18-01-2014 - 18:23

Anja Bekkers

Voorjaar in schladming maar de pistes liggen er perfect bij!!!!

Anja Bekkers | 18-01-2014 - 18:31

Jan Post

@Erik; dank je voor de up-date !!!
Het ziet ernaar uit dat we toch een mooie vakantie gaan krijgen.

Jan Post | 18-01-2014 - 19:08

Gast

Vrijdag vertrekken we naar Garmisch en daarna naar Oostenrijk.
enig idee van het weer onderweg? Ik lees iets over ijsregen. Brrr...

Gast-6770 | 18-01-2014 - 19:24

Bas Harlaar

Vanmorgen vanuit Seefeld naar Val Gardena gereden. Mooi om te zien hoe de zuidstroming werkt en er uit ziet. Over de Brennerpas rijdende steeds meer grijs en wolken, halverwege begon de sneeuw. In het dal steeds meer sneeuw, 't ziet er hier echt fantastisch uit. Aan het eind van het dal is de doorsteek naar Corva, Colfosca etc. afgesloten, de Selvapas en de Grödenpas vanmorgen dicht. Rond 1200 uur op de ski's gestapt: erg veel nevel, sneeuw bovenin goed, wel veel opgehoopt. Beneden plaksneeuw/paksneeuw. Mag de pret niet drukken, echt volop winter hierzo. Genieten!
Grote delen van de route in Oostenrijk gisteren zagen er droevig uit, bovenin wit maar het onderste deel en complete laagland volledig groen. Nog niet eerder gezien zo in deze tijd.

Bas Harlaar | 18-01-2014 - 19:45

Gast

Vandaag in Brandnertal aangekomen (burserberg). Op 1170 mtr ligt er sneeuw en zijn de liften en pistes geopend. Maar een jas heb je hier niet nodig met +11 gr ;-). De sneeuw ziet er wel papperig uit. Van andere gasten hebben we begrepen dat de kwaliteit s ochtends goed is. We zullen het gaan beleven morgen. Hopelijk komen de berichten uit en wordt het kouder en komt er een laagje verse sneeuw. Verder gaan we gewoon genieten!

Gast-6772 | 18-01-2014 - 20:13

Dries Livigno

@Gast 6773 : zo'n opmerkingen hebben wij niet nodig van jou. Ik volg deze site al enkele jaren en heb de evolutie meegemaakt an deze site. Je zou moeten proficiat zeggen dat we gratisch deze weersvoorspellingen mogen volgen !!! Ik ben grote fan en zal dit blijven

Dries Livigno | 18-01-2014 - 20:49

Roy Kolthof

Ik zie net op fb van deze site sneeuwverwachting Westendorf 43 cm dat zijn goeie berichten want volgende week vrijdag ga ik haha!

Roy Kolthof | 18-01-2014 - 20:53

Peter Den Butter

Morgen gaan we naar st Anton im vorarlberg. Ben benieuwd of het heel hard gaat sneeuwen volgende week, Johann Geers

Peter Den Butter | 18-01-2014 - 20:54

Johann

@All Korte update adhv de avondmodel uitdraai.
In grote lijnen is er tov vanmorgen niet veel veranderd. In vogelvlucht; vanaf maandag-dinsdag dus kouder via de achterdeur van het laag wat midden Europa binnentrekt. Op koufront maandag en dinsdag wat sneeuwval in de alpen (hoofdzaak noordkant, 10 tot 30cm) Na een tussenhoog rond het midden van de week vanaf donderdag opnieuw onbestendig met opnieuw wat sneeuw in de Alpen. Onzeker is nog of opnieuw ook noordkant of meer zuidkant. Dit heeft weer alles te maken met de koers van navolgende lagedrukgebiedjes. Zaterdag tussenhoog en zondag nieuw neerslag op naderende warmtefront. Maandag van noord(westen) uit koufront en markante temperatuursdaling, sneeuw tot in de dalen en laagland. ECMWF laat de winter maandag -dinsdag vanuit het oosten invallen door nieuwe hogedrukimpulsen Scandinavie-Spitsbergen. Zeer koude lucht (hoogtelaag gevuld met zeer koude lucht) stroomt vanaf dinsdag vanuit het oosten binnen.

Ook voor de Benelux en Duitsland deze week onveranderd spannend. Cruciaal gaat worden welke koers de straalstroom en de laagjes zullen gaan nemen. Grootste kans op natte en ook droge sneeuw einde van de week voor noordoosten en oosten. Dinsdag evt al NO Groningen ! Tevens kans op ijsregen (ijzel). Weekend op nadering van het warmtefront (sector) tijdelijk zachter. Begin volgende van noorden dan wel oosten uit markante temperatuur daling en neerslag in natte sneeuw en later in het binnenland in droge sneeuw overgaand. Gr

Johann | 18-01-2014 - 20:57

Gast

@Johann sounds not too bad , wij zitten woensdag tm zondag in ischgl, 2x een tussenhoog na vers gevallen sneeuw ! Gr izaak

Gast-6778 | 18-01-2014 - 21:22

Tinus M

Update konigsleiten! Door een groen zillertal vanmorgen vroeg aangekomen in konigsleiten eigelijk nog nooit zo weinig sneeuw gezien hier! ,maar de liftjes draaien in het dorp en de piste's zien er op het 1e gezicht top uit valt mij 100% mee ,morgen maar eens kijken of ze ook nog lekker skien

Tinus M | 18-01-2014 - 21:25

Johann

@Izaak Het is niet allemaal "kommer en kwel" ;-) Zelfs een vers laagje sneeuw van 5 tot 10cm kan al heel mooi zijn en de situatie in de skigebieden net even die "winterse touch" geven. Fijne dagen in Ischgl en stuur even wat foto's of een update vanaf locatie ! Gr.

Johann | 18-01-2014 - 21:28

Matthijs M

@Johann en Michael: spreken jullie elkaar nou tegen over de naderende winterse perikelen? Of mis ik iets? Ik ga overigens voor het scenario dat Johann vanavond schetste... :-)

Matthijs M | 18-01-2014 - 21:42

Johann

@Matthijs Michael en ik brainstormen bijna elke dag wel over de diverse modeloutput en soms ,zoals ook nu, leidt dat nogwel eens tot verschillende opvattingen en discussies (mn vaak over de langere termjnen in het bijz. voor Nederland). Altijd gezonde discussies hoor en het houdt ons "scherp" ;-) Gr

Johann | 18-01-2014 - 22:05

K Db

Beste experts,
Graag jullie hulp bij het lezen van de 'sneeuwverwachting'.
Ik lees dat er voor Auron de komende 4 dagen 180cm sneeuw wordt verwacht.
Wanneer ik echter de sneeuwkaart bekijk voor de komende 5 dagen, is Auron slechts geel gekleurd, wat wijst op amper 10cm sneeuw.
Wat zie ik verkeerd?
Kris

K Db | 18-01-2014 - 22:47

Jo Tae

Op weg naar les Menuires. Als ik de kans ertoe zie zal ik ook af en toe een update geven.

Jo Tae | 18-01-2014 - 22:49

Johann

@Kris Waar lees je dat van die 180cm sneeuw in 4 dagen ? Vergis je je niet met de "sneeuwhoogte" ?!Gr.

Johann | 18-01-2014 - 22:53

Gast

Dag Johan,
Ik kijk via de app, tik sneeuwverwachting en zie dan Auron als tweede in de lijst staan.
Er staat wel 174 ipv 180, moet ik corrigeren.
Of wordt er bedoeld hoeveel er na de sneeuwval gaat zijn?
Ik kan anders wel een printscreen maken en doormailen.

Gast-6786 | 18-01-2014 - 22:56

Gast

Naar welk adres?

Gast-6787 | 18-01-2014 - 22:56

K Db

Was vergeten inloggen via de site ;)

K Db | 18-01-2014 - 22:58

Gast

Beetje zielig hoe the people die nog op wintersport moeten, "proberen" om een goede sneeuwhoogtevoorspelling los te peuteren......allemaal zo verschrikkelijk eigen belang, bah! Weet je, er bestaat hiertegen maar één remedie, nooit meer vantevoren boeken.......

Gast-6789 | 18-01-2014 - 23:02

Johann

@Kris Ik denk dat je een paar zaken door elkaar haalt. Overigens krijg ik via de APP ander getallen ?!. Stuur anders even op naar "cj.geers@sneeuwhoogte.nl" Gr.

Johann | 18-01-2014 - 23:04

K Db

Ik bedoel maar, voor Gaschurn staat er 11cm sneeuwverwachting.
Er ligt ongeveer 90cm.
Het kan dus mijns inziens niet betekenen dat er het aantal slaat op de hoeveelheid na sneeuwval.
Daardoor ben ik in de war.
Of flipt mijn app weer?
Vorige week al een keer moeten afgooien wegens geen updates.

K Db | 18-01-2014 - 23:07

K Db

Doe ik!

K Db | 18-01-2014 - 23:08

Johann

@Kris Ik zie het (Gaschurn). Wil je het ook even doorsturen (met vraagstellingen) naar "help@sneeuwhoogte.nl". Dank je ! Gr

Johann | 18-01-2014 - 23:12

K Db

Ok ;)

K Db | 18-01-2014 - 23:14

Gast

Vandaag zaterdag heerlijk skiën vanuit Gerlos naar Zell am Ziller.
Goede harde pistes, en pas op de lagere delen van Gerlos Griesmeel sneeuw.
Heel weinig slechte plekken met grond of stenen.
Super skidag dus!

Gast-6795 | 19-01-2014 - 00:13

Mitchel v A

Kan iemand vertellen hoe het met de condities in oberstdorf ( kleinwalsertal ) zijn ? En de sneeuwverwachting ..

Mvg mitchel

Mitchel v A | 19-01-2014 - 00:13

Gast

Een geweldige skiweek gehad vanuit Brixen im Thale. Ondanks het feit dat beneden de almen bruin waren, bleken de pistes van een onverwacht uitstekende kwaliteit. Een hele dikke pluim voor de organisatie die voor de preparatie van de pistes zorg draagt. Opmerking: enige minpuntje was dat de dalafdalingen aan de zuidzijde, Hopfgarten en Brixen, niet mogelijk waren. Groet Hilly

Gast-6797 | 19-01-2014 - 00:18

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Matthijs M Ik "hoop" ook op kou voor de Benelux natuurlijk. Maar als ik dan vervolgens naar het ensemble gemiddelde kijk kan ik daar niet echt "warm" van worden. Sneeuwkansen volgens het ECMWF bv tot as zaterdag < 10% of minder. Volgende wk zaterdag tijdelijk oplopend tot 30%, maar na volgend weekend weer wegzakkend naar 20% of minder. En dan de temperatuur: t/m 01 feb ens gemiddelde van tussen de 0 en + 4 gr C.

Waar moet ik een Benelux winter vandaan halen op grond van deze cijfers? We wachten rustig af van wat nog komen gaat ;-) Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 19-01-2014 - 00:36

Matthijs M

@Johann en Michael: duidelijk antwoord, dank daarvoor. Overigens heb ik meer baat bij een flink pak sneeuw in Ischgl, want daar hoop ik as zaterdag aan te komen. Maar goed, dat gaan we zien. Behalve dat geloof ik dat er toch wel genoeg ligt. Zolang het geen warm water gaat regenen komt het daar vast wel goed. :-)

Matthijs M | 19-01-2014 - 01:14

Gast

Sölden....is dat noord of zuid?

Gast-6800 | 19-01-2014 - 07:13

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord