Wanneer de depressies staken

Traumwetter
Gisteren was het in het overgrote deel van de Alpen opnieuw prachtig zonnig en in de steeds droger wordende lucht konden we genieten van prima sneeuw en prachtige vergezichten. Ook de nordstau in de oostelijke Alpen ging eruit en gaandeweg de dag klaarde het ook naar het oosten toe meer en meer op. Met de verse sneeuw en blauwe luchten hier Traumwetter, wat een genot wanneer je het geluk had om op ski's dan wel snowboard de nog vrij rustige  pistes te mogen afdalen. Momenteel ligt er aan de oostelijke Alpennoordkant ook voldoende sneeuw om al lekker met de "Felle" of gewoon op de ski of  Schneeschuhe omhoog te lopen en vervolgens via de maagdelijke hellingen weer af te dalen.


Met de ski's omhoog lopen en zweten om vervolgens in de afdaling te genieten van de
maagdelijke pulver sneeuw. Kanzelwand Kleinwalsertal (via Twitter Hans ter Braak)


...andere optie, neem een heli. Scheelt een hoop gezweet, kost echter wel wat meer.
Foto gisterenmiddag Breuil-Cervinia, Valtournenche

Blokkade hoog Varnia
Inmiddels ligt vrijwel geheel Europa onder de vleugels van hoog "Varnia". Morgen ligt het met zijn zwaartepunt boven Duitsland-Polen en heeft dan een kerndruk van 1040 hPa bereikt. Zoals ik gisteren al schreef is het hoog ook in de hoogte (5 tot 15km) goed ontwikkeld en wordt het keurig geflankeerd door twee (hoogte)lagedrukgebieden. Deze constellatie, ook wel omega blokkade genoemd door de vorm van het stromingspatroon, staat bijna altijd garant voor een zeer stabiel geheel.

Laten we vandaag bij gebrek aan dynamiek en interessant winterweer eens van de gelegenheid gebruik maken en kijken waardoor deze constellatie nu kan ontstaan en zo hardnekkig is. En wat misschien nog interessanter is; "hoe komen we er weer vanaf ?!


Prachtige plaatjes en perfecte wintersport condities gisteren in het ¨Snowpark-Fiss-Ladis"
tijdens de spectaculaire " Bag Jump Contest"

jetstream -Rossbygolven
Boven het noordelijk halfrond op een hoogte van pak hem beet 9 tot 12 kilometer waait een zeer sterke wind die met de naam de straalstroom (jetstream) wordt aangeduid. De straalstroom, laten we hem gemakshalve maar even met de letters "JS" aanduiden, is gemiddeld enkele duizenden kilometers lang, enkele honderden kilometers breed en slechts een paar kilometer hoog. Het is dus een zeer langgerekte maar smalle band (corridor) met hoge windsnelheden die maxima van 300 a 350 kilometer per uur kunnen halen en die door de atmosfeer kronkelt als een rivier in het landschap. De stroming is normaal van west naar oost gericht, dat is dezelfde richting als de draaiing van de aarde. Meestal verloopt de JS  met een vrij recht golvend stromingspatroon. Het kan echter ook voorkomen dat de JS steeds meer gaat kronkelen (meanderen) en dan spreken we van zogenaamde Rossby golven of  planetaire golven (vernoemd naar de wetenschapper Carl Gustav Rossby). 


Ontstaan van de Rossby golven met de navolgende blokkade (afsnoering)

Karakteristiek voor Rossby-golven is de fasesnelheid en amplitude van de golftoppen, hoe sterker de Rossbygolven hoe langzamer de westwaartse verplaatsing. Daarbij kunnen  bepaalde golflengten en amplitudes ervoor zorgen dat de Rossby-golven quasi stationair worden met als resultaat het optreden van een blokkade door opbouwende hogedruk tussen de golftoppen en golfdalen (afsnoering). In het uiterste geval kan de stroming (JS) zelfs compleet tegen de normale west-oost richting in gaan verlopen (retrograad).

Momenteel hebben we te maken met de hierboven beschreven situatie. De JS wordt keurig boven de Atlantische Oceaan naar het noorden toe afgebogen (top golf) om vervolgens via Scandinavië en het westen van Rusland en de Balkan weer naar het zuiden toe af te zakken (dal golf). Daar tussenin geklemd dan ons warmbloedige anti-winter hoog "Varnia".


De jetstream (jetstream bewolking -cirrus) gezien vanuit de ruimte

Probleem met "Varnia"voor ons wintervrienden is dat het op een wel heel ongelukkige positie stelling heeft ingenomen. Zou de blokkade bijvoorbeeld bij Groenland-IJsland of boven Scandinavië hebben gelegen dan hadden we gewoon te maken met diepvries kou. Een positie boven Engeland zou juist weer garant staan voor nordstau situaties met veel sneeuw. Nu  in plaats daarvan de inversie situatie zonder enige neerslag en winterkou. Tja het kan verkeren zei Bredero destijds al !

Goed, leuk om te weten, interessant ook voor diegenen die wat meer kennis willen op doen maar de grote vraag voor de winterliefhebber is en blijft: hoe komen we er weer van af ? Het zal toch ook niet zo zijn dat dit nog tot in februari gaat voortduren ?!  Een antwoord hierop kunnen we wellicht vinden in de factoren die juist ook  de slingerende straalstroom veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld een bergketen zijn zoals de Rocky Mountains, een koude reservoir (hoog) boven de Siberië, het afzwakken van de het winters lagedrukgebied hoog in de atmosfeer boven de Noordpool (Polar Vortex) of gewoon door het weer toenemen van de snelheid van de JS. In al deze gevallen krijgen we te maken met fase en amplitude veranderingen van de Rossby golven die zich westwaarts of eventueel ook oostwaarts zullen voortplanten.


Winterse toestanden in grote delen van de US en Canada, een voorbode voor  winter
weer bij ons ?

Zo kan bijvoorbeeld de extreme koude die momenteel delen van Canada en de Verenigde Staten teistert een voorbode zijn voor winterse toestanden op termijn bij ons. Evengoed is het denkbaar dat een Russisch hoog boven Siberië de boel op zijn kop gaat zetten. Hoe dan, ook de veranderingen die nu al ergens in de maak zijn zullen niet van vandaag op morgen bij ons voor een markante weeromslag gaan zorgen. Ook is nog onduidelijk vanuit welke richting de winter uiteindelijk zal gaan toeslaan. Vooralsnog tender ik voor de optie met een verschuiving van de blokkade richting het oosten gevolgd door nieuwe Atlantische input. In eerste instantie krijgen we dan te maken met een zachtere zuidwestelijke hoogtestroming aan de voorzijde van de naderende Atlantische hoogtetrog (volgende topgolf die vanuit het westen nadert) met later dan kouder weer onder invloed van de navolgende koude dalgolf. Mocht dit inderdaad gaan lukken (zonder enige garantie) dan eindelijk ook weer eens mooie sneeuwopties voor de zuidelijke en westelijke Alpen.  

Meer bewolking, in het oosten lichte sneeuw
Vandaag is het door wat storingsinvloeden van een voorbijtrekkend warmtefront niet geheel zo zonnig en vooral naar het oosten toe trekt er wat meer bewolking over  Elders betreft het meest hogere bewolking of wolkenvelden. In de nordstau van de oostelijke Alpen is de bewolking dicht genoeg voor wat (lichte) sneeuwval. De sneeuwvalgrens ligt meest er tussen de 600 a 1200 meter. Het is vrij zacht met temperaturen op 2000 meter tussen de 2 en 5 graden in het westen en -2 tot 2 graden in het oosten. Op 3000 meter pendelt het kwik tussen de  1 graad in het westen en -6 graden in het oosten. Ook het nulgradenniveau loopt vandaag sterk uiteen, in de westelijke Alpen stijgt deze van 2400 naar circa 3100 meter en in het uiterste oosten van 1200 naar 1400 meter.


Vooral vandaag wat minder zon door overtrekkende wolken(velden), webcam
Sonnblick (3106m)

 

Morgen nog wat bewolking met kans op wat lichte sneeuw langs de oostelijke Alpennoordkam, elders belooft het stralend weer te worden met in de steeds droger worden lucht fenomenale vergezichten. De temperaturen kunnen nog wat verder stijgen. Ook de rest van de week en het weekend verandert er niet veel, in de dalen kan koude reservoir zich verder gaan vastzetten waarbij de kans op Hochnebel wat gaat toenemen. In de bergen, inclusief de oostelijke Alpen, onder een staalblauwe hemel de gehele dag "Sonne pur" en ook dan nog steeds zeer zacht.

Na het weekend lijkt het bastion van hogedruk zich wat terug te gaan trekken naar het oosten van Europa en west Rusland, tegelijkertijd neemt de druk van een complex lagedrukgebied op de noordelijke Atlantische Oceaan wat toe. In de bergen koelt het weer wat af zonder dat het nu direct koud gaat worden. Ook de neerslag blijft vooralsnog buiten bereik van west Europa en de Alpen. Of in het verdere verloop de depressies vanuit het westen verder naar west Europa zullen doordringen (de dalgolf, zie kaart hieronder) en eventueel in versneld tempo hoog Varnia van de weerkaarten gaan vegen is nog onzeker. Langzaam maar zeker zie ik toch wat lichtpuntjes aan de weerkaarten horizon verschijnen en wie weet komt het juist in aanloop van de Kerst toch allemaal nog goed.


ECMWF voor donderdag 19 december, langzaam lijken de bakens op de
wat langere termijn te worden verzet !

Bovenstaande ontwikkelingen worden overigens door het ECMWF gesimuleerd, kijken we ter afsluiting ook nog even snel naar het GFS model dan zien we ook hier tekenen van verval van hoog Varnia. De oplossingen waarmee het Amerikaanse model komt wijken deels af van die van het ECMWF. Hier zijn het juist afsnoerende koudeputjes (hoogtelaagjes) die het bastion van hogedruk gaan proberen te slopen. Afijn, maakt allemaal niet uit hoe zolang als het maar lukt nietwaar!

Zeker is in ieder geval dat we er morgen weer zijn met hopelijk ook dan positieve berichten. Mochten er zich vanavond al spannende ontwikkelingen gaan voordoen dan zullen we dit hier melden. Tot zover voor dit moment, fijne dag en tot later.

Volg het weer ook in de volledig vernieuwde app voor iPhone en Android.

Johann Geers, weerman Sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht beter interpreteren?

Maak dan een account aan en voeg je favoriete bestemmingen toe. Deze worden dan op onderstaande kaart weergegeven. Met het menu onder de kaart kun je exact zien tot welke gebieden jouw favorieten behoren.

Reacties

Gast

Wanneer verwacht je dan eventueel dat er weer sneeuw gaat komen voor het Voralberg er ligt te weinig enne hoop snel op meer sneeuw :-)

Gast-3533 | 09-12-2013 - 09:37

Gast

ik wil sneeuw.. en pas vanaf 10-1 zon.. elk jaar weer hetzelfde, je kan er zo weinig aan doen. maar over vijf weken zitten we in ischgl, wat voor weer dan ook..

Gast-3534 | 09-12-2013 - 09:41

Gast

Voorlopig wordt er geen sneeuw verwacht, Mischien wat kans vanaf de 17e, maar reken er niet op. Helaas!

Gast-3535 | 09-12-2013 - 09:59

Niels  van Bockel

@Johann, bedankt voor je verhelderende uitleg! Weer wat geleerd, al had ik een klein beetje stiekem gehoopt dat je goed nieuws kwam brengen wat betreft de sneeuwkansen. Wie weet gaat er een scenario voordoen waar jij het in het bovenstaand verhaal over had. 11-01 naar La Plagne, dus er is nog kans op wat (extra) sneeuw. Maar ik hou ook rekening met het slechtste scenario dat het (voorlopig) droog blijft en zonnig. En eerlijk gezegd zou ''je'' me dan erg blij maken met een noord-westelijke stroming met extra veel sneeuw(kansen) ;-) Tot die tijd blijf ik je verhalen en voorspellingen elke dag (trouw) volgen!

Gr Niels

Niels van Bockel | 09-12-2013 - 10:48

Sven D-man

Mag dringend Es' verandering in komen en paar goei dumps want basis is nog maar pover als ik kijk naar avoriaz...als dit weer nog een dikke maand aanhoud zal het maar ijzig en hard zijn op pistes en qua offpiste mogelijkheden niks :--

Sven D-man | 09-12-2013 - 10:49

Niels  van Bockel

Btw die van Micheal uiteraard ook! ;-)

Niels van Bockel | 09-12-2013 - 10:49

Gast

Mooie uitleg, top ;-)

Gast-3539 | 09-12-2013 - 10:49

Gast

Je maakt het weer interessant en spannend Johann!!! Super om het dagelijks te lezen.
Groeten Rens

Gast-3540 | 09-12-2013 - 11:26

Gast

Mooie uitleg, maar vrolijk word ik er niet van... 4 januari naar les sybelles!

Gast-3541 | 09-12-2013 - 11:34

Gast

Kernvraag blijft: Blijft de sneeuw liggen of smelt alles weg en moeten we het doen met kunstsneeuw, indien mogelijk. Ik ga de 19de december naar de Skiwelt en voorlopig ligt er nog genoeg. ik zie op verschillende sites een max dagtemperatuur van 6 graden. Kan de sneeuw dat hebben?

Kan de warmte ook nog per gebied verschillen of is het gewoon overal warm?

veel vragen, ik hoop dat iemand ook wat antwoorden heeft.

Alvast bedankt voor jullie reacties

Gast-3542 | 09-12-2013 - 11:43

Gast

Ik vertrek rond de kerstperiode naar warth-schröcken/lech zullen de pistes er goed bijliggen? Groetjes hugo

Gast-3543 | 09-12-2013 - 11:55

Gast

Ziet er niet best uit voor de kerstvakantie.........

Gast-3544 | 09-12-2013 - 11:58

Johann

@Gast-3542 Dit item is al diverse malen (en zelfs uitvoerig) besproken. Nogmaals dan even: de luchttemperatuur zegt helemaal niets over het smelten van de sneeuw. Veel belangrijker is de luchtvochtigheid welke we oa kunnen aflezen aan het dauwpunt. Hoe lager dit dauwpunt hoe droger de lucht. Bij weinig wind , heldere hemel en negatieve dauwpunten op de pistes geen dooi ! Kijken we vervolgens nu eens naar de dauwpunt temperaturen de komende dagen dan zien we dat die ver in het negatieve bereik liggen. Op 2000 meter zelf meest tussen de -15 en -10°C, van dooi is en kan dan geen sprake zijn. Ook de lager gelegen gebieden houden negatieve DP dus goed voor de conservering van de sneeuw. Wel kan hier, en dan met name op de zuidelijke hellingen, de zon meer invloed op de sneeuw uitoefenen, dit geldt vooral gebieden waar de sneeuw al deels weg is of maar weinig sneeuw ligt (minder zgn "albedo" effekt en dus een stuk warmer). Ook andere factoren kunnen lokaal grote verschillen geven maar nogmaals, op de hogere pistes zal de sneeuw niet smelten. Gr

Johann | 09-12-2013 - 12:02

Gast

Ziet er zeer goed uit voor de kerstvakantie: Genoeg sneeuw en veel zon, wat wil je nog meer!

Gast-3546 | 09-12-2013 - 12:26

Bertil Blaas

Goede morgen Johann/Michael,
Michael, dank voor jouw terugkoppeling afgelopen nacht 00.11 uur.
Als aanvulling, misschien wel leuk te lezen ? de Zwitserse uitvoering van dorp schoon maken.
Een enorme machine met gigantisch schoepenrad zuigt/neemt alle sneeuw in 1keer op en spugt met een boven uitlaat alle sneeuwmassa's in enorme vrachtauto's die ernaast mee rijden. (Zoals ze alhier de maïs binnen halen) . Zeer efficient en werkt snel. Dit deed met ook met de trottoirs. De volle vrachtauto's reden in S.Grund iets het dorp uit (dal af waarts) en gingen met de achterzijde uiteraard tegen de vangrail staan en dan maar kiepen. Best een belevenis. Na 1 dag was alles opgeruimd.
Zwitserse degelijkheid.
Vriendelijke groet, uit Z-LB. Bertil.

Bertil Blaas | 09-12-2013 - 12:45

Gast

Ziet er niet goed uit zo voor de haute Savoie met kerst :(

Gast-3548 | 09-12-2013 - 12:50

Gast

Dat wordt een groene kerst in de Alpen!

Gast-3549 | 09-12-2013 - 13:19

Gast

@gast3549 in de dalen wel misschien maar hogerop niet hoor !!!!!

Gast-3550 | 09-12-2013 - 14:02

Gast

Gast-3533 hoe kom je erbij dat er te weinig sneeuw ligt in Voralberg? Heb je de cams gezien? Ziet er toch goed uit? Toegegeven, niet alle liften zijn geopend..maar je kunt er zeker skiën !

Gast-3551 | 09-12-2013 - 14:33

Gast

Hey Johann en Michael!

Wij vertrekken volgende week donderdag naar La Toussuire (Les Sybelles).
Zijn de pistes daar ski-baar met de amper 50cm sneeuw die er ligt? En qua off-piste?

Ik hoop op een antwoord :-)

Groetjes!

Gast-3552 | 09-12-2013 - 15:33

Gast

Goedemiddag Johann, wij vertrekken volgende week vrijdag naar Chatel in Les Portes du Soleil. Nou ligt daar nu 65cm sneeuw, maar blijft dat zo? Zouden we gewoon kunnen skiën in dit fantastische gebied?
Ik hoor het graag van je.
Groetjes Ariane

Gast-3554 | 09-12-2013 - 16:29

Gast

We blijven hopen. Gaan over 2 weken naar Braunlage (Harz). Als het maar koud genoeg is, doen de sneeuwmachines hun werk wel. De Duitse Wetter.de voorspeld voor de Brocken een 90% kans op witte Kerst. Maar voor Braunlage? We blijven hopen.

Gast-3555 | 09-12-2013 - 16:32

Johann

@Arianne Dat blijft zo, geen angst en je kunt gewoon heerlijk skiën. Overigens is dat nog een tijdje te gaan en wie weet.... Overigens zou een verse laag poeder de sneeuw in de westelijke Alpen zeker geen slecht doen, hier en daar is het toch allemaal wat "aper" ! Gr Johann

Johann | 09-12-2013 - 18:18

Johann

@Gast-3552 Genoeg om piste afdalingen te maken, als je zuinig bent op je ski's zou ik de off-piste afdalingen nog even laten voor wat het is ! Gr

Johann | 09-12-2013 - 18:21

Johann

@Gast 3548 -3549 Vandaag noteren we 9 december nog twee weken te gaan tot aan de kerstdagen. Weertechnisch kan er in deze 2 weken nog heel veel veranderen ;-)

Johann | 09-12-2013 - 18:24

Johann

@All De nieuwste operationele GFS uitdraai is binnen deze ziet er, geheel in lijn met de uiteenzetting binnen het weerpraatje, alweer een stuk beter uit ! Gr

Johann | 09-12-2013 - 18:39

Gast

Goed verhaal Johann. Erg interessant! Ga zo door! Was getekend een weerfanaat...

Gast-3560 | 09-12-2013 - 19:12

Gast

Hallo Johann, wij vertrekken vrijdag naar Tignes en Val d'isere. Nu ligt er nog 150 cm op de top maar dat gaat rap achteruit :(
Blijft er voor volgende week nog sneeuw over?
Groetjes Annemie

Gast-3561 | 09-12-2013 - 19:15

Gast

Dag,

Hele boeiende site, kom hier dagelijks:-)

Vertrek maandag voor een korte break van 5 dgn naar Adelboden (CH). Wellicht met korte uitstap naar Zermatt voor een paar dagen.

Vraagje: ik zie dat Adelboden op dit moment plus 2 gr Celsius noteert, maar een dauwpunt van -8,7 gr Celsius. Kan er bij deze temperatuur/bij dit dauwpunt kunstsneeuw gemaakt worden? Of moet dan de luchttemp ook negatief zijn? Houdt me nogal bezig:-)

Gast-3562 | 09-12-2013 - 19:21

Johann

@Annemarie en @all Best Annemarie Geen angst zoals ik al schreef zal er op 2000 meter (en ook lager) niet veel met de sneeuw gebeuren. Wat er nu ligt ligt er over 2 weken nog. Sterker nog, deze sneeuw zal pas in het voorjaar weer gaan weg dooien. Natuurlijk wordt de sneeuw kwaliteit er niet beter op (hard) . Een verse laag poeder is dan ook zeer welkom om ook in de westelijke en zuidelijke Alpen weer dat heerlijke ultieme winter(sport)gevoel te geven. Gr

Johann | 09-12-2013 - 19:27

Johann

@Gast-3562 Geen enkel probleem, de modernere sneeuwkanonnen en lansen kunnen ook met pos. luchttemperaturen sneeuw produceren, bij neg. DP is dit zelfs mogelijk bij 4 tot 5 graden in de plus. Inderdaad draait ook hier alles weer om het zgn dauwpunt of wel de luchtvochtigheid. Hoe droger de lucht (lage DP) hoe beter de kunstsneeuw productie ook bij pos luchttemp. (extra afkoeling door verdamping). Gr.

Johann | 09-12-2013 - 19:36

Gast

In Saalbach is het nu in het dal 1000m. +1.5 graden.
Via de cams zie ik daar geen enkel kanon aanstaan.
Zijn daarvoor dan de condities niet goed genoeg?

Ps : idd het ensembles geeft in heel de alpen ( Oostenrijk, Italie en Frankrijk )een dump op de 20ste.
Maar dat is nog 11 dagen, er kan nog veel veranderen.

Voor de mensen die naar de alpen gaan, deze filmpjes over Saalbach wil ik jullie niet onthouden !!! Echt prachtig !!! Ze zijn GISTEREN gefilmd. De mensen die er nu zijn, echt genieten joh.
Is maar om een indruk te krijgen hoe het nu gesteld is in de alpen!

www.youtube.com/watch?v=xTWAU01ClI0
www.youtube.com/watch?v=sWILdTU2SFA

Gast-3565 | 09-12-2013 - 20:05

Gast

Vrijdag 19 December ZWARE SNEEUWVAL in La Toussuire!! Hopelijk blijft deze voorspelling en komt ze uit!! XD (...en verandert ze niet morge vroeg zoals een paar dagen geleden het geval was)

grtjs!

Gast-3567 | 09-12-2013 - 21:11

Johann

@All: Schijnbaar bestaat er nog steeds onduidelijkheid, verwarring en zorg over de sneeuw in de Alpen. Bovendien wordt er hier en daar ook onjuiste en verwarrende informatie verstrekt over fenomenen als smelten, sublimeren, dauwpunten in relatie tot de sneeuw(dek). Daarom morgen uitgebreid aandacht voor deze materie gerelateerd aan de dagelijks praktijk en modeloutput die met sneeuw en sneeuwdek te maken hebben. Natuurlijk ook dan weer uitgebreide aandacht voor de verdere ontwikkelingen. Kijken dus. Gr

Johann | 09-12-2013 - 22:22

Gast

Ik ben paraat ;-)

Gast-3569 | 09-12-2013 - 23:20

Michel Boarder

Super!! Ben benieuwd!!

Michel Boarder | 09-12-2013 - 23:30

Gast

Hoi Gast 3567, hoe kom jij aan die informatie? Gr.

Gast-3571 | 10-12-2013 - 07:49

Gast

Ik zie het ook, vanaf 18 december komt er weer verse sneeuw (volgens GFS). En dan ook meerdere dagen achter elkaar. Ik hoop dat deze voorspelling blijft.

Gast-3573 | 10-12-2013 - 08:59

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.


Om Sneeuwhoogte.nl goed te laten functioneren worden cookies gebruikt. Bekijk hier ons privacy- & cookiebeleid. akkoord