Mild wintersportweer

Er lijkt zo langzamerhand gelukkig een einde te gaan komen aan het absurd warme januariweer wat wij de laatste tijd in de Alpen voor onze kiezen hebben gekregen. Daar is vandaag nog niet veel van te merken, want in een zuidwestelijk stromingspatroon stromen in eerste instantie nog steeds maritiem subtropische luchtmassa's over het Alpengebied uit. Nu is het zo dat niet alleen de Alpen, maar vrijwel geheel Europa met deze extreem zachte omstandigheden te maken heeft gehad. Ook noord Europa beleefd tot nu toe een extreem zachte winter, maar hier gaat zeer spoedig verandering in komen!


Sprookjesachtig Monte Lussari-Tarvisio gisterenavond

Wat neerslag voor Alpennoordzijde
Vandaag dus aanvankelijk een herhaling van warme zetten waarbij de zon weer flink wat uren kan gaan maken. Het is voor januari begrippen extreem zacht in de Alpenregio, waarbij het nulgradenniveau pas ruim boven de 3000m terug te vinden is. In de loop van de dag trekken vanuit het zuidwesten langzaam wat hoge sluierwolken het Alpenruim binnen, welke de voorbode zijn van een naderend zwak koufront. Op de weerkaarten zien we vandaag een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee, dat in snel tempo richting het zuiden van Finland koerst. Het hierbij behorende koufront trekt in de loop van de nacht het noordwestelijk Alpengebied binnen, waardoor de neerslagkansen tijdelijk weer gaan toenemen. De sneeuwvalgrens schommelt aanvankelijk rond de 1600 meter, maar deze kan op vrijdag langzaam iets verder gaan dalen richting de 1300 à 1400 meter. De sneeuwval kan zich op vrijdag dan verder oostwaarts gaan verplaatsen, maar echt grote hoeveelheden worden helaas zeker niet verwacht. ECMWF komt met gemiddelden van tussen de 5 en hooguit 15 cm, waarbij de neerslag zich concentreert op de Zwitserse Jura, Berner en Glarner Alpen en later tot nabij de Dachstein regio. De wat lager gelegen gebieden blijven in eerste instantie helaas nog gevoelig voor wat regen, maar hier lijkt op termijn eindelijk verandering in te gaan komen!


Koufront nadert donderdagnacht noordwestelijk Alpengebied. Bron: UkMetoffice

Weekendweer
Achter het naar het oosten wegtrekkende koufront knap het weer op zaterdag vanuit het westen weer wat op. Een zwakke rug van hoge luchtdruk zorgt voor droog en vrij rustig wintersportweer. Zondag schampt dan wederom een vrij zwak front de noordelijke Alpen, waardoor er boven de 1300 meter enkele lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling kunnen gaan komen. Erg veel zal het allemaal niet te betekenen gaan hebben, want zowel GFS als ECMWF geven een vrij zwak neerslagsignaal.


Mooie beelden uit de omgeving van La Plagne via de @App

Toenemende sneeuwkans
Als we na het weekend naar het algehele circulatiepatroon kijken beginnen de weerkaarten er steeds winterser uit te zien. Boven Scandinavië heeft zich tegen die tijd een krachtig hogedrukgebied gevormd, waarbij aan de oostflank arctische lucht zuidwaarts is gestroomd en de winter hier volledig op de kaart heeft gezet. Door deze ontwikkelingen wordt de inmiddels veel besproken straalstroom zuidwaarts afgebogen, en worden Atlantische depressies gedwongen een zuidelijkere koers te gaan kiezen. Voor het Alpenweer is vooral de situatie rond maandag/dinsdag van belang, waarbij een lagedrukgebied interesse heeft voor het Alpengebied. Hierdoor verwacht ik vanaf maandagavond vanuit het westen opkomende sneeuwval die zich op dinsdag dan verder oostwaarts kan gaan verplaatsen. De neerslagclusters komen op dit moment met gemiddelde hoeveelheden van tussen de 10 en 30 cm neuschnee, wat de pistes weer eens even lekker kan gaan opfrissen.


Duidelijke temperatuur afkoeling op het belangrijke 850hPa vlak (1500m)

Verdere vooruitzichten
Op de wat langere termijn zien we Europa steeds verder de winter in duiken. De weerkaarten zien er gewoon winters klassiek uit met dominante hogedruk boven het noorden van Europa en tegelijkertijd de lagedrukgebieden die boven centraal en zuid Europa actief zijn. Hierdoor komen grote delen van Europa onder invloed van een continentaal polair oostelijk stromingsregime, waarbij voor de Alpen van belang is in hoeverre de storingen actief zullen zijn. Een ding is in ieder geval zeker: de warmte zijn we voorlopig voorgoed kwijt, waarbij de condities in het gehele Alpengebied eigenlijk alleen maar verder zullen gaan verbeteren. Komende dagen komen Johann en ik hier natuurlijk verder uitgebreid op terug, waarbij er vanaf het weekend ivm het naderende winterweer in Nederland extra updates zullen gaan volgen.


ECMWF prognose eind volgende week. Koers van de lagedrukgebieden
wordt bepalend!

 

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair"  code geel (2-matig) en deels code "oranje" (3 - wezenlijk)  van kracht. Het gevaar van droge sneeuwlawines neemt af, daarvoor neemt de kans op natte sneeuw lawines (Nass- und Gleitschneerutsche) toe.


 

Met vriendelijke groet,

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Dag Michael,

Zie jij op korte termijn een verandering in het weerbeeld komen? Tot nog toe deze winter was het met name de zuidkant en Westkant van de Alpen die gezegend zijn met veel sneeuw en de Noordkant minder (Oostenrijk), gaat dit beeld nu veranderen verwacht jij?

Verder wil ik zeggen dat dit een topsite is, puik werk mannen en ga vooral zo door ik lees het met interesse dagelijks.

Gr Ronald

Gast-6007 | 09-01-2014 - 09:11

Gast

Ronald,

Misschien moet je dan even het weerbericht lezen, of bij de verwachtingen van je wintersportbestemming kijken.

Gr.
Jasper

Gast-6008 | 09-01-2014 - 09:33

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Goedemorgen Ronald. Zoals ik al schreef zullen de condities de komende tijd alleen maar verder gaan verbeteren. Belangrijk is dat het gehele aandachtsgebied wat vaster in de koude lucht komt te zitten, en moeten we nog even afwachten wat de lagedrukgebieden tegen die tijd zullen gaan doen (koers) Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 09-01-2014 - 10:02

Gast

hallo Michael, weet je ook of het in Sauerland gaat sneeuwen binnenkort?

Groeten,

Jeroen

Gast-6010 | 09-01-2014 - 10:20

Stijn C

Hey Michael,

Ik zie verschillen tussen dinsdag en woensdag op verscheidene sites voor zugspitse arena. Is er al iets concreet te zeggen of het nu wel dinsdag of woensdag is dat we daar sneeuw mogen verwachten?

ps: vanaf zondag dagelijkse updates vanuit berwang/ lermoos / ehrwald.

Grts stijn

Stijn C | 09-01-2014 - 10:28

Gast

Ronald, ga er maar vanuit dat de noordelijke alpen het van de sneeuwkanonnen moeten hebben, want sneeuw zie ik niet gebeuren voor die gebieden. Misschien wat stof voor het gezicht maar dat zal het ook wel zijn. Toestand is en blijft dramatisch want vergeet niet dat deze voorspellingen pas echt wat opleveren qua winterweer ver volgende week. Dat betekend dat meestal het allemaal verder afzwakt en dat we een beetje gaan kwakkelen in Nederland en de alpen moeten hopen op een noord tot noord westelijke stroming. Zolang die er niet is blijft het zeker voor de noord alpen een dramatisch seizoen.

Gast-6012 | 09-01-2014 - 10:31

Gast

Sorry, gast 6012 is Stefan Kaptein, jullie weten wel die azijn zeikerd volgens sommigen, maar voorlopig heb ik het nog steeds bij het rechte eind gehad.

Gast-6013 | 09-01-2014 - 10:32

Gast

Weer mooi verwoord Michael, klasse!
Het weerbeeld voor de komende week (ook oostenrijk) ziet er ook top uit... temp. schommelen rond het vriespunt en van tijd tot tijd sneeuwval v.a. 900M....
Ideaal, wij vertrekken er vrijdag heen, en zal hier ook even verslag uitbrengen!

Thanks

Bram Oostdijk (lemmer)

Gast-6014 | 09-01-2014 - 10:37

Roel

Hoi michael.

Hoop dat jullie het sauerland nu ook weer gaan meenemen want daar moeten de condities toch gaan verbeteren deze week.

Alvast bedankt roel

Roel | 09-01-2014 - 10:41

Gast

@Roel Hebels,

De condities veranderen pas ver volgende week, en ook niet echt heel snel zo te zien.
er is geen sneeuwval van betekenis voor de 14 dagen termijn, helaas.! ;(
Ook de temp zal pas vanaf de 16e redelijk dalende trend inzetten.

Gast-6016 | 09-01-2014 - 10:48

Gast

Hoi Michael!

Bedankt weer voor de update!
Zaterdag vertrekken we richting Val Thorens. Er wordt aangegeven dat we volgende week wat depressies kunnen verwachten met wat sneeuw. Verwacht jij nog wat zonuren voor volgende week in de Westalpen?

Groetjes,

Tim

Gast-6017 | 09-01-2014 - 10:59

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Roel. Het Sauerland krijgt de komende dagen ook meer aandacht. Met het zakken van de temperaturen kunnen in ieder geval de sneeuwkanonnen hun werk weer gaan doen. In hoeverre hier sneeuw van betekenis gaat vallen is nog even afwachten, en afhankelijk van de koers van de lagedrukgebieden komende week. Ook de positie van het Scandinavische hogedrukgebied is hierbij van belang. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 09-01-2014 - 11:33

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Stijn. Ook in dit gebied is vooral vanaf dinsdag wat sneeuwval mogelijk. Een echte dump zit er helaas voorlopig nog niet in. Belangrijk is dat het op 850 hPa vlak (1500m) kouder gaat worden. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 09-01-2014 - 11:36

Marc Schouten

@stefan 6013 voor de vaste volger was dit al wel duidelijk ;-)

Marc Schouten | 09-01-2014 - 11:47

Niels  van Bockel

Ah, eindelijk! De winter komt eraan! Dus nu niet meer zeuren mensen over wel of geen vrieskou of wel of niet winter. Het wordt kouder! Iemand vertelde me ooit: Je moet het doen met de middelen die je hebt. Dus of je nu gelijk wil hebben of niet, het weer kun je toch niet veranderen! Dus geniet er liever van!

Gr Niels

Niels van Bockel | 09-01-2014 - 12:04

Roel

@6016,
Volgens de website en weer site kunnen ze maandag al besneeuwen dus misschie al eerder skien in winterberg

Roel | 09-01-2014 - 12:36

Gast

Beste johann, wij gaan volgende week zondag naar gerlos. Kunnen wij er voorzichtig van uit gaan dat het goed gaat komen met de sneeuw en dan met name in het dal een mooi winters plaatje of is dat nog te ver weg? Gr. Remco

Gast-6023 | 09-01-2014 - 12:37

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Hoi Tim. Er zal zeker wat ruimte voor de zon zijn. De continentale lucht wordt op termijn ook aanzienlijk droger van opbouw. Even afwachten wat de lagedrukgebieden tegen die tijd precies gaan doen. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 09-01-2014 - 13:08

Gast

@ 6012: Iemand die voor 14 dagen vooruit kan voorspellen hoe het weerbeeld eruit gaat zien moet een topfunctie bij een meteorologische dienst krijgen aangeboden! In de Alpen kunnen we volgens mij maximaal 4 a 5 dagen redelijk betrouwbare beelden geven. De rest is kaarten interpreteren en hopen....

Gast-6025 | 09-01-2014 - 13:38

Gast

Ik wil even complimenten maken over de goed verzorgde en duidelijke weersverwachtingen! Gr. Rob

Gast-6026 | 09-01-2014 - 13:55

Gast

Ik bedoelde natuurlijk gast-6016 met zijn 14 dagen voorspelling!

Gast-6027 | 09-01-2014 - 14:03

Gast

Quote: "Een ding is in ieder geval zeker: de warmte zijn we voorlopig voorgoed kwijt, waarbij de condities in het gehele Alpengebied eigenlijk alleen maar verder zullen gaan verbeteren." Hier wachten we nu al weken op :)
Dank voor de mooie berichten!

Gast-6028 | 09-01-2014 - 14:08

Gast

@Michael; Zie ik nu goed dat de ECMWF-kaart voor eind volgende week die je gebruikt, een lagedrukgebied met van oorsprong arctische lucht vanauit het westen recht tegen de Franse Alpen en verder laat botsen? Als die kaart bewaarheid wordt, zou dit een dump kunnen opleveren rond 18/19 januari?


Gast-6029 | 09-01-2014 - 14:17

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel Rob. Johann en ik doen het graag en met veel plezier!! Gr

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 09-01-2014 - 15:04

Rob  Van Der Kooi

Hallo

Hoe kan het dat er in het dorp kaltenbach altijd zo weinig sneeuw licht

Rob Van Der Kooi | 09-01-2014 - 15:07

Tinus M

Misschien omdat het maar op 500 meter hoogte ligt, rob

Tinus M | 09-01-2014 - 15:30

Sneeuwhoogte.nl | Michael

@Gast 6029. Voor een serieuze sneeuwboost zijn veel meer factoren van belang dan kou in de bovenlucht. De nabijheid van een andere vochtigere en zachtere luchtsooort bv. Opglijdingsprocessen waarbij zachtere lucht gedwongen wordt over koudere en zwaardere lucht heen te stromen doet het bijvoorbeeld erg goed. De lucht wordt dan als het ware opgetild waardoor er supercondensatie plaatsvind en de lucht in korte tijd al zijn vocht verliest. Ook is de windrichting van belang, waarbij loodrechte aanstroming tov de berg een extra trigger kan zijn. Dit zijn maar een paar voorbeelden, en wil het niet al te technisch gaan maken. Met vr gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 09-01-2014 - 15:43

Gast

Iemand een tip voor volgend weekend om heen te rijden, waar natuurlijk sneeuw ligt en wordt verwacht :)

Gast-6036 | 09-01-2014 - 16:01

Gast

Gast 6036
Ik zeg Stubai gletsjer. Ben er op dit komend en is goed te doen.
Gr Sil

Gast-6037 | 09-01-2014 - 16:18

Gast

@Michael: dank voor je antwoord Michael over factoren voor een serieuze sneeuwboost. Klasse!

Gast-6038 | 09-01-2014 - 16:26

Gast

hoi michael, nog wat sneeuw in het verschiet voor de hoge tatra's (zakopane) de aankomende evt koude prognose..... we vertrekken 22 jan, bvd.

gr peter

Gast-6039 | 09-01-2014 - 16:33

Gast

ach ik denk dat er 15 feb genoeg sneeuw ligt op 3600 mtr hoogte:P heb er zin in!

Gast-6040 | 09-01-2014 - 17:11

Gast

ben mij ook al serieus ongerust aan het maken ppff wij gaan 9 februari voor een week skieen in winterberg alle jaren al heel veel sneeuw gehad in dezelfde periode maar zoals het nu is ziet het er niet goed uit zal maar een dikke kaars branden voor sneeuw

Gast-6041 | 09-01-2014 - 17:26

Gast

oei,gfs12u ziet er niet te goed uit; VS

Gast-6042 | 09-01-2014 - 17:40

Gast

Hier mee zal ik vast geen vrienden mee maken, maar wat een slechte winter tot nu toe ja zelfs voor de alpen.
Maar we zagen het al een paar dagen van te voren aan komen, eerst werd het uitgesteld komt me zeer bekend voor, vervolgens af gezwakt, tot er weinig meer van over bleef.

Gast-6043 | 09-01-2014 - 17:51

Gast

We zitten momenteel in la plagne Frankrijk op een hoogte van 1800 m. Ti's prima vertoeven hier. Volop zo'n en er ligt prima sneeuw. Leuk voor degene die volgende week gaan dat er verse bijvalt. Maar maak je niet druk. Hier kun je volop skieen.

Gast-6044 | 09-01-2014 - 18:05

Gast

Wat een drama kaarten en wat heeft stefan kaptein weer gelijk.

Ik vrees dat ik alleen nog maar kan skieen op de gletsjer van kaprun....wat een drama de noord alpen dit jaar..en ja je leest het goed......het komt niet meer goed...hooguit met een plaagstootje aan sneeuw. Laat die dan in de krokus komen maar ook daar vrees ik voor. Alleen maar sneeuwkanonnen aan...als die er niet waren dan was het hetzelfde geweest als in het sauerland. Daar beleven ze met recht een horrorwinter.....

Gisteren was ik bijna overtuigt met aan de noordkant sneeuw....maar meer dan 2 cm gaat er de komende week niet vallen....

MP2

Gast-6045 | 09-01-2014 - 18:06

Gast

Volgens mij gaan we het echt koud krijgen vanaf midden volgende week
We vertrekken het weekend naar zillertaler arena

Gast-6046 | 09-01-2014 - 18:07

Gast

MP2 even serieus blijven aub

Gast-6047 | 09-01-2014 - 18:15

Patrick Wallaert

Zelfde verhaal zoals altijd. Het komt korterbij en de leuke verwachtingen worden weer afgezwakt.
Volgende week blijft er niets meer van over ! Verdorie wat is er aan de hand met deze winter aan de noordkant.
Ongelofelijk dat de computers zulke onzin uitspuwen en keer op keer veranderen.
Eigenlijk waren we vroeger beter af toen er nog geen computers waren en we het weer gewoon op ons af lieten komen . Nus heb je steeds die verschilllende interpretaties van de weersvoorspellers wat telkens opnieuw voor ontgoochelingen zorgt .
Nu ja misschien is het morgen alweer anders en beter !!!

Patrick Wallaert | 09-01-2014 - 18:52

Gast

Voor Stefan Kaptein nog even m'n compliment. Goed uitgelegd. Je ziet het simpel juist.
Zo ook mijn mening.
De weermannen alhier, hebben zeker iets aan jouw opinie.

Groeten Björn.

Gast-6049 | 09-01-2014 - 18:53

Gast

Marpat,
Volg maar eens wetterlage/vorhersage.de. Voortdurend een te milde winter voorspeld, sedert afgelopen nov.13.
Volg het iedere middag. Geven ook in de avond vaak update nav avond uitdraai. Het klopt voortdurend.
Nu voorspellen ze ook koude, MAAR het zal een grenzwetterlage worden, zo druk men zich in Duitsland uit.
Groet Björn.

Gast-6050 | 09-01-2014 - 18:59

Gast

gast 6047 de boodschap is serieus...zie het weer voor de noord alpen niet omslaan.....ja wellicht als de krokus voorbij is en iedereen de winter uit zijn hoofd heeft gezet...je zult zien eind maart valt de winter in ...in de alpen en de hele maand april te koud....

MP2

Gast-6051 | 09-01-2014 - 19:01

Gast

Update vanuit Flaine: vandaag de pistes een stuk beter dan gisteren. De zon kwam er ( gelukkig) niet al te hard door. Wel een aantal pistes gesloten en zeker geen offpiste mogelijkheden. Vanmiddag in Flaine 12 graden maar dat deed gelukkig niet veel met de sneeuw. We doen het er maar mee! Er valt nog goed te wintersporten op de pistes!

Gast-6052 | 09-01-2014 - 19:03

Sneeuwhoogte.nl

Verzoek aan reageerders MP2, Björn en Stefan Kapitein om jullie even te registreren.

Sneeuwhoogte.nl | 09-01-2014 - 19:35

Gast

Mp2, of jij bent helderziend en kunt in de toekomst kijken, of je kraamt een hoop onzin uit! Ik ga voor de laatste optie. Er is niemand en zelfs geen computer die het weer precies kan voorspellen. Afgelopen zondag zou het gaan regenen in het zillertal( volgens de computer ). Wat schetst mijn verbazing, 10 tot 15 cm sneeuw! De pistes zijn tot vandaag nog in redelijke conditie( op de dalafdaling na dan, maar daar kom ik toch maar 1x per dag). De pistes zullen komende week met de sneeuw dan wel kunstsneeuw alleen maar beter gaan worden.

Gast-6054 | 09-01-2014 - 19:45

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Avondrun GFS is binnen. ECMWF loopt. Over een halfuurtje een analyse tav winterweer in de Benelux.

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 09-01-2014 - 19:51

Dennis de Kwaadsteniet

We gaan 11maart richting waidring om op de steinplatte te gaan skiën, maar zoals de vooruitzichten nu zijn zet ik het maar uit mijn hoofd!!

Dennis de Kwaadsteniet | 09-01-2014 - 19:57

Gast

Ja 11 maart zou ik zeker afzeggen dat wordt helemaal niks! Tsjonge jonge wat zitten er een paar zwakzinnigen hier op de site. Ook van die mensen die met kerst naar een skigebieden gaan die op 800m hoog liggen en vervolgens gaan zitten piepen als er niet zoveel sneeuw ligt. Alles weters die nu al weten dat er de komende 8 weken geen sneeuw valt terwijl de rest van de wereld niet veel verder dan 5 dagen het weer kan voorspellen.

Gast-6059 | 09-01-2014 - 20:29

Kris Mampaey

Michael, ik ben benieuwd naar de update. GFS012 was iets te warm naar mijn goesting (lekker Vlaams!)
Hopelijk doet ECMWF het beter !

Kris Mampaey | 09-01-2014 - 20:54

Gast

Gast 6029 La Plagne over: zijn ook de afdalingen naar de laagstgelegen dorpen (Montalbert etc) goed te doen? dank voor je update!

Gast-6062 | 09-01-2014 - 20:57

Gast

@Gast6044: ik bedoelde gast 6044, zie vorige vraag. dalafdalingen La Plagne oké? Grt WD

Gast-6063 | 09-01-2014 - 20:58

Sneeuwhoogte.nl | Michael

GFS en ECMWF zijn in hun avondrun duidelijk minder koud. Het Scandinavische hogedrukgebied ligt met zijn as teveel oost - west gepositioneerd zodat de kou niet goed zuidwaarts kan gaan uitstromen. Tevens ligt de cyclonale lengte-as, die van Ierland richting midden Europa berekent wordt, er niet echt gunstig bij. Aan de oostflank van dit vlakke lagedrukgebied lekt tegelijkertijd zachte lucht verder noordwestwaarts op. Al met al geen positief winterse berichtgeving helaas.

Morgenochtend maakt Johann de balans weer verder op. Afwachten.....
Gr, MIchael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 09-01-2014 - 21:00

Kris Mampaey

Oei ! waar ik voor vreesde ! Hopelijk doen de volgende runs het terug beter en koeler.

Kris Mampaey | 09-01-2014 - 21:04

Roel

Hoi michael.
Ik zie dat de kaarten toch weer zijn veranderd heeft dit nog veel invloed op de stroming uit het noorden. Zie namelijk de temperaturen niet stijgen op de verschillende sites.

Gr roel

Roel | 09-01-2014 - 21:30

Johann

@MP2, Björn en Stefan Kapitein Helaas kan ik jullie erg negatieve visie niet delen en moet zeggen dat die ook niet de realiteit weergeeft. Daarnaast hebben we de laatste dagen steeds weer geprobeerd duidelijk te maken dat de model uitdraai (GFS zelfs 4 x daags) nog regelmatig zal verschuiven en in detail nog lang niet alles in kannen en kruiken is (de slag om de arm). Momenteel zijn de ontwikkelingen die de blokkade in de steigers zal zetten in volle gang met een "exit" van het heersende zachte zuidwestelijke stromingspatroon !

Kijk je wat verder dan alleen de DMO (directe model output) dan zie je toch steeds nog heel mooie ontwikkelingen met zelfs goede sneeuwkansen. Kijk vanavond bv is naar het ECMWF, het model berekent in de loop van de volgende week voor de noordelijk oostelijke Alpen (Stefan !) zelfs 30 tot 40mm aan neerslag die boven de 1000 a 1200 meter gewoon als sneeuw gaan vallen. Bovendien, de extreme kou komt wrs niet en eigenlijk is dit maar goed ook want voor sneeuw is dat een slechtere variant (koude arct.lucht - droge lucht). Een terugkeer naar een zacht ZW stromingspatroon is echter ook zeer onwaarschijnlijk en kijken we ook nog even naar de wat langere termijn dan zien we toch gewoon heel mooie ontwikkelingen. Maar goed, hoe uiteindelijk de puzzel stukjes zullen gaan "passen" zal de komende dagen langzaam duidelijk moeten worden. Morgen meer ! Gr

Johann | 09-01-2014 - 21:32

Gast

Belangrijk nieuws dus: terug bij af met min of meer winters kwakkelweer en weinig hoop voor sneeuwhoogteherstel in lagere gedeelten van veel skigebieden (alles wat niet zuidkant van Alpen is)?

Gast-6068 | 09-01-2014 - 21:33

Gast

Ahh, oké. Ik had Johan net gemist. ik dacht toch dat ik me net had aangemeld maar zie mezelf nog steeds als gast terug.. Groeten Wim Danhof en Johann, dank voor enige nuance!

Gast-6069 | 09-01-2014 - 21:37

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Hoi Roel. De winter blijft volgens de laatste gegevens steken op de grens Denemarken-Zuid Zweden.Hierdoor lijkt het op termijn minder koud te gaan worden dan eerder werd verwacht. Het is nog even afwachten of deze tendens verder doorzet. De komende dagen zullen hier uitsluitsel over gaan geven.
Gr, Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 09-01-2014 - 21:42

Roel

Had je update nog niet op de app staan.
Vandaar mijn vraag. Maar dit hoeft dus niet te betekenen dat we weer in zuidelijke stroming komen. Gr roel

Roel | 09-01-2014 - 21:45

Roel

Bedankt voor je reactie

Roel | 09-01-2014 - 21:47

Gast

Update uit Saint Sorlin: pistes zijn in de vroege ochtend hard en goed geprepareerd. Vanaf de middag pap maar lekker om te boarden. Voor skiërs denk ik iets minder. Verse sneeuw is wel gewenst maar zeker in het dal van Saint Sorlin nog niet hoognodig. Andere kant vandaag niet geweest.

Het is overigens net begonnen met regenen op 1600 meter met gevoelsmatig nog te hoge temperatuur. Hopelijk blijft de neerslag aanhouden en dropt de temperatuur zometeen zodat regen overgaat in sneeuw. Zou een leuke laatste dag zijn..

Gast-6074 | 09-01-2014 - 22:13

Harm R.

Gast-6073 ben ik..

Harm R. | 09-01-2014 - 22:14

Gast

Morgenochtend richting Flaine, hopen dat er volgende week nog wat sneeuw valt.
Voorlopig ziet het er zonnig uit, ik zal jullie vanaf Zaterdag updaten uit Flaine sturen.

Gr Mike

Gast-6077 | 09-01-2014 - 22:33

Gast

Wat een belachelijke reacties op deze website. Naar mijn idee verdienen de weermannen van sneeuwhoogte alle lof voor de gratis informatie die zij geven!

Gast-6079 | 09-01-2014 - 23:14

Stéphan Mommers

Bij deze alle lof voor jullie site en iedere dag nieuwe weerberichten uit de alpen. Dat niet iedereen het met jullie interpretaties eens is is tot daar aan toe. Maar geen enkele reden om jullie visie aan te vallen. Meningen over en interpretaties van weerkaarten verschillen nou eenmaal. Er zijn er ook zovelen. Maar laten we er met z'n allen voor zorgen dat dit een leuke site wordt waar zeker met elkaar gediscussieerd kan worden maar waar we wel elkaar in elkaars waarden zullen laten.

Begrijp goed dat bij velen die naar de noordelijke alpen af zullen reizen (zwaar)teleurgesteld zijn op dit moment. Maar mocht je pas binnen nu en 1 week of later vertrekken, er kan nog van alles gebeuren. Zoals men zegt, het kan vriezen het kan dooien. Zeer toepasselijk op dit moment gezien de weersVERWACHTINGEN!

Fijne avond allen en tot snel!

Groet Stéphan Mommers

Stéphan Mommers | 09-01-2014 - 23:46

Johann

@Eric Omdat er telkens weer een eenzijdig negatief scenario wordt geschetst waarbij jammer genoeg aan het "positieve" voorbij wordt gegaan . Zal vnl wel met eigen belevenis(wereld) te maken hebben. Ik heb recentelijk ook al eens benadruk (met zelfs voorbeelden) dat we wel degelijk ook de keerzijde van het geheel belichtten en benoemen. Dus het suggereren dat we alleen maar hosanna verkondigen en niet realistisch zijn lijk me "Fehl am Platz". Natuurlijk staat het een ieder vrij om hier zijn mening te verkondigen, ook als die negatief is. Laten we echter wel realistisch en vooral ook positief blijven en vooral geen negatief klankbord worden van bv. minder fraaie modeloutput of eigen ontevredenheid ! Gr

Johann | 10-01-2014 - 00:02

Johann

@Eric Die 30 tot 40mm wordt zoals ik al schreef door het ECMWF (EC12) berekend voor oa de westelijke Oostenrijks Alpen tot over het Salzburgerland. Zwaartepunt vlgs het model (30-40mm) in een gebied tussen Salzburg en Bad Ischl ! Gr


s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/salz.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/salz.jpg" border="0" alt=" photo salz.jpg"/>

Johann | 10-01-2014 - 00:10

Gast

Zit nu in ischgl sneeuw condities redelijk vanaf dal tot idalp en hoger goed.
Alleen er moet wel snel sneeuw komen wordt op sommige plekken echt wel dun.

Gast-6084 | 10-01-2014 - 00:24

Sneeuwhoogte.nl | Michael

Dankjewel Stéphan voor je heldere reactie. Gr Michael

Sneeuwhoogte.nl | Michael | 10-01-2014 - 01:10

Gast

17 januari vertrek ik naar saalbach. Heb er zin in!

Gast-6086 | 10-01-2014 - 07:36

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord