Opkomende regen en sneeuw

Gisteren was zo'n dag van "geen vlees geen vis". Opklaringen en wolkenvelden wisselden elkaar af en in het westen viel uit wat dikkere bewolking behorende bij een zwak front (occlusie) wat regen en boven de 1000 tot 1200 meter wat sneeuw. Met het toenemen van de drukverschillen tussen de noord en zuidkant gaat aan de Alpennoordkant van west naar oost de föhn verder in kracht toenemen. Aan de Alpenzuidkant stuwen zich de vochtigere luchtmassa's meer en meer en geleidelijk zet neerslag in die zich verder gaat intensiveren.


Vooral de oostelijke Alpennoorkant  zit dringend te wachten op sneeuw.
Foto Zell am See (Salzburg) ingezonden via APP

In de westelijke Alpen bevindt het zwaartepunt van de neerslag zich in een gebied uitstrekkende vanaf de zuidwestelijke Franse Alpen (Daupiné, Alpes de Martimes) tot over de zuidelijke Walliser en Gotthardgebied. Ook aan de oostelijke Alpenzuidkant wordt de bewolking steeds dikker en geleidelijk gaat ook hier neerslag vallen die zich verder intensiveert. Hier zal het zwaartepunt komen te liggen in een gebied uitstrekkende vanaf de Brenta (Italiaanse Dolomieten)  tot over de Ortler (Süd Tirol ) en Julische Alpen. Zoals al gezegd zal de föhn de neerslag ten noorden van de Alpenhoofdkam vooreerst nog weten tegen te houden. Hier is het föhnig opgeklaard en droog.

De hoogste temperaturen zullen vandaag gehaald gaan worden in de föhngebieden, lokaal kan het kwik hier stijgen tot 12 a 14 graden. Doordat de gebieden aan de Alpenzuidkant en deels ook de inner-alpine afgeschermd worden tegen de zachte zuidwestelijke (hoogte)winden zal het hier het koudst zijn, dit geldt met name voor de wind beschutte dalen. Dit zien we ook mooi terug aan de sneeuwvalgrens, terwijl het aan de zuidkant sneeuwt tot een hoogte van 800 a 500 meter (dal) valt er elders sneeuw vanaf  900 tot 1500 meter en lokaal tijdelijk ook nog even hoger (1700 a 1800m). Deels kunnen er op kleine afstand (dal) grote verschillen optreden tussen sneeuw dan wel regen, gaat zeker nog een thema worden dit weekend.


Aktuele radarbeeld (bron WetterOnline)

Vandaag zal, met uitzondering van de Alpenzuidkant waar nog koudere lucht zit, vooral in het teken staan van de zachtere lucht en föhn. In de loop van de namiddag en avond nadert echter het koufront de westelijke Alpen en zal van west naar oost proberen de Alpen te veroveren. Zoals het er nu naar uitziet zal de koudere lucht tot morgenochtend tot over het westen van Oostenrijk zijn gevorderd en in de middag tot over de oostelijke delen. Door tegenwerking van een Genualaag zal gedurende deze periode de koudere lucht aan de Alpenzuidzijde door een winddraaiing naar meer zuid tot zuidoostelijke richtingen weer gaan stijgen. Dit zal vooral goed te merken zijn in het zuid(oosten) van Oostenrijk en Zwitserland, zo stijgt bijvoorbeeld de sneeuwvalgrens in het zuiden van Karinthië en de Steiermark tot 1500 a 1600 meter. In de overige Alpen valt in de koudere lucht dan sneeuw tussen de 1200 en 700 meter.


GFS temper op 1500m hoogte, vandaag nog de koudere lucht (groen) met
lage sneeuwvalgrens aan de Alpenzuidkant


....morgenmiddag dan juist kouder aan de noordkant en zachter aan de zuidkant

De meeste neerslag gaat ook dit weekend weer aan de Alpenzuidkant vallen. Het GFS berekent er 30 tot 80mm en ook het ECMWF komt met soortgelijke hoeveelheden. Lokaal is er in het zuiden van Oostenrijk tegen de grens van Italië (noorden van Udine) en noord Slovenie 80 tot 100mm mogelijk. De Franse Alpen moeten het volgens het GFS doen met 20 tot lokaal 60mm, het ECMWF is hier wat minder optimistisch en gaat uit van 15 tot lokaal 45mm aan neerslag. De gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam krijgen met de Südstau en Südföhn ook dit keer weer het minste aan neerslag, reken op 5 tot 15mm en mogelijk lokaal naar het zuiden toe ook wat meer.  Algemeen geldt hoe verder naar het noorden en noordoosten hoe minder neerslag en deels blijft het er gewoon droog. Daarnaast gaat dus een deel van deze neerslag nog in de zachtere lucht vallen en met het arriveren van de koudere lucht is het zwaartepunt van de neerslag ook al weer voorbij. Het is dus nog maar de vraag of en hoeveel sneeuw er beneden de 1500 a 1200 meter zal gaan vallen. Hogerop valt het leeuwendeel van de neerslag gewoon in vaste vorm en daar zullen de skigebieden zeker weer goed gaan van profiteren. Uitgaande van de vuistregel: 1 mm regen is 1 cm droge sneeuw dan gaat er tussen de 20 en 50cm vallen, lokaal ook nog meer.


Neerslag volgens het WRF model komende 24 uur, vooral de Alpenzuidkant
gaat weer profiteren

Eerst nog zeer zacht
In de loop van zondag trekt het Genualaag als hoogtelaag verder naar het zuiden van Italië en vervolgens steekt het in de loop van de week de Middellandse Zee over op weg naar het noorden van Afrika. Een volgende zeer actieve depressie steekt in de periode van maandag tot donderdag de Atlantische Oceaan vult echter vanaf woensdag op om uiteindelijk in de tweede helft van de week verzwakt ergens boven Scandinavië aan te komen. Aan de voorzijde van dit systeem komen we vanaf maandag weer in een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming te liggen. De temperaturen gaan vooral in de bergen weer in de lift met temperaturen die 0p 2000 meter tussen de 2 en 7 graden zullen gaan uitkomen. Af en toe trekken er wolken(velden) over maar ook de zon krijgt toch aardig wat ruimte. In de beschutte Alpendalen en laagland neemt de kans op mist weer toe.


Volgende week prima wintersport weer in de Alpen, wel erg zacht dus ga op tijd op
pad om de beste sneeuw te pakken. Foto Emmetten (via APP)

Kouder
Met het doorschuiven van de depressie naar Scandinavië kan er vanaf donderdag dan wel vrijdag weer koudere lucht over de Alpen gaan uitstromen. Op nadering van het koufront neemt vrijdag vanuit het noordwesten de bewolking weer toe weldra gevolgd door eerste neerslag die gedurende de dag verder naar het oosten trekt. De sneeuwvalgrens daalt dan weer tot rond of onder de 1000 meter.

De laatste dagen waren er aanwijzingen dat we eindelijk eens met een ander stromingspatroon te maken gaan krijgen. Ook vandaag zien we dit weer op de weerkaarten terug. Het Scandinavische laag trekt in het weekend en begin volgende week verder weg naar Rusland waarna de luchtdruk geleidelijk zal gaan stijgen. Tevens zien we dat de lagedrukgebieden en koudere lucht aan de oostkust van de Verenigde Staten wat meer naar het oosten gaan opschuiven. Door advectie (toestroom) van warme lucht aan de voorzijde van de depressie(s) kan zich boven de Atlantische Oceaan wat makkelijker een rug van hogedruk gaan opwerpen die uiteindelijke zal resulteren in een apart hogedruk gebied ten westen van Ierland.


Geleidelijk zien we een verschuiving van de sturende druksystemen, ECMWF
voor zondag 12 januari

Dit hogedrukgebied zal dan aansluiting gaan zoeken met de opbouwende hogedruk boven Scandinavië. Mocht dit scenario gaan uitkomen dan zullen we met een geheel ander en vooral kouder weertype te maken gaan krijgen. Net zoals de voorgaande dagen ben ik positief gestemd dat het nu gaat lukken temeer ook omdat zowel het GFS als ook het ECMWF de laatste dagen steeds weer zinnespelen met dit scenario. In hoeverre dan storingen (lagedrukgebiedjes) voor verse sneeuw zullen gaan zorgen is nog onduidelijk. Mijn motto: laat het eerst maar eens koud worden, de sneeuw volgt dan vanzelf wel een keer. 

De komende dagen zal ons geduld voor wat betreft winterweer eerst nog verder op de proef gesteld worden en ook de belabberde situatie in vooral de lagere delen van de noordelijke Oostenrijkse Alpen zal er niet echt beter op gaan worden. Laten we hopen en duimen dat het roer vanaf vrijdag dan eindelijk omgaat en de winter ook in West Europa en de Alpen voet aan de grond zal gaan krijgen. Mochten er zich belangrijke veranderingen voordoen dan haken we er op in. Vanavond in ieder geval nog een korte update in de rubriek reacties. Ondanks het slechte weer toch een fijne dag en voor diegenen die onderweg zijn naar of van de Alpen een goede reis. Ciao vanuit een nog föhnig Oberwallis.

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "kritisch" en er is een code "oranje" (code 3, erheblich - wezenlijk) van kracht. Door nieuwe sneeuwval dit weekend zal vooral in de zuidelijke Alpen het lawinegevaar stijgen

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Mis niets van het weer en de sneeuw! Like Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Winter weer volledig weg op de kaarten! Het wordt echt een rot winter!

Gast-5686 | 04-01-2014 - 08:54

Gast

Aan dit weer vindt ik niks aan en nog maar een week en dan naar westendorf waardes niks aan sneeuw ligt dat word dus weinig skieen! Het zal in zo'n korte tijd toch niet veranderen???

Gast-5687 | 04-01-2014 - 09:07

Gast

Aanstaande week in gerlos is ook niet best zo te zijn..

Gast-5688 | 04-01-2014 - 09:08

Gast

Zijn er hier nog mensen die kunnen vertellen hoe de condities in mayrhofen/hintertux zijn?

Gast-5689 | 04-01-2014 - 09:15

Jannik Soors

Gast 5689, gisteren nog gehoord van iemand dat de situatie in Tux al bij al goed meevalt op de pistes. Check ff webcam op www.hintertuxergletscher.at
Momenteel valt er nattigheid vanaf 2000m tot 3200m. Dat is toch wat ik zie op

Grtz

Jannik Soors | 04-01-2014 - 09:38

Gast

Het is niet zo slecht als iedereen denkt! Boven alle middelstations kun je prima skiën in Tirol. Ook in mayrhofen, westendorf, gerlos etc...

Gast-5691 | 04-01-2014 - 09:38

Gast

Wie weet wat de vooruitzichten zijn in schladming

Gast-5692 | 04-01-2014 - 09:43

Gast

Vanaf woensdag in Zell am Ziller. We gaan gewoon genieten van het mooie weer en de misschien wat mindere condities. Daar gaat het uiteindelijk toch om? We zijn misschien wel erg verwend de laatste jaren. Wees maar blij dat er sneeuwkanonnen bestaan en dat het door de plaatselijke diensten skibaar blijft. We hebben gewoon geen invloed op het weer. Wees aub blij dat we met zijn allen ons deze luxe kunnen veroorloven. Ik heb er in ieder geval zin in en dan maar ff niet tot aan je knieën in de tiefschnee. Op de piste lol genoeg toch? Veel plezier allemaal en have fun!!!

Gast-5693 | 04-01-2014 - 09:58

Gast

De situatie aan Oostenrijkse noordkant niet onderschatten. In de lagere gebieden is het echt dramatisch (zie ook de link naar bericht). En dan nu nog minimaal een volle week fohnachtige omstandigheden met hoge temperaturen er over heen. Belangrijk om je verwachtingen naar beneden bij te stellen. Vanaf 2000m zal je nog wel redelijk zitten.
www.oe24.at/oesterreich/chronik/slideshow/Gruene-Pisten-in-ganz-Oesterreich/126648808

Gast-5694 | 04-01-2014 - 10:11

Gast

Helaas maar idd het zal niet veranderen winter is het in Amerika en niet hier, gaat ook niet komen ook op de lange termijn ben ik bang

Gast-5695 | 04-01-2014 - 10:16

Gast

Kom net terug uit hintertux.
Perfecte sneeuw.
Geen zorgen dus..

Gast-5696 | 04-01-2014 - 10:42

Gast

Net terug uit Ellmau, pistes waren gisteren nog gewoon erg goed .
Sommige plaatsen sneeuwlaag aan de dunne kant, maar hulde aan de piste medewerkers.

Gast-5697 | 04-01-2014 - 10:54

Gast

laat ons hopen dat het weer zich inderdaad volledig zal veranderen vanaf vrijdag :)

Gast-5698 | 04-01-2014 - 11:02

Gijs van Sorgen

Net aangekomen in Morzine (Portes du Soleil). Het regent hier warm water. Zelf Avoriaz heeft volgens de locals (en webcam) regen. Zij verwachten iig nog geen sneeuw

Gijs van Sorgen | 04-01-2014 - 11:28

Gast

Het is gewoon ongelooflijk wat een verschillen er in de alpen heersen op dit moment .
Heb daarstraks een aantal webcams bekeken en was zeer verwonderd . In Italie ( Zuid Tirol ) op bepaalde plaatsen regen tot +/- 1500 m . In de Noordalpen op veel plaatsen nog geen neerslag maar ziet er echt troosteloos uit . Zelfs het Zillertal waar ik binnenkort naartoe ga ziet er echt droevig uit en ook hogerop begint het er elke dag wat minder fraai uit te zien . Ik vraag mij af hoe lang de pistemedewerkers dit nog kunnen volhouden .
Ook even gekeken naar de Reschenpas ( Reschen - Schoneben ) Dit is een streek waar ik de vorige twee jaar op zomerverlof ben geweest en waar ik ook wel eens zou willen op winterverlof gaan maar het niet aandurfde omdat deze streek heel dikwijls weinig sneeuw krijgt . Daar sneeuwt het op dit moment aardig en ziet er allemaal super winters uit tot zelfs in het dorp ( 1400m) Ook net over de grens in Nauders Oostenrijks ziet het er zeer goed uit .
Het is echt moeilijk om een gebied te kiezen waar je zeker van sneeuw bent als je niet kunt last minute boeken .
Het zou nu toch echt wel eens mogen gaan veranderen want dit is niet meer normaal . Als dit zo verder gaat dan wordt dit de slechtste winter aller tijden .
Gr Patrick

Gast-5700 | 04-01-2014 - 11:29

Gast

Kom net terug uit Flachau (Oostenrijk) en de condities waren goed. Perfecte wk gehad met op 28 december 25 cm sneeuw

Gast-5701 | 04-01-2014 - 11:43

Patrick@Resia in 2020? vS

Met Kerst in Nauders en Resia geweest. Is een inneralpine gebied. Dus inderdaad geen mega hoeveelheden sneeuw maar vaak wel genoeg. Ook minder last van wind en föhn. In Resia (Italië) kunnen ze echt goed sneeuw maken en vooral prepareren. In Nauders doen ze dat iets anders. Daar de wat hardere pistes en in Resia meer zachter. Zowel in Nauders als Resia perfecte pistes in de Kerstweek en na de sneeuwval op 2e Kerstdag helemaal natuurlijk. Het is iets verder rijden maar het is er echt heerlijk. Vooral Resia heeft onze voorkeur. Ga er dus gewoon een keer naar toe, alles ligt boven de 1400 meter.

Patrick@Resia in 2020? vS | 04-01-2014 - 11:50

Gast

Ik begrijp werkelijk waar niet waar mensen het vandaan halen hier dat het allemaal wel meevalt. Ellmau en Westendorf ben ik ook de afgelopen twee weken geweest, en ja, je kan er met z'n allen over een baantje glijden welke om 10:00 uur al is omgetoverd in een ongekende buggel piste. Hulde trouwens aan de medewerkers in de gebieden dat ze het nog zo lang vol houden. Het is ronduit gevaarlijk op de pistes, zoveel mensen op zo weinig sneeuw. Zeker nu er nog een week föhn overheen komt kunnen we stellen dat het winterseizoen in de noordalpen als verloren kan worden beschouwd. Al die berichten van als de kaarten goed vallen en er is misschien wat hoop, hopen doen we op de wc. Ik heb er geen vertrouwen meer in dat het nog goed gaat komen. Misschien nog een spelden prikje hier of daar, maar ik heb de winter afgeschreven, zeker in Nederland.
Stefan Kaptein.

Gast-5703 | 04-01-2014 - 12:11

Gijs van Sorgen

Update Portes du Soleil: regen tot 2000m dan overgang naar mix van natte sneeuw en regen

Gijs van Sorgen | 04-01-2014 - 12:19

Melanie Domburg

Net terug uit Saalbach-Hinterglemm.. Verbaast dat er 'genoeg' sneeuw was. De hele week kunnen skiën. Wel snel veel buggels en daar tussen ijs.. Maar respect voor de mensen die daar werken. Want we hebben toch een top week gehad!!

Melanie Domburg | 04-01-2014 - 12:25

Gast

Vanaf half Januari gaat het echt een stuk kouder worden...let maar op, komt goed.
Gr,Daan.

Gast-5706 | 04-01-2014 - 12:37

Gast

Beste mensen, ik zit nu in Westendorf. Perfecte pistes, alleen het dorp is groen. Maar daar skieen we toch niet?.

Gast-5707 | 04-01-2014 - 12:54

Janine

Hallo allemaal,
Kan iemand mij vertellen hoe de pistes erbij liggen in Brandnertal, Vorarlberg???
Ik kan niet wachten om te gaan, maar hoop dat de sneeuw nog goed is...
Bedankt!

Janine | 04-01-2014 - 13:02

Gast

het ski seizoen is net een maand oud en er lopen al weer mensen te verkondigen dat het seizoen als verloren kan worden beschouwd. Ik vind dit wel erg negatief en voorbarig. de pistes zijn zo tot ver in maart sommige tot ver in april en dan al zo reageren. We moeten gewoon hopen dat de straalstroom snel gaat veranderen zodat het weer kouder kan gaan worden in geheel west Europa, dit is de enige manier om ook voor de noord en oostelijke gedeeltes van de alpen het witte goud naar beneden te krijgen. Volgens de weerkaarten gaat dit tussen 12 en 16 januari ook echt gebeuren, of er dan ook nog veel neerslag gaat komen in die periode dat is echt heel moeilijk te voorspellen.
heren van sneeuwhoogte ik volg jullie al jaren en lees jullie berichten met veel plezier. Jullie hebben het bijna altijd bij het rechte eind wat betreft de voorspelling en dat valt voor sommige mensen gewoon tegen omdat men in een gebied zit waar geen sneeuw valt of is gevallen.
keep up the good work

ga op 19 januari naar solden en natuurlijk hopen wij ook dat er nog een laag verse poeder valt.

gr

dannis

Gast-5709 | 04-01-2014 - 13:14

Gast

Veel mensen lijken zich niet meer te realiseren dat de kerstvakantie altijd onzeker is qua sneeuw. Dat was het al toen ik 30 jaar geleden begon met skieën en volgens mijn Zwitserse schoonfamilie is dat altijd al zo geweest. Zeker als je boekt in een laag skigebied onder de 2.000 meter.

Wil je geen onzekerheid, ga dan naar een gebied met pistes tussen 2.000 en +3.000 meter. Die zijn er genoeg.

Geweldig hoe de weermannen van deze website met veel geduld en enthousiasme de grilligheid van het zo moeilijk voorspelbare weer in de Alpen uitleggen! Hulde!

Groet,
Rolf

Gast-5710 | 04-01-2014 - 13:33

Gast

Kronplatz vollen bak aan het sneeuwen, ook in het dal op 900m. Laat ze maar doen .:o)

groetjes.

Gast-5711 | 04-01-2014 - 13:46

Gast

Gerlos is perfect

Gast-5712 | 04-01-2014 - 13:48

Gast

Ondertussen in Frankrijk goed aan het sneeuwen boven 1300 m!

Gast-5713 | 04-01-2014 - 14:54

Gast

Ik wilde net zeggen, ik kom al 30 jaar in het zillertal en meer dan de helft van deze keren was het dal gewoon groen en kon je bovenin perfect skiën ,heb nog nooit meegemaakt dat je niet kon skiën door te weinig sneeuw , dus mensen die naar het zillertal gaan ,maak je niet druk! Tuurlijk is een wit dal mooi maar waarom denk je dat 95% van de liften niet in het dal liggen hier.... precies!!!

Gast-5714 | 04-01-2014 - 14:58

Gast

Gelukkig kloppen de voorspellingen per dorp hier meestal niet! Hier in les gets dorp(1100m) ging het gans de dag regen en vannacht sneeuwen! Al gans de tijd regen nu gaat het hier ook over in sneeuw, terwijl de meeste mensen al gevlucht zijn lijk het ganse skiegebied van ons alleen! Wel al kletsnat, vlug nog een uurtje in de poeder skien. Het is immens aan het sneeuwen trouwens....

Gast-5715 | 04-01-2014 - 15:12

Gast

Kan iemand ons iets vertelllen over de condities in Ischgl??? Meestal sneeuwzeker, maar wordt er daar nog verse sneeuw verwacht?

Gast-5716 | 04-01-2014 - 15:22

Dave Remeysen

ik denk dat de sneeuwhoogte in la plagne een beetje overschat is, 160 cm op de berg en 180 cm in het dal...

Dave Remeysen | 04-01-2014 - 15:30

Niels  van Bockel

Nog een paar dagen bikkelen in Oostenrijk mensen! De kou komt eraan, staat hierboven geschreven. Hopelijk gaat nu eindelijk de 'echte winter' intreden! Ik heb goede moed dat het dan ook echt gaat winteren in het Mittelgebergte en Sauerland!

Gr

Niels van Bockel | 04-01-2014 - 15:57

Niels  van Bockel

Ps. @Johann, volgens mij klein foutje bij La Plagne met 180 cm in het dal, ga ik een fantastische vakantie hebben! ;-)

Niels van Bockel | 04-01-2014 - 15:59

Johann

@Niels @All Fouten, onvolkomenheden t.a.v. sneeuwhoogte(s) -updates, dode webcam links en andere "technische zaken" gaarne sturen naar "help@sneeuwhoogte.nl". Thx & Gr.

Johann | 04-01-2014 - 16:03

Patrik Mulder

17 januari naar tauplitz, zie het somber in. Had op een leukere weerbericht gehoopt op in verjaardag

Patrik Mulder | 04-01-2014 - 16:34

Arno

Vandaag 1e skidag in Selva Val Gardena. Sinds vanochtend ook volle bak sneeuw hier. Tussen de middag leek het even te gaan regenen, maar dat was van korte duur. Inmiddels komt het weer met bakken uit de lucht. Pistes aan het einde van de middag wel wat zwaar door de verse sneeuwval, maar mij hoor je verder niet klagen :-)

Arno | 04-01-2014 - 16:53

Niels  van Bockel

@ Johann excuus en done!

Niels van Bockel | 04-01-2014 - 16:57

Guy V A

Zorgeloos, want binnen 2 weken naar Val Thorens.

Guy V A | 04-01-2014 - 17:21

Gast

Inmiddels sneeuwt het al weer een uur of drie in Morgins - het valt dus alles mee vandaag :-)

Gast-5725 | 04-01-2014 - 17:35

Gast

Vandaag terug uit chatel. Geweldige omstadigheden. Veel sneeuw met perfecte pistes. Vandaag bij vertrek regen daar maar je kunt er met een gerust hart heen

Gast-5726 | 04-01-2014 - 17:56

Gast

Pas half februari naar Fiss. Tot die tijd valt er nog genoeg hoor. Als de kou maar intrede doet, volgt de sneeuw vanzelf. Het is idd wel een hele pessimistische gedachte om te zeggen dat het seizoen als verloren beschouwd kan worden. De dumps komen binnenkort. En dan gaan wij!!!

Gast-5727 | 04-01-2014 - 18:08

Gijs van Sorgen

Zware sneeuwval in Avoriaz va 13u30. Maar nog wel regelmatig natte sneeuw ertussen. Als het morgen opklaart is het dasr super. Morzine nog steeds veel regen. Dat gaat lastig worden als er vannacht niet een dekje sneeuw over komt. Blijven duimen maar...

Gijs van Sorgen | 04-01-2014 - 18:24

Gast

Komen juist terug van dagje kaltenbach , moet dringend sneeuw bijkomen maar er zou komende nacht aan gewerkt worden ! Laat ons hopen.

Gast-5729 | 04-01-2014 - 18:59

Kris Mampaey

GFS12 terug een stuk beter ! Ik ben nu al benieuwd hoe de volgende kaarten er gaan uitzien

Kris Mampaey | 04-01-2014 - 19:00

Gast

Vandaag teruggekomen uit Oetz. Zeer mooie pistes. Dalen zijn groen, maar eenmaal op de pistes geen probleem. Ook in Solden en Kuthai geweest. Solden erg goed tot in het dal. Kuthai niet zo best. Wel voldoende sneeuw, maar later op de dag veel heuvels en opgepakte sneeuw. Je kunt merken dat de sneeuwlaag niet zo dik is. Al met al toch zeker een week super kunnen skieen.

Gast-5731 | 04-01-2014 - 19:06

Gast

Zojuist terug uit Berwang. In ieder geval tot gisteren nog heel behoorlijk kunnen skien daar. Het lijkt er op dat ondanks het warme weer op diverse plaatsen aan de Alpennoordkant toch nog heel aardig geskied kan worden.

Gast-5732 | 04-01-2014 - 19:27

Gast

Volgende week naar lofer...hoe is de toestand daar en wat zijn de verwachtingen?
Hoop dat we toch wat kunnen skien..

Gast-5733 | 04-01-2014 - 19:32

Gast

Het feit dat de sneeuwsituatie aan noordkant Oostenrijk dramatisch is, is niets bijzonders.

Feiten uit verleden:

Herinnering aan de vele kerst/nieuwjaars perioden in de jaren 80 en 90. Vaak geheel geen sneeuw.
Zowel in de Alpen als de lage Landen kwam er op TV een item dat genaamd was: " wat gaat de wintersporter tijdens zijn Alpen vakantie doen?". Hoteliers boden andere activiteiten aan, bij gebrek aan sneeuw.

Maar, wat te denken van januari 2007 te Kitzbühel. Aldaar zouden de grote reuzenslalom/skiwedstrijden worden gehouden op de Hanenkamm. Maar er lag geen sneeuw. (Föhn bij 15. Gr.)
In Oostenrijk bedacht men een noodplan. En wel. Er werden een honderd-tal vrachtauto's ingezet, die sneeuw moesten op halen bij de Tiroler gletschers. Zo werd de piste van de Hanenkamm toch nog geprepareerd. Echter de warme wind was dermate, dat het sportfestijn midden januari toch werd geannuleerd.
Moeite voor niets.
Zo kan het ook, maar even gememoreerd.
Gr. Bertil Blaas.

Gast-5734 | 04-01-2014 - 19:36

Johann

@All Update : In grote lijnen zien we niet veel verandering bij de avond uitdraai. De (zeer) zachte periode die maandag begint en tot donderdag -vrijdag zal aanhouden met daarna een geleidelijke overgang naar wat kouder weer worden ook nu weer door de modellen gesimuleerd. in het weekend (wrs vanaf zondag) verdere temperatuur daling vanuit het noordoosten. In detail komen het GFS en ECMWF met wat andere benadering zonder dat dit veel aan de "uitslag" afdoet

Op dit moment valt er vooral nog regen en sneeuw in de centrale (zuidelijke) Alpen en zuidwestelijke Franse Alpen. Het koufront trekt vanavond van het westen uit de Alpen binnen en verlaat deze morgen in de loop van de middag -avond. Van west naar oost tijdelijk droger voordat op nadering en passage van het koufront de neerslag van het westen weer opleeft. Morgen veel bewolking en geruime tijd neerslag. Sneeeuwvalgrens vam westen uit dalend naar 1000 tot 700 meter. In het zuiden algemeen weer wat stijgend. Aan de Zwitserse Alpenzuidkant met opkomende Nordföhn geleidelijk afnemende neerslag en droog. Gr

Aktuele radarbeeld (bron WetterOnline)
s1143.photobucket.com/user/cjgeers/media/radar0401akt01.jpg.html" target="_blank">i1143.photobucket.com/albums/n635/cjgeers/radar0401akt01.jpg" border="0" alt=" photo radar0401akt01.jpg"/>

Johann | 04-01-2014 - 20:02

Gast

Bericht uit Saint Sorlin d'Arves; vanmorgen aangekomen met veel regen, die om 13 uur over ging in sneeuw en de rest van de middag aanhield. Ter plaatse wordt morgen nog 50cm voorspeld dus ik ben benieuwd!

Gast-5736 | 04-01-2014 - 20:26

Harm R.

Vergeten in te loggen..

Harm R. | 04-01-2014 - 20:27

Gast

Net terug uit Flaine. Perfecte sneeuwcondities. Wie nog mag vertrekken, veel plezier!
Johan en Michael bedankt voor jullie weerberichten, heeft ons echt geholpen!

Gr.,
Natasja

Gast-5738 | 04-01-2014 - 20:27

Hg Jansen

Bad kleinkirchheim, Karinthië; de hele dag regen en het plenst ook nu flink. Desalniettemin zijn de pistes goed en zijn zelfs de meeste loipes gewoon open en in goede staat. Op de turracherhöhe übrigens de hele dag sneeuw. Dat zijn mooie vooruitzichten voor morgen!

Hg Jansen | 04-01-2014 - 20:44

Gast

Vandaag laatste dag in Kirchberg gehad. Sneeuw was boven best goed. De dalafdalingen wel met veel bruine plekken. Nu weer aftellen en sneeuw uit de lucht kijken voor 6 feb in Fiss ...

Gast-5740 | 04-01-2014 - 21:37

Gast

Zauchensee, Wagrain, Flachau, Alpendorf: toch niet de meest westelijke of zuidelijkste gedeelten van de alpen, maar een hele week perfecte ( dus echt goed, niet redelijk of zo) condities gehad. Deze site heet 'sneeuwhoogte.nl' niet ' pistekwaliteit.nl' dat moeten de bezoekers zich wel realiseren.

Gast-5741 | 04-01-2014 - 21:56

Gast

Avoriaz minstens 20 cm verse sneeuw.... Vanmiddag aangekomen... Zin in morgenochtend!!!

Gast-5743 | 04-01-2014 - 22:29

florette boey

19/01 naar solden joehoe

florette boey | 04-01-2014 - 23:00

Matthijs M

25/1 naar Kappl / Ischgl. Als de voortekenen niet bedriegen moet het tegen die tijd toch mooi skiën zijn daar. Fingers crossed!

Matthijs M | 04-01-2014 - 23:33

K Db

Ik ben erg dankbaar voor de sneeuwberichten, en volg de thriller elke dag. Ik kijk ook op andere sites zoals wintersporters.nl. Het valt me op dat daar heel andere sneeuwhoogtes worden gegeven dan op deze site. Gebruiken zij een andere meetmethode?

K Db | 05-01-2014 - 03:08

Gast

Beste Johann,

Ik, wij vinden het weerpraatje elke dag weer erg spannend!! En zeker leuk om te lezen :-) wij gaan as vrijdag op vakantie richting Lipno (Tsjechie) dat ligt dicht bij het wintersport gebied van Hochficht, dat ligt dus aan de noordoostelijke kant in Oostenrijk. Dus met als gevolg geen sneeuw :-( en om nu met 10gr op de latten te staan....... Moet er niet aan denken!
En om in te haken op jou weerpraatje kan ik melden dat de voorspellingen op mijn app 'iSKI Czech' met de eerste voorspellingen komt dat na as vrijdag de temperatuur omlaag gaat en er sneeuw gaat vallen!! Ik hoop dat jij met deze voorspellingen ook gaat komen!

Voor nu erg bedankt voor de dagelijkse voorspellingen en ga zo door!
David Bouw.

Gast-5749 | 05-01-2014 - 04:43

Gast

Hier in Lofer zijn de pistes boven verrassend goed gezien het weer van de afgelopen tijd. Echter niet alle pistes zijn geopend vanwege te weinig sneeuw en de pistes die wel open zijn vertonen steeds meer bruine plekken. Het is te warm om de sneeuwkanonnen in te kunnen zetten.
De dalafdaling is alleen nog geschikt voor de zeer ervaren skiërs, na de regen van de afgelopen dagen is die veranderd in een grote ijsplaat en zonder een super goede ski techniek en super scherpe kanten gewoonweg niet te doen.

Gast-5750 | 05-01-2014 - 07:49

Gast

Sinds 1 januari regent het in Taninges. Regenen is zwak uitgedrukt. Het komt met bakken uit de lucht 24 uur per dag. Déprimerend. Hopen op sneeuw en zo'n. FransGast-5752 | 05-01-2014 - 09:00

Gast

Vraagje over Kaltenbach: Is de dalafdaling naar de Postalm al 'open', of moet je via het mittelstation verder naar beneden. Ik hoop toch zo dat er voor de krokus nog een flinke lading valt!

Gast-5828 | 06-01-2014 - 01:36

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord