Depressies op dreef

Lokaal al meer dan 100mm neerslag
Geheel volgens verwachtingen hadden we gisteren te maken met een kleddernatte dag met vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam aanhoudende en deels intensieve neerslag. De meeste neerslag werd afgetapt in het Zwitserse weerstation op de Säntis (2490m), daar viel van 07h00 tot 19h00 in totaal 54mm. In Oostenrijk kwam de eer toe aan het weerstation in Bregenz (424m) alwaar in dezelfde tijdsperiode 33mm werd geregistreerd.De meeste neerslag in de periode van maandagavond tot vanmorgen vroeg viel in het Zwitserse "Amden-Arvenbueel" en in "Glattalp", daar werden 126mm respectievelijk 117mm afgetapt.

Kleiner riviertjes en beekjes veranderden in kolkende watermassa's (foto de "Alp") 

Vandaag woensdag hebben we nog steeds te maken met de slepende fronten die over de Alpen liggen. Met hetgeen al aan neerslag is gevallen zullen de neerslag hoeveelheden verder oplopen en lokaal moet er tot woensdagavond met 120mm tot 150mm rekening worden gehouden . Dit geldt met name voor de streek tussen het Zwitserse Haslital tot de Glaner Alpen, in de overige gebieden zal het totaal oplopen tot 40 a 80mm. Minder neerslag valt er in de inner-alpine gebieden en aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Ook de Oostenrijkse Alpen hebben met  bewolkt en nat weer te maken met vooral in een streek vanaf de Vorarlbeg tot aan de Steiermark en Karinthië neerslag van betekenis. Tijdens de soms buiige regen is lokaal ook een klap onweer niet uitgesloten. De sneeuwvalgrens zakt weliswaar iets maar ligt met 2300 tot 2600 meter altijd nog erg hoog. Alleen In het oosten van Oostenrijk daalt de sneeuwvalgrens tijdens aanhoudende en intensieve neerslag lokaal tot onder de 2000 meter.Regen noordkant , tegelijkertijd föhnig aan de zuidkant van de Alpen, webcam Montagnola bij Lugano

Hooggebergte tot halve meter sneeuw
Het betere weer is weggelegd voor de zuidelijke delen van de westelijke Alpen in een gebied tussen Tessin, de Cottische Alpen en de Alpes-Maritimes. Hier wordt of is het al droog en breekt geleidelijk ook de zon door. De temperaturen in de bergen doen nog niet echt aan de winter denken. Op 2000 meter wordt het een graad of 6, op 3000 meter -1 graad, matige vorst vinden we pas boven de 4000 meter. De nulgradengrens pendelt rond de 2900 meter. Sneeuw valt er dus ook vandaag enkel in het hooggebergte. In de Berner Alpen en de Glaneralpen zal tot morgenavond in totaal zo`n 30 tot 40 m zijn gevallen, in de andere gebieden aan de Alpenhoofdkam 10 tot 30 cm. Door de harde noordwesten wind zal deze sneeuw deels sterk verstuiven.

Mooi de (hoge) sneeuwgrens te zien in het skigebied van Gran Paradiso (2750m,Val d`Aosta)

Donderdag beste papieren
Donderdag start met hier en daar wat Hochnebel, mist en -of restbewolking, toch lijkt de dag nog een heel aardig vervolg te krijgen. Het wordt geleidelijk droog en de zon komt er na oplossing van de Hochnebel eindelijk weer eens aan te pas, dit geldt in het bijzondere voor de westelijke Alpen. In Oostenrijk keert onder invloed van een tussenhoog ook de rust weer, voordat hier de lucht echter enigszins is "afgedroogd" kan het nog wel enige tijd duren. Toch zou ook hier de zon er in de loop van de dag steeds meer aan te pas moeten gaan komen. Met 8 tot 14, in het westen 18 graden en tussen de -2 en plus 5 graden op 2000 meter is het iets koeler dan we tot dusver gewend waren.

Donderdagavond en in de nacht neemt in de westelijke Alpen de bewolking alweer toe op nadering van een volgende storing. De rest van de Alpen mogen zich vrijdag eerst nog op wat zon verheugen voordat ook hier het zwerk weer dicht trekt. Rond het middaguur hebben bewolking en neerslag de grens met Oostenrijk bereikt en tot de avond regent het in vrijwel de gehele westelijke Alpen en het westen van Oostenrijk. Enkel de oostelijke deelstaten houden het dan nog droog.

Frontale-zone tot over de Alpen
Oorzaak voor de weersverslechtering zijn opkomende storingen vanuit het westen die tot over de Alpen weten door te dringen. Hoe dit allemaal precies zal gaan verlopen is nog steeds niet helemaal duidelijk. Gisteren leek het er nog op dat koudere lucht tot over de Alpen zou kunnen uitstromen. Gisteravond kwamen de modellen met een zachter scenario waarbij de duidelijk koudere lucht zich meest noordelijk van zal ophouden.

De meest recente modeluitdraai ligt een beetje in lijn met die van de voorgaande dagen waarbij we ook vanmorgen weer verschillen in koers en timing zien. Vanaf vrijdag tot pak hem beet dinsdag zien we dat de frontale-zone, dus de baan waar de depressies en storingen zich ophouden, tot over de Alpen doorschuift. Kijken we daarbij ook naar de straalstroom dan zien we die op zondag en maandag precies van west naar oost over de Alpen verlopen. Dit staat garant voor periodiek zeer onbestendig weer waarbij ook nog eens neerslag van betekenis gaat vallen.


GFS T850hPa voor maandag (temperatuur op 1500 meter hoogte) met een komen en gaan van storingen
 

Zaterdag lijkt nog de beste dag te gaan worden wanneer we (met een beetje geluk) net tussen twee storingen in zitten. Ook lijkt het nu toch wel vrij zeker dat met het koufront wat vrijdag over de Alpen zal trekken het in alle hoogtes een stuk zal gaan afkoelen. Daarbij zal de sneeuwvalgrens tot 1500 a 1200 meter zakken en mogelijk tijdens intensieve neerslag nog lager. Mocht de straalstroom nog iets  zuidelijker gaan verlopen dan kunnen de Alpen nog wat meer in de koudere lucht terecht komen met zelfs sneeuw tot onder de 1000 meter. Vooralsnog is het meest waarschijnlijke scenario dat de koudere en dan weer wat zachtere luchtmassa's een beetje om de Alpenlanden heen zwabberen. De skigebieden boven de 1500 a 1700 meter mogen zich in ieder geval verheugen op een dik pak sneeuw. Opvallend daarbij is dat het door ons gebruikte model WRF het zwaartepunt van de neerslag voor de komende dagen wat meer naar het oosten heeft verplaatst. Vandaag staan 8 Oostenrijkse plaatsen in de "top 10" van sneeuwverwachtingen, daarbij gaat St. Anton am Arlberg aan  de leiding met 71 cm Neuschnee op de berg.

Samengevat kunnen we stellen dat we zeker tot begin volgende week zeer onbestendig weer houden. De betere momenten zullen daarbij duidelijk in de minderheid zin. Vanaf vrijdag wordt het tevens een stuk kouder waarbij er sneeuw kan gaan vallen tot in de hogere dalen. Volgende week onzekere ontwikkelingen. 

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Schrijf als eerste een reactie op dit weerbericht.

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord